Június 4-e tragikus nap a magyar történelemben. Megcsonkították az országot: odalett sok ember, meg sok, a szívünkhöz közel álló város, falu, hegy és folyó. Trianon lelkileg soha ki nem heverhető trauma: minden nemzedék sorsába beleégett, ami Versailles-ban történt. És bár részben várható volt, a kialakult helyzetért az akkori vezetőknek felelőssége van, de a büntetés aránytalan volt - és nehezen feldolgozható.

Ez még akkor is igaz, ha ezért a drámáért nem a "nemzetre rátörő" baloldal, hanem az úri Magyarország a felelős. Mint ahogy a jobboldal a hibás azért is, mert zsidótörvények és holokauszt árán újabb, több százezer magyar halálát okozó háborúval akarta jóvátenni saját bűneit, visszaszerzendő az elvesztett embereket és területeket.

Trianon nem lehet magyarázat a numerus claususra, a Don-kanyarra és az Auschwitzba indult vonatokra! (Amúgy a Donnál elesett katonáinknak a Gyurcsány-kormány emeltetett ott emlékművet...)

Nagyon sajnálom, hogy még ma sem lehet normális párbeszédet folytatni a Trianonhoz vezető útról, az 1918-19-es magyarországi eseményekről, a saját hibáink okozta tévutakról. Egyesek képesek azt is leírni, hogy Károlyi miatt van az egész, meg a kommunisták miatt, mintha ők indították volna el az első világháborút, nézték volna le a történelmi Magyarországon élő nemzetiségeket.

Trianonról búsongani ma már nem vezet sehová, főleg azzal a szirupos világlátással, amely az észre még véletlenül sem kívámn hatni. Politikai haszonlesés ez, semmi más. Ebből nem vezethető le a XXI. századi Magyarország. Ha valakik el akarják hitetni, hogy csak jobboldaliaknak fáj Trianon, mert ők "nemzeti érzelműek" a baloldal és a liberálisok ez ügyben érzéketlenek, az simán hazugság. Az emberek sokfélék a lelkükben: néha konzervatívok, néha szabadelvűek, néha szociális érzékenységük okán baloldaliak.

A lelki megrázkódtatások nem kisajátíthatók. Sem Trianoné, sem 1956 dicsőséges forradalmáé, de az 1989-es rendszerváltás szépségének megtagadása is hazugság, főleg, ha csupán a politikai köpönyeg aktuális fordítása a cél.

Osztozom hát mindazok fájdalmában, akik elsírják 1920 gyötrelmeit, de hiszek abban, hogy ma erre nem lehet politikát építeni. A trianonozás nem oldja meg a kifizetetlen csekkek, a csökkenő nyugdíjak és bérek, a szétzilált oktatás és egészségügy, a félig már agyonvert magyar demokrácia gondjait. Az egy-két éve még a lábán álló magyar középosztály megkezdte a süllyedést, és üres hassal, megfélemlítve 2011-ben sem lehet Himnuszt énekelni.

 

P. S.: Vártam néhány napot, hátha megszólal a kultúráért felelős miniszter - aki egy napra nevez ki operaházi főigazgatót -, netán az államtitkár, de nem leltem nyomát tiltakozó szavuknak. Egyik sem állt ki Esterházy Péter mellett, akire "vigyázni kellett" Egerben, mert a tanulatlan szélsőjobb nem ismeri fel az értéket, és nem átallották provokálni a kortárs magyar irodalom egyik legnagyszerűbb, külföldön is elismert alakját.

Én szégyellem magam helyettük.

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr472958478

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Trianon és egyéb gyalázatok 2011.06.08. 07:25:02

A trianonozás nem oldja meg a kifizetetlen csekkek, a csökkenő nyugdíjak és bérek, a félig már agyonvert magyar demokrácia gondjait.

Trackback: Született június negyedikén 2011.06.06. 11:12:33

A Csillag születik szombati döntőjébe beletenyerelt a politika, és lehet, hogy még a végeredménybe is beleszólt. Nem, nem Nagy Sanyi alekoszos utalással tarkított, kacifántosan óvatos szociál-makroökonómiai helyzetértékelésére gondolok, mely szerint ....

Trackback: Tettre kész kormányaink 2011.06.05. 13:25:47

Hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt gyanúsítottként hallgatták ki Szima Juditot. A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet (TMRSZ) főtitkárát péntek késő délután óta a szekszárdi rendőrségen a kaposvári nyomozóügyészek. A szaksz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Venlo · https://hessenwinkel.wordpress.com/ 2011.06.05. 10:48:59

Egy dolgot tisztázzunk. Az "úri Magyarország" jelzős szerkezet a Horthy érára vonatkozik, és köszönő viszonyban sincs Trianonnal. Trianont a magyar arisztokrácia "hozta össze" évszázados nemzetiségeket politikájával, melynek már csak utolsó fejezete volt az Osztrák-Magyar Monarchia.

Venlo · https://hessenwinkel.wordpress.com/ 2011.06.05. 10:50:19

Kiegészítés fentebbihez: "...évszázados nemzetiségeket ELNYOMÓ politikájával..."
Sorry - kimaradt egy szó.

soproni1 2011.06.05. 11:31:37

Azt majd az idő eldönti, hogy ki járt jól a feldarabolással. Akitől elvettek vagy aki kapott a nyakába pármillió idegent.
Most úgy érzem, nem az elcsatolás miatt van szarban az ország.

Mindfield 2011.06.05. 11:34:34

@soproni1: Igen, hát a két világháború között is ekkora volt az ország, és mégis jobban mentek a dolgok.

fülesboci 2011.06.05. 11:36:20

összekeverni a csekkfizetést egy nemzeti ünneppel- már megint kijött a pitiánerség belőled, Zsóti..

le kéne tenni a plajbászt egy időre, bár megértem: lábon álltál Fletó mellett 2 éve.
az, hogy szégyelled magad, megértem. de ne mások helyett tedd, állj a tükör elé sürübben.

fülesboci 2011.06.05. 11:37:45

@soproni1: nem is ez a fő téma.
egy egynapos megemlékezést igy felfujni, az a botrány.

Opas Jóseph 2011.06.05. 11:43:39

@Venlo: És ez a hatalmas elnyomás miben nyilvánult meg?

Csak tudjátok majdan ugyan ilyen alapokon a mai Nyugat-Európában is lehetnek majd törekvések.Jaj most, hogy el vannak ott nyomva a kisebbségek, szörnyű, nem viselhetnek hagyományaiknak megfelelő ruhát, nem építhetnek vallási intézményeket, rá vannak kényszerítve a befogadó ország nyelvér, borzasztó .

soproni1 2011.06.05. 11:43:53

@fülesboci:

Az a dolguk, hogy felfújják. Egyszerűbb, mint vasat hajlítani.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.06.05. 11:44:09

A hírtv-s rendszeres heti kerekasztal egyik adásában is Trianonról volt szó egyszer régebben, mindenki elmondta a szokásos frázisokat, a végén pedig a történész tag (nem tudom a nevét sajnos) szépen kifejtette, hogy a tragédia mellett mik a pozitívumai Trianonnak, ami meglepetést keltett az asztalnál emlékeim szerint, mert kilógott a szokásos jobbos vélemények közül.

Azt hiszem, ő is arra hegyezte ki, hogy a kisebbségekkel egyre nagyobb problémák voltak, és ezek csak súlyosodtak volna idővel.

sobrijoska2 2011.06.05. 11:44:33

A két háború közötti időszakban mi ment jobban? Legfeljebb az Úri rétegnek. A népesség nagy része meg nyomorgott! Több millió zsellér és nincstelen munkás alkotta az ország döntő többségét. Akár milyen rosszul megy is mostanság a Horthy korszakhoz képest Kánaán van, persze lehetne jobb is de ez egy másik történet.

soproni1 2011.06.05. 11:46:01

@Mindfield:

Szlovéniában, Ausztriában most is jól mennek a dolgok. Lehet, hogy oda a szorgalmasabbját csatolták el. A soproniak is tévedtek egy óriásit, amikor a "hűség városa "címre pályáztak.

Netuddki. 2011.06.05. 11:46:15

Nagypapi elkártyázta a családi birtokot. Lehet ezen siránkozni, de max. visszavenni lehet. Ahhoz meg újra vagyont kéne gyűjteni.
Ennyit a múlton búsongóknak.

Meg még annyit, hogy 20 éve a politikai "elit" azon ügyködik, hogy még az is elússzon ami maradt...

Netuddki. 2011.06.05. 11:48:05

@sobrijoska2: Azért sok hasonlóság van. Jópár ingyenélő, semmittevő herének biztosítjuk az átlagon felüli életszínvonalat...

Netuddki. 2011.06.05. 11:50:02

@soproni1: Hát igen. Vajon miért nem hallani tömeges, burgenlandi kettősállampolgársági kérelmekről?

StormChild 2011.06.05. 11:52:12

@fülesboci: remek, hogy olyan fasza gyerekek is vannak, mint te - miattatok tart most itt ez az ORSZÁG! A Nemzeti Gonosz Törpe még pár évig ugathatja, hogy a ballibsik miatt vagyunk sz*rban, de ő azért kapott felhatalmazást az ORSZÁG irányítására - a MI pénzünkből, tehát a MI szolgánk, nem fordítva!! -, hogy ő jobban csinálja, hogy kifelé jöjjünk a sz*rból, és ne még mélyebbre ássuk bele magunkat!

Trianon régen volt, és olyan MAGYAR ember már nem is él, aki akkor már 14 évesnél öregebb volt, tehát felfogta, mit jelent. Akkor is az okkkos országvezetés b*szta el, és ha vesztesz a kártyán, hiába ugatsz, hogy adják vissza, amit elnyertek tőled. Ez sarkítás, de a lényege ugyanaz.

Az IGAZI NEMZETI ÖSSZEFOGÁS a cél, és nem harcok, nem ellenség-keresés, nem az ORSZÁG megosztása. Itt az EU, és hé, átmehetsz Erdélybe is egy személyigazolvánnyal - akkor meg miről ugatunk?!?!

A JÖVŐÉRT küzdj te is, ne a múltat sirasd folyton! És ne a bukásaidat ünnepeld, hanem a sikereidet.

fülesboci 2011.06.05. 11:58:37

@StormChild:
nem értesz te semmit, de nem baj.
nem hiszem, hogy egy egynapos megemlékezés miatt tartunk itt, de gondold ahogy akarod.
ha gondod van, küldök vajaskenyeret, csak jelezd.

fülesboci 2011.06.05. 11:59:32

@StormChild: tul. képp pedig megint az történt: felültünk ennek a fasz grécinek. ennyi.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.06.05. 12:00:27

A baloldalnak fájjon trianon?!

Ha bevezetnénk azt, hogy politikus ne lehessen kettős állampolgár, a baloldal kihalna!

Wejehehehehehehe

Venlo · https://hessenwinkel.wordpress.com/ 2011.06.05. 12:02:05

@sobrijoska2: Valóban, Kánaán sem akkor, sem most sincs. Úgyanúgy, mint akkor, lassan most is a 3 millió koldus országa vagyunk(?)/leszünk(?). A tuberkulózis, amit a '30-as években (lsd. még "úri Magyarország") "Morbus Hungaricus"-nak hívtak, újfent felütötte a fejét szép, új, a globalizált részeként funkcionáló hazánkban.

Venlo · https://hessenwinkel.wordpress.com/ 2011.06.05. 12:03:45

"..a globalizált világ részeként..". (kimaradnak szavak a küldésnél, nem tudom miért - elnézést)

soproni1 2011.06.05. 12:08:23

Úgy lenne igazságos, ha Margitszigeten minden oldal megemlékezhetne. Mi siránkoznánk, a szomszédos országok megköszönnék a területet.

nesze nektek két harmad... 2011.06.05. 12:15:23

én olyan keresztény vagyok, hogy amíg az ország határán belül egy gyerek is éhezik, és egy embernek is nagyon rosszul megy az élete, míg mindekinek nincs Európai színvonalú élete addíg a határon túli magyaroknak nem adok segélyt, nem nyalom a se....ket...nem tömöm pénzzel.

nesze nektek két harmad... 2011.06.05. 12:17:12

Képzeljétek ha Róma ( Bellusconi mondjuk szavazatszerzés céljából azt mondaná Savária ( Szombathely) a Római birodalomhoz tartozott és az ottani magyarok tulajdonképen Rómaiak:)))) NA??????

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.06.05. 12:18:27

Aha, valamiért ez divatos ma baloldalon, hogy "senki sem beszél mi vezetett oda"

Tudjátok mi b*zmeg? A történelem. A mohácsi vész. A török utáni betelepítések, ilyesmi. A nagy dicsőséges XX. századi nacionalizmusban Trianon, az ország szétszabdalása (már csak azért is, mert az Osztrák-Magyar Monarchia egy rohadt erős hatalom volt és ezt nem szívlelte az Antant) elkerülhetetlen volt.
Az események alakulásának eredménye. Ehhez semmi köze annak, hogy jobboldali kormány volt (mint ahogy ti próbáljátok ezt rákenni az akkori Szabadelvű pártra), vagy Károlyinak.

A probléma az igazságtalanság. Az, hogy határ-menti színmagyar területeket kényszerítettek szolgasorba, ahol 80 éven át szenvedtek az elnyomással, helyenként a mai napig.

És ez feldolgozhatatlan.

Trianon nem magyarázat a Numerus Claususra, miért is lenne az?

A második világháborús szereplésünkre? Hát hogyne lenne az?! Akkor egy ország hitte azt, hogy "Nem! Nem! Soha!", ezt nem lehet hagyni. Hát persze, hogy mindent megtettünk a revízióért. Nem jött össze, ez van.

És gyerekek akármennyire nyomják ezt a fiatal baloldali hülyegyerekek, hogy "juj,juj,juj mi is vezetett oda meg zsidótörvények" meg a többi teljesen összefüggéstelen baromságot, azért gondolkozzunk már el azon, hogy mi volt itt az elmúlt húsz év szocialista-liberális kormányzása alatt.
Aki megemlítette egyáltalán, hogy volt ilyen dolog, hogy Trianon az azonnal náci lett. Aki felhozta, hogy ugyanmár ne szarjuk már torkon a szomszédunkban lakó 3 millió magyart az revizionista. Amikor szavazást tartottunk arról, hogy lehetnek-e ők állampolgárok, akkor nekiálltak kampányolni, hogy ne legyenek.

Akkor most a ti egyszerűségetekkel élve: aki ezekre ezek után rászavazott netán 2004 decemberében nemhez húzta az ikszet, az bizony szarik Trianonra meg a saját nemzetére is.

Üdv;

EZsL (törölt) 2011.06.05. 12:19:38

Figyi!

Trianon 91 éve volt!

Vagyis ha a politika és a kedves politikusok nem melengetnék fel újra és újra a témát, már nagyon kevés embernek fájna, mert már nagyon kevés lenne az az ember, akinek országot kellett váltania emiatt!

Ha csak egy csepp esze lett volna a más országba kerülő embereknek, m inél jobban megpróbálnak beilleszkedni a fogadó országba, mind nyelvileg, mind kulturálisan, vagy ha nekik már nem megy, legalább a gyerekeiket erre nevelik.

Amúgy trianon siránkzás baromság. Ha a történelmet nézzük, egy terület, annyi mindenkihez tartozott. Jöhetnének pl. az osztrákok meg a törökök siránkozni, hogy hé, dehát az övüké volt valaha Magyarország, és csinálhatnának ugyanígy olyan napot, mint teganp mi (pontosabban az idióta politikusain),

StormChild 2011.06.05. 12:19:55

@fülesboci: én meg küldök neked kenyérbe sütött reszelőt. Előre nézz, ne hátra!

Amúgy az a lényeg, hogy te mindet értesz. NEM! ;))

Ez az egynapos megemlékezés egy hatalmas vereségünkről jogos, de a jövőben jó lenne már csak a győzelmeinket ünnepelni, nem? Te mire szeretsz emlékezni: a pofonokra, amiket kaptál, vagy a jó dolgokra?

Nem értesz te semmit.

EZsL (törölt) 2011.06.05. 12:22:45

Nézd, aki Romániában él, az nekem alapvetően román (állampolgár). Oda fizet adót, ott élvezi a közszolgáltatásokat. Az ne akarjon egyszerre magyar (állampolgár) is lenni, mert rohadtul nemm az. Amúgy nekem több mindegy mit tesz a kormány, nekem a jogilag kettős állampolgár Romániában élők továbbra is románok. Az más kérdés, hogy én egy román embert nem becsülök kevesebbre, mint egy magyrt, szóval ez nálam nem oszt, nem szoroz.

hal1fan 2011.06.05. 12:23:04

Nem a hozzászólásokra kívánok reagálni.

A cím alatt kifejtett véleményre, amely azt hiszem elfogadható. Igen, leszámítva azt, hogy nem érezem magam megfélemlítve. A mindennapi létbizonytalanság a rendszerváltás természetes következménye, ezzel kell együtt élni, nincs más lehetőség. Nem akarok szemináriumot tartani, de mintha azt tanultuk volna, hogy ez a kapitalista rendszer lényegéből fakad...

Ez nyilván csak egy elavult nézőpont, ám aki tud jobbat, elmondhatja...

... és valóban; Trianont meg-nem-történtté tenni nem lehet. Búsongani lehet rajta, de -fájdalom- ez már tényleg nem vezet sehová.

StormChild 2011.06.05. 12:24:29

@d.z.: Trianon nem egyenlő a mai MAGYAR NEMZET. Én Trianont leszarom, mert már ebbe a pici ORSZÁGba születtem, de a MAGYAR NEMZETET nem! Fizesd te a határon túli magyarok EÜ-ellátását, fizess te helyettük, és ne mi, akik nem értünk az egésszel egyet!

A te szinteden, hogy te is megértsd, te egyszerű: ha valaki mindig egy rossz dolgon pörög, rákot kap és meghal. Vannak a világon szép dolgok is, és semmi közük a politikához, okés?!

orsosszar 2011.06.05. 12:28:04

Hatalmas egy nagy marha a "leponex" nevű keretlegény,...ráadásul fideSS a hülyéje!
Végül is ez jellemzi ezt a Parlamentet körbeszaró,gyújtogató csőcseléket,így aztán különösebben pozitív elvárásaink nem lehetnek eme jobboldali szellemi végtermékről!
Ahogy jöttek a hatalomba, rövidesen el lesznek zavarva m de legalább is visszahúzódnak mint lónak a fasza a bőrébe.

Pápu nem sárga tetű 2011.06.05. 12:32:52

Érdekes, ha egy nép a ~2000 évvel ezelőtt történtekre hivatkozva jogosnak tekinti a revíziót akkor az normális...

fludd 2011.06.05. 12:33:19

Gréczyzsolt!
1. Zsidótörvények, Szlovákiában és Romániában is voltak. Ezek az országok 2 héttel előbb megtámadták a Szovjetúniót, mint mi mégis a győztes oldalon voltak a végén.... Ha a két háború közötti magyarországi eseményeket elemzed, jó, ha nem a környezettéből kiragadva teszed. Ezt javasolja Montgomery is aki Az USA budapesti nagykövete volt a Horty időszakban.

2. Ha Károlyiék nem olyan balf@szok amilyenek, nem is lettek volna ekkorák a területi veszteségek.

3. Amíg Erdélyben a magyar időben több román iskola volt a románok létszámát tekintve, mint a régi Romániában. Az első román nyelvtankönyvet Budapesten nyomtatták. Ehhez képest század közepén Franciaországban bevezették a kötelező francia nyelven való oktatást. Akkoriban Franciaország kb 1/3-a volt más nemzeti kisebbség tagja... Ki volt az elnyomó a kisebbségekkel szemben?

4. A trianoni döntés Európa szégyene. Nem jobb- és baloldal kérdése.
Minden jót!

min 2011.06.05. 12:37:49

Valahogy mindig el van feledkezve a Trianonig vezető eseményekről. Hogyan irtottuk anno határ menti nemzetiségeket, hogyan telepítettük helyére a magyarokat...Sajnálatos az esemény de azért mi is szégyellhetjük magunkat azon dolgainkért ami az országot Trianonhoz vezette.

2011.06.05. 12:39:57

Hazudsz judeobolsi.

A hazátlan, nemzetidegen baloldal egyetlen dolgot tud felmutatni: fél évszázad véres kommunista diktatúrát és az ország tönkretételét.

fludd 2011.06.05. 12:40:11

@EZsL:
Végül is tényleg. Mi a fenének kellett kiűzni 150 év utána törököt. Bele is nyugodhattunk volna...

Ha ellopják a kocsidat beletörődzs, vagy megpróbálod visszaszerezni?

Ha jogtalanul beköltözik egy népesebb család a házadba, és neked megmarad a kisszoba, és folyton leugatnak, ha számon kéred rajtuk, hogy hogy viselkednek, akkor te belenyugszol?
Ennyi!

Tuor (törölt) 2011.06.05. 12:40:15

A korabeli nemzetiségi politika bűnbakká tételét abból a szempontból igazságtalannak érzem, hogy nem veszi figyelembe a korabeli Európában uralkodó körülményeket.

A korabeli európában a magyarnál elnyomóbb jellegű nemzetiségi politika volt érvényben Nagy-Britanniában, Franciaországban, de még Belgiumban és a Skandináv országokban is, nem is beszélve Trianon győzteseiről, az I. VH előtti kis Szerbiáról és kis Romániáról.

Ha Nagy-Britanniát nézzük, itt jelentősebb kisebbségi nyelvekként ekkoriban az írt, a walesit, és a skót-gaelt említhetjük. A 19. század elején még mindhárom széles körben használt, élő nyelv volt. 1800 körül Írország lakosságának még közel 50%-a volt ír anyanyelvű, Walesben a walesi volt domináns, a skót felföldön pedig a gael. Namost ehhez képest a század folyamán ezeknek a nyelveknek semmilyen elfogadott hivatalos státusza nem volt, és könyörtelen üldözésnek volta kitéve. Míg a korabeli Magyarországon legalább általáos iskolai hálózat, és még néhány középiskola is működött nemzetiségi nyelveken, addig Nagy-Britanniában semmi, sőt, nem egyszer testi fenyítéssel büntették, ha egy gyerek egyátalán meg mert szólalni írü, skót-gaelül, vagy walesiül az iskolában.

Ennek meg is lett az eredménye, ma írországban és Skóciában egyaránt a népesség 1% körül van a kelta anyanyelvűek száma, Walesben valamivel jobb a helyzet, 20% körül. Persze ma már nem üldözik ezeket a nyelveket, de tény, hogy akkor sokkal durvább elnyomás irányult rájuk, mint a nemzetiségi nyelvekre Magyarországon.

Franciaországban a breton, baszk, és a lakosság 24%-át kitevő okcitán nyelvekkel ugyanez volt a helyzet. A ma a többnyelvűség egyik mintaállamának tekintett Belgiumban pedig annak idején olyan erős volt a francia nyelv dominanciája, és egyedüli hivatalos státusza, hogy az első flamand nyelvű középiskola csak az 1880-as évek végén nyílt meg. A flamand nyelv jogi helyzete tehát nagyjából megegyezett azzal, mint amilyen a korabeli Magyarországon volt a nemzetiségi nyelvek helyzete.

Mégis, ma senki nem mondja azt, hogy a korabeli Nagy-Britannia. Franciaország, vagy Belgium megérdemelt volna egy Trianont.

De folytathatnánk a sort. A korabeli kis-Szeriba, amelynek része volt a mai Macedónia és Koszovó területe, semmilyen jogokat nem biztosított a macedón, a koszovói albán, vagy a timok-völgyi román kisebbségeinek. A korabeli kis Románia a csángó kisebbségnek még a létét sem volt hajlandó elismerni, a területén élő zsidó és muzlmán (török és tatár) kisebbségektől pedig ha jól tudom, még az állampolgárságot is megtagadta.

A korabeli román és szerb nemzetiségi politikát mégsem kérhoztatja ma már senki, sőt, Trianonnál bizonyos értelemben ők lptek fel erkölcsi győztesként Magarországgal szemben.

Úgy tűnik tehát, hogy a korabeli, a nemzetiségi jogokkal szemben meglehetősen brutális Európában a magyar plitikai elit mindössze annyiban különbözött a többiektől, hogy sikerült háborús vereséget szenvedniük. Így az a bűn, amit a győzteseknek (és semlegeseknek) azóta elfelejtett a történetírás, az ő esetükben a büntetés jogalapjaként örök bélyeggé vált.

Alamio 2011.06.05. 12:41:36

Gyurcsány egyike volt annak a 3 politikusnak, aki nem szavazta meg a határon túliak kettős állampolgárságát.
Gráczynek, mint első emberének nem ártana, ha tudná, melyik frontot lehet megnyernie, mert ez az álláspont - ti. hogy minden baloldalinak (baloldalinak... jesszusom) is fáj trianon - védhetetlen. A recpiprok itt a kommentekből is kijön, ha valaki nem vak.

bontottcsirke 2011.06.05. 12:41:44

trianonért a zsidó értelmiség felelős gondolom ezért is rakták fel őket a vonatra később nem csak nálunk.

A diktátum pedig kicsinálta az országot gazdaságilag teljesen.

Pedig lehetett volna egy konföderáció vagy szövetségi rendszer kialakítása is.

jozicsenko 2011.06.05. 12:44:13

Gréczy úrnak pár apróság:
1. károlyi egy töketlen lepkevadász volt: azt hitte naivan, hogy ha leszereli a katonaságot, akkor majd a magyar területek magyarországon lesznek - a másik oldalon meg persze mentek előre, ameddig lehetett: mi nem álltunk eléjük, akkor miért ne? olyanok voltak mint a cukrászdába beszabadult kisgyerekek: ezt is, meg ezt is, meg ezt is vitték (ha szlovákián múlik, Vác-Salgótarján-Miskolc-Tokaj vonal a határ, ahogyan nagyrománia ny-i határa meg -szerintük- a tisza: köszönöm, de amit károlyiék csináltak, az vegytiszta hazaárulás volt...)
2. a szomszédos testvéri (szocialista) népeket érzéseikben megbántani nem szabad gondolat pont olyan szép (és hasztalan), mint károlyi naivitása: csak mi vettük komolyan: egy magyar nőt lehet kócos asszonynak hívni és képtelen kiállni mellette? még a harcos feminista nővédők is csöndben voltak? a főnöke meg képtelen volt kiállni és slotát elküldeni a fenébe? tökéletesen lefedte a dolgokat: a szomszédokat nem bántjuk, inkább lenyeljük hogy ők bántanak minket!
3. kár idekeverni a donkanyart és auschwitz-ot: maradhattunk volna a fenekünkön is, és várhattuk volna hogy norvégia, dánia, belgium, luxemburg, hollandia után minket is elfoglalnak...
4. azt csak halkan jelzem, hogy a II. VH kirobbantásakor kettő ország szaladt neki lengyelországnak: németország és szlovákia - igen, egy fasisztabábállam jelzővel elintézhető, de ezek után hangulatot kelteni és minket szidni büdösnáciként, na ez több mint undorító...
ugyanis hamarabb kezdődtek a deportálások a szomszédságban, mint nálunk - persze őket nem szabad szidni, hisz a szomszédos baráti szocialistatestvér népeket érzéseikben megbántani nem szabad...
(csak minket, ugye?)

sivatagi n. 2011.06.05. 12:45:05

Jogosak a kommentes felvetések:

1. Ne legyen több holokausztozás. Egyrészt senkit sem érdekel a zsidók búsongása és pátoszos múltba révedése, másrészt nyilvánvalóan politikai célú provokáció.

2. A zsidó betolakodók mi a szart keresnek a palesztinok földjén?

TiZ 2011.06.05. 12:47:47

Ha nincs Trianon, vajon ma hány devizahitel károsult lenne? Nem lenne annyi híd az országban, ami alatt elférnének. :-)))

Dr.Bio74 2011.06.05. 12:54:31

Trianon rég volt, igaz, de elfeledni nem csak nem lehet, mert élnek még magyar ősökkel bíró a magyart anyanyelvként beszélők a határon kívül, hanem nem is szabad, mert a múltunk része, melyből tanulni illene.
A határon kívüli magyarokat pedig tisztelni és támogatni kell! Viszont pont ezért aljasság, ahogy a politikai nagy porondra sodorta őket valamely magát magyarabbnak érző pártfunkcionárius, ezáltal pártossá tett valamit álszent pofával.
Hogy trianon igazságtalan az tény, hogy mi hogyan beszélünk sokszor most is a tótokról, oláhokról, ruszénekről stb. az egy másik dolog, de amikor a hatalom a magyar kézben volt, akkor hogyan bántunk velük? Az a helyzet, hogy a vesszen trianont sulykoló néhány ideologizált szemellenzőbe zárt úriember 90 évvel ezelőtt pontosan ugyanúgy elkövette volna azokat a hibákat, melyek az ország szégyenletes meggyalázásához vezettek. A baj csak az, hogy ezen úriemberek már 90 évvel az események után élnek, tanulatlanul.
Azt meg pláne nem értem, hogy egy terület sok mindenkihez tartozott, tehát jöhetnének sírni törökök, osztrákok meg a vatikán. Vazze, ez meg a másik hülye oldal, ami több mint undorító, mert akinek fáj trianon, az nem csinál mást, mint beleképzeli magát azon sok százezer ember helyébe magát, akinek az egyik pillanattól megszűnt a magyarsága, identitása majdhogynem országellenes lett, akinek el kellett fogadnia, hogy ő már román, jugo, szlovák, ukrán és annak is csak másod harmadrendű.... Ezt magyarázni kell?

burt lancaster 2011.06.05. 13:08:13

Kedves Gréczy, el kellene már felejteni ezt a jobb oldal-bal oldalazást.

Van a régi posztkommunista hatalmi elit, és a hatalomra törő új elit. Ez előbbiket támogatod pl. Te, semmi közötök a baloldalisághoz és a liberalizmushoz, ne röhögtesd már ki magadat

fludd 2011.06.05. 13:09:36

@TiZ:
Ezt miből vezetted le magadnak?

Akvyr 2011.06.05. 13:11:23

Nyilván jobban működne most az ország, lenne belföldön több mint 20 millió román, horvát meg szlovák. A Nagy-Mo életképtelen volt. Trianon kicsit túl lett szabva, vagy helyenként indokolatlan volt a határ áthelyezése, de alapvetően ennek előbb utóbb meg kellett volna történnie.

bagamoyo 2011.06.05. 13:13:54

@sivatagi n.:
1, A holokauszt, csak annyiban érdekes, hogy ne fordulhasson többé elő népirtás, sehol. Se indiánt, se zsidót, se tuszit senkit. De visszamenőleg segget nyalni nem kell..
2, Megvették, mert volt aki eladja nekik.. Dejaz arab meggondolta.. /akár tetszik, akár nem, ezek az alapok/

ahhaosd2 · http://kerdesek.hu 2011.06.05. 13:21:08

trianon a nemzet szégyene, ennyi

zZZz 2011.06.05. 13:22:43

@EZsL: @terribad: Igazi suttyok panelprolik vagytok akik csak az orraig latnak ,es nem kevesbe nagyon nagyon butak. Azokat az embereket hibaztatni hogy miert nem jottek magyaroszagra...))
Biztos hogy segelybol eltek )Szar nektek

Ianas 2011.06.05. 13:23:00

@fludd: Csak annyit felejtesz el, hogy a magyarokat se ide teremtette az Úristen. Ennyit erről. Vagy az 1100 év az már tényleg nem számít? Hogy is van ez? :)

Kard 2011.06.05. 13:27:10

@Bio74:
"hogy ő már román, jugo, szlovák, ukrán és annak is csak másod harmadrendű.... Ezt magyarázni kell? " - ukrán csak 91 után lett :). Először csehszlovák volt, aztán magyar, aztán szovjet majd végül ukrán.
Amúgy Kárpátalján lassan teljesen megszűnik a magyarság. Az értelmiség nagy része már a 90-es években eljött(köztük én is) mivel annyira rosszak voltak(még most is) az életkörülmények. Már nincs egy magyar többségű város se.

Silly 2011.06.05. 13:27:35

Ha az én őseim is ilyen férgek lettek volna mint a posztoló akkor ma a jó véresszáájú szerbehez méltón kedvenc időtöltésem a magyarverés lenne, mert nem busonganék Trianon felett hanem beletörődnék, hogy szerb vagyok.

Hogy Trianonhoz mi vezetett az egyszerre átkozottul összetett és egyszerű kérdés. Ha egyszerű magyarázat szerint a franciák és az angolok rettegtek egy Európa közepén álló, a gazdasági növekedésben őket leköröző németekkel szoros szövetségben álló nagyhatalomtól.

Az összetettebb magyarázatért egészen a török időkben elszenvedett súlyos veszteségekig kell visszamenni (a török háborúk előtt a történelmi Magyarország összlakosságát tekintve a magyarok aránya közel 80%, a leggazdagabb rész pedig a Délvidék volt). Ami a kisebbségekhez való viszonyunkat illeti: ha megnézed a középkori magyarország etnikai térképét látványos, hogy pl. a száván túl alig volt magyar, mig a szlavóniai részen a magyarok jelentős többségben voltak, mert a horvátokkal kötött egyezményt tiszteletben tartva nem volt betelepítés. Eszék polgármestere pár éve kijelentette hogy hiba volt különszakadni magyarországtól, mert az egy jól működő unió volt, szóval a kétségtelenül létezű magyarosítás azért mégsem volt rosszab a franciák által pár évszázaddal később követett félfasiszta "Aki fraciaországban él az francia" irányelveihez képest. Szóval ha nincsenek a törökök, nem bomlik meg az egyensúly, nem kerülünk kényszervágányra stb stb.
Tessék utánajárni annak amiről írsz. Vagy csak ha magyarnak érzed magad(ezt kétlem).

Az hogy a kifizetetlen számláidat az egészbe belekeverted meg egyszerűen szánalmas...

finalNmbr 2011.06.05. 13:27:54

@terribad: Te se vagy valami túl okos !?:D

Ianas 2011.06.05. 13:29:29

@zltn: Én értem, amit írtak, nem, nem "hibáztatják" őket (ok, a hazaáruló erős volt). Én úgy értettem, hogy aki akart, idejött, aki nem, az nem, de az most már szlovák, román, stb. Mint ahogy azok a törökök, akik a hódoltság után itt maradtak is szépen beolvadtak a magyar népbe, ahogy tették ezt a kunok, a szászok, stb.

Asszimiláció mindig is volt, persze lehet küzdeni ellene, de aki ott él, és nem akar ide költözni, az alapvetően elfogadja a helyzetet (még ha csak azért is, mert túl sok mindent kellene feláldoznia, de hát az élet tele van nehéz döntésekkel.)

finalNmbr 2011.06.05. 13:29:30

@EZsL: IRL ezért pofont kapnál tőlem.. ha már anyád, apád nem nevelt meg

-JzK- 2011.06.05. 13:31:57

Évszázados nemzetiségi elnyomó politika? Éppen az erre való hivatkozás mutatja meg, hogy a ballib az egy öngyülölő magyar! Kritikátlanul átveszi az ellenségeink történelemszemléletét, és ezt próbálja belénk oltani: szégyelld magad, bűnös vagy!
Kérlek szépen az az elnyomó politika, pl. azt jelentette, hogy az erdélyi románoknak lehetett önálló román egyeteme, addig ma, 2011-ben, az Európai Unióban a liberális demokráciában nem lehet önálló magyar egyetem Erdélyben. Ezen túl széleskörű autonómiát élveztek a horvátok, valamint bizonyos mértékű kultúrális autonómiát a szerbek és a délerdélyi románok. Ezzel szemben egyetlen szomszédos ország sem biztosít semmiféle autonómiát a magyaroknak! Ennek fényében az 1918 előtti magyar nemzetiségi politikát elnyomónak nevezni és gyalázni alsó hangon hazugság, felső hangon pedig öngyűlölet és hazaárulás!

fludd 2011.06.05. 13:32:12

@Monsanto:
Akkor Svájcot is feldarabolnád?
Nyilván nem lenne 20 millió román horvát meg szlovák, hiszen az intenzív szlovákosítás, románosítás, etnikai arányok mesterséges módosítása után sincsenek ennyien az elcsatolt magyarországi területeken. Horvátország önállósodása egyértelmű és Trianon esetén nem is ez az igazságtalanság tárgya... Sokkal inkább a Felvidék, Erdély Délvidék, és Őrvidék...

Már miért kellett volna megtörténnie előbb, vagy utóbb??? Van ilyen szabály?

Pápu nem sárga tetű 2011.06.05. 13:34:34

StromChild és hasonszőrűek:
felfogjátok egyáltalán mit mondtok?
gondolom, ha holnap bejelentnék, hogy jó akkor mostantól mindannyian román állampolgárok vagytok akkor ugye azt is elintéznétek egy ilyen pökhendi vállrándítással? esetleg megjelenik egy reggel néhány piréz a lakásotok ajtajában és kipakolnak titeket, hogy ezután ők laknak itt , ugye azt is ilyen simán tudomásul veszitek, mert ezt hozta az élet?
utolsó senkiháziak vagytok...

fludd 2011.06.05. 13:34:40

@Ianas: 1100 éve létrehoztak a magyarok egy államot. Nem kezdték el kiirtani az itt találtakat és betiltani a nyelvhasználatukat....

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.05. 13:34:45

Trianon a magyar ősjobboldal bűne, akik szabotálták az ország kilépését a vh-ból a saját fostos belviszályaik miatt, és üldözték a háborúellenes baloldali értelmiséget. Önsorsrontó, pökhendi, vízfejű bagázs, pont mint a fikesz. De persze mindig a balos/libsi/bibsi a bűnbak, mert a jóoldaliság (ld. még: pszichózis, skizofrénia) sajátossága, hogy a jóoldalinak nincs betegségtudata, szerinte nem vele, hanem a (zsidók/kozmopoliták/libsik/komcsik által beszondázott, ellenörzött és megmachinált) világgal van a gond.

kissandor 2011.06.05. 13:38:20

Lehet, hogy az írás izzadságszggúan próbálta cáfolni, de a kommentek hűen tükrözik az áltlagos balliberális gondolkodásmódot ebben a témakörben is. A balliberális értelmiség szinte minden hónapban megemlékezik egy másik nép, kisebbség, vallás szenvedésiről, de a magyarsággal kapcsolatban nekik még ez az egy nap sem megy.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.06.05. 13:39:03

Nem tudok mást írni, mint azt, hogy egyetértek a poszttal.

-JzK- 2011.06.05. 13:39:25

Az "úri világról" pedig annyit, hogy gondolom itt a baloldali kritika az aránytalan tulajdonviszonyokra céloz. És ez a kritika részben jogos, csakhogy azt is tudni kell, hogy erre a problémára megfeleő választ nem éppen az akkori baloldal adott. Az ő megoldások: úszítsuk a munkásságot felkelésekre. Milyen jó is ez a kettős mérce, hogy 2006 az baj, de a vérvörös csütörök az király!

Bizony a jobboldal körében nagyon sokan felismerték, hogy szociális reformokra van szükség. Itt elsősorban a Rerum novarumot, és az egyházi szociális mozgalmat értem, Prohászka Ottokárt stb. Ők olyan szociális reformot kívántak végrehajtani, amely többek között nem járt volna az ország idegen csizma alá hajtásával, padlássöpréssel, és a többi agyament először szocdem, majd nyíltan szocialista-kommunista rombolással.

Az akkori elit csakugyan szűklátókörű volt, de ez nem "a jobboldal" hibája, csak az arisztokrácia emberi butaságát jellemzi. Bizony, a magyar szociális problémát az ún. "jobboldali" szociális reformok, keresztényszocializmus oldhatta volna meg helyesen, nem "vérvörös" barátocskáink...

mréveiller 2011.06.05. 13:39:45

a magyar baloldal 1919-es létrejötte után mindig is nemzetietlen és kozmopolita volt. ahogy ma is az. '45 felakasztották és száműzték a keresztény értelmiséget és helyükbe léptek bunkó ateista prolik.

-JzK- 2011.06.05. 13:42:45

@Weöres Dániel:
Ez hazugság, eleve a dualizmus idején a pár évet leszámítva nem is "a jobboldal" kormányzott, hanem a Szabelvű (vagyis liberális) Párt. Ez nemzeti liberalizmus volt, de ettől még nem volt klasszikus értelemben vett jobboldali.
Ezen túl Tisza István be sem akart szállni a háborúba, továbbá a császár is megpróbált békepuhatolózásokat tenni, a pápa is kezdeményezt a háború befejezését.

A baloldal békemegoldásait bizony szabatolni kellett, mert az nem méltósággal kiszállást jelentett, hanem az hogy egyszerűen csak dobjuk el a puskát aztán futás. Ebből pont az lett vola, mint Linder Béla-féle politikából végül lett.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.06.05. 13:44:16

@StormChild: Drága ecsém! Milyen EÜ. ellátást fizetsz te? Attól még, hogy valaki állampolgár nem lesz TAJ száma...idióta.

Ez itt a gond, hogy titeket lehet rémisztgetni a 23 millió románnal, meg azzal, hogy ne-adj-Isten valaki a te drágalátos adódból jól jár. Nem jár jól. Egyszerűen elismerik ezzel szimbolikusan, hogy magyar. Továbbra is ott él, ott adózik, és nem fog idejönni lófaszt se csinálni, mert a székelyek a román nyelvtudásukkal inkább Olaszországba mennek, a felvidéki magyaroknak meg jobb otthon az adórendszerük.

Hát irigyeljed csak ezt a csodálatos országot mindenkitől meg a csodálatos adórendszerünket, remélem megpusztulsz abba, amikor meglátod, hogy a 80 éves délvidéki magyar néni, aki először jön Pestre ingyen utazik a BKV-n.

-JzK- 2011.06.05. 13:44:48

Szolidan megjegyezném, hogy a dualizmus idején épphogy a baloldal, a Függetlenségi Párt volt a "magyarkodóbb", akik nem fogadták el a Monarchia rendszerének pillanatnyi megváltoztathatlanságát, mindig többet követeltek volna, és verték a tamtamot. Az akkor "jobbközép", vagy nemzeti liberálisok pedig reálpolitikát folytattak: amíg meg nem erősödünk, addig bekkeljük ki eddig. Ha nincs háború akkor a 40-es, 50-es években simán kiválhatott volna a Magyar Kiráylság Ausztriából teljes értelemben is.

-JzK- 2011.06.05. 13:47:38

Érdemes lenne elgondolkodni, hogy hogyan vált szinte a teljes balliberális oldal öngyűlölő magyarrá. Ezt a szót érdemes lenne elterjesztnei: öngyülölő magyar. Az "öngyülölő zsidó" mintájára, ugye ezt a kifejezést azokra a zsidó emberekre értik, akik pl. felvetik, hogy az antiszemitizmusért a zsidó nép is felelős, tehát a mainstream zsidó nacionalista nemzetképnek ellentmond. Az öngyülölő magyar ugyanez: kritikátlanul átveszi a kisantant történelemszemléletét. Mi vagyunk a bűnös nép, az 1918 előtti Magyarország nem is Magyarország, megérdemeltük amit kaptunk, inkább illedelmesen kussolnunk kéne több száz éve elnyomás után, stb. A modoros blogon ki is karikírozták ilyesmit. Kérdés, hogy miért ilyen népszerű ez az öngyűlölet?

A Magyar Királyság határai egyébként pont hogy a legállandóbbak voltak a történelem során: a Kárpátokban lényegében csakugyan változatlan volt a határ Szent istván óta. Ezt is nagyon hözhelyesnek tartom, ezt a "nem is volt magyar nemzet" dumát. Igen is, még a középkorban is volt egyfajta nemzettudat. Azt helyes állítani, hogy nem 19. századi, szekuláris olvasatban, de a politizáló elitnek akkor is volt egyfajta identitása, ami mindenképp több volt, mint az aktuális uralkodó dinasztia uradalma.

Az itt is elhangzott Római Birodalmas hasonlat többek között azon feneklik meg, hogy míg a Római Birodalom, mint ilyen megszűnt évszázadokra, a római-latin népesség teljesen megszűnt létezni - illetve más nemzetté transzformálódtak (újlatin népek), addig Magyar Királyság és magyar király (az interregnumot leszámítva) folyamatosan létezett. És magyar törzslakosság is folyamatosan létezett, amely a magyar nyelvet beszélte anyanyelveként. És ezen az sem változtat, hogy a nyelv fejlődött, és adott esetben egy parasztember nem sok jelentőset tulajdonított neki, hogy ő magyar. Továbbá pl. Erdélyt mindig is magyar törzsterületként tartotta számon a magyar nemzetfelfogás, nem pedig afféle távoló provinciaként, mint a rómaiak a birodalmuk tartományait.

De ebből ezt végtelenül közhelyes következtetést levonni, hogy hőőő... nem is voltunk, nem vagyok többek mint a bőgatya és a fütyülős barack, ergó fogjuk be a pofánkat, ez fölöttébb túlzó, közhelyes és hazug következtetés. Mert ez lenne a cikkszerző következtetése végső soron, a történelmi kánon rugdosása csak az eszköz.

-JzK- 2011.06.05. 13:49:03

"A baloldaliak identitása kb. az, hogy ők ideiglenesen itt tartózkodó, vagy még inkább: tévedésből, a sors gonosz tréfájából ide, a szarszagú Mucsára született nemes, felsőbbrendű Külföldiek, akiket a veszélyes, barbár magyarok legszívesebben üldöznének, így csak akkor őrizhető meg ebben az országban a civilizáció (amit nem a civilizálatlan magyarok hordoznak, persze, hanem a hősiesen, felsőbbrendű külföldiségük ellenére köztük élő haladók), ha a magyarokat féken tartják. Ezért volt a legprogresszívebb korszak 1949-1989, mert akkor a szovjet csapatok jelenléte szavatolta a Fejlett Külföld uralmát a szarmagyarok felett, és ezért van az, hogy mihelyt nem a baloldal van hatalmon, a balosok nekiállnak sikoltozni, hogy miért nem bombáz a NATO, meg ejrópa segíts.

Egyvalamit nem értek: mire jó az önkínzás? Ha ezek a nagyszerű, közénk csöppent külföldiek ennyire rosszul érzik magukat itt a provincián, ahol nem tudják kibontakoztatni tehetségüket, meg ahol a gyöngyeiket disznók elé szórják stb., akkor miért nem mennek haza, a Fejlett Külföldre? Hiszen européerek, akik Európához tartoznak. ... miért nem Hollandiában vagy Franciaországban él a versenyképes tudásából, amit a piacon értékesít? Ott biztosan megbecsülnék, hiszen látnák rajta, mennyire européer. Szóval tisztelt magasabbrendű européerek, nem kéne már eltakarodni ebből az amúgy is lakhatatlan, barbárokkal teli, szörnyű országból?"

StormChild 2011.06.05. 13:51:26

@Pápu nem sárga tetű: rég volt, talán igaz se volt - legalábbis nem úgy, ahogy az emberek nagy része gondolja. Tényleg, felétek nem süt a nap? El lehet menni kirándulni a trollkodás helyett.

Egyébként akármilyen jók és okosak egy adott ország polgárai, ha a vezetőik sz*rok - ez vezetett Trianonhoz is. Rossz döntések sora.

Tudtad, hogy a miniszterelnököt is mi fizetjük? Nekünk dolgozik, tehát ne legyen pökhendi, és hallgassa meg a mi véleményünket is!

Trollok, KUSS!

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.06.05. 13:52:37

Azt amúgy hozzátenném, hogy a posztoló arra akart rámutatni, hogy a balliberális oldalnak igenis fáj Trianon, tette ezt úgy, hogy gyakorlatilag mindent balliberális megnyilvánulást erről a témáról padló alá söpört.

De azért kiborul a bili a zsákból, és a kedves törzskommentelőitek már békésen románozzák a székelyeket és jelentik ki, hogy ők meg leszarják.

Csak a posztolónak üzenném: Erről ti tehettek. Erről a sok idióta rettegőről, aki saját nemzetét pocskondiázza, a saját szaros Trabantjának az elvesztésétől félve. Ezeket bizony a ballib elit nevelte ki. Politikai ráhatás nélkül senki se olyan hülye, hogy lerománozza azt, aki ugyanazt a nyelvet beszéli mint ő.

Démonmac1 2011.06.05. 13:53:32

Majd a bohócügyi államtitkár, érdemben foglalkozik az esettel.

Minek nekünk az elcsatolt területek, (?) ha azon sem tudunk redettartani, ami megmaradt.

zZZz 2011.06.05. 13:54:41

@d.z.: HAJRA ..ITT AZ IGAZSAG

StormChild 2011.06.05. 13:55:19

@d.z.: idióta az anyucikád hülye gyereke. Nem irigylem ezt az országot senkitől, de jelen gazdasági helyzetben nem ezek a látszat-intézkedések a legfontosabbak. Okés, ecsém?

Démonmac1 2011.06.05. 13:56:21

@d.z.:"Erről a sok idióta rettegőről, aki saját nemzetét pocskondiázza, a saját szaros Trabantjának az elvesztésétől félve."

Azért azt ne felejtsük el, hogy a magyar történelemben számos példa volt arra, hogy az ország vezetői kihasználták, és elárulták az állampolgárokat. Holott kutya kötelességük lett volna megvédeni őket.

zZZz 2011.06.05. 13:57:38

@StormChild: Ecsem mekkora suttyo vagy
LEszophatod a kokemeny gecis faszom hogy, a te szinteden erthetove tegyem

Ianas 2011.06.05. 13:57:40

@fludd: Igen. 1100 éve államot hoztak létre. Őőő.. Ja várjál, nem.

1000 éve, FYI. 1100 éve nem voltak többek egy nomád bandánál. De végül is valószínűleg az itt élő népek tárt karokkal várták őket, még sütit is adtak nekik. Annak a magyar népnek, amelyiket egész Európa aztán (az általad szépen elfelejtett 100 év alatt) rettegett.

És az államalapításra sem a mi nagy beépített Szent István génünk miatt került sor, hanem mert pl. különben kiirtott/lerohant/asszimilált volna bennünket az épp ellentámadó többi európai nép.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.05. 14:01:42

@-JzK-: "nemmivoltunk, nemmivoltunk"

Dehogynem.

diesel12 2011.06.05. 14:02:09

Ezt csontot vajon meddig fogja még rágni ez az ország. Engem abszolút nem érdekel Trianon. Lassan száz éve de ez még, hogy lehet aktuálpolitika azt nem értem. Azt pedig végképp nem, hogy személyesen nem érintett emberek ezen miért hőzöngenek annyit. Ez megtörtént be kell nyelni. Nem lehet mit változtatni. Az osztrákok nem sírnak, pedig 19-ben tőlük még többet vettek el. Túl kellene már ezen lépni, mert addig itt nem lesz semerre sem amíg csak visszafelé tekint az ország, akár a távoli akár a közelmúltba.

fidesz = házmesterek pártja 2011.06.05. 14:03:46

Nekem trianon egyáltalán nem fáj. Nekem az fáj, hogy a sok baromarcú nacionalista, soviniszta, faszomtudjamilyenista humanoid állat, nemzetiségi, faji stb. alapokon különbözteti meg az embereket.
Mi lenne, ha csak az számítana, hogy ember és nem az, hogy magyar vagy román vagy szlovák?
Ja, akkor a sok náci baromnak nem lenne kit gyűlölni.

Ettől függetlenül, gréczy elvtárs elmehet a halál faszára, hogy fossa magából a szót, de a látogatói véleményére egyáltalán nem reagál.

Ellensúly 2011.06.05. 14:04:36

Lehet, hogy hazugság, hogy csak az úgynevezett jobboldaliaknak fáj Trianon, az úgynevezett baloldaliak és liberálisok pedig ez ügyben érzéketlenek, de a szoclib oldal valamiért mégis mindent elkövet, hogy ezt a képet erősítse. A baloldali, liberális közszereplők döntő többsége a kirekesztés mellett kardoskodott a 2004. decemberi népszavazás előtt. Az a politikus is liberális, aki megköszönte a náci szlovák kormány rendőrségének, hogy magyarokat vertek. Azok is szocialisták, liberálisok voltak, akik együtt ünnepelték a románokkal Erdély elszakítását, és akik örültek annak, hogy ezt Magyarországon meg lehet ünnepelni.

Trianon tragédiájáért egyébként valóban nem csak a liberális és baloldali vezetés felelős, de ne felejtsük el, hogy Károlyi a haza védelme helyett lefegyverezte a katonaságot és a megszállókat támogatta anyagilag. Ne felejtsük el, hogy a Tanácsköztársaság nem visszafoglalni akarta Felvidéket, hanem szovjetállamot akart létrehozni. Ne felejtsük el, hogy a vörös emigráció mindent megtett Magyarország ellehetetlenítéséért.

Gréczy úr nyilván nincs tisztában azzal, hogy a második világháborút nem Magyarország robbantotta ki. (Németország támadta meg Lengyelországot első csatlósával, Szlovákiával, majd szövetségese, a Szovjetunió is beszállt.) Az tehát mindenképp ostobaság, hogy a jobboldal "több százezer magyar halálát okozó háborúval akarta jóvátenni saját bűneit, visszaszerzendő az elvesztett embereket és területeket."
Két tényt nem ártana figyelembe venni: Erdély és a Felvidék igazságos (etnikai alapú) megosztása az egyik legsötétebb figurának, a XX. század harmadik legnagyobb tömeggyilkosának, Hitlernek a nevéhez köthető. A másik dolog pedig, hogy Magyarország sajnos már csak elhelyezkedéséből adódóan sem tehette meg, hogy semleges maradjon.

-JzK- 2011.06.05. 14:04:42

@Weöres Dániel:
Meglehetősen vitaképtlen vagy, barátocskám. OK, neked vörös Dannytől jobbra mindenki jobboldali, az a te gondod. De ha nekem nem hiszel, nézd meg szépen ezt a választási térképet itt:
www.gfhf.hu/filestore/downloads/konyvtar/eucharisztia_ratzinger.pdf
És nézd meg, hogy van idegen nyelvre lefordítva a deáki Szabadelvű Párt...

Kerek négyszög 2011.06.05. 14:07:42

Látom elsült az agya a jobbantaknak a szent tehenük említésére. Ill. bírálatára. Csak hát azt nem könnyű ügye elfogadni, hogy a trianoni tragédia a saját szellemi elődeik eredménye. A pökhendi urizáló, a saját népét cselédsorba taszítóké. Mint a mai orbáni szellemiség. Egy és ugyan az.

Azt meg ugye elfelejtettük, hogy a fityisz banda még a Trianon szó hallatára is kivonult a parlamentből, és 2002 előtt a kettős állampolgárságot kő keményen elutasította. Mára más a helyzet, hozzásimultak a 90 évvel ezelőtti elődeik szellemiségéhez.

Amúgy meg milyen dolog az, hogy valaki elkövet egy hatalmas hibát a múltban, aztán meg emléknappal emlékezteti magát erre? Szellemi fogyatékosok klubja komolyan mondom.

Ideje elnézést kérni a Magyar nemzettől!

Szalahadin 2011.06.05. 14:08:03

" baloldal és a liberálisok ez ügyben érzéketlenek, az simán hazugság."
A szerző helyében én nem tennék ilyen kijelentést abban az országban, ahol körmösbauerek és eörsimátyások élnek. A maximum, ami kijelenthető, hogy NEM MINDEN liberális és baloldali olyan, mint ez a két díszpéldány.

Ianas 2011.06.05. 14:11:29

@Szalahadin: Ez a két állítás logikailag azonos, hiszen az első csak annyit mond, hogy nem igaz, hogy általában a baloldaliak és a liberálisok érzéketlenek az ügyben (nem azt mondja, hogy minden baloldali és liberális érzékeny.) :)

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.06.05. 14:12:48

Amúgy pont az ilyen "européerek" vannak a legjobban eltévedve, hogy mit is jelent Európa.

Erdélybe vitt már el engem stoppal bukaresti román ingyen, pedig azt hittem hogy magyar és úgy is szóltam hozzá elsőre; és próbáltak már meg Kolozsvárott a helyi románok a minimális magyar szókincsükkel útbaigazítani. Ittam magam az asztal alá szerbekkel, akik szintén elővették azt a pár szót, amit tudtak. Nem félek bárhol a környéken magyarul megszólalni, vagy felvállalni, hogy magyar vagyok.

Az embereknek, Európában is az első tájékozódási pont az emberről a nemzetisége.

A hozzátok hasonlók életükben nem jártak az elcsatolt területeken, fingotok nincs arról, miként megy az élet arrafelé. Félnétek is oda menni, pedig nem rosszabb egy utolsó székelyföldi faluban az élet, mint itthon a 4-6-osra várva, nem is irigylik tőletek, hidd el.

Valahogy mindig az az érzésem a hazai baloldallal kapcsolatban, hogy félnek a világtól. Mintha az lenne az ideájuk, hogy tőlünk nyugatra kizárólag kultúrnépek élnek, tőlünk keletre hordák, itthon meg nekik kell helyre állítaniuk az egyensúlyt.

Nézzetek kicsit körbe!

gyerek 2011.06.05. 14:14:03

ilyen egy gyenge közhelygyűjteményt,
kábé az ellentétpárja az "a franciák tették" véleménynek.... csak még részletezed is, meg súlyosan összekeversz dolgokat.. pfáh

Kerek négyszög 2011.06.05. 14:16:28

@Ellensúly:

" A baloldali, liberális közszereplők döntő többsége a kirekesztés mellett kardoskodott a 2004. decemberi népszavazás előtt."

Ha jól emlékszem orbánék 2002 előtt határozottan elutasították a KÁP-ot. Mire ez a hirtelen pálfordulás. Ugye nem hihető, hogy a magyarok jártak az eszükben? Akkor éppen ez szolgálta a hatalmi érdekeiket. Ennyi.

"Trianon tragédiájáért egyébként valóban nem csak a liberális és baloldali vezetés felelős"

Hát nagyon nem. A jobboldal ma is megfigyelhető erőszak központú, millitáns gondolkodásmódja. Emlékszünk? Trianon előtt mintha lett volna egy háború....

"A másik dolog pedig, hogy Magyarország sajnos már csak elhelyezkedéséből adódóan sem tehette meg, hogy semleges maradjon. "

Mintha erre nem is törekedett volna a nácibarát magyar jobboldal. A holokausztot bármely más nácibarát kormánynál buzgóbban segítették.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.05. 14:23:23

@-JzK-: Faszterházy Móricka koronás udvari chinpokomester hol volt a Szabadelvű Párt tagja, te szellemi matyóhímzés?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.06.05. 14:23:57

Még el is hinném, hogy ezek őszinte szavak, ha nem lett volna 2004. december 5-e. Az eddigi legundorítóbb kampány, ahol Gyurcsány széljobbos retorikával (23 millió román) támadta, alázta meg a Trianaon miatt határainkon kívül rekedt magyarságot. Szóval hazuccc, sajnos.

naughty 2011.06.05. 14:24:49

Mikor kint éltem Párizsban és egy baráti társasággal üldögéltem vacsoraasztal mellett, az egyik lány vőlegénye egy francia srác volt. Az első dolog, ami eszébe jutott mikor politikáról kezdtünk beszélni, Trianon volt és hogy mi magyarok még mindig ezen siránkozunk. Ami leginkább meglepett az az ellenséges hangnem volt, ahogy kifakadt és a türelmetlensége. Mégis, így évekkel később most igazat adok neki.
Vhogy furcsa számomra, hogy mi gyakorta a nyomorúságunkat és a vereségeinket ünnepeljük (augusztus 20 és október 23 kivétel,mert utóbbiban ott van az új köztársaság kikiáltása is), mintha a sebeinket mutogatva azt mondanánk, mi túléltük baszki, pedig megpróbáltál kicsinálni. (kinek? a világnak? Istennek? mindenki az ellenségünk? csak mi vagyunk jók, a kiválasztottak?)
Azt gondolom, minden nemzetnek megvoltak a maga krízisei, voltak olyan országok, amelyek eltűntek (örökre), voltak amik megmaradtak. Mi vagyunk. Picik, de vagyunk.Életre és hosszú távra szóló berendezkedést látni abban, hogy évszázadokon keresztül csak a sebeinket nyalogatjuk nem lehet. Voltak- vannak politikusaink, művészeink, tudósaink, akikre büszkék lehetünk,akik elértek vmit, mondhatnánk azt is "győztek" vagy a világ számára ismertek maradtak, nem értem, ha már van egy (új!) ünnepnap, akkor miért nem ezekre építünk és miért inkább a veszteségeinkre? Egy jobb jövőt, bizalmat leginkább a jó dolgokra lehet építeni, a veszteségekkel meg jobb lenne szembenézni és levonni a konzekvenciákat, vhogy azon túl, hogy a világ vagy Európa, vagy a kapitalisták, győztesek stb... igazságtalanok voltak velünk. Egy nemzet sorsáért - ahogy egy ember önmaga sorsáért - általában maga a nemzet is felelős, nem csak az őt körülvevő világ. Most szabadok vagyunk és ha ezzel nem tudunk élni, akkor talán itt lenne az ideje tanulni belőle.
Az utcai koldusaink is gyakorta csak a nyomorukat árulják, szerencsére akadnak utcazenészek:)is, akik rájöttek arra, ha értéket adsz a világnak bármilyen formában, akkor azt "honorálják".
A más nemzetek felett érzett "gőgre, dacra és önsajnálatra" és leginkább arra, hogy másokból szánalmat és együttérzést, váltunk ki; pusztán "ezekre" nem lehet jövőt építeni.
Vagyis próbálkozni lehet vele, de értelmetlen.
Miért ez foglalkoztat minket kik voltak bűnösök, kiknek kell szégyellniük magukat? miért erre építkezik az elmúlt 20 év politikája? Ez lenne az "értékmegőrzés" és a magyar kultúra fejlődése?
(és a Himnuszunk ami még a XIX. században aktuális volt, ma már csak olyan, mint egy negatív szuggesztió, mintha nem lenne remény arra, hogy valaha is jobbra fordulnak a dolgaink)
És mielőtt bárki darabokra szedne, nem politizálok és leginkább művészettel foglalkozom.
Ha annyira szerettek volna minket a erdélyiek, akkor miért vallják azt oly sokan mai napig, hogy ők "székelyek" és nem "magyarok". Talán ha felfognánk, hogy előbb vagyunk ember, aztán nő és férfi, majd végül egy nemzet tagja, valamilyen egyháznak el vagy nem el kötelezett híve, azt hiszem, sikerülne más megközelítésben látni a világot és saját múltunkat is.
Trianon már múlt, történelem. A valóság meg az, hogy szabadok vagyunk. Néha azt gondolom, ha nem lázadhatunk vmi ellen, akkor inkább visszasírjuk magunkba a múltba. Nehéz elviselni a gondolatot, hogy akár évek múlva még jobb is lehet.
(és nem azért mert Jézus Viktor Szupersztár megváltja Magyarországot...)egy ország sorsa legalább annyira függ az egyének sorsától,mint az országot magát körülvevő körülményektől. Lehet menni, maradni, visszajönni,meg itt harcolni és élni. Ez már több, mint az évszázadokon át tartó túlélés. Vajon melyik generáció van tisztában ezzel?

Szalahadin 2011.06.05. 14:24:50

@EZsL:
Két dolog miatt vállalhatatlan hülyeség, amit összehordasz.
"mbereknek, m inél jobban megpróbálnak beilleszkedni a fogadó országba, mind nyelvileg"
Bazmeg, itt nem arról volt szó, hogy a dígógyerek kivándorolt Ámerikába, a fogadó országba, ahol elvárható, hogy beilleszkedjen, itt elnyomó ország volt, amelynek a magyarok gyűlölete volt az alapja, szerinted tényleg oda kellett volna beilleszkedni a magyaroknak?
Nagyon úgy tűnik, hogy te a majmok bolygóján érzed magad és szorgosan próbálsz is beilleszkedni, de azért nagyon ne csodálkozz, ha nem megy.
"Jöhetnének pl. az osztrákok meg a törökök siránkozni, hogy hé, dehát az"
Ezt az érvet már csak a legprimitívebb agyhalottak emlegetik, nem meglepő, hogy te is közéjük tartozol. Ha valaha kinyitottad volna az értelmező szótárat először az ország, majd utána a birodalom, hódítás szavaknál, ilyet meg se fogalmazol.
Maradjunk abban, hogy a magyar nyelv, kultúra, irodalom, művészetek, tudományok nem léteznének a Trianonban elcsatolt területeken született magyarok nélkül. Nem is beszélve arról, hogy a magyar történelemnek hány fontos helyszíne is a határokon kívülre került.
Egyetlen egy jelentős török vagy osztrák személyiséget mondj, aki azon a területen született, ami átmenetileg az ő hódításuk, hódításuk, nem országuk volt. Ha nem tudsz ilyet, akkor szégyelld magad, aztán idd tovább a sörödet és ne irkálj hülyeségeket.

Alamio 2011.06.05. 14:25:50

@-JzK-: Ő vitaképtelen is marad. Szóval szerintem ne is foglalkozz vele.
@Ellensúly: Ez a komment minden elemében valós. Kár, hogy a poszt-toló nem ismeri ezeket a tényeket. Na nem mintha megzavarná abban, amit leír.
@diesel12: @al kotmány aláiro álamfö: Na jah. Szerintem ezen elven vessünk el, és hntsünk be sóval minden megemlékezést. Nem írok példát, agyaljatok.

Szalahadin 2011.06.05. 14:26:08

@EZsL:
Két dolog miatt vállalhatatlan hülyeség, amit összehordasz.
"mbereknek, m inél jobban megpróbálnak beilleszkedni a fogadó országba, mind nyelvileg"
Bazmeg, itt nem arról volt szó, hogy a dígógyerek kivándorolt Ámerikába, a fogadó országba, ahol elvárható, hogy beilleszkedjen, itt elnyomó ország volt, amelynek a magyarok gyűlölete volt az alapja, szerinted tényleg oda kellett volna beilleszkedni a magyaroknak?
Nagyon úgy tűnik, hogy te a majmok bolygóján érzed magad és szorgosan próbálsz is beilleszkedni, de azért nagyon ne csodálkozz, ha nem megy.
"Jöhetnének pl. az osztrákok meg a törökök siránkozni, hogy hé, dehát az"
Ezt az érvet már csak a legprimitívebb agyhalottak emlegetik, nem meglepő, hogy te is közéjük tartozol. Ha valaha kinyitottad volna az értelmező szótárat először az ország, majd utána a birodalom, hódítás szavaknál, ilyet meg se fogalmazol.
Maradjunk abban, hogy a magyar nyelv, kultúra, irodalom, művészetek, tudományok nem léteznének a Trianonban elcsatolt területeken született magyarok nélkül. Nem is beszélve arról, hogy a magyar történelemnek hány fontos helyszíne is a határokon kívülre került.
Egyetlen egy jelentős török vagy osztrák személyiséget mondj, aki azon a területen született, ami átmenetileg az ő hódításuk, hódításuk, nem országuk volt. Ha nem tudsz ilyet, akkor szégyelld magad, aztán idd tovább a sörödet és ne irkálj hülyeségeket.

fidesz = házmesterek pártja 2011.06.05. 14:26:58

@Ellensúly: te egy igen-igen méretes seggfej vagy. :D

fidesz = házmesterek pártja 2011.06.05. 14:30:30

@Alamio: mert nem is tudsz példát. Tudom, a csökött agykezdeményeddel nehéz megérteni, de épp arról van szó, hogy felőlem ápolgassa mindenki a nemzeti hagyományait ahogy akarja, csak ne gyűlölködjön és ne arról szóljon a szaros kis élete, hogy másokat gyűlöl (pláne, hogy pusztán a nemzetisége miatt).
Ugyanis pl. az EU bőségesen elég lehetne a megszűnő határokkal, ha nem lennének hozzátok hasonló fa(sz)jankók, akik a másik embert a nemzetisége alapján ítélik meg.

-JzK- 2011.06.05. 14:34:48

@naughty:
Ebből az okfejtésből írd át a franciát németre, a magyart zsidóra, a trianont pedig holokausztra.
Mit szólnál ha egy német kissé határozottabban kioktatna egy zsidót, hogy ugyan mit siránkoznak így 70 év után is a holokauszton, tovább kell lépni, nem a sebeket nyaldosni?
Látodm, minden okfejtést meg lehet fordítani, és amit ilyen könnyen meg lehet fordítani, az ennyit is ér.
Sőt, jobbat mondok, a zsidók még a Purimot is megünneplik, amely arról szól, hogy több mint 2500 éve megpróbálták őket kiírtani, de nem sikerült. Na most akkor nekik szabad a te fogalmaid szerint a sebeket nyaldosni, de mi mindent felejtsünk el????

tlvajferi 2011.06.05. 14:38:35

a blogot író Geczi úrnak üzenem:

-az elmúlt évszázadban a magyar baloldal számtalanszor bebizonytotta, hogy legfeljebb saját népét bírja hatékonyan gyilkolni, eladosítani, tönkretenni

- amagyar baoldalnak a szomszédos országok fasizsta magyargyűlőlő kormányai mindig is kedvesebbek voltak, mint az itthon élő nyomorgó népe

- a magyar baoldalt csak azért poziciónálták "balodalnak", hogya sok hülye azt gondolja, hogy munkás-paraszt-dolgozói érdekeket is képvisel,

- a magyar baloldal ideológiai könyve nem marx és engels, és még csak nem is lenin művei, hanem a bankárok és hitgyülisek talmud utánzatai

- magyar jobboldal is legfeljebb a száját járatja, amíg a gyurcsány és bandája szabadlábon van éshálából ezért, az orbán villa előtti tüntetést a gyurcsányi ítéli el!!!

genyamagyar 2011.06.05. 14:38:36

naughty: Hülye a példád! Senki sem akarta kiirtani a magyarságot, szemben a zsidókkal, tehát a példád abszolút nem analóg, köze nincs Trianonhoz.

genyamagyar 2011.06.05. 14:40:19

Megjegyzem, a nagy Magyarország igazából nem is Magyarország volt, hanem az Osztrák-Magyar Monarchia. Érdekes, az osztrákok nem sírnak-rínak, igaz jobban is élnek.

genyamagyar 2011.06.05. 14:44:32

És most beszéljünk Jugoszláviáról! Érdekes, hogy nagymagyarok nem keresik a párhuzamot a szerbekkel, pedig ők ugyanúgy jártak mint mi: összetákoltak egy országot, a nemzetiségieket le sem szarták, aztán szét is robbant az egész tákolmányuk. Még azt sem ismerjük fel, hogy hasonló cipőben járunk.

Ahogy mi, itthon tekintünk a cigányokra, ugyanúgy tekint ránk Európa. Mi vagyunk Európa cigányai. Csak a sérelmek, csak jog, de semmi kötelesség, belátás, semmi empátia másokkal szemben.

Opas Jóseph 2011.06.05. 14:44:47

@genyamagyar: Meg ők nem a komcsi oldalon maradtak (ragadtak) a II. vh után ... Ne zavarjanak ilyen apróságok.

naughty 2011.06.05. 14:47:18

@-JzK-:
azt gondolom, hogy pusztán önsajnálatra nem lehet jövőt építeni. A zsidók is ünnepelnek győzelmeket (ráadásul őket "nemzetnek" nevezni meglehetősen félreérthető, Isten népe ugyebár.. Izrael van és nem "Héberország".
Kaptak egy országot -inkább ebbe most ne menjünk bele miért, az egész világ vezekelni próbált vhogyan a II. világháború borzalmai után, mégis a judaizmus vallás és nem "népcsoport".
A németek láthatóan vezekelnek - jártam Berlinben és megnéztem a Zsidó múzeumot, hidd el, keményen dolgozik bennük a bűntudat - és szó nincs arról, hogy felejteni kellene, inkább átélni a fájdalmakat, értékelni és továbbmenni ahelyett hogy még mindig 1920-ban vagyunk. Főképp most. 89 éve lett volna értelme megmutatni a középső ujjunkat, hogy kapjátok be. Most, hogy útlevél nélkül utazhatsz, tanulhatsz és munkát vállalhatsz,állampolgár lehetsz az EU-ban magyarként is, ez vhogy olyan... Csak azt gondolom, fel kellene fogni, nem mártírok vagyunk egy máglyán, hanem élők egy szabad országban.
és nyugodtan írd azt, hogy amit gondolok:) szart sem ér, mert meg tudod cáfolni. Mint költő már megszoktam. Sok igazság van. Neked is igazad van. Attól független még mindketten békésen élhetünk tovább.

-JzK- 2011.06.05. 14:48:49

@genyamagyar:
Csak "kifelé" volt Osztrák-Magyar Monarchia, bizony azon BELÜL két külön szuverén állam állt: a Magyar Királyság (avagy a Szent Korona Országai) és az Osztrák Császárság.
Nem csak a jólét miatt "sírunk", hanem mert olyan területeket vettek el, ahol nagy számú magyar lakosság élt és él, így a magyar törzsterület része, a magyar kultúra és a történelem szerves alkotórészei. Az osztrákok nem mondhatják el ugyanezt pl. Galíciáról, nekik az csak egy tartomány volt. Nekünk Erdély nem.

naughty 2011.06.05. 14:50:57

@genyamagyar:
te elolvastad a hozzászólásom? vagy JZK válaszára kommenteztél? mert hogy az első bejegyzésemben említve sem voltak bármi, aminek a zsidósághoz köze lenne.

Alamio 2011.06.05. 14:51:42

Mi volt kitiltandó a posztomban?

Opas Jóseph 2011.06.05. 14:54:30

@genyamagyar: Mit kell ezen bővebben?Ne hasonlítsd össze a körtét az almával.Ott nem volt ~40 diktatúra.Mutass egy országot ahol vörös komcsi férgek 40 éve után úgy élnek mint az osztrákok.

genyamagyar 2011.06.05. 14:56:45

@-JzK-: Nézd meg az etnikai térképet, amit betettem. Erdélyben a románság többségben volt. Harmadrészt Erdély 1526 után önálló lett, nem is akart Magyarországhoz tartozni. (És most sem akar)

A szuverén országot azért gondold még egyszer át! Nekem úgy rémlik, mint ha a "főnök" Ferenc József lett volna. Nem echte magyar :-)

Pendemonda 2011.06.05. 14:58:37

@min: vegyen másik mesekönyvet, drága!

genyamagyar 2011.06.05. 14:59:20

@Opas Jóseph: Mi köze van a 40 éves diktatúrának a Jugoszláviával való párhuzamhoz? Semmi! Sőt, mi köze van a 40 éves diktatúrának Trianonhoz?

-JzK- 2011.06.05. 15:00:50

@naughty:
Ebben igazad van, azonban a Trianonról megemlékezés a józan konzervatív politikában nem pusztán önsajnálat, hanem inkább egyfajta emlékeztetés arra, hogy ne rögződjön már belénk az igazából csak a Kádár-korszak alatt elfogadTATott kismagyarországi lét és identitás, a "tanuljunk meg kicsik lenni" felfogás. Senki nem akar háborút, erőszakos területfoglalást vagy ilyesmit, csak tartsuk észben. Tartsuk észben, mert a történelem kereke soha nem áll meg, és addig is élnek magyarok az elcsatolt területeken, akiknek segíteni kell a nyelvét és az identitását megőrizni.
Azért "győzelmet" mi is ünepelünk, például augusztus 20-a tisztán pozitív tartalmú ünnep, hiszen az államalapításról szól, és ebben a régióban, ahol csak nálunk fiatalabb államalakulatok léteznek feltétlenül pozitív üzenete van arra emlékeztetni, hogy annak ellenére, hogy létszámát tekintve nem vagyunk nagy nép, ráadásul eredetünk okán elütünk mindenki mástól, mégis egy ezer éven át nagyjából stabil államisággal rendelkezünk, amire joggal lehetünk büszkék!
A zsidók pedig nem csak vallás, hanem nemzet: a te logikáddal egy világi zsidó nem is lenne zsidó. Az izraeli törvények is nemzetként definiálják a zsidó nép fogalmát. Az "Isten népe" pedig szerintem félrevezető: egyrészt egy ószövetségi fogalom, másrészt a jelenre vonatkoztatni pedig "dual covenant" theology, amelyet az Egyház elvet.
A judaizmus csakugyan vallás, de a zsidó nép nem csak azokat foglalja magában, akik a judaizmust hűen követik. Van világi, szekulári zsidó nagy számmal, ők is a zsidó nép részei.

Engem az bosszant, hogyha trianonról van szó, akkor a ballib olyan lekezelően tudja osztani az észt arról, hogy "mit nyalogatod a sebeidet, büdös mucsai?" meg "lépjünk tovább!" stb., bezzeg ha a holokausztról van szó, akkor "soha nem felejthetjük el" van és hasonlók. Ez az igazi kettős mérce, és ez mutatja, hogy a ballib ugyanazt csinálja a holokauszttal, mint amivel ő vádolja a jobboldalt trianon kapcsán, hogy ti. csak politikai haszonszerzésre és a másik oldal permanens démonizálására használja fel.

A mártírság-értelmezés trianon kapcsán egyébként azért terjedt el, mert noha Magyarország volt a legkevésbé terhelt a háború kirobbantásában (a magyar kormány kifejezetten tiltakozott ellene), mégis a területének legnagyobb hányadát vették el tőle. Hú, most nem jut eszembe melyik politikus mondta, hogy míg másoknak levágták egy-egy ujját, nekünk levágták a kezünket-lábunkat.

pharmacyli 2011.06.05. 15:04:26

Világosan kell látni valamit! A gépkocsira ragasztott Nagy-Magyarország térkép mai formájában igencsak rövid ideig létezett. Horvátország perszonálunióban állt Magyarországgal. A török, Habsburg időkben sokkal kisebb, de Lengyelországnak zálogosítottak el felvidéki és nyugat-magyarországi területeket is. De, de volt, amikor sokkal nagyobb is volt!!! Amikor jó uralkodó és olyan népesség volt itt, aki ezt akarta!
Trianon előtt gyakorlatilag Magyarország megszűnt, Jászi- Károlyi- és a vörös ámokfutás alatt. A magyarság erejének fogyását tükrözte Trianon, akkor a szlovákok, románok, szerbek úgy viselkedtek, mint szlovákok, románok, szerbek... A magyarok pedig nem magyarként... S nem nehéz meglátni a Kun-korszak és a Gyurcsány-korszak párhuzamát. A gyurcsányi ámokfutás következménye ugyanaz. Megszűnt a magyar mezőgazdasági és ipari termelés, egy tollvonással eltűnt a hadsereg (papíron és Afganisztánban van), s mi itt szinte ölbe tett kézzel néztük azt, hogy elvész minden. Sokan ezt még ma sem látják.
S Magyarország megmaradt ugyan, de ez nem tőlünk, a magyaroktól függött, hanem a külföldtől, nem illett a tervekbe Magyarország megszüntetése.
Valóban az utolsó lehetőségünk perceit éljük. S nincs vége az ámokfutásnak. Még mindég hangos a kommentelők sora attól, hogy egy "román" nyerte meg a csillag születik című vetélkedőt s a közvéleménye formáló elit egyik reprezentánsának Ördög Nórikának fogalma nincs Magyarország (Magyar Köztársaság) egyik hivatalos emléknapjáról, arról, mit jelent június 4....
Lehet lesajnálni azt amit az RTL Klub elkövet, de bármely oldalról nézve is, sajnos hat. Márpedig a június 4 ismeretének hiánya, a románozás a szlovákozás, szerbezés és a frissen felfedezett magyarországi 'magyar' öntudat a jövő kerékkötője, a szomszéd népekkel való együttélés fékje, az elmúlt különféle korszakok (Gyurcsány-korszak) reneszánszának kezdete....

genyamagyar 2011.06.05. 15:06:33

1541-től 1861-ig igazából nem is volt Magyarország. Utána Magyarország az Osztrák-.Magyar monarchia társországává(!) vált. 1920. jún. 4.-én vált igazán önállóvá. (Hoppá! Milyen dátum is ez???). Aztán jöttek az oroszok 1989-ig, igazán azután lettünk függetlenek.

1541 óta.

Ezen el lehet gondolkozni....

3dom'f'speech 2011.06.05. 15:07:07

@gréczyzsóti:
te meg gyurcsányi (tudod, a K&H-jegyzőkönyvekből ismerős pojáca) méltó utódjai vagytok a nemzet- és hazaáruló Károlyi Mihálynak (aki különvonatot biztosított a Gyulafehérvárra utazó oláhoknak, hadd érjenek oda az Erdély elrablásának indokául szolgáló "népgyűlésre" minél többen), a ti fajtátok koccint a Kempinskiben ezt "megünneplendő", "toleranciából" (csak éppen a magyarsággal szemben nem ismertek semmilyen toleranciát, különösen érzéketlenek vagytok az elszakított területek magyarjai iránt, ld. az előbbiek és 2004. dec. 5), szóval hiába is magyarázkodsz, az elmúlt 100 év azt bizonyítja, hogy a kun bélától gyurcsányiig terjedő internacionalista, befekvéspárti vonal csak a nemzetrombolásban jeleskedik

-JzK- 2011.06.05. 15:08:22

@genyamagyar:
Az ilyen térképek félrevezetőek, mivel nem veszik figyelembe a népsűrűséget, meg azt, hogy Erdély tele van lakatlan, hegyvidéki területekkel. Ebből a szempontból pontosabb képet ad a Teleki által készített etnikai térkép, nézd csak meg:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Ethnographic_map_of_hungary_1910_by_teleki_carte_rouge.jpg

Az igaz, hogy a románok egy szűk többségben voltak a Romániának ítélt területeken, azonban akkor sem lehet ilyen nyersen a többségi elvre hivatkozni. Valójában a románok nagy számban csak később telepedtek le Erdélyben, és a nagy népszaporulatuknak köszönhetően voltak akkora számban. Ez tipikusan az az eset, hogy beengedsz a házadba egy menekültet, aztán túlszaporodik téged, akkor mostantól övé a ház? Nane. Egyébként becslések szerint 1918 végére a románság Erdélyben nem is volt abszolút (csak relatív) többségben, továbbá a románság is megosztott volt a kérdésben. Az észak-erdélyi görögkatolikus románság mindig magyarbarátabb volt, és kiverte a víz a balkáni Romániától. Aztán ott vannak még a szászok, székelyek. Erre nem volt normális megoldás. Megjegyzem ha nincs trianon a dolog magától megoldódott volna, a délerdélyi románok meg kaptak volna valami autonómiát, aztán kész.

Erdély csakugyan önálló lett egy időre, de ennek konkrét politikai okai voltak. Az egyik a katolikus-protestáns szembenállás, másrészt pedig a király személyének ügye. Miután megtörtént a török kiűzése, Erdély önállósága formálissá vált, majd 1848-ban (12 pont egyike) és 1867-ben is kimondták az uniót!

Alkotmányos monarchia volt, és így a gyakorlati politikai döntések nem a királynál voltak, hanem az önálló magyar kormánynál és az Országgyűlésnél.

StormChild 2011.06.05. 15:08:52

@zltn: mi van, buzi? Ismerkedsz? Szopja le a szottyadt, túrós pimplidet a vitya, hogy a te szinteden is érthető legyen!

genyamagyar 2011.06.05. 15:09:20

Akik szerint disznóság, hogy élnek magyarok más országokban is, és az nem tartozik hozzánk. na de akkor ezt szóvá tehetik az itt élő svábok, románok, szlovákok, horvátok, lengyelek. Lehet hogy ők meg Németországhoz, Szlovákiához, Romániához stb. szeretnének tartozni?

genghis 2011.06.05. 15:11:50

ki a vereres f@szt erdekel trianon mikozben ebben az egerfingnyi orszagban egyik tolvaj valtja a masikat a hatalmon es cirka 3 mila dolgozo embert szopatnak orba szajba?
rugozzatok csak a szazeves gumicsonton es tomjetek penzzel a vezetok zsebet...

Ex0dus 2011.06.05. 15:14:21

@-JzK-: Alkotmányos monarchia? Wat? Formailag lehet, de ...... tulajdonképpen egy késői abszolutista birodalom volt, élen a császárral, tény, hogy ekkor már létezett parlament, etc, de a császár minden felett vétójoggal rendelkezett.

A magyar kormány csak bizonyos ügyekben rendelkezett önállósággal (és abba is beleszólhatott a császár), a lényeges területek (hadügy, külügy, pénzügy) mind az udvar kezében voltak. (0 magyar beleszólással)

-JzK- 2011.06.05. 15:15:20

Javaslom áttanulmányozásra az itt szereplő érveket, adatokat:
www.trianon.hu/keret.phtml?/trianon/triautan/trut1/

genyamagyar 2011.06.05. 15:16:24

@-JzK-: "Valójában a románok nagy számban csak később telepedtek le Erdélyben, és a nagy népszaporulatuknak köszönhetően voltak akkora számban."

Mihez képet később? Mert hogy a Honfoglaláskor a Kárpát-medencében szláv és germán népek voltak. Akkor ők is hivatkozhatnak arra, hogy előbb voltak itt? A térképed pedig jól mutatja a jelenlegi Magyarország határait, kivéve a Duna északi területét, de a Duna adta a természetes határt.

Az erdélyi területről már írtam, 1526-tól nem tartozott hozzánk. Nem is akart, akármennyi magyar is élt ott.

Mi a véleményed Jugoszlávia széteséséről?

Szalahadin 2011.06.05. 15:16:50

@naughty:
Azért van abban valami bájos, amikor egy francia kezdi el osztani az igét, hogy unja már Trianon folytonos emlegetését. Nem mondtam, hogy őt bármilyen felelősség terheli ezért az aljas szemétségért, amit az akkori döntéshozók elkövettek, de ez így akkor is visszatetsző, mégiscsak az ő országának a közvéleménye és a döntéshozói voltak a főkolomposok abban, hogy ilyen ocsmány módon kibabráltak Magyarországgal.

Opas Jóseph 2011.06.05. 15:26:13

@genyamagyar: Osztrákokról beszéltél meg az életszínvonalról, arra válaszoltam de nem zavarjon...

-JzK- 2011.06.05. 15:26:48

@genyamagyar:
1790/91. évi X. törvényczikk Magyarország és a hozzákapcsolt részek függetlenségéről

Az ország karainak és rendeinek alázatos előterjesztésére, Ő szent felsége is kegyesen elismerni méltóztatott, hogy ámbár a felséges ausztriai ház nőágának az 1723:I. tc. és II. czikkelyek által a magyar királyságban és a hozzá kapcsolt részekben megállapitott örökösödése ugyanazt a fejedelmet illeti, a kit a megállapitott trónöröklési rend szerint a Németországban és azon kivül fekvő, elválaszthatatlanul és föloszthatatlanul birtoklandó többi ország és tartományokban illet: mindazonáltal Magyarország, a hozzá kapcsolt részekkel együtt, szabad és kormányzatának egész törvényes módját illetőleg (bele értve mindenféle kormányszékeit) független, azaz semmi más országnak vagy résznek alá nem vetett, hanem saját állami léttel és alkotmánynyal biró, s ennél fogva az 1715:III. tc., valamint az 1741:VIII. tc. és XI. czikkelyek rendelésének megfelelően, törvényesen megkoronázott örökös királyától, és igy Ő szent felségétől s örököseitől, Magyarország királyaitól, tulajdon törvényei és szokásai szerint, nem pedig más tartományok módjára igazgatandó és kormányozandó ország.

regress 2011.06.05. 15:27:59

be lehetne már fejezni ezt az állandó trianonozást.elmúlt,vége,kész.előre kellene nézni,ez csak az állandó figyelemelterelő.a lengyelek többet szivtak,mégse sírnak ennyit.meg le is szarnak minket,és igazuk van

genyamagyar 2011.06.05. 15:28:31

Ha nem lett volna Trianon, Magyarország ugyanúgy szétesett volna, mint Jugoszlávia. Nagysága ma a Balaton déli partjától Pécsig, keleten a Dunáig, nyugaton a mai osztrák határig terjedne.

regress 2011.06.05. 15:30:38

mikor mi hóditottunk az meg másnak fájt.ennyi,ettől a sok rinyálástól nem jutunk előbbre

-JzK- 2011.06.05. 15:32:45

@genyamagyar:
Ahhoz képest később, hogy a magyar államiság már évszázadok óta stabil és organikus léttel bírt. A magyar honfoglalás előtt egyetlen nép sem tudott stabil államot létrehozni ezen a területen, ha volt is itt valami, az javarészt egy nagyobb birodalom ideiglenesen (maximum 1-2 évszázadig) birtokolt tartománya volt, ritkán lakott területtel. A honfoglaláskor itt élt szlávok sem a mai mondjuk szlovákok ősei, mivel az kontinuitással nem igazán bír.

A térkép is jól mutatja, hogy nagyon számú magyar (a nemzet egyharmadó, hahó!) került ez által határon kívülre, gondolom a székelyekre meg tojsz. Természetes határ, lol - kritikátlanul átvetted a szlovák álláspontot, gratulálok! Igazi öngyűlölő magyar vagy! A természetes határ a Kárpátok, nem hiába volt ez Európa legállandóbb határvonala.

Erdély csak ideiglenes politikai okokból nem tartozott hozzánk, és az uniót bizony az erdélyi orszggyűlés is kimondta, magyarul igenis akart hozzánk tartozni!

Jugoszlávia szétesése pedig nem állítható párhuzamba Magyarországéval, mivel Jugoszlávia pont hogy egy trianonban tákolt mesterséges állam, amely magától esett szét. A magyar állam pedig nem tákolmányállam, évszázado organikus fejlődés eredménye, nem pusztán ideiglenes nagyhatalmi támogatás állította össze, hanem önálló létképességgel bírt. A történelmi Magyarország nem spontán esett szét, mint Jugoszlávia, hanem erővel szétverték.

Opas Jóseph 2011.06.05. 15:33:09

@genyamagyar: Aztán mi vagy te ,látó ?Gyenyazsiráf.

Szúnyog 2011.06.05. 15:34:13

Ne erőlködj Gréczy, nem fog menni. Annyiszor adtátok el a hazát, hogy a magadfajtától semmi sem hiteles.

Joe84 2011.06.05. 15:44:26

A baloldaliaknak, meg a liberálisoknak is fáj Trianon... na ezen jót röhögtem, ez a hét vicce! Ez szerintem senki nem gondolja komolyan.

A blog írójának sem fáj, hiszen hazugságokkal próbálja magyarázni a döntés jogosságát, hogy mégis csak megérdemeltük. Akinek fáj, az tisztába van a tényekkel és tudja, hogy mi vezetett ide, nem hazudozik.

A kisebbségek nem voltak elnyomva, sokkal jobb sorban éltek, mint ma a magyar kisebbségek (akkor most lehet visszacsinálni az egészet? Vagy a magyar kisebbség sorsa az le van szarva?). A különböző kisebbségek elszemtelenedtek és ez ellen a magyar vezetés nem tett semmit.

Károlyiék és Kun Béláék, pedig vastagon benne voltak a dologban.

Ex0dus 2011.06.05. 15:59:26

@-JzK-: Ez a tvcikk csak annyit jelent, hogy a mindenkori Habsburg király egyben magyar király is (no shit sherlock). Még mindig nem értem, hogy mire akarsz ezzel az egésszel célozni. Hogy Magyarország, mint önrendelkező állam létezett az Osztrák Császárságon belül?

Ezt most komolyan gondolod? (nem is vágom miért volt egyáltalán 48, ha minden ilyen happy volt errefelé)

oscar dirlewanger 2011.06.05. 16:07:36

éljen nagy-románia!!dicsőség a vasgárdának!!na, magyarok, ha a dicső román nép nem a rómaiak leszármazottja, akkor miért beszélnek latin nyelvet, he??

czjanos 2011.06.05. 16:09:11

A siránkozás és a civakodás helyett okulni kellene, hogy elkerüljük azokat a hibákat, amelyek Trianonhoz vezettek. Azt ugyanis senki nem mondhatja, hogy Magyarország csupán áldozati bárány volt, szálka a léte miatt a nagyhatalmak szemében. Igen, szálka volt, az I. Világháborús részvétele miatt, a vörös- és fehérterror miatt, a kisebbségekkel való bánásmód miatt, a fennhéjázás miatt, stb. Ha ezekből nem okulunk, kétszáz év múlva is csak siránkozni fognak az utódok Trianon miatt.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2011.06.05. 16:14:05

Ismét egy "felettébb hasznos" és szemet felnyitó bejegyzés Gréczy úrtól, ki nem átallott leszállni a pórnéphez és megosztani vele kincset érő tudását, ezért a síron túl is hálásak leszünk Önnek!

Kitűnően csomagolja ismét a Holokauszt témáját egy teljesen más történelmi eseménybe, csak hogy ismét beszélni lehessen róla.

bájgúnár 2011.06.05. 16:20:17

Valahol aláírtak valamit, valahol megalkudtak valamit, valahol elosztottak valamit; valahol egy nyitott ajtót becsaptak, hogy legyen az zárva örökre. Ahová a magunk erejével, ezer esztendő munkájával kapaszkodtunk, és minden lépcsőfokot a magunk izmaival és eszével vágtunk a magunk vérével öntözött irdatlan sziklába: onnan dobtak le minket.”

brekkk 2011.06.05. 16:25:29

holokamu, persze, hogy beszél róla..., ebből él az összes semmirekellő, magyargyűlölő torszülött...a magyar történelem 1 másodperce sem volt, mit siránkoznak ezen? örülnék, ha identitásukban magyarokra nem tukmálnák a népük "fájdalmát"...

bájgúnár 2011.06.05. 16:26:47

@czjanos:
Mentséget akarsz találni arra hogy igazold igazságosvolt országunk 2/3 nak elrablása?Rablás az rablásmarad ezer év múlva is.Trianon visszaköszön apáinkban,bennünk és fiainkban.Remélem unokáinkban is!Mert elrabolták,szétdarabolták ősi hazánkat olymértékben amit egy országgal sem tettek azóta sem!
Nem mondhatunk le az elrabolt területeinkről.Erővel rábírhatnak de hogy önként lemondjunk ősi városainkról,öseink nyughelyeiről,földjeinkről,hegyeinkről,magyarjainkról?SOHA!

naughty 2011.06.05. 16:27:26

@-JzK-:
"Ebben igazad van, azonban a Trianonról megemlékezés a józan konzervatív politikában nem pusztán önsajnálat, hanem inkább egyfajta emlékeztetés arra, hogy ne rögződjön már belénk az igazából csak a Kádár-korszak alatt elfogadTATott kismagyarországi lét és identitás, a "tanuljunk meg kicsik lenni" felfogás."
Egyrészt miért csak józan konzervatív politika emlékezhet jól a múltra? Másrészt, nem kicsiknek kellene lennünk, hanem elfogadni ami van és élni a lehetőségeinkkel és korlátainkkal. Vannak hatalmas és szegény országok és kicsik és gazdagok. Nem hiszem, hogy a világban való boldogulásunkat az fogja meghatározni hány nm területen élhetünk és hány magyar van, aki nem élhet már velünk ezen a területen, mert 1920-ban meghoztak egy döntést.
Akik meg akarják őrizni az identitásukat, azok képesek lesznek rá és ez soha nem az aktuál politikától, vagy az anyaország éppen hatalmon levő kormányától fog függni.
Igen, ezt írtam is, hogy augusztus 20 és október 23 egy részben pozitív üzenetű ünnep.
Az hogy mire lehetünk büszkék:) Sztem minden nemzet lehet büszke vmire... és az ezeréves államiságon túl, a tradíciókon túl is van olyan, amit ma teszünk és büszkék lehetünk rá. (akár most gondolhatunk sportolói vagy művészeti, tudományos eredményekre)
A zsidó nemzetről sztem ebben az országban nehézkes beszélni anélkül, hogy kellemetlen helyzetbe kerülj. Kényes kérdés.Nekem volt barátom - pasim - aki izraeli volt és itt tanult, vannak zsidó barátaim, volt zsidó munkaadóm. Volt különbség közöttük. (pl. aki háborús zónában él, az teljesen másképp tekint a világra, mint aki itt a Bp. 7ik kerületben vagy Párizs Marais negyedében. Bárhogy is volt, mégis azt gondolom életüket ez inkább vallás szempontjából határozta meg a zsidóság ténye, mint nemzetiségi oldalról. (pl. héberül nem mindegyik beszélt) Az egyik férfi például francia volt és magyar és zsidó. (akkor ő most milyen állampolgár? izraeli?
Tehát mint nép léteznek,nem tagadom, sztem mégis nehéz "szembeállítani" a zsidó nép példáját és a holokaustot a magyar történelmi eseményekkel.

nem vagyok ballib. Sőt,leginkább sehová sem tudom sorolni magam már 18 éve és leginkább civilként szeretném meghatározni jelenlétemet:)

Azt gondolom, hogy az ami volt a Kádár korszak alatt sem volt egészséges - úgy tenni, mintha semmi nem történt volna és eltemetni élve mindent - és az sem, ami most van, úgy tenni mintha pusztán a múlt feletti sajnálkozás elég lenne ahhoz, hogy fejlődjünk. Már nem vagyunk áldozatok. Abban a korszakban nőttem fel,mikor a történelemkönyvekből hirtelen eltűnt az 1945 utáni rész, mikor a nagyszüleim nem meséltek a nagy felszabadulásról és a szüleim hallgattak 56ról és mindarról ami az után volt. Az összes történelem könyvem egy hazugságra épült. (tiszta Orwell 1984)
A mostani generáció szted valóban csonka országnak látja Magyarországot? Már nem ebbe születtek. Van esély arra, hogy békés körülmények között az akkori 90 éve elveszített területeket a körülöttünk élő magyar lakosság beleegyezésével(!) visszakapjuk és a korábbi helyzetet vissza állítsuk? Sztem vajmi kevés. Ráadásul, a jelenlegi helyzetben, mikor egy "furcsa" nagy Európai gazdasági állam jön létre, sztem ez inkább visszalépés lenne, mint előre. Majd mikor szlovák és székely rendezők filmjei mennek majd a kereskedelmi csatornákon és testvéri kapcsolatok lesznek az itthoni és határon túli iskolák, települések között, akkor azt gondolom majd, valóban a "nemzeti" együttműködés életünk része lett. Jelenleg sztem ez csak egy rossz propaganda szöveg.

Tudom, voltak régi térképeim, láttam mekkorák voltunk és tengerünk is volt. Anyai nagymamám szerint a Horthy korszak volt a legszebb a történelmünkben... hát, megkérdőjelezném. Van aki Mátyás királyra esküszik, mások István királyra, vagy a reform korszakra, vagy az első Fidesz időszakra.
Egy biztos. A múltat lehet magasztalni, értékelni, felülbírálni, kritizálni, eltemetni, ezer dolgot lehet vele csinálni. Csak éppen élni nem lehet benne.Ha nem tudunk felülemelkedni a sérelmeinken és tanulni azokból a kudarcokból, amikre tanított a történelmünk,akkor mi is csak egyre töpörödő, Balkán felé tartó ország leszünk. Annyi értékes kincs és hagyomány van a kezünkben... jó lenne végre erre is koncentrálni.

gyilkos fűegér 2011.06.05. 16:32:04

javaslom, a trianon emléknap mintájára az évfordulón kollektív öngyilkossággal emlékezzünk meg a muhi csatáról...vagynemis inkább legyen egy közös LSD-trip emese álmának tiszteletére
remélem konstruktív voltam

Qqriq 2011.06.05. 16:33:32

@naughty:

Miért nem kérdezted meg attól a köcsög buzi csigazabálótól, mit szólna, ha Elzászban és Lotaringiában német közigazgatást vezetnének be és német lenne a kötelező nyelv, aki megszólal franciául azt pofán vágják. És mondjuk ő is pont ott zabálná a csigát. (De az is tilos lenne.)

De nyugtasd meg, neki már nem kell szégyenkeznie, a nagyapái voltak a mocskok...

naughty 2011.06.05. 16:37:57

Azt már oda sem mertem írni, hogy a srác zsidó származású volt és a holocaustban érintett volt a családja. (persze több generációval korábbanról)Az ő történelem könyveink szerint Magyarország az első volt azok között az országok között, ahol a zsidóüldözés megindult. (mit tesznek az iskolai történelemkönyvek. generációkat tudnak hipnotizálni!) nagy és igen tanulságos vita kerekedett néhány pohár bor felett trianonról és a magyar antiszemitizmusról.Sztem igencsak kényes kérdés, hogy az identitásunkat mennyire határozzák meg aktuális politikai "szlogenek".

bájgúnár 2011.06.05. 16:38:02

@Silly:
"Ha az én őseim is ilyen férgek lettek volna mint a posztoló akkor ma a jó véresszáájú szerbehez méltón kedvenc időtöltésem a magyarverés lenne, mert nem busonganék Trianon felett hanem beletörődnék, hogy szerb vagyok."
Aki lélekben átudja érezni magyarságának többmint ezeréves múltját akinek fájni tud azon területek elszakitása ahol még életében nemjárt de mesékben,mondáinkban,irodalmi alkotásainkban találkozott e helyek spirituális erejével aztud igazán magyar lenni. Az emcsak egy lakója annak a helynek amit úgyhívnak Magyarország!

Atisz 2011.06.05. 16:40:34

Szeretnék már egyszer egyetérteni Gréczy Zsolttal, de azt hiszem ez soha nem fog sikerülni.
Már a kezdéssel is gond van ("az úri Magyarország a felelős" "a jobboldal a hibás"). A cikkíró békülékeny hangnemet próbál megütni, de ez mindössze csak pár soron át tart, mivel máris másra keni a felelősséget - ráadásul alaptalanul: Károlyi és Kun nagyon sokat ártott Magyarországnak, egy olyan időszakban, ahol az országnak példátlan összefogásra lett volna szüksége (amilyen 1848-ban volt). Egy határozott fellépéssel talán legalább a magyar lakta területek elcsatolása elhárítható lett volna.
Ne feledjük el, a megcsonkított Magyarországon 7.6 millió magyar maradt, az elszakított területeken 3.5 millió. Vagyis a lakosság 1/3-a idegen megszállás alá került. Ez példátlan a történelemben.
A trianoni diktátum egy olyan gyalázat, amivel egész Európának szembe kell néznie, amit nekünk mindig hangoztatnunk kell - soha el nem feledve mindezt - mivel ezt helyettünk senki más nem fogja megtenni.

Egyébként pedig trianon tönkretette Magyarországot gazdaságilag is - a bányáink, erdeink, a jól kiépített vasúthálózatunk tetemes része külföldre került (ha valaki esetleg ilyen szempontok szerint óhajtaná nézni).

Gyurcsányt pedig nem kell mentegetni - bár tudom, hogy Önnek ez szakmai kötelessége - már sokszor bebizonyította mennyit jelent neki a határon túli magyarok sorsa - legfőképpen a 2004. dec. 5-ei népszavazás kapcsán, amely sok határon túl élő magyarban végképp összetörte a lelket.
Esterházy pedig ne csodálkozzon, ha egyesek hallottak az "Így gondozd a magyarodat!" című "hazafias" írásáról és emiatt szeretnék kifejezni véleményüket.

És végezetül egy példa: Besztercebánya lakosságának 49%-a magyar volt 1910-ben, ma pedig az ott élők mindössze 1%-a tartja magát annak. Engedtessék meg (ha már liberálisok lennénk) elfogadni, hogy vannak olyan emberek akikben ez mélységes gyászt ébreszt.

fidesz = házmesterek pártja 2011.06.05. 16:40:37

Ennyi őrjöngő nácit egy rakáson... :DDDD
Nem is tudom, melyik a szórakoztatóbb: nyilaskáék vagy gréczy elvtárs. :DDD

czjanos 2011.06.05. 16:40:44

@bájgúnár: nem írtam, hogy igazságos volt. Én is úgy gondolom, hogy aránytalanul nagy pofon volt, de azt a nagy pofont nem azért adták, mert Magyarország olyan "szent volt". A II. Világháború után sem azért csaptak minket a Szovjetunió érdekzónájába, mert olyan lelkesen támogattuk a nácizmus-fasizmus ellen harcoló nagyhatalmakat. Ellenkezőleg: az utolsó csatlósuk voltunk a náci-fasiszta országoknak.

naughty 2011.06.05. 16:43:49

@Qqriq:
jó kérdés, egy számodra ismeretlen embert, akivel én vitatkoztam, miért nevezel buzi csigazabálónak, főképp, hogy sosem találkoztál vele. Ha meg csak azért, mert azt írtam, francia... inkább no comment.
Őt hibáztatni azért, hogy volt Trianon, meglehetősen "furcsa". Igen, valszeg a nagyszülei a felelősök. és még sokan mások.:)

Atisz 2011.06.05. 16:48:40

@czjanos: Hogyne, azonban a felejtés ebben az esetben egyenlő lenne egy igazságtalanságba való belenyugvással és kollektív emlékezettörléssel. Persze ennek tényleg lennének pozitív oldalai is, hiszen pl. a szlovákok és a románok sokkal barátságosabban viszonyulnának hozzánk (egészen a következő felvidéki vagy erdélyi magyarellenes atrocitásig, amikor is szembesülnének azzal, hogy még mindig élnek magyarok az elrabolt földeken).
De értsd meg, ha mi elfelejtjük mindezt, akkor aktívan segédkezünk a történelemhamisításban. Lefordítva ez olyan lenne, mintha azt mondaná valaki: ne emlékezzünk meg a holokausztra, ideje előre tekinteni. Vajon ez esetben is ezt vallanád?

oscar dirlewanger 2011.06.05. 16:50:16

én azt nem értem, hogy a sok nagymagyar miért nem indul meg puskával, és foglalja vissza a trianoni részeket???csak nem félnek egy nagy seggberúgástól????

Atisz 2011.06.05. 16:52:42

@nemzetikonyves: Kós Károly erdélyi polihisztor szavai.

okosallah 2011.06.05. 16:57:23

Néha érdemes agytágitóként elolvasni mit ir Trianon okáról a francia elemzés.
Tessék a régi térképre nézni: Nagy-Magyarország+Austria+Németo.= fél Európával, katonai és gazdasági szinten pedig jóval több volt annál.

Clemenceau azt akarta elérni, hogy egy ilyen hatalmas blokk többé ne jöhessen létre Európában.

Ha a II.VH axis országait nézzük, Németo.+Magyaro.+Austria, akkor Clemenceau korrekt volt ami előre- látását illeti.

Ehhez hasonló birodalom-felosztási projektek elégy gyakoriak a világ politikában.
Rengeteg 3. világbeli ország határait húzták meg vonalzóval Európán kivül.

2011.06.05. 16:58:34

1. a trianoni felosztással csúnyán kicsesztek a magyar néppel
2. gyengék vagyunk, hogy ezen változtassunk
3. a környező országokban élő magyarok asszimilációja elkerülhetetlen
4. az állampolgársági törvény ezt felgyorsítja
honfitársaim ezt el kell tudni viselni

Qqriq 2011.06.05. 16:59:17

Trianon legfőbb oka: elvesztettük az I. VH.
Valójában reménytelen ügy volt, jobb lett volna bele sem kezdenünk. Tisza ezt nagyon jól látta, nem is akart háborút. Az osztrákok és a németek hetekig győzködték, míg beadta a derekát.

2011.06.05. 17:03:33

A posztkomcsi-balliberális söpredék igazán visszahúzhatna izraelbe. Ott nem kellene úgy tenni, mintha lenne közük a magyarsághoz.

Atisz 2011.06.05. 17:04:59

@naughty: Nem óhajtalak kioktatni, de ezt az ostoba francia gyereket könnyen leállíthattad volna oly módon, ha megkérdezed: ő vajon miképp barátkozna meg azzal a ténnyel, hogy kedvenc országának lakosságából ~21.5 millió ember, területéből 365000 km² német, spanyol és olasz fennhatóság alá kerül?
Ha a kisebbségekkel jött volna, akkor pedig felhozhattad volna az agyonhallgatott vendée-i mészárlást.

Szeretem, amikor a veréb mondja a bagolynak, hogy nagyfejű. A gond akkor van, amikor a bagoly ezt szó nélkül hagyja.

Qqriq 2011.06.05. 17:05:22

@naughty:

Mertha egy kis jó érzés lett volna benne, azzal kezdi a vitát, hogy "bocs"
De hogy ő háborodik fel????

fidesz = házmesterek pártja 2011.06.05. 17:07:07

@"No one was shot" - hazudta a tróger zsidó: milyen szépen mutatna a fajtád, amint lengedezik az őszi szélben...

Atisz 2011.06.05. 17:08:43

@h.kovacs: A 4. pont nettó hülyeség: A kettős állampolgárságról szóló törvény éppen hogy lelassítja az asszimilációt - ezt már 1989-ben meg kellett volna hozni.

naughty 2011.06.05. 17:09:48

@Qqriq:
miért kért volna bocsánatot tőlem a történelmi különbségekért? vitatkoztunk, véleményt cseréltünk. Ennyi történt. Nem párbaj a mezőn:)

Atisz 2011.06.05. 17:11:06

@okosallah: Az a tény nem zavar, hogy pont az igazságtalan párizs-környéki békeszerződések miatt robbant ki a II. világháború?

Qqriq 2011.06.05. 17:13:50

@okosallah:

Clemenceau olyan messze volt a bölcs előrelátástól, mint Makó Jeruzsálemtől.
Az I. VH-t lezáró békére azt mondta egy okos ember , hogy ez nem béke, hanem fegyverszünet 20 évre.

Hiába próbálták megszívatni Németo.-ot, épp ellenkező hatást értek el, nem ellehetetlenült az ország, hanem a revansvágy fokozódott.

2011.06.05. 17:14:06

@Atisz:
a kettős állampolgárságról szóló törvényt erkölcsi kötelességünk volt meghozni valóban, hogy aki nem tud, vagy nem akar beilleszkedni egy idegen társadalomba, az át tudjon jönni, de ez nem erősíti fel a beolvadást ? nem a fenét

Atisz 2011.06.05. 17:21:40

@StormChild: Ó, átmehetsz te Nagy Britanniába is ma már, mégsem lesz közöd hozzá soha sem (ha csak nem költözöl oda és asszimilálódsz).
Itt arról lenne szó, hogy összetartozzon mindenki, aki magyar és Magyarországot vallja a hazájának. 1920-ban 3.5 millió embert felejtettek minderről megkérdezni.
Ez fáj nekünk magyaroknak, így 91 év után is.

Atisz 2011.06.05. 17:23:28

@h.kovacs: Nem, mert aki felveszi, nem fog ideköltözni automatikusan, mindössze identitásában nyer megerősítést (és nem lehet bozgornak csúfolni ezután).
Akik itt akartak szerencsét próbálni, már megtették enélkül is.

okosallah 2011.06.05. 17:26:20

@Atisz:
Mi bajod van velem?
Én csak elolvastam a francia értekezést és bemutattam az ő érveiket.
Már ez is baj?

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.06.05. 17:26:31

Az igazi kisebbségellenes politika Magyarországon Kádár idejében volt 1962-1985 között. Ekkor tiltották be az országban az összes nemzetiségű tannyelvű iskolát.

parttalan 2011.06.05. 17:29:39

"Horvátország perszonálunióban állt Magyarországgal."

Annál azért valamivel többről volt szó. Perszonálunió alatt ugyebár két - egyébként teljesen önálló - ország olyan államközösségét értjük, melyeket a közös uralkodó személye köt össze.

Horvátország (1868-tól teljes nevén Horvát-Szlavónország) viszont a magyar állam: a Magyar Királyság része. Volt horvát országgyűlés (szabor) és kormány is, de néhány tárcát a budapesti kormány vitt. Közjogilag tehát nagyfokú önállósággal, különállással bírt, de közigazgatásilag a magyar állam részének számított.

parttalan 2011.06.05. 17:31:12

@pharmacyli: "Horvátország perszonálunióban állt Magyarországgal."

Annál azért valamivel többről volt szó. Perszonálunió alatt ugyebár két - egyébként teljesen önálló - ország olyan államközösségét értjük, melyeket a közös uralkodó személye köt össze.

Horvátország (1868-tól teljes nevén Horvát-Szlavónország) viszont a magyar állam: a Magyar Királyság része. Volt horvát országgyűlés (szabor) és kormány is, de néhány tárcát a budapesti kormány vitt. Közjogilag tehát nagyfokú önállósággal, különállással bírt, de közigazgatásilag a magyar állam részének számított.

naughty 2011.06.05. 17:32:13

@Atisz:
:) azért kioktattál. Én nem akartam a srácot kioktatni, mert kíváncsi voltam, miért gondolja azt amit gondol. Arról beszélgettünk, miért takarózunk azzal 2006-ban, hogy azért állunk rosszul gazdaságilag, mert pl. 1920-ban megfosztottak minket területektől pl. a jól működő szlovák könnyűipartól, vagy az erdélyi ásványkincs lelőhelyeinktől és tönkrették a gazdaságunkat, mert veszélyesek lettünk volna mint erős közép-európai állam. (igaz, mi ekkor Monarchia voltunk és nem "Magyarország".
(Igazából rengeteg indokunk van arra, miért sz@r az, ami most van... pl 40 év orosz megszállás, trianon, mohácsi vész, levert szabadság harc 1848-ban, 1956-ban cserbenhagyott minket a Nyugat) Arról beszélgettünk, miért nézünk még most is a vesztesek pozíciójából a világra, akkor mikor már 16 éve elmentek az országból az oroszok és 2006ban már több éve uniós tagország voltunk és 1920 óta felnőtt körülbelül 4 újabb generáció. Sztem a mentalitásunk és az élet dolgaihoz való hozzáállásunk legalább annyira befolyásolja a jelenünket és jövőnket, mint az, hogy honnan jövünk és kik-mit csináltak velünk. A nyilasokról és az AVH-ról mit gondoltok? A mi szeplőtelen magyar múltunk a nagy nemzeti összetartozással nem tudom mennyire "valóságos". Azt mondani, hogy azért sújtott minket "balsors" olyan sokáig, mert pechünk volt és azért soha egyetlen történelmi személyünk nem volt felelős, akinek politikai hatalma volt adott helyzetben, olyan mintha homokba dugnánk a fejünket. Nem vagyunk jók összefogásban és konszenzusokban. sokat kell még fejlődnünk. ez csak egy vélemény persze. nem több.

okosallah 2011.06.05. 17:33:38

@Qqriq:
Én csak elolvastam a francia értekezést és bemutattam az ő érveiket.

Clemenceau-nak egy nagy katonai blokk újboli létrejöttének meggátolása volt a cél.
Ez magyarázza Trianont, avagy pontosabban a Versailles-i békeszerződést.
Miért kell folyton mindennel a felkapni a vizet?
Én nem vagyok francia.

regress 2011.06.05. 17:35:07

@Atisz: ne költözzön ide,de ne is szavazzon, az én káromra .mi fáj neked??ha magyar vagy gyere haza,ha nem akkor kuss

Qqriq 2011.06.05. 17:35:38

@okosallah:

Gyatra magyarázkodás ez a franciák részéről, pláne, hogy egyáltalán nem jött be, amit elképzeltek: 20 évre rá német katonák masíroztak Párizsba. Persze ettől még azt mondanak amit akarnak, a "győztesnek" (hála az amcsiknak és a drága jó Sztálin elvtársnak) nem kell magyarázkodnia.

taecleau 2011.06.05. 17:36:10

A független Magyarországot Trianonnak köszönhetjük. Azelőtt csupán egy osztrák gyarmat voltunk, amit - miután a gyarmattartó elvesztette a saját maga által indított területszerző háborút - a győztesek széthordtak. Nem azon kell busongani, ami elveszett belőle, hanem annak örülni, hogy maradt belőle valami.

czjanos 2011.06.05. 17:36:29

Atisz (azt megemlítve, hogy nagyon tárgyilagosan és higgadtan írsz), a Holocaustra sem csak úgy kell emlékezni, hogy abban hatmillió embertársunkat elpusztították, hanem az ahhoz vezető utat is minden megemlékezéskor meg kell mutatni azoknak, akik még nem ismerik és azoknak, akik már ismerik ugyan, csak nem szabad hagyni, hogy elfelejtsék. Trianonnal is ez a helyzet. Ha csak Trianon következményeit tárnánk pl. a fiatalok elé, akkor nyilván arra gondolhatnának ( amire sokan egyébként gondolnak is), hogy az ártatlan Magyarországon jól elverték a port. Minden miértnek van egy valamiértje.

hosiminy 2011.06.05. 17:37:35

Jó hír a jobboldalon, hogy Gyurcsányék a mai.napig nem fogták fel, hogy Trianon relativizálása, a Holocausttal kapcsolatos hazai felelössèg tùlzó és unos- untalan emlegetése, a kettõs nèpszavazással kapcsolatos álláspontjukat motiváló szempontrendszerbõl fakadò hozzáállás a nemzeti ugyhöz volt csùfos bukás fõ oka, mert a nemzeti beállítottságú közönsèget ùgy mozgósította, ahogy arra O. V soha sem lett volna kepes.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2011.06.05. 17:38:15

Sokakkal szemben úgy vélem hasznos volt megírni ezt a posztot. Nem a tartalma, sokkal inkább a kommentelők reakciói miatt. Kicsiben nagyon jól tanulmányozható az az óriási világnézeti szakadék, ami miatt már több mint húsz éve tart hazánkban a hideg polgárháború. Tartok tőle, hogy Magyarországon csak akkor lesz szellemi-társadalmi kiegyezés ha:

1. Valamelyik "oldal" végleg legyőzi a a többit, és kiszorítja őket a társadalmi, politikai és gazdasági életből. Jelenleg ennek van nagyobb esélye.

2. Egy új, ténylegesen centrista tömörülés valahogy összebékíti egymással a feleket. Ennek az esélye jelen pillanatban jóval kisebb.

Addig (szerintem még több nemzedéken keresztül) marad a lövészárok-politika, a széthúzás és a lecsúszás. A következő évtizedeket nagyon meg fogjuk szívni.

czjanos 2011.06.05. 17:48:09

@Atisz: nem vagyok történész, csak egy mezei állampolgár, de ezt az állításodat kétséggel fogadom. Van ugyan igazság-része (pl. Németország vissza akarta szerezni nagyhatalmi pozícióját), de Hitler világuralmi törekvése messze túlment ezen a szándékon! Nem felmentve Sztálint, valószínű, hogy Sztálin megelégedett volna Lengyelország és a Baltikum bekebelezésével. Nem hinném, hogy olyan tervei is lettek volna, hogy elfoglalja egész Nyugat-Európát.
Hitlerre vissza térve, a Holocaust sem az általad említett békeszerződés következménye volt, hanem a terebélyesedő náci fajelmélet szülötte. Sajnos, Magyarország ebben is pápább akart lenni a pápánál.

Seregbontó 2011.06.05. 17:50:12

@taecleau: A kettőnek semmi köze nincs egymáshoz. Nyugodtan lehettünk volna függetlenek Trianon nélkül is. Csak éppen akkor, mikor a legnagyobb szükség lett volna hidegfejű, keménykezű és realista politikusokra, nekünk csak Károlyi, Horthy meg Kun Béla jutott. És pont akkor lettünk rohadtul pacifisták amikor végre magunkért és nem idegen érdekekért kellet volna küzdeni. Tévedés ugyanis, hogy a jelenlegi magyar határok már eleve el voltak döntve Párizsban. Hadsereg nélkül azonban kénytelenek voltunk eltűrni, hogy szomszédaink kész helyzet elé állítsanak minket. Azokon a területeken, ahol a támadók jelentősebb ellenállással találkoztak, sikerült bizonyos mértékig korrigálni. Rongyosgárda - Sopron és környéke, vagy a balassagyarmati polgárok és katonák.

bájgúnár 2011.06.05. 17:50:12

@czjanos:
Tudod ha mi kiugrunk és az oroszok mellé állunk akkor is orosz érdekzónába kerűltünk volna és semmivel nemlettvolna más a történelmünk mint amit megéltünk!
Akkor is oroszok felügyeltek volna minket.
Aztkell mondjam magyarország a német győzelemben volt érdekelt.Nyugatnak sosem kellettünk.Ezt bizonyította Trianon is.
És masem kellünk mert tőlünk idegen az angol és amerikai kultúra.Franciák megmutatták szeretetüket irántunk a Napóleoni időkben.Habsburgok mint sógorok?ugyan örök hadban voltunk.Talán a lengyelnép akivel jól kijöttünk.Szóval azokban a politikai időkben több volt az ellenségünk mint a jóakarónk.És ha nincs Trianon akkor gyanítom nincs német szövetség sem.Szóval Trianonban az elkövetkező időszak háborus konfliktusait űltették el.Énmár e határok közt születtem.Fiatalkoromban nemérdekelt Trianon.Felnőtt fejjel sokmindent átgondoltam.És mamár nekem is fáj Trianon hazánk csúfos feldarabolása.És fáj gyerekeimnek is és mamár az unokáimnak mesélek nagymagyarországról és Trianonról.Hogy éljen tovább egy nemzedék mely e gyalázatot mindig orruk alá dörgöli azon nagyhatalmaknak akik elkövették e gyalázatot.Mert nem szentesíthetjük beleegyezésünkel országunk elrablásának tényét!Trianon örök szégyene azoknak a nyugati nagyhatalmaknak melyeknek évezreden át bástyája volt magyarország.

pharmacyli 2011.06.05. 17:50:32

Kedves Parttalan!
Nem értem, mit kíván azzal állítani, hogy a magyar-horvát perszonálunió vonatkozásában azért valamivel többről volt szó.
Nem csak Magyar- és Horvátország kötődött egymással közös ügyek, minisztériumok vonatkozásában, de ne feledje, Magyarország és Ausztria külügyeit és sajnos hadügyeit is együtt intézte. Nem tudom, nagyobb, vagy kisebb elválást tapasztalhattunk Magyarország és Horvátország között, mint mondjuk Nagy-Britannián belül.
Én úgy látom, hogy az 1091-től 1918-ig fennállott unió egyfajta EU-s együttélés mintája lehetett.
De eredeti hozzászólásom lényege nem ez volt, hanem az, hogy a magyar határok változtak az évszázadok során, ha a magyar nemzet egységes volt és akart, akkor jelentős tényező volt, ha pedig nem akart, ha önmagát pusztította, mint pl. az elmúlt évtizedben, akkor sajnos "mert kicsiny" lenni.
Jó lenne lélekben, gazdasági erőben, erkölcsi tartásban növekedni, korrupcióban, hazugságokban, lopásban kisebbedni.
Ami pedig Horvátország státusát illeti, álljon itt a következő adat: A két ország közjogi viszonyát szabályozó magyar-horvát kiegyezés (1868. évi XXX. tv. Magyarországon, 1868. évi I. tv. Horvátországban) mindenekelőtt kimondotta, hogy a két ország kifelé "egy és ugyanazon állami közösséget képez". A Magyar Királyságon belül Horvátország "külön territóriummal bíró politikai nemzet", amely "belügyeire nézve saját törvényhozással és kormányzattal bír."[21] Így csak 1868-1918 között rendelkezett társországi státusszal.

Horvát-Szlavónország vármegyéi a kiegyezés után
A kiegyezés értelmében (1868) a Horvátország és Szlavónia, valamint a volt horvát és szlovén katonai határőrvidék egyesítésével létrehozott Horvát-Szlavónország politikailag egységes terület lett a magyar korona részeként, Isztria és Dalmácia azonban a Monarchia osztrák részéhez tartozott. A 19. században ébredő horvát nacionalista mozgalom egyik legfontosabb célkitűzése valamennyi horvátlakta terület egységesítése volt.

NA YA! 2011.06.05. 17:54:43

Szerintem pedig az ókori római birodalom határait kéne visszaállítani! Vagy ahogyan egy felhevült "nemzeti érzelmű" polgártársam követelte fennhangon: csatoljuk vissza Trianont!:P

Iustizmord 2011.06.05. 17:59:24

hogy kinek fáj trianon azt bayer zsolt mondja meg. van még kérdés?

Snexi 2011.06.05. 18:01:40

szerintem meg épp,hogy jellemző a ballibre trianonnal szembeni közömbösség(sőt még szimpátia is)
sokszor azt halljuk,hogy el kéne már felejteni mert régen volt,meg amúgysem tudunk ellene mit tenni.Ez teljesen rossz gondolkodásmód.Mi már tényleg ebbe a kis országba születtünk,nekünk ez a "természetes",de gondoljunk bele,hogy anno ugyanolyan volt mintha ma mondjuk elcsatolnák a dunántúlt.mit éreznének a dunántúlaik ha azt hallanák a megmaradt részről,hogy törődjenek bele,ez ellen már semmit sem lehet tenni?ti beletörödnétek?egy francokat
ami meg az egész magyar politikára jellemző az a revizionizmustól való elhatárolódás "mer' az nem európai".Ki nem szarja le?3 millió magyart elcsatolni európai?vagy továbbmegyek,3 millió magyart úgy elcsatolva tartani,hogy nyilvánvalóan nem ők költöztek be abba az országba hanem a határt rakták arréb?szlovákia erre a legjobb példa,a határmenti területek teljesen magyar lakta részek,ott miért nem lehetne egy határrevizió?persze kényelmesebb így hagyni nem tagadom
én hiszek benne,hogy egyszer újra lesz esély a revizióra pedig ma még épp olyan elképzelhetetlen mint mondjuk 1911-ben az,hogy 9 év múlva aláírnak egy ilyen békét

Qqriq 2011.06.05. 18:02:28

@czjanos:

"..valószínű, hogy Sztálin megelégedett volna Lengyelország és a Baltikum bekebelezésével."

Tévedsz. A németek is ez hitték, de a Barbarossa-hadművelet első heteiben rá kellett döbbenniük, hogy megelőző csapást mértek a Szovjetunióra, mert Sztálin hadserege már támadásra készült.

czjanos 2011.06.05. 18:04:17

@bájgúnár: Velem-korú lehetsz, aki átélte 1956-ot. A "nyugat" akkor is semmibe vette Magyarország érdekeit; feltüzelte ugyan a magyar népet, de amikor szükség lett volna rá, nem nyújtott segítséget, mert egyrészt lekötötte Szuez, másrészt nem tartotta Magyarországot annyira, hogy miatta konfrontálódjon a Szovjetunióval. Tudomásul kellene vennünk (Orbán minden igyekezete ellenére), hogy nem Magyarország mondja meg, hogy mikor süssön a Nap és mikor essen az eső. A kicsiséget is lehet(ne) méltósággal viselni, annál is inkább, mert az életnek sok olyan területe van, ahol már bizonyságot nyert: Magyarország ugyan kis ország, de méreteihez képest sok kiváló képességű embert adott a világnak.

czjanos 2011.06.05. 18:07:13

@Qqriq: Sztálinnak messze nem volt olyan katonai potenciálja, hogy a Nyugattal felvegye a harcot. Ha az USA a segélyszállítmányokkal nem erősíti, talán Hitlerrel sem tudott volna megküzdeni (vagycsak még a ténylegesnél is nagyobb áldozatok árán).

bájgúnár 2011.06.05. 18:07:32

@naughty:Az elmúlt politikai évtizedeknek beért a gyümölcse.Elvették tőletek a magyarságotok érzelmi megélésének élményét.Hazánkat szeretni érzelmi kötődés.Kötődés mely átöleli e nemzet létének ezer esztendejét,mondáit,regéit,meséit,történelmét.
megmagyarázni miért szeretem hazámat miért fáj Trianon nemlehet!Ezek mélyen beléd ívódott zudatalatti érzelmek melyeket apáid,nagyaőáid,őseid űltettek el benned észrevétlenűl.és felnöttfejjel hazafias érzéssé fejlődtek.Ha már magyarázod a dolgokat akkor ott nincs érzelem hanem racionális gondolkodás.Ha ez vezérelte volna Zrinyit,Dobót akkor üres várat hagy a törököknek.Van amikor az érzelem nagyobb parancs mint az értelem.

taecleau 2011.06.05. 18:08:07

@egy derék katona: "Nyugodtan lehettünk volna függetlenek Trianon nélkül is. "

Nyugodtan? Mégis hogy? Milyen függetlenségi törekvéseink voltak 1914 előtt? Lázadoztunk tán? Feszegettük a monarchia határait?
Egyáltalán nem akartunk mi függetlenek lenni! Inkább élveztük a boldog békeidőket, "kiegyeztünk" (beletörődtünk), és csináltuk szépen, amit a császár mondott. Ha pedig ő "mindent megfontolt", akkor szépen felvettük a bakaruhát, szuronyt fel és "megállj, Szerbia"! Persze, belefutni a pofonba már igazságtalan és be lehet vágni a durcit, 90+ évre.

bájgúnár 2011.06.05. 18:12:08

@czjanos: Van amiben egyet tudok érteni veled.Valóban azonos koruak lehetünk.Viszont engem zavar sőt idegesít ha azthallom merjünk kicsik lenni.Ez már maga a megalkuvás,küzdelemről való lemondás.Ez a beletörődéshez vezető út mely nemkíván erőfeszítést és ez sokaknak kényelmes.Én nemszeretnék ezekközé tartozni.

Alamio 2011.06.05. 18:12:43

@taecleau: Tényleg semmi függetlenségi törekvásünk nem volt, ugye... 48-49 sem. Meg véletlenül alakult ki az a máig fennálló mondás, hogy "nem enged a 48-ból".
Az meg, hogy mennyire is akartunk menni a megfontolás és meggondolás után, leírták előttem. Kérdezd meg róla Tiszát, akit hetekig győzködtek egy eldöntött tényről.

Deneware. 2011.06.05. 18:15:31

"hátha megszólal a kultúráért felelős miniszter - aki egy napra nevez ki operaházi főigazgatót" Ez a mondatod minősíti az egész mondanivalód... Trianonról meg annyit, hogy nézd meg mi lett a soknemzetiségű Jugoszláviából, és milyen áron. Az is lehetett volna egy lehetséges út, ha nincs Trianon...

taecleau 2011.06.05. 18:21:51

@Alamio: jó, hogy nem a jakobinusokat említetted vagy a Rákóczi felkelést mint Trianont közvetlenül megelőző magyar függetlenségi mozgalmakat. 1920-ra elég sokat engedtünk a 48-ból, és ha egy államférfit pár hét alatt meg lehet győzni arról, hogy veszejtse el az országát arra én nem lennék büszke és nem is vagyok.

bkkzol 2011.06.05. 18:22:02

Most mi van? Már Trianonról is csak a zsidózás megy?! Kissé baloldali beállítottságú vagyok, de Triannonal szamben a diktátorokat kellene egy bocsánatkérésre kényszeríteni! Tanítsák már afrancia iskolákban, hogy mit csináltak az őseik, miért is útáljuk őket!
nem a zsidók csnálták ezt Magyarországgal hamen a keresztény (mély katolikus) "testvérek" nyirták meg az országot! Ezt üzenem a Mindszenti kétarcú nagyúrnak is a pokolba!

hazug fidesznyik (törölt) 2011.06.05. 18:23:30

@lelkylola: "ha nem lett volna 2004. december 5-e"

Köszönd meg Orbán Viktor kedves vezetőnek, aki akkor csak ezzel tudta felhívni magára a figyelmet, miután pofára esett a választásokon.
A magyar nép nemet mondott Orbán Viktornak, tehát ne akard Gyurcsányra kenni a szart, kafferbivaly.
Úgy emlékszem, hogy anno a mostani diktátor és bandája kivonult az Országgyűlésből, amikor meghallotta a Trianon szót. Nézz utána, jó?
Szóval a népszavazással Orbán vezér sült fel, nem Gyurcsány, így egyértelműen a kezdeményező skizofrén banda baklövése volt.

Akvyr 2011.06.05. 18:29:07

@fludd: Tekintve, hogy anno kb 30% volt a magyarok aránya, a mostani számokra is ezt vetítettem ki, így jött ki a 20 millió "kisebbségi".
És igenis azóta a hasonló országok szétszakadtak már, vagy folyamatos napi szintű konfliktusban élnek ami megöli az országot. Nem mondom, hogy jó volt ez így (mert továbbra is úgy érzem vannak területek amik inkább tartoznak hozzánk mint máshoz) de jobb volt így mintha együtt maradt volna egész Nagy-Mo. Embertelen szívás lenne.

Seregbontó 2011.06.05. 18:29:22

@taecleau: Voltak függetlenségi törekvéseink 1914 előtt is, az más kérdés, hogy elnyomták őket. Az úgynevezett boldog békeidőket végigkísérte, sőt politikailag meghatározta a közjogi vita, amely a kiegyezést elfogadó és el nem fogadó tábor közt zajlott. A választási rendszert direkt úgy állították be, hogy a kiegyezést elvetők nem veszélyeztethessék a fennálló rendszert.

1918 után pedig szabályosan fellázadtunk, elküldtük a királyt a k. anyjába és kikiáltottuk a FÜGGETLEN magyar köztársaságot. Akkor még mindenki Nagy-Magyarországban gondolkodott (illetve, természetesen ilyen kategória akkor még nem létezett, de senki sem számított rá, hogy az országot így fel fogják osztani).

"Persze, belefutni a pofonba már igazságtalan és be lehet vágni a durcit, 90+ évre."
Magyarországot és a Monarchiát ebbe a háborúba konkrétan belerángatták. Nyilván lehettek volna bölcsebbek is a döntéshozók, de ha nem Gavrilo Princip miatt, akkor más miatt, ígyis-úgyis kitört volna valamilyen háború. Olyan volt a nemzetközi helyzet, amit nem csak a németek, hanem az angolok, franciák, oroszok, szerbek, bulgárok stb. is generáltak. A háború kirobbantásáért közvetve vagy közvetlenül Európa szinte minden országa felelős volt, a végén azonban mégis néhány ország nyakába tolták a sz@rt is meg a felelősséget is.
Magyarország területének két harmadát, a magyar nemzetiségűek egyharmadát elcsatolták, kártérítést kellett fizetnünk például Romániának, aki pont hogy minket támadott meg és nem mi őt. Ez valahol rohadtul igazságtalan, nem?

okosallah 2011.06.05. 18:34:04

@Qqriq:
Egy jó nyelvtudással az internet hatalmas anyagot nyújt a történelem elemzésére.
Olyan szerződéseket, iratokat lehet találni amiről eddig fogalmunk se volt. Már nem kell a politikai "beszélő fejek"-re hallgatni mindenki találhat új dolgokat.

Én már csak kiváncsiságból is mindig megnézem az ellenkező oldal véleményét is - kivéve a Marxistákat mert abból elég vót 50 év.

Mellesleg ami Bp.-t csodaszép várossá tette az a kiegyezéstől a Trianonig tartó időszak volt.
Minden műalkotás akkor keletkezett ideértve a zsidó iparositást is mint a Weiss Manfréd meg a Richter Gedeon stb.

Ne tessék cseszegtetni ezért a mondatért mert a Netről vettem.

"A history of Habsburg Jews 1670-1918"
Indiana University Press, 1992

EZsL (törölt) 2011.06.05. 18:39:31

1. Trianon NEM rablás volt. Belementünk az I. világháborúba. játszotunk, és vesztettünk. Ennyi. Ha nyerünk, élveztük volna az ezzel járó előnyöket. Nem így történt.

2. Trianon elég rég volt ahhoz, hogy ha a politka nem csinálna belőle témát, már SENKINEK sem fájna. Akik megélték, azok már nagyrészt halottak, a többieknek meg csak lett volna anyni esze, hogy ha a magyar politika sem bíztatja őket rezívióval, kettős állampolgársággal és egyéb támogatásokkal, összeszedik magukat és asszimillálódnak a lakóheyük kultúrájába. Megjegyzem, a java így is ezt tette, aki meg nem, az elég élhetetlen, szóval kár értük így rugkapálni.

3. Fenntartom, hogy ilyen alapon Törökország is visszakövetelhetné hazánk nagy részét.

4. Sőt, akkor én inkább osztrák állampolgárságot akarok, mert ha más országban élő embereknek magyar állampolgárság jár azon az alapon, hogy 100 éve ide tartoztak, akkor nekem is jár, mert az őseimenk évekig éltek itthon az ocsászár fennhatósága alatti területen. Azt nem lehetne?

5. Semmi bajom SEMMILYEN nemzetiséggel, semmilyen nemzettel, sem románnal, sem szlovákkal, de ha Romániában és Szlovákiában élnek, akkor nekem románok és szlovákok és nem óhajtom őket az én adómból támogatni. :-(

Irorszagi Balazs 2011.06.05. 18:39:45

A ''bal'' oldal es a ''liberalisok'' igenis szartak trianonra es a hataron tuli magyarokra. Ellensegkent, veszelyforraskent tekintettek rajuk.(rasszizmus?) Aki mast mond az hazudik.

EZsL (törölt) 2011.06.05. 18:41:36

Aki Romániában él ott született, az Román. Aki Szlovákiában él, ott született, az Szlovák. Aki Magyarországon él, ott született, az Magyar.

Ennyire egyszerű.

EZsL (törölt) 2011.06.05. 18:42:19

@Irorszagi Balazs: mert Te Ki vagy?

Nekem legalább igazam van. :-)

hazug fidesznyik (törölt) 2011.06.05. 18:42:43

@bájgúnár: "Hogy éljen tovább egy nemzedék mely e gyalázatot mindig orruk alá dörgöli azon nagyhatalmaknak akik elkövették e gyalázatot."

Azok meg pont leszarják a nemzedékedet. Felfoghatnád már végre, hogy mindennek oka van. Az akkori magyar hatalom rossz lóra tett és veszített. Sokat, többet is mint illett volna. Csak hogy ez már történelem. Nem kellene lelki beteggé tenned egy következő generációt plusz ajvékolással is, nekik inkább a jövővel kellene foglalkozni.

Fekete Sámuel 2011.06.05. 18:42:49

Bloggerkám... golyót beléd.

Ez a mocskos zsidó duma pontosan azt érdemli, ami 44 végén kapott: golyót.

WhyCantITouchIt? 2011.06.05. 18:43:24

"Magyar az, akinek fáj Trianon" Illyés Gyula.
Ennyi. Nem kell túl cifrázni.
Aki már unja a Trianon témát, az azért gondolkodjon el azon, hogy mennyire is volt ez sikeres béke.
Ma 91 évvel a békeszerződés után is a magyar az egyik legnagyobb olyan kisebbség Európában, amely nem bevándorló, hanem hülye kifejezéssel élve, ott maradt.
A magyar nép 20%-a határon túl él. Romániában másfél millió magyar él, Szlovákiában 500 ezer stb. összességében 2,5 millió magyar él az elcsatolt területeken.
Minden 5. magyar határon túli, hol vannak ilyen arányok máshol Európában? 91 évvel a béke után!

hazug fidesznyik (törölt) 2011.06.05. 18:44:29

@EZsL: Aha, te meg Magyarországon születtél és egy idióta vagy.

Alamio 2011.06.05. 18:44:29

@taecleau: Ignoráld ha úgy tetszik 48-at, mint függetlenségi törekvést. Ellenpéldát kértél, adtam. Mondhatnám ugyanakkor a kiegyezést követő Deáki magatartást, vagy Kossuth tevékenységét is. A cseheknek ennyi messze nem volt, mégis teljes országot kaptak.
Tiszát meg nem kellett meggyőzni a háború elindításához, ahogy már korábban leírték: a hadügy a monarchián belül nem magyar felügyelet alatt volt. A meggyőzése nélkül is lett volna háború.
Az érveid nyomokban tárgyi tévedést tartalmaznak.

EZsL (törölt) 2011.06.05. 18:45:53

@Lavor509: Mert más nemzetiségeknek van annyi eszük, hogy ha élek egy országban, elfogadom és megtanulom annak nyelvét és kultúráját, és a gyerekem is erre nevelem? Mert hogy 91 éve négy gyenerációnak lett volna lehetősége asszimillálódni, az hótziher!

EZsL (törölt) 2011.06.05. 18:47:51

@hazug fidesznyik: Magyarországon születtem és annak ellenére, hogy el tudnék képzelni szimpatikusabb országot, nemzetiséget is magamnak, ezt a nyelvet beszélem, ezt a kultúrár tanultam meg, és nem verem az asztalt, hogy én más nemzetiség és más állampolgár vagyok, mint amilyen, mert ükapám még az volt, tessék engem onnan is segélyekkel támogatni!

naughty 2011.06.05. 18:50:48

Az ég világon nem "vettek" el tőlem semmit. (nem tudom kikre gondolsz, biztos a szocialistákra, inkább, mint az űrlényekre.) magyar népdalokon nőttem fel - hála a Kodály módszernek- olvasok magyar irodalmat, nézek magyar filmeket és sok minden van, ami miatt büszke vagyok, hogy magyar lehetek. pl. az anyanyelvem, a konyhánk, a költészetünk, a sportolóink, a feltalálóink, zenészeink és Balaton. Szeretem Magyarországot de ez nem jelenti azt, hogy aki nem magyar azt gondolkodás nélkül lehülyézem, lenézem, vagy úgy gondolom, nem lehet igaza vagy véleménye. Rajtunk kívül is van érték a világban.
Én nem meghalni szeretnék a hazáért, hanem azért élni, hogy itt jobb legyen. Ha ez hülyeség szted, hát legyen. És sztem előbb az embereknek talán egymást kellene tolerálni és segíteni, mert a nagy hazaszeretet emberség nélkül nem sokat ér.

Nabi Sirius 2011.06.05. 18:58:04

Hihetetlen milyen emberek vannak. Olyan területeket szakítottak el tőlünk, amelyeket elsöprő nagyon magas arányban Magyarok laktak (ha ezeket a területeket meghagyják, teljesen más megítélése lett volna Trianonnak). Emberek milliói lettek másodrendű állampolgárok, csak azért mert Magyarok. A "bűnük2 mindösszesen annyi volt, hogy Magyarok, és hogy olyan helyen élnek, amiről úgy döntöttek, hogy ezentől nem Magyarországhoz fog tartozni. És ezek az emberek (azaz mostmár a leszármazottjaik) a mai napig semmilyen kárpótlást sem kaptak! És van aki ennek örül, és igazságosnak nevezi... Milyen ember az ilyen?

A kettős állampolgárság és az autonómia a minimum, amit a határon túliak megérdemelnek. A minimum!

@EZsL: Te aztán nem viszed túlzásba, egyszerű vagy, mint a faék!

"Aki Romániában él ott született, az Román. Aki Szlovákiában él, ott született, az Szlovák. Aki Magyarországon él, ott született, az Magyar."
Jó jó, ez világos, egyet is értek vele, de mit csináljon az, aki Erdélyben, vagy Felvidéken született?

Nabi Sirius 2011.06.05. 18:58:48

jav: "..., amelyeket nagyon magas.."

egyittlakó (törölt) 2011.06.05. 19:04:11

@bájgúnár: "Rablás az rablásmarad ezer év múlva is."

Jó, hogy mondod, vénember. A magyarok elrabolták egy itt lakó nép földjét, amikor idejöttek hívatlanul Ázsiából.
Ez a rablás ezer év után is rablás, vagyis tolvaj ne beszéljen lopásról. Érted, öreg?

bájgúnár 2011.06.05. 19:07:43

@hazug fidesznyik:
Szűk látókörű!
A világ és a politika változik.Ami ma nemlehetséges az holnap valóraválhat.
Minek holokausztozni?Rossz lóra tettetek oszt rábasztatok!Ezmár történelem!

Void Bunkoid 2011.06.05. 19:10:16

@bájgúnár:

"Nyugatnak sosem kellettünk.Ezt bizonyította Trianon is.
És masem kellünk mert tőlünk idegen az angol és amerikai kultúra."

Ez bizony nagyon betalál, mert sajnos tényleg így van, nemtudom ki járt már Londonban, vagy bármelyik ilyen főnyugateurópai országban, de - persze mindig van kivétel, tistztelet neki - az átlag nyugat-európai ember a magyart konkrétan ilyen primitív barbárnak tartja, ugyan ma már nem, de nekem mutogattak a kilencvenes évek végén(!) vízöblítéses vécét és számítógépet (pécét) odakint, hogy van ilyen is, ismerem netán? :)

Megjegyzem, nyugaton velünk egy barbársági szinten vannak még a románok, a lengyelek és az ukránok is :)

Ex0dus 2011.06.05. 19:11:19

A valóság az, hogy amikor a 64 vármegyére verik az emberek a mellüket, akkor azt totál nem veszik figyelembe, hogy erre a 64 vármegyére Magyarországnak már semmilyen történelmi jogalapja nem volt/most sincs. Miután Ferdinánd megörökölte a magyar trónt 1540-ben (Szapolyai János halála után), Magyar Királyság csak papíron létezett. Majd csak 1918-ban lesz újra önálló szuverén magyar állam. Tehát a történelmi alapra nem lehet hivatkozni már 500 év távlatából.

Ellenben az etnikai összetétel miatt Magyarország tényleg formálhatna jogos igényt bizonyos szerb, szlovák, román területekre. És ez vitathatatlan.

Seregbontó 2011.06.05. 19:14:44

@EZsL: Le se köpnélek, azt sem érdemled meg.

bájgúnár 2011.06.05. 19:15:19

@egyittlakó:
Ha apád előre tudja mivá leszel talán egy levélen száradnál!
Menj fiam és tanúlj történelmet de ne a liberálisoktól és a kommunistáktól akik 60 évig hazugságban tartották e népet és olyan antiművelt barmokat engedtek ki az iskolákból mint te!

EZsL (törölt) 2011.06.05. 19:18:45

@Nabi Sirius: Erdély Romámia része, tehát aki ott született román. Felvidék Szlovákia része, tehát aki ott született szlovák.

Amúgy, ha ez komolyan nem volt egyértelmű, akkor ajánlok figyelmedbe egy Térképet, amely az európai országokat tartalmazza. (Lehetőleg Trianon után készültet :-))))))

Irorszagi Balazs 2011.06.05. 19:19:59

@EZsL: meg igazad sincs, csupan cafolod a cikk iro alapfelveteset, miszerint a ''szoc-lib'' tabornak is faj trianon.

EZsL (törölt) 2011.06.05. 19:20:05

@egyittlakó: Milyen igaz!

Adjuk vissza nekik! Vagy lehet, akarnak itt sokan avar, szláv,... állampolgárok lenni? Autonómiát nekik! :-)))))

EZsL (törölt) 2011.06.05. 19:21:42

Trianon senkinek sem fáj, sak a magadfajta barmoknak. Orbánnak sem: ad egy csontot a magadfajta csőcselékenk, és örül, hogy rágódik rajta és rászavaz. :-)))

EZsL (törölt) 2011.06.05. 19:22:25

@Irorszagi Balazs: Ki mondta, hogy szoc-lib vagyok? :-))

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2011.06.05. 19:22:48

@EZsL: Tulajdonképpen miért vagy te még Magyarországon? Ha ilyen könnyen asszimilálódsz, miért nem mész ki szerencsésebb országokba, és válsz angollá, németté, franciává? Hidd el, itthon senki sem hiányolna.

Snexi 2011.06.05. 19:23:04

@EZsL: egy vérbeli liberálist hallottunk
heti hetesbe nem jelentkeztél még?

WhyCantITouchIt? 2011.06.05. 19:24:21

@EZsL:
"Aki Romániában él ott született, az Román. Aki Szlovákiában él, ott született, az Szlovák. Aki Magyarországon él, ott született, az Magyar."
Gondolatmenetedből kifolyólag gondolom akkor zsidó holokauszt se volt. hisz ha egy romániai magyar román, akkor egy magyar zsidó magyar. Végre megoldottuk ezt a rejtélyt is.
Viccet félretéve, cseng vmi a nép, népcsoport szavak hallatán vagy teljes a sötétség?

EZsL (törölt) 2011.06.05. 19:28:27

@Lavor509: De azok a zsidók is elsősorban magyarok voltak, itt éltek, itt születtek, csak a magadfajták megkülönböztették őket!

EZsL (törölt) 2011.06.05. 19:29:30

Azon belül, hogy román, vagy szlovák, ha ott él, felőlem olyan nép, népcsokort, nemzteiség, kisebbség tagja, amilyen akar. Csak ne mi, igazi magyarok álljuk ehhez a számlát)!

soproni1 2011.06.05. 19:30:38

@Lavor509:

A magyar zsidó, az magyar . A magyar cigány is magyar. Mi ezzel a gond ? A burgenlandi magyar nem tudom, minek vallja magát. Gondolom mindenki a gazdagabb felé húz.
Én is szívesebben lennék svájci!

Snexi 2011.06.05. 19:31:19

@EZsL:
te magadat igazi magyarnak tartod?!

soproni1 2011.06.05. 19:31:43

@bájgúnár:

Az itt kommentelők közül tegye fel a kezét, akit nem a kommunisták tanítottak !

EZsL (törölt) 2011.06.05. 19:32:49

@Kételk Edő: Nagyon sokan hiányolnának itthon. :-))) Többek között ezért sem, de lehet, egy pár évre kimegyek pénzt keresni. :-)

Amúgy aszimilácó: nem, egy embernek nem megy könnyen. De ha bármi oknál fogva más országban élnék, mint ahol születtem, a gyerekem már őúgy nevelném, hogy neki már az az ország legyen a hazája, otthona, így neki már nem lenne ebből gondja.

Hidd el, láttam már kínai lányt, aki 10 évesen került ide, itt él tíz éve, no akcentus, teljesen a magyar kultúrát szívta be, szóval neki nem volt nehéz, pedig nem is itt született.

EZsL (törölt) 2011.06.05. 19:33:32

@Snexi: Igen, igazi magyar vagyok! :-)))) Hogy sajnos avagy szerencsére, azt nem igazán tudom! :-))

WhyCantITouchIt? 2011.06.05. 19:35:18

@soproni1:
Az állampolgársági papírok szerint igen.

EZsL (törölt) 2011.06.05. 19:35:53

@Snexi: a liberális igaz. Tényleg az vagyok. Amúgy viszont jobboldali liberális lennék, ha lenne Magyarországon tisztességes jobboldal.

Jack Frost 2011.06.05. 19:36:29

@EZsL: csak ugy kiváncsiságból: egy Németországban született török (legyen mondjuk Erkan), akinek a szülei még annyi fáradságot sem vettek hogy németül megtanuljanak a 20 év alatt ami óta ott élnek -persze Erkan is csak tört németre képes- az vajon szerinted német vagy török?

Snexi 2011.06.05. 19:36:58

@EZsL:és mit jelent nálad az "igazi" magyarság?mert,hogy nem azt amit nálam az biztos

dögölj meg 2011.06.05. 19:38:41

@czjanos: Az utolsó csatlós Tiso Szlovákiája volt. Abba lehetne hagyni ezt a baromságot.

Snexi 2011.06.05. 19:39:10

@EZsL: szerencsére sehol sem jobboldali az internacionalizmus

Irorszagi Balazs 2011.06.05. 19:39:30

@EZsL: nem vagy szoc-lib, csupan magukat szoc-libnek kiado partokra szavazol. Egy Magyar-gyulolo, frusztralt rasszista vagy aki felsobbrendunek kepzeli magat (ahogy a nacik tettek). Ennel a pitianer provokacionak szant, klimpirozasnal sose legyen nagyobb oromod! ;-)

IRAP 2011.06.05. 19:40:02

Jönnek balról, jönnek jobbról a pofonok, de csak szomorkodni tudunk Trianon miatt. Nem is csoda, hogy megválasztották a magyart a legszomorúbb népnek, pedig nem volt nálunk ruandai vagy örmény népirtás! Voltak szörnyű háborúk, mint mindenhol, de nem mészárolták le idegenek a nemzet felét! Élünk és itt vagyunk még mindig szeretett Kárpát-medencénkben! Ez a legfontosabb!
A másik pedig, hogy soha el ne felejtsük a múltat és a múlt tanulságából építkezve, nézzünk előre és a marakodás helyett, építsük fel szeretett hazánkat!

czjanos 2011.06.05. 19:40:15

Csak a magyarság-kisebbség aránya tárgyában szólok: Trianon idején "Nagy-Magyarországon" a magyarok voltak kisebbségben!

soproni1 2011.06.05. 19:40:17

@Snexi:

Minél öregebb a nagypapa, annál jobb tanuló volt az iskolában !

Snexi 2011.06.05. 19:42:44

@soproni1: valószínűleg csak én vagyok ilyen műveletlen,de ezt most rohadtul nem értem

soproni1 2011.06.05. 19:43:58

@czjanos:

De csak számszakilag. :D

czjanos 2011.06.05. 19:44:04

@Jack Frost: Mesut Özil pl. német, az ősei viszont törökök voltak. Kaya Ibrahim viszont magyar volt, legalább is a gazdasági kapcsolatai révén.

soproni1 2011.06.05. 19:44:52

@Snexi:

Az emlékezet, néha cserben hagyja az embert, hogy ki tanította.

regress 2011.06.05. 19:45:16

@bájgúnár: te hol a kurva anyádba tanultál?trianont meg leszarom ,ezért tart itt az ország,mindig csak hátra

czjanos 2011.06.05. 19:46:39

@soproni1: a számokkal nem lehet vitatkozni. Ha százból hatvan kisebbségi volt, negyven magyar, akkor bizony a magyarság kisebbségben volt a hazájában. Az más kérdés, hogy ez a "kisebbség" birtokolta a hatalmat az országban.

WhyCantITouchIt? 2011.06.05. 19:49:07

@czjanos: Ez így van. Ezért sem értem a mindent vissza szöveget.
Az elcsatolásokat véghez kellett vinni, csak azért figyelembe vehették volna a népek önrendelkezési elvét is. A kétes területeken, ahol 100 emberből mondjuk 2 volt román, ott igazán tarthattak volna népszavazást. Színtiszta magyar területek is a határon túlra kerültek.

FüstM 2011.06.05. 19:49:14

Trianon?
Két hatalmi tömb háborúzott (I.VH), nem a jó és a rossz. A Magyarországgal szövetséges tömb vesztett. A francia politika balfék módon, rossz számításból új határokat húzott (nincs itt szó büntetésről, pláne megérdemelt büntetésről, csak hideg, bár hibás számításról). A magyar politika korábbi szerepe indifferens.
Ez a szar "béke" jelentős részben elvezetett a II.VH-ig, és igen a holocaustig is.
Minden magyarnak fáj és fájt Trianon (figyelem magyarokat írtam), nem az elveszett területért, hanem mert úgy éltük meg mintha elszakítanák a gyerekeket a család egészsétől. Ezeknek meg hiába magyaráznád, hogy a mostoha befogadóknál is lehet élni, miért nem felejtenek. Aki ezt nem érti, idióta, vagy sajnos ki kell mondani nem magyar, legfeljebb magyar állampolgár.
A baloldal szerepe megkerülhetetlen akkor és most is. Akkor a legfontosabb pillanatban gyengítette az ellenállást, és pacifista volt rosszkor, rossz helyen. HAtározott fellépéssel a magyarlakta területeket meg lehetett volna tartani (felvidék fele, Észak-Erdély, Vajdaság). Ez sikerült a törököknek, részben a bolgároknak és nekünk is (Sopron és a Lajtavidéki Bánság).
A ballib azóta? Elég megnézni ezt a hülye Gréczyt meg az egykori főnökét.

Jack Frost 2011.06.05. 19:49:38

@czjanos: Mezut Özil TÖRÖK! Tudod ki a német? A Schweinsteiger az a német.

Hihetetlenek vagytok komolyan mondom. Kérdem akkor: miért is cigányozunk akkor egyfolytában, he? Hiszen a logikátok alapján ök is magyarok, nem?

Snexi 2011.06.05. 19:52:45

@soproni1: kommunizmus idején még csak meg sem születtem,bár a kettő nem zárja ki egymást

WhyCantITouchIt? 2011.06.05. 19:53:49

@regress: Végre már egy igazi progresszív alak. Gyerünk előre!
"Nem értheti meg a jelent az, aki nem ismeri a múltat"

czjanos 2011.06.05. 19:55:05

Igen, azok a cigányok, akik Magyarországon születtek, itt élnek, azok magyarok. Sőt, azok tótok, svábok, sokácok, bunyevácok, aki...azok is magyarok. Magyarország teljes jogú állampolgárai, akik választhatnak, akiket választani lehet. Ha itt élnek. Nem csak az a "magyar", aki "Árpád vére vagyok" feliratú pólót hord.

regress 2011.06.05. 19:55:31

ha visszaállna a trianonelőtti mo.a magyarok kissebbségben lennének,de nagyon

Snexi 2011.06.05. 19:56:57

@regress: aki józanul gondolkodik nem akarja visszaállítani az akkor határokat.'41-es határokat már annál inkább

FüstM 2011.06.05. 19:57:28

@czjanos:
Gondolom nem zavar, hogy a többség a magyarlakta területeket (amelyek zömmel fizikailag is kapcsolódtak a mai MAgyarországhoz) fájlalja nagyon, nem a történelmi Magyarország érintetlensége mellett érvel.
Az első és második Bécsi döntés területeivel, kiegészítve a Vajdaság északi részével és némi lakosságcserével elejét lehetett volna venni annak, hogy 90 év után is Trianon legyen a problémánk.
Miért nem lehett így?
1.) a győzteseket egyáltalán nem érdekelte a sokat hangoztatott demokrácia ill. a kisebbségi jogok
2.) a balosok katonailag, politikailag és ideológialilag is gyengítették az ország ellenálló erejét (akkor is)
3.) geopolitikailag ellenszélben voltunk

Mindössze ennyi.

Seregbontó 2011.06.05. 19:57:50

Hagyjátok szó nélkül ezt a EZsl gyereket, vagy egy írtó nagy gané, vagy simán troll.

nem nemsiker_s 2011.06.05. 19:59:44

@gréczyzsolt
"A trianonozás nem oldja meg a kifizetetlen csekkek, a csökkenő nyugdíjak és bérek, a szétzilált oktatás és egészségügy, a félig már agyonvert magyar demokrácia gondjait."

Ez igaz, de szerintem egy kormánynak nem csak az a dolga, hogy erőn és lehetőségeken felül osztogasson, hanem hogy tágabb értelemben, és történelmi távlatokban is a nemzet érdekeit képviselje.
Egy kormánynak sztem. távlatokban kell gondolkodni, ami ma fáj, lehet, hogy holnap előnyöket hoz. Ha a kormánynak sikerül az államháztartási gondokat rendeznie, ez lehet hogy ma fájni fog nekünk, de ezzel megteremtheti az alapjait, egy fejlődőképes gazdaságnak.
Egy kormánynak képviselnie kell a nemzetének érdekeit (a nemzet fogalmába természetesen beletartozik a kárpátmedencei magyarság is.) képviselje, bármilyen nehéz is a gazdasági helyzet.

Természetesen én is hülyeségnek tartom azt, hogy a trianoni szigor csak Kun Béláéknak köszönhető. Sőt ha jól belegondolunk, az ország területi integritásának megőrzéséért a Kun Béla kormány tett a legtöbbet.
Sokan hibáztak akkor. Szerintem pl. a Wekerle kormánynak nem szabadott volna mindjárt az első rossz hírre lemondani (tudniillik, hogy a horvát ezredek Fiuméban fellázadtak, és gyakorlatilag elfoglalták Fiume helyőrséget.) Az azonban tény, hogy a legnagyobb hibát Károlyi követte el, azzal, hogy nem vette komolyan D'Esperay tábornok fenyegetését, ugyanis Belgrádban világosan megmondta Károlyinak, hogy a magyarok nagyon meg lesznek büntetve. Ezt követően dőreség volt azt gondolni, hogy ő majd a személyes kapcsolatain (muhaha) keresztül, eléri, hogy enyhüljön a győztesek szigora.
A 20 éve zajló Horvát függetlenségi háború idején olyan jogszabályokat hoztak, (kötelező sorkatonai szolgálat, halálbüntetés terhe mellett) amelyek keretet adtak azoknak az erőfeszítéseknek, melyek a területi integritás megőrzésére irányultak.
Ehelyett Károlyi az idétlen Lindler haverjával gyakorlatilag megszüntette az ország véderejét.
Mire rájött tévedésére, (mert rájött azért) már késő volt. Úgyhogy Károlyi a liberális sajtó támogatásával a háta mögött, hatalmas, és sajnos helyrehozhatatlan károkat okozott.
Jellemző a kor liberális sajtójára, hogy megjelent olyan újságcikk is, hogy "üdvözöljük a cseh testvéreket (értsd a cseh megszálló erők) a felvidéken.
Azt azért én nem állítanám, hogy ezek után szeretnünk kéne a liberalizmust.

czjanos 2011.06.05. 20:00:48

FüstM, az zavar, hogy sokan úgy állítják be Trianont, mint ha Európa egyetlen szent országát érte volna a trauma.

WhyCantITouchIt? 2011.06.05. 20:00:58

@Jack Frost: Hagyjad reménytelen, ezeknek egy magyar állampolgársággal rendelkező Botswanai néger inkább magyar, mint egy Erdélyben született magyar. Ez a haladó szellemiség....elvileg.

FüstM 2011.06.05. 20:01:18

@czjanos:

Összekevered az identitást az állampolgársággal.
Az a cigány, sváb, zsidó, aki cigánynak , svábnak, zsidónak vallja magát, az értelemszerűen nem magyar. Persze ettől még lehet magyar állampolgár.

A londoni metrót olyan brit állampolgárok akarták felrobbantani, akik pakisztáninak (pastu) vallották magukat. Most szerinted akkor ők tényleg angolok?

Seregbontó 2011.06.05. 20:02:19

@czjanos: Bocs hogy, belepofázok, de a magyarság Trianon idején már nem volt kisebbségben. Szűk 51-52%-os többségben voltunk. Más kérdés, hogy ez az arány jórészt a városi népesség elmagyarosodásával alakult ki, így a nemzetiségi területek nagyságát nem változtatta meg jelentősen.

Jack Frost 2011.06.05. 20:03:01

@czjanos: nem. a svábok svábok, a tótok tótok, a cigányok cigányok. Ilyen egyszerü. Az állampolgárság teljesen más tészta.
Abban igazad van hogy fentiek mind magyar állampolgárok, de kövezz meg (hogy a focira visszatérjek) pl egy Asamoah-t nem fogok sosem németnek tekinteni, hanem egy Afrikából betelepült német állampolgárnak. De semmiképp nem németnek. Azért tegyünk különbséget ha kérhetem.

Seregbontó 2011.06.05. 20:07:18

@czjanos: Lehet, hogy a hülye ősmagyar-szittyáink ezt állítják. Én csupán azt állítom, hogy ekkora trauma még a németeket sem érte.

FüstM 2011.06.05. 20:07:51

@czjanos:
Nerm, a történelemben sok népet ért trauma. Nem a mienk a legnagyobb, bár az újkori európai történelemben az egyik legkíméletlenebb (megjegyzem még, hogy a világ legnagyobb traumája kitüntetéssel azóta is mások házalnak).
De ha van nagyobb, ha nem, nekünk a mi fájdalmunk az érdekes. Ez nem fájdalomolimpia. Aki nem érzi ezt át, hanem objaktíven méricskélni akar, nos az minimum fura.

parttalan 2011.06.05. 20:10:55

@pharmacyli:

Kedves pharmacyli!

"Nem értem, mit kíván azzal állítani, hogy a magyar-horvát perszonálunió vonatkozásában azért valamivel többről volt szó."

Na látja, másodjára szépen meg is indokolta, miért nem perszonálúnió állt fönn a két ország között. Szorosabb volt a kötelék. Még idézte is - nagyon helyesen - az idevonatkozó egykori törvénypasszust. Erről írtam egyébként én is.

Eredeti mondanivalójának többi része nem érdekelt, én csupán a Horvátországgal kapcsolatos megjegyzésére kívántam megjegyzést fűzni.

fludd 2011.06.05. 20:12:26

@Monsanto:
50% fölött volt a magyarság részaránya.
Tekintve, hogy az erőltetett asszimiláció, és a nemzetiségi arányok mesterséges megváltoztatása árán se lakik az elcsatolt területeken ezekből a népességekből 20 millió, így ez erős túlzás.

De a logikádat követve, akkor most jónak és jogosnak tartanád és Észak-kelet-Magyarország leválasztását, mert ott a cigány kisebbség bár néhol többségben van????

The_Grim_Reaper 2011.06.05. 20:12:39

hát pedig a baloldal nagy ívben szarik bele... lásd kettős állampolgársági népszavazás.

soproni1 2011.06.05. 20:16:07

@The_Grim_Reaper:

Akkor nem a baloldal szart bele, hanem mi, a lakosság.

fludd 2011.06.05. 20:17:06

@czjanos:
Ez nem igaz! Csak szólok!

Jack Frost 2011.06.05. 20:18:45

Triananonhoz meg csak annyit, hogy egy megoldás van a Trianon trauma kezelésére: és ez pedig nem más mint a jólét megtermtése mind Magyarországon, mind a szomszédos országokban. És mindenki meg fogja látni hogy mindjá kisebb súlya lesz az egésznek, és mi is ugy fogjuk tudni kezelni mint mondjuk az osztrákok Dél-Tirol elvesztét.

No persze mig ide eljutunk 2211-et fogunk irni...

Etniez 2011.06.05. 20:23:23

Több erdélyi magyar kollégám van. Ők nem románok és alig várták, hogy idejussanak "hozzánk". Csak ennyi akartam hozzátenni.

b0lha 2011.06.05. 20:26:09

szarok trianonra. mar bocsanat. rohadtul nem erdekel. akinek ezzel van ideje foglalkozni, az oruljon neki, h nem a meloval, meg a csaladdal kell. en lehet bunko barom vagyok, de ha 1 velem egykoru (20-30 kozotti) elkezd nekem beszelni arrol, h neki mennyire faj trianon, azt en lehazugozom. fogalma sem lehet rola. egyebkent meg ha mar mi onmagunkkal ennnnnnnyire igazsagosak szeretnenk lenni, akkor legyunk masokkal is azok. es akkor vegyunk elo 1 tortenelem konyvet, es szepen fejtegessuk vissza, h melyik neptol milyen es mekkora teruleteket vettek el igazsagtalanul. sot, mindjart toljuk is ossze a foldreszeket, mint ahogy az evszazezrekkel ezelott volt. na, jo lesz?

Bergeroth 2011.06.05. 20:26:56

Engem pl. nem érdekel trianon, soha nem is érdekelt. Sőt, nevetségesnek tartok minden felháborodást, ami trianon védelmében születik. A környező országoktól is vettek el területeket, nem csak tőlünk, ők miért nem tüntetnek ezért minden évben?
Megsúgom.
Mert nekik van jobb dolguk is, mint folyamatosan pörögni egy 163 évvel ezelőtt történt dolgon.
Konkrétan sokkal jobban izgat, hogy mi lesz 1 év múlva, vagy a jövő héten.
Persze ha nektek ez ennyire fontos, akkor csak sírjatok rajta folyamatosan. A határok úgysem fognak változni, de persze értem én, tök jó dolog lehet, hogy megint lázadhat valami ellen az ember. Adrenalin, pörgés, akció, ujjal mutogatás, mondvacsinált ellenségek keresése, stb.
Nekem speciel van jobb dolgom is, mint az elmúlt századokban történt dolgokon való siránkozás.

Bergeroth 2011.06.05. 20:29:22

Igen, tudom, komcsi/libsi/zsidó (megfelelő aláhúzandó), hazaáruló vagyok....

/ásít

fludd 2011.06.05. 20:32:58

@Ianas:
1, A királyság, mint államalapítás történt 1000 éve. A honfoglaláskor letelepedő magyarok államszervezetben éltek, ha akkor az még nem is volt királyság.

2, "1100 éve nem voltak többek egy nomád bandánál."
A többes szám 3. személy az használata, azt mutatja, hogy nem tartod a honfoglalókat az őseidnek. Akkor nyilván másokat tartasz annak.
Nem igaz, hogy ne lettek volna többek nomád bandánál. Törzsi államszervezet volt, nem nomád banda. Az ötvös és fazekasművészet minimum a kor színvonalán állt, írásbeliséggel rendelkezett.

3. "De végül is valószínűleg az itt élő népek tárt karokkal várták őket, még sütit is adtak nekik."
Elképzelhető, hiszen a honfoglalás korából a Kárpátmedencében nem találtak tömegsírokat... :)

4. "És az államalapításra sem a mi nagy beépített Szent István génünk miatt került sor, hanem mert pl. különben kiirtott/lerohant/asszimilált volna bennünket az épp ellentámadó többi európai nép."
Bizony ezt megpróbálták már előbb is, de 907-ben a pozsonyi (nem bratislavai) csatában szétvertük az európai seregeket, akik az általad említett szándékkal betörtek az országunkba. Egy "nomád bandától" nem rossz teljesítmény...

Kocsit tájékozódnod kéne! Utána lehet miről beszélgetni, de addig olyan megalázó veled vitatkozni, mint egy egészségesnek egy féllábút kihívni futóversenyre...

Platschu · http://platschu.blogspot.com/ 2011.06.05. 20:41:06

Trianon helyett inkább a bécsi döntések "visszaállítását" kellett volna szorgalmazni az elmúlt évtizedekben, de most már minek? Azok nagyjából helyesen követték a valós etnikai határokat, de Kassa, Kolozsvár, Nagyvárad, Munkács, Szabadka már akkor sem volt csak magyarok lakta város. Az elmúlt 60-70 évben pedig eleve annyi embert oda beletelepítettek, hogy még csak véletlenül se lehessen ficánkolni.

Másrészt hogy gondoltátok a revíziót? Önként és dalolva visszaadnak valamennyi területet a szomszédok? Európában ez már nem járható út, ahol a régiók összemosódnak. Még Magyarország sincs olyan gazdasági (pláne katonai) erőben, hogy bármire képesek lennénk.

Ami igazán bántó a téma kapcsán, hogy gyakorlatilag a létezésünket is letagadják a szomszédok és kihúznak minket a történelemkönyvekből. Tehát engem nem zavarna, hogy a területeknek oda, de ha elmegyek egy szlovákiai várhoz, akkor a középső 900-1000 évről is legyen már valami kirakva valami. Akkor el tudom képzelni, hogy a történelemkönyvekben is milyen kép élhet rólunk...

Tehát Trianon helyett arra kellene koncentrálni, hogy hogyan segíthetjük az ottani magyarokat és nem az anyaországból megmondani, hogy mi kell nekik. Mindenki éljen békében a szlovákokkal és a románokkal, mert több erdélyi ismerősöm mondta, hogy a legtöbb helyen béke van, mivel gyerekkoruk óta ismerik egymást a helyiek és csak a politika csinálja a cirkuszt. S mivel területi változások jelentős áldozatok nélkül nem lehetnének, így inkább a gazdasági és kulturális támogatást kellene szorgalmazni. De mégis mit vártok, amikor az anyaországiak egyszerűen "románoknak" hívják a határ másik oldalán élőket? Vagy ne felejtsük el a csodálatos népszavazást sem, ahol az ország többsége ellenük szavazott, mert mindenki féltette a kis megélhetését. Az volt az igazi lelki Trianon.

nem nemsiker_s 2011.06.05. 20:41:16

@Bergeroth:
Nem is téged kell hogy érdekeljen trianon, hanem a politikusainkat. Az ő dolguk. Nekik kell történelmi léptékekben gondolkodni.És nekik kell a nemzet sebeit enyhíteni.
A magadfajta két dolgot tehet, ha nem tetszik neki az effajta bel és külpolitika, továbbra sem érdekel ez a téma, dolgozol, végzed a dolgodat és kész. Vagy fogod magad, és szépen kivándorolsz, mert az itteni hungarizmust nem tudod elviselni.
Azért azt megjegyezném, hogy az ami most van, az a múltban gyökerezik. Ha tudomást veszel róla ha nem, ha érdekel ha nem hatása van az életedre.
Meglehetősen korlátolt gondolkodásra vall, ez a fajta mentalitás.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2011.06.05. 20:41:33

@fludd: Kár ezekre energiád pazarolni, nem erősségük hogy utánanézzenek a konkrétumoknak, szimplán csak a belvárosi libsi "értelmiségi" kávéházakban elhangzó történelmünket és honfoglaló (pontosabban hazatérő!) őseinket ledegradáló hülyeségeket szajkózzák minden fórumon.

nem nemsiker_s 2011.06.05. 20:41:49

Olvassatok Szekfű Gyulát.

nemecsek ernő áruló 2011.06.05. 20:42:58

Nem vagyok sem jobbos, sem balos. Viszont nem fáj Trianon, mert megvolt az oka, amiről valahogy senkinek nem zsenánt beszélni. Elég csak elolvasni itt a kommenteket akár itt is. Ilyen szellemiségű szuperhatalom Európa közepén beláthatatlan eseményeket hozott volna magával. Nem véletlen, hogy totálisan meg kívánták bénítani ezt az országot. Magyar magyarnak farkasa, a legtöbbjük az anyját is feldobná, ha az aktuális atyuska (Orbán) kérné, és a szeretett vezető mocskos náci kommunista reakciós ellenfele (Gyurcsány) gyengülne tőle. A nevek tetszőlegesen cserélhetők.

Van 40+20 év mögöttünk, ami fényesen bizonyította, hogy Trianonnak igenis jó oka volt! Amíg ezt nem tanuljuk meg, addig felesleges siránkozni felette.

czjanos 2011.06.05. 20:45:01

Damjanich János magyar volt-e? Neumann János magyar volt-e? Franz List magyar volt-e? Gábor Dénes magyar volt-e?
Az én Édesapám felvidéki (nyitrai) tót családból származott. Az Édesanyám alföldi zsidó családból. Ezek szerint én nem is vagyok magyar? Akkor bocsánatot kérek mindenkitől, hogy eddig bele szóltam a magyarok dolgába!

FüstM 2011.06.05. 20:47:11

@b0lha:
Pontosan te vagy a megtestesítője az emberszabású amőbának. A materiálista ideáltípusnak.
Csak legyen kaja, meg sör, oszt minden rendben.
Szar alak vagy. (Ja, és nagyjából egykorúak vagyunk.)

taecleau 2011.06.05. 20:47:21

@Alamio: "Kérdezd meg róla Tiszát, akit hetekig győzködtek"
"Tiszát meg nem kellett meggyőzni"

"Az érveid nyomokban tárgyi tévedést tartalmaznak."

Khm, azt értem, hogy velem vitatkozol, de legalább saját magaddal ne tedd.

Publius Decius Mus 2011.06.05. 20:48:33

"de a büntetés aránytalan volt "

Micsoda szomorú seggfej aki ilyeneket bevesz! Ez nem büntetés volt, hanem rablás, nagyhatalmi és Kisantant politika.

Amikor meglátom, hogy elestél az utcán megrugdoslak a barátaimmal, elveszem a pénztárcádat, lehúzom a nyakláncodat és azt mondom ez volt a büntetésed, mert csúnyán beszéltél. Te meg beveszed 2011-ben is? A cikk írója egy nyomorult értetlen lúzer!

FüstM 2011.06.05. 20:51:44

@Bergeroth:
Bocs, de nem tudom másképp.

Te,birka. A probléma nem ott van, hogy egy térképen máshol vannak a piros vonalak. Nem is nagy Magyarországot sírjuk vissza. A magyar lakosság harmada elszakadt, jelentős részben komoly retorziókkal szembesült az elmúlt 90 évben.
Legjobban úgy értheted meg, ha a gyerekedet röhejes indokokkal elvennék tőled és áttenék a szomszéd utcában lakó postásékhoz.
Bár aki ezt nem tudja magától, annak minek magyarázom....

jajjkivagyok · http://jajjkivagyok.blog.hu 2011.06.05. 20:53:05

Ez egy proli post.
Melyik lakótelepen laksz? :)

b0lha 2011.06.05. 20:53:59

@nemsiker_s: egyelore annyi hatast latok az eletemre nezve ebbol a dologbol, h rengeteg ostoba ember vesz korul, aki dolga hijjan ezen kesereg. es mi a francert lenne ez a politikusok dolga? lehet, h az, de akkor a sorrendben a vegen kene kullognia. sztem sulyosabb problemak is vannak. es mindossze egy temahoz valo hozzaallasbol azt a kovetkeztetest levonni, h korlatolt a gondolkodasa... haat, en inkabb erre mondanam, h korlatolt gondolkodas. ha epp trianon nem erdekli, az szted azt jelenti, h semmi mas dolog az egesz eletben nem foglalkoztatja? szomoru, ha igy gondolkodsz...

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2011.06.05. 20:54:03

@Publius Decius Mus: Durva, de találó hasonlat. Van aki csak ebből érti meg.

matkó 2011.06.05. 20:54:51

"Trianon lelkileg soha ki nem heverhető trauma" -- mi fasság ez? Se nálam, se szélesebb családi körben, se ismerőseim között nem szenved senki trianon-traumában. Egyenesen leszarom, hogy mit csatoltak el. Ha valami az agyamra megy, az az, hogy ezen még mindig síránkoznak, s pláne, hogy a szomszédos állampolgár magyarokat a magyarországi pénzekből támogatják. Ez a trauma, vazze!

Bergeroth 2011.06.05. 20:55:27

@nemsiker_s:
Ez az egész trianonozás már olyan szinten ki lett forgatva, mint amikor orbán "beszari" viktor kokárdával a mellén szónokolt még 2000 környékén. Azóta nem veszek fel kokárdát sem, mert azt is sikeresen kisajátította a saját politikai céljaira, és már nem nemzeti, hanem inkább fidesz-kdnp-jobbik tengelyre emlékeztető jelkép lett belőle.
trianonnal kapcsolatban ugyanezt érzem. Szerintem inkább ez a fő probléma.

Mellesleg engem is érdekelne, hogy milyen módon képzelik az elcsatolt területek visszaadását, illetve minek? Amikor itt az EU-n belül nincsenek határok. Oda mész ahová akarsz, akkor meg, minek?

FüstM 2011.06.05. 20:55:34

@Gerzsonka:
Láthatóan a tényleges okokból semmit nem értesz...
Akkor minek kommentelsz egy témára, ami még teljesen idegen neked.

taecleau 2011.06.05. 20:56:29

@Publius Decius Mus: jössz felém, hogy szétvered a fejemet, majd elesel, aztán megrugdoslak a barátaimmal... A többi stimmel.

bunda branco 2011.06.05. 20:57:23

@EZsL: Irorszagi Balazs tévedett..nem csak egy senki ..hanem egy szarházi senki vagy..lámpavas...

taecleau 2011.06.05. 20:59:11

@Bergeroth: "Oda mész ahová akarsz"
sőt, szlovák rendszámmal _bárhol_ azt csinálsz amit akarsz... ;))

FüstM 2011.06.05. 20:59:16

@czjanos:
Ha magyarnak vallod magad, akkor magyar vagy. Ugye identitásról beszéltem, nem genetikáról.
A lényeg, hogy közösséget érzel-e a magyar kultúrával, történelemmel, néppel stb. Ha nagyapó miatt a szlovák kultúrával azaonosulsz, akkor szlovák vagy. Te döntöd el.
Amúgy ráfaragtál, mert Liszt és Damjanich kifejezetten fontosnak tartotta, hogy magyarként emlékezzenek rá. A többiekről nem tudom pontosan.

Bergeroth 2011.06.05. 21:00:22

@FüstM:
Ez is 1 vélemény.
Ettől függetlenül azt gondolom, hogy nincs rosszabb az olyan megkeseredett embereknél, akik folyton azon rágódnak, hogy mi volt a múltban. Ez meg ráadásul nem pár éve történt, hanem 163 éve.
A fennmaradt iratokon kívül senki nem tud róla semmi konkrétat, és pont ezért mindenki azt magyaráz bele, amit akar.
Mégis mindenki úgy beszél róla, mintha a saját szemével kellett volna végignéznie, hjjajjj....

b0lha 2011.06.05. 21:02:15

@FüstM: :D legyek szar alak. nem fog erdekelni akkor sem. mellesleg en nem hasznaltam semmilyen jelzot senkire. ez maris minositi a hozzaszolasodat. mellesleg utalom a sort. a kaja az fontos ja. de hat ha te jol laksz a tori konyveddel, meg a bubanatoddal hat hajra. a hozzaallasodban pedig tudod az a legszomorubb, h ezzel nem csak engem szaralakoztal le, hanem az osszes olyan embert, aki vmien oknal fogva nem taplal kulonosebben semmilyen erzelmet ezirant a tema irant. de akkor most gondolkodj el 1 kicsit: szar alaknak nevezted a faradt apat, aki 16 ora melo utan hazaesik, es LESZARJA TRIANONT. a mentost, aki 24 oras muszak utan beajul az agyba, es LESZARJA TRIANONT. az anyukat, aki egy gyerekert a bolcsibe, a masikert az oviba, a harmadikert pedig a suliba megy melo es bevasarlas utan, es miutan hazaer NAGYIVBEN LESZARJA TRIANONT. hat ezen gondolkozzal el egy kicsit kedves korombeli...

bunda branco 2011.06.05. 21:08:14

@EZsL: ühüm.. aki erdélyben született az román...??..te mond már ezt szegény nagyapámnak!!! a kurva bolsevik anyádat!!!..már megbocsásss...

ikri 2011.06.05. 21:08:45

@Irorszagi Balazs: Vicces a szerző, mikor "jobb" és "bal" oldalról ír, az MSZPvel (és Ron Werberrel...) kezdődő megosztottság még aligha jellemezhette a 20as évekbeli magyar belpolitikát...

Ja igen. S még valami. A blog "szerzője" vajon melyik oldalhoz társítaná Kun/Kohn Bélát mondjuk?

czjanos 2011.06.05. 21:08:53

@FüstM: Értelek téged, de sokak nem így gondolják. Hiába születtem Magyarországon, hiába kereszteltek a Regnum Marianumban, hiába bérmált Mindszenty bíboros a Szent István Bazilikában ( ezek ellenére sem lettem vallásos), hiába dolgoztam le az életem Magyarországon, hiába beszélem egész tűrhetően a magyar nyelvet, sokak szerint csak egy jött-ment vagyok. Nem a sértődöttség szól így belőlem, hanem az értetlenség. Mert sokak szerint a "magyarsághoz" elég egy kajla bajusz, netán egy karikás ostor vagy éppenséggel egy Árpádsávos zászló. No, mindegy, ha hetven évet így éltem le, azt a keveset, ami még hátra van, valahogy már kihúzom.

donpéló 2011.06.05. 21:10:59

Grécikém, nem sok közöd van valósághoz.

FüstM 2011.06.05. 21:12:21

@b0lha:
Szóval nem érted.
Ha a fáradt apa, aki hazajön a 16 órányi munkából pofán vágja a feleségét, meg megrugdalja a gyereket, akkor az egy szar alak. Szar alak akkor is lehet valaki, ha egyéb tulajdonságai / körülményei alapján rendben lenne.
Ugyanis vannak bizonyos dolgok, amelyekkel kötelezően rendelkezni kell ahhoz, hogy valaki tisztességes embernek számítson. Ilyennek számítom a család iránti szeretet (szülők, feleség, gyerekek), a gyengébbek segítését és (most figyelj mert fura lesz) a hazaszeretet is.
Akinek ez utóbbi nem ismeretlen, az érti miről beszéltem Trianon kapcsán.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.06.05. 21:13:04

Zsolti-Zsolti..

Az első bekezdés igazságát máris elbaszod azzal a másodikban, hogy megtalálod a kizárólagos bűnöst Trianon tekintetében a Jobboldal személyében.

És rögtön ezután a normális párbeszéded hiányolod !?
- Noooormáááááális ???
- kérdezné Besenyő Pista bácsi azonnal.

Ezeken meg rommá röhögtem magam:
"-Osztozom hát mindazok fájdalmában," "Én szégyellem magam helyettük."

Látlak Zsolti magam elött, ahogy te fájdalomban osztozol, és pironkodsz más helyett.. :DDD

Jack Frost 2011.06.05. 21:14:57

@czjanos: Igen, mind magyarok voltak. De mondok valamit: egyszer mondd egy erdélyi magyarnak hogy ő márpedig román. Ismerek olyat, aki azonnal eltöri az orrodot ha lerománozod, és ismerek olyat is aki csak legyint hogy milyen hülye vagy.

Most komolyan ezen vitatkozunk (bár az a zseni akivel eredetileg kezdtem a vitát sajnos azóta nem szólalt meg) Egyébként, akkor már lerántom a leplet: én ilyen-olyan okokból kifolyólag Hamburgban születtem magyar szülőktől. Német vagyok? Kurvára nem. Minden tiszteletem a németeké, de a nevemet sem tudják kimondani rendesen (persze erröl nem ök tehetnek)

Na, erről ennyit.

FüstM 2011.06.05. 21:16:18

@czjanos:
Ne izgulj. Akikről te beszélsz, azok kevesen vannak (meglepődnél mennyire).

De a nemzeti érzést elfojtani, vagy megbélyegezni ezek miatt nagy hiba. (Mellesleg a zsidó értelmiség pont ezt teszi és minden támadással egyre több éket ver és sebet ejt.)

soproni1 2011.06.05. 21:18:18

@fludd:

150 éve Petőfi elszavalta a Nemzeti Dalt ? Felolvasták a 12. pontot ?

A nagymamám nagymamája ott lehetett, mégsem tudjuk. Honfoglalás....

Bergeroth 2011.06.05. 21:18:29

@FüstM:
Tudod mi az ami engem pl. érdekel és mégsem válok tőle nagynemzeti turbómagyarrá?
Ilyen pl. a magyar népzene, az Alföld és a hozzá kapcsolódó dolgok, a szürkemarha, a gólyák, a magyar népművészet, a magyaros ételek (bár ezekből kicsit elegem van manapság, mert túl zsírosak, de egy gulyásleves bármikor jólesik:))
Nekem ezek jelentik a magyarságot, és nem egy olyan dolog, ami 163 éve történt.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.06.05. 21:21:25

@czjanos: A definíció egyszerű.
Az a magyar, aki annak vallja magát.

És nekem mint magyarnak célom, hogy minnél többen tegyük ezt mind itthon, mind elszakított nemzetrészeinkben.

És aki magyarnak vallja magát arra én magyarként is tekintek. És aki magyarnak vallja magát az lehessen magyar mind papíron, mind lélekben.

Említett emberek azt vélelmezem magyarnak vallották magukat.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2011.06.05. 21:21:44

@Trompf: Igen, mondjuk elég komoly sci-fi amit a szerző úr lenyom a postban. Sőt, egy új irodalmi kategória született ezzel: a histo-sci-fi!

Publius Decius Mus 2011.06.05. 21:22:09

@taecleau: Így is lehet értelmezni, bár itt már minden fél sürgősen fegyverkezett. Mindenesetre ez nem büntetés, hanem egyszerű rablás volt.

soproni1 2011.06.05. 21:22:24

@Jack Frost:

Nem kell ahhoz lerománozni az erdélyit, hogy betörje az orrod. Menj végig a 4-es főúton és dudálj rá, ha bevág eléd ! Azért ott előjön a hazai kultúra.

Egyébként a Matávnál nagy sok erdélyi van és egymás között románul beszélgetnek, ha nem akarják, hogy a többiek értsék. Nem népszerűek.

Bergeroth 2011.06.05. 21:23:01

@FüstM:
Illetve minden amit manapság magyarok állítanak elő és, most kapaszkodj meg, ide tartozik részemről az is, aki szakemberként dolgozik mondjuk 1 világcégnél, vagy remek módon készit el egy magyaros ételt, vagy mittudomén világzenét játszik, magyar népzenei betétekkel.
Nálam ezek jelentik a magyarságtudatot és nem a folyamatos kesergés meg a múltban történt dolgokon való siránkozás.

diesel12 2011.06.05. 21:23:45

Ez a téma egy ezerszer lerágott csont. Amúgy volt egy székelyudvarhelyi kollégám aki kikérte magának, hogy magyar. Ő se nem román se nem magyar, ő székely. Az bolond aki lerománoz egy erdélyi magyart, de akik így viselkednek azok mind primitívek. De akkor is úgy gondolom, hogy Magyarországnak Trianon legyen egy esemény amiről megemlékeznek, de ne legyen aktuálpolitika egy százéves történet. Ezt már rég fel kelltt volna dolgoznia az országnak , ami menne is, ha a politika a saját érdekei miatt nem venné ezt napirendre.

FüstM 2011.06.05. 21:25:51

@Bergeroth:
Házsongárd, Berethalom, Körmöcbánya, a gömöriek, az igazi kolozsvári töltöttkáposzta, az erdélyi krumplileves, Palics, a csingerálás, a Kalotaszegi muzsika és a Varjúvár, meg a Karcsánál mulató "szlovákok"

mondjam még? vagy érted

Alamio 2011.06.05. 21:26:36

@taecleau: Mely nyelvtan szerint következik a győzködésből az, hogy elengedhetetlen a meggyőzés?
Tiszát a háború kirobbantásához nem kellett meggyőzni. Ellenben a szövetségest jó meggyőzni az igazunkról, vagy esetlegesen veszélyforrássá/kellemetlenséggé válik.

Nagyon gyenge, és a lényeget véletlenül sem érintő szőrszálhasogatás volt ez.

Bergeroth 2011.06.05. 21:28:06

@FüstM:
Nézd, nekem ezek semmit nem mondanak, úgyhogy számomra ezek idegen helyek és idegen fogalmak. Még akkor is, ha MO.-hoz tartoztak egykor. De mivel én akkor még nem éltem, tehát...tehát számomra semmit nem jelentenek. Ennyi.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.06.05. 21:29:06

@soproni1: Nekem jobbak a tapasztalataim az Erdélyiekkel kapcsolatban.
De ha teszem lett volna rossz tapasztalatom is (nem volt soha), akkor sem büfögném ide soha azt, ilyen nagy általánosításképpen egyként megsértve határontúli honfitársainkat.

Ettől én jobban szeretem a hazámat, hogy ilyet tegyek.

FüstM 2011.06.05. 21:30:41

@Bergeroth:
Nincs identitás múlt és történelem nélkül. Magyar múlt és történelem pedig nincs az elszakított részek és emberek nélkül. Nem hiszem el, hogy nem érted.

Persze a magyar identitás nem csak ebből áll, és nem csak kesergésből. Nem csak múltból, hanem jövőből is. De a múlt nélkül nem létezik.

oscar dirlewanger 2011.06.05. 21:34:09

a magyarok a szláv és román népeknek a nyomába sem érhetnek kulturális szinten!!a főzést is tőlük tanulták, mert előtte nyersen ették a hust!!ezek történelmi tények!!!

b0lha 2011.06.05. 21:35:08

@FüstM: :D mondogasd, h nem ertem. te vagy az, aki ahhoz ragaszkodsz, h a hazaszeretetbe muszaj, h beletartozzon a trianonfajdalom. megint csak eloiteletek alapjan irogatsz, nagy hiba. rengeteg ismerosom ment ki, es megy ki mostanaban is kulfoldre, azon az alapon, h "elhagyjak a sullyedo hajot". imadom magyarorszagot, akar szopas lesz itt elni, akar nem, soha ki nem akarom tenni a labamat innen. imadok nagyon sokmindent, amit nem fogok most itt felsorolni. idegenforgalomban dolgozom, alapveto elvaras, h ismerjem es szeressem a hazamat. voltam - ha nagyon rovid ideig is - de valogatott kerettag, ahol a hazamat kepviseltem. csak tudod, nalam a haza szeretete, nem abbol all, h multbeli dolgok miatt kajabalok. hanem abbol, h csendben teszem a dolgomat, es probalok minel elorebb jutni. mert jelen pillanatban ez szolgalja a haza erdekeit. nem az, h nemzeti fajdalmakat idezgetunk, buslakodunk miatta, es lazongunk. haza es haladas, tudod. ebben vhol sehol sincs a "de kozben nezz hatra es siiiirj" eszme...

Irorszagi Balazs 2011.06.05. 21:35:35

@matkó: ez teged es a csaladodat minositi.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.06.05. 21:37:31

@b0lha: Az a baj, hogy azt hiszed vagy ez vagy az a helyes.
Pedig együtt helyes és együtt teljes az élet.
A múlt emlkézetével, a jelen megélésével, a jövőre gondolással.

Jack Frost 2011.06.05. 21:39:55

@soproni1: nézd, ez valóban nem helyes ill. valóban rossz érzést kelt az emberben. Elismerem. Bár alapvetöen az erdélyi embert sokkal de sokkal öszintébbnek és tökösebbnek ismertem meg mint az átlag magyart, de biztos vannak ott is kivételek.

De mindegy, hogy a 4-es úton ki dudál le kit. Erdélyi magyar, nem román, felvidéki magyar nem szlovák. Jegyezzük meg. És egyben biztos lehetsz, ilyet kijelentést csak magyar ember enged meg magának. Egy franciának eszébe nem jutna Jean Reno-t lemarokkóizni.

Azért egy súlyosan elbaszott nemzet vagyunk sok tekintetben, nem csoda hogy nem visszük semmire...

FüstM 2011.06.05. 21:40:04

Abbahagyom.
Ez a Gréczy ne keressen azon, hogy gyűlnek a kommentek. Meg feltűnt ez az idióta provokatőr Oscar Dirlewangler is. Innentől reménytelen.

Bergeroth 2011.06.05. 21:40:49

@FüstM:
A problémát inkább ott érzem, hogy a politika olyan szinten kihasználta már a nemzeti jelképeket és fogalmakat, hogy bizonyos jelképeket és fogalmakat már bizonyos politikai pártokkal hozunk összefüggésbe.
Ezt tartom a legnagyobb problémának ezzel az egésszel kapcsolatban. Talán pont ezért nem érdekel engem, meg másokat sem. Mert szép dolog a hazaszeretet, de amikor a politikai pártok ezekkel kampányolnak és a saját céljaik elérése végett gátlástalanul és pofátlanul felhasználják ezeket a nemzeti dolgokat, akkor azt gondolom, hogy az egész megnyilvánulás átfordul egyfajta mézes-mázas giccsbe és nyáltengerbe, és egyáltalán nem érzem olyankor a nagy nemzetiességet, viszont érzem azt, hogy megint becsaptak és megint kihasználtak.
A magyar politika egyik legnagyobb hibája, hogy mindenbe bele akar pofázni, pedig az se megy nekik, amire felhatalmazást kaptak.

bájgúnár 2011.06.05. 21:40:49

@matkó: Remélem aztis leszarod ha fél magyarországot elcsatolják pár évtized múlva a barnabőrű testvéreink.
Únió?Barátságok,szövetségek alakúlnak és mennek tönkre.Az únió sem örök ahogy a megbonthatatlan szovjet-magyar barátság sem volt az.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.06.05. 21:46:09

@Bergeroth: A nemzet jelképeit kisajátítani nem lehet legfeljebb használni.
Láttam már magyar zászlót MSZP rendezvényen is teszem azt.

A nemzeti jelkép azért viseli a "nemzeti" jelzőt, mert a nemzet azt egyként használja.

Ha valakit ez idegesít az vélhetőleg nem a nemzet érvényesülését tartja szem elött, hanem valami egészen mást.

Engem soha nem bosszantott egyik jelkép se egyik pártrendezvény alkalmával sem, teszem azt. Ennek oka, hogy örülök minden esetben ha legalább az identitásunk közös.

insert random 2011.06.05. 21:51:27

Mai szemmel Trianon és revízió gondolata eléggé más, mint 20-ban volt. Egyrészt EU, Schengen és kettős állampolgárság (meg szabad piac és teljes körű választójog) mellett tökmindegy, kihez tartozik Erdély vagy a Felvidék. Ha holnap visszacsatolnák Erdélyt, az pont annyira lenne magyar terület, mint amennyire most. Másrészt meg lassan ott tartunk, hogy a határon túliaknak jobban megy a soruk a gúnyhatáron túl mint nekünk az anyaországban. Ha most szavaznának a szlovákiai magyarok, hogy hova tartozzanak, nem csodálkoznék, ha maradnának a status quónál. Nem azért mert elszlovákosodtak, hanem mert egyszerűen jobbak az életkörülmények.

Jack Frost 2011.06.05. 21:55:12

@insert random: Igen-igen. Vajon Burgenland hova akarna tartozni egy ilyen szavazás esetén :-))) De Sopronban sem volnék annyira biztos hogy olyan hüséges város lenne mint volt anno.

soproni1 2011.06.05. 21:56:14

@Trompf:

Sajnos, ha határontúli magyarságról megy a diszkurzus, mindenkinek az erdélyiek jutnak eszébe, mert velük kapcsolatban vannak rossz tapasztalataink. Az osztrák, szlovén magyarságról sosem beszélünk. Pedig Ők is a nemzet részei ( hiába is tagadják).

b0lha 2011.06.05. 21:58:26

@Trompf: nem hiszem azt. csak a szelsosegeket nem szivlelem. tudod, nekem is eszemben van, ez a dolog is, sok mas mellett. de ugy gondolom, h ez is azok koze a dolgok koze tartozik, amiknek amikor itt van az ideje (jelen esetben eme nemes neves nap), akkor megallunk, visszaemlekezunk ra, lerojuk tiszteletunket... utana pedig megyunk tovabb a dolgunkra. ennyi. egyebkent pedig a legviccesebb az, es sajnos ebbe a jatekba en is belefolytam, pedig ha tehetem kimaradok belole, hogy most is egymas torkanak esunk, es most is egymast szapuljuk. nekem nincs bajom azokkal akik nagyon, v az en nezopontom szerint tulsagosan is komolyan veszik ezt a dolgot. akkor kezdodik a problemam, ha meg akarnak teriteni, es ha ez alapjan engem kevesbe tartanak magyarnak. na, ez az ami cinkes ebben a dologban.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.06.05. 22:01:07

@soproni1: Épp ezt mondom. Nincsennek rossz tapasztalataink. Egyáltalán nincsennek.
Mitöbb nagyon kellemes, jó tapasztalataink vannak nekem és ismerőseimnek is.
Ezért látogatjuk előszeretettel gyakran ma is Erdélyt.

Nem kétlem lehet neked van rossz tapasztalatod 1-2 emberrel kapcsolatban, aki erdélyi. De ezt kivetíteni az összes erdélyire az szánndékos gonoszság, szándékos gyűlöletkeltés, és egyben aljas hazugság.

Bergeroth 2011.06.05. 22:02:18

@Trompf:
így is lehet nézni.
Én meg azt gondolom, hogy egy olyan politikus, aki nem képes a saját véleményével megfogni a tömegeket, és ekkor beveti a magyar jelképek használatát, csak és kizárólag a saját politikai céljai elérésére, az nem több 1 büdös patkánynál.

bájgúnár 2011.06.05. 22:04:01

@Bergeroth:
1920 junius 4.Ekkor történt hazánk szétdarabolása.jólenne végre tudni a valós dátumot és nem baromságot írni hogy azon rágódunk ami 163 éve volt.Amúgy nemcsak területet vettek el hanem területtel együtt elcsatoltak többmint 3 millió magyart úgy hogy elsem hagyták hazájukat.Nemcsak a te szégyened a történelmi múltunk ily gyatra ismerete hanem szüleidé is akik nemmeséltek ezekről a dolgokról.Talán azért mert az ő családjukat nemérintette.Majd hamár benő a fejed lágya akkor elfogsz gondolkodni mivolt Trianon szégyene.Itt senki nem arról beszél hogy fogjunk fegyvert és szerezzük vissza.itt arról beszélünk hogy igazságtalanúl szétdarabolták ezeréves hazánkat úgy hogymég az etnikai határokra sem figyeltek.Lenyúlták vasutainkat,bányáinkat.Ha nagyon fellengzős akarok lenni akkor aztkell mondjam még mostis Trianon miatt élsz szarúl.Mert minden ami azután történt e nemzettel Trianon befolyásolta.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.06.05. 22:05:20

@b0lha:
Ebben valóban nem értünk egyet. Szerintem egy ilyen tragédiát:

"A békeszerződés eredményeképp a 325 411 km² összterületű Magyar Királyság elveszítette területének több mint kétharmadát, (az ország Horvátország nélküli területe 282 870 km²-ről 92 963 km²-re csökkent) lakosságának több mint a felét, az 1910-ben még 20 886 487 fős ország lakossága 7 615 117 főre esett vissza."

csak komolyan lehet venni, máshogy nem.
Emlékezni kell rá míg élünk. A gyermekeinknek is.
Mert ez a műltunk. A miénk. És ezt senki nem veheti el tőlünk.

Ha te nem akarsz rá emlékezni ne tedd. De az én jogom soha ne akard elvenni szépen kérlek erre.

b0lha 2011.06.05. 22:05:52

@Trompf: nem hiszem azt. csak a szelsosegeket nem szivlelem. tudod, nekem is eszemben van, ez a dolog is, sok mas mellett. de ugy gondolom, h ez is azok koze a dolgok koze tartozik, amiknek amikor itt van az ideje (jelen esetben eme nemes neves nap), akkor megallunk, visszaemlekezunk ra, lerojuk tiszteletunket... utana pedig megyunk tovabb a dolgunkra. ennyi. egyebkent pedig a legviccesebb az, es sajnos ebbe a jatekba en is belefolytam, pedig ha tehetem kimaradok belole, hogy most is egymas torkanak esunk, es most is egymast szapuljuk. nekem nincs bajom azokkal akik nagyon, v az en nezopontom szerint tulsagosan is komolyan veszik ezt a dolgot. akkor kezdodik a problemam, ha meg akarnak teriteni, es ha ez alapjan engem kevesbe tartanak magyarnak. na, ez az ami cinkes ebben a dologban.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.06.05. 22:10:00

@Bergeroth:

Azt hiszem te lebecsülöd az emberek gondolkodási képességeit.

Avagy szerinted az embereket egy jelkép puszta használata mozgatja meg ?

Ha valami megmozgatja az embereket az ennek éppen az ellenkezője. A jelképektől való merev elzárkózás, és esetleg az nemzeti identitásunk tagadása, elutasítása.
Az megmozgat néhány millió embert az igaz.

Bergeroth 2011.06.05. 22:16:22

@bájgúnár:
Ó a francba, miért mindig 1848 jut eszembe, amikor trianonról van szó? Elnézést, ebben igazad van.
Viszont szüleimet kérlek ne keverd bele, tisztességes emberek, 1 forintot nem loptak el soha. Sőt, talán meg is köszönöm nekik, hogy nem verték belém trianont, mert akkor én is ilyen megkeseredett lennék mint itt sokan.
Hidd el, sokkal jobban érdekel, hogy mit lehet kihozni a jelenlegi lehetőségekből, mint az, hogy folyamatosan egy feszült légkör legyen fenntartva (trianon), ahol mindenki ellenség aki nem bológat együtt a nagy átlaggal.
Az meg, hogy szerinted jelenleg is trianon miatt szívunk, ne haragudj de minimum megmosolyogtató.
Mintha azt mondanád, hogy a világválság nem több mint egy utózönge, amit a II. VH.-nak köszönhetünk.

soproni1 2011.06.05. 22:19:39

@bájgúnár:

Ha Trianon miatt élnénk szarul, akkor pl. a románok jobban élnének.
Lehet, hogy lenne még egy Borsod-, Szabolcs megyénk. Félek, hogy nem önmagában a terület határozza meg a gazdasági, kulturális fejlődést, hanem az ott lakók. Ha svájciak laknának Borsodban, szerintem máshogy nézne ki.
Aki járt már a nyugati határszélen, láthatja a különbséget a keleti határokhoz képest.

Szindbad 2011.06.05. 22:19:53

@FüstM: Teljesítmény, kolléga. Trianonozásból nem lesz teljesítmény.

Qqriq 2011.06.05. 22:20:31

@EZsL:

"5. Semmi bajom SEMMILYEN nemzetiséggel, semmilyen nemzettel, sem románnal, sem szlovákkal, de ha Romániában és Szlovákiában élnek, akkor nekem románok és szlovákok és nem óhajtom őket az én adómból támogatni. :-( "

"Aki Romániában él ott született, az Román. Aki Szlovákiában él, ott született, az Szlovák. Aki Magyarországon él, ott született, az Magyar.

Ennyire egyszerű. "

"Nekem legalább igazam van. :-)"

Francokat van!
és tényleg egy senki vagy...

Bergeroth 2011.06.05. 22:20:36

@Trompf:
"Avagy szerinted az embereket egy jelkép puszta használata mozgatja meg ?"

Még mindig a jelképek politikai felhasználási céljairól beszélek.
Nem érted, vagy nem akarod érteni?
Nem a kokárdával van a baj, hanem azzal, amikor orbán "beszari" viktor kiáll a tömeg elé és kitűzött kokárdával (márciusban), kijelenti, hogy "aki nincs velünk, az ellenünk van".

A jelképek vs. emberek reakcióját meg szerintem hagyjuk, erről hetekig lehetne beszélni, főleg jelen világunkban, amikor 1 ikon többet mond ezer szónál. Lásd céglogóktól kezdve át a metrót jelző ikonokig, egészen az oldalra fordított háromszögig ami a lejátszást jelöli. :)

Bergeroth 2011.06.05. 22:22:45

@Bergeroth:
izé, májusban, azt hiszem akkor volt. A lényeg, hogy nem március 15.-e volt.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.06.05. 22:22:49

@Bergeroth: Ugyanmár. A politikusok bővelkednek hasonló szófordulatokban.
Orbánnak aki nincs velünkje, Gyurcsánynak a mi vagyunk a demokraták ,...

Ettől még büszkén hordok kokárdát, és demokratának vallom magam, ha akár egyikkel se értek egyet.

soproni1 2011.06.05. 22:24:09

@Bergeroth:

1848-ban fellázadtunk a munka ellen. Úgy érzem,az osztrákok nem érzik vesztesnek magukat nélkülünk. Sajnos az idő mindent eldönt...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.06.05. 22:24:16

@Qqriq: Aki kórházban született az meg orvos, de majdnem biztos hogy ápolónő.

Hát persze .. ;)

Tomycat 2011.06.05. 22:29:10

En nem Magyarorszagon szulettem, de magyarnak nevelt anyam. Amikor Magyarorszagra kerultem, olyan helyen eltem, ahol Trianon napi fajdalom volt, nem terkepen huzott hatar. Ma megint nem Magyarorszagon elek, teljesen idegen kornyezetben, megis magyarnak neveltem gyermekeimet. Magyarnak, de nem a helyiek ellenere, ellensegekent, hanem olyannak, aki a helyiekkel egyenerteku hazafi, de magyar.

Aszimilacio? Minek? Hazankat, csak ugy mint szuleinket nem vagy-vagy alapon (vagy anyamat vagy apamat), hanem is-is alapon (anyamat is apamat is) szeretjuk! Es teljes szivunkkel szeretunk, nem felig apamat es masik felevel anyamat szeretem. Az meg abszurd hulyeseg, ha valaki jon es hoborogve koveteli akkor most dontsem el magyar vagyok vagy mas nemzetisegu. Nekem olyan hulyeseg ez, mint ha azt mondana akkor dontsem el anyamat vagy apamat szeretem. Nem erti a balga, attol hogy neki csak egy hazaja van, nekem lehet tobb is.

Baloldali vagyok. Orbanban is es Gyurcsanyban is azt szeretem ami baloldali (a tobbseg, a nemzeti erdekek kepviselete) es azt utalom ami jobboldali (kirekeszto, kisebbsegi erdekek kepviselete). Buszken vallalom magyarsagom! Ha idegenben vagyok, mint gyermek a szuloi szeretetet, igenylem a haza figyelmet, mert abban latom igazolasat annak, hogy nem hiaba neveltem magyarnak a gyerekeimet. Amikor otthon vagyok, akkor aldozok azert, hogy jusson a hatarainkon tul levoknek.

Trianon - igazsagtalan volt. Faj? Persze. Kinek nem? Hatarrevizio? Orultseg! Ma, amikor Europaban a harokat eltoroljuk, hatarokat akarunk rajzolni?

Nekunk magyaroknak a 2-ik vilaghaboru 1991-ben ert vegett az oroszok kivonulasaval, az 1. VH pedig az Europai hatarok torlesevel fog vegzodni. Akkortol ujra johetunk, mehetunk, koltozhetunk szabadon.

Ha most valami csoda tortenne es uresen visszaadnak Kassat, Kolozsvart, Aradot sem kellene. Honnan keritenenk oda magyar lakost? Vagy nyugdijasokkal toltenenk fel, esetleg torokokkel vagy afrikaiakkal? Csak ne roman vagy szolvak legyen? Nevetseges! Hat nem inkabb testverunk a roman vagy szlovak? Hat ezert is hulyeseg minden szoveg a hatarreviziorol. Eljenek csak nyugodtan azok akik ott vannak. A hatarokat felejtsuk el.

Emberek tomorulnek manapsag magyarkodo szoveggel. Nem hiszem en azt, hogy komolyan gondoljak es aldozatokat is vallalnanak azert a magyarsagert amire olyan buszkek. Inkabb hiszem en azt, hogy valami hasznot lesnek, max potcselekszenek. Mert a hazanak most gyerekekre van szuksege (aze a haza aki teleszuli) es aki nem vallal 3 gyereket az csak dumal, nem vallal az aldozatot. Hogy 3 gyerek ma szivas? Ki mondta, hogy nem? Azert aldozat az aldozat mert nem konnyu vallalni, viszont hitelt ad a szavaknak.

Qqriq 2011.06.05. 22:30:03

@matkó:

""Trianon lelkileg soha ki nem heverhető trauma" -- mi fasság ez? Se nálam, se szélesebb családi körben, se ismerőseim között nem szenved senki trianon-traumában. Egyenesen leszarom, hogy mit csatoltak el. Ha valami az agyamra megy, az az, hogy ezen még mindig síránkoznak, s pláne, hogy a szomszédos állampolgár magyarokat a magyarországi pénzekből támogatják. Ez a trauma, vazze! "

Hogy te mekkora gyökér vagy!!!

Gondolom, ha véletlenül Erdélybe születtél volna, most lecsesznéd anyádat, miért nem románul tanított meg. Legalább örülhetnél Trianonnak.

soproni1 2011.06.05. 22:44:50

@Tomycat:

A jobboldali nem kirekesztőt jelent.
A magasabb rendű országokban a tőkebarát néprétegre mondják, hogy jobboldali. Nálunk a posztkommunistát hívják így.
Az csak egy véletlen egybeesés, hogy nálunk a nacionalista is posztkomm. oldalra került.
Az, hogy a baloldal vezére egy gyáros, az meg kifejezetten érdekes szitu. Mi lenne, ha még több népréteg veszekedne idehaza !

Szindbad 2011.06.05. 22:48:10

@Qqriq: Én is azt gondolom, hogy elég már a nyávogásból.

Tomycat 2011.06.05. 22:52:18

@soproni1: Az ultra jobb, a fasiszta nem kirekeszto?
Egyebkent nem tekintem egyik politikai partunkat valodi bal vagy jobboldalinak.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.06.05. 22:55:24

zsótika, elütéses szar fos poszt ez....
nagyon igyekeztél, kicsit hamar kaptad le a tervasztalról..
kouréol..igaz?

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.06.05. 22:58:39

Szomorú, sajnálatos, kegyetlen, igazságtalan a trianoni döntés, de túl kell lépni rajta. Nem lehet állandóan ezen siránkozni, székelyhimnuszt énekelni és búsulni.

Ezért a legpesszimistább nép a magyar.
A szomszédaink az állandóan beavatkozó, fideszes megosztó politika miatt utálnak bennünket!

Qqriq 2011.06.05. 22:59:04

Trianon közvetlen okozója Magyarország totális katonai veresége volt. A világháborús vereség önmagában még nem feltétlenül vezetett volna Trianonhoz, de az 1918 nyarán még nulla hadseregű Románia, Csehszlovákia, Szerbia 1 év múlva megszállta az országot, és az végképp betette a kaput.
Ebben a károlyi-linder-féle idiótáknak döntő szerepük volt. Akkor hadakoztunk, amikor nem kellett volna, és akkor nem, amikor nagyon is kellett volna.
És mit tanultunk ebből a mára vonatkozóan? A magyar honvédség állapotát elnézve: semmit. Ha bekövetkezne egy olyan kataklizma, ahol fegyverrel kellene megvédenünk nemzeti érdekeinket volna esélyünk?
(És mielőtt még megkérdezné valaki, milyen kataklizmára gondolok, fogalmam sincs. Az én fantáziám nulla a történelem fordulataihoz képest. Gondolta volna valaki 1910-ben, hogy 9 év múlva román csapatok állomásoznak Budapesten? Vagy 1940-ben valaki, hogy 5 év múlva szovjet csapatok foglalják el Berlint? A történelem bármit hozhat.)

Katapán 2011.06.05. 22:59:06

Bergeroth és a Többiek, kiknek unalmas a téma - mennyire is aktuális ez a kérdés, miért is rugóznak ezek a szerencsétlen maradiak Trianonon, amikor már egyáltalán nem korszerű kérdés? Miért nem a kifizetetlen számláinkon dolgozunk? - pedig az mennyivel XXI. századibb.
És hát egyébként is az 1920-as MO. max 60% magyart tartalmazott az erőszakos magyarosítás hatására, épp időszerű Trianon. Nos:
varga.adatbank.transindex.ro/?pg=3&action=etnik&id=1233
CSak egy példa (Nagyvárad etnikai összetétele '92-ig) jól látszik, hogy 1920-ban még csak mutatóba(!) voltak románok, nem vicc, 5% alatt voltak. És többséget is csak 1970 után szereztek, pedig akkor már 50 éve (kis megszakítással) náluk volt a föld.
Mindenkinek meg kell értenie: előbb utóbb minden kötödésünket elveszítjük az elszakított területeken, ha nem teszünk semmit. Szóval, ha úgy vesszük, vannak területek, amelyek akár 40-50 éve még simán teljeswen magyar többségűek voltak, nem beszélve a ma is 90% magyar tömbökről.
Miért kellene nekünk semmibe vennünk az akár csak 40 évvel ezelőtti állapotokat - én spec. nem sokkal ez után születtem.. miért kéne lefütyülnünk saját min. 1000 éves múltunkat???

Qqriq 2011.06.05. 23:02:45

@Orbán takarodj!!:

És 1980-ban miért utáltak? Az állandó beavatkozó fidesz politika miatt?

És amikor Pozsonyban akarja megmondani valaki, hogy kinek adhatunk állampolgárságot, az nem beavatkozás?

Tomycat 2011.06.05. 23:04:13

@Katapán: Kerded miert? Mert nincs magyar gyerek akikkel benepesitenenk az emlitett teruleteket.

Katapán 2011.06.05. 23:04:32

@bájgúnár: köszönjük, ez nagyon igaz. A mai többség nem veszi figyelembe, hogy Trianon simán lehet oka a mai gazdasági állapotoknak. Korabeli nyilatkozatok vannak arról, hogy MO. ebben az állapotában nem fogja megérni az ezredfordulót, mert ÉLETKÉPTELEN. Szóval ezt is szem előtt kéne tartani.

Tomycat 2011.06.05. 23:06:02

@Katapán: Kerded miert? Mert nincs magyar gyerek akikkel benepesited az emlitett teruleteket.

Qqriq 2011.06.05. 23:12:20

@Katapán:

Nagyvárad?
Ajánlanám figyelmedbe Pozsony vagy Kassa etnikai összetételének változását.
Az amerikai indiánok kiirtása lassabban ment, mint a magyar lakosság eltüntetése ezekből az "ősi szlovák" városokból.

ÉS még egy tanulság: eleinte csak menedéket kérő román, ruszin pásztorok jöttek át a Kárpátokon, meg menekülő husziták, csehek, morvák, a török elől menekülő szerbek. Aztán egyszer csak, mikor már elég sokan lettek, kijelentették, hogy ők az őslakosok, a magyaroknak meg coki.
És most jól elvihorászunk a Rajkára betelepülő szlovákokon. Nincs elég kertvárosi hely Pozsony körül...

Károly4 2011.06.05. 23:12:28

Trianonnal mesterségesen kezdődött el valami, ami később már természetesen a Szovjetúnió, Csehszlovákia, majd a Jugoszláv tagállamok széthullásával folytatódott. Ennek a folyamatnak még ma sincs vége: Skócia kiválása valószínűleg bekövetkezik, Belgium, Olaszország, Németország sem tud talán a mai egységben megmaradni. Az EU léte csak erősítheti ezt a folyamatot.

Ha Trianon nem következett volna be, emiatt a folyamat miatt akkor sem tudott volna a történelmi Magyarország területi egysége máig megmaradni.

billy reed 2011.06.05. 23:28:11

@Qqriq:
"Ebben a károlyi-linder-féle idiótáknak döntő szerepük volt. Akkor hadakoztunk, amikor nem kellett volna, és akkor nem, amikor nagyon is kellett volna."
Hát, nem igazán erről van szó. Ez csak a magyar Trianon-legendárium része, hogy megnyugtassuk magunkat.
Az OMM felbomlásával megszűnt a hatalmi egyensúly Európában, és az antant ezt akarta pótolni az új államokkal. Középiskola 4-es tananyag.
Kissé paranoiás vagy. Egyébként nézz utána a családodban hányféle nemzetiség található!
Az enyémben akad pár!
Ó, bocs, te Árpád óta törzsökös magyar vagy gondolom!

Bergeroth: Teljesen igazad van!

@Katapán: Az asszimiláció teljesen normális folyamat.
Lehet persze erőszakosan is, ahogy pl. századfordulón a magyar kormányok csinálták. A szemük előtt egy magyarok vezette Közép-Európa lebegett, igaz ehhez be kellett olvasztani az itt élő nemzetiségeket. Próbálták is, elég durván.
Nem véletlen, hogy elegük lett.
Amúgy meg "mellékesen" akadt néhány nemzetközi tényező is...
Nézz utána, mielőtt beleszólsz valamibe, amihez nem értesz.

Egyébként: "Aki a kezét az eke szarvára teszi, és hátranéz, nem alkalmas Isten országára!" /Mondá Jézus!/
Ő elég jobbos, remélem?

billy reed 2011.06.05. 23:29:25

@FILTOL: Nem, a poszt teljesen megfelel a jelen helyzetnek, és a tényeknek.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.05. 23:34:21

@Károly4: "Németország sem tud talán a mai egységben megmaradni."

Miért? Egységesebb mint eddig soha!

Bambulka 2011.06.05. 23:37:12

Ez a trianoni sztori a múlt évezredben volt, kit érdekel ?

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.06.05. 23:41:28

@Bergeroth:

Igen, de hadd tegyek hozzá valamit, illetve hadd egészítsem ki az általad leírtakat:

Egnem nem Trianon nem érdekel, hanem az oldalak által formált történelmi szemlélet hazugságai, féligazságai nem érdekelnek,azokra nem vagyok kíváncsi. Olvastam én Házsongárdról, a Szepességről, meg Erdélyről sokat, de amit a napi politika tesz ezekkel a dolgokkal, nos, az nagyon nem érdekel, sőt, gyakran fel is bosszant, már a Kádár-érában is bosszantott.

Tegnap egy szegedi tv-n láttam egy műsor részletet Trianonról. Valami ilyesmit mondott: Trianon valós oka egy román történtész 1800 valahányas térképe, amin nem, vagy úgy szerepel Magyarország, ahogy.
Tehát ez a zöld kályha, ez az origo. Persze, tudom, hogy kicsoda Raffay Ernő, és tudom, milyen poltikai nézelet vall, de ha ez igaz akkor....:-(.

Szóval, szép, nemigaz? Így vegye az ember Trianon-t komolyan, ugye?

popocatepetl 2011.06.05. 23:43:21

@Bergeroth: Úgysem érted meg, a te országodból nem vettek el semmit, az csak elvett másoktól.

Károly4 2011.06.05. 23:45:47

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn
A protestáns és katólikus többségű területek széthúzására gondoltam. Lehet, hogy nincs igazam. Ez csak egy vélemény. ;)

popocatepetl 2011.06.05. 23:46:03

@soproni1: Olyan kár, hogy nem tudom megzavarni a fejedben az erdélyi - nem erdélyi felosztást egyszer úgy, hogy dudálj rám a 4-es főúton.

popocatepetl 2011.06.05. 23:46:53

@Bambulka: Sokakat, kivéve a nem-magyarokat,

popocatepetl 2011.06.05. 23:48:31

@billy reed: "Nem, a poszt teljesen megfelel a jelen helyzetnek, és a tényeknek. "

A te agyadban legalábbis.

popocatepetl 2011.06.05. 23:50:11

@Orbán takarodj!!: Aki akar túllép rajta, aki nem akar az nem lép túl rajta.

Senkifia 2011.06.06. 00:11:09

@Orbán takarodj!!: nem. megsúgom neked,hogy mindenképp utálnak. akkor is utáltak,mikor asse tudta a magyar politikai elit,éppen kinek a seggét nyalja minél mélyebben,nehogy megsértsük a környékiek érzéseit. Max akkor röhögtek is rajtunk. Ha picit,így,vagy úgy, a szájukba lépünk,akkor ugyanígy fognak utálni,max már nem röhögnek annyira. Ez az,amit észre kéne venni. 35 évet éltem romániában,ebből 8at funar Kolozsvárján . Tudom,miről beszélek.
És nem,nem kell sem elfeledni,sem túllépni trianonon. Igenis beszélni kell róla,és emlékezni rá. És akinek nem tetszik,megcsókolhatja a nagy európai fehér seggünket...ennyi.
Mindenki a magyar revizionizmustól "retteg",meg a nacionalizmuson sír. Miközben az ukrán, szlovák,román olyan nacionalista,hogy esik szét bele.A nagy nyugat-európai nemzetekről nem is beszélve, francia,német,olasz,spanyol. Ja hogy nekik lehet,mert...miért is? szóval kicsit körül kéne nézni,és ami a miénk, azt megtartani. Ha másképp nem, az emlékeinkben. Mert lehet ezt propagálni,hogy ááá lépjünk túl rajta. A baj csak az,hogy azok,akik megkapták ingyen kétharmad Magyarországot, nem lépnek túl rajta.Akkor sem fognak,ha mi túllépnénk. És tapossák az ottani magyarokat,ahol érik. Ha Magyarország nem emel szót értük, akkor süljön ki a szemünk.
És fel fogunk ébredni,hogy 100-200 év múlva már nem lesz,aki magyarul beszéljen Magyarországon sem. Lehet,hogy van,akinek ez mindegy,vagy pozitívum, sőt,meg vagyok győződve erről,hogy van ilyen egy csomó(nagyrészt balliberális,ugye,csak hogy a posztnak is ellentmondjak kissé). De talán van olyan is,akinek nem mindegy. Ehhez kéne tartani magunkat.

kereszturi 2011.06.06. 00:17:59

Nem lehet jövője egy olyan országnak, amely nem becsüli a múltját. Magyar az, akinek Trianon fáj.

Szégyellje magát ezen szenny írója és azok is, akikben szemernyi jó érzés sincs a hazája felé. És ehhez még csak jobboldalinak sem kell feltétlen lenni, bár a mocskos bal és libsi oldal csak a szennyet tudja okádni.

Ex0dus 2011.06.06. 00:20:47

@Qqriq: A teljes ép magyar hadsereg se lett volna elég sajnos, a törökök és a bolgárok is speciális helyzetben voltak, a törökök 3 évig háborúztak még, hogy megváltoztassák a békeszerződést.

Magyarországnak erre sem ereje, sem esélye nem lett volna. (3-4 frontos háborút jelentett volna egy végletekig kimerült hadsereggel)

Senkifia 2011.06.06. 00:21:04

@soproni1: én is románul beszélek az asszonnyal,ha nem akarom,hogy a gyerekek értsék ...qrva kényelmes... neked is ajánlom idegen nyelvek ezirányú felhasználását:) de attól,hogy te ezt nem teszed,valszeg kettőnk közül belém több magyarság tudat és nemzeti érzelem szorult . Lévén,hogy engem 80 évig elnyomott, elrománosításnak ellenálló nagyszülők-szülők neveltek magyarnak,mindig felálltam,és könnyes szemmel énekeltem a Himnuszt,és hallgattam a Szózatot éjjel 1kor,helyi idő szerint,szilveszter éjjel.(pl Király Lindával ellentétben én tudom a Himnusz összes szakaszát, kb 3 éves korom óta(de persze a Király család a nagymagyar:)) és nem olyanokneveltek fel magyarnak(?), akiknek sikeresen mosták ki az agyát azzal,hogy "csak 10millió magyar van,felejtsük el a többit,mert azok románok,szlovákok,csak mi vagyunk magyarok,ne törődjünk mással,nehogy megsértsük szocialista testvéreink érzéseit"... De azért nyugodtan lerománozhatsz. Bár én nem megyek "fürcsizni" a "balcsira",és nekem ideadják a dolgokat,nem "odaadják",mint a kedves pestieknek,és még hosszasan sorolhatnám :)
peace

kéne egy nick 2011.06.06. 00:22:29

@Tuor:
Robert Burns skót költő az 1700-as évek második felében élt (1759-1795), és erősen skót nemzeti érzelmű ember volt.
A verseiben ennek ellenére elvétve fordulnak elő gael szavak.

Szóval ha a hozzászólásod többi része is annyira igaz, mint a gael nyelv Skóciában való használtára vonatkozó, akkor felejtsük is el az egészet.

Ellensúly 2011.06.06. 00:25:23

@légycsapó: Te jó ég, miket hordasz itt össze?! "A jobboldal ma is megfigyelhető erőszak központú, millitáns gondolkodásmódjának" tulajdonítod a ránk kényszerített első világháborút (a helyesírási hibádat benne hagytam az idézetben). Szíved joga, hogy mindenféle, elméd által kreált fantom ellen hadakozz, de ha nem haragszol, ebben nem leszek vitapartner.

Egyébként nem tudom, hol jártál, amikor történelmet oktattak az iskolában. Tudom, hogy mindezt most nem lehet bepótolni, de annyit azért hadd említsek meg, hogy Magyarország a lehetőségeinek határáig elment Németországgal szemben. Menedéket adott a lengyelországból elüldözött zsidóknak, és ahogy lehetett, igyekezett távol tartani magától a hitleri államot. Nézz mélyebben utána Horthy és Kállay kísérleteinek.

Azt is tudatom veled, hogy a nácibarát Szálasi 1944 októberében jutott hatalomra, a német megszállás következtében. Azt szintén nem tudom, honnan vetted, hogy a magyarok "a holokausztot bármely más nácibarát kormánynál buzgóbban segítették."

Tuor (törölt) 2011.06.06. 00:25:26

@kéne egy nick: A gael nyelv Skócián belül csak a Felföld nyelve volt, Dél-Skócia nyelve már akkor is az angol volt.

pangea 2011.06.06. 00:34:24

@matkó: De nagy bunkó vagy te, matkó. Szomorú, hogy ilyen honfitársaim vannak :(

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.06.06. 00:37:18

@Senkifia: 2011.06.06. 00:11:09

Jók a gondolataid. Tetszik, amiket írsz.

Senkifia 2011.06.06. 00:38:14

@Ex0dus: székely hadosztályt Magyarországról lefegyverezték, azok meg tehetetlenül nézték,ahogy a párezres román hadsereg bemászik a Békási szoroson,miközben ,ha lehetőséget kapnak rá, a székelyek fél hátrakötött kézzel is kiverte volna azt asereget Erdélyből, gond nélkül.. Aztán mikor az egész vezérkarukat felrendelték Pestre,és ott is tartották,gondolom vendégségben, aki maradt főtiszt Erdélyben,megkérdezte: ki akar maradni Kolozsváron, a hadosztályban? és ki az aki inkább hazamenne, a saját családját és földjét védeni? Ebben a konjunktúrában meg szépen mind hazamentek. A románok meg Trianon előkészítésénél csak megmutatták,hogy na idáig vonultak a román seregek...szerintünk innen kéne meghúzni a határt... esetleg picit beljebbről...
A törököknek belekerült kb 20.000 halottjába,hogy megváltoztassák a békeszerződést,úgy,hogy a brit hadsereg,lévén birodalom,ugye,ott csücsült a fejükön. Szerinted két évvel a háború vége után a franciák mit szóltak volna,ha szól a francia kormány,hogy "bazzeg, balhéznak a magyarok a románokkal, menjünk még vissza háborúzni"...? valószínűleg össznépi felkelés lett volna,és lóf.sz se jött volna vissza. csak persze ehhez kellett volna egy magyar hadsereg,amit ugye "Nem akarok több egyenruhát látni" miniszter úr leszerelt.
(ez is baloldali volt, apropó miért nem tudom őszintének látni a posztoló sirámát,miszerint trianon is meg 56 is ugyanúgy fáj a baloldaliaknak is.... Mindkét esemény a magyarokra nézve tragikus részében óriási szerepe volt a "magyar" baloldalnak,mint aktív magyarellenes megnyilvánuló. Úgyhogy valahogy nem tudom bevenni ezt a szöveget,kedves gréczy). Szóval ennyire azért nem volt,illetve lett volna ,egyértelmű,hogy biztosan nem sikerült volna a békediktátum megváltoztatása... Csak persze az épp regnáló tanácsköztársaság kényelmesebbnek ítélte meg,hogy hagyja az egészet veszni. miközben a trianoni feltételek szigorúságához is hozzájárult, objektív módon. Lévén,hogy Nyugateurópa nem igen szeretett volna egy kommunista Magyarországot ,viszonylag közel a szovjetekhez. Úgyhogy szépen szétszabta Mo.t.
De persze ez a tipikus veszett fejsze nyele.

Ellensúly 2011.06.06. 00:51:28

@al kotmány aláiro álamfö: Köszönöm! Az igazamat pont a magadfajta bunkók bizonyítják, akik érvek helyett annyit képesek kinyögni, hogy "seggfej vagy". Ez ám a szoclib kultúra, gratulálok!

Ex0dus 2011.06.06. 01:07:51

@Senkifia: Jó, csak ne felejtsd el, hogy pl a törökök spec helyzetben voltak, volt egy hatalmas országuk. Megtehették azt nyugisan, hogy visszavonultak az ország belsejébe és húzták az időt. Gyak mindenki a törököknek esett, de a törökök tudták, hogy az idő nekik dolgozik.

Magyarországon ez esélytelen lett volna. Ha nekünk jön mindenki, akkor 4 frontos háborúba kerülünk, amibe az antant erők is csapatokat dobtak volna át, tehát nem csak rongyos román, szerb vagy szlovák erőkkel kellett volna szembenézni, hanem harcedzett francia, brit katonákkal, légierővel, tankokkal.

Nyerni nem lehetett volna, DE esetleg egy kicsit jobb feltételeket kiharcolni esetleg, ezt utólag sajnos már nem tudhatjuk, az tény és való, hogy Károlyi úgy ült oda az asztalhoz, hogy semmi sem volt a zsebében, ilyen helyzetben nem is volt nagyon miről vitatkozni.

carramba007 2011.06.06. 01:38:05

Nem lehet rá politikát építeni, ez biztos. De az sem megoldás, amit a baloldal az elmúlt 20 évben csinált, hogy gyakorlatilag tabutémaként kezelte: egy állami megemlékezés nem volt, egy szál virágot, egy koszorút senki nem tett le, nem épült egy hivatalos emlékmű, stb. Ez nagyon nagy hiba volt, mert így a jobboldal, különösen pedig a szélsőjobb kisajátította, és az ő interpretálásukban van ez most össznépileg feldolgozva, megemésztve, vagy épp hogy nem megemésztve.

A baloldal Trianont összemossa a zsidók ellen elkövetett bűnökkel, irredentát kiállt, ha valaki komolyabban akar beszélni róla, nyilasozik azonnal.
Pedig Trianonnak nincs köze a zsidókhoz, a holokauszthoz.
Trianon egy szörnyű nemzeti tragédia, amit a rendszerváltás után is illett volna tisztességgel meggyászolni, megemlékezni róla. Ehelyett volt a néma kuss.

És Trianonnak semmi köze a csekkekhez, a napi megélhetési gondokhoz vagy épp az aktuális adópolitikához! Vagy csak annyi köze van hozzájuk, mint mondjuk március 15-ének vagy október 6-nak. Gondolom, akkor sem emlegeted a holokausztot meg a csekkeket, csak tisztelettel emlékezel.
Ezt kellett volna tennie a baloldali kormányoknak is az előző ciklusokban is.

carramba007 2011.06.06. 02:38:10

Ja, és még valami. Azt írod, hogy "Trianonról búsongani ma már nem vezet sehová...Ebből nem vezethető le a XXI. századi Magyarország."

Ha neked ez az egész csak búsongás, akkor nem értesz belőle semmit.

A 21. századi Magyarország pedig -sajnos- ebből igenis levezethető lesz.
És ezért a baloldal és annak meghatározó értelmiségijei is felelősek, a fentebb leírt agyonhallgatás miatt, meg amiatt, hogy Trianonra csak mint a nyilas Magyarország előképére képesek gondolni. És amiatt is, hogy észérvekkel próbálják elmagyarázni, hogy Trianon csakis a mi hibánk, majdhogynem megérdemeltük, amiért a nemesség olyan szűk látókörűen bánt a kisebbségekkel. Az elkövetett hibákat nem vitatom, de ezekről a hazájától elszakított több millió magyar család nem tehetett. Mert június 4-én róluk kéne megemlékezni, az ő tragédiájukról, meg a mienkről, és levonni ebből okos tanulságokat persze.

Trianont nem lehet elbagatellizálni, nem lehet fölötte csak úgy átsiklani, ahogy szeretnéd. Része a magyar történelemnek, és része a 21. századi Magyarországnak is.

És ha van állami ünnep augusztus 20-án, akkor legyen megemlékezés (összetartozás, nevezze ki, ahogyan akarja) június 4-én is.

Kiss Dezső · http://szornyuseges.blogspot.com 2011.06.06. 03:30:26

Zsoltika hogyhogy nem írt születésnapi köszöntőt az ő Ferijének? Legalább ezt a Haydn-remeket elküldhette volna neki: youtu.be/7JTsLGAbdao

orsosszar 2011.06.06. 05:03:18

Trianon a dicső magyar múlt,..ami a szőröstalpú fasszopókat visszavágta a román cigány rokonaikhoz,...de miért is nem csodálkozom ,hogy a felcsúti orsós cigány ezekkel a genyákkal akarja a hatalmát évekre stabilizálni!
Nem lesz ennek jó vége kotontöltelékek,...jobb lenne ha mindenki a helyén maradna!

Jimbo75 2011.06.06. 06:07:05

@Senkifia:

Grat, hogy egy ilyenbe is bele tudod szőni a pestizést-vidékizést....
Egyébként itt Budapesten ideadják a dolgokat, nem tudom, honnan van ez az odaadják duma...

nesze nektek két harmad... 2011.06.06. 06:25:06

Tv2 nek vasárnap ezt mondta Orbán:
A változást végig fogjuk csinálni,(nyugdíjreformot a rendvédelmiseknél) akkor is, hogy ha egyébként nemcsak tüntetnek a házam előtt, hanem beköltöznek a hálószobámba".
Csak ezt felejti el, hogy a házban akkor már nem a drága festmény fog a falon lógni ...hanem személyesen a Diktátor!

Mr. Waszabi 2011.06.06. 07:07:48

Gyáva népnek nincs hazája. Ez a nép 286ezer a 93ezerhez arányban gyáva volt akkor, sőt azóta csak gyávább lett.
Ugyanilyen arányban viszont széthúzó is, ennek köszönheti sorsát.
Az csak szerencse, hogy az elmult 60 évben nem adódott újabb lehetőség, ok a további kurtításra, tehát ez se a mi dicsőségünk.

Mr. Waszabi 2011.06.06. 07:09:51

@waszabi: egyébként nem 90 éve kezdődött. A gyávaság és egyéni hatalmi érdekek mentén való széthúzás gyengített bennünket már a török és labanc uralmak idején is.

Mr. Waszabi 2011.06.06. 07:15:50

@carramba007: igazad van, hogy végre helyre kell tenni. De a lázítás nem helyretétel. Nézd meg, hogy a buta népet mekkora szarba keverte a dicsőséges Horthy kormányzó úr pont emiatt. És 90 év után még mindig ugyanazzal a szöveggel ugyanúgy át lehet baszni? Pedig a többség tanulta saját történelmét az iskolában.
A saját hatalmasaink szarták el, akkor is, és a nép akkor is ott hibázott, hogy nem rúgták ki azonnal az ilyeneket a székből. Aki nem tanul sorsából, az nagyon buta, azért veri a sors.

Pikk 2011.06.06. 07:21:58

A századfordulón Magyarország volt közép európa gazdatisztje. Ezt a szerepet megszüntették. A háborúban a vesztesek oldalán végeztük, ennek megfelelő igazságtalan békével. Területi veszteségeink 2/3 nem érték el Ausztriáét 3/4 - viszont nekünk honfitársaink százezrei rekedtek az új határokon túl.
A napi politika rájátszik erre a történelmi igazságtalanságra és tudatosan és rendszeresen feltépi a behegedni képes sebeket is.
A több min 90 éves állapot hogyan képes másként indulatokat kiváltani, mai tizenéves csak informálisan érintett fiatalokból.

röhögő 2011.06.06. 07:43:50

@popocatepetl: Szia te gyagyás! Hát megint itt vagy? Már hiányzott hogy mindenki rajtad röhögjön, te koton szökevény?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.06.06. 08:12:54

@Károly4:

Németországban vallásszabadság van, tehát az állampolgárok egymás vallási hovatartozását maximum akkor ismerik meg pontosan, ha rendszeresen együtt járnak istentiszteletre.

Botorság olyasmit feltételezni, hogy Németország vallási alapon esne szét. Ha mégis bekövetkezne a szétesés, előbb fog tartományi alapon bekövetkezni, bár annak se nagyon van esélye.

Azt azért tudni kell, hogy a szövetségi tartományoknak sok tekintetben önállóságuk van, de eszük ágában sincs szakadni.

bájgúnár 2011.06.06. 08:35:37

@soproni1:
Nó akkor kicsit számolj.Trianon előtt a magyar gazdaság viszonylag jól működött.Volt iparunk,bányáink,vasutvonalunk stb.Ezeket a területeinkel együttelvették.Ezeket mind mind pótolni kellett.Nos évtizedekbe kerűlt ám jött a második világháború.Tudjuk a következményeket az addig felépűlt ,ipari létesitményeink,infrastrukturáink romokba.megint a semmiből épitkeztünk úgy hogy közben a hadikárpótlást nyögtük.Aztán az úgynevezett rendszerváltás!Eladva ellopva minden ami állami tulajdon volt.Multik kezében az élelmiszeriparunk,iparunk nincs is stb.Egyszóval nincs kezünkben semmi amivel gazdaságileg bevételhez juthatnánk,termelhetnénk úgy hogy a haszon az országé legyen.Hát ez is egy Trianon!Minden mindennel összefügg.Ezért írtam hogy Trianon a nemzet temetője mert hiába dugják sokan homokba a fejüket még mais annak hatásait nyögjük.

AlbaZen 2011.06.06. 08:44:30

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mi, ma élők vagyunk a legbölcsebbek, és majd mi jól megmondjuk, hogy mit kell csinálni, és az úgy is van. Rohadtul nem.

A maiak (beleértve engem is) túlságosan sérültek ahhoz, hogy a helyén ítéljék meg Trianont. Majd jönnek utánunk (100-150-200 év múlva) bölcsebbek, akik talán kevésbé indulatosak lesznek egymással és a környező népekkel és akkor a sebek végre begyógyulhatnak.

De velünk nem, már elb...tuk.

bájgúnár 2011.06.06. 08:45:21

@Senkifia:
Én mindíg elmondom nekünk magyaroknak hazaszeretetet,nagyarságtudatot erdélybe kell menni tanúlni!Szégyen demár népviseletünk,népzenénk sincs,Legfeljebb múzeumi darabként látható itt-ott.Eldobtuk és hamburgert zabálunk.Mi önként feladtuk azt amit elszakított nemzettestvéreinkel erőszakkal akartak megtagadtatni!

bájgúnár 2011.06.06. 08:54:48

@AlbaZen:
em önmarcangolás e nemzetnek Trianon ahogy sokan képzelik.Van akinek ez fájó emlékezés más belesz@rik mert nemérdekli.Rég volt.De engedtessék meg nekem ha lehet emlékezni és a világ pofájába vágni évente számolatlanúl a holokausztot akkor had vágjuk a nagyhatalmak pofájába elloptátok,elraboltátok,szétszaggattátok ezeréves hazánkat.És engedjétek meg hogy évente egyszer megemlékezzek azon őseimről akiket elszakítottak tőlünk és ettől a nemzettől.És engedjétek meg hogy évente egyszer megkönnyezzem őket.Mert nem a politikusokat büntették hanem kollektíven a magyarságot.És jó ha tudjátok a Benes dektrétumok szerint mais bűnös nemzet vagyunk.Te is aki épp olvasod e sorokat.Pedig hát mit is vétettél te és a nemzedéked?

Dr.Betépett felhasználó 2011.06.06. 08:56:45

A cikk végéhez szólnék kicsit.
Eszterházira vigyázni kellett????Bár ne tették volna.Alakuljon minden úgy,ahogy kell.Ez a szófosás hogy legnagyobb ,meg kortárs,meg elismert....Elgurult a gyógyszered baba?

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2011.06.06. 09:00:54

@Bergeroth:

Az angolok elleni 6:3at is folyton emlegetik. Mondjuk azóta se nyertek semmit.

popocatepetl 2011.06.06. 11:01:45

@röhögő: Még mindig nem vagytok "mindenki". Legalábbis a Föld eme táján nem.

popocatepetl 2011.06.06. 11:07:42

@Betépett felhasználó: Amikor eszterházyra "kell" vigyázni, akkor a tüntetők a hibásak, amikor Orbán házára akarnak vigyázni, akkor a tüntetőknek van igazuk. Nem lepődöm meg, ezek itt mindent a saját fajtájuk igényes szerint néznek.

popocatepetl 2011.06.06. 11:09:27

@Kiss Dezső: Írt, csak még rá kell bólintani a rángatódzó hazaárulónak, hogy közölhessék.

Hutyibetyár 2011.06.06. 11:36:53

@fludd: Szlovákia nem a nácik által elfoglalt csehszlovákából mesterségesen létrehozott bábállam volt? Hogy jön az most ide?
A románok meg már túl voltak egy terüketvesztésen, nem hiszem hogy sok választásuk volt. Ráadásul ha nem támadjuk meg a szovjetúniót, akkor Sztálin az erdélyi területeket nálunk hagyta volna.

Bergeroth 2011.06.06. 11:53:40

@popocatepetl:
Megkértelek a másik blogban, hogy vagy konkrét példával állj elő, vagy legyél szíves és fogd be a pofádat.
Az infantilizmusodra és a csak a fejedben létező mondvacsinált ellenségeidre nem vagyok kíváncsi.

Bergeroth 2011.06.06. 12:07:18

@popocatepetl:
Bár én vagyok a hülye, hogy válaszolok neked, mert mindig elfelejtem, hogy te és a hozzád hasonló szélsőjobbos idióták, mind annyira sötétek és ostobák vagytok, hogy a kőfejtésen kívül, valami Ugandai bányában, minden másra teljesen alkalmatlanok vagytok. Egy érdemed azért lehet, büszkén viselheted a "legalja" jelzőt. Bőven rászolgáltál.

Katapán 2011.06.06. 12:16:57

@billy reed:
Haha, nem értek hozzá - csak nyomkonom a gonbokat.. :D

Na jó, szóval remélem, nem kell speckó diplomával rendelkeznem, hogy legyen véleményem, sőt meggyőződésem. De hát azért azt csak nem gondolod, hogy a százezerszám beköltöztetett román/szlovák lakosság teljesen természetes módon került az addig még románt/szlovákot se látott Nagyváradra, Kolozsvárra, Kassára, Pozsonyba, stb.
Remélem, te nagyon jól értesz hozzá. Egészségedre. Én pedig rokonsággal, felmenőkkel rendelkezem az említett városok némelyikében. Viszlát.

A többieknek meg ajánlok egy kis játékot:
A mai napon az ukrán hadsereg megszállja MO-t. elfoglalja a Duna Tisza közét, és a Tiszántúlt. Ha már itt vannak, maradnak még kicsit merthogy pl. francia segítséggel átcsatolják Ukrajnához a nevezett területeket. Gondolom te pl. 30-50 év múlva élni fogsz még és szerencsés esetben a megmaradó Dunántúlon laksz majd. Remegő kézzel blogolsz, hogy adják vissza neked Miskolcot, Debrecent, mert úgy érzed, igazságtalanul vették el tőled. De addigra már csak az unokád szenilis, idi00ta nagyapja leszel, aki valami Nagymagyarországról hadovál egyfolytában, meg édes Tiszáról, stb... de ezen akkor már mindenki csak röhögni fog, mert nem lesz korszerű XXI. századi hogy határrevizióról beszéljenek.

Atisz 2011.06.06. 13:03:02

@EZsL: De aki 1920 előtt Magyarországon született és a feje felett az egyik napról a másikra hoztak egy döntést, miszerint ő most már Romániában él, attól még nem lett hirtelen román.
Ez nem önkéntes kivándorlás volt, ez kellene végre megérteni.

Atisz 2011.06.06. 13:16:09

@naughty: Hát ki, mivel - elmondásod szerint - feladtak neked egy magas labdát, amit te képtelen voltál leütni.

Senki nem mondta, hogy mi magyarok bűntelenek vagyunk, de trianon esetében pont azok. Nevetséges, hogy még az osztrákoknak (a háború "hivatalos" kirobbantói) is sikerült tőlünk Burgenlandot megkaparintani.
Ezért is siralmas, de legfőképpen átlátszó, amikor valaki a magyarok a trianoni döntés által elszakított területek és emberek által érzett gyászába próbál belekötni.

AZ Osztrák-Magyar Monarchiával kapcsolatban el kell hogy szomorítsalak (na jó, nyilván tisztában vagy vele, csak elfelejtetted): a Magyar Királyság bizony azelőtt is ilyen szép nagy volt, mielőtt az osztrákok szépen ránk telepedtek Buda 1686-os felszabadítása után. Én itt megint érzek egy enyhe provokációt részedről (bár lehet, hogy ez tudatalatti), amit nem igazán értek.

A sok tragédiát illetően, ami az országunkat érte csak annyit, hogy trianon és a II. világháború volt a legsúlyosabb veszteségünk és pont ezek azok, amik éppenhogy nem a régmúltban történtek (a tatárjárásig kár visszamenni, bár azért az ott elszenvedett károk sem mindennaposak más népeknél - a lakosság 15-20%-a pusztult el).
Tehát nem mindegy hogy valaki 100-ról indult más pedig -100-ról és ez utóbbi közben folyamatosan kapja a pofonokat. Szerintem nem olyan nehéz ezt megérteni.

fludd 2011.06.06. 13:22:44

@Hutyibetyár:
Szlovákia most is mesterségesen létrehozott állam. :)

HA őket mentegeted, akkor ugyan ez miért nem mentő körülmény Magyarország esetében. Ha jól tudom, az ország német megszállás alatt volt 1944. március 19-től. Tehát a háború befejezésekor már több, mint egy éve nem beszélhetünk önálló, független magyar államról.

De 1939-ben még azok voltunk, amikor több tízezer lengyelt befogadtunk, köztük zsidókat is!!! kb 40 000 (!) lengyel katonát engedtünk át, akik a későbbi győztesek oldalán harcoltak Németország ellen! Ezt miért felejtitek el mindig?

popocatepetl 2011.06.06. 14:06:53

@Bergeroth: Biztosan összekeversz valamelyik elvtársaddal, ugyanis nekem nincsen pofám, de ettől függetlenül sem érdekel, hogy te mire nem vagy kiváncsi. Felszorzunk téged negyvenhattal, hozzádadjuk az országod többi felsőbbrendűjét, s még így is csak egy az eredmény. Azért nem nulla, mert véletlenül belelapátoltam egy sündisznót is.

popocatepetl 2011.06.06. 14:08:43

@Bergeroth: Tévedsz, szerelmem, nem vagyok szélsőjobbos, kifejezetten nem kedvelem pld a Jobbikot, egyszerűen csak hányingerem van a fajtádtól, a mentalitásodtól, a felfogásodtól, a ténytől, hogy itt élősködsz rajtunk miközben csak "bő gatyásoknak" tartasz minket.

Nzoltan 2011.06.06. 14:38:14

Vicces, hogy a franciák múzeumban őrzik azt a vagont, ahol a nagyhatalmak aláírták a Trianoni diktátumot. Aztán rá húsz évvel Hitler parancsára megint elővették a ezt a kocsit, hogy aláírassák a franciákkal azt, hogy felnyalták velül a padlót kb. két hét alatt. Na, ennyit a "csigazabálók" nagyságáról. Nos, lehet, hogy a kultúra fellegvára akartak mindig is lenni, de ettől még egy mosdatlan, büdös(francnyavaja) bunkó népség maradt.

És még csak most jön az a rész, amikor nem tudnak mit kezdeni a bevándorló afrikai, arab népességeikkel. Lesz, hogy a fagyi visszanyal.

Bergeroth 2011.06.06. 14:39:02

@popocatepetl:
Értem. Akkor csak szimplán hülye vagy. Ezt is megtárgyaltuk.

Nzoltan 2011.06.06. 14:42:46

Esterházy Péterre azért kellett vigyázni, mert ekkora ingyen reklámot senki nem csinál neki, mint a média, és szon belül ez a blog.

Bergeroth 2011.06.06. 14:44:55

@popocatepetl:
És mielőtt félreértenéd te tudatlan gyökér, nem azért vagyhülye mert azt vallod, amit. Mindenkinek joga van hülyétnek lennie. Hanem azért, mert olyan dolgokat írsz le, hogy visítva röhögök rajtad. Link, forrás, akármi? Létezik valami ilyesmi "tény", amivel bizonyítani tudnád?
Nem?
Aztán miért nem?
Azért mert hazudsz, vagy azért mert egy született idióta vagy? :D

popocatepetl 2011.06.06. 15:45:12

@Bergeroth: Milyen link kell, Édesem? Nem akarok én neked semmit bizonyítani, nem akarlak én semmiről meggyőzni, az itt lihegő nemzetietlen izéket sem akarom meggyőzni semmiről. Valójában örülök neki, hogy az izékkel szinte semmilyen tekintetben nem tartozom egy csoportba.

Bergeroth 2011.06.06. 16:28:41

@popocatepetl:
"egyszerűen csak hányingerem van a fajtádtól, a mentalitásodtól, a felfogásodtól, a ténytől, hogy itt élősködsz rajtunk miközben csak "bő gatyásoknak" tartasz minket."

Olyan link kellene, hogy először bizonyítsd be, hogy ahhoz a bizonyos "fajtához" tartozom amit írtál.
Aztán bizonyítsd be, hogy ismered a "felfogásomat" ami szerint vádaskodsz.
Aztán bizonyítsd be, hogy tényleg csak élősködök.
Aztán mutass rá, hogy hívtalak "bőgatyásnak".

Ha ezek megvannak, akkor megemelem előtted a kalapomat.
Viszont ha nem, akkor nem vagy több egy nevetséges idiótánál, aki kitalált valamit és aszerint képzelődik nagy dolgokról. Vádaskodsz, mutogatsz, kitalált ellenségeket vizionálsz, bizonyítsd be, hogy igazad van, különben csak 1 hiteltelen senki maradsz.

popocatepetl 2011.06.06. 17:31:41

@Bergeroth: Nem kell nekem semmit bebizonyítanom neked, mert nem vágyom a kalapemelésedre (főleg nem kockáztatnám meg, hogy kipotyogjanak előla a kis tetvek).

Katapán 2011.06.06. 17:45:16

@Bergeroth: köszönjük a közreműködésedet, semmi konstruktívat nem tudtál a témához hozzátenni, nincs mögötted senki, vége, befejezheted - Te vagy a leggyöngébb láncszem. VISZLÁT

popocatepetl 2011.06.06. 17:51:16

@Katapán: TASZ-oklevélre hajt, ne hátráltasd!

Bergeroth 2011.06.06. 17:53:53

@popocatepetl:
A dolog nem úgy működik, hogy te kijelentesz valamit, majd amikor szembesítenek vele, akkor eltereled a témát.
Most 2 út áll előtted.
Vagy bebizonyítod, hogy igaz amit mondtál.
Vagy nem, de akkor bizony nem vagy több 1 darab szarkupacnál.
A döntés rajtad áll, nem foglak szembesíteni semmivel, csak simán elkönyvelem magamban, hogy mennyire félelmetesen sötét vagy.

Bergeroth 2011.06.06. 17:55:10

@Katapán:
Idehívott a haverod, hogy gyere segíteni a fika hadjáratban? Kezdetnek elég gyenge próbálkozás, de ne aggódj, lesz ez még gyengébb is.
Fuss neki mégegyszer.

Bergeroth 2011.06.06. 17:56:57

@Katapán:
leggyöngébb = leggyengébb, te tapló.

popocatepetl 2011.06.06. 18:14:46

@Bergeroth: "Idehívott a haverod, hogy gyere segíteni a fika hadjáratban?"

Tévedsz Cukika, nem mindenki hordában jár, mint a kondád amihez tartozol.

popocatepetl 2011.06.06. 18:15:49

@Bergeroth: Jujj, ne haragudj a disznó emlegetéséért! Akkor legyen inkább csorda.

popocatepetl 2011.06.06. 18:16:32

@Bergeroth: "A dolog nem úgy működik, hogy te kijelentesz valamit, majd amikor szembesítenek vele, akkor eltereled a témát.
Most 2 út áll előtted.
Vagy bebizonyítod, hogy igaz amit mondtál.
Vagy nem, de akkor bizony nem vagy több 1 darab szarkupacnál. "

Vagy letojom amit írogatsz.

Bergeroth 2011.06.06. 18:56:20

@popocatepetl:
Persze hogy letojod, mert érdemben semmit nem tudsz hozzátenni. Egy hiteltelen szar alak vagy, érvek és magyarázatok nélkül.

Hutyibetyár 2011.06.06. 20:45:09

@fludd: Isten őrízzen attól, hogy mentegessek bármilyen szlovákot. Csak arra írtam, hogy a mi hadüzenetünk és a szlováké teljesen más volt. A háború után nem jött létre Szlovákia, vagyis megint a Csehek befolyása érvényesült.
Egyébként a kassai bombázás után nem kellett volna hadat üzenni a ruszkinak. Horty emlékirataiban azt írta, hogy a szovjetek, a háborútól való távolmaradásunk esetén garantálták a romániától visszakapott(-vett, -tért, stb.) területeket nekünk.
Egyszerűen le kellett volna ülni Sztálinnal és kicsikarni valamiféle biztosítékot erre. Ők kifejezetten cáfolták, hogy orosz gépek bombáztak volna Kassánál. De a náci seggnyalók mégis érvényesülni tudtak és meg is lett a következménye. Több százezer felesleges áldozat, stb.

popocatepetl 2011.06.07. 07:28:44

@Bergeroth: "hiteltelen szar alak "

Tudo, szeretnéd ha hitelt vennék fel tőletek, de sajnálom, nem teszem. És remélem, Drágám, mára megnyugodtál és nem fogod végigfröcsögni a keddet is. Ronda amikor szerterepked a nyálad ... és meg is fertőzheti az embereket.

czjanos 2011.06.07. 08:12:06

Amúgy jól vagytok, "kedves beszélgetők"?

fludd 2011.06.07. 10:12:03

@Hutyibetyár:
Teljesen egyet értek!
A kassai bombázásra hallottam olyan teóriát is, hogy oroszok volta, de nem Kassát, hanem az akkor már velük hadban álló, szlovák területen lévő Eperjest akarták megszórni, csak nem volt jó GPS.

És a németek különösebben nem is erőltették a hadba lépésünket. Leginkább néhány túlbuzgó akarta, a honvéd vezérkarból. Nagy kár volt!

fludd 2011.06.07. 10:13:12

@czjanos: Jogos a felvetés! :)

atila68 (törölt) 2011.06.08. 12:38:45

Kedves Gréczy Zsolt!

Megmondom őszintén a "trianonozás" kifejezést nem nagyon tudom értelmezni.
Olyasmi mint a "gréczyzés"?
Tudja, az olyan mint mikor maga "orbánozik".
Feltételezem ön is érez olyankor némi elégedett melegséget az arcán, és vérbőséget altájon?
Ilyen az emberi természet.
Ráadásul önnek még jól is fizet.
Na ugye!

czjanos 2011.06.08. 19:10:19

@atila68: egy ügyvéd ismerősömmel beszélgettünk, úgy 2-3 éve. Hol voltál a hét végén? Verőcén, a táborban. És mit csináltatok? Megittunk jó sok sört, utána Trianonoztunk.
Így értelmezd!

atila68 (törölt) 2011.06.08. 19:32:32

@czjanos:

Rizikót meg a Honfoglalót ismerem, nem tudtam, hogy van már ilyen nevű társasjáték is.

Fell Bandi 2011.06.08. 22:02:44

'Én szégyellem magam helyettük'
Szégyelld is magad zsóti, alávaló senki vagy. De hogy levegőt tudj venni, húzd ki a nyelved gyurcsányi szarcsimbókos valagából!

"Doki" 2011.06.14. 16:09:32

@Qqriq: Ha neked is útlevél kellett volna hogy nagyszüleid temetésére elmehess, akkor is ezt mondanád?!
Az Occam-elv alapján nézd a tényeket, és csak a tényeket- mit modassz?
Olvass egy kis Raffayt hogy halld a másik oldalt is, merd vállalni a magyarságodat, hidd el emberebb leszel!
Üdvözlettel: "Doki"

ydoki 2011.06.19. 20:00:07

@"Doki": Istenem, atyám...mit tudsz Te ezekről ? Én naponta imádkoztam a Papp-Váry-nét, álltam a országzászlónál őrségetaztán utaztam egy Kovács nevű magyarral (szerb állampolgár) Plitviczére, aki azt mondta: szeretlek benneteket magyar testvéreim, de ide nem jöttök, mert a géppi. otthon az ágy alatt és úgy lövöm szét a gatyátokat stb. (épp Szlovákiában volt kirándulni a Néphadsereg).Ugye egyformán tudjuk a Trianoni szerződés állampolgársági szabályait. Ám a bécsi döntésekkel minden korábbi okafogyott lett és nem én veszutettem el a II. VH-t, hanem az országgyarapító...Na...eklég erről ennyit...

ydoki 2011.06.19. 20:05:49

@Hutyibetyár:

Sztálin annyira tartotta a szavát, hogy Molotov a nála koslató Benes-nek ( a dekrétumosnak) , amikor Magyarországra vonatkozóan követelt igéretet, semmit nem igért. Persze akkor még folyt a háború.

"Doki" 2011.06.20. 09:34:12

Paszírozhatjuk, kölnizhetjük - a sz@r akkor is sz@r marad. A magyar embernek fájó seb,és aki "volt" magyar részekről származik annak pláne.
Részemről vége. Üdvözlettel "doki"
süti beállítások módosítása