Ha már így alakult, mai tudásom szerint el kell menni regisztrálni - mindenki vigyen magával még egy mindenkit - és soha nem tapasztalt választói aktivitással el kell kergetni Orbán Viktort. De úgy, hogy soha többet ne jöhessen vissza.

Mindezt, persze, fájó szívvel írom le - nem Orbán elkergetését. A gondom az, hogy a 2014-es választás már a mostani szabályok szerint sem lesz sem szabad, sem demokratikus. És miközben a demokratikus oldalon némelyek azt mérlegelik, kik a demokraták, a Fidesz a szabályok folyamatos átírásával gyakorlatilag lehetetlenné teszi a kormányváltást. Ha pedig mégis megtörténik, félő, hogy az új hatalom képtelen lesz majd élni a lehetőséggel. Utcai csetepaték, bebetonozott pártkatonák állják majd útját a változásnak.

Azt latolgatom tehát, meddig hajlandó elmenni az ellenzék abban, hogy elfogadja a rá kiszabott méltatlan feltételeket, tudva, hogy Orbán szemrebbenés nélkül bármikor tovább csorbíthatja jogaikat és lehetőségeiket? Meddig teszünk úgy, mintha úgy is lehetne nyerni, hogy átírták a körzethatárokat, hogy csak fideszes ül az OVB-ben, megszüntették a második fordulós visszaléptetési lehetőségeket, hogy a szavazati jog mellett több lehetőséget adtak a határon túliaknak a regisztrálásra, mint az anyaországi polgároknak, hogy nyíltan közölték: a szerintük primitív ember ne szavazzon, hogy ne legyen boríték az urna mellett, hogy a regisztrálási lehetőség éppen a legizgalmasabb hajrá idején egyszer csak véget ér? Ha két héttel a voksolás előtt már nem lehet regisztrálni, akkor minek a tévévita a jelöltek és a programok között? Nem dönthetünk egy utolsó pillanatban felbukkant jó ötlet, egy szimpatikus gesztus vagy egy előkerült korrupciós botrány hatására? Vagy tévévitára már nem lesz szükség, mert valaki megint leveri Orbánt, mint Gyurcsány 2006-ban? Azt is benyelik a demokraták, hogy nem indulhat egyesület? Azt is, hogy Orbán leveszi a pártok állami támogatását, hogy a kisebbeknek végképp ne jusson egyetlen fillérje sem kampányra?

Ma ott tartunk, hogy a házibulit rendező gyerek meghívta a haverjait a szülinapjára. Leültek társasjátékozni. A házigazda előbb azt találta ki, hogy az ő bábuját nem lehet kiütni. Aztán azzal állt elő, hogy a többieknek két kört kell menni, míg célba érnek. Majd úgy döntött, hogy ha ő hatost dob, akkor dobhat még egyet, a többiek hatosa pedig ötöst ér. Mégis mindenki játszik tovább, hátha így is lehet nyerni, és ha nem muszáj, ne legyen botrány. Csendesen kérdezem: van-e az a pillanat, amikor az egyik vendéggyerek mégis csak fellöki a táblát és közli, hogy na ebből elég?

Amikor B-vel kezdődő és ajnaival folytatódó, valamint Gy-vel kezdődő és urcsánnyal folytatódó nevűek nem indulhatnak, az MSZP-t pedig annak nevében, hogy Kunhalmi Ágnes felelős Farkas Mihály rémtetteiért, betiltják, akkor lesz elég ebből? 

LMP-s akció keretében kék cédulák már hullottak az országgyűlés karzatáról, a DK már szervezi a végszavazás napjára a Kossuth téri élőláncot, de az igazi kérdés még nem dőlt el: meddig szabad és demokratikus egy választás Magyarországon, ha úgy tetszik az Európai Unióban. Ki merjük-e mondani, ha minden kötél szakad, hogy a folyamatos választási csalás miatt - bár elindult az ellenzék - illegitimnek tekintjük a 2014-es Orbán-kormányt? Lehet, hogy ez a pillanat több szempontból veszélyes, de szabadság és demokrácia, valós életesély  nélkül meg nem érdemes élni.

Ha a Fidesz nyer 2014-ben kb. másfél millió egységes szavazattal, az kellő felhatalmazás? Akkor pedig minden megy tovább, hiszen az ellenzék a részvétellel legitimálta a választójogi törvényt? Vagy akkor jön csak az ellenállás? És ha nyer az ellenzék, érdemes-e ma 2006 ősze kapcsán rendőri felelősségről beszélni, amikor az új kormányt lehet, hogy éppen a rendőröknek kell majd megvédeni a "békemenettől"?

És akkor még nem beszéltünk új alkotmányról, egészségügyről, oktatásról, esélyegyenlőségről, nyugdíjrendszerről, a romákról, a gazdaság és az erkölcsi viszonyok rendbetételéről. 

Amíg nincs ellenzéki összefogás, az egymást méricskélők között Orbán sokkal nagyobb eséllyel farigcsálja leendő kihívói jogosítványait. A lehető leggyorsabban meg kellene állítani. Magyarország ugyanis már ezt a másfél évet is alig bírja ki, ami hátra van. Még négy év Orbán pedig végképp tönkre tenné és százezrek exodusával kiürítené az országot.

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr824883185

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kormány nem törődik veled 2012.11.01. 12:35:39

Előbb-utóbb az emberek rá fognak jönni, hogy a kormány le sem szarja őket. A kormány nem törődik veled. Egyetlen egy dolog érdekli őket, hogy megtartsák és kiterjesszék saját hatalmukat.

Trackback: Fuss jegyző! Fuss! 2012.11.01. 11:48:16

Egészséges életmódra kívánja nevelni a parlament alkotmányügyi bizottsága a jegyzőket (és az önkormányzati dolgozókat) - ugyanis olyan módosító indítványt nyújtott be a választási eljárási törvényhez, amelynek szerint a választások előtti évb...

Trackback: A választási társasjáték felrúgása 2012.11.01. 09:33:01

A 2014-es választás már a mostani szabályok szerint sem lesz sem szabad, sem demokratikus.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fell Bandi 2012.11.01. 17:15:59

@paragrafus: nekem van ügyfélkapum már vagy 5 éve, sőt a jelszavam is újraaktiváltam mielőtt lejárt volna. Tehát itthonról regisztrálok, és nem szavazok a lúdmillára.

Fell Bandi 2012.11.01. 17:18:21

@Velence19: 30 ezer fő/ 3 ezer önkormányzat nem tűnik kezelhetetlen létszámnak

Az igazi sztrovacsek 2012.11.01. 17:18:53

@Velence19:
Na ezt kellene "meglovagolni"!
Tömegeket az okmányirodák, jegyzői irodák elé, és akire nem kerül sor, az joggal verheti magát, hogy korlátozva van az alkotmányos jogának gyakorlásában.
De szerintem lesz olyen iroda, ahol a pokolba kívánják majd a kormányt emiatt.

Velence19 2012.11.01. 17:19:33

@politikus-omm: rossz híreim vannak:
1. aki külföldön tartózkodott és szavazni akart, az megtehette a követségen, szándékát is ott jelenthette be (ugyanúgy, mint aki nem a lakóhelyén akart szavazni)
2. lakcímmel kapcsolatosan bármilyen változást csak személyesen lehet intézni

dr. jenőke (jenőke) 2012.11.01. 17:19:39

Valakinek holnap le kell győzni a sötétséget
Mondd, te kit választanál?
Valakinek holnap át kell írni a régi meséket
Ó, mondd, te kit választanál ?

lajos0 2012.11.01. 17:27:13

@biobender: "Arrol van szo, hogy a nemet adofizetok nem szivesen nezik, amint a gorogok, olaszok stb. szetszorjak az o adoikat hulyesegekre."

Csak itt azt is el kellene nekik magyarázni, hogy mennyi hasznot húzott hazájuk a számukra gyenge euróból, meg abból hogy a magországhoz tartoznak, nem a periférához, mint a déliek.

"Ezutan masodlagos kivel probaljak a pocsekolast visszafogni."

És vajon, hogy tűrhette az EU az úgymond pocsékolást mindenféle figyelmeztetés nélkül. Most meg nem a görögöket mentik, hanem a saját őket finanszírozó bankjaikat.

"Persze a Kozgep felol nezve ez turhetetlen beavatkozas a lopott penz elkoltesenek demokratikus folyamataba."

Onnan még nem néztem. Ezt fejtsd már ki.

Fell Bandi 2012.11.01. 17:28:35

@Az igazi sztrovacsek: +Tömegeket az okmányirodák, jegyzői irodák elé, és akire nem kerül sor, az joggal verheti magát, hogy korlátozva van az alkotmányos jogának gyakorlásában."
Nem hinném... a szavazásnál 1 nap alatt jelenik meg ennél több ember, mint itt egy fél év alatt elosztva. Aki meg rosszkor megy, az elbaszta..

Az igazi sztrovacsek 2012.11.01. 17:29:02

@Fell Bandi:
"lúdmillára."

Ez saját találmány?
Elképesztően "kreatív".
De a másik oldal sincs lemaradva a témában, íme a bizonyíték.

mariablogja.wordpress.com/2012/06/24/orban-viktor-ezer-neve-a-tol-z-ig-osszegyujtve/

Nekem a "Lájtos Horthy", meg a "Zsugorított fideszjézus" különösen tetszik.

Scagnetti 2012.11.01. 17:29:30

@fchris82:
Itt az alacsony támogatottságról van szó, ezt nem a Fidesz vezeti be. Nem a regisztráció tehet arról, hogy a legnagyobb szavazótábor sincs 1,5 millió fölött. Arról a szar pártjaink tehetnek, hogy kormányzás közben lejáratták magukat, az ellenzék meg képtelen volt a lemorzsolódott szavazókat összeszedni, mert rájuk sem kíváncsi már a szavazó. Ehhez a regisztrációnak köze sincs. És az átírt választási szabályoknak sem. Ez csak impotencia és hiteltelenség eredménye.

Hogy Zsoltinak mindenről a Fidesz jut eszébe, azt tudjuk. Az is valószínű, hogy ha az övéi nyernének ilyen kevés szavazattal, akkor nem érdekelné annyira a felhatalmazás. Igen, kettős mérce. Tőle megszoktuk már.

Engem viszont érdekelne, hogy egy a szavazók ötödét maga mögött tudó kormány, milyen alapon tesz majd bármit is? És vajon meddig tart az a csekély fölénye, ami a választás idején lesz?

Scagnetti 2012.11.01. 17:32:12

@komplikato: Nemtörődömség? Miért, van itt olyan, aki jó irányba tudná vezetni az országot?

A szavazási rendszer meg olyan, amilyen. Ha van támogatottság, akkor lehet nyerni, ha nincs, akkor úgyis mindegy. Arról nem a választási rendszer tehet, hogy a többség az összes pártot elhajtaná a francba.

2012.11.01. 17:34:07

jogosnak érzem a blogban írtakat, orbánt szerintem választással nem lehet elzavarni, ha az ellenzék nem bojkottál legitimálja orbánt és rendszerét

Velence19 2012.11.01. 17:36:55

@Fell Bandi: mikor voltál okmányirodában? Elveszett okmányaim miatt nekem párszor tiszteletemet kellett tennem. A tömeget még napi 10 fővel növelve, -ami csak akkor lenne igaz, ha mindenki ütemesen menne - is kezelhetetlen lenne, nem beszélve arról, hogy vidéken még utazni is kell. Amúgy, ha nincs ügyfélkapud, akkor időpontért is személyesen kell bemenned.

Fell Bandi 2012.11.01. 17:41:02

@Velence19: van ügyfélkapum, az utóbbi egy évben 3-szor voltam bent, mindig időpontra mentem, 3 alkalommal ügyintézéssel együtt nem voltam bent többet 30 percnél. Bp. XII. kerület

paragrafus 2012.11.01. 17:43:11

@Scagnetti:
Nem bántsd a Zsoltit!
Nekerm is mindenről a fidesz jut az eszembe. Szerinted kinek kellene eszembe jutnom?
Az amerikai republikánus pártnak? Vagy a Berlusconi-féle Forza Itáliának?
Hát nem a fidesz van kormányon?
Ha jól emlékszem, amikor az MSZP volt hatalmon, szinte boldog-boldogtalanmnak is az MSZP jutott szinte mindenkinek az eszébe. Persze, erről tett is a fidesz vastagon.
Hát, el kell viselni, hogy ha a fidesz hatalmon van, akkor őket kell ütni. (Nem fizikailag)
Főleg, ha még jogos okot is adnak rá.

Gondolod, az sportszerű és tiszteséges, hogy a fidesz és a híveik miközben nem hajlandóak észrevenni a jelenlegi hatalom gazemberségeit, bűneit, disznóságait, addig állandóan csak az ellenzék ellenzéke akarnak lenni.

Fell Bandi 2012.11.01. 17:45:49

@paragrafus: az AB határozatról a szavazókörökkel kapcsolatban:

"2. Az Alkotmánybíróság – hivatalból eljárva – megállapítja: az
Országgyűlés jogalkotói feladatának elmulasztásával
alkotmányellenes helyzetet idézett elő azáltal, hogy nem
teremtette meg maradéktalanul az Alkotmány 71. § (1)
bekezdésébe foglalt egyenlő választójog alapelvéből következő
követelmények érvényesülését biztosító jogszabályi
feltételeket.

Az Alkotmánybíróság felhívja az Országgyűlést, hogy jogalkotói
feladatának – az országgyűlési képviselők Alkotmány 20. § (1)
bekezdése alapján megtartandó választását követően – 2007.
június 30-ig tegyen eleget."

Nos, ennek a kötelezettségének a parlament nem tett eleget határidőben.
Ha a jelen Országgyűlés nem változtat a körzethatárokon, akkor folytatja a sok éve tartó alkotmánysértő állapotot.

Fell Bandi 2012.11.01. 17:49:10

@paragrafus: tévedsz, zsótinak akkor is mindig a Fidesz jutott eszébe, amikor még az ő pojácája volt a kűrmányfő. Akkoriban még a stop-on adta elő agymenéseit

lajos0 2012.11.01. 17:49:37

@komplikato: "A tudomány csak egy javítgatott és fejlesztett világ modellel bír, de nem magával a tévedhetetlen világ leíró rendszerrel."

Karl Popper óta közhely, hogy a tudományos elméleteknek nem az a fő ismérvük, bizonyíthatóak, hanem hogy cáfolhatók. Ezért nincs szerinte semmi köze a tudományhoz az asztrológiának, a pszichoanalízisnek és a marxizmusnak, mivel ennek a követelménynek nem felelnek meg.

Adalberto Gellenzeeri 2012.11.01. 17:50:16

A logika a mérvadó. Minden cselekedetnek van oka. Eszünk, mert éhesek vagyunk. Alszunk, mert elfáradtunk. Esernyőt viszünk, mert borult az ég. Megijedtünk, hogy választást veszítünk, így csalunk, manipulálunk. Egyszerű ez. A fidesz is csak logikusan cselekszik. Hogy ez erkölcstelen, antidemokratikus, káros a társadalomra nézve, az orbánt nem érdekli, mert a választás megnyerése szempontjából nem releváns. Tehát nincs okunk kétségbe vonni, hogy a regisztrálás, a választási körzetek megváltoztatása, a pecsét ügy ,az egyfordulós választás mind mind a fityisz rettegését, erkölcstelenségét,bizonyítja. Kérdés? Cáfolat ?

paragrafus 2012.11.01. 17:52:33

A regisztráció kapcsán az alábbiak szerint módosították az alkotmányt megcsúfoló fideszes tömény állampártpolitikai, alaptörvény álnevű propaganda anyagot:

a.) a magyarországi lakhellyel rendelkező választók személyesen vagy a kérelmező azonosítását lehetővé tevő elektronikus úton
b.) a magyarországi lakhellyel nem rendelkező választók levélben vagy a kérelmező azonosítását lehetővé tevő elektronikus úton
kérelmezhetik.

paragrafus 2012.11.01. 17:53:33

@paragrafus:

Ez is igazolja és bizonyítja, hogy mennyire egyenlőek vagyunk a határon túliakkal. Mint ahogy azt annyiszor szajkózta a fidesz, mint valami panelt, védendő a védhetetlen regisztrációt

Ugye a választási regisztráció a fidesz szerint az egyenlőség jegyében azért kell, mert a határon túli kb 200 ezer várható szavazónak is kell, így a határon belüli 8 millió alkalmazkodik hozzájuk az egyenlőség jegyében.
Miközben az is ezerszer, ha nem többször elhangzott, hogy a határon túliak állampolgársági kérvényén fel kell tüntetni a lakcímet, és így bizony ők is nyilván vannak tartva ahogy mi is.

És akkor az egyenlőség jegyében nézzük a megkülönböztetést: nekik lehet levélben regisztrálni, nekünk nem. Nekünk, határon belülieknek személyesen el kell ballagni, vagy internetes azonosítót kell használni. Közismerten: ügyfélkaput. Csakhogy ez ott hibádzik, hogy az ügyfélkapus regisztrációhoz is személyesen kell elmenni a hivatalba. Tehát az egyenlőség jegyében az internetes azonosítóval történő regisztrációhoz is előbb személyesen kell talpalni. Ami bizonyára az alkotmányos jog kiterjesztése a nyugdíjasoknak, akik nagy részének lövése sincs a számítástechnikához, valamint a rokkantaknak is bizonyára ez nagy előny.

Éljen az egyenlőség.

Velence19 2012.11.01. 17:56:22

@Fell Bandi: már csak egy kérdésem van: te csak írsz, vagy olvasol is? Mert én végig arról a 7 millióról írok, akinek NINCS ügyfélkapuja, tehát a regisztráció esetén időpont-kéréshez is be kell menni, vagy végigállni a többórás sort.

paragrafus 2012.11.01. 17:59:21

@Fell Bandi:
Akkor kérd számon az alkotmánysértéseket, ha előbb szóvá teszed Orbán összes alkotmánysértését.

Kezdve azzal, hogy az alaptörvény közjogilag, eljárásjogilag és anyagi jogilag egyaránt alkotmányellenes. Sérti, az egyetemes emberi jogokat, az uniós normákat és az egyéb nemzetközi szabályozásokat. Azokat is,a melyekhez a Magyar Állam csatlakozott és ratifikálta az Országgyűlés.
Ezért én azt állítom, hogy mivel az alaptörvény alkotmányellenes és alkotmányellenesen is jött létre, ezért mint tartalma szerinti alaptörvény alkotmányosan sosem léptett hatályba és nem helyezte hatályon kívül az Alkotmányt.
Mindebből következően azt állítom és fenntartom, hogy - szigorúan alkotmányjogi alapon - még mindig a Magyar Köztársaság Alkotmánya van hatályban

Szóval felejtsd el a kettős mércét és előbb a saját portád előtt sepregess. Vedd észre, hogy Orbán és az állampártja mennyi alkotmánysértést követett és követ el sorozatban.

Fell Bandi 2012.11.01. 18:01:22

@Velence19: akkor annak a néhány lúzernek üzenem, akinek még nincs ügyfélkapuja: spuri be a polgármesteribe, regisztrálni, és egy életre meg van oldva a dolog. Olyan ember nincs, akinek a tágabb családjában ne lenne számítógép - mielőtt még ezzel jönne valaki...

komplikato 2012.11.01. 18:04:06

@kvadrillio: "Egy még csak előkészületben lévő törvénymódosítás megakadályozhatja a családokat, hogy a több százezres költségek helyett 55-60 ezer forintból gondoskodjanak szeretteik maradványairól. Ennyibe kerül ma a legolcsóbb hamvasztásos temetés."

Ez mennyire mérvadó vélemény? Sok évvel ezelőtt temették a nagymamámat és fix sírhellyel volt 160.000 a dolog.

Amúgy kész röhej, tegnap ment Pesty kartárs kormánymegrendeléses propaganda szemétje a királyi tévében, hogy hát az embereknek joga van békében pihenni(!) és a szemét sóher családtagok miatt ezt nem lehet, de majd mosta kormány rendet vág.
Utána az illetékes elvtárs lenyilatkozta, hogy ebben semmi, de semmi anyagi érdekeltsége nincs az államnak.
Jó napot kívánok, tessék mondani a 27% áfa VAJON MI???

komplikato 2012.11.01. 18:08:55

@Az igazi sztrovacsek:

OFF:
"Nekem a "Lájtos Horthy", meg a "Zsugorított fideszjézus" különösen tetszik."

Most így olvasva Mussolini bátyó életrajzát, sokkal találóbb a "mini Duce", még akkor is ha valójában nem alacsony, mert nagyon arrafelé haladunk ... /OFF

Fell Bandi 2012.11.01. 18:11:41

breaking news!!!!

Vasárnap hajnalban kommandósok lepték el Bajnai Gordon villáját, mert a nyomozók kiderítették: ő állhat a Rendszervágásból ismert Lúdas Matyi személye mögött."

Az illetékes szóvivő elmondta: "Egyértelmű hasonlóságot fedeztünk fel a Facebookon szerveződött Rendszervágás megmozdulásait hirdető Lúdas Matyi stilizált alakja, és az egykori miniszterelnök, Bajnai Gordon között. Meggyőződésünket ugyancsak erősítette az a tény, hogy a kormányzása idején tartott ellendemonstrációk alkalmaikor többen libatolvajként emlegették Bajnait."

Ezekben a percekben is folyik a házkutatás Bajnai villájában.

Egy fiatal hölgy nem sokkal az eset előtt kétségbeesve hívta fel szerkesztőségünket, hogy beszámoljon élményeiről. A neve elhallgatását kérő Mónika, fiatal budapesti lakos a nemzeti jogvédők telefonszáma után érdeklődött újságíróinktól, hogy az ő segítségükkel panasszal élhessen a rendőrség intézkedései ellen. Ma reggel ugyanis száznyolcvanhat készenléti rendőr teperte földre, miután meghallották, hogy közös italozás után élettársa hangosan ordítja utána: "Látni sem bírlak már, te buta liba"

Velence19 2012.11.01. 18:21:00

@Fell Bandi: Ha neked 7 millió állampolgár csak "néhány lúzer",azt hiszem, ezt a vitát befejezhetjük. Stílusod, hozzáállásod teljesen megfelel egyik főnököd - Lázár János - elveinek, vagyis szerinte mindenki annyit ér, amennyit megszerzett.

paragrafus 2012.11.01. 18:34:31

@Fell Bandi:

..."akkor annak a néhány lúzernek üzenem, akinek még nincs ügyfélkapuja: spuri be a polgármesteribe, regisztrálni"...

Azt még mindig nem tudom, miért is szükséges regisztrálni? Milyen alkotmányos akadálya van a regisztráció nélküli választásnak?
Ja! És miért baj az, ha valaki a választás napján - pl. csak délután - dönti csak el, hogy akar-e egyáltalán szavazni?

paragrafus 2012.11.01. 18:36:40

@Fell Bandi:

Na mi van?
Nincsenek érveid, hogy csak személyeskedésre telik tőled?
Te komolyan azt gondolod, hogy ezzel az alpári pocskondiázó stílussal bárkit is meggyőzöl a pártod propagandájáról?
Ezt tanulod a fideszben?

Fell Bandi 2012.11.01. 18:40:30

@paragrafus: próbáld ki, ne regisztrálj és próbálj meg szavazni a jogaidra hivatkozva. De szólj előtte, hogy mehessünk röhögni rajtad..

menőmano 2012.11.01. 18:40:55

Hát! Ja! Mondjuk Én totálisan úgy olvastam, hogy a kibaszott méltatlan feltételeket. :) De mindegy, így még jobb lett volna a megfogalmazás.

Nyugi, nyugi! A népek tömegével mennek majd regisztrálni magukat.
Én csak remélni tudom, hogy sokaknak felnyilik a szeme.
S belátják, hogy melyik a helyes ut, s hogy hová is kellene tenni majd azt a bizonyos x-et.
Szerintem.

lajos0 2012.11.01. 18:40:55

@fchris82: "Mivel önmagát hozza helyzetbe, ezért valószínűsíthető, hogy a végső változatnál a legnagyobb nyerési eséllyel ő fog rendelkezni"

A Fidesz önsorsrontásban zseniális. emlékszem, amikor Sopron mellett volt valami időközi választás, ahol az MSZP-s jelöltet felszólították, hogy lépjen vissza, mert ügynök volt. A csávó visszalépett, viszont ettől érvénytelen lett a választás, így nem lett fideszes képviselő. Erre jöttek, hogy milyen aljasság volt a visszalépése.

lajos0 2012.11.01. 18:42:58

@morpho: "Azért azt megnéztem volna, hogy hogyan ordítoznátok most a "demokráciát széttépő regisztráció" miatt, ha a szocik találják ki és vezetik be!"

Nem kell hozzá nagy fantázia, ugyanígy. Általában ugyanazt csinálják felváltva MSZP-ékkel.

menőmano 2012.11.01. 18:46:37

Totális helyzet, zűrzavar! Rettegés, főleg amióta bejelentette a Bajnai Gordon, hogy visszatér a nagybetűs politikai életbe (mondjuk igazán el sem ment). "Együtt 2014" s ez jó.
:)

Scagnetti 2012.11.01. 18:49:50

@paragrafus: Ezeknek akkor is a Fidesz jutott eszükbe mindenről, mikor szoci kormány volt. Kb. az első Orbán-kormány óta másról sem beszélnek.

De nem is várok tőlük mást, a saját faszságait egyik sem szereti elismerni.

kvadrillio 2012.11.01. 18:55:19

@komplikato: ebből engem semmi nem érdekel, de hazahoztam a hamvait a kisebbik fiamnak.

ÉS ÁRGUS SZEMEKKEL FIGYELTEM, TÖRVÉNYT ÜLNEK E EZEK A SZEMETEK.
MERT AKKOR KÉNYTELEN LETTEM VOLNA GYILKOLNI. SEMMIT NEM TÖRŐDVE A KÖVETKEZMÉNYEKKEL.

ÉS EZT HALÁLOSAN KOMOLYAN GONDOLTAM.
ENNYI.

...de..., hogy ez A "KORLÁTOZÓ TÖRVÉNY ???!" egyáltalán felmerült egy képviselő ??? CSÓTÁNYBAN, (mert ez ember nem lehet !!!), az ELKÉPESZTŐ A 21. SZÁZADBAN !

paragrafus 2012.11.01. 18:58:46

@Fell Bandi:
Ha te annyira odavagy a regsiztrációért, akkor az előző választások alkalmával miért nem verted az asztalt azért, hogy te csak akkor vagy hajlandó szavazni, ha előbb regisztrálhatsz?
Követelted 2010-ben, hogy regisztrálni akarsz?

kvadrillio 2012.11.01. 19:01:19

" A Fideszes Gelencsér Attila képviselő arra hivatkozva nyújtotta be törvénymódosító javaslatát, hogy szerinte veszélyben a kegyelethez jog."

EZT A ROHADTLELKŰ, HIÉNAJELLEMŰ, GÖRÉNYALKATÚ CSÓTÁNYFÉRGET MEG ÚGY VÁGNÁM KI A PARLAMENTBŐL, HOGY VISSZASZÁLLNA NAGY CSATTANÁSSAL AZ ANYJA HASÁBA.

kegyeletből...

menőmano 2012.11.01. 19:02:00

Hát! Én meg még csak most láttam, hogy micsoda képek, vagy mik? vannak a cigarettás dobozokon.
Hát nem ilyen fertelmeket kellene rányomtatni, hanem a társadalom egy hatalmas csoportjának, akik már szegények, s akik most totálisan haladnak az elszegényedés felé, azoknak jobblétet teremteni.
Ettől a fertelmektől nem fognak kevesebben cigarettázni. Ahhoz, hogy leszokjon valaki, egy kiegyensúlyozottabb, kiszámíthatóbb jövőkép kellene.
Ha nincs valakinek egy picikét sem nyugodt élete még nehezebben szokik le.
Ez is megerősitette, ez a jelenség is, sokakban, hogy hová is kell majd adni azt a bizonyos szavazatot.
Többek között.
ennnyyyyi.

menőmano 2012.11.01. 19:23:30

Pontositok) Némelyekből a Bajnai visszatérése, totális rettegést váltott ki.
Szerintem.
:)

paragrafus 2012.11.01. 19:43:10

@menőmano:
Már miért kellene a Bajnaitól rettegni?

paragrafus 2012.11.01. 20:24:20

Még mindg nem tudom, hogy miért nem volt jó a választás regisztráció nélkül?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.01. 20:29:50

@Fell Bandi: Te meg annyira tisztában vagy Zsóti életművével, mintha neked meg mindenről csak a Zsóti jutna eszedbe...

Az igazi sztrovacsek 2012.11.01. 20:50:59

@paragrafus:
Soha nem is fogjuk megtudni.
Olyan ez, mint amikor a sündisznó rámászott a drótkefére. Pillanatnyilag jó ötletnek látszott.
A részletekbe meg majd bele gabalyodnak, mint ligetin kúrva a körhintaláncba.

lajos0 2012.11.01. 21:26:39

@TamasGM: "Nincsenek filozófiai publikációim? Ezt honnan veszi, tisztelt uram? Nem lehet gyalázkodás & rágalmazás nélkül? De unom... TGM"

Elnézést.
Azt írtam sosem voltak jelentős ilyen tárgyú publikációi. Valóban nem volt igazam, és hajlandó is vagyok revideálni az álláspontomat, különösen arra való tekintetettel, hogy ön ezt a magyar közéletben szokatlan módon szintén megtette nehányszor. Felhorgadásomat sorolja be a denunciális médiumokra jellemző túlkapásnak, és ne vegye túl komolyan.

A jelentős fogalmán persze lovagolhatnánk, de nem vagyok egy Havas Henrik, hogy megtegyem. Csakugyan voltak ilyenek, viszont elég régen. Azon a pátoszon viszont, ami a filozófust, mint szakmai megjelölést körülveszi a politikai nyilvánosság ezen szegmenseiben, kénytelen voltam rúgni egyet, de valóban nem volt méltó ezt az ön apropóján megtenni.

Ettől még számomra jelentősnek minősülő, szigorúan filozófiai tárgyú publikációjáról az elmúlt 15 évből továbbra sem tudok, de ezt bátran tudja be a tájékozatlanságomnak, és ajánljon valamit, hogy rám cáfoljon. ( Nem kell, hogy a BJPS-ből legyen, bár abba azért tényleg nehéz lenne belekötni).

menőmano 2012.11.01. 23:39:05

@paragrafus:

Hol írtam, hogy rettegni kell a Bajnaitól? Nem írtam, így hát nem is olvashatta.
De mindegy.

menőmano 2012.11.01. 23:50:12

"Az Európai Uniónak kevesebb,mint két hete van, hogy megakadályozza Magyarországon „a demokrácia újabb rombolását” - írta a l'Unitá az És Magyarország még az EU tagországa? című cikkében.

A napilap az EU beavatkozását sürgette a választási regisztráció bevezetésének megakadályozása érdekében, hangoztatva, hogy az intézkedést a „választók befolyásolására”, az „ellenzékiek távoltartására” tett kísérletnek tartják.

Ha a törvény hatályba lép, „Magyarország lesz az első állam Európában, amelynek választási rendszere mélyen megsérti a demokratikus szabadság elveit” - állt a cikkben.

A l'Unitá súlyos hibának tartja az EU eddigi hallgatását. A baloldali lap szerint Brüsszel az Európai Szerződés 7. cikke alapján Magyarország uniós tagságának felfüggesztésével gyakorolhatna nyomást a demokratikus szabadságelveket megsértő Budapestre.

Az újság arra figyelmeztet, hogy a magyar kormány újabb „pofont készül adni a közösségi jognak” a 2014-ben bevezetendő földliberalizáció megtagadásával is. "

Vagyis) Uniós beavatkozást sürget az olasz l'Unitá a magyar választási törvény miatt"

Mondjuk ezt sem írtam, hanem másoltam.

lajos0 2012.11.02. 09:34:45

@paragrafus: "Mindebből következően azt állítom és fenntartom, hogy - szigorúan alkotmányjogi alapon - még mindig a Magyar Köztársaság Alkotmánya van hatályban"

Ha számtalan példa bizonyítja, hogy a politikai elit egyszerűen figyelmen kívül hagyja az alkotmányt, mikor annak betartása sértené az érdekeit, akkor nem mindegy, hogy melyik alkotmánnyal teszik ezt éppen meg.

Sokan az előző alkotmányt is illegitimnek tartották, változtatott ez bármit a dolgok állásán ?

Tyrion Lannister of Caster 2012.11.02. 12:57:19

@paragrafus: Azért rosszindulatú feltételezés, mert minden egyes szavazókörben bazinagy plakáton kint van minden szavazáskor hogy miként kell kinéznie a szavazólapnak és hogyan lehet szavazni. A pecsétet bármelyik oldalra el lehet helyezni a szöveges oldalon, természetesen szabadon hagyva a nyomtatott szöveget. 2000 óta nem egy szavazáson (parlamenti, önkormányzati, EU Parlamenti képviselői) vettem részt független szavaztaszámlálóként. Egyedül az számított érvénytelennek, ha nem volt a szavazólapon pecsét. Az semmilyen szinten nincs meghatározva, hogy a lapon hol kell elhelyezni azt.
A szavazópolgárok pedig figyeltek és ha valakinek nem tetszett a pecsét elhelyezése, kérhetett új szavazólapot, a másikat pedig a hibásak közé le kellett fűzni, a bizottsági tagok aláírásával, hogy miért került oda.

Tyrion Lannister of Caster 2012.11.02. 13:12:12

@Velence19:
Még van egy teljes év addig, míg a regisztrációs időszak megkezdődik. Nem tudom, hány embernek van jelenleg ügyfélkapuja a 8 millkióból, de tegyük fel, tényleg 1 milliónak. Tegyük fel, hogy elmenne 60% szavazni, az ugye 4.800.000. Marad tehát 3.800.000, akinek mostantól számítva van 1 éve, hogy ha tényleg el akar menni szavazni, mert van határozott véleménye, esetleg pont a Fidesz ellen mindenképpen el akar menni szavazni, akkor ez alatt az egy év alatt elintézze az ügyfélkaput magának. Így a 4000000 körüli embernek van összesen mától számítva 18 hónapja, vagyis 400 munkanapja erre.
Az ügyfélkapu egyébként is nem csupán erre lesz nekik jó, hanem sok egyéb ügyintézést tesz lehetővé a későbbiekben.

Továbbra sem tartom jónak a regisztrációt, de - szerintem-, aki tudatos szavazópolgár, hogy nem lehet elintézni, amennyiben nem apatikusan csaka hírműsorokat hallgatják és kommentelgetnek.

lajos0 2012.11.02. 13:46:43

@menőmano: "A napilap az EU beavatkozását sürgette a választási regisztráció bevezetésének megakadályozása érdekében,"

Azért kicsit félreértették a napilap szerepét, ha ekkora marhaságot képesek írni. A regisztrációt egy felesleges hülyeségnek tartom, és vissza fog hullani a Fideszre, de egy olasz napilapnak ehhez mi köze van ? Ők nem egy sajtótermék a saját felfogásuk szerint, hanem politikai aktorok ?

"Ha a törvény hatályba lép, „Magyarország lesz az első állam Európában, amelynek választási rendszere mélyen megsérti a demokratikus szabadság elveit” - állt a cikkben."

Az EU maga vastagon megsértette már ezeket többször, mondjuk a lisszaboni szerződés körüli cirkusszal.

A l'Unitá egyébként mit szólt a Brüsszel által kinevezett alkirályukhoz, Mr Montihoz. Mondjuk nem választották az igaz. Lehet ettől még szabad az olasz választási rendszer, csak üzemen kívül van pillanatnyilag.

"Az újság arra figyelmeztet, hogy a magyar kormány újabb „pofont készül adni a közösségi jognak” a 2014-ben bevezetendő földliberalizáció megtagadásával is. "

Meg lehet nézni az olasz szabályozást, aztán lehet mosolyogni. Bár lehet, hogy az sem tetszik ennek a lapnak. Földügyben botrányos, amit a Fidesz művel, de ennek nem a földliberalizáció ( jelentsen ez bármit is) a megoldása.

Persze, hogy a bagóért felvásárlásra ugrásra készen álló tőke nem gyenge nyomást képes gyakorolni a brüsszeli döntéshozókra, az borítékolható. Ha már a nemzeti vagyon nagy részét sikerült üveggyöngyökért szétosztogatni a ma "üzletemberként" hivatkozott senkihelyetteseknek, miért ne játsszuk ezt el a földdel is.

Tyrion Lannister of Caster 2012.11.02. 13:58:32

@paragrafus: Látom, sokkal inkább lennél határontúli magyar.
hol szeretnél jobban egyenlő joghokat a magyarországiakkal? Szlovákiában, ahol elveszik érte a szlovák állampolgárságodat (a szlovák alkotmányt teljesen figyelmen kívül hagyva)? Ukrajnában, ahol nem használhatod az anyanyelvedet hivatalosan? Szerbiában, ahol tényleg létezik szerb nacionalizmus és nem igazán becsülik a magyar anyanyelvű polgárokat? Romániában, ahol pár év nyugalom után ismét felerősődtek a megyarellenes hangok és ahol 90 éve nem tartják be a trianoni diktátum sarkalatos pontjait, többek között a területi autonómia kötelező megadását?

Jaj, tényleg nagyon nehéz nekünk itt, Mo-on magyarnak lenni szimplán, minden ellenségkép nélkül. Látom, neked még a saját néped határon kívül rekedt tagjai is utálat tárgya. Rossz lehet neked. Csak sajnálni tudom ezt a hozzáállást az élethez. Annyi szépről lemaradsz így.

Tyrion Lannister of Caster 2012.11.02. 14:17:56

@kvadrillio: Az EU-n belül a hazai az egyik legliberálisabb az elhunytak hamvainak hazavitelével kapcsolatosan. A legtöbb országban ehhez rengeteg előzetes engedély kell (többek közt az összes élő rokoné).

Az igazi sztrovacsek 2012.11.02. 15:08:39

@lajos0:
"A l'Unitá egyébként mit szólt a Brüsszel által kinevezett alkirályukhoz, Mr Montihoz. Mondjuk nem választották az igaz."

Hát ha nem választották, akkor kinevezték.
Vajon ki nevezte ki?
Vagy csak úgy odament, oszt jó napot?

Az igazi sztrovacsek 2012.11.02. 15:12:41

@lajos0:
Ja!
Ez Barroso esetében is érdekelne, mivel többször állítottad már vele kapcsolatban is, hogy senki nem választotta.
Szóval akkor hogyan került oda?

Hoppá! 2012.11.02. 16:29:25

Zsolti! 2%!!!!!!!!!!!!!!!!!!Na erre varjál gombot! A f***nak sem kelletek. Te vagy a demagógia szobra, de nincs aki megkoszorúzzon!

lajos0 2012.11.02. 19:32:30

@Az igazi sztrovacsek: "Az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió legmagasabb rangú nem közvetlenül választott tisztségviselője.
Az Európai Bizottság elnökét az Európai Tanács választja ki egyhangú döntéssel."

Viszont Cohn-Bendit nagyon lesujtó véleménnyel volt, Barosso helyezkedéséről és antidemokratikusnak tartotta. Persze kit érdekel Cohn-Bendit véleménye.

"Cohn-Bendit a www.stop-barroso.eu kampány elindulása kapcsán elmondta: a zöldek számára elfogadhatatlan egy olyan vezető a Bizottság élére, aki miközben minden fórumon a Lisszaboni Szerződés életbe lépése és az Unió eszerinti működése mellett száll síkra, saját kiválasztását szeretné még a jelenleg is életben lévő Nizzai Szerződés alapján megejteni. Cohn-Bendit szerint Barroso úgy képzeli, hogy a saját helyét még a nyáron bebiztosítja a Nizzai Szerződés szerint, majd a következő Bizottság biztosait, az akkorra remélhetőleg életbe lépő Lisszaboni Szerződés alapján választják ki."

Montinál csak tippjeim lennének, hogy ki jelölhette, de a körülmények érdekesek voltak itt is. Elvileg az elnök nevezte ki, de sok választása nem volt. Őt a piac jelölte ki a rossz nyelvek szerint, de Gyurcsánynak abban igaza van, hogy egy asztalt csak 10-12 ember tud körül ülni. Kérdéses, hogy hol állt az a kerekasztal, ahol kijelölték. De azok a képek, melyeken vicces zöld kis köténykében feszít, azért elgondolkodtatóak:

"A Monti vezette szakértői kormányt a piac sürgeti. „Monti elkerülhetetlen választás” - nyilatkozta Berlusconi a szövetségeseivel éjszaka tartott, sajtóértesülések szerint feszült megbeszélésen."

Az igazi sztrovacsek 2012.11.02. 22:16:07

@lajos0:
Na ugye hogy választják!
Képviseleti demokráciákban ez már csak így szokás.
Az istenadta nép megválasztja a képviselőket, akik azután választanak vezetőt.
Erre IS kapják a felhatalmazást.
Ha pl. Orbán Viktor holnap lemondana - még elgondolni is mily gyönyörűség - attól még a képviselők maradnának a helyükön, választanának másik miniszterelnököt, és ugyan úgy 2/3-os FIDESZ kormány maradna. És ha havonta választanának másik miniszterelnököt, hát akkor sem tehetnénk semmit.
Ezért is mosolyogtam jókat anno amikor Boross Péter váltotta Antall Józsefet, Gyurcsány Medgyesit, vagy Bajnai Gyurcsányt, aztán ment az ajvékolás ezerrel, hogy senki nem választotta őket.
Az meg hogy ki sürgeti, ki ajánlja, ki nyomja, vagy ki nem tolja, egy másik kérdés.
De választani a választott képviselők választják.

lajos0 2012.11.03. 09:33:28

@Az igazi sztrovacsek: "Na ugye hogy választják! Képviseleti demokráciákban ez már csak így szokás.
Az istenadta nép megválasztja a képviselőket, akik azután választanak vezetőt."

Hát elvileg igen. De a legitimáció annál erősebb, minél közelebb van a döntés az azt meghozókhoz. Ha magadba nézel gondoltad azt egy percig is, hogy mondjuk Schmitt Pált a magyarok választották köztársasági elnöknek ? Nem inkább arról volt szó, hogy a demokratikus legitimáció birtokában és arra hivatkozva Orbán választotta ki, saját politikai és egyéb céljai okán. Közvetlenül megválasztották volna vajon , és ha mégis az ugyanaz a fokú legitimáció lenne, vagy lényegesen nagyobb ?

Az Európai Parlamentnek, mivel majdnem közvetlenül választják, nagyobb a legitimációja, mint a bizottság elnökének, a jogköre mégis sokkal szűkebb. Egyetérthet, meg aggodalmát fejezheti ki, de az igazi döntéseket nem ők hozzák. Technikailag lehet azt mondani, hogy végül is törvényesen megválasztották Barossot, de valójában mindenféle a szélesebb közönség által nem ismert háttéralkuk eredményeként került a helyére. Nekem az efféle irányított demokrácia, a demokratikus eszme megcsúfolását jelenti, bár formálisan biztos helyesen zajlott az eljárás.

Ha most az összes parlamenti párt összefogna és azt mondanák, hogy átírjuk az alkotmányt, és mától 50 évre mondjuk Csányi Sándor, Vona Gábor, vagy akárki a miniszterelnök tejhatalommal, akkor ez lenne a demokratikus ? Pedig demokratikusan megválasztott, formailag minket képviselő emberek döntése lenne. Ilyenkor szokott jönni a választói akaratról szóló találgatás, ami persze megint csak vicces "a választók azt akarták, hogy koalíciót kössünk".

Aztán a választók meg csak pislognak, hogy tényleg ők akartak Pintérből belügyminisztert csinálni, és ők akarták az alkotmányos asztalkát ?

"választanának másik miniszterelnököt, és ugyan úgy 2/3-os FIDESZ kormány maradna. És ha havonta választanának másik miniszterelnököt, hát akkor sem tehetnénk semmit."

Pont ez a tehetetlenség okozza, hogy a demokrácia sokak számára semmit sem jelent, mivel a valói döntést nem ők hozták.

"Ezért is mosolyogtam jókat anno amikor Boross Péter váltotta Antall Józsefet, Gyurcsány Medgyesit, vagy Bajnai Gyurcsányt, aztán ment az ajvékolás ezerrel, hogy senki nem választotta őket."

Mivel a legitimációjuk sokkal kisebb fokú volt, bár a pillanatnyi törvényeknek megfelelt. De hát Hitler is demokratikusan került hatalomra.

"Az meg hogy ki sürgeti, ki ajánlja, ki nyomja, vagy ki nem tolja, egy másik kérdés."

De a valódi döntés ott születik.

Jövőre új jegybankelnököt kell például választani, de azért az nem túl nagy titok, hogy Orbánnak annyi lehetősége lesz a döntésre, hogy a három nagyon erősen ajánlott figurából kiválaszthat majd egyet, aki képviseli a "piac" érdekeit. És itt piac alatt szintén egy asztalt kell elképzelni, 10-12 emberrel körülötte.
De biztos nem dönthet úgy, hogy mondjuk Drábik Jánosból csinál jegybankelnököt, és ha a nép közvetlenül ezt akarná, akkor sem dönthetne így.

A létező demokrácia fügefalevele alá persze sok minden befér, sok olyan dolog is, ami a demokrácia eszméjével ellentétes.

Az igazi sztrovacsek 2012.11.03. 11:48:24

@lajos0:
"Hát elvileg igen."
Gyakorlatilag is.
-Schmitt Pál
Orbán csak jelölte, a frakció meg választotta. Tetszettek volna olyan képviselőket választani, akik ellent mernek mondani a vezérnek.
A közvetlen elnökválasztást én is jobbnak tartanám, mert akkor volna joga föloszlatni a parlamentet.
De hát ez van.
"Ha most az összes parlamenti párt összefogna"
Az álmodozást hagyjuk meg a naivaknak.
"Pont ez a tehetetlenség okozza, hogy a demokrácia sokak számára semmit sem jelent, mivel a valói döntést nem ők hozták."
Dehogy nem. Tessenek olyan képviselőket választani, akik megfelelő döntéseket hoznak.
Vagy elkel menni kibucba, kommunába lakni, élni.
Esetleg tessenek fölépíteni a kommunizmust, ahol "a megtermelt javakból mindenki szükségletei szerint vehet". (nem pénzért, hanem el)
Lehetne persze másképp is.
Csak kevés hozzá a többség.

lajos0 2012.11.03. 12:26:07

@Az igazi sztrovacsek: "Tetszettek volna olyan képviselőket választani, akik ellent mernek mondani a vezérnek."

De mivel a pártokban sem működik a demokrácia ez szintén az álmodozás kategóriája.

A közvetlen elnökválasztást én is jobbnak tartanám, mert akkor volna joga föloszlatni a parlamentet.

Ha kap ilyen jogot. Ha meg nem, akkor nem.

"Az álmodozást hagyjuk meg a naivaknak."

Az elvi lehetőség akkor is adott lenne erre. Az ugymond demokratikus felhatalmazás birtokában, bármiféle antidemokratikus lépés is végrehajtható, sőt még hivatkozni is lehet rá, hogy nekünk demokratikus felhatalmazásunk van. Például a fidesz egy szóval sem említette, hogy alkotmányozni akar, de mégis arra hivatkozik, hogy a többség erre őt felhatalmazta, ami jogilag igaz is lehet. Miért akartak vajon sokan népszavazást az alkotmányról.

Az is érdekes, hogy a demokráciánk játékszabályaiban egy senki által fel nem hatalmazott testület egyezett meg a diktatúra képviselőivel.

"Dehogy nem. Tessenek olyan képviselőket választani, akik megfelelő döntéseket hoznak."

No ez is az álmodozás kategóriája. Pláne visszahívhatóság nélkül.

Esetleg tessenek fölépíteni a kommunizmust, ahol "a megtermelt javakból mindenki szükségletei szerint vehet".

Dolgozunk rajta :-))

Az igazi sztrovacsek 2012.11.03. 14:30:33

@lajos0:
"Jó munkát, jó szurkolást!"

Az igazi sztrovacsek 2012.11.03. 15:17:31

Kósa Lajos mondta az önkormányzati hitelek állami átvállalása kapcsán.:

"Ha az állam adósként belép a rendszerbe, az nagy biztonságot jelent a bankoknak, mivel a korábbi rossz hitelek azonnal jónak minősülnek."

Szerintem meg szívás lesz a bankoknak. Mert ha valaki, hát ez a kormány simán megteszi, hogy egy huncut fillért sem fizet.
Majd hoznak egy 2/3-os furmányos törvényt, oszt jó napot.

Mariann19 2012.11.03. 16:36:55

@Az igazi sztrovacsek: A hírek szerint a kormány hitel átvállalásával az önkormányzatok a jó adós kategóriába esnek, mely a banki terhek csökkenését is jelenti, most már a kormánynak. Ebből az anyagi pluszból a kormány részesedni kíván.
Kósa Lajos azt is kijelentette, hogy a stabilitási program jegyében a kormány nemcsak a beruházások miatti hiteleket vállalja át, hanem az évközi, működésre felvett hiteleket is. Ezek rendszerint rövid lejáratú hitelek.
Jó lenne ez utóbbi szándék indoklását megismerni, valamint azt, hogy mely települések lesznek a kedveznényezettek.

hegyilány 2012.11.03. 21:54:30

Én mindig azt gondoltam, - a választások óta - , hogy a Bajnai Gordonnak alapitani kellene egy új pártot. S aki nem csatlakozik az lemarad.....
Most csak bízni tudok abban, hogy a széleskörű összefogás sikerülni fog. S az "együtt 2014", illetve a Bajnai sikeresen elhárítja az ellene irányuló támadásokat, melyek már most kezdenek élesedni.
Mondjuk megjegyezném, hogy a napvilágot látott támadások, minden valós alapot nélkülöznek. Szerintem.

hegyilány 2012.11.03. 22:01:50

"A demokrácia azért stabil, mert a kormányzás egyetlen legitim formája."

A demokráciában élők szabadon megválaszthatják, kik kormányozzák őket, kimondhatják véleményüket, szabadon gyakorolhatják vallásukat és mentesek az állam önkényuralmától "

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=445050

"Condoleezza Rice: a szabad népek nem elégedhetnek meg saját szabadságukkal"

"Együtt 2014."

:)

lajos0 2012.11.04. 16:40:01

@hegyilány: "Mondjuk megjegyezném, hogy a napvilágot látott támadások, minden valós alapot nélkülöznek."

Hát balról sokan a fejére olvasták, hogy Gyurcsány minisztereként részese volt az elkurjantásnak is. Vadai nagyon hápogott az ATV-n, hogy "Bajnai azt mondta nálunk elmaradt a felelős rendőri vezetők világos elszámoltatása és a politikai felelősség vállalása."

Az MSZP-nél pedig egyre inkább úgy néz ki, hogy Mesterházyval is simán képesek lesznek leváltani a Fideszt, és sokan nem kérnek az eddig háttérben kibickedő Bajnaiból, aki a szégyenből 2010-ben nem kért, most viszont integrálna.

Viszont Botka meg titkos tárgyalásokat folytatott vele mint kiderült, ami az MSZP-ben teremt feszült helyzetet. Kuncze Gábort is sikerült megsérteni, mert nem kértek a mozgalmából, ami persze érthető is.

Az LMP normálisabbik fele sem kér belőle, a Dorosz Dávidok meg valószínűleg még ott sem fognak hiányozni senkinek.

Szóval lesz itt még hajcihő, és tényleg inkább nyilatkozatháború lett belőle eddig, mint összefogás. De majd az idő meg a lakosság eldönti, kér-e belőle.

lajos0 2012.11.04. 16:51:00

@hegyilány: "A demokrácia azért stabil, mert a kormányzás egyetlen legitim formája."

Hát ez elég nagy baromság, persze Rice kisasszonytól megszoktuk az ilyesmit. A legitimitáson egy politikai rendszer társadalmi elismertségét értjük. Ha Burundiban az lesz a törzsfőnök, aki a legnagyobbat fingik, és ezt a lakosság elfogadja, akkor a demokráciát illegitimnek fogják tartani. Mint ahogy sok ország nem kér a nyugati paravándemokráciából sem. A bhutániaknál például a király vezette be a demokráciát, a lakosság teljes értetlensége közepette, de mivel a király ezt akarta nem volt apelláta. Aztán elmentek és szépen megválasztották demokratikusan is királynak.

"A demokráciában élők szabadon megválaszthatják, kik kormányozzák őket"

És hol van ilyen a világon ? Ahol nem az üzleti érdekcsoportok által kijelölt végrehajtók közül kell választani egyet.
Lásd most az USA-ban Obama vagy Romney, ami tényleg óriási választék. És általában az győz, aki több pénzt kalapolt össze a piaci szereplőktől.

"Condoleezza Rice: a szabad népek nem elégedhetnek meg saját szabadságukkal"

Ezért felszabadítjuk őket, ha beledöglenek is.

lajos0 2012.11.04. 17:02:39

@hegyilány: Bokros szerint a bankok megadóztatása, amit most már Barosso is elkezdett támogatni, a gazdasági bajaink legfőbb oka.

Nem a szétlopott állami vagyon és közművek ( druszám a Budapest Bank feltőkésítésében, majd ennek töredék áron történő elkótyálásában szerzett elvitathatatlan érdemeket), vagy az adósságcsere nevű 10000 milliárdos (mai áron) lopás, meg a nyakig eladósítás konjunktúra idején, hogy a szarból visszahozzuk a választást.

Nem ezek során éltük fel véletlenül a jövőt, még az unokáinkét is ?

hegyilány 2012.11.04. 18:18:33

Bajnai Gordon) magyar üzletember, politikus. 2007 és 2008 között önkormányzati és területfejlesztési, majd 2009-ig nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a második Gyurcsány-kormányban. Gyurcsány Ferenc lemondása után 2009. április 16. és 2010. május 29. között a Magyar Köztársaság miniszterelnöke."
***************
A Bajnait nem támadni kellene balról, hanem megköszönni, hogy felvállalta az ország kormányzását, olyan körülmények között, amilyenek voltak, abban az állapotban, amilyenben volt az ország. Szerintem.

Mesterházyval simán nyernek." Mondjuk ezt nem gondolhatja senki komolyan. Szerintem.

Nem kértek ott az MSZP-ben a Gyurcsányból sem, csak addig, amig 2006-ban végigkampányolta az országot, s megnyerték a választásokat.
Aztán mikor jöttek a gondok szépen kihátráltak mögüle.
A párt csak a kifelé kiabálásoktól volt hangos. (Azt beszélték.)

Mondjuk felettébb érdekes lett volna, ha 2010-ben a Bajnai indult volna a választásokon.
Ha nem tévedek, egyébként csak l évre vállalta a tisztséget, szó sem volt arról hogy "újrázni" szeretne.

Az LMP) Inkább hagyjuk.

Így röviden, tömören csak ennyit.

hegyilány 2012.11.04. 18:27:48

"Egyensúlyteremtés

A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében 1200 milliárd forintos megtakarítást hajtott végre a Bajnai kormány. Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban. Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását. A hivatalos adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal.

Bizalom újjáépítése

A válságkezelő kormány programjának harmadik pillére a bizalom újjáépítése volt. Ez tette többek között lehetővé, hogy a jegybanki alapkamat 20 éves mélypontra volt csökkenthető, ami komoly segítséget jelentett a gazdaság újbóli felpörgetéséhez, így a vállalkozások jövedelmezőségének növeléséhez."

lajos0 2012.11.04. 20:26:56

@hegyilány: "A Bajnait nem támadni kellene balról, hanem megköszönni, hogy felvállalta az ország kormányzását"

A hála nem politikai kategória, a jelölését megelőző casting okán viszont biztosan sokan fellélegeztek, hogy az 50. jelölt elvállalta.

"Mesterházyval simán nyernek." Mondjuk ezt nem gondolhatja senki komolyan. Szerintem."

Hát valami felmérésben 3 % volt a különbség a Fidesz és az MSZP között, és még van 1,5 év, ami nem lesz fáklyásmenet. Plusz nincs velük Feri.
Miért akarnának osztozkodni a koncon ?

"Nem kértek ott az MSZP-ben a Gyurcsányból sem, csak addig, amig 2006-ban végigkampányolta az országot, s megnyerték a választásokat."

Hát több érdekcsoportból áll össze, vannak akik nem kedvelték akkor sem, plusz talán előre sejtették, hogy sokba fog kerülni ez a győzelem. Bár, hogy sok évre padlóra teszi az addig kényelmes megélhetést nyújtó pártot, azt nem gondolták. Ha Orbán tönkreteszi a Fideszt, akkor végül is a saját maga által szervezett pártot teszi tönkre, az MSZP-t viszont nem Feri gründolta, tehát sokan mérgesek lehettek rá.

"Aztán mikor jöttek a gondok szépen kihátráltak mögüle."

Vagyis amikor elkezdtek kiderülni, mert nem volt azért rendben az ország szénája alatta sem. Sőt.

"Mondjuk felettébb érdekes lett volna, ha 2010-ben a Bajnai indult volna a választásokon."

Kábé ugyanekkora bukta, nagyon tele volt velük mindenki hócipője.

"Ha nem tévedek, egyébként csak l évre vállalta a tisztséget, szó sem volt arról hogy "újrázni" szeretne."

Ezt én egy pillanatra sem hittem el, de még egy összeesküvés-elmélet igazolódott. Pár hónapja még kézzel-lábbal tagadták. Sőt valami munkatársa október 8-án sajtóhíresztelésnek nevezte a visszatérést.

"Az LMP) Inkább hagyjuk."

Egyelőre nagyobb támogatást mérnek nekik, mint a Bajnai egyesületnek. Kérdés így marad-é. Ha nem szövetkeznek senkivel, akkor kénytelen-kelletlen rájuk szavazok, bár messze nincsenek illúzióim a politikusokkal kapcsolatban, de ennyire gyatra mezőnyből nehéz választani.

lajos0 2012.11.04. 20:52:56

@hegyilány: " Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban."

Azért volt azt honnan helyreállítani. Mellárt azért rúgták ki akkor jogellenesen a KSH éléről, ( azóta pert is nyert ez ügyben, csak kisebb volt az ajvékolás a demokráciát ért durva sérelem miatt .)

"Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását."

A többieknek még volt lehetőségük eladósodni nyakig a válságra való tekintettel, nekünk ez válság nélkül már korábban sikerült. Mi már nem tudtunk újabb piaci hiteleket felvenni, a többiek meg igen. Tehát nem volt sok választás, hogy miért nem azt Feri elég plasztikusan elmondotta már korábban...

"A hivatalos adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal."

Jobb lett volna, ha a legalacsonyabb államadóssággal rendelkezett volna. De a fenti okok miatt alakult így. Mint mikor a végstádiumos alkoholista az intenzíven dicsekszik, hogy 3 napja egy kortyot sem.

"Ez tette többek között lehetővé, hogy a jegybanki alapkamat 20 éves mélypontra volt csökkenthető, ami komoly segítséget jelentett a gazdaság újbóli felpörgetéséhez, így a vállalkozások jövedelmezőségének növeléséhez."

Hát 2008. októberi 11,5-öt azért rekord méretű dilettantizmus volt. Amikor senki nem vette az állampapírjainkat, akkor nem mindegy, hogy mennyiért nem veszik ?

Ezt 5,25%-ig sikerült letornázni. A minket hitelező piaci szereplők 0,5 és 1 % közötti forrásköltséggel számolnak, tehát 4 %-ot még akkor is biztosan lehetett keresni rajtunk. De az MNB Surányi, Járai és Simor alatt is úgy viselkedett, mintha a piaci érdekeket képviselné, nem az országét.

Azt meg, hogy ez a gazdaságot felpergette volna, utaljuk a vicc birodalmába 2009-ben 6,3 %-kal csökkent a GDP, a GNDI-ről, ami a valós helyzetet mutatja a GDP-vel ellentétben meg ne is beszéljünk. Egyébként érdekes, hogy pont ez a mutató, ami a valós elkölthető pénzt jelenti sosem kerül előtérbe. Vajon miért ?

Az IMF elemzői viszont a 2009-es hiányunk megjóslásával is jól felsültek, a Reuters nagyságrendekkel pontosabb prognózisokat adott ki mint ők. De hát biztos akkor sok felé kellett szakérteniük .-) Meg a válság is jobban meglepte őket, mint a felkészültebb közgazdászokat.

Az igazi sztrovacsek 2012.11.05. 14:02:15

Az igazság odaát van.
De egy része itt maradt, ebben az írásban:

www.nepszava.hu/blog/entries.php?id=4652

lajos0 2012.11.05. 18:43:26

@Az igazi sztrovacsek: Hát kicsit olyan érzésem van, mintha Pupu valójában Berecz János lenne, aki ezt egyszer már megírta.

A börtönből szabadult kurvák és és a szálasista földbirtokosok ( a klerikális reakciót, a gonosz nagytőkéseket és háziurakat valamiért ezúttal kihagyta), addig huzogatták a baráti szovjet csapatok bajszát, amíg azok kénytelen kelletlen reálpolitikusokká váltak és legyilkolták őket.

Mondjuk a tanú című film is tartalmaz rá némi utalást, hogy a szálasista gazembereknek nem egy törpe kisebbsége építette hasonló módon tovább a kommenizmust is, immár internacionlista keretek közt, de ezen túl is léphetünk.

Talán igaz is lehet, hogy nehány szegmensben a valóság ronda, gusztustalan és kisszerű volt, akárcsak a nagy franczia forradalomban, vagy 1848-ban, nem is beszélve a nagy októberiről. Szerintem hasonló dolog ez, mint, hogy minden ember túrja az orrát, de csak kevesen gondolják, hogy az ember erről ismerszik meg. Persze va, aki igen, de ne aktuálpolitizáljunk mindig :-)

A végén viszont nem értem, hogy a pitiáner diktátor Orbánt, hogyan hozhatja egy nevezőre a nagyszerű, és ideológiailag rendkívül képzett nagy tanítóval, Rákosi elvtárssal, Jánosi Katalin meg miért lett az amatőr és ostoba felelőtlenség mai örököse.

A valaha jobb sorsra érdemes Népszava mintha elkurucinfósodott volna kissé.

leponex 2012.11.05. 19:29:15

Puputevénk nagyon erőlködik, hogy szellemes és bölcs legyen, nagy bánata, hogy sz@rik rá mindenki .-)

Idézzünk tőle hát:

' mint ezt bemutatni igyekeznek azok, akik szeretnék megmondani, hogy milyen volt a múlt.
A valóság ronda, gusztustalan és kisszerű volt.'

Bezony, nagyon szeretné megmondani ő a múltat, de csak a saját ronda, gusztustalan, kisszerűségéig jut.
Ez a valóság, tényleg ...

Az igazi sztrovacsek 2012.11.05. 22:25:27

Az igazság odaát van.
De egy része itt maradt, ebben az írásban.

Pl. ezek:
-"A hadműveletek kimenetele egy pillanatra sem volt kétséges"
-gazdasági menekültek százezrei, akik egy része aztán Hegyeshalom és Nickelsdorf között átképezte magát szabadságharcosnak."
-"és hatszor annyi hős jött vissza két féltéglával döngetve daliás mellkasukat, mint ahányan kimentek"
-"Illúziók, tündérmesék, másra mutogatás - ezekben verhetetlenek vagyunk."
-"A Nyugat az első percben világosan megmondta, hogy érvényben lévőnek tekinti a Jaltai Egyezményt"
-"Józan ésszel november negyedike előre prognosztizálható volt."
-"nem kellett ide behívni senkit, a szovjet elsőlépcsős alakulatok itt állomásoztak"
-"a világ nyakig ült a hidegháborúban és a szuezi válságban"
-"Nem volt ott akkor nemzeti egység már egy deka sem,"
-"Szabad Európa még nekiküldte a fiatalokat a szovjet harckocsiknak,"
-Nagy Imre meg bejelentette rádión, hogy csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van!
Mikor ez elhangzott, csapataink hálistennek a laktanyáikban maradtak, Nagy Imre meg már a jugoszláv követségen ült."

Egyébként kár, hogy nem sikerült.
Esélyünk volt pedig.
Mint hintalónak az ügetőn.
Eltelt 12 év, és a cseheknek sem sikerült.
Pedig nekik már több esélyük volt.
Mint trójai falónak az epsoni derbyn.
Aztán megint eltelt 12 év, és a lengyelek is megkísérelték pónilóval a díjugratást.
És láss csodát, sikerrel vették az akadályokat.
Bár ehhez az is kellett, hogy a rendezők ekkora már alacsonyra rakták a lécet.

lajos0 2012.11.06. 08:05:53

@Az igazi sztrovacsek: " Hegyeshalom és Nickelsdorf között átképezte magát szabadságharcosnak."

Hát ezt már Pongrácz Gergely annak idején elmondta, hogy ha annyi szabadságharcos lett volna, mint ahányan verik a mellüket rá, akkor kivertük volna a ruszkikat.

Hozzáteszem, hogy ha annyi antifasiszta meg partizán, mint ahányan megéltek belőle később, akkor meg Hitlert vertük volna ki.

Ha meg annyi 89-es demokrata, ahány ma, akkor Kádár már a 80-as évek elején el lett volna zavarva .-)

Az igazi sztrovacsek 2012.11.07. 17:17:16

Mitt Romney a következőket mobdta az elvesztett választás után:
"Meglehet, pártjaink és képviselőink az országgyűlésben ellenzékben vannak, de mi, akik itt vagyunk a téren, nem leszünk és nem is lehetünk ellenzékben, mert a haza nem lehet ellenzékben."

Vagy mégsem? :)))

lajos0 2012.11.07. 17:49:09

@Az igazi sztrovacsek: Ha meg nyert volna, akkor nyilvánosan elfogyaszt egy barackos buktát :-)

lajos0 2012.11.07. 17:55:22

@Az igazi sztrovacsek: Egyébként amikor Szíjjártó támogatásáról biztosította Romneyt, akkor már lehetett tudni, hogy kikap.

Pedig elő sem került a vitákban, hogy mekkora baromságokat mívelnek a mormonok. Például poszthumusz megkeresztelték Adolf Hitlert és Eva Braunt :-)

lajos0 2012.11.08. 17:43:51

Most olvastam, hogy Jávor az Együtt 2014 nevű formációval akar tárgyalni. Részemről többször megvédtem már itt az LMP-t bizonyos ügyekben, és eddig ők voltak számomra a legszimpatikusabb alakulat, a nagyon gyatra választékból. Ha Jávor és Dorosz marad, akkor ezt többé nem teszem. Ha ők csatlakoznának Bajnaihoz, az lenne mindenkinek a legjobb. Persze, ahogy gondolják.

leponex 2012.11.08. 18:59:40

És a Vágógabit már leírtad volna?

Pedig úgy gondolják .-)
Merthogy a Zelempé fog tudni nyalintani a mérleg nyelveként leginkább :-)
A Bajnai bácsi ernyője alatt lehet megszervezni a közös jelölteket (célzott közvéleménykutakodással elosztani a megfelelő arányokban), de az a néhány százalék bizony döntő lehet, amit az úttörőképű Bendusék hozhatnának.
És aztán mehetnek majd a levesbe ...

Szerintem a Schiffer emiatt (is) maradna inkább az önálló indulás mellett. És hosszú távon feltétlenül neki lenne ebben igaza.
( Természetesen a történelem nem ismétli önmagát, de ölég tanulságos lehet a húsz évvel ezelőtti sztori a szemétkosárba visszahajítani szándékozott narancsosok esete a ballibákkal :) )

lajos0 2012.11.08. 19:41:19

@leponex:

Az itt Orbánék ostorozása okán népszerű Róna Péter egész helyre kis cikket írt a témáról a Népszabóban:

"A Haza és Haladás állítólag magas szakmai színvonalat megtestesítő tanulmányai nem tartalmaznak semmi, de semmi olyan elemet, ami eltérne a 2002–2010 közötti kormányzás elveitől. Bajnai Gordon keddi beszéde a korábbi kurzus maradéktalan restaurálását ígérte. Továbbra is a külföldi tőke összeházasítása az olcsó magyar munkaerővel a kibontakozás vélt kulcsa. Az elméletileg és gyakorlatilag is rendre megcáfolt ábránd, miszerint lehetséges a növekedést és a megszorítást összeboronálni leértékelés, illetve infláció nélkül, ha a növekedéshez szükséges tőkét biztosítják a külföldi befektetők, továbbra is elképzelésének talapzata.

A beruházások és a beruházásoktól remélt munkahelyek létrehozatala továbbra sem a belföldi tőkeképzésre, hanem a külföldi tőkére van bízva. De a modell nem működik, mert a külföldi tőke több munkahelyet szüntet meg, mint amennyit létrehoz, és a külföldi tőke áráért – a kedvezményekért, a támogatásokért, és a GNP 6-8 százalékát is elérő kamat, osztalék és royalty jövedelem kiáramlásért – a bérmunkával kitermelt hozzáadott érték nem fedezi a bérmunka előállításához és fenntartásához szükséges szociális költségeket, mint az oktatást, az egészségügyet, a nyugdíjat, a munkanélküli-segélyt, az infrastrukturális beruházásokat, a rendőrséget és az államigazgatást stb.
...
Semmi jele, hogy a Bajnai–Oszkó páros által megfogalmazott banki magatartási kódex szellemiségét – ami szentesítette az egyoldalú szerződésmódosítás intézményét, az önkényes és alaptalan törlesztőrész-emelést, röviden a szegényebbek kifosztását – szerzői újragondolták volna. És persze kétségtelen maradt, hogy a kilakoltatással fenyegetett családok és a kilakoltatást végrehajtató bankok közül a Haza és Haladás korifeusai az utóbbiakat pártolják. Semmi felismerése annak, hogy a rendszerváltás gazdaságpolitikája – ezen belül kiemelten az elmúlt évtized – csődöt mondott, mert a felélésből és az eladósodásból, és nem a növekvő teljesítőképesség felépítéséből táplálkozott. (2007-ben 1 forint GDP-növekedés 20 forint adósságnövekedéssel párosult.)"

leponex 2012.11.08. 20:43:59

@lajos0:
Nem akartam előbb idehozni Róna urat, még kiebrudal egy kósza csősz ;-)

A 'külföldi tőke ... ' mantra mutatja, mennyire semmitmondó, üres lózungokra telik csak a régi-új varázslóktól, a szociktól meg kifejezetten mulatságos :)

Az, hogy a 'történelmileg kialakult helyzetben' nem nélkülözhetők, az ölég hihetőnek látszik. De ha eközben nem csinálunk valami saját iparfélét, termelést itthonmaradó felhalmozás, újraberuházás mellett, akkor tényleg maradunk ott, ahova leküzdöttük magunkat :(

Természetesen ezer okkal lehet gyepálni a Patásékat, de ahogy a mostani EB szájhuzogatós-fanyalgó kommunikációja jelzi, nem teljesen esélytelen megpróbálkozni egy kicsit másképp ...

RP egy évvel ezelőtti politikai jövendölése úgy tűnik nem jött be, a Patást nem sikerült lecserélni egy kedvesebb Patásra .). A szocikban annyira azért nem bíznak a Veteményeskertben jóakaróink, így a John Hopkins projekt szerintem göröngyös útra téved(t). Clintonné asszony anyáskodó tekintete alábbhagyhat, Gordonkánknak föl kell kötni a nadrágszárát, ha a birkákból öntudatos választópolgárokat akar kinevelni, akik helyes döntést hozva őt akarják majd .

A Királyságért! Magyarországért!

lajos0 2012.11.08. 21:00:11

@leponex: "Gordonkánknak föl kell kötni a nadrágszárát, ha a birkákból öntudatos választópolgárokat akar kinevelni, akik helyes döntést hozva őt akarják majd."

Most a medián szerint Gordonék a legnagyobb ellenzéki erő. Kíváncsi vagyok a leendő szövetségesek mennyit gyengítenek rajtuk a későbbiekben. A DK belépését egy -15 %-ra taksálom így látatlanban is.

De lehet, hogy sokaknak újabb Messiásra van igényük, ők legalább kaptak egy lehetőséget. Viszont abban Rónának tökéletesen igaza van, hogy sok új nem várható tőlük sem. A patást meg tényleg nem sikerült lecserélni külföldről egyelőre, de gondolom nem az eszközök nincsenek meg ehhez, hanem menet közben változott a terv valahol.

leponex 2012.11.08. 21:15:16

@leponex:
A nolon a végén RP emígyen szomorodott:

'Felismerték, hogy a társadalom, bármennyire is morgolódik, tart az elitcserétől. Várnunk kell tehát, és amíg várunk, még mindig jobb „betagozódni” a Nyugat termelési láncába még akkor is, ha az összes feltételt ők szabják meg, mint a turulmadár tojásából kikelt rasszizmus bűvöletében élni. Mert ha az utóbbit választjuk, gyermekeink és unokáink sohasem fognak hazajönni. De ha az előbbit, szép lassan oda a becsületünk.'

***
Szerintem Róna úr egész világosan ír - amíg a közgazdászt hagyja elöl.
Oszt valamiért 'politikai' marhaságokra ragadtatja amagát, és beszáll ő is a turulozásba :)
Annak meg, hogy az 'elitcserétől' tartana a nagytiszteletű, nem tudom mi alapja lenne. Talán csak nem lát egy olyan 'elitet', akire cserélni lehetne .-)
Ha csak a jobbikra (?) nem gondolt e remek rasszista turulmadaras szóvirágában, ahova nemrég még potenciális szavazóként is bejelentkeztél :))

leponex 2012.11.08. 21:27:38

@lajos0:
A Medián konkrét kérdéseit nem sikerült eddig fellelnem, kérdezni pedig tudni kell ;-)
Ha jól értettem, 40% a szociktól volt rajongó...

Másfél évvel a választások előtt a körkörös összefogdosódáson kívül mást még nem hallottunk, talán nem véletlenül.

***
Ferenc testvérünk helyzete kezd egészen komikus lenni :)
Láthatóan teli van buzgalommal, hogy a nagy elkqrást jóvá tegye valamelyest, de ahhoz meg be kellene fogni a száját, leülni a sarokba egy sámlira, oszt várni Godotra.
Ennél viszont nagyobb segíteniakarás van benne, nehezen tudom elképzelni, hogy hajlandó lenne Dugonicsot játszani :))
Így van ez, ha sok barátja van Lúd Millának ...

leponex 2012.11.08. 21:29:52

@lajos0:
'de gondolom nem az eszközök nincsenek meg ehhez, hanem menet közben változott a terv valahol.'

Te valamit tudhatsz ... :)

Scagnetti 2012.11.09. 09:50:37

Lesz itt fosás hamarosan. Bajnai pár nap alatt népszerűbb lett, mint Csodaferi pártja egy év alatt. Rögtön be is húzta a kéziféket a DK, és már dörgölőznek hozzá, mert úgy tűnik, a feripárt ezután könnyen kihagyható lehet a nagy összefogósdiból.

lajos0 2012.11.09. 10:28:27

@Scagnetti: Hát meg annyi realitásérzékük biztos van, hogy ne tekintsenek el tőle, hogy Feri elutasítottsága lényegesen nagyobb, mint a támogatottsága. Bajnai kijelentette, hogy nem fogja nyilvánosan ostorozni Ferit és kormányzását, de azért tudja, hogy kirakatba mégsem lehet állítani többé.

Az egésszel a fő baj viszont a Róna Péter által felvetett dolog, hogy ő a HÉH alapítvány szakanyagaiban semmiféle újszerű javaslatot nem talált, az a 20 év alatt hibásnak bizonyult elképzelések kivonata.

Scagnetti 2012.11.09. 10:52:49

@lajos0: Milyen szép tőle, hogy nem ostorozza, miután maga is részese volt. :)

Azt meg nem várom ezektől sem, hogy hirtelen megtanultak kormányozni. Húsz év nem volt elég hozzá, akkor most miért menne.

lajos0 2012.11.09. 16:47:32

@Scagnetti: Hát hiába volt részese, ha ezt nem kötik össze a választók többnyire. Márpedig Bajnai mindeddig kerülte a mindenhol ripacskodó Ferit távozása óta, de ettől még a közös múltjuk persze nem csekély. Biztos, hogy komoly dolgokat tudnak egymásról, hiszen a privatizációs sutyerákságokat sokáig közös cégben mívelték.
De hát ki kapcsolja össze ma, Martonyit Tömpe Jánossal, meg Németh Miklóssal, akik szintén zenészek.

Sajnos a magyar társadalom továbbra sem érzékeny ezekre az ügyekre, pedig egy hasonló nagyságú felhorgadás indokolt lenne, mint a brutális gyilkosságok után. Olyankor mindig előkerül a halálbüntetés kérdése, amit a népesség 80 %-a támogat, csak akkora demokrácia sosem volt, hogy ilyenkor is komolyan vegyék a véleményüket. A magyar eredeti tőkefelhalmozók és kitartottjaik pedig ilyen esetben a jövőre való koncentráció fontosságát szokták propagálni, hisz kit érdekel hogy nehány éve ki lopott el mit, mert véletlenül sem azért tart ott az ország, ahol a part szakad, örüljünk, hogy vállalták a tulajdonnal járó nem csekély terheket :-)

paragrafus 2012.11.09. 17:59:19

Tisztelt Gréczy úr!

És mindenki másnak, aki ezt olvassa:

Hallgattam Gréczy úr beszélgetését ma az ATV fórumán egy betelefonálóval, aki azt javasolta (ha jól értettem), hogy senki se menjen elregsiztrálni, hanem csak szavazni, regisztráció nélkül.

És elgondolkodtam ezen. Lehet, hogy nem is mondott butaságot ez a betelefonáló.
Csak úgy elméletileg:
Ha senki sem menne el regisztrálni - bár ezt a senkit szó szerint ireálisnak és életszerűtlennek tartom - szerintem járható út lenne, ha ezek után a szavazatszámláló bizottságok tömeges mértékben tiltanák, akadályoznák meg a nem regisztráltak szavazását.
Ezek a szavazásban megakadályozott szavazók ugyanilyen tömeges méretekben jogorvoslatot kezdeményeznének a választási eredményekkel szemben azért, mert nem engedték őket szavazni és megakadályozták őket alkotmányos jogaik gyakorlásában. És ezt tömeges méretekben a szavazók felvállalnák, akár egyedül, akár egységbe tömörülve, de mindenképpen tömeges méretekben. És országos szinten.
Úgy gondolom, ez eredményre vezethet.
Mert ha tömeges méretekben tiltanák meg és akadályoznák meg a szavazópolgárok szavazását és alkotmányos jogaik gyakorlását csak azért, mert nem regisztráltak, akkor ez még nemzetközi méretekben is komoly reakciókat váltanak ki.
Arról nem is beszélve, hogy ha az Unióba is eljutna ennek a híre, még az is lehet az eredménye, hogy a választási eredmények megsemmisítésre kerülnek.

Az igazi sztrovacsek 2012.11.09. 20:27:20

@paragrafus:
Valamint megoldás (végső megoldás) lehet még a választások bojkottálása, aminek szintén súlyos következményei lennének.
Reméljük nem lesz ezekre szükség.
Az E2014 és az MSZP együttes támogatottsága már most is elég a kormányváltáshoz, oszt jó napot.

Más.
Két mai hír:
"Novemberben még nem kaptak fizetést a komáromi kórház dolgozói."
"Csütörtökig kellett volna megérkeznie a Budapesti Közlekedési Központ több mint ezer dolgozójának fizetése, de ez péntek reggelig nem történt meg"
Valami bűzlik.
Nem kicsit, nagyon.
Jaaaaa...
aí hibás az elmútnyócév, elmútnyócév, elmútnyócév, elmútnyócév,.....
Újra küld levelet a központ, és azt írják majd benne, hogy elmútnyócév, elmútnyócév, elmútnyócév,....

lajos0 2012.11.09. 20:55:40

@paragrafus: Szerintem meg az jobb lenne, ha mindenki elmenne regisztrálni és szavazni meg nem. Úgy ki lehetne fejezni, hogy húzzon a politikai elit az anyjába.
De hát ezekkel a választókkal, tényleg hiú ábránd egy ilyesmi :-)

lajos0 2012.11.09. 21:04:20

@Az igazi sztrovacsek: "Az E2014 és az MSZP együttes támogatottsága már most is elég a kormányváltáshoz, oszt jó napot."

Ez azért lehet kisebb is, mint a E2014 jelenlegi támogatottsága. Szerintem a Fideszen is húzott le bőven, hogy a KDNP-t is bevették a buliba. Nem egyszerű matematikai összeadások ezek.

"Valami bűzlik.
Nem kicsit, nagyon.
Jaaaaa...
aí hibás az elmútnyócév, elmútnyócév, elmútnyócév, elmútnyócév,....."

Valami tényleg nagyon bűzlik és az elmúlt 50 év benne van sajna. Ha visszajön Bajnai, szerinted jobb lesz valami ? Miből fog várat építeni. Szerintem az alapanyag az ugyanaz lesz hozzá, amiből nem lehet...

Az igazi sztrovacsek 2012.11.10. 07:22:09

@lajos0:
Persze hogy nem lehet.
De akkor el kell ismerni, hogy nem lehet, és az kell mondani, hogy mi mindent megteszünk azért, hogy ez így ahogy van, minél elviselhetőbb legyen, és apró pici lépésekkel lassan kicseréljük az alapanyagot.
De aki nyolc éven át azt hangoztatja, hogy CSAK Ő tud várat építeni a szarból, az ne csodálkozzon, ha kiveszik a kezéből a kőműves kanalat.

Más.
Ez azért nem semmi!

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=598700

Már odáig jutottunk, hogy egyeseknek fáj a mások véleménye.
Nesze neked, demokrácia, sajó- és szólásszabadság!
Ezek után minden hozzászólásomba bele írom, hogy SZERINTEM.
Mert ha azt mondom, hogy hülye a király, az felségsértés, de ha azt, hogy SZERINTEM hülye a király, akkor az a magánvélemélny szabad (?) kinyilvánítása.
Szerintem.

HanSolo90 2012.11.10. 09:40:23

@Az igazi sztrovacsek: Itt valami más van a dologban, nem a szólásszabadság. Más fórumokon ezerszer durvábban szidnak politikusokat: blikk, kuruc, kapcsolat, facebook stb. Még sincs semmilyen feljelentés.
süti beállítások módosítása