A Fejér megyei Pusztaszabolcson időközi polgármester-választást tartottak. A hideg és a hó ellenére negyven százalékos volt a részvétel. Mindenki függetlenként indult, egyedül a Demokratikus Koalíció vállalta, hogy pártként méreti meg magát. Csányi Kálmán fideszes önkormányzati képviselő 45 százalékot kapott és nyert. A második a DK jelöltje lett: Miklósi Péter 24,45 százalékot szerzett. A harmadik helyen a volt MSZP-s alpolgármester, Szőke Erzsébet neve mellett 22,7 százalék gyűlt össze, a valóban teljesen független Stanczel Károly 7,67 százalékot gyűjtött. Az LMP és a Jobbik nem indított senkit.

Az egyik tanulság az, hogy az alapvetően jobboldalinak számító körzetben, ha egy baloldali jelölt indult volna - bár a számok nem mindig adódnak össze automatikusan - elvileg legyőzhette volna a Fideszhez köthető aspiránst. A DK tett is egy ajánlatot a volt MSZP-s alpolgármesternek, ő azonban ezt visszautasította. A számok alapján - mivel a DK-s jelölt kapott több voksot - utólag kimondható: neki kellett volna hátralépnie. Ugyancsak érdekes fejlemény, hogy a DK polgármester-jelöltje éppen tízszer annyi szavazatot kapott, mint amennyit pártjának a kutatók mérni szoktak országosan. Mindezt úgy, hogy az állítólag elutasított korábbi miniszterelnök személyesen kampányolt Miklósi Péter mellett. Közös fórumot is tartottak a településen a kampány hajrájában. Egy erősen jobboldali körzetben.

A jelölt volt ennyire jó, vagy a kutatók képtelenek reálisan bemérni Gyurcsány Ferenc és pártja valódi támogatottságát? Pácinban és Vámosszabadiban már nyert a DK, most pedig 25 százalékkal lett második. Úgy látszik, megéri az aprólékos országjárás... Ráadásul a 32 éves Miklósi újonc a politikában - ő volt a legfiatalabb jelölt. Személye egyúttal azt a toposzt is megingatja, hogy Gyurcsány mögött maroknyi nyugdíjas áll.

Mindettől, persze a posztot elvitte a jobboldal, de ismét bebizonyosodott, hogy a teljes ellenzéki összefogás a siker egyetlen záloga.

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr945029994

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki mit tud 2014 2013.01.21. 23:27:40

A négyszögletű kerek erdő lakóit négyévente egy tévéműsor tartja lázban. Nincs benne semmi látványosság, szépség vagy csillogás. Nincsenek benne művészi értékkel bíró produkciók sem. A fellépők egytől egyig jelentéktelen figurák, akiket egyetlen dolog ...

Trackback: Pusztaszabolcs üzenete 2013.01.21. 08:52:01

Ha egy baloldali jelölt indult volna az alapvetően jobboldalinak számító körzetben, elvileg legyőzhette volna a Fideszhez köthető aspiránst.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gogol 2013.01.21. 13:52:36

@Ting Fu doktor: Mostantól élvezettel figyelem, hogy nyalizik egy fideszes...

Ting Fu doktor 2013.01.21. 13:52:47

@Gogol: Nyugodj meg, én sem. Én szórakozok :)

Gogol 2013.01.21. 13:54:05

@Ting Fu doktor: Én is...rajtad, lásd fentebb.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 13:55:23

@Csokis: Ez az 1,75% ez halál pontosan 34 db szavazat. Az, hogy ez sok vagy kevés, az nézőpont kérdése. Szerintem pusztaszabolcsi viszonylatban jelentős.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 13:56:01

@Gogol: Ki mire élvez? :))

Én liberális vagyok. Ha te erre vered, akkor felőlem....

mókáné 2013.01.21. 13:57:44

"Mindettől, persze a posztot elvitte a jobboldal, de ismét bebizonyosodott, hogy a teljes ellenzéki összefogás a siker egyetlen záloga." - én is elvihettem volna? - elviekben simán. Ugye?

Kedves Zsolt!

Ön + Tóta W. Árpád valamilyen ok miatt nagyon ragaszkodnak Gyurcsány Ferenc személyéhez, mert ugyebár Ő a DK.

Nem tudom, miért van ez így és akkor legyen ez az Önök magánügye, ellenben hagytam Önnek, Gréczy Zsolt, egy üzenetet a saját Facebook- lapomon, megtalálja Bayer Zsolt cikke alatt és a határon túli magyar testvéreinkkel kapcsolatban üzentem, kifejezetten Önnek.

Kérem, olvassa el, fontolja meg, merre kampányol és milyen ügyekben!

Tisztelettel üdvözlöm:
Knausz Timea (Facebook- on)

Gogol 2013.01.21. 13:57:51

@Ting Fu doktor: Na tessék, ez az "élvezés" meg "verés" honnét jött? Mindegy, inkább ne is mondd el...

Ting Fu doktor 2013.01.21. 13:58:59

@Gogol: Az élvezést te hoztad be az előbbi hsz-ben...

campobaszo 2013.01.21. 13:59:33

@Ting Fu doktor: "A nyugdíjkasszák kapcsán nem kell aggódni. Ott olyan virtuális pénzt vett vissza az állam, ami sosem volt az emberek tulajdonában."

Akkor a kifizetett reálhozam (ami persze nem is létezhetett volna,hiszen a bankok eltőzsdézték) is virtuális pénz volt?A most befizetett nyugdíjjárulék is virtuális?

"a legkisebb keresetűek nettó fizetése nem csökkent."

Tehát a bérkommandó,kompenzáció álom volt csupán.
Kevesebbet kéne hazudni és kisebbeket!

Gogol 2013.01.21. 14:00:45

@Ting Fu doktor: És neked arról, hogy "élvezettel figyelem" rögtön a faszverés ugrott be? Gratulálok.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 14:02:22

@campobaszo: Jól látod. Az valódi pénz volt. Nem is sokan sírtak a Manyup reform kapcsán.

A most befizetett járulékból fedezett későbbi nyugdíj is virtuális most. Nincsen még. Csak egy igérvény.

A bérkomandó az faszság volt. Ahol kellett ott kompenzáltak. A lényeg mégis az, hogy a Fidesz kormány 2,5 év alatt eljutott oda, hogy nagy nehézségek árán kijavította azt a hatalmas hibát, amit a szocik követtek el a minimálbér adómentessé tételével.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 14:03:39

@Gogol: Hát jah! AMilyen pervezek Gréczy Zsolt rajongói, abból egyenesen következett ez a fajta asszociáció.

Lilla50 2013.01.21. 14:04:18

@Behajtó70:

Gyurcsány Őszöd után meghozta az első megszorító(korlátozó)intézkedését és a nagyon kedvezményes lakáshitelezést át kívánta alakítani.
Erre fidesz propagandára az önkormányzatok(többsége fideszes volt akkorra) példaadásával az emberek kormánybuktatási céllal is---de elkezdtek deviza alapú hiteleket felvenni anagyon kedvező árfolyam mellett akkor.

Hiába mondták, hogy azért kell a deviza alapú hitel, mert deviza hitel nincs--és drága is.
Mi a csudából gondolták, hogy a deviza hitel nincs, akkor a deviza alapú(a bankok vették fel és konvertálták, de a visszafizetés számukra devizában volt esedékes---akkor majd jobb lesz??4

Nos emiatt aztán a fidesz adósította el példa adásával az országot---mi a fenét szépítjük.

MacChicken (törölt) 2013.01.21. 14:05:25

Engem az zavar az osszes poszthoz erkezo kommentekben legjobban, hogy a Fidesz "jobboldali" partnak van titulalva. A Fidesz egy holabda, amire raragadt a szar mindenhol amerre gurult liberalis indulasa ota, es lett belole az ami. A Fidesz nem jobboldali es nem is konzervativ. A Fidesz az elmult harom evben egyenesen kommunista iranyzatot vett. Mindig arra megy es olyan vezenyszavakat hallat, melyek az orszag adott helyzeteben legjobban vonzzak a tanulatlan buta tomegeket es a bizonytalanokat.
Az meg, hogy egy gorcs kis faluban ki nyert, nem jelent semmit. Ilyen helyeken sokkal tobbet szamit az, hogy a kocsmaban mit mondanak a haverok, a pap eppen kit preferal vagy az utcan ulo es a lakossagot vizslato nenikek eppen kirol mit hintenek szet.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 14:10:30

@Lilla50: Látom te sem ebben a világban éltél.

Deviza alapú hitelezés még az első Orbán kormány alatt volt, igaz jelentéktelen mennyiségben. Orbánék 100% forint alapú támogatást dolgoztak ki, amit aztán a szocik meg is szűntettek. Gyurcsány aztán próbálkozott egy fészekrakó programmal, ami szintén forint alapú volt, de az nagyon szűk körre volt szabva, de amúgy korrekt program volt szerintem.

A devizahitelezés 2004-ben kezdett felfutni, de nagyon, amikor végleg megszűntették a forint alapú kedvezményes hiteleket. Önél összecsúsznak, összekeverednek az események és az időpontok. Rádasásul olyan dolgokat köt össze, amik nincsenek közvetve sem kapcsolatban egymással.

De az utolsó mondat mindent üt, ezzel a "nos" felütéssel. Ez nettó hazugság.

A devizahitelezésben sokan ludasak, de azok közül talán a legkevésbé az ellenzékben lévő Fidesz tehető felelőssé. Főleg annak fényében, hogy a Fidesz tevőlegesen a forint alapú hitelt támogatta és nem csak a jobboldali közgazdászok és újságok, de maga az EKB is figyelmeztette már a magyar kormányt 2004-ben (!!!!), hogy a deviza alapú hitelezés életveszélyes és jobb lenne még ott leállítani.

Gyurcsányék nem tették. Orbánék meg igen. Ezek a tények. Lehet utálni őket.

Lilla50 2013.01.21. 14:14:43

@Behajtó70:

62 oldal a tervezet
legalább fusd át!

azután mondhatod tovább a fidesz panel-szöveget
www.dkp.hu
kongresszus

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.21. 14:15:52

1. Nyert a fidesz
2. Nincs már meg a kétharmad.
3. Addig jó a fidesznek, míg meg nem állapodik az ellenzék.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 14:18:20

@Lilla50: Küldj már kérlek egy direkt linket. Két hete el akarom olvasni, de nem találom a DK oldalán.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 14:19:23

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

1. Igaz
2. Nem igaz. Országgyűlésben továbbra is megvan és csak ez számít. Ezért vannak a ciklusok 4 évre.
3. Ez viszont igaz.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 14:21:35

@Lilla50: Vissza az egész. MEgtaláltam.

Lilla50 2013.01.21. 14:22:23

@Ting Fu doktor:

frászt!

deviza hitel mindig volt!
aki felvette azt devizában is fizette
deviza alapút pedig a bankok vettek fel devizában--nekik devizában is kell azt visszafizetni mégpedig abban a devizában amelyben felvették--ez okozza a bajt!
ha euroban vettek volna fel, akkor a kutyának se kellett volna--de a népek észérek voltak és a fidesz példaadással és propagandával bizony az ország eladósodást hozta létre.

Gyurcsányék meg nem szüntethették azt, mert a kedvezményes kölcsönt a lakások esetében akkor a költségvetés már nem bírta finanszírozni---ezt meg a fidesz propaganda nem vette tudomásul--és most vesztese mindenki---azt tudomásul venni pedig, hogy nem lehet többet költeni, mint amennyi van--csak 6 év késéssel borította a pofánkba a fidesz--pedig 2006-ban már kimondatott

mókáné 2013.01.21. 14:28:13

@MacChicken:

"A Fidesz nem jobboldali es nem is konzervativ. "

A Fidesz keresztény-konzervatív és liberális párt. Javaslatot tettem egy liberális tagozatra:

Parti Nagy Lajos - Kornis Mihály - Esterházy Péter - Novák Péter - Tamás Gáspár Miklós felé.

Kérem, ne késlekedjenek, tegyék meg, hogy csatlakoznak, ilyenformám erőteljesebb lesz képviseletük a liberálisoknak is!

Köszönettel.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.21. 14:28:58

@Ting Fu doktor:
2. Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, nem biztos, hogy kétharmaddal nyerne a fidesz. Az sem biztos, hogy nyerne. Lásd 3.

MacChicken (törölt) 2013.01.21. 14:54:22

@mókáné: Kereszteny-konzervativ????? Khm. Azok, akik a tokesek es multik gonosz utalmat probaljak megtorni? Azok akik esz nelkul allamositanak mindent ami a kezuk ugyebe kerul? Hehe. Kicsit korul kellene vizslatni a vilagban es megnezni, hogyan is mukodik egy konzervativ part. Gerinctelennek gerinctelenek, lehet, hogy ok ezt tekintik keresztenyinek?

is 2013.01.21. 15:00:54

@ob.szerver: pedig csak kb. 70%-ot kaptak. a FIDESZ 53-at, a Jobbik meg 15 körül. a 2010-es itteni adat meg nem sokat mond. a FIDESZ listán itt majdnem az országos átlagot kapta, de az önkormányzatin meg egy független lett a polgármester.

konrada 2013.01.21. 15:01:40

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Lehet, de remélem nem ebből a hurrá-optimista blogból állapítottad meg, amelyben azt a tényt kifelejtette a blogíró, hogy a fideszes jelölt a 2010-es 28% helyett 45 %-ot kapott.;))

...mert egyébként szerintem sem.

is 2013.01.21. 15:03:29

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: ha most vasárnap lennének, akkor kétharmaddal nyerne, hiszen kb. minden egyénit behúzna, plusz így a lista több, mint felét is (egyéni szuperkompenzációs szavazatok, jelen esetben 20%), mivel nincs ellenzéki együttműködés, tehát 2-3-4-5 részre esnének az ellenzéki szavazatok (a Jobbikon túl is).

most vasárnap a FIDESZ 80%-ot hozna a parlamentben.

mókáné 2013.01.21. 15:16:17

@MacChicken:

"Kicsit korul kellene vizslatni a vilagban es megnezni, hogyan is mukodik egy konzervativ part. "

Nézzen körül Németországban és akkor megláthatja, mennyire jó irányba halad a Fidesz-KDNP.

De ha Önt Gyurcsány Ferenc iránya vonzza, akkor arról lebeszélném, mert Önnel együtt minket is veszélybe sodor. További szép délutánt kívánok!

Ma Sport1- en 4 órakor találkozunk. Viszlát!

pástétom 2013.01.21. 15:30:06

@mókáné: Parti-Nagyot, Kornisot, Eszterházit lökné be a Fideszbe, mikor azok minden megnyilatkozásukkal, írásaikkal éppen ellene küzdenek?

Ön egy buta nőszemély. Remélem, érintettek ragálnak a kezdeményezésére és szánalommal vegyesen jól kiröhögik.

Tisztelettel.

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:33:32

@Savigny: "Adtak ők valaha valamit Magyarországnak?"

Csak ők adtak.

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:35:03

@notib: "Zsóti"

Hunnan gyütté, paraszt?

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:36:44

@doggfather: "köszönő viszonyban sincs a helyi az országos "eredménnyel"."

Vagy mégis.

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:39:36

@Ting Fu doktor: "Gyurcsány Ferenc 2006 szeptember 11-e után persona non grata a politikában"

Sajnos sokan vannak a moslékzabálók akik ezt beszopták. Te is köztük vagy.

G. Wolf 2013.01.21. 15:40:37

@pástétom: aha... ez akkor is azt jelenti hogy megoszja a balos szavazókat, aminek "gyümölcsét" csakis a Fidesz fogja élvezni. Most is, Dunaújvárosban is, és ha így meg tovább 2014-ben is.

Félreértés ne essék a visszalépés oda vissza érvényes ha valahol van olyan ELŐZETES mérési eredmény hogy a DK jobb akkor ott a szociknak KELL visszalépni.

De annak elárulod mi értelme hogy megoszjátok a szavazóbázist? Most még ok... Legyen "építkezés" (bár szerintem ehhez nem szükséges pozíciókat veszíteni de ok elfogadom) és 2014-ben?

2014-ben ha nem hajlandó a "kissebbik" (értsd: előzetesen kevesebb támogatót mutató) párt visszalépegetni akkor az Fidesz győzelemhez fog vezetni... És a kissebbik párt 10-ből 9,5 körzetben a DK lesz...

gréczyzsolt 2013.01.21. 15:41:34

@G. Wolf: A 3. helyen az mszp-s jelölt végzett. Vissza kellett volna lépnie

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:41:36

@SzénAtom: "a nagypolitika kevéssé befolyásolja a pártpreferenciát ... nem biztos, hogy nyerne a mostani polgi (az országos "respektre" gondolok)"

Ez így kicsit ellenmondásos.

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:43:09

@Gogol:
Pusztaszablocs üzenete, hogy a DK a választók negyedének viszont szimpi.

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:45:58

@konrada: "könnyen lehet, hogy ha visszalép valamelyik"

A visszalépés lényege, hogy a maradó és a visszalépő MEGÁLLAPODNAK a visszalépésben, a visszalépő megkéri választóit, hogy szavazzanak a másikra, cserébe a maradó képviseli a visszalépőt. És választóit.

MacChicken (törölt) 2013.01.21. 15:48:06

@mókáné: Huh, ugy latom beszedes nicket valasztott. Mokazik, kacaraszik, viccelodik. Pl. ilyenekkel, hogy a fidesz jo iranyba halad. Na persze ez attol is fugg, hogy mi a cel. Ha az, hogy egy eroteljesen kommunista eszmek altal vezerelt, agyhalottak es dilettans barmok altal vezetett onkenyuralmi rendszer alakuljon ki az orszagban, akkor tenyleg jo az irany. Teljesen megfelel akkor is, ha le akarjak rombolni a gazdasagot, tonkre akarjak tenni a kozoktatast, el akarjak butitani a lakossagot - a buta nem kerdez, a buta bologat, a buta nem megy kulfoldre, nem tajekozodik, nem olvas, de szavaz -, el akarjak nyomni az ertelmiseget es rovid de velos vezeny es jelszavakkal akarjak manipulalni az igy alapszintre degradalt kovetoiket - Gonosz EU! Gonosz IMF! Gonosz ellenzek! Gonosz multik! A vizunket akarjak! Orbant akarjak megbuktatni! Matolcsy szemet akarjak kiegyenesiteni! Nincs potty a seggukon, ellenseg!!! Szoval mindezek erdekeben tenyleg jo az irany.
Viszont ha az orszag felemelkedese lenne a cel, akkor pontosan 180 fokos fordulat kellene azzal kezdve, hogy Orban nyugdijba megy amig teheti es nem kotik fel a lampavasra, a kozoktatasrol es a gazdasagrol hagyjak azokat donteni, akik ertenek is hozza. Es nem, nem kell a DK, nem kell MSZP sem. Mindenki takarodjon aki az elmult 23 evben a hatalom kozeleben volt. Uj csapat kell, olyanok akik a piaci szferaban edzodtek es nem az egyetemrol egybol a politikaba ugrottak es habzsoltak a penzunket.

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:49:55

@rockjano: "a DK is lehetne egy kicsit önkritikusabb GyF politikusi múltjával kapcsolatban"

Konkrétan?
2006-ban puccskísérlet történt (értsd: kormány lemond, előrehozott választások, nyer Viktor). Te akkor nem álltál ki Fletó mellett, sőt még most sem érted.

SzénAtom 2013.01.21. 15:51:09

@okostojgli: Nem annak szántam: nagy fideszes győzelem volt a mi falunkban, mert egy addig (politikailag) ismeretlen jelölt indult Fidesz támogatással. Ma kisebb lenne a mérték, és nem csak rajta múlt...

Rwindx 2013.01.21. 15:58:16

"Egy erősen jobboldali körzetben."

Érdekes módon a rendszerváltás és 2009 előtt a településen mindent megnyertek itt a ballibek, akkor biztosan erős jobboldali körzet lehet. :)

Zsótikám, itt is ugyanarra szavaztak az emberek mint 2008-ban, ahogy Horn Gábor anno megmondta.

Lilla50 2013.01.21. 16:00:10

@mókáné:

Gyurcsány 4 éve nem miniszterelnök
a dk program pedig jó!
és nem hoz senkit hátrányba
www.dkp.hu
kongresszus

G. Wolf 2013.01.21. 16:01:48

@gréczyzsolt: előzetes felmérés mit mutatott? utólag könnyű okosnak lenni...

ephart 2013.01.21. 16:10:54

állat vagy te zsóti.állat

konrada 2013.01.21. 16:17:11

@okostojgli:
Az tud aztán igazán kontraproduktív lenni!;)
Lásd a MIÉP-esek visszalépését 2006-ban? (vagy 2002-ben?) a fidesz javára.
A radikálisok nem szavaztak, a mérsékeltek meg vagy beijedtek és nem szavaztak, vagy dafke a szocikra tették a voksukat, azaz nem hogy összeadódott, de kivonódott.

...mellesleg mint írtam, ez kis közösség: lehet, hogy azért volt már eleve a megosztottság, mert a lakosok egy része azt utálta mint a ...rt, a másik meg emezt.

bgp 2013.01.21. 16:43:03

Erős jobbos körzetben nincs Jobbikos jelölt?

eßemfaßom meg áll 2013.01.21. 16:57:33

@gréczyzsolt: "A 3. helyen az mszp-s jelölt végzett. Vissza kellett volna lépnie"

www.facebook.com/utolagokos.kapitany

apanna 2013.01.21. 17:13:17

"Ugyancsak érdekes fejlemény, hogy a DK polgármester-jelöltje éppen tízszer annyi szavazatot kapott, mint amennyit pártjának a kutatók mérni szoktak országosan."

Nyugi Zsoltika!
2018 ban hírmondója sem marad ennek a népszerűségnek.

apanna 2013.01.21. 17:16:03

@Lilla50: Megint az ígéretek tárháza....

is 2013.01.21. 17:16:46

@Ting Fu doktor: "a balliberális utat járni, ami megszorításokra, kisemberek megsarcolására épül,"

igen? ezt te komolyan gondolod? és ugye kisgyerkeket is reggeliznek a balliberálisok? nagy, nehéz kupákból isszák hozzá a szűzek vérét, és ocsmányul röhögnek, miközben hatalams szemfoguk kivillan szőrös pofájukból. valami ilyesmi, ugye?

is 2013.01.21. 17:21:09

@Ting Fu doktor: "A Fidesznek az a nagy hibája, hogy teli pofával nagyokat ígért,"

Mit is? Eddig mindenki azt mondta, hogy a FIDESZnek nem volt programja, biankó űrlapot szavazott meg 2010-ben a fél ország nekik. De te ezt is biztos jobban tudod, hát mondd: miket is ígért?

SzénAtom 2013.01.21. 17:26:46

Kedves Blogger!

Nyilvánvalóan joga van eltávolítani egy hozzászólást, de szimpatikusabb, ha vitázik.

Nekem eltűnt egy hsz-om, pedig nem volt sem trágár, sem személyeskedő.

Üdv
SzénAtom

SzénAtom 2013.01.21. 17:28:36

Ezt reagálta "okostojgli", de már nem látszik, hogy mire:

okostojgli 2013.01.21. 15:41:36
@SzénAtom: "a nagypolitika kevéssé befolyásolja a pártpreferenciát ... nem biztos, hogy nyerne a mostani polgi (az országos "respektre" gondolok)"

Ez így kicsit ellenmondásos.

moophlander 2013.01.21. 17:39:42

"...A számok alapján - mivel a DK-s jelölt kapott több voksot - utólag kimondható: neki kellett volna hátralépnie...."

De, nem lépett vissza! PONT! A többi meg a magyarázom a bizonyítványom!

Nem is értem, hogy nem lehetett G.Zs. fleto kormányában m.e.-i szóvivő???

komplikato 2013.01.21. 17:52:47

"A nyugdíjkasszák kapcsán nem kell aggódni. Ott olyan virtuális pénzt vett vissza az állam, ami sosem volt az emberek tulajdonában. Egy percre sem."

Kedves Blogger Géza, milliószor meg lett beszélve, hogy ez miért kamu. Másért nem a törvény szövege szerint magán megtakarítás volt és örökölhető.

"Matolcsy miniszterségéből is a lényeg fog átmenni, hogy ugyan lehetett volna a balliberális utat járni, ami megszorításokra, kisemberek megsarcolására épül, ehelyett a Fidesz a bankokat és a nagy multikat adóztatta meg és igyekezett visszaszerezni mindent, amit a szocik fillérekért elkótyavetyéltek."

És ezt a baromságot ki hiszi el? Az összes nem megszorítást a lakosság szívta meg. A külön adót, bank adót, telekom adót, sárgacsekk-adót, meg a többit is a LAKOSSÁG fizette és fizeti meg.

moophlander 2013.01.21. 18:10:27

@komplikato: "....bank adót, telekom adót, sárgacsekk-adót, meg a többit is a LAKOSSÁG fizette és fizeti meg. ..."

Akkor miért nem a banknál, a postánál, meg az épp illetékes áthárító ajtajánál demonstrálsz!
Azt is előírja a jogszabály, hogy nem hárítható át!
Véleményeztük már egymás kommentjeit számtalanszor és tudhatod, hogy nem vagyok fidesz fan! De!!! Aki azt mondja, hogy bármi keresni valója van a politikában kommunista fattyaknak (mindegy jobb v. bal) azt egy az egyben arra ítélném, hogy a rendszerük által megnyomorítottak (kivégzettek) sorsát kapják! Kivéve az emléküket!

bbwd 2013.01.21. 18:13:02

...és hanyadik is lett ez a mókus?

lajos0 2013.01.21. 18:15:11

@pástétom: "A DK-s jelölt végzett a 2. helyen, a szocialista lett a 3., ellenzéki győzelemhez utóbbinak kellett volna visszalépnie."

Erre mondja az orosz közmondás, hogy szeretnék olyan okos lenni előre, mint a feleségem utólag.

Zsolt szerint "bár a számok nem mindig adódnak össze automatikusan". Szerintem meg sosem adódnak össze automatikusan, sőt. De hát nincs kontroll csoport, ahol ezeket a víziókat tesztelni is lehetne.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 18:20:20

@okostojgli:
Moslékzabáló? Ejj! Pedig de finom töltötkáposztát ettem ma. Balliberáliséknál már ez is moslék. Szép :)

moophlander 2013.01.21. 18:24:18

"A szavazásra jogosult 5025 választópolgár közül 1998-an szavaztak. A Fidesz támogatásával induló független jelölt, Csányi Kálmán 909 szavazatot kapott. A második helyen a Demokratikus Koalíció jelöltje, Miklósi Péter végzett, 482 szavazattal. A függetlenként induló Szőke Erzsébetre 448-an, az ugyancsak független Stanczel Károlyra pedig 151-en voksoltak. Nyolcan érvénytelen szavazatot adtak le." (index)

lajos0 2013.01.21. 18:25:37

@Gogol: "Szerintem a vita legalja egy ilyen névtelen kommenthalom."

Nem nagy szint ( mondjuk nálunk ujságírónak lenni sem az) , de még így is bőven a betelefonálós műsorok közönsége felett van.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.21. 18:43:01

@konrada:

"a fideszes jelölt a 2010-es 28% helyett 45 %-ot kapott."

- Ez szavazat darabszámra mit jelent.

Mitzimackó 2013.01.21. 18:50:25

hülyeség egy kistelepülésen pártpreferenciákról beszélni. a saját érdekükben többnyire arra szavaznak, akiben jobban bíznak. ha a település nagyváros közelében van, akkor már lényegesebb, mert a lakók nagy része lesz@rja, mi van ott, ahova csak aludni jár :-)

Lilla50 2013.01.21. 18:59:08

@apanna:

no igéret az nincs benne, csak átalakítási irány

a rezsimváltás után miféle élhető lehetséges.

www.dkp.hu
kongresszus

62 oldal---de ma az ellentétét éljük
alternatíva lehet---másoké mellett

lópikula (törölt) 2013.01.21. 19:37:11

Lehet, hogy Gyurcsánynak minden faluvégi cigányputriba be kellene költözni, ahogy Avason is csinálta a műsort nagy ájtatos képpel, akkor lehet, hogy még be is kerülnek az országgyűlésbe.
Lám-lám, Lendvai "Múmia" Ildikó már érzi a vesztét és nem indul újra a mandátumért.

Azt sem értem, hogy egy jobboldali választókörzetben hogy nem állít jelöltet a Jobbik. Akkor mégsem annyira jobboldali az a hely?

Mellesleg, ahol a fideszes jelölt győzött, az a körzet aztán egyáltalán nem nevezhető jobboldalinak. A Fidesz ugyanis balosabb, mint az MSZP és a DK együttvéve. Gondoskodó állam, majd mi jobban tudjuk, nagy állami újraelosztás, ezek nem éppen jobboldali karakterjegyek.

Ilyen kis pitsányi helyeken amúgy egyéni szimpátia is sokat számít, jórészt le se tojják az emberek, hogy milyen párt színeiben indul valaki, ismerik, a szomszéd unokatestvérének a volt osztálytársa, jómunkásember, rá szavazunk... kb ennyit a vidéki választásokról.

sánta vas 2013.01.21. 19:42:24

Aha , egy éhező minden falatnak örül.. Ez jutott eszembe a posztról. Tényleg azt hiszi a posztoló, hogy ha egy kis településen 20 helyett 200 szavazatot kapnak, akkor az bármit is jelet a komoly közvéleménykutatásokkal szemben?
A Dk-nak akkor lett volna esélye jövőre a parlamentbe jutni, ha nem jön Bajnai. Így viszont a minimálisra csökkentek az esélyeik. Kizárólag arra lesznek jók, hogy 2-3%-nyi baloldali szavazatot eltüntessenek a semmibe. Hajrá!

lópikula (törölt) 2013.01.21. 19:52:37

A DK ha esetleg be fog jutni az országgyűlésbe az Bajnai és a többi füves, meleg jogvédő, LMP, Fodorgabi stb. szervezet hátán, velük összeolvadva, betagozódva lehetséges, ahogy most a KDNP is bent van. Önállóan soha nem lesz esélye.
Az a baj, hogy a baloldalon a legnagyobb párt a Fidesz. És mellette még ott van az MSZP, Bajnai, DK és a többi aprószent. Ma balos pártokból túlkínálat van. Ezt kellene felfogni.

Majd Rov Werber pozícionálja a maszoposokat valamerre, amivel megcsípni remélhetnek egy kis szeletet a tortából, pár tízezer szavazatot, de a balos pártoknak nem lesz könnyű a Fidesz-féle baloldali retorikánál balosabbat kitalálni.

Mr. Waszabi 2013.01.21. 21:07:21

Nem releváns helyi önkormányzati választás eredményéből a pártok országos támogatottságára következtetni. Ugyanis a helyi politikában, különösen kisebb településeken egyrészt bizonyítani is kell, beteljesíteni az ígéreteket, nem elég hazudozni, mint az országgyűlési választások kampányában. Másrészt, nincs lista sem, ami kompenzálhatná a helyi emberek voksait. Igen sokat nyom a latba a személyes ismertség, a jelöltek múltja, cselekedetei vagy éppen fiaskói, botrányai. Ennek mentén akár pártbéli hovatartozása ellenére is nyerhet valaki, vagy éppen szenvedhet orbitális vereséget. A legtöbb településen nem limuzinnak, testőrséggel közlekedik a polgármester, hanem a helyiek között él. És bizony a szemükbe kell tudjon nézni, számon veszik rajta az ígéreteit.

lajos0 2013.01.21. 21:07:40

@Lilla50: "Gyurcsány Őszöd után meghozta az elsőmegszorító (korlátozó) intézkedését és a nagyon kedvezményes lakáshitelezést át kívánta alakítani."

Eddig stimmel a dolog. Jóval előbb kellett volna persze, meg az adómentes minimálbért, és egyéb populista nyalánkságokat elfelejteni, de hát ez a hajó már elment.

"Erre fidesz propagandára az önkormányzatok(többsége fideszes volt akkorra) példaadásával az emberek kormánybuktatási céllal is---de elkezdtek deviza alapú hiteleket felvenni anagyon kedvező árfolyam mellett akkor."

Miből derült ez ki, hogy ki volt a példamutató, hiszen maga az állam ( ez az éppen regnáló rezsim döntéshozóinak eufemisztikus neve csupán) élen járt a rossz példával, hiszen 150 %-kal növelte az államadósságot nominál értéken ? Az önkormányzatok is kitettek magukért ( színüktől függetlenül), de mentségükre legalább annyi szól, hogy az állam egyre kevesebb forrást és egyre több feladatot adott nekik ( persze a hitelből viakolorozást ez nem menti).

"Hiába mondták, hogy azért kell a deviza alapú hitel, mert deviza hitel nincs--és drága is."

A helyzet ez volt gyakorlatilag, de ezeket mégis deviza-hitelnek hívták. Amit az állam bácsi és a felelős szervek MNB, PSZÁF, Bankfelügyelet elfelejtett közölni, az csupán annyi, hogy bár a kamat alacsonyabb, itt a tőkerész is dinamikusan fog növekedni, és svájci frankot shortolni, még akkor is ostobaság, ha dollárban kapja valaki a fizetését.

"Mi a csudából gondolták, hogy a deviza hitel nincs, akkor a deviza alapú(a bankok vették fel és konvertálták, de a visszafizetés számukra devizában volt esedékes---akkor majd jobb lesz??"

Hát láttuk a remek reklámokat, vedd meg a Halászbástyát hitelre. A szegény hülyék meg elhitték, és annyira akartak már egy kis osztrák életszínvonalat. Mellesleg a bankok sem vettek frankot, ezek swapFX ügyletek voltak.

"Nos emiatt aztán a fidesz adósította el példa adásával az országot---mi a fenét szépítjük."

Az állam eladósodása viszont ettől független, nem azért magas az államadósság mert az emberek sok hitelt vettek fel, hanem mert az állam sok államkötvényt bocsátott ki. Az embereknek a példát szerintem maga az állam mutatta, közben ráadásul Kóka doktor és egyéb gazdasági analfabéták a dübörgő gazdaságról hazudoztak nekik.

A helyzetet jól leírta Mellár Tamás még 2008-ban:

Adósodjunk csak el továbbra is devizában!
Sajnos nem felszámolás, hanem ellenkezőleg, az instabil helyzet újbóli előállítása folyik gőzerővel

A hitelezés területén Magyarországon maradjon fenn továbbra is a pénzügyi buborék! – ezt üzeni a Magyar Nemzeti Bank elnöke és a pénzügyminiszter a hatszázmilliárdos bankkonszolidációs csomaggal. A gyanútlan szemlélődő azt várta, hogy az IMF-hitelkeret segítségével az ország vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy felszámolja azt az instabil pénzügyi helyzetet, amely az államcsőd közeli állapotot előidézte. De a gyanútlan szemlélődő nagyot tévedett: nem felszámolás, hanem ellenkezőleg, az instabil helyzet újbóli előállítása folyik gőzerővel. Nézzük, hogyan is jutottunk ide, ebbe a helyzetbe!
A Gyurcsány-féle 2006-os megszorítócsomag következtében jelentősen csökkent a reálbér. Az emberek úgy próbáltak védekezni ez ellen, hogy hiteleket vettek fel, s így a fogyasztásukat nem kellett visszafogni. A bankok szívesen adtak kölcsön, hiszen óriási pénzbőség volt a nemzetközi pénzpiacokon. A nemzeti bank próbálta kordában tartani az inflációt, de a hatalmas államháztartási hiány és a jelentős államadósság, valamint a kormány szándékolt inflációfelpörgetési akciói (közüzemi díjak, adókulcsok emelése) miatt ez csak egyre magasabb kamatlábak mellett volt lehetséges. A magas kamatok általában elriasztják a hitelfelvevőket, de nálunk nem ez történt, mert a bankok devizahitel-konstrukciókat ajánlottak az ügyfeleknek, amelyek a hazainál sokkal alacsonyabb kamatokat jelentettek (ugyanis azok a kamatok a külföldi, sokkal alacsonyabb inflációhoz igazodtak). S ezzel kezdetét vette a hazai hitelbuborék kialakulása: az alacsony hitelkamatok a lakosságot hitelfelvételre ösztönözték, a hitelek pótlólagos keresletet jelentettek a hazai piacon, ami növelte az inflációt (vagy legalábbis szinten tartotta, pedig a reálbércsökkenés miatt annak csökkenése lett volna reálisan várható). Az alacsony devizahitel-kamat és a magas infláció eredőjeként az effektív reálkamatláb egyre inkább csökkent, ami viszont újabb hitelfelvételre ösztönözte a lakosságot. De az újabb hitelek tovább emelték a keresletet és az inflációt és csökkentették a reálkamatlábat. Hiába emelte a jegybank a hazai kamatlábat, ez nem befolyásolta a devizahitel-piacot.
Normális esetben a forint árfolyamának csökkenése mérsékelte volna a hitelfelvételi kedvet, mert ez megdrágította volna a csak forintjövedelemmel rendelkező hitelfelvevők számára a hitelt, még alacsony külföldi kamatláb mellett is. De a forint nem gyengült, hanem ellenkezőleg, inkább erősödött a megelőző fél-egy esztendőben. Azért erősödött, mert a magas államadósság miatt jelentős állampapír-kibocsátásra volt szükség, s a magas hazai kamatlábak miatt ez jelentős hozamot ígért. A külföldi befektetők tehát keresték a forintot, hogy magyar államkötvényeket vegyenek, s így a forint árfolyama stabil maradt, annak ellenére, hogy a reálgazdaság egyre rosszabb állapotba került. Az egész konstrukció azonban igen ingatag lábakon állt, mert pusztán a magas hozam ígéreteken alapult, hiszen sem a magángazdaság, sem az államháztartás nem került jó pozíciókba. Így aztán nem meglepő, hogy a pénzügyi világban kitört bizalmi válság az elsők között érintette Magyarországot. A külföldi pénzügyi befektetők már nem bíztak abban, hogy a gyenge magyar állam és gazdaság képes lesz kitermelni azokat a magas hozamokat, amelyeket ígért. S ezért nem voltak hajlandók újabb állampapírokat jegyezni, aminek következtében pedig a forint árfolyama is megrendült, s gyengülésnek indult. Ez utóbbi pedig azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy már a háztartások 25 százaléka által felvett devizahitelek jelentősen megdrágulnak, és ez reménytelen helyzetbe sodorja őket.
Ha nem jön a külső segítség, az IMF és az EU hitelkerete, akkor elkerülhetetlen lett volna az államcsőd és a nyomában megjelenő bankcsődök és a háztartások ellehetetlenülése. Jól megfigyelhető, hogy ebben a folyamatban összedolgozott a piaci és a kormányzati hiba. A lakosságnak nem lett volna szabad devizahiteleket felvennie, hiszen devizajövedelmei nem voltak, de mohó volt, és a reklámok erre biztatták. A bankoknak nem lett volna szabad devizahiteleket nyújtaniuk komoly fedezet hiányában, de ők is mohók voltak, s csak a minél több hitelkihelyezés és a nagyobb profit motiválta őket. Az államnak nem lett volna szabad ennyire eladósodnia és az inflációt mesterségesen gerjesztenie, mert ez komoly bizonytalanságot generált. De hathatós gazdaságpolitika hiányában a népszerűség megtartásának igénye csak ezt az utat hagyta nyitva számára. Ezentúl még az állam szabályozó szerepe is kritizálható, hiszen a szakemberek már régóta figyelmeztettek rá, a devizahitel-konstrukciók komoly kockázatot jelentenek. Az adminisztratív korlátozásuk, a megfelelő szabályozás azonban mindmáig nem történt meg.
Ahelyett, hogy a kereskedelmi bankok felelőtlen hitelezési gyakorlatát akadályozta volna meg a kormányzat, ellenkezőleg: jóváhagyja és bátorítja ezt a gyakorlatot a konszolidációs csomaggal, amely röpke 15 év alatt immáron a harmadik a kereskedelmi bankok életében, miközben rekordnagyságú profitokat realizálnak. A hivatalos indokolás szerint ugyanis nem a legyengült kereskedelmi bankok megerősítése, hanem a forintárfolyam-ingadozás kockázatainak mérséklése miatt van szükség a konszolidációra. A juttatandó források tehát mind a devizahitelt nyújtó bankokat, mind az azt felvevő háztartásokat megvédik a gyengülő forint negatív hatásaitól.
A 11,5 százalékra feltornázott jegybanki alapkamatláb és a forint stabilitását biztosító IMF-hitelkeret azt üzeni a hazai gazdasági szereplőknek, adósodjanak csak el továbbra is devizában, az állam gondoskodik majd az esetleges kockázatok kivédéséről. S ugyanezt üzeni a kereskedelmi bankoknak is: továbbra se vizsgálják a hitelképességet, ne követeljenek meg komoly jelzálogot, ne írják elő a devizabevétel szükségességét, csak adjanak nyugodtan alacsony kamatozású devizahitelt, a forint bedőlése esetén számíthatnak a mentőövre. Tehát minden együtt áll ahhoz, hogy újra kialakuljon a pénzügyi buborék. S az sem baj, ha kipukkad a hitellufi, futja az óriási hitelkeretből az újbóli rendezésre. Az a fő, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, ne felejtsük el, választási évek előtt állunk. S hogy utána mi lesz? Az most egyáltalán nem érdekes.

márta)) 2013.01.21. 21:19:38

Mindenki függetlenként indult, egyedül a Demokratikus Koalíció vállalta, hogy pártként méreti meg magát. "

Ez a lényeg. Mármint az, hogy a DK. felvállalta hovatartozását".
Egyébként árulja már el Nekem valaki, mi?az, hogy függetlenként indul akármelyik párt támogatásával?
Ha valaki élvezi a "párt támogatását, nem is lehet független.
Az a baj, hogy a szavazók egy hatalmas csoportjának ennyi elég.
Meg persze, csak annyi, hogy lopott a másik. Volt már rá példa. gondolom.:(

Na. Igen. ez" a választás (is) bizonyság lehet arra, hogy összefogás nélkül nem fog menni.

lyia (törölt) 2013.01.21. 21:21:34

Kedves "gréczyzsolt"

Megszűnt a Galamus.

merre 2013.01.21. 23:13:43

Tízszer annyit kapott, mégis kevés volt.
Jobb ha hozzászokik ehhez a DK, soha nem nyer meg semmit.

wirth6 2013.01.22. 08:52:53

@ob.szerver: én azért mégis utánanéztem ennek, bár csak a wikipédián: hu.wikipedia.org/wiki/2010-es_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1s. E szerint a Fidesz-KDNP-re 2010-ben a szavazatok közel 53%- érkezett (listán). Ehhez képest lehet érdemes a 45%-ot nézni.

Lilla50 2013.01.22. 09:01:10

@lajos0:

Hát ez bizony így volt!
Az állításomat mégis fenntartom!
Amikor Gyurcsány vezette kormány egy része ezt látta--a fidesz "árnyékkormány" volta miatt alig tudott lépéseket tenni.
sőt alig tett lépéseket--mert ama kormány más része pedig védte " a népszerűséget. Ezért mondott le GyF anno---mert mindezt érzékelte.

Saját elmondása szerint Ő új választásokat akart, de a pártja iránti lojalitás ezt mégsem engedte számára.

Eme fidesz által létrehozott csapdaállapotot bizony már 2006-ban érzékelte. Hibája az, hogy nem volt képes megbírkózni a kettős szorítással.

Amire meg sikerült volna, addigra meg már elfogyott a hitelessége.

Az mszp pedig a mai napig nem tisztázta a történtekhez a viszonyát----és az a Szekeres a fő gazdaságpolitikus, aki kezdetektől nem értett egyet a konszolidáló gazdaság átalakítás szükségességével.

Meglátjuk, hogy mekkora hitelességi tőkéjük fog összeállni.
Mert én Török Zsolt ,Szanyi féle elképzelést és a Mesterházy , Harangozó vonalat ma sem tudom összeegyeztetni.
Sajnos az mszp-ben ott van ugyanaz a probléma, amit Gyurcsány regnálása alatt vitt tökélyre--

a népek jó része pedig máig nem tudja, hogy a dk egy másik párt--olyan amiféle az mszp nem akart lenni!

Mr. Moody (törölt) 2013.01.22. 17:04:19

A Szonda-Ipsos üzenete:

Nem tudott javítani a Demokratikus Koalíció (DK), amelynek 1 százalékos a tábora, azaz szűk százezer szavazópolgárra számíthat.

lajos0 2013.01.22. 20:09:18

@Lilla50: "azt tudomásul venni pedig, hogy nem lehet többet költeni, mint amennyi van--csak 6 év késéssel borította a pofánkba a fidesz--pedig 2006-ban már kimondatott"

Mégis ezt csinálja mindenki azóta is, meg azelőtt is. Pedig elég ősi bölcsesség szól a takaró hosszáról. Az eladósításunk 2006 után is gőzerővel folyt, tehát, hogy mi mondatott ki az tulajdonképpen mindegy is.

lajos0 2013.01.22. 20:28:58

@MacChicken: "Ha az, hogy egy eroteljesen kommunista eszmek altal vezerelt, agyhalottak es dilettans barmok altal vezetett onkenyuralmi rendszer alakuljon ki az orszagban, akkor tenyleg jo az irany."

Nálunk nincsenek jelentős pártok, akik bármiféle elvet képviselnének. A fidesz tényleg nem jobboldali, ahogy az MSZP sem baloldali, és mondjuk az SZDSZ is csak gazdasági kérdésekben volt teljesen liberális ( már ha a szabadrablás annak tekinthető).

"Teljesen megfelel akkor is, ha le akarjak rombolni a gazdasagot"

Ezen nagyjából túl vagyunk, sokan dolgoztak róla, magukat bal és jobboldalinak mondók egyaránt.

"el akarjak nyomni az ertelmiseget es rovid de velos vezeny es jelszavakkal akarjak manipulalni az igy alapszintre degradalt kovetoiket"

Hát nem sok párt kampányolt eddig a Tiszta ész kritikájával. A kampányt hülyéknek csinálják minden oldalról. "Igen", "Változás", "Csak az akárki", stb. Ez nem egy intellektuális műfaj. Aki meg bármelyiket elhiszi, magára vessen.

"Gonosz EU! Gonosz IMF! Gonosz ellenzek! Gonosz multik! A vizunket akarjak!"

Ezeknek az ellentéte viszont hasonlóan nagy baromság, mint a leegyszerűsítések többsége. És az is képviselve volt. Nem volt sokkal színvonalasabb, amikor a később megbukott EU alkotmányt látatlanban fogadta el a parlamentünk elsőre. Mint a stréber, aki ráadásul hülye is mindenhez, de azért folyamatosan jelentkezik.

"Viszont ha az orszag felemelkedese lenne a cel, akkor pontosan 180 fokos fordulat kellene azzal kezdve, hogy Orban nyugdijba megy amig teheti es nem kotik fel a lampavasra, a kozoktatasrol es a gazdasagrol hagyjak azokat donteni, akik ertenek is hozza."

De nem Magyar Bálintra és Veres Jánosra gondolunk ilyenkor. Vagy mégis ?

"Es nem, nem kell a DK, nem kell MSZP sem. Mindenki takarodjon aki az elmult 23 evben a hatalom kozeleben volt."

Ebben egyetértek. Sőt az elmúlt 40 évben. És aki csak az előnyeit élvezte az is, tehát a privatizátorokat is értsük bele. Bár ha már a lámpavas emlegetve volt, lenne nekem is még ötletem rájuk vonatkozóan.

"Uj csapat kell, olyanok akik a piaci szferaban edzodtek es nem az egyetemrol egybol a politikaba ugrottak es habzsoltak a penzunket."

Ebben is egyetérthetünk, amennyiben a privatizáció során összelopkodott vagyonelemek működtetése például nem számít a piaci szférában edződésnek.
Szerintem inkább olyanok kellenének, akik hitelesek némileg, és vállalják a teljes számonkérhetőséget és magánvagyonukkal is felelnek.

lajos0 2013.01.22. 20:31:01

@okostojgli: "2006-ban puccskísérlet történt"

Hát a puccsista megpuccsolása vicces lett volna, de reális esélye nem volt.

lajos0 2013.01.22. 20:35:55

@komplikato: "Másért nem a törvény szövege szerint magán megtakarítás volt és örökölhető."

És az akkori alkotmányt is vastagon sértette ( még ha így is lett volna), mert az egyik állampolgár a magán megtakarításait gyarapította, a másik meg fizette a nyugdíjasok járandóságát, (meg az állampapírok után a kamatot a magánmegtakarítónak).

lajos0 2013.01.22. 20:41:50

@lópikula: "Az a baj, hogy a baloldalon a legnagyobb párt a Fidesz. És mellette még ott van az MSZP, Bajnai, DK és a többi aprószent. Ma balos pártokból túlkínálat van. Ezt kellene felfogni."

Ne legyen illúziónk a szó klasszikus értelmében a Jobbik is baloldali párt, ahogy az egykori Nemzetiszocialista Német Munkáspárt is az volt. Nem akarom őket összemosni, erre vannak avatottabbak nálam, csak ez a helyzet.

lajos0 2013.01.22. 20:51:42

@Lilla50: "Amikor Gyurcsány vezette kormány egy része ezt látta--a fidesz "árnyékkormány" volta miatt alig tudott lépéseket tenni."

Ezt a Fidesz-árnyékkormányt ( jelentsen bármit is) úgy hívták, hogy SZDSZ.

" Ezért mondott le GyF anno---mert mindezt érzékelte."

Erről nagyon mást gondolok.

"Saját elmondása szerint Ő új választásokat akart, de a pártja iránti lojalitás ezt mégsem engedte számára."

Hát hiába, elballagott volna a nagy ember, de az országnak még szüksége volt rá :-)

"Eme fidesz által létrehozott csapdaállapotot bizony már 2006-ban érzékelte."

A kormány kormányoz ( vagy úgy csinál), az ellenzék ellenkezik. Mikor ez egy politikust meglep, akkor azért tényleg el kell gondolkodni, hogy vajon mit hitt addig.

"és az a Szekeres a fő gazdaságpolitikus, aki kezdetektől nem értett egyet a konszolidáló gazdaság átalakítás szükségességével."

Szhálljanakk a ghrippenek :-)

"Mert én Török Zsolt ,Szanyi féle elképzelést és a Mesterházy , Harangozó vonalat ma sem tudom összeegyeztetni."

A Török-féle vonal melyik ? Hogy legalább egy főiskolai diplomát összehozunk valahogy ? És ő a gazdaságpolitikus ? Azért az ellenzék nívója is vastagon benne van abban, hogy a történések dacára még mindig a Fidesz vezet.

"a népek jó része pedig máig nem tudja, hogy a dk egy másik párt--olyan amiféle az mszp nem akart lenni!"

Akkor miért lépkednének vissza egymásnak. A DK-nak az MSZP nem volt elég demokratikus, no bumm. Van akinek meg a DK sem az. Ennyi baj legyen.

lajos0 2013.01.22. 20:54:41

@Mr. Moody: Szerintem a Szonda csak altatja a Fideszt :-) Ha jól emlékszem az ő főnökük jelentette be egy MSZP-s választási nagygyűlésen, hogy "vezetünk" :-)

Persze lehet, hogy tényleg vannak fidesz-közeli kutató cégek, meg a függetlenek. Ezt is lehet hinni.

Lilla50 2013.01.22. 22:42:39

@lajos0:

a fidesz árnyékkormány nem az szdsz volt!--vagy majdnem lehetett volna---de ahogy ma látjuk a fidesz kádáribb a kádárinál--államkapitalistább az államkapitalistánál---mindent megmondok nektek előre--

GyF tényleg érzékelte a bajt--ezért mondta az őszödi kirohanást a tanácskozó nap végén, mert senki nem értette meg, hogy baj van--és Szanyi ott azonnal a beszédet a kirohanás előtt már felejthetővé tette az egész tanácskozást--miután azt mondta, hogy nem engedem a megszorításokat a népnél--mi az hogy !Nem is tudták miféle beszéd jutott a fideszhez--napokig--épp ott voltam, amikor a rádió hírülte épp egy Gyurcsány rendezvény volt--mindenki tanácstalan volt és nem is hitte, hogy valóságos a hir.

a többi aztán minden itt gyökerezett---a helyzet máig ilyen az mszp-ben

Mesterházy felépít valamit estére---Szanyi azonnal rombolja

a dk meg megszületett--de az mszp akkori viselkedését cipeli
az mszp meg GyF meggyilkolt karakterét cipeli

mégis valahogy viszonyolni kell a dolgokhoz---
ezen áll vagy bukik --a rezsim váltása

ma a népek bizony a keresztény konzervatív eszme miatt mindent eltűrnek még egy sztrájk sincs---csak kérdés meddig --mi lesz a küszöb amikor elérkezik a ne tovább pontja?!

lajos0 2013.01.23. 13:23:36

@Lilla50: "de ahogy ma látjuk a fidesz kádáribb a kádárinál--államkapitalistább az államkapitalistánál---mindent megmondok nektek előre"

Hát ők sem kérdezik meg a békákat mielőtt lecsapolják a mocsarat, ahogy a nagytudású Kóka doktor fogalmazott egykor. Ugyanakkor a norvég vagy a svéd államkapitalizmus nem annyira zavarja az ott lakókat, tehát ez önmagában sokat nem jelent.

"GyF tényleg érzékelte a bajt--ezért mondta az őszödi kirohanást a tanácskozó nap végén, mert senki nem értette meg, hogy baj van"

Sőt, nem is kellett róla tudniuk. Érdekes, hogy én az öszödi beszédet nem hallgattam élőben, de valahogy mégis tudtam, hogy eléggé el van kurjantva a dolog.

"és Szanyi ott azonnal a beszédet a kirohanás előtt már felejthetővé tette az egész tanácskozást--miután azt mondta, hogy nem engedem a megszorításokat a népnél"

Nem teljesen értem, de a miniszterelnököt nem Szanyi Tibornak hívták, ő egy mezei képviselő volt hivatalosan, ha jól emlékszem.

"Nem is tudták miféle beszéd jutott a fideszhez--napokig--épp ott voltam, amikor a rádió hírülte épp egy Gyurcsány rendezvény volt--mindenki tanácstalan volt és nem is hitte, hogy valóságos a hir."

Hát elég hihetetlen is volt. Hogy ilyen beszédek mennek az sejthető volt. Aki nem látott bele előtte a politikacsinálás szánalmas hazai viszonyaiba, talán meg is lepődhetett. Én csak azon lepődtem meg, hogy ki is szivárgott. A mindenkori ellenzék meg hülye lenne ilyen magaslabdákra nem lecsapni, Orbán tatai beszéde esetében az MSZP sem volt szívbajos, és miért is lett volna az.

A politikus urakat és sleppjüket közpénzből zabáltatjuk, tetszettek volna ehhez méltóan viselkedni. Kár, hogy Magyarországon az újságírók rég kihaltak, mert ezen dolgok kiszimatolása és nyilvánosságra hozása a független sajtó feladata lenne ( mondjuk ilyen nálunk sosem volt, csak néha nyomokban), nem az ellenoldali politikai garnitúráé. .

lajos0 2013.01.23. 13:33:04

@Lilla50: "a dk meg megszületett--de az mszp akkori viselkedését cipeli
az mszp meg GyF meggyilkolt karakterét cipeli"

Ha úgyis egyesülniük kell ( bár a DK nem olyan tényező, akivel az MSZP-nek kéne), akkor kár volt szétválni. A meggyilkolt karaktereket ( ez a végletekig lejáratódott és hiteltelenné vált figurák eufemisztikus neve) meg ki kell hajítani, ha már bennük nincs annyi önérzet, hogy maguktól visszavonuljanak, ahogy nyugaton szokás. De hát a karaktergyilkosságra hivatkozni eleve szánalmas egy politikustól, mert az ilyesmihez neki kell muníciót szolgáltatni, és a politika évezredek óta a karaktergyilkosságokról ( meg a valódiakról) szól.

"ezen áll vagy bukik --a rezsim váltása"

Ahogy Juhász Péter fogalmazott, az MSZP-s garnitúrára nem érdemes lecserélni a Fideszt, annyi erővel maradhatnak is. Nem tudom még most is így gondolja-e.

"ma a népek bizony a keresztény konzervatív eszme miatt mindent eltűrnek még egy sztrájk sincs---csak kérdés meddig --mi lesz a küszöb amikor elérkezik a ne tovább pontja?!"

A Fidesz mint keresztény-konzervatív erő egy vicc, szerintem azért vezetnek még mindig ( nem elfelejtve, hogy a lakosság döntő többsége, ugyanúgy a politikai szemétdombra kívánja őket, mint az előző garnitúrákat), mert az ellenfél még nívótlanabb és hiteltelenebb, ami nem kis teljesítmény.

Mr. Moody (törölt) 2013.01.23. 17:54:09

A Median üzenete:

Demokratikus Koalíció 2 százalék

Feladat Zsoltika holnapra: Az Ipsos és a Median adatai alapján győzelmi jelentés megírása!

leponex 2013.01.24. 11:27:23

@lajos0:
""Es nem, nem kell a DK, nem kell MSZP sem. Mindenki takarodjon aki az elmult 23 evben a hatalom kozeleben volt."

Ebben egyetértek. Sőt az elmúlt 40 évben."

:)

Hát hajrá, hirtelen a Polgár Dóri jutott eszembe, aki a hahától épp addig volt futtatva a Atévén, amíg olyat nem talált mondani, hogy a Ferivel annyira azért nem spanol:) Remélem, azért életben van még ...
( Remélem, Kedves Bárdunk és az Annamari koalálása most aluszikál éppen )

leponex 2013.01.24. 11:48:21

@Lilla50:
"ma a népek bizony a keresztény konzervatív eszme miatt mindent eltűrnek még egy sztrájk sincs"

Ja.

Mert mindent meg lehet magyarázni ( ahogy Ferenc testvérünk is mondá vala öszödi apokrifjében ), nehogy szembesülni kelljen a totális impotenciával.

2010-ben ezek a keretyénykonzervatív birkák (minimális különbséggel ugyan, de ) a Feriben láttak még valamit, hát megláthatták.
Most a Viktorban vélnek látni némi spirituszt, a jelek szerint nem teljesen megalapozatlanul.
( Amúgy max., 15% aki a 'kereszténkonzervatívak' közé szuszakolható be, némi jóindulatta1. Ide tartózónak vélvén a Hitgyülit is :))

A szocialista színezetű pedagógusszakszervezet aláírása a megegyezésen szerintem épp azt mutatja, hogy semmi érdemlegeset nem remélnek egyelőre a szocialistáktól.
A deákok hergelése is rapid módon lefutott, ahogy a számtalan ballib fanyalgó sopánkodásából is látszik.

Talán, ha a Schifferék ki tudnak tartani, 2018-ra alakulhatna egy komolyabb csapat alternatívaként. Talán.
( Kézcsókom Annamarinak, Kedves Bárdunk!)

leponex 2013.01.24. 11:57:50

@Lilla50:
"fidesz "árnyékkormány" volta miatt alig tudott lépéseket tenni."

:))

- 'Óvónéníííí! A fidesz nem hagy kormányolnííííí!!

- a parlamenti többség szavaz

- ha nem, hát akkor be kell vallani, és választásokon megkérni a választókat egy új kormány felállításához

( századszor is, természetesen )

leponex 2013.01.24. 12:05:05

@Lilla50:
"Saját elmondása szerint Ő új választásokat akart, de a pártja iránti lojalitás ezt mégsem engedte számára.

Eme fidesz által létrehozott csapdaállapotot"

Van benne némi igazság :)
Amikor OV a vekkerrel, meg a 72 órával bohóckodott, bizony nyilvánvaló volt mindenki számára, hogy a Feriéknek bezony fel van adva a lecke.
És az Államférfi akkor bukott meg hazai politikusként is, nem volt képes saját ambícióját ideiglenesen sem háttérbe szorítani.
Hát így járnak a Legnagyobbak is néha :))

lajos0 2013.01.24. 18:02:45

@leponex: "Hát így járnak a Legnagyobbak is néha :))"

Feri maga mondta egyszer szerényen magáról mikor a politikai jövőjéről kérdezték ( akkor még volt némi értelme a kérdésnek), hogy " Ó hát egyszer minden csillag lehull". Mondjuk ez is marhaság, de jól hangzott.

leponex 2013.01.25. 08:35:28

@lajos0:
'Elhull a virág, eliramlik az élet...
Űlj, hitvesem, űlj az ölembe ide!'
:)

A Schiffert ekéző blogokat olvasgattam, hogy miért nem hagyja magát összefogdosni a GMO Gordontól, az Attilától,a Feritől meg a mindenkitől a Nagy Cél Érdekében.
A ciróka-maróka megy, csüccsenjen már végre oda, hát ha az ifjabb(nak látszó) menyasszony talán megifjíthatja az öregecskedő garnitúrát :)

2006 óta már annyi idő eltelt, és Ferenc testvérünk még mindig úgy érzi, rá szükség van egy Új Demokrácia megteremtésében ...
Kíváncsian várom, jövő nyáron a választás után milyen kommentár kíséretében vonul vissza Ferencünk.
( Puszi Annamari kacsójára ;-) )

lajos0 2013.01.25. 20:53:47

@leponex: "ifjabb(nak látszó) menyasszony talán megifjíthatja az öregecskedő garnitúrát :)"

Az LMP-nek csak a Schiffer-féle vonallal lenne esélye, ha nem 2014-ben, akkor 2018-ban. A Karácsony-Jávor-Dorosz vonal számomra kb annyiról szól, hogy "szeretnénk még továbbra is közpénzből étkezni és fontos embernek látszani". Ezek a figurák persze mindenhol feltűnnek, ahol némi cupák kinéz, de örülnék, ha az E-2014-et erősítenék inkább, úgyis ráfér.

Bajnaiék pedig nagyon keveset olvasgattak ókori stratégákat és kicsit hamar fújták meg a kürtöket. Az E2014 úgy kezdett leszálló ágba kerülni, hogy még párttá sem alakult.

"Kíváncsian várom, jövő nyáron a választás után milyen kommentár kíséretében vonul vissza Ferencünk."

Szerintem várja ő még a sült galambot, meg a kutyavásár ismétlését pár évtizedig.

leponex 2013.01.26. 09:45:36

@lajos0:
A jelenlegiek közül Schiffernek van valami politikusi kinézete, és abban az öko-szoci-lib-antiglob turmixban van jónéhány nekem is szimpatikus elképzelés.
(Ahogy a siheder fideszben is vala ;-))
A valóság viszont sokkal nyersebb, elegáns úriemberként mondhatsz szépeket, keményeket ( puzsérosast), ökosat, esélyegyenlőséges szamárságokat, de semmire nem fogsz menni vele. Olyan 10% körüli eredménnyel viszont komolyan befolyásolni lehet(ne) a mindenkori kormányt.
Kormányozni pedig kell. Ahhoz meg elegendő szavazat szükséges.
B. Gordon úrnak láthatóan nem jött be az Új Hazafias Népfront, saját pártot gründolni meg bizonytalan, és macerás lesz.
Mulatságos, ahogy a Nagy Hármas nem deklaráltan de derekasan küzd a miniszterelnök jelöltségért.
Ismerjük el, Mesterházy (hazai viszonyainkhoz képest) eddig remekelt ebben a meccsen.
Ferinek természetesen köze nincs már a történésekhez, viszont lelkesen tud keresztbe tenni :)
Kib@szott jó elemzéseket fog írni másfél év múlva, hogy miért nem sikerült a nagy antifa összefogás a vérgőzös diktátor ellen.
Szerintem.

SZDSZPistike 2013.01.28. 09:23:07

SZ AR INDEX
Miért kell oldalról oldalra kattintani, hogy egy k urva bejegyzést az ember megejtsen?
ENNYIRE PÉNZRE MEGY AZ EGÉSZ?
KATTINTÁS SZÁM NÖVELÉS AZT' CSÁ?

LMP. (L)ehet (M)ást hazudik a (P)olitikus
süti beállítások módosítása