Nézem, ahogy terebélyesedik egy álvita az MSZP-n belül. Ez nem más, mint hogy vezérre van-e szüksége a magyar baloldalnak, vagy csapatkapitányra? Értelmetlen felvetés. Minden csapatkapitány azért viseli a karszalagot, mert ő a vezér, de jó, legyen: a vezető. Az az ember a pályán, aki a többieket is képviseli, aki tárgyal a bíróval, ha valami történt, akinek szavára hallgatnak a szurkolók. Ha irányító középpályás, vagy góllövő csatár, nyilván nem téveszti össze a szerepét a balhátvédével és a kapuba sem akar beállni. Csupán azért van éppen rajta karszalag, mert amit ő, és a csapat tud és képvisel, erősen meg is tudja jeleníteni.

Az MSZP utolsó vezére Horn Gyula volt. Rá ma is sokan úgy tekintenek, mint afféle baloldali apafigurára, aki ügyesen ki- és bejátszotta az ellenfeleit - és a pálya egészét. Öntörvényű elnök volt, aki ráerőltette az akaratát a pártjára. Sikereit részben ennek is köszönhette.

Azt, hogy Gyurcsány Ferenc vezér lenne, azt a politikai helyzet és az Orbán-világ elleni társadalmi felbuzdulás "kommunikálta." A Magyar Szocialista Párt vezetői - akik nagyjából ugyanazok, akik ma is -, már 2004-ben sem őt akarták miniszterelnök-jelöltnek. Történt ez akkor, amikor Medgyessy Péter a nemzetközi pénzbőség ellenére, világválság és megszorító csomag nélkül húsz százalékos hátrányt halmozott fel a Fidesszel szemben. Medgyessy annyi pénzt osztott szét, mint még soha senki, népszerűsége így is meredeken zuhant. Ám az egy másik történet, ami most csak annyiból fontos, hogy az MSZP tagsága akkor Gyurcsány mellett döntött.

Az MSZP örök vezérkara - egy időre - megbékélt a helyzettel. Úgy látták, olyan a helyzet, hogy ha Orbán ezér azér vezér, akkor egy ilyen figura az MSZP gondjait is megoldhatná. Rádolgozott erre a Gyurcsány-Orbán háborúra az elemzők hada, és mire a tévévitához értünk, két, talpig vértbe öltözött vezért képzelt maga elé a magyar. És Gyurcsány 2006-ban győzelmet hozott. (Mejegyzem, Gyurcsány egy mai tévévitában is leverné Orbánt...)

Amit most mond a pártelit, miszerint nem vezérre, hanem csapatkapitányra van szükség, már ezért is minimum csúsztatás. Ha valaki jó volt, mert győzelmet szerzett a karaktere, a karizmája, a 2004 és 2006 közötti kormányzó- és kampányképessége, akkor utólag hiteltelen a győzelmet hozó figura bírálata. Főleg, ha a nehéz, ma általuk bírált időszakban mindannyian miniszterek, államtitkárok, frakcióvezetők voltak az illető személy kormányában. (Ha valami nem tetszett, ki lehetett volna lépni, ahogy a Bokros-csomag miatt négy szocialista kormánytag felállt. Ám egyikük sem tette, csak utólag jönnek a kritikával.)

Amúgy Gyurcsány sohasem volt vezér, aki saját csapatot formálhatott - ellenben Orbánnal. Miniszterelnökként, és pártelnöki két éve alatt - a tisztújítás eredményeként és a pártegység érdekében - leginkább olyanokkal ült egy asztalnál, akik már akkor ellene voltak, amikor megnyerte a választást. Vigyázott a párt egységére, nem verte szét annak struktúráját: őrizte a kormányzó többséget.

Ám legyünk megengedőek: jöjjön a csapatkapitány, aki nem vezér. Aki megmozdítja a magyar baloldalt, új szeleket próbál fújni a petyhüdt vitorlákba. Olvasom, hogy a Medián szerint már a fideszesek egy része is gyengének titulálja saját kormányuk munkáját. Az MSZP viszont 13 százalékon áll - a Jobbik közelít. Jöhetne az a csk, az sem baj, ha vezérelvű, csak történjék már valami.

Nem hinném, hogy azon kellene vitatkozni, hogy csapatkapitány, vezér, góré, főnök, séf, vagy valami más álljon a dolgok élére. Egy év eltelt a négyből. Muszáj az MSZP-nek megmozdulni. Nem másról, csak erről van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr432918736

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mivel szolgálja Lázár János az embereket? 2011.05.22. 16:03:43

Lázár János május 10-én a TV2 Tények című műsorában szép hitvallást adott. Egyszerűen nem tudtuk nem képre rakni. Íme: "Szolgálja az embereket"   Szavazzon, mi mutatja legjobban Lázár János "szolgálatát"! stLight.options({ pub...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.05.20. 19:51:24

@Ting Fu doktor:

Mind hazug.

Aki őszinte, az nem tud választást nyerni.

Aki 2/3-ot összehazudik, az nagyot esik.

Tóth Nelli 2011.05.20. 20:37:15

Drágáim!
Minek álltok szóba a trollokkal???
Ezeket ez élteti!
Ha nem vennétek észre őket, akkor eltakarodnának!!!

czjanos 2011.05.20. 21:53:58

Amíg a "játékosok" maradnak, mindegy, hogy vezér vagy csapatkapitány az első ember titulusa. Mesterházyt azért ostoroztam eddig is (és teszem most is), mert a vezérségér ( csapatkapitányságért) átmentette azt a keretet, amelynek már max. a lelátón lenne a helye. Amíg az elnökség-, a megyei vezetőségek kőbe vannak vésve, felesleges elmélkedni a vezető milyenségén. Gyurcsány Ferenc előbb-utóbb rá fog jönni, hogy a Takácsék által megnyitott út lesz a járható.

czjanos 2011.05.20. 22:07:39

Okostojgli, szerintem abban tévedsz, hogy Gyurcsány nélkül az MSZP erősödne. Gyurcsányt sokan követnék, ezt a hiányt a kivárók közül nem lehetne feltölteni. Akik ugyanis maradnának az MSZP-ben, azok rájuk nem gyakorolnának vonzerőt ( Szekeres, Lamperth, Puch, Kovács, Boldvai, Baja, Steiner, hogy csak néhányukat említsem. Gyurcsánynak viszonylag hamar döntésre kell vinni a dolgot.

czjanos 2011.05.20. 22:13:42

@szaszy93: teljesen igazad van: azokkal nem szabad törődni, akik csak rombolják a normális fórumot.

Andráska8 2011.05.20. 22:27:07

@Barragon:
Tökéletes megfogalmazás!

Andráska8 2011.05.20. 22:29:10

@czjanos:
Szerintem ez a Takács kamu.

Andráska8 2011.05.20. 22:30:01

@czjanos:
Mesterházy az pártoligarchák embere.
Azt teszi, amit mondanak neki.

czjanos 2011.05.21. 06:39:41

@Andráska8: Létező személyek, akik nem a saját politikai karrierjük érdekében nyitottak. Innen már teljesen mindegy, hogy kamu vagy nem. Ha bejegyzik a Demokrata pártot, utat nyitottak..
A másik bejegyzéseddel egyetértek: Mesterházy egy paktum szülötte, fungálása nem szolgálja a haladó baloldalt.

egyvandor 2011.05.21. 10:31:43

@czjanos: Csakhogy amíg az MSZP belső vitáinak köszönhetően tovább amortizálja magát addig a Jobbik népszerűsége egyenletesen megindult felfelé - lásd a frissebb Medián közvélemény kutatást. Vagyis a Fideszből kiábrándult szavazók, elfordulnak az MSZP-től. Amit mondjuk nem is csodálok. Lassan teljesen széteseik a baloldal. A jobbik pedig nevető harmadikként juthat majd kormányra.

okostojgli (törölt) 2011.05.21. 11:03:24

@czjanos:
Én úgy gondolom, hogy a Gyurcsány nélküli MSZP végre felvállalhatná mindazt a baloldaliságot amit a 8 évig ellenzékben lévő Fidesz lenyúlt tőle. Például ha van/volt párt amelyik a szakszervezetek egyfajta természetes szövetségese lehetne a parlamentben akkor az az MSZP.
Csakhát csöppet skizofrén helyzetet eredményez ha baloldaliként kell azt mondani, hogy bocsi, de 7-8év után nem lesz többé 13.havi nyugdíj és fizetés, vagy tetves 300 forintot elkérni az eddig sem ingyenes orvosi ellátásért-hálapénz, ugye-, vagy Bokrosnak szólni, hogy baj van, miközben ilyenekkel a konzervatívoknak kell volna előjönni. De Orbi nem tette, most viszont teszi, de azt hazudja, hogy nem teszi.

sztd 2011.05.21. 12:01:53

Mivel Gyurcsány a politikusok közül a lehető legtávolabb áll tőlem, ezért (minden ellenszenvemet és egyet nem értésemet félretéve) csak kíváncsiságból írok.

Az MSZP belviszályát én is hatalmi harcnak látom, de ez egy döntő mozzanat. Ha belegondolok, az MSZP-sek esetében (feltételezve, hogy nem csak a remélt pozíciók miatt vannak a pártban) van elképzelésem arról, hogy mit gondolnak a világról, milyennek szeretnék látni.

Gyurcsány esetében viszont ezt nem mondhatom el, ezért tényleg az a kérdésem, hogy milyennek látja a világot? Mit gondol arról, hogy milyen viszonyok szabályozzák az életet, és hogyan viselkednek az emberek az általa ideálisnak gondolt világban?
Az, hogy tereljük egybe a demokratákat, (a konzervatívot, liberálist és a szocialistát) sokkal inkább hatalmi szövetségre, mint világnézetre. Mi vajon a világnézete?

Előre is köszi a válaszokat.

egyvandor 2011.05.21. 13:09:24

@sztd: Gyurcsány hatalom és Orbán elleni revansvágyában csak szétveri az MSZP-t, és ezt nem veszi észre. Különben is a legellenszenvesebb figurája a baoldalnak. Vele soha nem lesz képes megerősödni a párt. Sajnálatos hogy ezt a baloldal csak most ismerte fel. Gyurcsánytól már régen meg kellet volna szabadulni, és helyette Bajnait támogatni.

Barragon 2011.05.21. 13:34:49

Aki, hasonlóan SZdt-hez még nem is olvasta GYF írásait, de óriási az ellenszenve, most azt kérdezi , milyen is a világnézete??? ha veszi a fáradságot és elolvassa a kiadott "műveit", akkor egy modern baloldaliság, azaz egy XXI. századi szociáldemokrácia világ látása kerekedik ki! Mindezek mellett ajánlom még Vitányi Ivánnak a mai Népszabiban megjelent írását, amely tökéletes összhangban van GYF világlátásával! (mellékesen az enyémmel is!)

czjanos 2011.05.21. 16:46:39

GyF mostani kezdeményezése egy második őszödi beszéd, szélesebb kört célozva meg. Őszödön az MSZP vezetőségéhez szólt, hogy úgy nem mehet tovább, mint addig, most pedig a teljes párttagsághoz. Rájött ugyanis, hogy egyedül nem tudja detronizálni az MSZP-ben uralkodó "elitet", csak a teljes tagság bevonásával.. Akkor megbukott, mert belülről és kívülről egyaránt nemtelen támadások sokaságát zúdították rá. Most viszont az MSZP-n belül a "felül a gálya, de alul a víznek árja" folytatását reméli: "azért a víz az úr"
A való életben mindig a víz az úr. Így lesz-e a politikai életben is?

sztd 2011.05.21. 18:22:25

@Barragon: GyF írásaira szóló utalás gondolom vicc volt. Egy politikus műve a kormányzás, és azt csak az utókor olvassa, a kortársak nem szokták.
A Vitányi cikket elolvastam, a kérdésre választ kaptam, köszönöm a tippet.

Minden jót.

czjanos 2011.05.21. 20:58:19

lehet, hogy ez az írás nem állja ki a blog szabályait, azért megpróbálom közre adni:

Bartus László: Az Unió első fasiszta állama

Talán méltatlanul kevesen figyeltek fel Vejkey Imre kereszténydemokrata képviselőre, aki pártja vezérszónokaként a Tízparancsolatra, valamint XIII. Leó pápa „Rerum Novarum” című enciklikájára hivatkozva helyeselte a nyugdíjmegvonással járó újabb alkotmánymódosítást. Mindezt csak azért hozzuk fel, mert miközben XIII. Leó sok mindent mondott, és enciklikája sem csupán erről szól, az köztudomású, hogy Mussolini a fasiszta állam teóriájának elemeit ebből az enciklikából vezette le. Ismert társadalomtudományi módszer, hogy amikor egy társadalmi jelenséget nem tudunk egyértelműen azonosítani, megvizsgáljuk a forrásokat, amelyeket használ. XIII. Leó alapján eljutunk a fasiszta állam eszméjéhez, onnan pedig a Fideszhez és a KDNP-hez. Ha alaposan megvizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy Magyarország Mussolinit követi. Ott tartunk a XXI. században, hogy a magyar parlamentben egy fasiszta állam alapjait vetik meg, Mussolinivel azonos gyökerekre hivatkoznak, és ezt senki nem veszi észre. A parlamentben bohózat zajlik, amihez asszisztálnak a maradék demokratikus pártok, a demokrácia látszatát kölcsönzik egy fasiszta puccshoz, amely megállíthatatlanul robog előre. Mindez az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő országban.

Csupán egy kevés Mussolinit kell olvasni ahhoz, hogy megtudjuk, mi zajlik Magyarországon. Mindebből könnyen megjósolható az is, hogy a folyamatok milyen irányban haladnak tovább. Orbán Viktor Nemzeti Együttműködés Rendszere egy kialakulóban levő fasiszta állam elnevezése. Ha egymáshoz illesztjük az egyes elemeket, felismerhető a szisztéma. A „fasiszta” elnevezést nem abban az értelemben használjuk ezúttal, ahogyan Magyarországon a jobb- és baloldal „kommunistának” és „fasisztának” bélyegzi egymást. E szó egzakt, tudományos értelmében használjuk a kifejezést. Az a rendszer, amely Magyarországon épül, ideológiáját, szellemiségét tekintve, fasiszta állam. Amikor a NENYI-t először megláttuk, azt hittük, csak egy bohózat. Nem gondoltuk, hogy előre megfontolt szándék húzódik mögötte. Ideje komolyan venni, miután januártól nem lesz demokratikus alkotmány, nem lesz független Alkotmánybíróság, bíróság, rendőrség, ügyészség, sajtó, semmi, ahol jogorvoslatra számíthatunk, tilos lesz a sztrájk, nem lehet leváltani a korlátlan hatalommal rendelkező kormányt, ideológiai állam jön létre, megkezdődnek a koncepciós perek, boszorkányüldözések, az elbocsátások folytatódnak, idővel megszűnhet a parlament. Ha bárki tüzetes vizsgálatnak veti alá az olasz fasizmust, és összeveti azzal, ami eddig történt, nagy valószínűséggel kiszámíthatja azt is, mi fog történni ezután. Orbán tudja, mit csinál, bírálói pedig nem látják a rendszert.

Mindenekelőtt különbséget kell tennünk az olasz fasizmus és a német nácizmus között. Az olasz fasizmus a nácizmustól eltérően nem fajelméletre épül. Hogy a különbséget érzékeltessük: a Fidesz egy klasszikus fasiszta párt, amelynek a KDNP-vel való koalíciója Mussolini és XI. Pius 1929-ben megkötött lateráni egyezményére, a katolikus egyház és a fasiszta állam szövetségére emlékeztet. A Jobbik ezzel szemben náci párt, amely fajgyűlöletre, rasszizmusra és antiszemitizmusra épül. A Fidesz úgy viszonyul a Jobbikhoz, ahogy a fasizmus a nácizmushoz. Meg akarják szerezni a náci szavazókat is, ezért igyekeznek minél több mindent megvalósítani a náci párt programjából. A fasiszták emelett felhasználják a nácikat, azok pedig később a fejükre nőnek. Ha a Nemzeti Együttműködés Rendszere a Duce állameszméjének alapjaira épül, akkor a Fideszt senki más nem követheti a hatalomban, mint a Jobbik. Fasisztákat demokraták, demokratikus eszközökkel, még soha nem váltottak le. Annál is inkább, mert azzal voltak elfoglalva, hogy az életüket mentsék. Megismétlődik a Horthy–Szálasi történet.

Mussolininek mindig igaza van

A történelmi párhuzamok azt mutatják, hogy a fasiszták általában nem tudják pórázon tartani a nácikat. A náci pártok agresszivitása idővel legyőzi a fasiszta államok bizonyos fokú mértéktartását. Ezért a fasiszta diktatúrákat náci totális diktatúrák váltják fel. A demokrácia gyengesége és a hatalmi vákuum miatt alakul ki fasiszta állam, ezért azt nem demokratikus fordulat, hanem náci hatalomátvétel követi.

A szakirodalom szerint a fasizmus autoriter, tekintélyuralmi rendszer, amely csupán korlátozza a szabadságot, de nem szünteti meg. A törvényes keretek sokáig fennmaradnak. Nincsenek internálótáborok, tömeges letartóztatások, kivégzések. Az olasz fasizmus is „felvilágosult diktatúra” maradt egy ideig. A rend ugyan kulcsszó, de slendrián, hanyag, lusta és csapongó a bürokrácia. A rend és a fejetlenség egyszerre van jelen. Ormos Mária ezt nevezte „rendezett káosznak”. Az Orbán-kormány máris kiválóan megfelel ennek a leírásnak. A fasiszta államban az antiszemitizmus kezdetben csak mérsékelt formában van jelen. A náci diktatúra ezzel szemben totálisan felszámolja a szabadságot, hajtóvadászat indul az ellenállókkal szemben, a zsidók, cigányok, melegek fizikai biztonsága is veszélybe kerül. Mindenki kommunista lesz, aki nem náci. Ezeknek az ideológiáknak a gyűlölködő antikommunizmus és antibolsevizmus adja meg a legitimitását. Elég csak egy moderálás nélküli magyar fórumba beleolvasni, és máris olyan minden, mint egy tankönyv a harmincas évekről.

Ha a definíciók pontosak, márpedig azok, a történelmi szükségszerűségek pedig nem változnak, akkor Magyarországon a Fidesz fasiszta államot hoz létre, amit majd a Jobbik náci típusú diktatúrája követ. Fasiszta pártot demokratikus választások útján – amíg olyanokat tartanak – még soha nem váltottak le. Ez önellentmondás lenne, mert Mussolini meghatározása szerint „a fasiszta állam nem más, mint hatalom- és uralomakarás”. Tagadja a demokráciát, a parlamentarizmust. A fasizmus atyja úgy határozta meg a célt, hogy „egy párt, amely teljesen és kizárólagosan kormányoz egy nemzetet”. Egy másik idézet így szól: „egy olyan kormányzati rendszert próbálunk felépíteni, amely minimálisra csökkenti a duális erőtér visszaállásának esélyét, és helyette hosszú távon egy nagy centrális erőtérben rendezi el a politikai kérdéseket; vagy ellenkormányzásra készülünk, és akkor a duális erőtér vissza fog állni. Nem ellenkormányzást kell folytatni, hanem a nemzeti ügyek kormányzását kell megvalósítani. Az állandó harc helyett az állandó kormányzás politikáját folytassuk.” Ez utóbbi Orbán Viktor kötcsei programbeszédének részlete. Ha Mussolini definícióját vesszük alapul, akkor Orbán kötcsei beszéde egy fasiszta állam építésének programja. Orbán és Mussolini ugyanazt mondja. És mint alább majd kiderül, ugyanazt is csinálja.

Fasiszta és náci diktatúra még soha nem omlott össze belülről, minden esetben külső katonai beavatkozásra volt szükség. A fasizmus vezérelvű, akár a Fidesz. Az olasz fasiszták tízparancsolatának egyike az, hogy „Mussolininek mindig igaza van”. A fasiszta állam tartópillére a központi propagandagépezet, amely a többséget a vezér mellé állítja. Ez a propagandagépezet ma az MTI köré épített közmédia. Ezt egészíti ki a jobboldali pártsajtó, amely ezzel szimbiózisban működik. A hazugság, a propaganda minden fasiszta állam alapja, nincs semmi, amit jobban gyűlölnének, mint a szabad sajtó. A fasiszta vezért a nép szereti, ujjonganak érte. Bukása után az imádat gyűlöletbe fordul. Mussolini holttestét a lábánál fogva akasztották fel egy milánói benzinkút elé, ahol egykori imádói leköpdösték. Itt kell megjegyezni, hogy a fasizmus tömegbázisát mindig a lecsúszott társadalmi rétegek adják. Ez az egyik oka annak, hogy a legkönnyebben a gazdasági válság idején képesek hatalomra kerülni. A vezér részben állandó ellenségképpel és fenyegetettséggel, másrészt pozitív énképpel fanatizálja a tábort. A felsőbbrendűség a nácizmusban a “faj”, a fasiszta államban a “nemzet” mítoszában ölt testet. A nép minden nehézséget elfogad a vezértől, mert a bajaikra hihető okot talál, ami mindig valaki másban testesül meg. Ez a tömegtámogatás alapja. A fasiszta államnak fontos a tömeg, a nagy tömegdemonstrációk, a kapcsolat a tömeggel, ha máshogy nem, állandó levelezés útján. A fasiszta állam nem tűri az egyéniséget, az individualizmust, ezért individualista értelmiségiekkel, filozófusokkal, művészekkel nincs jó viszonyban, csak azokat szereti, akik a fasizmus eszményét szolgálják, mint egy Mephisto. Az egyén alárendelődik a nemzetnek, az egyéni érdek a közjónak. A fasiszta állam legfőbb támogatói a nagytőkések. A vezér mindig jóban van a nagytőkésekkel, akik anyagi hasznot látnak a központosított állam által megregulázott munkaerőben és a szabályozott piacban.

Az olasz fasiszták kétharmada

A fasizmus mindig lezár egy korszakot, amit kitöröl a történelemből, és újjászervezi az államot. A lényegéből fakad, hogy felszámolja a liberalizmust, a parlamentarizmust, a demokráciát, az individuális szabadságot, ezért fogalmilag kizárt, hogy választáson legyőzhető legyen. Magát a választás szabadságát sem ismeri el. Tagadja a választásokon megszülető döntések, a választói akaraton alapuló kormányzás bölcsességét. Mindig első lépései közé tartozik a jogrend új alapokra helyezése és a választási törvény megváltoztatása. Mussolini 1922-ben jutott hatalomra, és 1923-ban már új választási törvényt fogadtatott el, amelynek lényege az volt, hogy a legtöbb szavazatot szerző párt megkapta a parlamenti mandátumok kétharmadát. Az olasz fasiszta párt ezt követően 65 százalékos mandátumot szerzett. 1925-ben már olyan rendelkezést hoztak, hogy a kormány a parlament jóváhagyása nélkül is hozhat törvényt. Néhány év múlva, 1928-ban pedig a többségi parlament feloszlatta önmagát. Megszűnt a parlament. Az Orbán-kormány már abban az üzemmódban működik, amelyben parlamenti jóváhagyás nélkül hoznak törvényeket. Formailag megszavazza ugyan saját előterjesztéseit a Fidesz frakciója, de semmiféle egyeztetést nem folytat, beleszólást nem enged. A demokratikus pártok szerepe formális. Az egyéni képviselői indítványok alapján két nap alatt megszavazott alkotmánymódosítás megfelel Mussolini normáinak. A folyamat látszat-demokráciával indul, de először korlátozzák, majd betiltják az ellenzéki pártokat, a szakszervezeteket és az ellenzéki sajtót. Minden leírás szerint először kiszorítják az ellenzéket a hatalomból, majd – szó szerint ez olvasható – minden hivatalba a saját embereiket ültetik. Az ügyészség után most elfoglalják az Alkotmánybíróságot, kicserélik saját embereikre a bírói kar nagyobb részét. Vajon mi célból? A sztrájkjogot megszüntetik, majd később a szakszervezetek helyére korporációkat hoznak létre, amelyekben a munkaadók és a munkáltatók kibékítik az ellentéteiket, majd képviselőket delegálnak a központi kongresszusba, amely már nem parlament, hanem a kormány tanácsadó testülete.

Mussolini fasizmusa a római birodalmat állította eszményként az olaszok elé, az erő kultusza jegyében. Orbán is az erőt hangsúlyozza, fitogtatja, még akkor is, ha nincs. Az Európai Uniónak is feltűnt, hogy a féléves EU-elnökségnek Magyarország a „Strong Europe”, vagyis „Erős Európa” jelszót választotta, mintha egy skinhead zenekar lenne. Amerikában ez mindenkit arra emlékeztet, hogy “white power”. Erős család, erős Magyarország, erős nemzet, erős Videoton, Erős Pista, erős pálinka. Mindez azonban nem olyan vicces, ha felismerjük, hogy az erő kultuszának fasiszta teóriája a másik oldalról azt is jelenti, hogy el kell hárítani minden akadályt, ami az erős nemzet kialakulásának útjában áll. A gyengék bukásra, vereségre, halálra, megsemmisülésre vannak ítélve. Ezért nem kár, ha a gyengék, az öregek, a betegek és a rokkantak elhullanak. Nem véletlen, hogy miközben az életerős férfiakat megtartották, az öregeket, betegeket és gyengéket gázkamrába küldték a nácik. Nem állítom, hogy szándékos népirtás terve áll az egyes intézkedések mögött, de azt nem lehet kizárni, hogy a Fidesz és Orbán által vallott fasiszta nézetek hangoztatása mellett (amely az erő kultuszát vallja), olyan területekről vonul ki az állam, ahol a központi segítség hiánya a gyengéket sújtja. Minden intézkedés mögött felismerhető a betegek, az öregek, a hajléktalanok, a hátrányos helyzetűek letaszítása a Taigetoszról. A gyógyszerárak, a hajléktalanok zaklatása, a kilakoltatással fenyegetett emberek cserbenhagyása, a rokkantak, csökkent munkaképességűek úgynevezett “munkába állítása”. Ez utóbbiak között nem csupán csalók vannak, noha sokan vannak ilyenek is. Visszamenőleg azonban csak az küldi dolgozni a már nyugdíjban levőket, aki meg akar szabadulni ettől a rétegtől, de főképp azoktól a “felesleges” költségektől, amellyel ellátásuk jár. Hajléktalanokra, nyugdíjasokra nem költenek, sportra, a test és az erő kultuszára igen. Az sem véletlen, ha egy fasiszta állam olyan adócsökkentést hajt végre, amely a gazdagoknak és az erőseknek kedvez, a pusztulásra ítéltek életben tartását viszont nem segíti.

Erős központosítás

A fasizmus a “fasces” szóból származik, amely egy ókori hatalmi jelvény elnevezése, és az egységet, az autoritást szimbolizálja. A fasizmus vallja a folytonosságot a történelmi múltból kiválasztott hősies, dicső korszakkal. Mussolini a római birodalommal, Orbán Szent István államával azonosítja új rendszerét, ahol a magyar változatban a Szent Korona az egység és az autoritás kifejezője. A fasizmus lényege a totális állam, ahol a központosítás révén az egyetlen állami akarat alá rendelnek mindent. Minden az államon belül, és semmi nem azon kívül. A totális állam eszméje elveti az önkormányzatiságot, az egyéni és a csoportos szabadságot. Mindent az állam irányítása és kontrollja alá helyez. Az Orbán-kormány államosít, központosít, önkormányzatokat számol fel, hatáskörüket, szabadságukat, szuverenitásukat csökkenti. Az állam a nemzet fölött áll, de mindent a nemzetért tesz. Elutasít mindenféle nemzetköziséget, ami megnyilvánul EU-ellenességben, Amerika-ellenességben. Külpolitikája agresszív, a fasiszta állam ellenséges viszonyt teremt mindenkivel. A nemzeten kívül állók lenézése a tipikus jellemzője. Nem véletlen, hogy ennek mindig háború volt a vége. Csak az erő pozíciójából tud tárgyalni. Belpolitikailag viszont sokszor eredményes, átmenetileg stabilizálni képes az országot, ahogyan az Mussolini és Hitler esetében is történt. Egyebek mellett például közmunkaprogrammal. A legfrissebb hírek szerint a BM-ben külön államtitkárság foglalkozik a területtel, amit a VPOP volt parancsnoka irányít majd. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes tart közös munkaértekezletet. A munkaerőpiacról kiszorultak tömeges foglalkoztatásának ügyeit egy új államtitkárság kezeli, és a nyugdíjból visszahívott rendvédelmiek gumibotokkal felügyelik majd a munkát.

Az államnak nemcsak fizikai, hanem szellemi küldetése is van polgáraival szemben. Erényekre nevel, erkölcsi értéket közvetít, rendre, fegyelemre és engedelmességre tanít. Mindannak az ellenkezőjét képviseli, amit a liberalizmus és a felvilágosodás vall. Mussolini azt mondta, hogy a XIX. század az egyén, a liberalizmus százada volt, de a XX. század a tekintély, a „jobboldal”, az állam, a fasizmus százada lesz. Ha hozzávesszük, hogy a nácizmus nem más, mint a fajelmélettel súlyosbított fasizmus, akkor azt kell mondanunk, hogy igaza lett.

A Vatikán támogatása

A fasizmus nem materialista filozófia. Doktrínája, antiliberalizmusa, antiparlamentarizmusa és demokráciaellenessége teljes összhangban áll a katolikus egyház tanításaival. A katolikus egyház államegyházi státusza nem mellékes része a fasiszta államnak. Az egyház tanítása rendeli a közjó alá az egyént, képviseli azokat az erkölcsi értékeket, amelyeket Vejkey Imre képviselő már a nyugdíjügy kapcsán is beidéz XIII. Leótól. Az egyén szabadsága nem abszolút, a közjó és az erkölcs felette áll. A fasizmus számára az állam az abszolútum. A Fidesz egyházügyi törvénymódosítása az első lépésben megszünteti a felekezeti egyenjogúságot. Létrehozza a történelmi egyház kategóriáját. A második lépésben pedig kiemeli majd innen a katolikus egyházat, amely egyedül lesz államegyházi státuszban. Ez az egyetlen magyarázata annak, hogy a katolikus egyház átmenetileg eltűri, hogy a Hit Gyülekezete is egy kategóriába kerüljön velük, vagyis “történelmi” egyház legyen. Megkezdődött az önkormányzati iskolák egyházi kézbe történő átjátszása, hamarosan – Mussolini mintájára – bevezetik a kötelező hittanoktatást is. A gyerekeken keresztül megkezdődött a szülők bekényszerítése – a fasiszta állam koncepciójának megfelelően – az egyházi kontroll alá. A katolikus egyház, a Vatikán és a fasiszta állam közös ellenségei a szabadkőművesek, a liberálisok és a kommunisták, akik közé a szociáldemokraták is tartoznak (Hitler például végig róluk és a zsidókról beszél a Mein Kampfban). A Vatikán és a fasiszta állam közös célkitűzése, hogy a konzervatív és jobboldali pártokat maga alá gyűrje, a jobboldaliságot a fasizmus – nevén nem nevezett, de tartalmában annak megfelelő – eszméjével azonosítsa. Magyarország múlt századi tragédiáját és minden veszedelmét, beleértve Trianont és a mostani helyzetet is, ez a típusú jobboldali ideológia okozta. Ennek egyik leágazása a faji megkülönböztetésre épülő nácizmus. A nácizmus gyökerei részben a katolicizmus antijudaizmusából fakadnak.

Választási győzelme után Orbán Viktor azonnal új rendszer létrehozásáról beszélt. Forradalomról, amely eltörli az „átmenet” évtizedeit. A fasiszta állam mindig új civilizáció megteremtését hirdeti meg. A fasiszta állammal összeegyeztethetetlen „köztársaság” szót eltörölték az ország nevéből, s nem véletlen az sem, hogy éppen a Köztársaság teret nevezték át a boldoggá avatott katolikus pápa, II. János Pál után. A fasizmus hivatalos ideológiát ad az államnak, s ez Magyarországon bekerült az új alkotmány preambulumába. Emlékezzünk, hogy a legkeményebb nemzetközi kritika ellenére sem voltak hajlandóak a médiatörvényt megváltoztatni, a közmédia kormánypropaganda-funkcióját feladni, az ellenzéki sajtó korlátozásának tervéről lemondani. Mi ez, ha nem tudatos építkezés?

Fasiszta puccs történt

Ha megnézzük az eddigi folyamatot, azt látjuk, minden lépés illeszkedik a rendszerbe. Lehet szépíteni, lehet úgy tenni, mintha nem vennénk észre, de itt egy hamisítatlan fasiszta állam kiépítése zajlik. Létrejöttének feltételei megegyeznek azzal, ahogyan az az 1920-as és 30-as években Olaszországban és Németországban történt. A Gyurcsány-kormány saját pártjától és a demokratikus normákat félresöprő ellenzéktől olyan támadásokat szenvedett el, hogy lebénult, a demokrácia meggyengült, hatalmi vákuum jött létre. Ennek csúcspontja az volt, amikor „apróhirdetésben” kerestek miniszterelnököt. A Gyurcsány-kormány későn ismerte fel, hogy ellenzéki támadás köpönyegébe bújtatott fasiszta puccs zajlik. Nem lépett fel azzal szemben a demokratikus rend erejével, és a puccshoz felhasznált szélsőjobboldali rohamcsapatokkal szemben sem mutatott kellő határozottságot. Ebből lett a Fidesz kétharmada, a Jobbik 14 százaléka. Ehhez társultak a félbemaradt reformok, a gazdasági válság, az életszínvonal csökkenése. Mintha csak közvetlenül egy háború után lennénk. Ez a demokrácia bukásához és a most létrejövő fasiszta állam kialakulásához vezetett. A tömegek bizalma megingott, és tekintélyelvű rend után kiáltott. A Fidesz a kétharmados parlamenti győzelem után befejezte a puccsot, felszámolta a jogállamot, eltörölte a demokratikus alkotmányt. Minden úgy halad, ahogy a múlt századi Európában. Sok tekintetben visszanyúlnak a Horthy-korszak tekintélyuralmi hagyományaihoz is, amelyek rehabilitációja most zajlik. Orbán fasiszta állama Gömbös Gyuláéra emlékeztet. Kívülről nézve ösztönös és tudatos jegyek keverednek egymással, de a vektorok egy irányba mutatnak. Magyarország a demokratikus köztársaságtól halad a fasiszta diktatúra felé, amelynek kiépítése megfeszített ütemben, rohammunkában zajlik.

Ebből az következik, hogy egy szabad választáson bekövetkező demokratikus fordulatnak nem sok esélye van. Ha a nép elégedetlen, akkor a fasiszta Fideszt a náci Jobbik válthatja a hatalomban. A Jobbik a részleges törvényes kereteket is felrúgja, és totális diktatúrát vezet be. Ezt jó lenne megakadályozni. Ennek nyomán menekültáradat indulhat el Magyarországról, humanitárius katasztrófa fenyegethet. És akkor csak külső katonai beavatkozás állíthatja vissza a demokratikus rendet. Ha vége lesz a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, akkor minden törvényt és rendelkezést, amit a fasiszta állam létrehozása érdekében szavaztak meg, egyetlen tollvonással el kell törölni. Nem lehet azok között a keretek között folytatni az életet, amelyeket a Fidesz létrehozott. Világossá kell tenni Európa és Amerika számára, hogy Magyarországon nemcsak túlkapások vannak, hanem az Unió első fasiszta állama épül. Ez veszélyt jelent a honi lakosságra, a környező országokra és Európa békéjére.

Az lenne a jó, ha a sajtó nem azzal foglalkozna, hogy közvetíti egy fasiszta állam létrejöttét, hanem tiltakozna és mozgósítana ellene. Ezt a sajtót ugyanis még be sem kell tiltani, mert semmi vizet nem zavar. Ahogy a média közvetítette a gyöngyöspatai cigányok elleni fasiszta terrort, az majdnem olyan volt, mintha Auschwitzot kapcsolták volna élő adásban, és beszámoltak volna újabb vagonok érkezéséről, majd egy nagyobb női csoport elgázosításáról. A hasonlat durva, de morálisan ugyanaz: csupán mennyiségi különbség van, és a folyamat egy korábbi szakaszáról van szó. Akiből Gyöngyöspata nem vált ki tiltakozást, az már a gázkamrák ellen sem fog felszólalni. Egy amerikai ember megállította a gyöngyöspatai terrort, de azóta elmenekült Magyarországról, mert boszorkányüldözés indult ellene. Nem érezte már biztonságban magát ezen a Magyarországon. Az EU-tagország és NATO-tag Magyarországról menekülnie kellett egy amerikainak, aki cigányokat menekített ki egy faluból, ahol egy náci félkatonai csoport kiképzőtábort akart nyitni, lőgyakorlatot akart tartani. Ha ő nem lármázza fel a nemzetközi sajtót, a kormánytól és a magyar emberektől bármi megtörténhetett volna. A nácikat nem vonják felelősségre. A megmentőnek menekülnie kell a fasiszta állam koncepciós eljárása elől. Be akarták bizonyítani, hogy külföldi ügynökök aknamunkája volt Gyöngyöspata, hogy a derék magyar kormányt lejárassák. Nem a magyarok nácik, fasiszták és rasszisták, akikkel összekacsint a kormány, hanem ez is a külföldi lejárató kampány része. Fel lehet göngyölíteni, kik tartottak kapcsolatot az amerikaival, kik a hazaárulók, a kémek. Ugyanerre számíthatnak a demokraták is: bármikor kitalálhatnak bármilyen kémkedést, hazaárulást, hogy politikai ellenfeleiket terrorizmussal, merénylettel, összeesküvéssel gyanúsítsák meg. És erre szükségük is lesz, hogy a totális uralmat kiépítsék.

Egyetlen remény van: az, hogy Magyarországot egy demokratikus Európa államai veszik körül. Ez az Európa talán kész arra, hogy meghallja a magyarok tiltakozását, ha az elég erős. Ha nem, akkor józannak kell lenni, és a túlélés egyéni stratégiáit kell kialakítani, amíg nem késő.

czjanos 2011.05.21. 20:58:29

lehet, hogy ez az írás nem állja ki a blog szabályait, azért megpróbálom közre adni:

Bartus László: Az Unió első fasiszta állama

Talán méltatlanul kevesen figyeltek fel Vejkey Imre kereszténydemokrata képviselőre, aki pártja vezérszónokaként a Tízparancsolatra, valamint XIII. Leó pápa „Rerum Novarum” című enciklikájára hivatkozva helyeselte a nyugdíjmegvonással járó újabb alkotmánymódosítást. Mindezt csak azért hozzuk fel, mert miközben XIII. Leó sok mindent mondott, és enciklikája sem csupán erről szól, az köztudomású, hogy Mussolini a fasiszta állam teóriájának elemeit ebből az enciklikából vezette le. Ismert társadalomtudományi módszer, hogy amikor egy társadalmi jelenséget nem tudunk egyértelműen azonosítani, megvizsgáljuk a forrásokat, amelyeket használ. XIII. Leó alapján eljutunk a fasiszta állam eszméjéhez, onnan pedig a Fideszhez és a KDNP-hez. Ha alaposan megvizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy Magyarország Mussolinit követi. Ott tartunk a XXI. században, hogy a magyar parlamentben egy fasiszta állam alapjait vetik meg, Mussolinivel azonos gyökerekre hivatkoznak, és ezt senki nem veszi észre. A parlamentben bohózat zajlik, amihez asszisztálnak a maradék demokratikus pártok, a demokrácia látszatát kölcsönzik egy fasiszta puccshoz, amely megállíthatatlanul robog előre. Mindez az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő országban.

Csupán egy kevés Mussolinit kell olvasni ahhoz, hogy megtudjuk, mi zajlik Magyarországon. Mindebből könnyen megjósolható az is, hogy a folyamatok milyen irányban haladnak tovább. Orbán Viktor Nemzeti Együttműködés Rendszere egy kialakulóban levő fasiszta állam elnevezése. Ha egymáshoz illesztjük az egyes elemeket, felismerhető a szisztéma. A „fasiszta” elnevezést nem abban az értelemben használjuk ezúttal, ahogyan Magyarországon a jobb- és baloldal „kommunistának” és „fasisztának” bélyegzi egymást. E szó egzakt, tudományos értelmében használjuk a kifejezést. Az a rendszer, amely Magyarországon épül, ideológiáját, szellemiségét tekintve, fasiszta állam. Amikor a NENYI-t először megláttuk, azt hittük, csak egy bohózat. Nem gondoltuk, hogy előre megfontolt szándék húzódik mögötte. Ideje komolyan venni, miután januártól nem lesz demokratikus alkotmány, nem lesz független Alkotmánybíróság, bíróság, rendőrség, ügyészség, sajtó, semmi, ahol jogorvoslatra számíthatunk, tilos lesz a sztrájk, nem lehet leváltani a korlátlan hatalommal rendelkező kormányt, ideológiai állam jön létre, megkezdődnek a koncepciós perek, boszorkányüldözések, az elbocsátások folytatódnak, idővel megszűnhet a parlament. Ha bárki tüzetes vizsgálatnak veti alá az olasz fasizmust, és összeveti azzal, ami eddig történt, nagy valószínűséggel kiszámíthatja azt is, mi fog történni ezután. Orbán tudja, mit csinál, bírálói pedig nem látják a rendszert.

Mindenekelőtt különbséget kell tennünk az olasz fasizmus és a német nácizmus között. Az olasz fasizmus a nácizmustól eltérően nem fajelméletre épül. Hogy a különbséget érzékeltessük: a Fidesz egy klasszikus fasiszta párt, amelynek a KDNP-vel való koalíciója Mussolini és XI. Pius 1929-ben megkötött lateráni egyezményére, a katolikus egyház és a fasiszta állam szövetségére emlékeztet. A Jobbik ezzel szemben náci párt, amely fajgyűlöletre, rasszizmusra és antiszemitizmusra épül. A Fidesz úgy viszonyul a Jobbikhoz, ahogy a fasizmus a nácizmushoz. Meg akarják szerezni a náci szavazókat is, ezért igyekeznek minél több mindent megvalósítani a náci párt programjából. A fasiszták emelett felhasználják a nácikat, azok pedig később a fejükre nőnek. Ha a Nemzeti Együttműködés Rendszere a Duce állameszméjének alapjaira épül, akkor a Fideszt senki más nem követheti a hatalomban, mint a Jobbik. Fasisztákat demokraták, demokratikus eszközökkel, még soha nem váltottak le. Annál is inkább, mert azzal voltak elfoglalva, hogy az életüket mentsék. Megismétlődik a Horthy–Szálasi történet.

Mussolininek mindig igaza van

A történelmi párhuzamok azt mutatják, hogy a fasiszták általában nem tudják pórázon tartani a nácikat. A náci pártok agresszivitása idővel legyőzi a fasiszta államok bizonyos fokú mértéktartását. Ezért a fasiszta diktatúrákat náci totális diktatúrák váltják fel. A demokrácia gyengesége és a hatalmi vákuum miatt alakul ki fasiszta állam, ezért azt nem demokratikus fordulat, hanem náci hatalomátvétel követi.

A szakirodalom szerint a fasizmus autoriter, tekintélyuralmi rendszer, amely csupán korlátozza a szabadságot, de nem szünteti meg. A törvényes keretek sokáig fennmaradnak. Nincsenek internálótáborok, tömeges letartóztatások, kivégzések. Az olasz fasizmus is „felvilágosult diktatúra” maradt egy ideig. A rend ugyan kulcsszó, de slendrián, hanyag, lusta és csapongó a bürokrácia. A rend és a fejetlenség egyszerre van jelen. Ormos Mária ezt nevezte „rendezett káosznak”. Az Orbán-kormány máris kiválóan megfelel ennek a leírásnak. A fasiszta államban az antiszemitizmus kezdetben csak mérsékelt formában van jelen. A náci diktatúra ezzel szemben totálisan felszámolja a szabadságot, hajtóvadászat indul az ellenállókkal szemben, a zsidók, cigányok, melegek fizikai biztonsága is veszélybe kerül. Mindenki kommunista lesz, aki nem náci. Ezeknek az ideológiáknak a gyűlölködő antikommunizmus és antibolsevizmus adja meg a legitimitását. Elég csak egy moderálás nélküli magyar fórumba beleolvasni, és máris olyan minden, mint egy tankönyv a harmincas évekről.

Ha a definíciók pontosak, márpedig azok, a történelmi szükségszerűségek pedig nem változnak, akkor Magyarországon a Fidesz fasiszta államot hoz létre, amit majd a Jobbik náci típusú diktatúrája követ. Fasiszta pártot demokratikus választások útján – amíg olyanokat tartanak – még soha nem váltottak le. Ez önellentmondás lenne, mert Mussolini meghatározása szerint „a fasiszta állam nem más, mint hatalom- és uralomakarás”. Tagadja a demokráciát, a parlamentarizmust. A fasizmus atyja úgy határozta meg a célt, hogy „egy párt, amely teljesen és kizárólagosan kormányoz egy nemzetet”. Egy másik idézet így szól: „egy olyan kormányzati rendszert próbálunk felépíteni, amely minimálisra csökkenti a duális erőtér visszaállásának esélyét, és helyette hosszú távon egy nagy centrális erőtérben rendezi el a politikai kérdéseket; vagy ellenkormányzásra készülünk, és akkor a duális erőtér vissza fog állni. Nem ellenkormányzást kell folytatni, hanem a nemzeti ügyek kormányzását kell megvalósítani. Az állandó harc helyett az állandó kormányzás politikáját folytassuk.” Ez utóbbi Orbán Viktor kötcsei programbeszédének részlete. Ha Mussolini definícióját vesszük alapul, akkor Orbán kötcsei beszéde egy fasiszta állam építésének programja. Orbán és Mussolini ugyanazt mondja. És mint alább majd kiderül, ugyanazt is csinálja.

Fasiszta és náci diktatúra még soha nem omlott össze belülről, minden esetben külső katonai beavatkozásra volt szükség. A fasizmus vezérelvű, akár a Fidesz. Az olasz fasiszták tízparancsolatának egyike az, hogy „Mussolininek mindig igaza van”. A fasiszta állam tartópillére a központi propagandagépezet, amely a többséget a vezér mellé állítja. Ez a propagandagépezet ma az MTI köré épített közmédia. Ezt egészíti ki a jobboldali pártsajtó, amely ezzel szimbiózisban működik. A hazugság, a propaganda minden fasiszta állam alapja, nincs semmi, amit jobban gyűlölnének, mint a szabad sajtó. A fasiszta vezért a nép szereti, ujjonganak érte. Bukása után az imádat gyűlöletbe fordul. Mussolini holttestét a lábánál fogva akasztották fel egy milánói benzinkút elé, ahol egykori imádói leköpdösték. Itt kell megjegyezni, hogy a fasizmus tömegbázisát mindig a lecsúszott társadalmi rétegek adják. Ez az egyik oka annak, hogy a legkönnyebben a gazdasági válság idején képesek hatalomra kerülni. A vezér részben állandó ellenségképpel és fenyegetettséggel, másrészt pozitív énképpel fanatizálja a tábort. A felsőbbrendűség a nácizmusban a “faj”, a fasiszta államban a “nemzet” mítoszában ölt testet. A nép minden nehézséget elfogad a vezértől, mert a bajaikra hihető okot talál, ami mindig valaki másban testesül meg. Ez a tömegtámogatás alapja. A fasiszta államnak fontos a tömeg, a nagy tömegdemonstrációk, a kapcsolat a tömeggel, ha máshogy nem, állandó levelezés útján. A fasiszta állam nem tűri az egyéniséget, az individualizmust, ezért individualista értelmiségiekkel, filozófusokkal, művészekkel nincs jó viszonyban, csak azokat szereti, akik a fasizmus eszményét szolgálják, mint egy Mephisto. Az egyén alárendelődik a nemzetnek, az egyéni érdek a közjónak. A fasiszta állam legfőbb támogatói a nagytőkések. A vezér mindig jóban van a nagytőkésekkel, akik anyagi hasznot látnak a központosított állam által megregulázott munkaerőben és a szabályozott piacban.

Az olasz fasiszták kétharmada

A fasizmus mindig lezár egy korszakot, amit kitöröl a történelemből, és újjászervezi az államot. A lényegéből fakad, hogy felszámolja a liberalizmust, a parlamentarizmust, a demokráciát, az individuális szabadságot, ezért fogalmilag kizárt, hogy választáson legyőzhető legyen. Magát a választás szabadságát sem ismeri el. Tagadja a választásokon megszülető döntések, a választói akaraton alapuló kormányzás bölcsességét. Mindig első lépései közé tartozik a jogrend új alapokra helyezése és a választási törvény megváltoztatása. Mussolini 1922-ben jutott hatalomra, és 1923-ban már új választási törvényt fogadtatott el, amelynek lényege az volt, hogy a legtöbb szavazatot szerző párt megkapta a parlamenti mandátumok kétharmadát. Az olasz fasiszta párt ezt követően 65 százalékos mandátumot szerzett. 1925-ben már olyan rendelkezést hoztak, hogy a kormány a parlament jóváhagyása nélkül is hozhat törvényt. Néhány év múlva, 1928-ban pedig a többségi parlament feloszlatta önmagát. Megszűnt a parlament. Az Orbán-kormány már abban az üzemmódban működik, amelyben parlamenti jóváhagyás nélkül hoznak törvényeket. Formailag megszavazza ugyan saját előterjesztéseit a Fidesz frakciója, de semmiféle egyeztetést nem folytat, beleszólást nem enged. A demokratikus pártok szerepe formális. Az egyéni képviselői indítványok alapján két nap alatt megszavazott alkotmánymódosítás megfelel Mussolini normáinak. A folyamat látszat-demokráciával indul, de először korlátozzák, majd betiltják az ellenzéki pártokat, a szakszervezeteket és az ellenzéki sajtót. Minden leírás szerint először kiszorítják az ellenzéket a hatalomból, majd – szó szerint ez olvasható – minden hivatalba a saját embereiket ültetik. Az ügyészség után most elfoglalják az Alkotmánybíróságot, kicserélik saját embereikre a bírói kar nagyobb részét. Vajon mi célból? A sztrájkjogot megszüntetik, majd később a szakszervezetek helyére korporációkat hoznak létre, amelyekben a munkaadók és a munkáltatók kibékítik az ellentéteiket, majd képviselőket delegálnak a központi kongresszusba, amely már nem parlament, hanem a kormány tanácsadó testülete.

Mussolini fasizmusa a római birodalmat állította eszményként az olaszok elé, az erő kultusza jegyében. Orbán is az erőt hangsúlyozza, fitogtatja, még akkor is, ha nincs. Az Európai Uniónak is feltűnt, hogy a féléves EU-elnökségnek Magyarország a „Strong Europe”, vagyis „Erős Európa” jelszót választotta, mintha egy skinhead zenekar lenne. Amerikában ez mindenkit arra emlékeztet, hogy “white power”. Erős család, erős Magyarország, erős nemzet, erős Videoton, Erős Pista, erős pálinka. Mindez azonban nem olyan vicces, ha felismerjük, hogy az erő kultuszának fasiszta teóriája a másik oldalról azt is jelenti, hogy el kell hárítani minden akadályt, ami az erős nemzet kialakulásának útjában áll. A gyengék bukásra, vereségre, halálra, megsemmisülésre vannak ítélve. Ezért nem kár, ha a gyengék, az öregek, a betegek és a rokkantak elhullanak. Nem véletlen, hogy miközben az életerős férfiakat megtartották, az öregeket, betegeket és gyengéket gázkamrába küldték a nácik. Nem állítom, hogy szándékos népirtás terve áll az egyes intézkedések mögött, de azt nem lehet kizárni, hogy a Fidesz és Orbán által vallott fasiszta nézetek hangoztatása mellett (amely az erő kultuszát vallja), olyan területekről vonul ki az állam, ahol a központi segítség hiánya a gyengéket sújtja. Minden intézkedés mögött felismerhető a betegek, az öregek, a hajléktalanok, a hátrányos helyzetűek letaszítása a Taigetoszról. A gyógyszerárak, a hajléktalanok zaklatása, a kilakoltatással fenyegetett emberek cserbenhagyása, a rokkantak, csökkent munkaképességűek úgynevezett “munkába állítása”. Ez utóbbiak között nem csupán csalók vannak, noha sokan vannak ilyenek is. Visszamenőleg azonban csak az küldi dolgozni a már nyugdíjban levőket, aki meg akar szabadulni ettől a rétegtől, de főképp azoktól a “felesleges” költségektől, amellyel ellátásuk jár. Hajléktalanokra, nyugdíjasokra nem költenek, sportra, a test és az erő kultuszára igen. Az sem véletlen, ha egy fasiszta állam olyan adócsökkentést hajt végre, amely a gazdagoknak és az erőseknek kedvez, a pusztulásra ítéltek életben tartását viszont nem segíti.

Erős központosítás

A fasizmus a “fasces” szóból származik, amely egy ókori hatalmi jelvény elnevezése, és az egységet, az autoritást szimbolizálja. A fasizmus vallja a folytonosságot a történelmi múltból kiválasztott hősies, dicső korszakkal. Mussolini a római birodalommal, Orbán Szent István államával azonosítja új rendszerét, ahol a magyar változatban a Szent Korona az egység és az autoritás kifejezője. A fasizmus lényege a totális állam, ahol a központosítás révén az egyetlen állami akarat alá rendelnek mindent. Minden az államon belül, és semmi nem azon kívül. A totális állam eszméje elveti az önkormányzatiságot, az egyéni és a csoportos szabadságot. Mindent az állam irányítása és kontrollja alá helyez. Az Orbán-kormány államosít, központosít, önkormányzatokat számol fel, hatáskörüket, szabadságukat, szuverenitásukat csökkenti. Az állam a nemzet fölött áll, de mindent a nemzetért tesz. Elutasít mindenféle nemzetköziséget, ami megnyilvánul EU-ellenességben, Amerika-ellenességben. Külpolitikája agresszív, a fasiszta állam ellenséges viszonyt teremt mindenkivel. A nemzeten kívül állók lenézése a tipikus jellemzője. Nem véletlen, hogy ennek mindig háború volt a vége. Csak az erő pozíciójából tud tárgyalni. Belpolitikailag viszont sokszor eredményes, átmenetileg stabilizálni képes az országot, ahogyan az Mussolini és Hitler esetében is történt. Egyebek mellett például közmunkaprogrammal. A legfrissebb hírek szerint a BM-ben külön államtitkárság foglalkozik a területtel, amit a VPOP volt parancsnoka irányít majd. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes tart közös munkaértekezletet. A munkaerőpiacról kiszorultak tömeges foglalkoztatásának ügyeit egy új államtitkárság kezeli, és a nyugdíjból visszahívott rendvédelmiek gumibotokkal felügyelik majd a munkát.

Az államnak nemcsak fizikai, hanem szellemi küldetése is van polgáraival szemben. Erényekre nevel, erkölcsi értéket közvetít, rendre, fegyelemre és engedelmességre tanít. Mindannak az ellenkezőjét képviseli, amit a liberalizmus és a felvilágosodás vall. Mussolini azt mondta, hogy a XIX. század az egyén, a liberalizmus százada volt, de a XX. század a tekintély, a „jobboldal”, az állam, a fasizmus százada lesz. Ha hozzávesszük, hogy a nácizmus nem más, mint a fajelmélettel súlyosbított fasizmus, akkor azt kell mondanunk, hogy igaza lett.

A Vatikán támogatása

A fasizmus nem materialista filozófia. Doktrínája, antiliberalizmusa, antiparlamentarizmusa és demokráciaellenessége teljes összhangban áll a katolikus egyház tanításaival. A katolikus egyház államegyházi státusza nem mellékes része a fasiszta államnak. Az egyház tanítása rendeli a közjó alá az egyént, képviseli azokat az erkölcsi értékeket, amelyeket Vejkey Imre képviselő már a nyugdíjügy kapcsán is beidéz XIII. Leótól. Az egyén szabadsága nem abszolút, a közjó és az erkölcs felette áll. A fasizmus számára az állam az abszolútum. A Fidesz egyházügyi törvénymódosítása az első lépésben megszünteti a felekezeti egyenjogúságot. Létrehozza a történelmi egyház kategóriáját. A második lépésben pedig kiemeli majd innen a katolikus egyházat, amely egyedül lesz államegyházi státuszban. Ez az egyetlen magyarázata annak, hogy a katolikus egyház átmenetileg eltűri, hogy a Hit Gyülekezete is egy kategóriába kerüljön velük, vagyis “történelmi” egyház legyen. Megkezdődött az önkormányzati iskolák egyházi kézbe történő átjátszása, hamarosan – Mussolini mintájára – bevezetik a kötelező hittanoktatást is. A gyerekeken keresztül megkezdődött a szülők bekényszerítése – a fasiszta állam koncepciójának megfelelően – az egyházi kontroll alá. A katolikus egyház, a Vatikán és a fasiszta állam közös ellenségei a szabadkőművesek, a liberálisok és a kommunisták, akik közé a szociáldemokraták is tartoznak (Hitler például végig róluk és a zsidókról beszél a Mein Kampfban). A Vatikán és a fasiszta állam közös célkitűzése, hogy a konzervatív és jobboldali pártokat maga alá gyűrje, a jobboldaliságot a fasizmus – nevén nem nevezett, de tartalmában annak megfelelő – eszméjével azonosítsa. Magyarország múlt századi tragédiáját és minden veszedelmét, beleértve Trianont és a mostani helyzetet is, ez a típusú jobboldali ideológia okozta. Ennek egyik leágazása a faji megkülönböztetésre épülő nácizmus. A nácizmus gyökerei részben a katolicizmus antijudaizmusából fakadnak.

Választási győzelme után Orbán Viktor azonnal új rendszer létrehozásáról beszélt. Forradalomról, amely eltörli az „átmenet” évtizedeit. A fasiszta állam mindig új civilizáció megteremtését hirdeti meg. A fasiszta állammal összeegyeztethetetlen „köztársaság” szót eltörölték az ország nevéből, s nem véletlen az sem, hogy éppen a Köztársaság teret nevezték át a boldoggá avatott katolikus pápa, II. János Pál után. A fasizmus hivatalos ideológiát ad az államnak, s ez Magyarországon bekerült az új alkotmány preambulumába. Emlékezzünk, hogy a legkeményebb nemzetközi kritika ellenére sem voltak hajlandóak a médiatörvényt megváltoztatni, a közmédia kormánypropaganda-funkcióját feladni, az ellenzéki sajtó korlátozásának tervéről lemondani. Mi ez, ha nem tudatos építkezés?

Fasiszta puccs történt

Ha megnézzük az eddigi folyamatot, azt látjuk, minden lépés illeszkedik a rendszerbe. Lehet szépíteni, lehet úgy tenni, mintha nem vennénk észre, de itt egy hamisítatlan fasiszta állam kiépítése zajlik. Létrejöttének feltételei megegyeznek azzal, ahogyan az az 1920-as és 30-as években Olaszországban és Németországban történt. A Gyurcsány-kormány saját pártjától és a demokratikus normákat félresöprő ellenzéktől olyan támadásokat szenvedett el, hogy lebénult, a demokrácia meggyengült, hatalmi vákuum jött létre. Ennek csúcspontja az volt, amikor „apróhirdetésben” kerestek miniszterelnököt. A Gyurcsány-kormány későn ismerte fel, hogy ellenzéki támadás köpönyegébe bújtatott fasiszta puccs zajlik. Nem lépett fel azzal szemben a demokratikus rend erejével, és a puccshoz felhasznált szélsőjobboldali rohamcsapatokkal szemben sem mutatott kellő határozottságot. Ebből lett a Fidesz kétharmada, a Jobbik 14 százaléka. Ehhez társultak a félbemaradt reformok, a gazdasági válság, az életszínvonal csökkenése. Mintha csak közvetlenül egy háború után lennénk. Ez a demokrácia bukásához és a most létrejövő fasiszta állam kialakulásához vezetett. A tömegek bizalma megingott, és tekintélyelvű rend után kiáltott. A Fidesz a kétharmados parlamenti győzelem után befejezte a puccsot, felszámolta a jogállamot, eltörölte a demokratikus alkotmányt. Minden úgy halad, ahogy a múlt századi Európában. Sok tekintetben visszanyúlnak a Horthy-korszak tekintélyuralmi hagyományaihoz is, amelyek rehabilitációja most zajlik. Orbán fasiszta állama Gömbös Gyuláéra emlékeztet. Kívülről nézve ösztönös és tudatos jegyek keverednek egymással, de a vektorok egy irányba mutatnak. Magyarország a demokratikus köztársaságtól halad a fasiszta diktatúra felé, amelynek kiépítése megfeszített ütemben, rohammunkában zajlik.

Ebből az következik, hogy egy szabad választáson bekövetkező demokratikus fordulatnak nem sok esélye van. Ha a nép elégedetlen, akkor a fasiszta Fideszt a náci Jobbik válthatja a hatalomban. A Jobbik a részleges törvényes kereteket is felrúgja, és totális diktatúrát vezet be. Ezt jó lenne megakadályozni. Ennek nyomán menekültáradat indulhat el Magyarországról, humanitárius katasztrófa fenyegethet. És akkor csak külső katonai beavatkozás állíthatja vissza a demokratikus rendet. Ha vége lesz a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, akkor minden törvényt és rendelkezést, amit a fasiszta állam létrehozása érdekében szavaztak meg, egyetlen tollvonással el kell törölni. Nem lehet azok között a keretek között folytatni az életet, amelyeket a Fidesz létrehozott. Világossá kell tenni Európa és Amerika számára, hogy Magyarországon nemcsak túlkapások vannak, hanem az Unió első fasiszta állama épül. Ez veszélyt jelent a honi lakosságra, a környező országokra és Európa békéjére.

Az lenne a jó, ha a sajtó nem azzal foglalkozna, hogy közvetíti egy fasiszta állam létrejöttét, hanem tiltakozna és mozgósítana ellene. Ezt a sajtót ugyanis még be sem kell tiltani, mert semmi vizet nem zavar. Ahogy a média közvetítette a gyöngyöspatai cigányok elleni fasiszta terrort, az majdnem olyan volt, mintha Auschwitzot kapcsolták volna élő adásban, és beszámoltak volna újabb vagonok érkezéséről, majd egy nagyobb női csoport elgázosításáról. A hasonlat durva, de morálisan ugyanaz: csupán mennyiségi különbség van, és a folyamat egy korábbi szakaszáról van szó. Akiből Gyöngyöspata nem vált ki tiltakozást, az már a gázkamrák ellen sem fog felszólalni. Egy amerikai ember megállította a gyöngyöspatai terrort, de azóta elmenekült Magyarországról, mert boszorkányüldözés indult ellene. Nem érezte már biztonságban magát ezen a Magyarországon. Az EU-tagország és NATO-tag Magyarországról menekülnie kellett egy amerikainak, aki cigányokat menekített ki egy faluból, ahol egy náci félkatonai csoport kiképzőtábort akart nyitni, lőgyakorlatot akart tartani. Ha ő nem lármázza fel a nemzetközi sajtót, a kormánytól és a magyar emberektől bármi megtörténhetett volna. A nácikat nem vonják felelősségre. A megmentőnek menekülnie kell a fasiszta állam koncepciós eljárása elől. Be akarták bizonyítani, hogy külföldi ügynökök aknamunkája volt Gyöngyöspata, hogy a derék magyar kormányt lejárassák. Nem a magyarok nácik, fasiszták és rasszisták, akikkel összekacsint a kormány, hanem ez is a külföldi lejárató kampány része. Fel lehet göngyölíteni, kik tartottak kapcsolatot az amerikaival, kik a hazaárulók, a kémek. Ugyanerre számíthatnak a demokraták is: bármikor kitalálhatnak bármilyen kémkedést, hazaárulást, hogy politikai ellenfeleiket terrorizmussal, merénylettel, összeesküvéssel gyanúsítsák meg. És erre szükségük is lesz, hogy a totális uralmat kiépítsék.

Egyetlen remény van: az, hogy Magyarországot egy demokratikus Európa államai veszik körül. Ez az Európa talán kész arra, hogy meghallja a magyarok tiltakozását, ha az elég erős. Ha nem, akkor józannak kell lenni, és a túlélés egyéni stratégiáit kell kialakítani, amíg nem késő.

Andráska8 2011.05.21. 21:14:54

@sztd:
Gyurcsány Ferenc reformjai - amelyeket elkezdett - , s amelyeket megfúrt a frakciója - mire utal?

Ön szerint milyen az identitása Orbánnak?
Aki eddig csak megrekesztett reformokat, ld Horn után a nyugdíjreformot.

Andráska8 2011.05.21. 22:47:44

@czjanos:
Miből gondolod, hogy kell Gyurcsánynak egy kamu-párt?
Majd csinál magának, ha akar.
Fél évig ülhet függetlenként a parlamentben.
Csak aztán alapíthat új frakciót.

sztd 2011.05.21. 23:36:25

@Andráska8:
Nem gondolom, hogy ennek a közönségnek kellene bemutatnom a véleményemet. Úgysem hisznek el semmit.

Ennek ellenére a próba vagy a poén kedvéért:
Gyurcsány reformjai:
- Gyurcsány Ferenc reformkísérletei állatorvosi lóként mutatták, hogy mit nem szabad tenni, és, hogy miért. Hirtelen összetákolt koncepció alapján, tervezetlenül, és olyan szinten rohanva próbálta megcsinálni, hogy a komplett tevékenységsor összeomlott.
Számomra azt mutatták, hogy azt felfogta, hogy kell valamit tenni, de azt nem, hogy mit jelent, hogy "valamit tenni", milyen feladatokat kell ehhez végrehajtani (mi a KÜLÖNBSÉG a koncepció és a terv között, hogyan tervezünk, hogyan kivitelezünk egy intézkedéssort), és ennek mik a háttérfeltételei.
Ha világnézetet kell mögötte felfedezni, akkor olyasmit jelez, hogy "mindegy, hogy mit, csak csináljunk valamit".

Mivel az egészségügyi reform inkább SZDSZ-es volt, az valamit megmutatott az ő identitásukból. Számomra azt, hogy
- az állammal szemben úgy általában mélységesen bizonytalanok, bármilyen működést csak piaci viszonyok között tudtak elképzelni,
- a magyar vonatkozású dolgokkal szemben bizalmatlanok, és minél külföldibb a tőke annál jobb
Az MSZP úgy módosította a folyamatot, hogy a dolog mégis legyen állami. A két ötlet vegyítése... végül is nem lépett életbe.

A mostani reformok:
- a legkidolgozottabb a közigazgatási reform. Látszik rajta, hogy már ellenzékként kiérlelték, a folyamat megtervezett (bár az ütemterv kissé feszített).
A világnézetről számomra azt árulja el, hogy a központi hatalomban bízik a legjobban, szereti a folyamatos hierarchikus felügyeletet, és csak ott fogadja el a helyi döntést, ahol ő maga nem képes a dolgokat átlátni.
- A legkidolgozatlanabb az adó (és gazdasági) reform. Csak nyártól kezdték átlátni a viszonyokat, és csak a tél végére állt össze a koncepció. A tervezés folyik, a megvalósítás még átmeneti. Itt (a szintén megjelenő kapkodás mellett) szerintem két dolog érhető tetten. Az egyik, hogy a társadalom alapegységének a családot tekinti, amelynek az eredményessége a jövedelemben és a gyerekszámban mutatkozik. A másik, hogy az állam legnagyobb (és a családot leszámítva mindent felülíró) legsúlyosabb problémájának az államadósságot tartja.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.05.22. 01:10:18

@sztd: Anno Hitler ellen Churchill még Sztálinnal is hajlandó volt szövetkezni. A közös ideológiájuk az antifasizmus volt.

Ma a demokratákat, világnézettől függetlenül újra összehozhatja egy közös eszme, mert van miért/mi_ellen szövetkezni.

Írhattam volna még a tálibok ellen szövetkezett Északi Ligát is.

leponex 2011.05.22. 01:16:35

Jó Gréczy Zsolt Walesi Bárdunk, Weimari Mesterdalnokunk, Gyurcsány úr Főtanácsolója, ( i tak dalse ) ... !

Békés dagonyázásában dehogy zavarnánk meg, csak egy mondatát néznénk meg megest:

'(Mejegyzem, Gyurcsány egy mai tévévitában is leverné Orbánt...)'

Mindig jót derülünk, amikor erre a nyilvános vitára utal ismételten ( akár egy KE :)) ) , ahogy a doktor úr is említé elébb, tessen belekukkantani újfent a felvételbe, oszt elpirulgatván elgondolkodni: tényleg megérte e pirrhuszi 'győzelem' - már ha annak lehet nevezni a
'Teljesen nyilvánvaló volt, hogy amit mondunk, az nem igaz! '
utólagos önvallomások fényében ??

Hajrá Zsoltunk, azért mi szurkolunk Önnek ezen utólagos kontextuális élmények egyszer Önben is manifesztálódásra nyerjenek érdemet!
Időnk van.
:))

leponex 2011.05.22. 01:27:25

czjanos 2011.05.21. 20:58:29

"lehet, hogy ez az írás nem állja ki a blog szabályait,"

Legyünk megengedők, Bartus barátunk szamárságai ugyan kiállják a blog szabályait, csak az értelemmel vannak kibékíthetetlen és antagonisztikus ellentétben.
Egyszer, kétszer, akárhányszor.

Posztnak persze megteszi, ahogy a kuructól elkezdve bárhol olvashatunk hasonlót ...

A klaviatúra engedelmes jószág ( egyelőre :) ) e Kietlen Diktatúrában, és Szólásszabadságtalanságban, valamint Totális Önkényuralmi Despotikus Autokráciában.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.05.22. 01:33:58

@czjanos: Velős, és elgondolkodtató. Korábban már magam is egy-két jellemzőt beazonosítottam,de ennyire töményen eddig még nem szembesültem a folyamattal.

elonorbert 2011.05.22. 05:22:14

@sztd: Egy baloldali néppárt gyűjtöhelye a balközép gondolkodóknak. Gyurcsány egy nyugatos, szociáldemokrata pártot akar.

elonorbert 2011.05.22. 05:25:33

@sztd: Koncepciót látni ott, ahol összevisszaság van és kapkodás, az már művészet.

czjanos 2011.05.22. 07:48:38

@leponex: Jó Leponex, antibárdunk! Egy írást a tartalma alapján csak cáfolatokkal, ellenérvekkel, egyszóval vitával lehet minősíteni.Igaz, ehhez ellenérvek, cáfolatok, vitakészség kell. Lehet próbálkozni!

Bergeroth 2011.05.22. 13:05:35

@Ting Fu doktor:

Ezüsthajó kft., Happy End kft., Kaya Ibrahim, Josip Tot, azonnali radikális adócsökkentés, 1 millió új munkahely, "megvédjük a nyugdíjakat" ergo államosítunk, 100.000 új munkahely a cigányoknak, stb.

Ezek persze mind igazak voltak, ugye?

Diocles 2011.05.22. 13:06:25

Sokan írjátok, h Gyurcsány árt az MSZP-nek.

Nos, ez alapjában véve igaz, ez az én jobboldali szememmel is így látszik. De tegyük hozzá azt is, h az MSZP akkor sem állna jobban, ha Gyurcsány szedné a sátorfáját, sőt, bizonyos, h lenne néhány százaléknyi lemorzsolódás.

A másik meg az, h Gyurcsány természetesen nem olyan birka, mint Medgyessy, h elvigye mindenért a balhét. Ha őt most háttérbe szorítják, kiszorítják a politikából, akkor kábé olyan megítélése lesz még a baloldalon is, mint Rákosinak. Nem azért, mert ő is olyan rossz lett volna, hanem az MSZP nagyágyúinak is az lesz a legkényelmesebb, ha mindent rákenjenek, ezzel is csökkenne az ő felelősségük.

A hívei nagy többségét meg szépen lassan kiszorítanák, miután "leszámoltak" Gyurcsánnyal, pl. a nyakam tenném rá, h egy Molnár Csabának és más gyurcsányistáknak esélyük nem lesz soha az életben befutó helyre az MSZP-listán (pláne, h csökken a P. létszáma is).

Gréczy úrnak (és sok más értelmiséginek) szintén nincs más választása, mint kitartani Gyurcsány mellett, ha Gyurcsány véglegesen elveszíti a párton/baloldalon belüli küzdelmet, akkor ők is feketeseggűek lesznek, őket is megbélyegzik, vele együtt, a Puch által dominált baloldali világban, médiavilágban nem sok lehetőségük lesz, hosszú távon sem.

Szóval ez "élethalálharc" a javából, ha Gyurcsányék veszítenek, akkor a hátralévő aktív életükben (hosszú évekről, évtizedekről van szó) nem sok lehetőségük lesz a közéletben, még a baloldalon sem, hiszen onnan szorítják ki őket. Ha pedig valaki kiszorult, kiátkozzák a saját oldaláról is, akkor már számukra nincs visszatérés a politikába.

MACISAJT 2011.05.22. 13:10:21

" (Mejegyzem, Gyurcsány egy mai tévévitában is leverné Orbánt...)"

Fogalmazzunk másképp, a tényeknek megfelelően:

Gyurcsány egy mai tévévitában is lehazudná Orbánnak mind a hét fejét..:)

becike4 2011.05.22. 13:15:16

@szocdemokrata: A szociáldemokrata adócsaló,aki elkúrta.

Táskás Tóni 2011.05.22. 13:42:51

@MACISAJT: Orbánt bárki kipicsázná bárhol. Csak egymás mellé kellene tenni , hogy miket dumált ellenzékben és mit csinál most. Az ellentét "antagonisztikus"

Táskás Tóni 2011.05.22. 13:56:34

@MACISAJT: Ja, és a tényeknek megfelelően, mind a hét hazug fejét.

azAttis 2011.05.22. 14:13:38

Gyurcsány egy dologra tényleg biztosan jó.

Bármi mellé odaáll legyen az tényleg bármilyen mégoly nemes ügy egy dolog biztos -> eredmény a totáis bukás és a korábbi támogatók automatikus hanyatt-homlok menekülése.

Amikor a kormány tervei ellen beszélt az elmúlt egy évben az automatikusan támogatók százezreit hozta a kormánynak.

Néha olyan érzésem volt, hogy felosztották Orbánnal a feladatot. Viktor bejelenti a dolgot. Ferenc meg támogatókat szerez a tiltakozásával.

A magyar történelem legbrutálisabb vereségébe vezette az mszp-t. Ha másban nem is de azért kifejezetten szurkolok neki, hogy totálisan verje szét a pártot. Szagassa csak szét őket ici-pici fecnikre.

Plusz bónuszként a végén ő is tűnjön el a lefolyón. A lemondása egy gyönyörű napon történt. Sok ilyen szép napot Magyarországnak!

látjátok feleim szümtükkel 2011.05.22. 14:20:01

„Amúgy Gyurcsány sohasem volt vezér, aki saját csapatot formálhatott…”
Na itt van a kutya elásva!
Mitől párt a párt? Szerintem attól, hogy a tagság nézeteinek sokszínűségétől függetlenül kifelé egységet mutat. Ennek az egységnek meg kell nyilvánulnia abban is, hogy a parlamentben a miniszterelnököt támogatják, és abban is, hogy elgondolkodnak, ha a párt vezetője a pártértekezleten szóvá teszi a pártvezetésnek, hogy nem hazudhatnak tovább. Nem Gyurcsány hazudott, hanem az egész párt vezetése.
Senki nem akar rá emlékezni, hogy a szocialistáknál ( de más pártoknál) sem a pártvezető egy személyben az ige megszülője, ő csak a kihirdetője ( és támogatója ). Egyszemélyes döntések a diktatúrákban, és a királyságokban divatosak.
Márpedig, a demokratikus pártszabályok (?) szerint a döntések a tagságból indulnak, és a vezetők öntik formába. Természetesen a vezetőknek kell a párttagok elé vinni azokat a kérdéseket, amelyekben a szélesebb vélemény ismerete szükséges. Ha egy pártban ez nem működik, akkor az csak gittegylet, a tagság rágja a gittet.

A magyar történelem elmúlt 20 éve szerintem azt mutatja, hogy a pártok tagsága csak a tapsoláshoz volt alkalmazva ( mint a rendszerváltás előtt), és a pártvezetések döntötték el az irányt. Ezért a szocialista párt vezetése is jobban tenné, ha befogná a száját. Miért nem kiabáltak például akkor, amikor a koalíciós partnerük eszement döntéseket ( nagy és felesleges kiadásokat eredményező ) intézkedéseket hozott, pl. kórházi széfecskék? Nem volt a szocialista képviselőkben annyi józan paraszti ész, hogy szóvá tegyék, amikor a beteg kórházban van, telenyomják gyógyszerekkel, az idősek meg már a koruktól fogva tompulnak, és a betegnek nem az a legfontosabb kérdés, hogy mi a széfje kódja? De ez csak egy kihegyezett példa, sok hasonlót lehet előbányászni.

Az a pártvezetés, amelyik meghozta a rossz döntéseket, ne mutogasson a vezetőjére! Annyira nem buta a magyar nép, hogy ezt komolyan is vegye!
A mai kormánypárt vezetése is hasonlóan felelős azért, ami a parlamentben történik, és amit a kormány tesz. A parlamenti hatalmat ugyan is nem a miniszterelnök, hanem a párt kapta, az ő felelőssége ezért a miniszterelnök, és a miniszterei tevékenysége.

De nem csak a pártvezetéseket kell kritikával illetni, a tagság is megérdemli, mert ők a párthatalom letéteményesei ( vagy mégsem ?). A tagság él együtt a párton kívüli választókkal, tehát nekik kellene a saját tapasztalataikat, és az ország lakosságának elvárásait közvetíteni a pártok vezetései felé. Első sorban nekik kellene kritikával illetni a pártvezetőket is. Erről azonban az elmúlt 20 évben sok jót nem lehetett hallani.

Én azt olvastam ki ebből a blogból, egy országnak nem mindegy, hogy a hatalmon lévő párt tagjai mit engednek meg a saját vezetőiknek két választás közt, mivel a párton kívüliek csak a választáskor tudják megbüntetni a pártot tagjaikkal, és vezetőikkel együtt, az elbaltázott évekért, lehetőségekért.

jag3 2011.05.22. 15:39:41

Kedves blogger,

az MSZP elnökségének politikája igy foglalható össze: az MSZP "politikája" nem változik.

Vagyis egyet tudnak: "azt nem". Bármi is legyen az az "az" és most nem személyekről, hanem hangsúlyozottan programról van szó.

Ezzel csak egy apró baj van. Az "azt nem" programja már nem képes bevinni a szavazókat a szavazófülkébe.

Ami Gyurcsány Ferencet illeti, az ő demokrácia-kurzusa igen érdekes. Ui. a demokrácia mostanra a lopás és korrupció magasiskolájának szinonimája lett. Egyébként pedig minden más tekintetben kiürült, mint fogalom.

Dendrobatidae 2011.05.22. 16:01:56

Gyurcsány ténykedése egyedül Orbánnak jó. Miután lemondott a miniszterelnökségről, Gyurcsánynak azonnal el kellett volna húznia a politika közeléből. Amilyen messzire csak lehet. Ez az ember egy hatalmas nyűg, egy kolonc, aki minden feltűnésével csak annyit ér el, hogy a kiábrándult fideszesek azonnal megértik, hogy nekik mégiscsak Orbánt kell támogatniuk, mert ez a kretén még mindig itt nyüzsög.

becike4 2011.05.22. 16:04:27

@látjátok feleim szümtükkel: Sajnos nálunk a pártok tagságának,de még a parlamenti frakciók tagjainak sincs beleszólása semmibe,egy szűk belső kör irányítja az eseményeket a háttérben álló/Kapolyi,Máté,Demján,Csányi/pénzemberek kívánsága szerint.

Feca 2011.05.22. 16:08:04

A Gyurcsány - MSZP szétválás megkezdődött.
Hogy szakadás lesz, az biztos, mert mindent párttagnak színt kell előbb-utóbb vallania. Az a kérdés csak, mekkora darab szakad ki a pártból. GyF a törésvonalat nem uralja, de van ereje befolyásolni. Az MSZPs ellenfelei csak nézik bénultan. Ferenc érzi v. tudja ezt: óvatosan tapogat, mi lehet még az övé.
A robbanóanyag betöltve. Mikor nyomja meg a gombot?

Pontos 2011.05.22. 16:25:17

"Azt, hogy Gyurcsány Ferenc vezér lenne"

Nem az, de nagyon szeretne az lenni, s ezért szeretné az MSZP-t saját képére formálni. Remélem, ez nem fog neki sikerülni. Alapítson egy saját pártot a saját pénzén, s ne az MSZP pénzén akarja szétverni a pártot. Szomorú, hogy még mindig nem akarja felfogni, hogy neki köszönhetjük a kétharmadot, s azt se, hogy minden egyes megmozdulása a Fidesz malmára a vizet. Gyurcsány hiteltelen! Nincs egy barátja, aki ezt megmondaná neki?

midnight coder 2011.05.22. 16:45:13

@czjanos: Ja. Tegyük még azt is hozzá, hogy az európai demokráciák - ahogy amúgy az USA is - meglehetősen nagy és határozott léptekkel haladnak a teljes bukás irányába. Nem csak nálunk egyre nagyobb az államadósság, de ugyanezt szépen el lehet mondani a többi demokráciáról is. És az az ország ami viszont sikeres (Kína) bizony sokkal több fasiszta vonással rendelkezik mint mi valaha is. Nincs szakszervezet, nincs munkavédelem, nincs környezetvédelem, állam bácsi élet és halál ura. De működik, fejlődik, és 20 év múlva kilóra fogja megvenni az USA-t, de az EU-t is.

100 éve igaz volt hogy vigyázó szemetek Párizsra vessétek. Ma Kínára kell figyelni.

czjanos 2011.05.22. 17:00:52

És te midnight coder, szeretnél abban a Kínában élni?
Amúgy igazad van, hogy Kína mérföldes léptekkel fejlődik, de vajon 20 év múlva is azt csinálhat a kínai vezetés az akkor már közel kétmilliárdnyi kínaival, amit akar?

midnight coder 2011.05.22. 17:13:06

@czjanos: Ma talán nem. De ha választanom kellene hogy 15 éves kínai vagy 15 éves német legyek, akkor nem kérdés hogy a kínait választanám.
A kínaiak más kultúra mint a miénk - ott bizony elképzelhető hogy bizony akkor is azt csinál amit akar. Ahogy Pl. japán sem lett igazán demokrácia.

Azt kellene felfogni, hogy a demokrácia nem minden népnek, minden kultúrának megfelelő, és nem is feltétlenül minden rendszerek legjobbika.

krausz2 2011.05.22. 17:15:22

@czjanos: Amíg fegyvert gyártanak addig azt csinálnak amit akarnak! Persze olcsó lőszerre is lesz szükség,de valahogy csak megoldják...

krausz2 2011.05.22. 17:25:36

@czjanos: EZ EGY BETEG ÍRÁS!
CSAK ARRA JÓ, HOGY HECCELJE A HOZZÁD HASONLÓKAT. HIÁBA A SZÉLSŐ JOBB ÉS A SZÉLSŐ BAL ÉDES TESTVÉREK!TE IS KÖZÉJÜK TARTÓZOL?

profilo 2011.05.22. 17:34:36

Kedves Gréczy Úr!

Azért ne felejtsünk el néhány dolgot.
Az Ön által a fenti bejegyzésben csendben leidiótázott Medgyessy „ámokfutása” idején kormánytag volt Ferenc barátunk.Nem kicsit…nagyon!
Medgyessy durcás,sértődött távozása után Ferenc önként jelentkezett,mint hős megmentő,takarító és a progresszió élharcosa,a miniszterelnöki posztra.A szocialisták megragadták az alkalmat,és a jól „önmenedzselt” bokszolóra bízták a pártot.
És az elején úgy tűnt,hogy a bokszoló ügyes és jól felkészült.Az első komoly meccsén legyőzte ellenfelét.Vagy ahogy Ön fogalmazott:leverte.
De nem sokkal a meccs után kiderült,hogy sportolónk nem megengedett eszközöket használt,és egy „öszödinek nevezett” vallomás után már csak idő kérdése volt,hogy a megszerzett cím,a korona mikor kerül le a fejéről.
És hát tudjuk,hogy Ferenc testvérünk az utolsó utáni pillanatokig ragaszkodott trónjához és ezzel rendkívül nehéz helyzetbe hozta a szocialistákat.Volt is bukás!Nem kicsi…
És ezek a szocialisták nem felejtettek!
Amikor az Ön kedvelt és menedzselt bokszolója a visszatérésén gondolkozik,és magát a jelenlegi címvédő egyetlen és igazi kihívójaként pozícionálja,akkor ezek a szocialisták emlékeznek és összeszorul a öklük(és a segglyukuk…),ha meghallják Ferenc testvér ötleteit,vízióit..

Én csak azon csodálkozom,hogy Ön ezen csodálkozik.

De ne adják fel…Bernard Hopkinsnak is sikerült visszatérnie a csúcsra.
Bár én azt hiszem Ferenc barátunk inkább úgy jár majd,mint Eric Morales,vagy Oscar De La Hoya…

balbukta 2011.05.22. 18:58:33

Mi a helyzet balosok? Itt balbukta! A legjobb úton jártok afelé, hogy a Böszme meg a Zsóti végleg fölszámolják a baloldalt. hihihi :)))

balbukta 2011.05.22. 19:04:59

Addig nincs miért aggódnia a jobboldalnak és Viktornak amíg Gyurcsány és hű fegyverhordozója Gréczy tevékenykednek a baloldalon.

balbukta 2011.05.22. 19:06:31

Szasz profilo, leponex cutcopy és a többiek!

leponex 2011.05.22. 19:37:43

czjanos 2011.05.22. 07:48:38

@leponex: Jó Leponex, antibárdunk! Egy írást a tartalma alapján csak
cáfolatokkal, ellenérvekkel, egyszóval vitával lehet minősíteni.Igaz, ehhez
ellenérvek, cáfolatok, vitakészség kell. Lehet próbálkozni!"

Kedves János!
Sokáig hezitáltam, van-e értelme akár soronként bemutatni Bartus testvérünk legújabb ( és teljesen nyilvánvaló ) provokációjának abszurditását!
Tudod, ha valamire reagál az ember az azt is jelenti, hogy komolyan veszi az írást. Kedves szerzőnket ismerjük, semmi okunk feltételezni, hogy értelmes, a valóságot megragadni kívánó művet alkotott volna. No meg hát elolvasván - hiábavalóságok hiábavalósága :) - mindez nyilvánvaló.

No de hogy tegyünk mégis egy kivételt, ami talán érthetővé teszi szerzőnk felindultságát:

"Az lenne a jó, ha a sajtó nem azzal foglalkozna, hogy közvetíti egy fasiszta állam létrejöttét, hanem tiltakozna és mozgósítana ellene. Ezt a sajtót ugyanis még be sem kell tiltani, mert semmi vizet nem zavar. Ahogy a média közvetítette a gyöngyöspatai cigányok elleni fasiszta terrort, az majdnem olyan volt, mintha Auschwitzot kapcsolták volna élő adásban, és beszámoltak volna újabb vagonok érkezéséről, majd egy nagyobb női csoport elgázosításáról. A hasonlat durva, de morálisan ugyanaz: csupán mennyiségi különbség van, és a folyamat egy korábbi szakaszáról van szó. "

Nos, kell-e ennél beszédesebb bizonyíték a Bartus testvérünkben szunnyadó és végletekig meggyötört lélek utolsó segélykiáltásairól a totális megzakkanásától félve, - avagy pedig a nyilvánvaló provokáció, a hergelés újabb produktumáról?
Nos, szerinted melyik verzió lehet valószínűbb?

De ha kedves ossziánunk hozzászólásait olvasod, ott is az elégedetlen rendvédelmisek törvénytelenné válható tiltakozó akcióinak vágyott bekövetkeztéről vizionál, mint utolsó lehetséges mentőöv a demokráciáért.
Bartus testvérünk is háborút, külső katonai beavatkozást lát már csak egyetlen esélynek.

Pedig az a Fasiszta a kötcsei szövegében - egy kicsit pontosabban idézve - emígyen szólott:

"Meggyőződésem, hogy nem ellenkormányzást kell folytatni, hanem a nemzeti ügyek kormányzását kell megvalósítani. ...Jómagam ebben a vitában azt javaslom, hogy az állandó harcra berendezkedett politika helyett az állandó kormányzásra berendezkedett politikát válasszuk, ne a másik féllel folytatott folyamatos és állandó küzdelem határozza meg gondolkodásunkat, hanem bizonyos nemzeti ügyek meggyőző erejű képviselete. Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk."

János, ismered ugye ezeket a fasiszta hívószavakat: verseny, választók fognak dönteni, alternatíva.

leponex 2011.05.22. 19:46:26

@balbukta:
Üdv!
És mindenkinek természetesen.
Kiemelt örvendezés az eddig természetesnek vélt ordenáréság (ideiglenes ? ) eltűntén!

balbukta 2011.05.22. 20:05:13

Szasz leponex! :)

A csonterő hova lett?

Ne aggódj ide nem jön... azóta is ott írogat egymagában és minket keres :D

balbukta 2011.05.22. 20:09:34

Már nem csonterő, hanem a szipi nem jön :)

balbukta 2011.05.22. 20:15:54

Egy kis csemege :)

"Elbocsátó, szép üzenet
Nyílt levél Gyurcsány Ferencnek"

www.balegyenes.info/

czjanos 2011.05.22. 21:26:48

@leponex: Örülök, hogy foglalkozol a részletekkel. Két dologra reagálok most:
1. Bartus nem külső beavatkozást vizionál, hanem azt írta, hogy eddig külső beavatkozás vetett véget a fasizmusnak (és az azt követő nácizmusnak).
2. Ezt írod:A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk." (mármint Kötcsén). Hát az az alternatíva, amit kínált az bizony más, mint amit ereje teljében megvalósít. Csak egy példát mondok erre: az alkotmányt nem tisztelem, de tiszteleten tartom. Mi született volna, ha még tiszteletben sem tartotta volna?

czjanos 2011.05.22. 21:31:13

@krausz2: ha kis betükkel írtad volna, akkor is el tudtam volna olvasni. Magyarországon egyébként ma csak szélsőjobb van (és a vele kokettáló Fidesz), szélsőbal nincs, legfeljebb egymagában Thürmer Gyula.
Bartus írása nem hergelt, hanem elgondolkodásra késztetett.

leponex 2011.05.22. 21:51:15

@czjanos:

No jó, egy utolsót mégis:
1. ...

Konkrétan EZT írja Bartus testvérünk:

"Ebből az következik, hogy egy szabad választáson bekövetkező demokratikus fordulatnak nem sok esélye van. Ha a nép elégedetlen, akkor a fasiszta Fideszt a náci Jobbik válthatja a hatalomban. A Jobbik a részleges törvényes kereteket is felrúgja, és totális diktatúrát vezet be. Ezt jó lenne megakadályozni. Ennek nyomán menekültáradat indulhat el Magyarországról, humanitárius katasztrófa fenyegethet. És akkor csak külső katonai beavatkozás állíthatja vissza a demokratikus rendet. "

Tehát: szabad választáson bekövetkező demokratikus fordulatnak nincs sok esélye, az elégedetlenkedő nép ezt követően a Jobbikos nácizmust fogja választani. Ezt jó lenne megakadályozni, és akkor csak ...

2. ...
Mármint a választások előtt. No és a politikai ellenfél úgyszintén. Merthogy nem Kötcsén dőlnek el a dolgok, hiába van ott Ferenc testvérünknek is háza ... :)

Választáson, mint eddig.

- No de tegyük fel, legyen igazad, mást csinál a Fidesz, mint amit ígért. Mivel a választás előtt csupa rosszat olvashattunk a balliberális sajtóban a Fidesz elképzeléseiről, most hogy letettek róluk, és mást csinálnak, hát lehet fellélegezni, nemdebár ?

************

János, szerintem hagyjuk ezt, ennél sokkal többre értékeltem hozzászólásaidat, függetlenül attól, amiben nem értek veled egyet.

czjanos 2011.05.22. 22:17:29

@leponex: Csak az utolsó bekezdésedre reagálok: (kösz az értékelésedért)
Általában szívesebben foglalkozom a baloldal kritikájával, mint a tulfél becsmérlésével. Azt ugyanis sem befolyásolni, sem megváltoztatni nem tudom. Abban reménykedem (talán nem hiába), hogy a saját térfelemen meghallják a hangomat, olvassák a soraimat, amelyekből szándékom szerint a demokratikus baloldal iránti aggodalmamnak kellene kicsengeni. Azért a jövőért aggódva teszem, aminek én már életkoromnál fogva nem igazán leszek az élvezője vagy elszenvedője.
Hogy egészen sarkosan fogalmazzak: nem attól tartok, hogy Orbán Viktor bárkit is a Dunába lövetne. A pálya azonban, ami felsejlik előttem, akár ezt a következményt is magában hordozhatja, ha éppenséggel más mutató ujja lesz is az elsütő billentyűn.

balbukta 2011.05.23. 01:45:02

@czjanos: Nem tudom te tényleg elhiszed azt a baloldali szánalmas dumát, hogy a fidesz diktatúrát épít és Orbán maga Rákosi??? LOL, LOL, LOL

balbukta 2011.05.23. 01:49:12

Ezért tart ma ott a baloldal ahol...

A Gyengébbek kedvéért: LOL = felnevet

orsosszar 2011.05.23. 03:51:33

Hatalmas egy marha ez a "leponexdvitamin !Ettől már csak a valagabanafaüst a hülyébb",...ráadásul most már a szellemi selejt "benibacsi a bukott balfeka",a funkcionális análfabéta is nyerít neki .
Nem semmi amikor a nyilasok önmagukra találnak !

orsosszar 2011.05.23. 03:54:24

@leponex: Tőled nagyobb marha nincs,ráadásul orbán nem idén barnult valaga az iránytűd !

czjanos 2011.05.23. 06:23:46

@balbukta: Orbán totalitárius államot épít. Ennek a végeredményét lehet diktatúrának is nevezni, persze, ez a diktatúra azért nem azonos a történelem során korábban megismert, gyilkos diktatúrákkal. Miért diktatúra? Azért, mert az állam szervezetét és hatalmát úgy építi fel, hogy minden hatalom és döntési jogkör a kormányban-, az uralkodó pártban, pontosabban annak vezérében testesül meg. (Bíróságok, Ügyészség, Rendőrség, TEK, PSZÁF, ÁSZ, Alkotmánybíróság, Médiahatóság, megyei kormánymegbízottak (akik szép lassan az önkormányzatok fölé nőnek), Költségvetési Tanács, hogy csak a lényegesebbeket említsem) Nem attól kell félni, hogy az Andrássy út 60-ba visznek, csak attól, hogy ha nem vagy hangoztatottan szimpatizáns, akkor elveszítheted az állásod; bele szólnak a családi életedbe; átjátsszák az iskolákat az ergyházaknak és ha tetszik, ha nem, sok olyan település lesz, ahol a gyereked kényszerből jár majd oda. Felütötte a fejét a Rákosi-korszakot idéző bizalmatlanság, a másik emberre vetett sanda tekintetek. Ilyen totalitárius rendszer volt a népi demokrácia és a létező szocializmus kb. a 70-es évek közepéig.

Dendrobatidae 2011.05.23. 08:59:24

@czjanos: Az, hogy most Orbán hatalmon van egyes egyedül az idióta, tolvaj, semmirekellő MSZP-nek köszönhető, Gyurcsánnyal az élen. Orbán ellenzéki teljesítmény egy hatalmas NULLA volt. Ezzel minden normális esetben még a parlamenti 5 százalékon sem lehet átjutni. De a kibaszott szocialistáknak sikerült felhozni őt nem az öt százalék fölé, hanem kétharmad fölé.

Úgyhogy szocikáim, ne Orbánt szidjátok, hanem egyedül magatokat, aztán szopjatok le egy lovat és kössétek fel magatokat. Akkor majd nem lesz aki mindig felhozza a semmiből ezt szélhámos Orbán nevű pöcsfejet.

leponex 2011.05.23. 09:14:47

@czjanos:
"Hogy egészen sarkosan fogalmazzak: nem attól tartok, hogy Orbán Viktor bárkit is a Dunába lövetne. A pálya azonban, ami felsejlik előttem, akár ezt a következményt is magában hordozhatja, ha éppenséggel más mutató ujja lesz is az elsütő billentyűn."

- Bartus testvérünk írása biza ezt igyekszik sugallni, de ha körbenézel a ballib netes médiában, mindenhol ezt fedezheted fel. De ennek az 'enyhébb' változatát használod Te is a megengedő 'hordozhatja' ... megfogalmazásoddal.
És ha a Fidesz mégse, majd akkor a Jobbik sütögeti a billentyűt elfele ...
Ha az se, akkor majd a 'Szebb Jövő' hátha, aki ugye együtt tüntetett a rendvédelmiekkel. Akiknek képviselője mindenféle következmény nélkül bejelenthette, nem biztos hogy garantálni tudják hogy a megmozdulásuk törvényes kjeretek közt tud maradni.

Érted ezt János?? A törvényesség őre, az állami erőszak szervezetének szakszervezete lazán fenyeget, hogy nem biztos, hogy betartja a törvényeket majd ...

A 'balliberálisoknak' egy év elteltével semmi értelmes mondanivalójuk, alternatívaállító képességük nincs, Ferenc testvérünk körüli események alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy ideig nem is lesz.
Így aztán a 2010-ben elbukott politikai elit értelmiségi támogatói körének nem maradt más, mint a sejtelmeskedő, lehetségesnek vízionált polgárháború veszélyének felfestése, hátha meg lehet ezzel szólítani a mindig meglévő jó 1/3-ad kötődés nélküli választókat.

Nem fog menni, János, és szerintem visszafelé sül el az a mások kezébe képzelt pisztoly ...

Dendrobatidae 2011.05.23. 09:58:13

"Az MSZP utolsó vezére Horn Gyula volt."

Igen. Ez igaz. Azóta vágytak a szocik arra, hogy nekik is legyen egy Orbánuk. Mert Orbánnal igazából az volt a bajuk, hogy nem szoci színekben játszik. És megtalálták Gyurcsányt... Ő lett a piros mezben játszó Orbán. Ugyanakkora szélhámos, handabandázásban meg simán veri Viktort. Kár, hogy hadonászáson meg szövegelésen kívül semmihez nem ért, mert ezen kívül mindent elkúr, szétver, tönkretesz maga körül.

Gyurcsánnyal befejeződött az MSZP földi pályafutása. Game over. Ennyi volt.
Még egy kis vergődés, vonaglás valami Mesterházi nevű félnótással, még egy kicsit dünnyögnek az orruk alatt a színtelen-szagtalan Hillerek, Szekeresek, Lendvaik, aztán lemegy a függöny.

Ennyi volt, elég volt.

balbukta 2011.05.23. 10:46:29

@czjanos: János ez tiszta paranoia. Bár nem csodálkozom, életed nagy részét egy diktatúrában élted le. Nem tudsz másban gondolkodni.

balbukta 2011.05.23. 10:51:14

@czjanos: 2011-et és nem 1953-at írunk könyörgöm...

balbukta 2011.05.23. 10:57:12

Gyurcsány Ferencnek múlhatatlan szüksége van az össznépi figyelemre. A volt kormányfő bármi áron az általa súlyosan leamortizált szocialista párt centrumába igyekszik.
Pedig a választásokig szűk három év hátravan, az államkassza még üres, a kormány az országátalakítás sűrűjében bolyong, így az ellenzékbe töpörödött MSZP-nek épp alkalmas lenne az idő, hogy felmutassa megújult önmagát. De legfeljebb Eötvös bohóc van, meg régi arcok, de "nincs másik".

orsosszar 2011.05.23. 11:53:57

Azért kedves jobboldali faszfejek ne felejtsétek,...jelenleg orsós cigány felcsútról,..és a csapata aki ég,..ehhez Gyurcsánynak már semmi köze,..a ti hülye fejeteken kívül ezt mindenki látja bunkókáim !!!!
Szerintem,..nem véletlen készül már a csalásra a felcsúti cigány,2014 nagy bukta lesz,... legyen bárki kormányon ezektől a cigányoktól csak jobb lehet !

orsosszar 2011.05.23. 11:59:14

@balbukta: '953-ban apád farkában voltál geci! Miről beszélsz nyilasivadék ?????

balbukta 2011.05.23. 12:45:28

A balosok is kiadnák Gyurcsányt
A Századvég május közepén végzett közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a választók bő kétharmada felfüggesztené Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát. Az adatok azt mutatják, hogy a magukat baloldalinak valló és szocialista szavazók körében is többségben vannak a „kiadatás” pártiak.

A Századvég 2011. május 12-18. között ezer főt kérdezett meg telefonon. A válaszadók 86,9 százaléka hallott a mentelmi ügyről.

A megkérdezettek 70,8 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy a parlamentnek fel kell függesztenie a volt kormányfő mentelmi jogát, hogy tisztázhassa magát a sukorói beruházás ügyében. A válaszadók 13,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy felesleges a mentelmi jog felfüggesztése, hiszen Gyurcsány Ferenc biztosan nem lehet érintett a büntetőügyben.

A magukat "baloldalinak" valló választók körében is többségben vannak azok, akik a mentelmi jog felfüggesztése mellett állnak, arányuk 51,6 százalék. Ebben a körben a megkérdezettek 36,6 százaléka tartaná feleslegesnek a felfüggesztést. A magukat MSZP-szavazónak vallók körében hasonló az arány: 56,5 százalék igen és 31,9 százalék nem.

A magukat jobboldalinak vagy középen állónak tekintők körében 72,9 illetve 88,8 százalék felfüggesztés párti. A FIDESZ-szavazók 88,6, a Jobbik szavazók 80,6, az LMP szavazók 68 százaléka tenné ugyanezt.

balbukta 2011.05.23. 12:49:31

@kannásboros: Ki fognak tiltani hülyegyerek, ez az index portál innen fél perc alatt kirepülsz. Sajnálatos módon itt komoly moderáció van, nem úgy mint a stopon.

balbukta 2011.05.23. 12:50:50

De majd rájössz magadtól is.

Billy01 2011.05.23. 13:30:46

Az MSZP-n belül is megtalálták Gyurcsányt mint minden baj okozóját a főbűnbakot.
Ezek szerint az mszp szakadni fog. Na nem baj!
Rákosi is megmondta, hogy az ellenség a párton belül van és igaza is volt. Ld. öszödi beszéd, DK anyagok!

orsosszar 2011.05.23. 13:35:09

@balbukta: Akkor a magad fajta funkcionálisan analfabéta ,szellemi selejt mit keres itt ?
Hülye jobboldali féreg,csótány!

orsosszar 2011.05.23. 13:37:53

@balbukta: Mi van "valagabana",...te állat ?

orsosszar 2011.05.23. 13:40:38

"Ha most vasárnap lenne a választás, Ön kire szavazna? (kérdezze meg ismerősét is!)
A szavazás állása:
MSZP: 8408 szavazat - 46.06%
Fidesz: 2449 szavazat - 13.42%
LMP: 959 szavazat - 5.25%
Jobbik: 4445 szavazat - 24.35%
SZDSZ: 896 szavazat - 4.91%
MDF: 86 szavazat - 0.47%
Nem mennék el szavazni: 1010 szavazat - 5.53%
Összesen: 18253 szavazat"

...hihihihihimuhahahahahaha

orsosszar 2011.05.23. 14:04:32

" Egyéves szerződést kötött a Miniszterelnökség Burger Barna cégével, a Fókusz-Pókusz Kft-vel, a miniszterelnök fényképésze áfával együtt 11,25 millió forintért havi 5-10 alkalommal kell dokumentálja Orbán Viktor hivatalos programjait."

,,de minek fényképezni ezt a felcsúti cigányt, kíváncsi erre a pszichopatára valaki ?

orsosszar 2011.05.23. 14:12:41

"Pintér Sándor nyugdíjas belügyminiszter bevallott vagyona:

Bp. VII. 155 nm társasház - 1994
Bp. II. 61 nm lakórész társasházból - 1994
Bp. II. 400 nm ház + 2.246 nm telek - 2008
Csömör 809 nm zárt kert - 1982
Sarud 2.158 nm ingatlan - 1987
Sarud 7.264 nm szántó - 2005
Siófok 224 nm ház + 1.100 nm telek - 2004
Bp. IV. 20 nm garázs - 1993
Bp. VII. garázs - 1995
Bp. II. 18 nm garázs - 2004
Bp. II. 160 nm lakás - 2006
Bp. II. 160 nm lakás - 2003
Bp. II. 106 nm lakás - 2005
Bp. II. 17 nm garázs - 2005
Szihalom 150 nm nyaraló - ?
Szihalom 70 nm nyaraló - ?
Szihalom ? nm telek - ?
Pásztó 3.701 nm kert - 1990
Pásztó 2.350 nm szántó - 2001
Pásztó 7.322 nm szántó - 2001
Szigetmonostor 18 nm nyaraló + 574 nm telek - 1995 öröklés
Bernecebaráti 1.517 nm kert - 1990
Wartburg 1 db - 1994 öröklés
OTP részvény: 10.700.000.-
OTP befektetés jegy: 42.019.-
Állami Nyomda részvény: 584.048.-
OTP zárolt részvény: 1.500.000.-
Magyar Államkötvény: 630.000.-
MOL Nyrt részvény: 43.000.-
Állami Nyomda: 170.815.-
Folyószámla lekötött: 278.500.000.-
Folyószámla látra szóló: 38.708.631.-
Feleség nevén (összesen): 479.785.028.-
Követelések összesen: 1.500.000.000.-"

egyvandor 2011.05.23. 14:30:21

@orsosszar: A hozzád hasonló mocskosszájú alakok a baloldal szégyenei. Nem volt elég amit eddig műveltetek a másik blogon? Erre megint jössz a jobboldali barom haveroddal és minden a mocskotokkal lesz tele. Akkor ide sem fogok írni...

egyvandor 2011.05.23. 14:38:14

@Billy01: Sajnos attól tartok igazad van.

balbukta 2011.05.23. 15:19:43

Én már azt várom mikor szakad szét végleg a zmszp!

orsosszar 2011.05.23. 17:06:09

@balbukta: Tényleg "valagabana",..és mennyi Nickeden várod jellemtelen ?

orsosszar 2011.05.23. 17:16:34

Én már azt várom mikor amikor Gyurcsány az új pártjával az állóvizet megkavarja,..orbán politikai menedékjogot kér Indiában az ősei földjén,...a jobbikosok meg elkezdik akasztgatni a maradék fideSSt!

czjanos 2011.05.23. 18:46:07

A Stop.hu-t azért hanyagoltam egyre jobban, mert moderálás nélkül ment az otrombaság balról-jobbról egyaránt. Most ide is elért a "nemzeti kultúra". Kedves Gréczy Zsolt! Quo vadis, domine?

orsosszar 2011.05.23. 19:17:00

@czjanos: Nyugodt legyél ,..csak lazán mint a biciklilánc!
Szólásszabadság testvér,...szólásszabadság, a stilus nem számít !!!!

balbukta 2011.05.23. 19:58:34

@czjanos: Ellenben a stop.hu-val itt van moderáció. Ide fordulhatsz moderációért:

kifogas@blog.hu

Én már írtam nekik.

balbukta 2011.05.23. 20:01:37

@orsosszar: Laza vagy mint a biciklilánc? No akkor a rossz hír: moderációt kértem.

czjanos 2011.05.23. 20:45:57

Az a nagy helyzet, hogy én nem kívánok moderálásért folyamodni. Egyszerűen a normális vita tönkre tételének az ismétlődő szándékát látom, amikor már nem a "téma" a téma, hanem egymás pocskondiázása.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.05.23. 21:41:05

@Dendrobatidae: Szopás nélkül tekintsük át:

1990 Szavaztunk a létező szocializmus ellen, nyertes az MDF és az SZDSZ.

1994 Szavaztunk az MDF arroganciája ellen, nyertes az MSZP, aki ezt Horn Gyulának köszönheti.

1998 Szavaztunk a 'Béna kétharmad' és a 'Tocsikok' ellen, nyertes a Fidesz.

2002 Szavaztunk a Fidesz féle 'Kayaibrahimok' és polgári arrogancia ellen, nyertes az MSZP, bár itt már nem volt akkora mozgósítóereje, hogy domináns többséget szerezzen.

2006-ban szavaztunk Orbán visszatérése ellen.

2010 Az MSZp ellen szavaztunk.

Ha 2014-ben még lesznek választások, és a Ferenc nevűek indulhatnak, akkor Gyurcsánynak kétharmada lesz, mert Orbán ellen szavazunk, mindannyian.

Mindig valami ELLEN szavazunk, ennek köszönheti Orbán a kétharmadot. A programja még 2%-ot sem ért, de a hülye emberek elhitték neki a sok kamut, mert hinni akarnak.

leponex 2011.05.23. 22:17:48

@czjanos:
És ez miért 'nemzeti kultúra' nálad ?

czjanos 2011.05.23. 22:53:43

Azért "nemzeti, mert balról és jobbról egyaránt árad a mocskolódás. Közép meg (sajnos) jelenleg nincs Magyarországon.

orsosszar 2011.05.24. 04:31:27

@balbukta: ("valagabana"),...valamiért nem lepsz meg te "nagyrakás",ezek vagytok,....érzékeny és pofátlan szemetek !!!!
süti beállítások módosítása