A sok rettenetes hír közepette érkezett egy nagyszerű is. Jövőre, az István, a király harmincadik évfordulójára ismét bemutatják ezt a nemzeti kincset. A Boldizsár Miklós, Ezredforduló című drámája alapján írt rockoperát Alföldi Róbert viszi színre. Igen, az az Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója. És Szörényi Levente, a konzervatív gondolkodású művész. Ők együtt.

Az utóbbi napokban nyilván akadt már olyan, aki ezen felháborodott a jobboldalon, hogy a posztjáról folyamatosan kiutálni próbált Alföldivel "miért áll szóba" egy Szörényi Levente. Egy Bródy az hagyján, de egy Szörényi? Pedig a válasz egyszerű: két nagyszerű, a világ dolgairól vélhetően nagyobb részt eltérően gondolkodó művész izgalmas közös munkájáról van szó. Amikor egy nemzeti alapmű, amely immár generációk himnusza határon innen és túl, kaphat újabb művészi értelmezést. Alföldi Róbert kiváló színházat visz a Nemzetinél. Telt házakkal, izgalmas nagyszínpadi és kamarabemutatókkal, nemzetközi elismerésekkel. Egy tehetséges ember áll egy nemzeti kulturális intézmény élén. Szörényi Levente pedig most Bródy Jánossal együtt odaadja a művét ennek az invenciózus, náluk húsz évvel fiatalabb rendezőnek.

A helyzet, amikor az ellentétek vonzzák egymást. Gondoljunk bele, mennyire mást gondol Szörényi és Bródy. Kettejük életműve mégis az elmúlt ötven év megkerülhetetlen kultúrkincse. Ha úgy tetszik, a nemzeti kulturális örökség része.

Nem kétséges számomra, hogy az István, a király előadása az Arénában és a szegedi szabadtéren, rendkívüli érdeklődést fog kiváltani. Az emberek tódulni fognak, hogy lássák: hogyan értelmezi Alföldi Koppány ősi szenvedélyét és István gyilkos, mégis történelmi döntését Európa mellett. Kik játsszák majd a szerepeket, lesznek-e magyar zászlók, vagy létezik-e más típusú, a szívre és lélekre ható nemzeti, és színházi szimbólum.

Az István, a király az enyém is. Ott voltam a premieren a Királydombon, az 1990-es népstadioni bemutatón, sajtófőnöke lehettem a csíksomlyói, ötszázezres csodának, a színpad mellett én kiálthattam világgá és szólíthattam színpadra egy ki-kihagyó mikrofonba az ünneplés közben a szereplőket, a társulatos feldolgozásban a fiaim szereplők lehettek. 

Én már most, ünneplőbe öltöztetett lélekkel várom az István, a király új premierjét.

Szörény, Bródy, Alföldi. Zsenik találkozója.

Végre valami jó dolog is történik.

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr324822745

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hová bújik Orbán Viktor a magyarok elől október 23-án? 2012.10.07. 11:16:39

Orbán retteg. Nem jelenik meg az állami ünnepségeken, nem mond beszédeket nyilvános helyen és kordonnal vetette körbe a miniszterelnöki villát. Retteg attól, hogy megint kifütyülik, hogy megint lebuzizzák, retteg, hogy megalázzák. Ezért inkább nem is m...

Trackback: A nácizmus szellemét idézte meg Orbán ópusztaszeri szoboravató beszéde 2012.10.07. 11:15:51

Ösztönökre és érzelmekre ható, félelmeket ébresztő, vallásos és mitologikus elemekből kutyult szektás halandzsájában a román Vasgárda emlékét idéző harcra hívott a messiásként szónokoló miniszterelnök. A Vasgárda “Mihály Arkangyal Légiója” ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LÁNGLOVAG 2012.10.06. 13:17:10

Ha, adhatok egy javaslatot a majdani ünnepi előadásra: Javaslom hogy vegyék fel a kapcsolatot a legelső előadói gárdával!! Mert,sokak véleménye szerint, ez volt a legjobb és leghitelesebb!
Deák-Billt ki ne hagyjátok!!!!!
Üdvözlettel: Lánglovag

rkrm 2012.10.06. 17:49:36

Nem hinném, hogy jó ötlet lenne az 1. gárda. Az volt a legjobb, kétségtelen (hááát a többi rettenetes volt, tán még a somlyói volt még ok), de valljuk be, 60-70 évesen már nem az igaziak.

Persze, hogy felháborodtam (magam nevében írom csak), mert ez elvileg egy nemzeti darab. Na most Alföldi nem nezeti, nem képviseli az értékeket. Ennyi. Inkább nem részletezem. Én mindenesetre nem fogom megnézni. Leventében pedig csalódtam. Most akkor lehet szidni.

hy3 · http://n-p.blog.hu/ 2012.10.06. 19:36:52

@rkrm: semmi szidás.
sajnálatos, hogy már előre elzárkózol.
ha megnézed, nem jelent egyetértést semmivel.csak nyiltságot. amire nagy szükség van.
remélem, legalább a nyiltság igényében egyetértünk.

Pussy Riot (törölt) 2012.10.06. 20:37:28

"sajtófőnöke lehettem a csíksomlyói, ötszázezres csodának"

Kedves Zsolt!
A poszt rendben.
Azt viszont meg kell kérdjem, hogy juthatott önként onnan, ide?

billy reed 2012.10.07. 02:26:27

@rkrm: "Persze, hogy felháborodtam (magam nevében írom csak), mert ez elvileg egy nemzeti darab."

Vagyis? Csak a magát nemzetinek valló jobboldalé?
Anno nem így született.

"Na most Alföldi nem nezeti, nem képviseli az értékeket."

Milyen értékeket? Mi az ami nemzeti érték, és mi nem? És ki dönti el,
Ön? Vagy én? Vagy Kedves Vezetőnk?

A Nemzeti Színház vezetője nem ad hozzá semmit a nemzet kulturális értékeihez/örökségéhez, csak azért, mert máshonnan/máshogyan szemléli a dolgokat?
Hm. Sajátos felfogás.
Vagy inkább kirekesztő.
Nem követi éppen Szent István gondolavilágát...Ő ugyanis eléggé másmilyen Magyarországot hozott létre, mint ami előtte volt...szerencsére.

rkrm 2012.10.07. 07:49:45

@Osceola: természetesen. Nem azt mondom, h na ez ide szavaz, akkor nem megyek el (bár mostmár teljesen mást jelent ez mint mondjuk '92-ben. Számomra már vannak olyanok, akik vállalhatatlanok, hisz' már világosabban látunk.). És nyíltnak is vallom magam. Pl. Bródyval sem értek mindenben egyet, de ahhoz képest, mi a pártállása, sok mindenben, sőt, szeretem is. De Alföldi túé van egy bizonyos határon.
Amúgy én nyitottnak tartom magam, szeretem az újdonságokat, egészen addig, míg az nem az értékmegőrzés rovására megy. Díszlet, jelmezek sem lesznek ugye.

rkrm 2012.10.07. 07:59:55

@billy reed: természetesen nem jobboldalinak gondolom a darabot. Ezt most nem Önre értem, ill. nem "én vagyok az legokosabb" módon írom, viszont: már rég túl vagyok ezen a jobboldal-baloldal cuccon. Előző hsz-emben írtam erről Bródy kapcsán.
De szerintem nemzetinek született. Ez egy nemzeti kincs szerintem, egy nemzeti témában (történelmileg jócskán vannak benne pontatlanságok, ez írható a műfajára, illetve, hogy érthetőbb legyen). Nem tudom mennyire ismeri Alföldi munkásságát, én nem teljes mértékben (bár mindenkiét nem lehet ugyebár), és az bőven elég ahhoz, h ne kedveljem, h finom legyek. Ne felejtse el, egyesek szerint a módszerváltás felé indított el, vagy ezzel képviselték országunkat (Sevilla), meg azért a zászlókat megnézed, egyes dalszövegeket, nagy igazságok, és hazaszeretet köszön vissza.
A nemzeti érték röviden az, ami megmarad, klasszikus művészetet képvisel (ezt kifejtem, ha érdekli). Alföldi nem ilyen.

A többit 2-3 óra múlva kifejtem, mert most nincs időm.

gréczyzsolt 2012.10.07. 08:06:17

@Pussy Riot: Mert ez az oldal sokkal inkább nemzeti....

leponex 2012.10.07. 09:04:17

@gréczyzsolt:
Jó Gréczy Zsolt Walesi Bárdunk, Ferenc testvérünk Örökös Főtanácsolója, Baloldal Tábori Lelkésze, ....

Az elmúlt években már legalább kétszer megénekelted nekünk itt hajdani dicsőségedet felülmúlhatatlanul sikeres sajtófőnöki produkciódról, a családi vállalkozásban előadott 'István, a király'-ról. Na jó, szerepeltek még mások is ;-)

Tapintatosan hagynánk, lubickolj tovább e siker emlékeiben, ha ki nem bökted volna:

"@Pussy Riot: Mert ez az oldal sokkal inkább nemzeti...."

Hirtelen Jeszenszky úr jut eszünkbe, aki komoly fölháborodást keltett egykor, amikor kereszténységet jobban képviselőnek vélelmezte az akkori Antall kormányt, mint annak harcos ellenzőit.
(Pedig hát ki nem lehetett keresztényibb, mint az akkori eszdéesz - béke poraikra :) )

Ahogy gondolod Zsolti, Kedves Bárdunk, talán leghelyesebb az lenne, ha mindjárt ki is posztolnád az igaz hazafiságos leginkább nemzeti oldal celebranglistáját.

A zember azt gondolná, ezzel az inkábbnemzetioldalas nemes versengésbe ma már kevesen hajlandók részt venni.

DE.
Természetesen ércsük mi aztat, miért is lett hirtelen annyira kedves szívednek ez az igaznemzetioldalazás!
A Ferinek ugye nem igazán sikerült felhergelni a zembereket, a Bajnai meg még mindig hezitál porondra lépni a Patás ellen. A rossz nyelvek szerint annyira nem lájkolná a Feri lelkes támogatását, már pedig az utolsó utáni lehetősége lenne Kedves Mentorodnak a pályán maradáshoz.

Sanyargatás, népnyúzás, baltásgyilkosok ezreinek rászabadítása a regisztrálni is félő alattvalóra, ... és mégsenem akarják vissza a Ferit!
De ahogy már eddig is megsopánkodtad, a baloldali össznemzetioldalas összefogdosás sem megy a kívánatos tempóban.

Be kell hát dobni mindent, hogy a zemberek végre megércsék ( mer azok még értetlen fideszvallásos birkák, amíg meg nem értik a zidők és a Kedves Bárdunk szavát ), hogy ha a Zsenik képesek összefogni, akkor mindenki képes leszen rá!

Az 'Összefogás' alatt természetesen a Despota Zsarnoki Rendszere elleni karámot kell érteni:)

Hát hajrá Zsolti, szerintem remek meccsre van kilátásunk.!!
:))
Magyarországért! A Királyságért!

pierre bayle 2012.10.07. 10:01:56

Én 83-ban (10 évesen) bírtam a darabot, de borzasztóan elfáradt. Ezt a folytonos felújítást és nemzeti akármivé való emelést nem bírja el, ahhoz egyszerűen nem elég jó. Szóval én speciel sajnálom, h Alföldi erre pazarolja alkotó energiáit, de hát nyilván megvan rá az oka (mondom szomorúan).

Az igazi sztrovacsek 2012.10.07. 10:03:16

@leponex:
" ... és mégsenem akarják vissza a Ferit!"

Ami nem is volna olyan nagy baj, ha legalább a Viktort akarnák még legalább fele annyian, mint két évvel ezelőtt.
De nem akarják, oszt jó napot.
Nem akarásnak meg nyögés a vége.
De akkor már inkább a nyögés, mint a szívás.
Mert nyögés az lesz rendesen, ha ezt a nem kicsit elkúrt országot rendbe akarja tenni valaki.
Mellesleg ha jól olvastam a legutóbbi közvélemény kutatásokat, egyedül a Feri tudta növelni a szavazó táborát. /Ez persze még nem jelenti azt, hogy ott lesz a következő parlamentben, de minden esélye meg van rá./ Nem olyan nagy csoda ez, mindössze az történt, amit megjósoltam. "Néhány" ember föltette magának a kérdést: Mi bajom is volt nekem Gyurcsány Ferenccel?
És láss csodát, nem találta a választ. Olyan emberek ők, akiknek az utóbbi két évben elvették a nyugdíját, a munkanélküli segélyét, csökkentették a fizetését, a segélyét, stb.
Röviden: Rosszabbul élnek mint 2 éve.
Sokan vannak.
Persze a nagy többségük nem azt mondja, hogy a Feri igen, de azt már határozottan mondja, hogy a Viktor nem.
Ahogy oly sokszor idézted már, verseny lesz természetesen.
Egy fordulós.
Vagyis nincs átszavazás kisgazdáéktól, jobbikéktól, MDF-éktől a második fordulóban.
A jobbikos majd a Jobbikra szavaz, a fideszes meg a FIDESZ-re, az LMP-s meg az LMP-re, oszt annyi. Mert ha a bohócforradalmár, a millás, az MSZP-s meg a DK-s összefogás megvalósul - erre minden esély meg van - akkor simán megkapják a legtöbb szavazatot.
Tudja ezt már nagyon jól a FIDESZ, és nem csodálkoznék, ha a hátralévő időben jönne még egy-két kétségbeesett 2/3-os választási törvény módosítás.
De minden hiába.
Akit a NÉP le akar váltani, azt le fogja váltani, oszt jó napot.

rkrm 2012.10.07. 10:09:43

@billy reed: OV-t nem értem minek belekeverni. Ok, én is utálom, de mégis, mi köze ehhez? A ballib örüljön, hogy megtűri Alföldit a Nemzeti élén, meg a többi intézkedése nagyrészt hajaz a gyurcsányi pol-ra. Ennyit erről.

Milyen dolgokat? Hogy pl. Bródy (h témánál maradjunk) szabadelvűbben fogalmazott meg néhány témát, rendben van. De értsünk szót: azt, hogy nagy esély van arra, hogy szépen fogalmazva egy melegpornó nemzetgyalázásnak leszünk tanúi az István kapcsán is, az gyenge kifejezés. Az ember tragédiáját sem aprózta el. Madách meg forgott a sírjában (más kérdés, h a ballib szerint Madách is biztos egyetértett volna a rendezéssel. Röhej.).
Remélem nem sajátos felfogás, hanem egyre többen leszünk ilyenek (már most is kb félmillió ember minimum így gondolkodik, vagy Ön ahhoz áll, ahol többen vannak? A többi meg nem mérvadó... az rtlklubon nevelkedettek). Az se érdekelne ha egyedül lennék. Meg az se, ha a ballib nemzetellenes oldal (+a Fidesz) kirekesztőnek tart. Nemzeti, értéktartó, keresztény elveket vallok, megalkudni pedig nem fogok. Akkor kirekesztő vagyok. És?

Szent István államformát váltott, meg hasonlók. Az országot nem ő alapította. De ő is nemzetibb volt, mint ami itt '45 óta folyik. És keresztényibb. Ez is tény. Meg az is, hogy az ilyen alföldiket az első percben kivégeztette volna, ha lettek volna. De nem voltak. Ennyit erről. A ballib felejtse el Szent Istvánt.

Az igazi sztrovacsek 2012.10.07. 10:13:15

A témához:
Soha nem lesz már olyan, mint az első volt. Mindenki ismeri, mindenki mást vár.
Az újdonság átütő sikerét soha nem lehet már megismételni. Akkor, ott, úgy volt jó ahogy volt. Természetesen egy örökzöld mindig siker, de csak akkor és ott ahol előadják. Utána nem veszik már "mint a cukrot" a nagylemezt, de a CD-t sem. Nem csendül fel valamelyik slágere minden nap a rádióban, és nem dúdolják az emberek az utcán. Vagyis a sikeres előadást nemköveti az az eufória, mint először.
De azért szívesen megnézném ezt a földolgozást is.

Kockagolyó - a legjobb csúszógömb (törölt) 2012.10.07. 10:18:14

Azt nem tudja véletlenül valaki, hogy ha machetével szétkaszabolok egy embert a kocsmában, akkor miként szerepelhetek tévéműsorban? Ahelyett, hogy a börtönben rohadnék?

Mi folyik Magyarországon? Hülyék vagytok, birkák.

Drago Brutic 2012.10.07. 10:23:23

"Végre valami jó dolog is történik." Egyetértek.
"Szörény, Bródy, Alföldi. Zsenik találkozója." Azért ne túlozz, a zseni szót nem kéne mindenkire használni. Három tehetséges, sikeres ember, de egyik sem zseni.

fél_kiló_kenyér 2012.10.07. 10:27:49

@FILTOL: Nemzeti darab = olyan darab, ami allegorikusan 1956-ot mutatja be, és Kádár (akit István formál meg) mellett foglal állást. Érdekes ez a jobboldali logika.

rkrm 2012.10.07. 10:36:27

@fél_kiló_kenyér: azt nem tudom, milyen politika, de szerintem ez hülyeség. Mint ahogy az is, h az egész rockoperát történelmi tényként mutatják be, sőt ezt már a szerzők is elhitték.
Jobb-bal: sztem vannak a pártok akiknek az ország javát kéne szolgálni. Erre mi történik? Egyik sem teszi azt. Volt a megalkuvó Antall, a pufajka, azegysgébenazerőnegondolkozz, a besúgó, az elmebeteg, és a mindegyhogykiborulszöngyilkosleszelazüzletazeslő. Reménykedem, hogy talán lesz változás, bár elég borúlátó vagyok.

Huorn 2012.10.07. 10:36:57

Ez nem nagyszerű hír, hanem tragikus. Szörényi eladta magát egy zsák pénzért, Alföldi meg előreláthatólag beleszarik a darab közepébe. Vajon az új rendezés és a modernség jegyében István lesz buzi, vagy Koppány?

Pfuj.

kigyurt álat 2012.10.07. 10:45:32

@gréczyzsolt: ezek szerint ti vagytok a Nemzeti Szocialisták, végre kiderült. Coming out.

Alonee 2012.10.07. 10:49:47

@Kockagolyó - a legjobb csúszógömb: Most tényleg ezen a blogon keresel megoldást arra, hogy ha megölsz egy embert akkor, hogyan lehetsz börtönlakó helyett tévésztár? A poszthoz esetleg valami hozzáfűznivaló?

JohnHenry 2012.10.07. 10:53:43

az megvolt már, hogy az mno.hu tarr "hazaáruló" béláról írt a minap nem elitélő hangnemben?

Victor McKerguelt 2012.10.07. 10:55:21

"sajtófőnöke lehettem a csíksomlyói, ötszázezres csodának"

Még néhány év és lesz az egy, kettő, sőt több millió is...

Boka1 2012.10.07. 11:03:51

@Huorn: az eredeti rockoperából az jön le, hogy István enyhén feminim, sehogy se akar gyereket csinálni az asszonynak, Koppány pedig szadó-mazó többnejű. Amúgy , amikor Sasvári Sándor énekelte Romániában, akkor nagyon elhadarta a " nem tűrjük a papok hatalmát " szövegrészt. Mondjuk a közönséget elnézve nem is csodálom.

kozgaztanar 2012.10.07. 11:04:10

jó poszt, egyetértek

No_Fidesz_No_Problem 2012.10.07. 11:13:19

A képlet egyszerű: Alföldinek felajánlották, hogy ha képes egy turullal, félázsiai származékokkal, náci utalásokkal és a jelenlegi baloldalt a kommunista diktátorokkal összemosó célzásokkal kellően telezsúfolt darabot rendezni, akkor a helyén maradhat.

Ellenkező esetben lapát.

Huorn 2012.10.07. 11:14:11

@Boka1: Nem igazán tudom cáfolni, amit írsz, tekintve, hogy igaz. Legalábbis nekem is voltak efféle benyomásaim. Ugyanakkor ez mit sem változtat azon, hogy sztem Alföldi kezébe a saját darabjain kívül semmit sem szabad adni, mert valami nagyon ocsmány lesz a végeredmény. (A saját szerzeményei is ocsmányak szvsz, de az nem az én dolgom. Csak ne interpretáljon más szerzőket...)

2012.10.07. 11:20:52

@Huorn:

Ott a pont.

Valamint lesz benne Holocaust, cigányok és kurvák is ...

lobster thermidor 2012.10.07. 11:22:42

Kell az öregeknek az extra pénz a nyugdíjkiegészítéshez, mert nem csilingel már úgy a kasszagép, mint a régi szép napokban!
Valószínűleg kivinnék a darabot a nyugati piacra, de a régi változat a maga patetikus, archaizáló stílusával nem piacképes. Na ezért Alföldi rendezésével felturbózzák egy kicsit, hogy jobban eladható legyen a produkció.

profilo 2012.10.07. 11:25:47

@No_Fidesz_No_Problem:

Na ja.Ezen a logikán tovább haladva,Alföldi egy gerinctelen féreg...

:)

profilo 2012.10.07. 11:28:40

@lobster thermidor:

Alföldivel sem piacképesebb.Ez a darab nem azért készült anno,hogy piacképes legyen...

Caaroy 2012.10.07. 11:33:15

Jól jellemzi az álnemzetiek ellenségeskedő rosszindulatát, hogy szerintük a fertőből nincs kiút.
És véletlenül sem Alföldi gondolta úgy, esetleg képes megőrizni az eredeti darab szellemiségét, hanem Szörényi adta el magát egy zsák pénzért. Holott nem Alföldiben kéne bízniuk, hanem Szörényiben.
Ő adott zöld utat, nélküle nem lenne semmi. De már abban az emberben sem bíznak, akinek a művét egyébként szeretik. Akinek a művéért védően felszólalnak. Inkább bebizonyítják, hogy a magyar tényleg magyarnak farkasa, de nem az Alföldiek miatt, hanem azért, mert a hasonló gondolkodásúakban még annyira sem bíznak, mint egy Alföldiben.

Persze a darabot még nem látta senki, de biztos ami biztos, nem is akarják. Nem az a fontos, hogy igazuk legyen, elég csak így gondolniuk. Akkor már nem érheti csalódás őket amiatt, mert megbíztak Szörényiben.

Caaroy 2012.10.07. 11:45:15

@profilo: Én ezzel nem értek egyet, a történetnek éppenséggel aktualitása is lenne Európában, így tehát most piacképes.

Kis belemagyarázással, István Keresztény Magyarországa lehet az Európai Föderáció, míg a Koppány Magyarországa a független nemzetállamok Európája.
Ha valaki ezzel a szöveggel tudná eladni nyugaton, lenne rá érdeklődő. Max István átnevezik Barrosora...

2012.10.07. 11:46:39

@lobster thermidor:

Az a szar nektek, látom én már egy ideje, hogy bármi, amiben egy kicsit is hagyományosabb cucc vagy téma van, az a csodálatos, posztmodern semmitmondásaitok, meg a mindenáron való "korszerűsítéseitek" számára egyenesen a Monarchia korának (jujj-fujj, de rettentő, egyenesen katasztofálisan pátoszos-mítoszos-szentimentális, mi ???) historizmusával vetekedik.

Mert ugye ma az ún. "művészetnek" a volna a dolga, hogy mindenkinek a torkán le kell nyomnia azt a kiüresedett, minden szépségétől, költőiségétől, eszmei mondanivalótól megfosztott, direkt felismerhetetlenné, és lélekből azononosulhatalanná tett trutyit, amit akár még egy Shakespeare-darabból is képesek vagytok csinálni ...

És közben azt tutulni, hogy az a művészet, menő, meg a trendi, aki nem így látja, az meg a begyöpösödött, maradi, magyarugari barom, de még közben jól odamondani azoknak is, akik ragaszkodnának az ország hagyományos történelmi értékeihez is, és beleverni az orrukat őseik vagy kortársaik esetleges helytelenkedéseibe, merthogy állandóan szembe kell őket nézetni, meg tetemre hívni ...

profilo 2012.10.07. 11:50:19

@Caaroy:

Persze,minden hülyeséget bele lehetne magyarázni.
Például azt az agitprop fejtágítót is amit leírtál.De nem muszáj lemenni erre a szintre.

nu pagagyí 2012.10.07. 11:52:58

Én örülök. Nekem az egykori Illés fejezte ki az igazi magyar nemzetet. A népi és a polgári, a vallásos és a technokrata együtt, kölcsönös bizalommal egymás iránt. Lefedték a teljes társadalmat és a közös munkájukból új, minden addigit meghaladó minőség született. Az "István, a király" rockopera több száma már az Illés-időkben elkészült, a "Mondd, Te kit választanál" című számuk például a Mensáros narrációjával elkészített, az emberi jogokért kiálló (Human Rights, 1971) lemezükön található.

Caaroy 2012.10.07. 11:57:56

@profilo: Attól olyan jó az István a Király színdarab, mert sokkal többet belelehet magyarázni mint ami. Ezért ahány néző, annyi felfogás van róla, és annyi módon be lehet mutatni.

Ha te mereven ragaszkodsz egy és örök változathoz, akkor nem érted a színházat. Ennyi.

2012.10.07. 12:00:58

@nu pagagyí:

Nofene. És ehhez szerinted egy ilyen alföldi nevű aberrált gyerek passzol? Vagy ahhoz azért már egy kis erőszakot kéne tenni magadon, hiszen ezek után azt azért csak nem állíthatod hogy ő az "igazi magyar nemzetből" bámit is kifejez, - hacsak az őáltala képviselt s propagált "értékeket" nem kísérld meg szintúgy a magyar nemzet szerves részének tekinteni, valamint olyan értéknek, amiről, valóban mint értékről fognak referálni a későbbi korokban ...

nu pagagyí 2012.10.07. 12:01:08

@ekszvájzed: A művészet a művész dolga. Csak abból lesz érvényes mű, amit ő saját érzéseiből, sorsából hitelesen meg tud fogalmazni és hatni tud vele nézőire. Megrendelésre nem biztos, hogy sikerül. Látjuk a politika által finanszírozott egyen István királyokat, keselyű-szobrokat, Kerényi-festményeket. Ez nem művészet, a megrendelő primitív igényeit jó pénzért kielégítő fröccsöntött torzszülöttek csupán.

dögölj meg 2012.10.07. 12:01:27

@billy reed: Szerencsére? Amit "német"fegyverekkel létrehozott,az halálával összeomlott.Amit elődei létrehoztak,évszázadokon át működött.

nu pagagyí 2012.10.07. 12:03:17

@ekszvájzed: Egy színházban az elkészült mű a lényeges, annak kell tetszenie.

profilo 2012.10.07. 12:04:35

@Caaroy:

Ahogy gondolod.
Én szívesen rád bíznám,mint hozzáértőre a "Barroso-féle" változat megrendezését.
Istenemre mondom,még meg is nézném.

De el kell hogy mondjam,a sikerességében nem hinnék.

:)

2012.10.07. 12:10:54

@Caaroy:

És arról még nem hallottál, hogy néha nem árt esetleg tisztelni az eredeti szerzőt, a saját korát, meg a szándékait, hogy ne játsszon dinamót a sírjában? :)

Mert módosítgatni persze hogy lehet, és néha még kellhet is, hogy érthető legyen, de azért az túlzás hogy minden korabeli igényességet és finom mívű munkát a mai kor szellemi szegényességétől, primitívséget terjesztő szubkultúráitól, érdektelen, felületes, és a napjainkra felduzzadt információáradat miatt lassan a minimumra szorítkozó oktatásától, valamint végtelenül ostoba kereskedelmi médiájától lebutított közönsége igényeihez kell szabni,

mikor is a maga korában pl. az általam hivatkozott Shakespeare-t még London kocsmai csőcseléke is jól értette és szerette, és nem kellett hozzájuk mérten lebutítania semmit ...

Balcsapott 2012.10.07. 12:11:59

@rkrm: Te meg a nemzet, keresztény, érték szavakat felejtsd el ostoba droid! Leírod itt ezeket közben egyikről sem tudnád megmondani, hogy mit értesz rajta, vagy igen....Akkor ird már le ti kis túlidomított faszkalap!
Ennek az országnak a sok buta műveletlen rkrm féle az egyetlen baja! Pár éve még a szociknak csápolt, mert akkor éppen az volt a divat, most meg a jobbikhoz rohangál , mert az a divat. Aztán meg idejár felmondani a leckét...

veracity 2012.10.07. 12:12:46

Szerintem a nemzeti oldalnak befogadóbbnak kellene lenni a homoszexuális férfiak felé.

A hetero férfiak számára nyilván valóságos áldás a férfiak között terjedő homoszexualitás, feltéve, hogy a nők között a leszbikusság nem szignifikáns.

A csinos nők kegyeiért folyó verseny kiélezettségének csökkenése minden heteronak alapérdeke! Én annak örülnék, ha a férfiak 90 %-a homoszexuális lenne. Micsoda paradicsomi állapot jönne létre számomra! Álomvilág!

Én mindig nagyon örülök, ha "más" művészeket, férfiakat látok, hallok!

2012.10.07. 12:19:09

@nu pagagyí:

Ez is rendben volna. De mit szólsz ahhoz, hogy az alföldit, meg a hasonlóakat; építészeket, filmeseket, egyéb művészeket szintén egy politikai oldal sztárolja, és tömi pénzzel, meg látja el rajongótáborral, és tömjénezteti a saját sajtójával, itt taglalt emberünket pedig egyenesen a kormány orra alá néha jól odacsináló, a libsizmus ideáit hűen tolmácsoló hősként aposztofálja?

Így aztán ők is nagyon "önmaguk" lehetek ettől ... :)

Jó, szélballibes köztéri propaganda valóban nincs, a magyarok régmúlt rémtetteire, és azok áldozataira minduntalan emlékeztető nyíltszíni installációkon kívül, persze ...

willdataa 2012.10.07. 12:20:30

Azt javaslom a Fidesz-rezsimnek hogy úgy írják ki a Nemzeti Színház igazgatói pályázatát, hogy abban szerepeljen az hogy a nemzeti érzelmű színjátszás megvalósítására keresnek igazgatót, mivel az Alföldi saját bevallása szerint nem tudja értelmezni azt a fogalmat hogy nemzet, ezért azt pláne nem tudja értelmezni hogy nemzeti érzelmű, tehát nem fog tudni érvényes pályázatot beadni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.10.07. 12:25:25

Oké csinálja meg de ne legyen nagyon elbaszva,mert az eredeti kurvajó és zseniális!

2012.10.07. 12:25:36

@veracity:

Persze. Régen én is így gondoltam, viccelődtem is vele, sokat.

De örülj akkor annak is, ahogy én, hogy (egyelőre még) nem szaporodnak, bár ki tudja, mit hoz a jövő ... Mert lesz még idő, mikor az ember talán már csak klónozódni, vagy osztódni fog, mivel a nemzés kiiktatásából ezek a majmok akkora divatot csináltak.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.10.07. 12:44:30

@ekszvájzed: Na most lőttél öngólt. Shakespeaare-nek két eredeti darabja volt (a Vihar az egyik, a másikat elfelejtettem), a többi mind az eredeti szerző darabjának békén-nem-hagyásával készült átirat, és mégis zseniális. Amúgy izgalmas kérdés, hogy a londoni csőcselék mennyire értette az "ajkam, ez a piruló zarándok", (az utána következő levezetés a bűn átadásáról csak hab a tortán) és hasonló szövegeket.
De persze érv helyetti bunkónak jól hangzik...

Caaroy 2012.10.07. 12:44:47

@ekszvájzed: El kell választani egy mű szellemiségét és az előadás módját.

Rómeó és Júlia üzenete egy olyan szerelmes pár, akik nem lehetnek egymáséi, mert a családok ellenségei egymásnak. Ezt nevezem én a mű szellemiségének.

Ezt aztán bemutatták hol jobb és hol rosszabb módon, Shakespeare középkori beállításától kezdve a modern amerikai fekete és kínai bűnözői bandázáson keresztül kerti törpékig mindennel.

Az eredeti szerzőt azzal tisztelik, hogy ugyanazt adják mint amit ő maga is tett: Egy tragikus szerelmes párt, akik egymáséi akarnak lenni, holott nem tehetik meg. Az eredeti szerző munkájával akkor bánnak tiszteletlenül, ha ezt az üzenet csorbítják. Ha a férfi nem szerelmes a lányba, ha a két család az elejétől fogva ki jön egymással, és satöbbi.

Az üzenet feldolgozás módjának és minőségének megítélése már a nézők feladata. Az viszont nagyon merész feltételezés, hogy ha Shakespeare a XXI. században élt volna, akkor is középkorba helyezi a történetet, és ezért a középkori helyszín az üzenet része. Mert a Rómeó és Júlia annyira alapvető emberi történet, hogy bárhol és bármikor megállja a helyét. Shakespeare viszont csak abból dolgozhatott, amit már ismert.

Csak ezt nem értem, amikor már a kezdetektől tudjuk, hogy az eredeti Szörényí-Bródy páros is részt vesz Alföldi feldolgozásában. Akkor már megint hogy merülhet fel, hogy Alföldi nem tiszteli őket és munkájukat?

mókáné 2012.10.07. 12:50:12

@gréczyzsolt:

Kedves Zsolt!

Azt írja: Én már most, ünneplőbe öltöztetett lélekkel várom az István, a király új premierjét.

Szívet melengető írás. Ön nem szokott ilyet, de ez, itt, most annál értékesebb.

Egy életünk van, nincs az a luxusunk, hogy eltékozoljuk! Balról és jobbról együtt próbálunk meg örülni egy készülő közös csodának.

Az imént, kisütött a Nap, míg írtam ezeket. Legyen szép napja!:)

2012.10.07. 12:59:12

@Caaroy:

Teljesen jól mondasz valamit. Javarészt egyet is értek, de már azokkal pl. nem, amikor csak azét, hogy újítsanak, lárpurlár, mindenféle oda VÉGKÉPP nem illőt tesznek a cuccba, elkektikus módon, csakazértis "modernkedésnek", a darab vagy a szöveg felét meg lehagyják, vagy átírják, és direk a saját korukra vonatkozóan vicceseket szólnak ki, hadd értse már tényleg mindeki arra, ha másképp nem megy.

De az alföldit, meg a tiszteletet akkor sem tudom az ilyen dolgokkal egy lapra helyezni. Meg ezt a közös munkát se ők hárman találták ki együtt. Lesz veszekedés, asszem, elég szépen.

Mert ezek a jóval korábban kultúrára szocializálódott emberek, gyanítom, erős fenntartásokkal élhetnek a fószer eddigi produkcióiban felvonultatott minőség és ábrázolásmód iránt, itt elég, ha csak a János vitéz pályaudvari kurva Iluskájára gondolunk ...

2012.10.07. 13:10:53

@Kuviklacz:

Hogy Shakespeare-t ki írta, az egy dolog, régi vita, és nem eldöntött, én a magam részéről elhiszem, hogy egy közönségesebb fickó is képes volt erre, vagy kétled akár, hogy a csóró proli József Attila maga írta zseniális verseit? De felőlem akár az ufók is írhatták, nem ez a lényeg.

Ami a lényeg, hogy a kor, amiben ezt a népnek eladták, nem volt ennyire sötét, korlátolt, és műveletlen, mint a miénk, mert a pénzesebb fazonok akkor még nem ezt a felfogást reklámozták benne, hogy egyre több ún. "művész" szarát minél több agymosottnak eladhassák. Igaz, a pénz ma nem is az igényeseknél van :)

És nem röhögtek a bámész népek ki egyeten költőt, vagy festőt, egyéb alkotót sem, mert az az "i love you" ragozásán, a vérengzős gyilkolás bemutatásán, vagy a csupasz ciciknél tovább jutván többről akart, és tudott is beszélni, és ezt respektálták is.

mókáné 2012.10.07. 13:23:04

@gréczyzsolt:

"Az István, a király az enyém is. Ott voltam a premieren a Királydombon, az 1990-es népstadioni bemutatón, sajtófőnöke lehettem a csíksomlyói, ötszázezres csodának, a színpad mellett én kiálthattam világgá és szólíthattam színpadra egy ki-kihagyó mikrofonba az ünneplés közben a szereplőket, a társulatos feldolgozásban a fiaim szereplők lehettek. "

Az Öné is ez dal. Még közéleti személyiségnek, pláne újságírónak nem küldtem. De úgy érzem, hogy van Remény.

Szeretettel:
www.youtube.com/watch?v=pYzQTiVQrR8&feature=related

lajos0 2012.10.07. 13:25:17

@Boka1: "Amúgy , amikor Sasvári Sándor énekelte Romániában, akkor nagyon elhadarta a " nem tűrjük a papok hatalmát " szövegrészt."

Sasváritól a csúcs az volt, amikor a parlament előtt valamelyik fideszes esztrádműsorban kihagyta a "szemforgató hamis papok" sort.

nem várt fordulat 2012.10.07. 13:25:50

én egyszer láttam Alföldi rendezésében egy darabot. Végigszenvedtem. No de nem azért, mert rosszul rendezett, amit lehetett, azt kihozta belőle.

Szodoma 120 napja.

Hát, én egyszer moziban néztem meg, filmrendező bence barátom hívott el.

(Amikor elmentem a darabra, nem tudtam, mit nézünk meg, baráti társasággal mentem, meglepetés volt.)

A lényeg, hogy bár Alföldi sajátos stílusban rendezi a darabjait, még is, van benne egy határokat feszegető, egyedi megoldásokkal tűzdelt valami, és emiatt sikeres is. Ha nem lenne az, a kutyát nem érdekelné, és üresen kongana a terem.

Nem kell egyetérteni a felfogásával, de ami itt megy, az kb. olyan, mint ha Picassora azt mondanánk, hogy "mi a pöcsöm ez?", miért nem fest inkább tájképeket, vagy Monet-re azt mondani, hogy remegett a keze miközben festett, ezért nem olyan szép, "smooth" a tájképe.

Nyakam teszem rá, hogy az itt "meg sem nézem" emberek 90% -a mondjuk az operát még csak kívülről sem látta, a szkénéről meg csak nem is hallott.

lajos0 2012.10.07. 13:28:34

@Boka1: Sasváritól az is vicces volt, amikor kihagyta egy fideszes esztrádműsorban a "szemforgató hamis papok kitételt".

Ezek a nyomorult magyar pártok tényleg a rajongóikban nyerik el méltó büntetésüket.

nu pagagyí 2012.10.07. 13:28:37

@ekszvájzed: Nem halottam, hogy Alföldi rossz darabokat produkált volna. A közönség szereti, amit csinál, nem szállítják ingyenbuszokkal a nézőket, maguktól mennek. Ez a darab sem lesz rossz, neked sem fog megártani, ha megnézed.

A hatalom persze nem szereti, node Rákositól sem várt senki árnyalt műelemzést. A hatalom kitartottjainak meg nem lehet más véleménye a vezér röfögésén kívül, úgyhogy nem is kell figyelembe venni, már rég leszoktak a gondolkodásról.

kispestipeti 2012.10.07. 13:33:39

Ady, József Attila, Radnóti, Bartók, Várkonyi Zoltán (csak hirtelen példák) jobb vagy baloldali pártállású (SIC!)volt-e? Nemzetiek voltak-e eléggé? Kell ezt esetükben firtatni? A műveik magukért beszélnek, elfoglalták méltó helyüket. A posztban nevezett és már vitathatatlanul bizonyított, ismert művészek (még) nem értek fel a kérdés előtt említettekhez, de azért van hasonlóság, hiszen tömeges elismertséggel rendelkeznek már. Miért kell művészi értékeket egyből politikai irányok szerint szétcincálni? Jó az István a király, mint mű, ezt a magyarul értők, a magyar történelmet valamennyire ismerők többsége így tartja. Minden alkotást ki lehet forgatni, félre lehet magyarázni, de ezt minek? Nem véletlen a töretlen népszerűsége széles körűen tetszik a népnek. A művészek egymásra találása pedig legyen egy nyugtató példamutatás a normális gondolkodáshoz. Vannak, akik felül tudnak kerekedni a vélt (vagy valós) ellenségeskedéseken és próbálnak valami értelmeset, érdekeset alkotni. Várjuk meg, mi kerekedik ki ebből. Azután lehet kritizálni vagy dicsérni. Addig minden támadó, elítélő szó értelmetlen és felesleges.

lajos0 2012.10.07. 13:35:21

@Caaroy: "Ha valaki ezzel a szöveggel tudná eladni nyugaton, lenne rá érdeklődő. Max István átnevezik Barrosora..."

"felkelt a napunk, Rompuy a mi urunk :-)"

Őt sem választotta meg a kutya sem. Zabálnák a mívelt ajrópában. Ami amúgy is egyre jobban hasonlít egy királysághoz, a szarabbik fajtából.

willdataa 2012.10.07. 13:51:04

@lajos0:

A szemforgató hamis papok azok a kommunista békepapok.

lajos0 2012.10.07. 13:51:55

@ekszvájzed: "mikor is a maga korában pl. az általam hivatkozott Shakespeare-t még London kocsmai csőcseléke is jól értette és szerette, és nem kellett hozzájuk mérten lebutítania semmit ..."

Hát a korabeli londoni színházlátogatókat úgy kell elképzelni, mintha a fradi b közép, meg egy vidéki köpködő közönségének a keveréke lenne.
Akkoriban még nem volt a "művészek" körül ilyen pátosz, meg papi funkciókat sem birtokoltak, mint manapság.

Nem tudok jelenleg az országban olyan művészt, akinek a politikai véleménye hajítófát is érne.

lajos0 2012.10.07. 13:53:27

@willdataa: Akkor Paskaiékat nem akarta megsérteni Sasvárni ? Erre még nem gondoltam, de ilyenkor nem vállaljuk el a fellépést, oszt jónapot.

közlekedő edény 2012.10.07. 13:55:48

Nos az, hogy vmi megrendelésre készül, és akkor az eleve rossz lehet, téves felfogás, elég a festészet történetét megnézni ehhez.
Más: láttam műbránert Pintér Bélánál és Alföldinél egyaránt. Mindkettő jó darab volt, bréner nélkül is az lett volna, mindenesetre ott volt. Direkt Pintér Bélát hoztam fel példának, aki érti, érti, aki nem, nem, hogy miért.
Az pedig, hogy Alföldi darabokra nem busszal szállítják a nézőket, lehet, hogy igaz, lehet hogy önszántukból mennek, nem tudom, én önszámból mentem (kíváncsiság), de a művészet már csak olyan, hogy ha vkinek híre megy, akkor a sznobok is gyűlnek, rögtön megvan a nézőszám. A jó ebben az, hogy ettől még lehet művészetileg is hiteles egy rendező.

2012.10.07. 13:56:08

@nu pagagyí:

Nem ingyenbuszokról beszélek, hanem az alföldi rajongójává annak politikai
áthallásai és fityiszmutatásai miatt a sajtó és a megmondóemberek által tett belpesti értelmiségről ami a szuperkifinomult, az ízlésre egyedül kiválasztott belterjnek szóló esztrádot zabálja, megvéve minden jegyet jóelőre ... Persze hogy teltház van, az volt a római arénákban is.

Az persze kizárólag egy "hatalmat" és vakon bólogatóit zavarhatja ha egy színdarabban, egy "nemzeti" előnevet felvett színházban pl. böfögnek, hánynak, vizelnek, csontra vetkőznek, pornót imitálnak, régi idők valódi nagyjait, mai idők embernek maradni megkísérlőit csúfolják, homoszexualitást, drogfogyasztást propagálnak, mert az úgy a korunkat jól mutató, és természetes, á la De Sade, és ezeket mindenki szereti, te is, családod is, barátaid is - csak a "hatalom" nem.

Az a vicc, különben, gondolom még neked is, hogy az IAK témában nekem a legszörnyűbb trauma épp a királydombi előadásnak, (amit saját szemmel láttam, és imádván istenítettem a kiskamasz fejemmel), annak az 1 évvel később bemutattt filmes feldolgozása volt, az akkor még huszadik senki Koltay Gábortól ... :)

ijontichy 2012.10.07. 13:58:12

Zsóti, Zsóti... 6-án Omega 50 volt. Mi ez a szörnyű levente? :-(

lajos0 2012.10.07. 13:59:52

@veracity: "feltéve, hogy a nők között a leszbikusság nem szignifikáns."

Mindegy, hogy szignifikáns-é, mert a leszbikus nők jelentős része ocsmány. Vagyis inkább férfinak néznek ki, tehát egészséges ízlésű embernél amúgy sem jöhetnek szóba :-)

Mondjuk engem sem zavarnak a buzgárok különösebben, eszembe nem jutna elmenni a parádéjukra, hogy megdobáljam őket. De valamiért a jobbikéknál nagyon félnek, hogyha sok ilyet látnak, akkor bebuzulnak, vagy a gyerekeik.

Az enyém csak röhög rajtuk ( mondjuk én is), azt meg szabad.

vénkujon 2012.10.07. 14:03:35

@rkrm: figyejj má' . alföldi is beleszületett a turulba' nem?:D

2012.10.07. 14:07:28

@lajos0:

Mégis, volt, akiket kifütyültek, megdobáltak szeméttel, rothadó kajával, ürülékkel, a vlág csúfjává téve, és voltak, akiket meg ováció kíséretében, vállon vittek darab után a kocsmába, mulatni. No most, úgy tudom, bárdunk inkább az utóbbiak körébe tartozott ... :)

Mert így működött a "népítélet" melyre atán hőn vágytak a későbbi korok magukat a "nép barátainak" meg "szószólóinak" nevező művészei is, de tán jobb is nekik, hogy már nem ezzel a maga korában, egészen kb. a 19. század közepéig elfogadott közönségviselkedési formával kellett szembesülniük ... :)

ursus artos 2012.10.07. 14:07:37

"Az utóbbi napokban nyilván akadt már olyan, aki ezen felháborodott a jobboldalon"
Nem akadt.

kúrórudi 2012.10.07. 14:09:11

@ursus artos:
te vagy az egész jobboldal vagy honnan tudod ezt?

is 2012.10.07. 14:15:12

@rkrm: "Na most Alföldi nem nezeti, nem képviseli az értékeket."

Hát nálad azért jobban, és amikor majd a magyar kulturtöténetet olvasgatják 200 év múlva, nem te leszel azokban a könyvekben.

@ursus artos: és rkrm?

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2012.10.07. 14:16:24

@ekszvájzed: Történetesen Alföldi rendezésében láttam a Rómeó és Júliát. Ha van elcsépelt darab, akkor ez az, ennek ellenére a rendezés tudott újat nyújtani. Sőt! Emlékezetes maradt.
Amúgy a mondanivaló az a díszletben és a kosztümben van?

kúrórudi 2012.10.07. 14:22:06

@ekszvájzed:

kuruc.info, jobbik meg társainak meg az ostobaságból sikerült divatot csinálnia. és be kell látni, te meg veracity rettentő divatosak vagytok....

2012.10.07. 14:22:50

@lajos0:

Nem minden pap szemforgató és hamis, sőt. Ma szinte csak az ő nagyobb többségük nem az ... Ezt a szerzők, és a közönség is jól tudta-tudja. Erdélyben is. De abban korban a (fél)pogány lázadók számára, azok szemszögéből persze hogy azok voltak, és a pápaság egyik történelmi és erkölcsi mélypontja épp a korábbi kalandozásaink korára esett ...

Ma pedg a "papok" egy nemballib hallgató szemében értelmezhető akár még a jelenlegi kierőszakolni kívánt modern, ún. "haladó" világrend felkent apostolaira is. Úgyhogy tényleg nem kellene rákosipajti módján elhallgatni, hogy ilyen sorok is vannak egy librettóban, mint akár a Himnuszban az Isten ...

Sőt, megsúgom: a "Jaj de unom a politikát" sem kedves részlet a hivatalos kultúrpolitika szemében, mert eléggé csúfosan nyilatkozik, bárt ezzel jól kifejezi a német alig burkolt lenézését a magyarok királya, és annak népe iránt. Tudtommal azt is előszeretettel hgyják ki a műből.

Victor McKerguelt 2012.10.07. 14:31:14

@ekszvájzed:

1. Te dumálsz bármilyen hagyomány tiszteletéről, amikor azt sem tudod, hogy a személyneveket nagybetűvel írjuk...
Magyar nyelvtan, alsó tagozat, közvetlenül az ABC után tanították...
Ja, hogy szándékos volt?
Jókora bunkóság.

2. A János vitézben NEM volt pályaudvari kurva Iluska. Nyilvánvalóan nem láttad, de véleményed van. Egyébként az az előadás sokkal inkább Petőfi gondolatainak továbbgondolása, mint a Kacsóh-Bakonyi-Heltai dalmű, pedig a Nemzeti ez utóbbit dolgozta át, nem Petőfi költeményét.(Lehet vitatni, lehet más vélemény, nekem sem tetszett az egész, de hogy gyalázat, stb. lenne, amiért kisbetűvel írjuk egy ember nevét, az marhaság. Tőlem pl. a Kacsóh-mű áll igen távol.)
Elég bonyolult a világ, de nyilván jobb neked, ha mindent feketén-fehéren látsz. Még azt is, amit nem láttál.
Sőt, a jövőt is látod. ("Lesz veszekedés, asszem, elég szépen.")
Egy turulban született sámán lehetsz.

2012.10.07. 14:31:24

@kúrórudi:

Tehát pl. egy alföldit nem szeretni kurucinfós divat, mert leírják benne (de nemcsak abban) azt, hogy mik fordulnak elő a darabjaiban, és miként nyilatkozik arról, hogy számára az, hogy "nemzeti" az egy értelmezhetelen fogalom?

És ostobaság lenne a mai euro-atlanti szélballibsi "kulturális" mainstreammel bármi okból is szembe menni, vagy azt csak megkérdőjelezni is, mert te, akinek meg a saját kib. sajtód mondja meg, mit gondolj, ezt mondod? :)

Drága jó "demokraták", meg az ő multi-kultijuk, akik, és amiben pancsikolva nem veszik észre, hogy ma már nem ők az "ellenkultúra", mint a régi, szép, forradalmi időkben, hanem inkább már az őáltaluk gyakorolt "szellemi" elnyomás aggaszt másokat ...

mákos lecsó 2012.10.07. 14:35:23

Egy gyermek felnevelése legalább olyan hasznos, mint egy tehéné – ezt mondta a fideszes Révész Máriusz, Orbán Viktor családügyi tanácsadója a Magyar Narancsnak.

Szerintem meg Máriusz szülei jobban jártak volna, ha egy tehenet nevelnek fel, nem egy ekkora barmot.

veracity 2012.10.07. 14:37:59

@lajos0: Igen, ha a teniszező nők közül a Mauresmora vagy Navratilovára gondolunk. De ez nem általános. Én egykor ápoltam lazább kapcsolatot egy höggyel, aki "konzervatív" felfogású volt, és világosan megmondta, csak a férjével akarja a sexet. Eszméletlen jó nő volt, úgy gondoltam megéri várni akár éveket is. Aztán a végén kiderült, hogy szó sincs hagyománytiszteletről, erkölcsről, stb. Egyszerű és kristálytiszta leszbikusság volt a valóság. Úgy mondta, ő sem tudta biztosra, legfeljebb érzett valamit.
Hát nem rajongok a leszbikusokért azóta!

Azért kéne elfogadni társadalmilag őket, hogy minél gyorsabban derüljön ki a másságuk és az ember fia ne fusson velük vékony jégre!

Szóval, sajnos sok jó nő is van közöttük és igen nehéz kiszúrni őket. Ha jól tudom, a leszbikus párok egyike meglehetősen nőies szokott lenni.

Állítólag, a leszbikusok kisebb arányban fordulnak elő, mint a homoszexuálisok. Ez azért bíztató!

Én csak arra szeretnék buzdítani mindenki, hogy ha egy kicsi más hajlamot is érez magában, akkor vissza ne tartsa, ne tegye tönkre az életét hamis hetero viselkedéssel. Ehhez persze a társadalom megértő hozzáállása is szükséges!

A leszbi pornókon egyébként nem leszbikusok azok a lányok, csak hát a pénzért bármit megtesznek.

Úgyhogy csak legyen minél több Alföldi Róbert, meg Freddy Mercury! És ne tessenek megverni őket, mert nem ellenségeink ők, hanem őszinte szövetségeseink!

Nem lehet, hogy ez a relatív nő-bőséget okozó szerepük tartotta meg a homoszexualitást a történelem során? Mert ha nem kell félteni tőlük a csinos barátnőnket, az sok esetben nagy előnyükre is szolgálhat. Mondjuk régen, a falusi bálok után a homoszexuális fiúkat nem bicskázták meg, mert a kutya se haragudott rájuk! Sokáig éltek és sokáig dolgoztak a család számára.

aranyhorcsog (törölt) 2012.10.07. 14:38:12

Szörényi a konzervatívkodással mit is kompenzál?

π/kőc 2012.10.07. 14:38:16

Méghogy Sz. L."konzervatív gondolkodású", meg "művész".

Ugyan már.

Ganyé 2012.10.07. 14:44:43

Én annak idején 13 évesen ott voltam a Király dombi előadáson...na nem önként, az anyám kajakra vitt, mert a fater nem ért rá...végül is nem bántam meg, de az az igazság hogy a nézőtér messze volt,tilos volt felállni a Tv felvétel miatt, visszafelé lejtett, így hát alig lehetett valamit látni, és a hang alapján azonosítottuk a szereplőket...Természetesen a zene és az ének felvételről ment, egyrészt az akkori technikai lehetőségek miatt, másrészt egy pár színész helyett más énekelt...így vissza gondolva, elég kezdetleges volt az egész, mégis volt benne valami felemelő...jó volt ott lenni...Kár hogy most ebből a darabból is buzi-parádé lesz...Csalódtam a Szörényiben, de hát úgy látszik van az a pénz...Bródy ugyebár liberális, tehát egy kaki-pisi sexes István a Király, simán belefér neki...Sajnos

DARTH HAJDU 2012.10.07. 14:47:42

Engem speciel az artisjus-maffiavezér sokkal jobban zavar, mint Alföldi Lóbelt.

2012.10.07. 14:48:06

@Victor McKerguelt:

Nem vagyok bunkóbb, mint az, aki turulozik, meg sámánozik, ezzel más, máig természeti életet élő ősnépeket bánva meg, akik még hisznek a totemekben és a túlvilági közvetítőkben, míg magukat megőrizni próbálva nagyjából senkinek sem ártanak ...

Direkt azért is választhatta a daljátékot, mert az a műfaj, akármi nagy művek ihlették is, az operettel, meg a népszínművel együtt a mai szuperértelmség szemében jobbára csupán selejt és hulladék, melyet a vásári vagy kishivatalnoki népség habkönnyű szórakoztatására gányoltak ...

A világot nem fekete-fehérben látom hanem a visszájára fordítottan, mert az "egyedül üdvözítő" tanok százainak, és a százmilliárd légynek sem hiszek.

Pusztán azt látom, hogy aLFÖLDI :) egy provokátor, aki sportot űz abból, hogy hites közönsége előtt a pinceszínpadokra, meg kamarákba illő, ürülékdobáló punk és "nemzeti" érzelmű (nyárs)polgárpukkasztó paprikajancsi attitűdjével azt az országot és népet baszogassa, amelyben élni kénytelen,

ahelyett, hogy csodás kvalitásait a londoni Royal Opera House színpadára, vagy a Broadwayre vinné, ahol még a színháza falain, és bel-Pesten kívül is örülnének neki ...

PS: Akkor mondd el, mi volt Iluska, mert én eddig csakis erről értesültem.

DARTH HAJDU 2012.10.07. 14:49:38

@Ganyé: Anyád kajakra vitt? Te szarkupac.

lobster thermidor 2012.10.07. 14:51:00

@ekszvájzed:

Ne üldözd magad jóember, inkább tanulj meg olvasni!
Én pont leszarom, hogy kinek milyen rögeszméje van a művészetről, mert az egész "István a király" ügyletnek semmi köze nincs ahhoz.

@profilo:

Te azt meg honnan veszed?
Már a maga idejében is az aktuálpolitikai irányzatokat lovagolták meg Szörényiék a biztos pénz érdekében. Természetesen soha nem fogják bevallani, de ettől ez még így van.
Most pedig készül majd valami napjaink kérdéseit boncolgató feldolgozás, ami az egész jelenlegi európai helyzetre ráhúzható, és azzal fognak tájolni Brüsszeltől Varsóig.
Fogadsz velem?

lajos0 2012.10.07. 14:51:55

@ekszvájzed: "de tán jobb is nekik, hogy már nem ezzel a maga korában, egészen kb. a 19. század közepéig elfogadott közönségviselkedési formával kellett szembesülniük ... :)"

Hát a színház, meg az opera is légüres térben működik ma. Van helyette tévé. Alföldi meg Dörner sem a művészi teljesítménnyel lépte át a média ingerküszöbét elsősorban.

veracity 2012.10.07. 14:55:37

@kúrórudi: Az a baj, hogy nem divatos a felfogásunk.

A probléma mindig abból keletkezik, hogy mi heterok megpróbáljuk megérteni a homoszexuálisokat. Ennek során elképzeljük, hogy két meleg férfi hogyan él szexuális életet egymással. Ebből lesz a baj! Mert mi undorodunk és hányunk, ha arra gondolunk, hogy egy izzadt férfitestet kellene megölelgetnünk és hát odadugni valamit, amit nagyon nem szeretnénk. Visszataszító ez nekünk, ha meg arra is gondolunk, hogy nekünk is odadugná egy férfi, hát attól nagyon felidegesedünk!

De ki mondta, hogy ezen járassuk az agyunkat? Ne foglakozzunk vele, tegyenek egymással a négy fal között amit csak jólesik! A lányokat meg hagyják békén. Mert a Brokeback Mountain házasodó, gyereknemző homoszexuálisai nagy károkat okoznak a társadalomnak. Sose nősülnének meg, ha szabadon, társadalmilag elfogadottan élhetnének vágyaik, hajlamaik szerint. Nekünk, heteroknak is ez lenne a jobb.

Ezért kell támogatni az Alföldit meg a Friderikuszt. Aki meleg az éljen meleg életet, mi meg örüljünk a tágabb élettérnek!

kúrórudi 2012.10.07. 15:10:18

@ekszvájzed:
"Tehát pl. egy alföldit nem szeretni kurucinfós divat"

nem ezt írtam. és nem is erre reagáltam. tanulj meg szöveget értelmezni igy csak kiröhögteted magad...

kúrórudi 2012.10.07. 15:11:35

@veracity:

szinvonalad alapján úgy 12 évesnek tippellek....

2012.10.07. 15:17:14

@Ahmet:

Nem abban van, természetesen ... De mi van akkor, ha valaki szeretne egy régi kor világában elmerülni, odaképzelni magát annak a légkörébe, mert érdekli az az időszak, és szereti is, a szerzővel, magával együtt ... Az menjen inkább moziba?

Egy művet az is jellemez, hogy ki és mikor, kiknek alkotta, ez is hozzá tartozik. Vagy te mondjuk kreatív lélekként a ma hordott divat szerint öltöztetnéd ki a Sixtusi-kápolna falra festett figuráit is, esetleg átépítenéd az Alhambrát, posztmodern dizájnra, mert az a mondanivalót úgysem érinti, semmiképpen? :)

Bár mondjuk a Leonardo-féle Utolsó Vacsorából azért napjainkban elég szép kis mémeket csináltak, a fele tetszik is, de a másik fele nem ... És persze nem is mind mondja el így azt, amit az eredeti alkotás kívánt, sőt azt a barátok az előírt étkezésük közben nézegették, oda meg pont illett is.

kúrórudi 2012.10.07. 15:17:17

@Ganyé:

olyanról alkotsz véleményt amit nem csak h nem ismersz hanem még nincs is. ez a színtiszta előítélet. jobbik, kurucinfo meg persze a nagytestvér fidesz sokat dolgozott az ügyön.... úgy néz ki, az olyan sötétek mint te is, visszafelé haladtok. a poszt pedig éppen arról szólt h szerencsére nem mindenben van ez így. van még remény... és most mindegy h az istván a királyról van szó, szörényiről meg alföldiről.... viszont jellemző a fröcsögő kommentelőkre h ebből a kérdésből is mit műveltek megint... hiába na, a jobbik divatot csinált az ostobaságból és hát itt sokann nagyon divatosak..

lajos0 2012.10.07. 15:18:42

@ekszvájzed: "Nem minden pap szemforgató és hamis, sőt."

Ebben egyetértünk. Nem is mondtam ilyet.
Csak Sasvári barátunk túl szervilis volt ismét.

"Ma pedg a "papok" egy nemballib hallgató szemében értelmezhető akár még a jelenlegi kierőszakolni kívánt modern, ún. "haladó" világrend felkent apostolaira is."

Az egyház akkori szerepét ma inkább a rejtélyes "piacok" vették át. Kár, hogy ma kevesen követelik a politika és a piacok szétválasztását. Aktuálisabb lenne, mint az állam és egyház szétválasztásán rugózni. Mondjuk a hazai ballib kitétel külföldön még annyit sem jelent, mint itthon. Az ottani baloldal példul gyakran globalizációkritikus és palesztinbarát. Nálunk ez a bal és jobb oldali dolog önmagában is értelmetlen, de mindkét "oldal" többségénél teljes ideológiai káosz uralkodik.

"Úgyhogy tényleg nem kellene rákosipajti módján elhallgatni, hogy ilyen sorok is vannak egy librettóban, mint akár a Himnuszban az Isten ..."

Hát Aczél Gyurka országlása alatt elhallgatták például József Attila istenes verseit, ma meg a "szabadkőmíves" Ady nehány zsidózása nem fér be a hivatalos kánonba. Üdvös lenne, ha politika a művészettől is távol tartaná magát, már amennyire még van ilyesmi.

"Sőt, megsúgom: a "Jaj de unom a politikát" sem kedves részlet a hivatalos kultúrpolitika szemében"

Pedig a választói apátia az elmúlt húsz év közpénzből etetett politikusai "elitjének" csak jó. Akár támogathatnák is.

Az igazi sztrovacsek 2012.10.07. 15:25:52

@Ganyé:
"Csalódtam a Szörényiben, de hát úgy látszik van az a pénz..."
Nem hinném, hogy Szörényinél ez számítana.
Ennek egyik ékes bizonyítéka:

"Emlékkoncertet rendeznek szeptember 22-én az öt évvel ezelőtt elhunyt Illés Lajos tiszteletére a Papp László Budapest Sportarénában; a legendás Illés-együttes egykori alapítója, névadója, zongoristája, dalszerzője idén lenne hetven éves. Az esemény három fővédnöke: Semjén Zsolt, Németh Zsolt és Tőkés László.
A fellépők névsorából azonban beszédesen hiányzik három név: az egykori Illés-zenekar még élő három tagja, azaz Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs és Bródy János. (2005-ben hunyt el a dobos, Pásztory Zoltán.) A rajongók szerint elképzelhetetlen egy Illés-emlékkoncert a hatvanas években rocktörténetet író zenekar tagjai, illetve az együtteshez szorosan kötődő Koncz Zsuzsa nélkül."
Nem tudom, végül is milyen volt ez a koncert? Mert olyan nagy média visszhangja nem volt.
Mellesleg nem tudhatjuk, hogy Szörényi és Bródy miben állapodott meg Alföldivel. Nem hinném, hogy mindenféle előzetes kikötés, megállapodás, vagy irányelv nélkül adták meg az engedélyt a bemutatáshoz. Gondolom - remélem - vannak elvárásaik, bizonyos szempontokat illetően. De erre csak akkor kapunk választ, ha bemutatták a darabot. Minden előzetes föltételezés fölösleges, majd "mutatja a mellékelt ábra" hogy mit hoz ki belőle Alföldi.

lajos0 2012.10.07. 15:30:51

@ekszvájzed: "hogy mik fordulnak elő a darabjaiban, és miként nyilatkozik arról, hogy számára az, hogy "nemzeti" az egy értelmezhetelen fogalom?"

Hát a nemzeti jelzőt az elmúlt 20 évben az egyik gazember társulat szitokszónak tartotta és a provinciális "mucsaiság" szinonimájaként kezelte, a másik meg nagy pátosszal valami homályos sosemvolt barokkos múlt jegyében kisajátította. Bár nem kellett kisajátítani sem igazán, mert az SZDSZ-MSZP szemében amúgy is szitokszó volt. Aztán tényleg Gyurcsány jött rá először, hogy ő is nemzeti. Vagyis, hogy miért kéne ezt a hagyományt tovább vinni, legyünk nemzetiek, progresszívek, meg mindenféle jelző egyszerre. Az csak nagyobb merítés.

Visszatérve Alföldire: a kinevezésekor viszont nem hallottam a mutyivádakat egyik oldali lakájsajtóban sem, hogy no tessék, a Gyurcsányista MSZP-s képviselő fiacskája lett a nemzetiben a góré.

kúrórudi 2012.10.07. 15:31:43

@ekszvájzed:
"Egy művet az is jellemez, hogy ki és mikor, kiknek alkotta, ez is hozzá tartozik. Vagy te mondjuk kreatív lélekként a ma hordott divat szerint öltöztetnéd ki a Sixtusi-kápolna falra festett figuráit is, esetleg átépítenéd az Alhambrát, posztmodern dizájnra, mert az a mondanivalót úgysem érinti, semmiképpen? :)"

pont ezért jó ha egy művet nem konzerválunk. amit nem is lehet, mert egy idő után kiöregednek, sőt kihalnak belőle az eredeti szereplők... hanem akkor jó és halhatatlan egy mű ha azt át lehet ültetni más korokba... ha az eredeti istván a királyt akarod, ott a videó, ott a lemez..... a színházban pont az a jó h ugyanaz a darab sem ugyanaz mindig. pláne nem más színészekkel, más köntösben, más rendezéssel, más korban. a te fenti sorod éppen ezt igazolja. ezt, ami ellen meg itt ágálsz.

kúrórudi 2012.10.07. 15:35:01

@Ganyé:
cserélj nicket, a gané jobban passzolna...

2012.10.07. 15:38:43

@lajos0:

Ott a pont. :) Végre egy értelmes ember, az ilyet nagyon is szeretem ...

Attól tartok, amíg lesz itt művész aki nem képes, vagy szponzor híján nem tud olyat csinálni, ami senki eszméjét, pártjának álláspontját és sugallt vélemnyét nem szolgálja, még szándéktalanul sem,

és amiből annyit is vennének / néznének, hogy megélhetne belőle, de akár még a puszta szeretből vagy bizalomból is, mint anno egy kávéházi lump, vagy országúti csavargó életét élő amúgy zseni, addig ez marad ...

2012.10.07. 15:48:41

@lajos0:

Arany szavak, én mondom.

Amikor viszont (elsőként) a Tragédiával debütált, az egész ballib sajtókritika hasát fogva fetrengett azon, hogy az eszkimó színben egy kitömött plüssfókával dobálóznak, máig jól emékszem erre.

Csak aztán, mivel az új rendszernek, az ő valódi lelki-szellemi és testi :) sajátjainak (ahogy mondod is) vastagon benyalt, még azt is hősiesen védték ugyanazok, hogy Erdély elvételét akarja megünnepelni a románokkal közösen, egy nemzeti szimbólumnak számító közintézményben ...

A gyufafej meg közben csakúgy volt "nemzeti", ahogy pl. egyetértett a lóbelt részéről sok mindennel, még ezzel a szerencsére csak eltervezett performansszal is ...

kúrórudi 2012.10.07. 15:53:35

@ekszvájzed:
"Amikor viszont (elsőként) a Tragédiával debütált, az egész ballib sajtókritika hasát fogva fetrengett azon, hogy az eszkimó színben egy kitömött plüssfókával dobálóznak, máig jól emékszem erre."

veled ellentétben én láttam is azt a darabot a nemzeti nyitó premier előadáson.... akkor ugye még csak színész-rendező volt..

Ganyé 2012.10.07. 15:57:30

@kúrórudi: Neked meg a Kúrjákrudi passzolna szerintem...

lajos0 2012.10.07. 15:58:12

@veracity: "Ha jól tudom, a leszbikus párok egyike meglehetősen nőies szokott lenni."

Ezek szerint én a másik felükre gondoltam. A terepruhás drabális kopasz állatokra .-)

"A leszbi pornókon egyébként nem leszbikusok azok a lányok, csak hát a pénzért bármit megtesznek."

Egyik szemem sír :-)

"Úgyhogy csak legyen minél több Alföldi Róbert, meg Freddy Mercury! És ne tessenek megverni őket, mert nem ellenségeink ők, hanem őszinte szövetségeseink!"

Nem verte meg őket senki, de én is úgy voltam vele mindig, ha két jóképű buzgár
lefoglalja egymást, akkor két jó nőcivel több hever parlagon valahol. Ettől még nehéz perceket okoz, ha véletlenül belefutok egy Steiner Kristófos cikkbe a hirstarton, mert könnyesre röhögöm magam a 'Jóska összeveszett Pistával, aki béküléskor virágot vitt neki' felütésen is.

"Nem lehet, hogy ez a relatív nő-bőséget okozó szerepük tartotta meg a homoszexualitást a történelem során?"

Nem hiszem, mert az állatvilágban is gyakori.

"Mert ha nem kell félteni tőlük a csinos barátnőnket, az sok esetben nagy előnyükre is szolgálhat."

Ha bárkitől félteni kell, akkor már ott ette meg a fene az egészet. De persze volt ilyen régen is, csak akkor még nevén nevezték a dolgokat. Viszont ha az Alföldi színdarabjaiban megszokott és nyilván nagyon nagy művészi értékkel bíró jelzőkkel valaki mondjuk a sajtóban próbálkozik, akkor hamar a szerkesztőségen kívül találja magát.

Szerintem a homokosság nem természetellenes, viszont a homokost melegként emlegetni az annál inkább.

high up! 2012.10.07. 15:58:38

greci, hol találtad azokat a gyerekeket akiket a fiaidnak hívsz?

Ganyé 2012.10.07. 15:58:57

@Az igazi sztrovacsek: Hát majd meglátjuk...de én elég pesszimista vagyok...

2012.10.07. 16:02:43

@kúrórudi:

Jól van, igazad van, nagyjából elismerem még ezt is.

Csak az a durva, hogy aki az eredetire vagy ahhoz hasonlóra vágyik, az eszerint inkább vegye nyugodtan körbe magát vele otthon, aki meg az újat akarja az jártában-keltében 1000 helyen is láthatja.

Az a vicc, hogy van ma olyan őrült, aki pl. újra leforgatná a Star Wars-t, mikor a szerző saját későbbi módosításai se mind váltak be igazán ... Aki annak is a fanja, sejti, miről beszélek. És akkor még nem is szóltam azokról, akik majd 50-100 év múlva dolgozzák át ezt-azt, néha örülök, hog nem kell megérnem :)

De hogy ellenpéldaként a veretes klasszikusoknál maradjak, pl. nekem a Carmina Burana kissé jobban bejött rockosítva, csak kevesebb volt, és az igazi, középkori eredetit meg nem is szokás, kísérletileg sem előadni se Orff előtt, se őutána, sehol, a legjobb udomásom szerint.

hairmann 2012.10.07. 16:07:04

Materialista vagyok. Volt egy lelkész barátom évtizedekig (csak volt, mert meghalt). Elfogadtuk, hogy a másik másként gondolkodik bizonyos dolgokról, tiszteltük egymás véleményét, világnézetét, és kész. Hogy ez miért olyan nehéz?

Ganyé 2012.10.07. 16:07:30

@kúrórudi: Érdekes hogy miközben előítéletről beszélsz, a teljes jobboldalt végig ócsárolod...Alföldi az elmúlt években bőven megdolgozott azért hogy az emberek nagy része( persze a liberálisok nem ) egyből rosszra gondoljon, ha felkérik egy rendezésre...Ja és a Fideszt ne ócsárold, hiszen a ti kölykötök...hiába hazudja magát jobboldali konzervatív pártnak, attól még az aminek alakult: Liberális párt!!!

Ganyé 2012.10.07. 16:14:07

@DARTH HAJDU: Mivel a 13 éves gyerekek akkoriba inkább P-boxra stb. jártak, mint Szörényire és Bródyra...Amúgy mitől lettél ilyen ideges? Anyád ma még nem húzogatta a kis pisilődet? Hát akkor szólj apádnak te köcsög...

Az igazi sztrovacsek 2012.10.07. 16:19:23

@Ganyé:
Minden tiszteletem a Role zenekaré. Tényleg jól játszanak.
De az Illés tagjait SENKI nem helyettesítheti egy Illés emlék koncerten, ameddig zenélni tudnak, és Ők még tudnak.
Szerintem.

kúrórudi 2012.10.07. 16:29:03

@Ganyé:

a mai fidesznek annyi köze van a liberalizmushoz mint neked az intelligenciához, te kis karlengető. semmi.

lobster thermidor 2012.10.07. 16:42:26

@Az igazi sztrovacsek:

Szörényiék azért nem léptek fel az említett koncerten, mert annak szervezője, Illés Lajos felesége nem kérte őket fel a szereplésre.
Korábban erről maga Sz. Levente nyilatkozott.

tomwar 2012.10.07. 16:48:44

@Ganyé: Amit irtal, nem tagadja neved.

Egy nem letezo darabot boritassz szarral. Csodasak vagytok, mindannyian!

windex 2012.10.07. 17:02:08

@Ganyé: sajnálatosan korlátolt, előítéletes, nagyszájú, meggondolatlan, önmagát túl sokra értékelő, intelligenciában legalábbis hiányos, szomorú sorsú ember vagy :-) öszinte részvétem

lajos0 2012.10.07. 17:24:56

@Caaroy: "Kis belemagyarázással, István Keresztény Magyarországa lehet az Európai Föderáció, míg a Koppány Magyarországa a független nemzetállamok Európája."

Megjegyzem, a Katolikus Egyház egész jó kis föderációt hozott létre, ha ez számodra ekkora érték. Közös nyelv volt a latin, amelyen Európa szinte minden egyetemén tanítottak.

A protestantizmus terjedésével sarjadt ki a nemzeti gondolat, majd a polgári forradalmak és a nemzetállamok is. A nemzet eredetileg csupán a nemesek összességét jelentette. Tehát a parasztok példul nem tartoztak hozzá.

A témáról kicsit bővebben:

nol.hu/lap/forum/20120709-hol_van_nagy_karoly_

pereszke 2012.10.07. 17:34:26

rkrm:
te nem nyílt hanem maximum nyíltan nagyon hülye vagy.
alföldiről gondolom annyit tudsz amit a szennylapok meg az álhír tv próbál sulykolni az arra még vevő beszűkült agyú baromarcúaknak.
mi a fasz az a nemzeti? aki piros/fehér/zöldet szarik és székelyhimnuszt fingik hozzá? elmégy te a nemzeti édes anyádba.
ki a faszt érdelkel hogy te "leventében csalódtál", hát leventét biztos nem. az ilyen agyatlan gyíkok miatt tartunk itt, ha már ennyire hülye vagy legalább kussolnál.

megint 2012.10.07. 17:40:17

Nem gondoltam, hogy egyszer ilyet írok egy Gréczy "elemzéshez", de nem nagyon tudok belekötni abba amit leírt.

Az igazi sztrovacsek 2012.10.07. 17:47:36

@lobster thermidor:
Annak is oka van, hogy nem kérte fel őket.
Sajnos.

@pereszke:
"mi a fasz az a nemzeti?...."
A kérdés kissé "ingerült" hangnemű, de nagyon jó.
Én pl. nagyon egyetértek Kónya Péternek azzal a kérésével, hogy okt. 23-án minden Szolidaritás és Milla szimpatizáns vigyem magával nemzeti színű zászlót a közös tiltakozó megmozdulására.
Elegem van abból, hogy a "haza nem lehet ellenzékben".

\\\'tor 2012.10.07. 17:51:24

Hát én sem gondoltam volna, hogy egyszer valamiben egyet értek Gréczy Zsolttal. Megtörtént!

2012.10.07. 17:56:15

@pereszke:

Na, megjöttél te is, te civilizációnk virága, rád aztán mindenki nagyon számított ... Tudod, míg meg nem jöttél, még a veled viszonylag egy platformon állókkal is értelmesen lehetett társalogni. Szerintem ezek a nálad sokkal értékesebb emberek most szégyellik magukat helyetted is.

Szerinted (?) tehát az ellenzőitek annyira ostobák, hogy saját ézéseik és gondolataik helyett mindent mástól vesznek be?

Most mondhatnám azt is, hogy te vagy az 'alföldizmus' és csatolt eszméinek egyik legjobban nemzetgyűlölővé mosogatott agyú (nemmagyar) tanítványa, büszke is lehetsz rá, ahogy biztos azon lelkivilág is rád.

Elmondanád, hogy szerinted mégis mitől kéne hogy "nemzeti" legyen egy "nemzeti" színház? (Persze ha képes vagy a normális megnyilvánulásra)

És csak a szépséges szavaidra fel, most megkérlek, csupán a kontraszt végett, hogy tedd fel ugyanígy a "mi a fasz az, hogy "művészi"?" kérdést is,

de a következő mondatrészedben helyettesítsed be szépen az általad használt "piros-fehér-zöld", a "székelyhimnusz", meg a "nemzeti" szavakat teszőleges ősbolsevik, homoszexuális, vérliberális ó- vagy újhéber és roma 'kulturális' szimbólumok és fétisek neveivel, és megkapod azt a viszontválaszt, ami neked jár :)

Aztán meg hadd ne mondjam, hogy te meg kinek a szivárványosat szaró "művészi" seggébe menjél ... :)

pereszke 2012.10.07. 18:39:16

ekszvájzed:
te most miről beszélsz nagyarcú?
a nemzeti színház attól nemzeti, hogy magyar színészek játszanak magyar nyelven magyar közönségnek. Pont.
a kultúra és nemzet nem ott kezdődik, amikor golyhó motorosok nemzeti színű szotyolát ropogtatva csurka darabra verik a nézőtéren.
a kultúrán civilizáltabb helyeken azt értik amikor felvilágosult emberek megpróbálnak gondolkodásra késztetni más felvilágosult embereket, na ez a fajtádból hiányzik, és nem csak azért mert tajtparaszt vagy, hanem mert csak azt vagy hajlandó meglátni és meghallani amit a gazdi megenged, minden más "ősbolsevik, homoszexuális, vérliberális ó- vagy újhéber és roma 'kulturális' szimbólum" a számodra.
normális megnyilvánulásra ne számíts, nézz körül, a korlátolt fajtád hogyan reagál a normális megnyilvánulásokra, annyi agyatok sincs, hogy fel tudnátok fogni, csak fröcsög belőletek a szar.
az meg hogy ki kinek a seggébe menjen eléggé nyilvánvaló, az ilyen majdénmegmondom a tutit magyarkodó kis köcsögök többnyire látens buherek is egyben, úgyhogy szerintem keress magadnak egy hasonszőrű echte hungaricum majmot, aztán mindent bele nemzetileg és művészetileg is, legalább nem szaporodtok addig sem.

pokesz70 2012.10.07. 18:45:23

@ekszvájzed: Amiről Te beszélsz, azt úgy hívják, hogy múzeum. Azokra is nagy szükség van. De hogy a művészetet valami avittas ikonnak próbálod beállítani (és nem a kortárs emberek számára aktuális tartalommal, mondanivalóval és jelentéssel bíró alkotásnak) és ehhez pont egy ezeréves történet ROCKoperáján keresztül érvelsz, az egy kicsit mulatságos.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.10.07. 18:47:32

Most miért baj, hogy két művész együtt dolgozik? A kommentelőktől kérdezem.

Jolka40 2012.10.07. 18:48:51

Az az ember "nemzeti érzelmű", aki élete során akár csak egy apróságot is, de hozzátesz a hazája értékeihez. Vagyis a honfitársai érdekében bármit tesz. Ennyi.

pokesz70 2012.10.07. 18:50:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Dehogy baj. Tök izgi.Én várom, hogy ennek a két (három) eléggé más-más életfelfogású, mégis zseniális alkotónak a dinamikájából mi születik.

Egyallampolgar 2012.10.07. 18:53:22

Ez tényleg jó hír, köszi a postot!!!

Nem kenyerem a "nemzeti oldal" kultúrhátranyilazása, de az István a királyt gyerekkorom óta szeretem. Alföldivel biztosan nagyszerű évfordulója lesz.

Hohó60 2012.10.07. 18:56:45

A balliberális oldaltól állandóan hallható az a vád, hogy ez vagy az a nemzeti oladal részéről érkező kezdeményezés ún. "megosztó".
Ez azonban éppen egyik legfontosabb ikonjuk, Alföldi esetében 100%-ban helyt álló, érdekes módon még sem halljuk tőlük ezt. Ha ők ostanak meg, az természetesen nem baj.
Ilyen ember pedig nem való egy nemzeti színház élére. Most nem szexuális irányultságára gondolok, hanem művészi értékének nem teljeskörűen elfogadott voltára.
Kellene adni neki egy studiószínházat, ahol kísérletezhet kedvére. Akik most politikai alapon ajnározzák, ott is megtehetik ugyanezt. (Persze az őt istenítők nagy része is helyezkedésből, számításból nem mondja ki, hogy meztelen a király.)
A Nemzeti élére egy köztiszteletben álló, politikán felülálló valódi művészt kellene tenni. Olyat, mit Huszti Péter lett volna, de sokan mások is szóba jöhetnének. Alföldi nyilvánvalóan nem lehet az első tízezer jelölt között.

pereszke 2012.10.07. 19:02:11

ekszvájzed:
csak a vicc kedvéért itt van a német nemzeti színház műsora, pedig ők aztán igazán nemzeties nemzet
www.deutschestheater.de/english/

ennyit a művészetről és a nemzetieskedésről

Amocsok 2012.10.07. 19:14:10

Úgy gondolom, arra számítok, hogy ha Alföldi megkapta ezt a művet, hasonlóan nagyot akar majd szólni, mint az eredeti. Azt persze nem tudhatom előre, hogy valóban úgy is lesz, csak egyben, nem mindenkinek lesz füle hozzá.

Ganyé 2012.10.07. 19:16:14

@kúrórudi: Nocsak-nocsak a tolerancia bajnoka...hogy te milyen primitív kis pártkatona vagy...karlendítés? Hát én olyat még nem csináltam, és nem is fogok! Ebben az országban amúgy sincs nácizmus, csak az ilyen hivatásos rettegők, mint te, találják ki, hogy legyen mitől rettegni...Az ilyen parazitáknak mint te, amúgy is mindig szüksége van ellenségre, ha nincs, hát akkor kitalál magának...Azt hiszem az USA vagy Izrael esetleg Francia ország boldog lenne ha annyi karlengető lenne az országukba mint nálunk...Na siess rettegni, hiszen már besötétedett! Meg persze most már nekiállhatsz gyakorolni az élősködők menetére is...És akármennyire fáj neked, a Fidesz a ti kölykötök!

Ganyé 2012.10.07. 19:17:45

@windex: Én nem tudom ki vagy...épp ezért nem is ítéllek meg.

tundrazuzmo (törölt) 2012.10.07. 19:17:47

Hurkatöltőben végzi a híres homokos színházigazgató, Alföldi. Szörényi jó hazafiként segít a feldolgozásában.

Amocsok 2012.10.07. 19:18:42

@Amocsok: Bocs!
"...csak egyben, nem mindenkinek lesz füle hozzá." helyett
...csak egyben vagyok biztos, nem mindenkinek lesz füle hozzá.

Ganyé 2012.10.07. 19:27:48

@Hohó60: Teljesen egyetértek veled!

pokesz70 2012.10.07. 19:32:25

@Hohó60: Én nem nagyon hallottam még olyan kulturális, művészi rendezvényről a "nemzeti oldal"részéről, amit a megosztó jelzővel illettek volna. Én speciel (liberális értékelvű emberként) kifejezetten kedvelem és becsülöm a hagyományörző rendezvényeket. Szerintem Te azokra a jelenségekre gondolsz a "nemzeti oldal" kapcsán, amik kifejezetten megosztó szándékkal, politikai indíttatásból születnek: az árpádcsíkos zászlóról (aminek pont az a célja, hogy megkülönböztetésül szolgáljon a nemzet egészét kifejező jelkép -- a nemzeti trikolor -- helyében), a tulur-fétisről és társairól beszélek. Ezek ugyanúgy nem a hagyományörzésről vagy a kulturális örökségről szólnak, mint ahogy a kokárda viselése a fidesz kampányában sem a 48-as forradalom tiszteletéről szólt. És valahogy kisértetiesen hasonlítanak a nyilasok által is előszeretettel használt "történelmi hagyományainkhoz".

pokesz70 2012.10.07. 19:34:54

@pokesz70: bocsánat, közben meccset néztem :)

Árpádsáv és turul a helyes megnevezése a nagybecsű szimbólumainknak.

lajos0 2012.10.07. 19:38:30

@közlekedő edény: "Direkt Pintér Bélát hoztam fel példának, aki érti, érti, aki nem, nem, hogy miért."

Nem tudom értem-é, de Pintér Béla nevét nem sokan ismerik, mivel nem vezetett még műsort a retekklubbon. Alföldiből pedig ez a kanális csinált ismert embert, mert ha nem affektált volna ott egy pár évig minden reggel, akkor a turbójobberek azt sem tudnák, hogy létezik, meg kábé más sem. Pintér minden téren legalább annyira tehetséges, mint Alföldi ( sőt, remek darabokat ír), de médiahátszél nélkül ma már tök mindegy mit csinál valaki színházi vonalon, mivel semmiféle jelentősége nincs a széles közönség számára.

pokesz70 2012.10.07. 19:40:01

Egyébként én sokkal jobban érzem magam, hogy nem csak a kulturális múltunkra, hanem a kulturális jelenünkre is büszke lehetek. A Nemzeti Színháznak pont az lenne a feladata, hogy mindkettőt megmutassa. Szerintem ezt teszi.

2012.10.07. 19:45:02

@pokesz70:

Mosmárasztánmérgelődök detélleg.

Mi a francért akarjátok mindenáron elvetni a régi korok művészetét, és halottnak nyilvánítani, tényleg mint valami punk lázadók ... Mi annyira utálatos benne? Tilos szeretni, és máig elevenként nézni rá?

Azokhoz szólok, akik tényleg azért fikázzák, mert valakik, valahol egyszer nagy forradalmi hévvel kinyilvánították, hogy avítt, ócska, pátoszos, úri-papi ízlést tükröz, szemétre vele, stb. És ezt a gondolkodást kötelezővé tették.

Ez olyan, mint az öregjeinket a nyugdíjasházba dugni, és néha nézegetni a fényképeket róluk. Francért nem lehet elfogadni, hogy élő, mozgó, érző emberek alkották ezeket, sokszor fél élet munkája, és az egészségük árán, nem feledve azt, hogy épp a modern szemlélet változtatja élővé még a múzeumokat is.

Egy rakás minden modern műalkotást étékelek nagyra, mint olyasvalaki, aki az egyetemes művészetet csak aszerint nézi, hogy mi képes lekötni belőle, és mi ad neki gondolatokat általa. Mert "szép az, ami érdek nélkül tetszik" ...

Amellett vagyok, hogy a régi és az új éljen békében egymás mellett. Nem beszélek "elfajzott művészetről", nm fikázom a dadaista hangverselőket, a vonalakban, vászonra sprickolt pacákban, és szürke vagy fekete négyzetekben megnyilvánulókat, nem mondom, hogy "kár azért a sok drága festékért" nem iszonyodom a világvárosok közepébe legózott üvegpalotáktól.

Csak könyörgöm, valami emberiről, valami belső értékről, valami egyetemes jó példáról beszéljenek, ami jobb emberekké tesz bennünket, és megértőbbekké egymás örömei, vágyai, sorsai vagy bajai iránt arra a kevés időre, amíg ezt a francos földet tapossuk. És ne arról szóljon, hogy kinek a világnézete a különb, és kibe lehet belerúgni a segítségével.

lajos0 2012.10.07. 19:46:31

@pokesz70: "Szerintem Te azokra a jelenségekre gondolsz a "nemzeti oldal" kapcsán, amik kifejezetten megosztó szándékkal, politikai indíttatásból születnek: az árpádcsíkos zászlóról (aminek pont az a célja, hogy megkülönböztetésül szolgáljon a nemzet egészét kifejező jelkép -- a nemzeti trikolor -- helyében)"

Egyébként érdekes, hogy az Árpád sávos zászló a rendszerváltás óta felbukkant elég sok nyilvános rendezvényen meg tüntetésen, de csak 2006 óta lett téma. Tőlem idegen mindenféle zászlólengetés, meg tömegrendezvényekre sem megyek ki semmiféle oldalon, nem érdekel semmiféle zászló vagy szimbólum égetése, meggyalázása sem, sosem értem rá annyira, hogy ilyen baromságokon felháborodjak vagy bármiféle jelentőséget tulajdonítsak nekik.

rkrm 2012.10.07. 19:54:46

@vénkujon: Ezzel mit akarsz mondani? Azt nemtom te mi vagy, de anyáddal, meg a fajtársaiddal gúnyolódj!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.10.07. 19:55:19

Nem árt tisztázni kedves Zsolti, hogy ti vagytok baloldalon azok, akik leszóltok olimpiai bajnokoktól zenészeken keresztül mindenkit, aki jobboldalon politizál.
Egerszegitól, Ákoson keresztül, Patakiig Szörényivel korántsem bezáróan.

Te magad is csak a jobboldal ellen fröcsögsz posztjaid 60%-ban, a maradékban Gyurcsány seggét melengeted pici nyelvecskéddel.

rkrm 2012.10.07. 19:57:44

@is: Az nem zavar. De az jobban, ha maradandót alkotnak vki ebben a szellemiségben, és ő sem. Mivel az azt jelentené, hogy a nemzeti-keresztényellenes vezetés maradt hatalmon. Valszeg Magyarország már egyáltalán nem létezne. Új-Júda esetleg.

rkrm 2012.10.07. 20:01:09

@kúrórudi: egyetértek. Divat lett. Csak nem az ostobaság, hanem, a nemzeti felfogás. Az is baj. Semmit nem tesz, nem sokat gondolkodik, csak veszi a nagymagyarországos pólókat. Azt minek? Sorold fel az összes vármegyét, megyeszékhellyel!:)

pokesz70 2012.10.07. 20:03:50

@ekszvájzed: Már ne is haragudj, de pont Te vagy az, aki halottá akarja nyílvánítani a régi korok művészetét. Pont Te vagy az, aki az öregek házába akarná száműzni és régi dicsőségüket fényképen nézegetni akarod. Pont én vagyok az, aki azt valja, hogy az igazi művészet él és virul, függetlenül attól, mikor alkották. Pl. azáltal, hogy új életet lehelünk bele, újraértelmezzük, feldolgozzuk, a mai emberek számára is relevánsá tesszük. Kihozzuk a nagyit az elfekvőből és az újabb generációk kontextusába helyezzük. Te viszont beállsz azoknak a sorába, akik a maga idején kiakadtak azon, hogy hogy férhet el a Szent Korona és az elektromos gitár egy színpadon.

rkrm 2012.10.07. 20:04:03

@ekszvájzed: Ez a lényeg, nemzeti kormányunk meg tűri. Csak tiszteld a:
-hitgyülit
-mazsihiszt
-cigány kultúrát ez a legjobb hehehehehhe)
-meg amit ideimportálnak

2012.10.07. 20:04:09

@pereszke:

Ezért szerettem ki már elég régen a magyarra, mint olyanra, népre és oszágra, és az azt nálad jobban kedvelőkre veszettül acsargó fajtádból, libsi. Ezért utáltam meg a képmutató "toleranciátokat", meg a "huanizmusotokat" ... Te vagy a sokadik, akinek ezt megköszönöm itt, a neten.

Dühöngj csak, mert mára már csak marginális minoritás vagy, minden érző lény szerencséjére, akiben maradt még valami emberi. És a jó édes szülő anyádat nácizzad-nyilasozzad-fasisztázzad itten alig titkoltan, mert ellent mer mondani a gyűlöletedből fakadó mocskodnak.

Franc hájpolta itt azokat a pártjaid által legyártatott műnácikat, akiket mondasz, és akikről hogy miket kell gondolnad, a sajtómunkásaid vertek az agyadba, mert csak végleteket tudsz elképzelni a sivár bipoláris, aluledukált fejedben, amelynek lüttyedt tartalmát antifa szeánszokon tölteted újra naponta.

De ha így folytatod, a hozzád hasonlókkal együtt, erősen fogom úgy vélni, hogy veled szemben még ők is sokkal többet érnek ...

Mert ha valami kultúra itt, akkor az bizos nem te vagy, akármit is papolsz a művészet általad vallott lényegéről, mindezek után.

Mert azt kérdeztem volt: ha egy művelődési intézmény nevében a "nemzeti" szó szerepel, az nem jelenti-e azt, hogy az ott dolgozók akármilyen genitáliáikból fakadt, ám a politika egyik, most épp ellenzéki oldala által lelkesen, és az erre kiképzett műkritikusok tekintélyének birtokában "művészetnek" nevezett végtermékeket talán mégsem szabadítanak el a saját perverz, "önmegvalósító" vágyaikból fakadóan az oda besereglett kultúrafogyasztók arcába?

pokesz70 2012.10.07. 20:08:34

@ekszvájzed:
"Csak könyörgöm, valami emberiről, valami belső értékről, valami egyetemes jó példáról beszéljenek, ami jobb emberekké tesz bennünket, és megértőbbekké egymás örömei, vágyai, sorsai vagy bajai iránt arra a kevés időre, amíg ezt a francos földet tapossuk. És ne arról szóljon, hogy kinek a világnézete a különb, és kibe lehet belerúgni a segítségével." Nem sok kortárs művészettel találkozhatsz, ha ez a véleményed róla.

rkrm 2012.10.07. 20:08:45

@Balcsapott: kultúráld magad. Nagyon jól tudom, hogy mi mit jelent. Sosem csápoltam a szociknak! Sem a fidesznek.

rkrm 2012.10.07. 20:10:53

@kispestipeti: azt, h jobb, bal, nemtom. Sejtéseim vannak:) De!! Nem tettek keresztbe a nemzeti gondolkodásnak hoszzútávon sem. És nem gúnyolódtak...

Amocsok 2012.10.07. 20:11:57

@ekszvájzed: Hu bakker! Te ezeket a körmondatokat kopizod valahonnan, vagy ezt tanítják valahol?

2012.10.07. 20:19:25

@pokesz70:

Nem akadtam ki. Szeretem a rockoperákat, musicaleket, csupán az aggaszt bennük hogy ma már mindenből, nálunk pl. már az összes ált. isk. kötelező olvasmányból is :) azt akarnak csinálni mert annyira trendivé vált. (A következő talán a Tüskevár lesz? (Új film már van, az is vitatott))

És szeretem a fantasztikumot, a sci-fit, stb. Az IAK-ban pont az tetszett, hogy modern a kiszerelése, ahogy a Jézus Kisztus Szupersztárban, stb. Itt a bajom azzal van, ismétlem, hgy egy világnézet szerint CSAK az lehet a művészileg jó, ami MINDENÁRON bele akar túrni valamibe, ha muszáj, ha nem. Ezt mondom itt, mindvégig.

Mert sose értettem, hogy valamit azzal "porolunk le", hogy teljesen kiforgatjuk abból, amiről eleve szólna, mert vagy óvodás gyerekeknek, vagy plázacicáknak, vagy napi 30 percet erre szánó rohanó menedzsereknek, vagy már szellemileg kevésbé fogékony nyugdíjasoknak szánjuk, akik sokszor csak az előadó "celebek", meg a divatosság, a felkapottság miatt mennek be.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.10.07. 20:19:39

@Amocsok: Az igazat sokféleképp le lehet írni.
Igényesen egyszerűen, akárhogy...
Ezért vannak szarba, és ezért vannak leszarva magasról a libsik.

pereszke 2012.10.07. 20:19:48

@ekszvájzed:
szerintem olvass könyveket, járj el hangversenyre, esetleg színházba, nem tudom próbáltad-e már valamelyiket korábban.
ártani biztosan nem fog, bár nem gondolnám hogy a böfögésnél mélyebb gondolatok különösebben felkelthetnék az érdeklődésedet.
aztán ha túl vagy úgy kb harminc évnyi kulturális élményen, akkor gyere ide ugatni a kultúráról.
már megint libsizel, kis köcsög náci. :)

rkrm 2012.10.07. 20:21:13

@veracity: király vagy,megy a drukk, minél több nőt megdönthess. Csakhogy a nemzeti oldalnak nem lehet elfogadni a homoszexulatitást semmilyen formában:
1. a Biblia világosan fogalmaz ("Isten az embert férfinak és nőnek teremtette..."
2. a nemzethalál egyik oka. Nemcsak a szaporodás miatt, hanem az erkölcsi rend felborulásáért. Ami mellesleg az egyik különbség az ember és az állatok közt. Az ember oda tud figyelni, tudta régebben, mi a jó hosszútávon is.
3. a homoszexualitás divat. Nyomják minden lehetséges területen: ez normális, mindig volt, ugyanolyan ha férfival dugsz, mintha nővel. Holott ez nem igaz. Persze ma már ugye jobban lehet a történelmet nagy erőkkel hamisítani, mint régebben. Mindenki buzi volt: JÉzus, Szt István, Teleki (az összes:)), Petőfi, Mátyás király, megazorbán:) Vicc. Az nem, hogy az agymosott fiatalok meg kajálják.

Szóval ne féljetek (tudják akikeről írok), nyerésre álltok! Az új honfoglalásra.

Én viszont megyek, mert nem érek rá itt minden hülyeségre reagálni, meg jobb dolgom is van, minthogy kommentelgessek. Regisztráltam még régebben egy másik "cikk" miatt. Legalább tanulta vmit: tényleg 9 millió elbutított hülye van. A maradék maradhat.

Jó éjt!

2012.10.07. 20:23:16

@Amocsok:

Kidolgozom őket, odafigyelve rájuk, mégpedig a fejemben, ahogy anno liberális mestereimtől tanultam ... :)

Arról már nem tehetek, hogy a napjainkra elterjedt minimalista verbalitás hívei többször is neki kell fussanak néha ...

Amocsok 2012.10.07. 20:35:17

@ekszvájzed: Ha szabad javasolnom, próbálj kicsit tömörebben fogalmazni! Hogy valakit gyűlölsz, mert libsi, azt néhány szóban is el lehet mondani. Így egy kicsit erőltetett, izzadtság szagú. És valljuk meg őszintén, unalmas is.

2012.10.07. 20:36:41

@pereszke:

Nyitott kapukat döngetsz, kisgomba. Csak azért libsizek, mert te szeretsz nácizni, úgy látom, és hozzád igazodom, hogy felfogd a üzenetet, ha már ilyen szépen rontottál be ajtóstul ide. Inkább örülj. És érd be ennyivel, mert nem ovizok veled.

2012.10.07. 20:46:38

@Amocsok:

Nem azért, mert libsi, anem azért, mert ezzel együtt gyűlöli azt, aki nem az. Ettől pedig hányok, hisz nem tesz különbségeket, hogy ki és miért is, márpedig nekem anno épp ezt hirdették, hogy árnyalatokban kell szemlélődni, meg az embert látni. És a fenti válaszommal neki remélem most elég lakonikus voltam :)

pokesz70 2012.10.07. 20:46:55

@ekszvájzed: Én sem a Barátok Köztről beszéltem. Hanem arról, hogy attól bír maradandó értékekkel egy alkotás, ha az időn átívelve tud megszólítani embereket, ha a mondanivalója örökérvényű. De ettől még a formaisága változhat, átformálható, átvariálható -- ettől él és lélegzik és nem lesz belőle egy múzeumi darab. Sőt, így tud igazán hatni, így tudja az adott kor kontextusában is érvényre juttatni a mondanivalóját, az értékeit. Mint Jimi Hendrix és az amerikai himnusz. Mint a Csík zenekar vagy a Balkán Fanatik. Mint a West Side Story. Mint az István, a király. Uff, én befejeztem.

Amocsok 2012.10.07. 20:47:59

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
"Az igazat sokféleképp le lehet írni.
Igényesen egyszerűen, akárhogy..."
Nekem az "igényesen egyszerűen" tetszik igazán. A dagályosan dagonyázás kicsit avittas.

pereszke 2012.10.07. 20:53:18

@ekszvájzed:
ezért lehet jó ennyire tudatlannak és korlátoltnak lenni, mert így még büszke is lehetsz rá :)
azt azért majd egyszer vegyétek észre, hogy az értelmesebbjének nem számít ki jobb- vagy baloldali, az sem hogy honnan jött és hová tart, csak az számít mit tud hozzátenni a nagy közöshöz a melldöngetésen kívül.
a ti mércétek meg az hogy mennyire magyar meg nemzeti, és aki szerintetek nem üti meg ezt az értelmetlen nem létező szintet, az nem is ember tulajdonképpen.
sok boldogságot nektek a nagy magyar nemzeti öntudatban, de abban azért ne legyetek biztosak nem most basszátok tönkre újra m.országot hosszú évtizedekre

2012.10.07. 20:56:27

@pokesz70:

Nem is ezzel vitáztam, hanem egy divattal, és felállított, kötelező trenddel, ami nem szükségszerűen az egyéni alkotó tényleges közlési vágyából fakad, hanem arra kényszeríti azt, hogy parádézzon is vele, mert az idomítottak azt kajolják.

(Mint akár a Karinthy-novella cirkuszi zenebohóca, a hegedűvel, miután egy ingó tákolmány tetejére mászott a porond közepén, azzal a dallammal, ami világéletében szólt a lelkében ...)

Ég veled, harcos. Ne feledd, tényleg egyetértek azzal amit mondasz, nem erről van szó, de nem érted te sem, hogy én mit nem értek.

veracity 2012.10.07. 21:00:03

@rkrm: A Bibliát nem tudom vitatni, valószínűleg csak úgy lehet értelmezni, hogy az elítéli a homoszexuális cselekedeteket.

A nemzethalál víziója a melegek miatt nagyon erős túlzás. Ha arra gondolsz, hogy nem lesz elég nemzőképes férfi, akkor tévedsz. Egyetlen egészséges férfiú akár több ezer gyerek nemzésére is képes és még csak nehezére sem esik. Szóval a kieső melegek pótlását nyugodtan ránk bízhatod, heterokra!

Azzal persze egyetértek, hogy a mi társadalmunk a családi egységre épül. Ha a család mint alapelem szétzilálódik, a társadalom is bajba kerül. Sajnos a szocialista liberalizmus a legkevésbé sem értékeli helyén a családot.

Az általam óhajtott 90 %-os melegség persze szükségessé tenné a család, mint fogalom átértékelését. A többnejűség szerintem megoldás lehetne erre. Természetesen ez irreális. Az 5 % körüli melegségen nem változtat az sem, ha a liberálisok inkább 25 %-ot szeretnének és az sem, ha a konzervatívok 0 %-ot. Úgyhogy a nemzethalál még várhat, legalábbis emiatt bizonyosan.

Az hogy divat a melegeket dícsérni, az tény. Nyilván azért, mert aki meleg és megfelelő pozícióban van a médiában, az igyekszik a saját nemi helyzetét társadalmi szempontból stabilizálni. Érthető ez.

Én persze tudom, hogy amit én mondok, az csak vicc, és semmi jelentősége. Hiába szeretném én ha több lenne a meleg, attól még nem lesz több. Hiába szeretnék én egyszerre két jó nőt is, nincs rá sok reményem, már csak korom folytán se. De a lényeget próbáltam hangsúlyozni, kár ellenállni, hagyni kell, hadd tomboljon a homoszexuális média. Csak addig juthatnak el, ameddig a természet engedi őket, valahol az 5 %-os határ környékén neki mennek a falnak. Nincs tovább.
Nem lesz nemzethalál, ne félj!

Az igazi sztrovacsek 2012.10.07. 21:00:20

@ekszvájzed:
"...mégis mitől kéne hogy "nemzeti" legyen egy "nemzeti" színház?"

Semmitől. Vagy pontosan annyitól, amennyitől "nemzeti" egy nemzeti stadion, vagy egy nemzeti múzeum, egy nemzeti légi társaság, stb.
Ebben az esetben a nemzeti szó csupán annyit jelent, - kellene hogy jelentsen - hogy ez az adott ország központi, az állam által fenntartott és irányított ilyen jellegű intézménye.
Szerintem.

Amocsok 2012.10.07. 21:02:58

@rkrm: Fogalmam sincs, hogy kerül az eredeti hírhez ez a téma, de egy tévhitet feltétlenül el kell oszlatni.
"Isten az embert férfinak és nőnek teremtette..."
A Bibliában két verzió is van. Az egyikben valóban sárból gyúrta az egyiket, majd a másikat, vagy egyszerre, ez most mellékes. A másik verzióban viszont csak Ádámot teremtette. Majd kivette az oldalbordáját, és azt formálta nővé. Mai biológiai, genetikai ismereteink szerint így Éva génjei megegyeznek Ádám génjeivel. Ez pedig azt jelenti, hogy a nemük is megegyezik, mindketten hímek.
Úgy vélem, a két verzió nem teljesen fedi egymást, világos fogalmazásról egyáltalán nem beszélhetünk.
Abba most ne menjünk bele, hogy Ádám és Éva bibliai történetét már csak fundamentalista körökben szokás szó szerint értelmezni, továbbá, hogy aki buzizás közben a Bibliát emlegeti, annak nem sok köze lehet az istenhithez.

2012.10.07. 21:05:55

@pereszke:

Nem öntudat kell ide, hanem hogy a magadénak is érezd ezt a helyet, mindennel, ami hozzá tartozik, és ne bántsd azokat, akik itthon vannak benne, és általában akik semmi rosszat nem tettek neked, ahogy én sem tettem, és nem tenném.

Hidd el, a végtelenségig tudnám itt nyúzni ezt az atavisztikus öri-hari témát veled, de szerintem olvass visza itt engem egy kicsit ha ráérsz, és próbáld meg nem a moziban látott emberevő náci zombikat és démonokat vizionálni, legalább egy egészen icipicikét. Talán még sikerülhet.

Arról se nyissunk itt vitát, hogy ki mit (hogyan, miért, és mivel) baszott el, mert nekem azt megállapítani elég ez az elmúlt 22 év, hogy meglegyen róla a véleményem, az azt megelőző kb. negyvenről meg nem is beszélve.

2012.10.07. 21:15:18

@Az igazi sztrovacsek:

És a "nemzeti" intézményekben úgy kell megnyilvánulni, ahogy ezt az alföldi teszi? Szerinted nincs felelőssége? Ha már egyszer az állam fizeti, amit az ő munkájáról ítélnek meg ...

Különben is, az a komcsiknál volt, hogy "állami" de ha egyszer nemzetállam vagyunk? (Nem pl. únió, vagy törzsi szövetség)

Egy államot be lehet piszkolni azzal, mindenki más előtt, ahogy egy intézményében megnyilvánulunk, az lehet politikai eszköz. De azt, aminek ez az állama, talán nem annyira ildomos, mert nem az tehet arról, ami miatt lobeltánk a tagadás útjára lépett ...

veracity 2012.10.07. 21:20:16

A téma a hírhez Alföldin keresztül kapcsolódik.

Annyit még, hogy az említett biológiai 5 % lehet téves is.

A manifeszt homoszexuális arány erősen függ a társadalmi viszonyoktól, az elfogadottságtól és a társadalmi szerkezettől.

Régen, a magyar kis falvakban a manifeszt, nyílt melegség olyan ritka volt, mint a fehér holló. Ott mindenki ismert mindenkit, és a társadalmi (vallási) erkölcs erősen elnyomta a biológiai igényeket. Egyszerűen nem tudott meleg lenni az, aki meleg volt (szándékosan nem buzit mondok, eredeti megszólalásomat támogatandó).

Ha pedig a börtönökre gondolunk, világos, hogy a körülmények nyomására az arány akár 10 %-ot is elérhet.

Tehát nem lehetünk biztosak abban, hogy a biológiai plafon 5 % körül van, lehet több is a társadalmi elfogadottság, a divat hullámzása alapján.

Én ugyan könnyen viccelődök a nőkért folytatott versennyel, de ha arra gondolok, hogy a saját fiam is lehetne meleg, hát akkor mindjárt elmenne a kedvem a vicceléstől. De mások gyereke csak legyen bátran meleg! Azért a rokonságomban se legyenek melegek, inkább csak az idegenek gyerekei melegedjenek be. Ha arra gondolok, hogy mégis csak a magyarok állnak közelebb hozzám, akkor inkább legyen sok osztrák meleg, meg szlovák és román! Majd segítünk!

nu pagagyí 2012.10.07. 21:25:07

@ekszvájzed: Akkor halljuk mi tetszik neked. Mert azt részletesen eldadogtad, hogy mi nem. Talán az a baj veletek, hogy nincs semmi, amit adni tudnátok. Douma van és vinnyogás. Nem gazdagítjátok ezt az országot, csak pusztítjátok.

Az igazi sztrovacsek 2012.10.07. 21:32:38

@ekszvájzed:
Alföldi is a nemzet része. Tetszik-nem tetszik, erre is van igény, - amit a telt házas előadások bizonyítanak - és az államnem teheti meg, hogy csak az egyik oldal híveit szolgálja ki. Ha már egyszer az állam fizet, vagyis azok az adófizetők is, akiknek tetszik amit csinál. Az nagy baj, ha egy államot egy színházi rendező munkájáról ítélnek meg.

Az igazi sztrovacsek 2012.10.07. 21:40:08

Más.
Dunaföldvár után Sopronban is győzött az MSZP. Minkét helyen "hagyományosan" FIDESZ-es jelöltet vertek meg, nem kicsit, nagyon.
Korábban veretes értekezéseket olvastam itt arról hogy az időközi választások eredményei mennyire híven tükrözik a pártok éppen aktuális támogatottságát.
(Akkor sem értettem ezzel egyet, meg most sem.)
Vélemény jobbról?

kispestipeti 2012.10.07. 22:19:12

"Magyarok! Férfiak és asszonyok!" (no meg libsik és nácik, melegek és heterok) "Hallgassátok Koppány vezért! Nem kérdem én anyád miért szült világra. Nem kérdem én apád ki volt"
Hallgassuk meg a művet inkább, mindenki jobban jár, mint itt ennyit, ennyire egymásnak feszülgetni és ismeretlenül sértegetni csak a nekünk valamiért nem tetszőket.

2012.10.07. 22:31:49

@ekszvájzed:" Mert azt kérdeztem volt: ha egy művelődési intézmény nevében a "nemzeti" szó szerepel, az nem jelenti-e azt, hogy az ott dolgozók akármilyen genitáliáikból fakadt, ám a politika egyik, most épp ellenzéki oldala által lelkesen, és az erre kiképzett műkritikusok tekintélyének birtokában "művészetnek" nevezett végtermékeket talán mégsem szabadítanak el a saját perverz, "önmegvalósító" vágyaikból fakadóan az oda besereglett kultúrafogyasztók arcába? "

Nem, nem jelenti azt.

2012.10.07. 22:37:42

@veracity:" Az 5 % körüli melegségen nem változtat az sem, ha a liberálisok inkább 25 %-ot szeretnének és az sem, ha a konzervatívok 0 %-ot. Úgyhogy a nemzethalál még várhat, legalábbis emiatt bizonyosan."

Miért van az a téveszmétek, hogy az elfogadás egyenlő a támogatással? Eleve két külön fogalom . Gondolom, magyarul tudsz?

komplikato 2012.10.07. 22:42:17

@π/kőc: Lövésem sincs konzervatív vagy sem, de megkérdőjelezni azok után amit letett az asztalra, hogy művész, ahhoz nem elég tahó parasztnak lenni ...

leponex 2012.10.07. 23:09:46

@Az igazi sztrovacsek:
"Akit a NÉP le akar váltani, azt le fogja váltani, oszt jó napot."

Bezony, ezt mondta a Patás is :)

"Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk."

Akkor mire fel ez a permanens rinyálás a diktatúráról, regisztrációról meg a betonozásról??

Nekünk királyságpártiaknak nem okozna lelki törést, ha egy másik, jobb kormányunk lenne ... De jelenleg nyoma sincs annak, hogy bárki más virítana a láthatáron ... Tán 2017-ben ...
;-)

2012.10.07. 23:13:51

Utószavam itten.

Hát akkor fetrengjetek a magatok dagasztotta mocsokban immár itt is tovább, drága libbancsok és higyjétek nyugodtan azt, hogy ezért majd mindenki becsülni fog benneteket. Az ember csak azt kérné tőletek, a lehető legnormálisabb hangon is, hogy ne sajátítsátok ki magatoknak azt, ami nem is biztos, hogy csak a tiétek.

És magatokból kikelten ugattok itt, még a korábban visznylag visszafogottnak megismert nickek is, arról, hogy mi a művészet, és bunkó, meg náci az aki szerint nem biztos, hogy az, és akik tovább is menve ennél, azt is tételezik, hogy az alföldi egy másokat is fertőző, beteg állat, aki pozícióját aberrációinak terjesztéséhez használja.

A művészetnek, legalábbis annak, amit amit ma, és régen is a világ lakóinak túlnyomó töbsége azzal azonosít, ehhez a kultúrszeméthez, a direktben buzulva másságmániákus, és abbéli mivoltát nyílt színen hirdető provokációhoz, ország elleni vádaskodásokhoz és általában az ezen a címen máshol, más libsi favoritok által is szétkent fikához annyi köze van, mint a budin kiszart, rothadó bélféreghez.

De ti csak imádjátok tovább, ész nélkül ezt a szent fétiseteket is, mert látom, ebben aztán végképp nem ismertek semmi irgalmat, ez a ti bálványotok.

Elvégre nem vonyítanátok ennyire miatta, ha csak egy bivalybasznádi pajtaszínház góréja volna. De nektek pont az kellett, ez a ti végtelen örömötök, hogy az ország fővárosában azt a szót, hogy "nemzeti" ez a majom csócsálgathassa, bármi kibacott nagy tehetsége is van bármihez is egyébként.

Fenének nem lehet itt szerintetek pusztán az "állampolgárnál" többnek lenni, más általatok jobban szeretett országokban másoknak meg igen ...

Már az nagy tett volna ezért az országért, ha valaki olyat szólna egyszer be nektek, amitől befogjátok a gyűlölettől izzó pofátokat. Annak örülök, hogy azért beszélhettem rendesebb fazonokkal is, mielőtt idegyűltetek volna állatkodni.

És ha nektek büdös az, hogy valakiknek, még van "nemzet" a szemében, meg az eszében, és ez a szó számukra nem lett "értelmezhetetlen", akkor továbbra sem értem, miért nem jobb nektek ott, ahol nem laknak ilyenek, és a pacifista megoldást választva, amit állítólag annyira szerettek, szépen otthagyni őket a francba, hadd nemzetieskedjnek saját maguknak.

Előbb-utóbb, ha az összes csápolója ennek az izének végül pont be is fér majd a nézőterére, csak megjön végül erre a kedvetek, és szerintem elég kevesen sírnának utánatok,

ahogy ti se most, énutánam, hogy megunva a magasan kvalifikált, színház-koncert-kiállítás-könyvtár csiszolta stílusotokat, erről a helyről távozásba léptem.

komplikato 2012.10.07. 23:18:30

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ezt olyan országban elmagyarázni, ahol pl. olyan szó mint kompromisszum a teljes ellentété jelenti min más civilizált országban? Nem hiszem érteni fogják ... vagy akarnák.

komplikato 2012.10.07. 23:26:03

Baromi egyszerű a képlett. technokrata vagyok. Ha valami működik, akkor működik. Pont.
Egyenlőre az Alföldi színháza működik, nem kicsit jól.
Valahogy nem nagyon hallom mi történt a jól működött Új színházzal, mióta Dörnek "szakértő" kezei közé került. De erős gyanúm, hogy nem megy már úgy, sőt.
Ha véletlenül vagy idővel ennek ellenkezőjét vélném látni és hallani, akkor elhiszem, hogy a Dörner is jól működik a pozíciójában
Addig meg lehet valakinek a vélt vagy valós szexuális beállítottságával dobálózni, de én sem kérdem meg az itt posztolóktól, hogy asszonyt hányszor és milyen pózban döngeti vagy egyáltalán kivel és mikor csinálja. Mert semmi közöm hozzá. És mert semmi köze ahhoz, hogy az illető jól végzi a munkát vagy sem.

komplikato 2012.10.07. 23:36:40

@veracity: Nagy nemzetvesztés para közben esetleg lehetne olyan államapparátust odatolni aki nem úgy támogatja a gyerekvállalást, hogy valójában a gyerekvállalók nagyobb részével kiszúr. Esetleg feszegethetnénk, hogy miért nem tesz senki az ellen a nem normális állapot ellen, hogy kb. a párok 20-25%-nál legalább az egyik félnek problémát okoz maga a nemzés.

sugó 2012.10.08. 00:37:31

Stohl Buci majd meztelenül eljátssza valamelyik főszerepet, mondjuk Koppányt, ha a dramaturg benne hagyja István és Koppány szerepét!?
Lehet, hogy modernizálják és Gyurcsány jön a vörös iszapon át, fekete térdzokniban és izraeli zászlót lenget.

kúrórudi 2012.10.08. 01:17:22

@ekszvájzed:

te meghibbantál...

"Mi a francért akarjátok mindenáron elvetni a régi korok művészetét, és halottnak nyilvánítani, tényleg mint valami punk lázadók ... Mi annyira utálatos benne? Tilos szeretni, és máig elevenként nézni rá?"

egy 1983-as rockoperáról van szó! mégegyszer leírom: rockoperáról. milyen "régi korok"-ról beszélsz te archaizáló műkonzervatív idióta? egy operaimádó számára a rockopera már önmagában az, amiről te pofázol.

látod, a műkonzervativizmusnak itt a csapdája: melyik az az időpont ami az etalon. amihez betegesen ragaszkodni akarunk....

a poszt témája amúgy e tekintetben is zseniális. a keményvonalas jobberek pont az előbb említett origónak tekintendő időpontokkal amúgy is bajban vannak. lásd nagymagyarország esetét. istán viszont a legérzékletesebb példa a teljes belső önellentmondásra. istván az ősmagyar pogányságot cserélte a keresztény európára... koppány és az őspogányok szemszögéből maga a hazaáruló.... az abszurd az egészben a jobbosok istvánhoz való viszonya.... az enyhe jobbos keresztény nemzetalapítóként tekint rá. a keményvonalas rovásírásozók bár nem mind mondja ki, de számukra valójában euóra seggnyalója és a haza elárulója.... és ennek végiggondoláyakor a legtöbb jobber kussban marad. ha meg több jobber van egy társaságban akkor zavartam pislognak egymásra hogy akkor ez most hogyis van?? erre nem tartalmaz viktor és kommunikátora szijjártó pártkönyve előírásokat és tanácsokat....

az istván a királyban épp ez a zseniális és egyben a szomorú is: hogy ma is igaz.... és csak remélni tudom, ha alföldinek lesz annyi tehetsége és bátorsága hogy enyhe mai áthallásokat belevisz a darabba..

kúrórudi 2012.10.08. 01:22:17

@sugó:
értelme 0 annak amit produkáltal de gyurcsányoztál meg zsidóztál egyett. ügye vagy, ezért már jár egy szijjártó bögre... légy büszke rá.

hogy saját gondolataid nincsenek? nem számít. csak mosd meg a nyelved mert bűzlik a szartól....

kúrórudi 2012.10.08. 01:26:42

@ekszvájzed:

nem először nyomod a szánalmas önellentmondásokat:

1. "ne sajátítsátok ki magatoknak azt, ami nem is biztos, hogy csak a tiétek."

2. "az ország fővárosában azt a szót, hogy "nemzeti" ez a majom csócsálgathassa"

mert a "nemzet" az csak a tiéd, tiétek ugye? amúgy sem tudom ki az a "mi", meg "ti", számomra egy magyar nemzet létezik...

kúrórudi 2012.10.08. 01:28:33

@veracity:

"Én ugyan könnyen viccelődök a nőkért folytatott versennyel, de ha arra gondolok, hogy a saját fiam is lehetne meleg, hát akkor mindjárt elmenne a kedvem a vicceléstől. De mások gyereke csak legyen bátran meleg! Azért a rokonságomban se legyenek melegek, inkább csak az idegenek gyerekei melegedjenek be. Ha arra gondolok, hogy mégis csak a magyarok állnak közelebb hozzám, akkor inkább legyen sok osztrák meleg, meg szlovák és román! Majd segítünk!"

te teljesen biztosan beteg vagy.

meg homofób.

Kockagolyó - a legjobb csúszógömb (törölt) 2012.10.08. 01:55:39

@Alonee: Te fogyatékos vagy? Arról a köcsög rendőrről beszélek, aki majdnem kinyírt egy embert, aztán pár napra rá tévéshowban szerepelt.

Ejj!

algi 2012.10.08. 05:31:07

Ez marha érdekes, hogy a jobb oldaliak hogyan támadják azt, amikor összefogás van a két oldal között. Úgy látszik, ők megosztást akarnak, és a nemzeti egység valójában nem más, mint az, hogy mindenki azt követi, amit jobb oldalon mond egy ember.

Kaszáspók 2012.10.08. 07:06:48

@billy reed: "Mi az ami nemzeti érték, és mi nem? És ki dönti el,
Ön? Vagy én? Vagy Kedves Vezetőnk?"

Minden esetre ne egy lábszagú zsidó...

lajos0 2012.10.08. 07:43:28

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Miért van az a téveszmétek, hogy az elfogadás egyenlő a támogatással? Eleve két külön fogalom ."

Mondjuk én is ezt mondtam egykori buzgár kollégámnak:"Nézd, én némileg viszolygok is a buziktól, meg nem is tudom komolyan venni őket. Ezt be kell lássam, viszont azt, hogy ezt nem közlöm veled tízpercenként, úgy hívják, hogy tolerancia."

Persze buziban is van olyan akiről 20 év ismeretség után véletlenül derül ki ( ez a normál eset), meg van a kamionon tangában táncikáló véglény, akik nagyon jól kiegészítik egymást az ellentüntetőikkel. Meg a kettő között millió árnyalat.

lajos0 2012.10.08. 08:07:59

@kúrórudi: "látod, a műkonzervativizmusnak itt a csapdája: melyik az az időpont ami az etalon. amihez betegesen ragaszkodni akarunk."

Ez igaz. Ha tovább megyünk a régi korokban művész sem létezett a mai értelemben. Michelangelo vagy Leonardo a maga korában egyszerű iparosnak számított. Az, hogy a művész valami más embertípus, akinek sokkal mélyebb bepillantása van a valóságba, és valamiféle titokzatos összefüggések tudója lenne egy újkori hóbort. És azt sem tudom egy színészt lehet-e egy szintre hozni mondjuk egy íróval, vagy egy rendezőt egy sütemény sztájliszttal.

Jelent e valamit az a szó egyáltalán, hogy művész ? Én ezt sem tudom értelmezni a 'nemzeti' mellett.

Hohó60 2012.10.08. 08:29:56

@pokesz70:

Nektek mindenről ugyanaz jut eszetekbe.

De ha már bolybatod:
XII. kerületi turul szobor pl.
Nemzeti jelképünk, mégis a szélsőségesek részéről micsoda acsarkodás volt ellene. Még bírósággal is akarták bontatni.

2012.10.08. 08:46:33

@komplikato: Nem is gondolom, hogy el lehet nekik magyarázni ennyire bonyolulut fogalmakat. Látod, a libsi is szitokszó lett, de az, hogy mit jelent, teljes homályba vész számukra. A libsi zsidó-buzi. Tényleg? Ennyire primitív gondolkodással itt osztják az észt, művészetről, és azt sem tudja, mi az. Ez az a konzervatív embertípus, aki megáll egy festmény előtt, és azt mondja, ilyet ő is tud, bármikor. Aztán mégse.Valahogy Warhol, meg Kandinszkij sokkal bonyolultabb. De a művészethez kell ész, meg érzelem. Ez számukra foglalt fogalmak, nem lehet kiteljesíteni.

Bogyó 2 2012.10.08. 08:46:35

@lajos0: "Nem hiszem, mert az állatvilágban is gyakori."

Hát, hogy gyakori, az nem kicsit túlzás, annyira nem, hogy azt mondhatjuk, ritka.

Meg kell kérdezni pl. szarvas-marha tartókat, sertés-tenyésztőket, Mari nénit a baromfi udvarról, kutya-tenyésztőket stb. ismerek ilyeneket, de még sose hallottam, hogy két kandisznó egymásnak esett volna, bezzeg a nősténytől undorodva fordulnának el. Rengeteg embernek van mindennapi tapasztalata haszon- és hobbiállatokkal, s hogy gyakori lenne, hogy két azonos nemű megkívánná egymást, a más nemű meg nem érdekli? Ugyan!
Nemrég hatalmas örömmel kürtölték tele a világsajtót, hogy van egy homoszexuális pingvinpár egy állatkertben. Nyilván nem azért, mert gyakori eset.
Persze, kérdés, mi a gyakori. Szerintem a pár %-nyi az nem az, s nemrég az index cikke is 5%-nál húzta meg a felső határt.

"Szerintem a homokosság nem természetellenes"
Simán az. Nem is értem, hogy aki leérettségizett biológiából, miért tartja annak. A szexualitás a szaporodást szolgálja ösztönszinten, nemcsak úgy véletlenül van. Nem véletlenül vagyunk éhesek, szomjasak, nem véletlenül fázunk, ha hideg van, s nem véletlenül kívánunk szeretkezni a másik nemmel. Biológiai oka van. Nem véletlen az sem, hogy az emberek 80%-a nem homoszexuális, ugyanis a faj kihalna. Fel nem fogom, hogy ez miért nem világos, amikor ennek 8m általános után nyilvánvalónak kellene lennie, annyira egyszerű. AZ egy dolog, hogy ezeket az embereket is tolerálni kell, hasonlóan ahhoz aki albínó vagy valami más furcsasága van. Értem, hogy a túlkompenzálásos védelmük miatt már természetes dolognak hazudjuk a homoszexualitást, de nem az. Természetes lenne, ha nem akadályozná a faj vagy az egyed biológiai létét. Nem akadályozza a zöldszeműség, a ferde szem vagy a göndör haj. Ezért ezek természetes tulajdonságok, de a homoszexualitás nem az.

2012.10.08. 08:51:57

@lajos0: Eleve idegen nekem ez a kettős mérce: a buzikat útáljuk, de a leszbikus írónő az jöhet. Ő igaz magyar, mert jobboldali.
A zsidókat útáljuk, de azért az nem gond, ha nekünk is van, mert a mi zsidónk az jó zsidó.
Tudathasadás.
Mondjuk nekem is feláll a hátamon a szőr, mikor valaki kérkedik a másságával. És egyáltalán nem tartom a társadalom számára veszélytelennek.

2012.10.08. 08:55:01

@Bogyó 2: Keress rá a neten az állatok homoszexualitására. Meg fogsz lepődni. Nagyon.
Ha a szex pusztán biológiai alaptétel lenne, ha csak a fajfenntartást szolgálná, évente egyszer kívánnád meg az asszonyt, ő meg lerúgna magáról, mint a kanca.

Bogyó 2 2012.10.08. 08:57:08

@Az igazi sztrovacsek: "Alföldi is a nemzet része. Tetszik-nem tetszik, erre is van igény, - amit a telt házas előadások bizonyítanak - és az államnem teheti meg, hogy csak az egyik oldal híveit szolgálja ki."

Ez teljesen igaz, ezt kellene megérteni sok mindenkinek, nem lehet egyszínűre festeni azt országot.

"Dunaföldvár után Sopronban is győzött az MSZP. Minkét helyen "hagyományosan" FIDESZ-es jelöltet vertek meg, nem kicsit, nagyon."

13%-nyi különbség. Nem jelentéktelen, az tény, nem tudom mennyire lehet ebből országos következtetéseket levonni, de Sopron eléggé fideszes vár volt, eddig, elgondolkodtató.

Bogyó 2 2012.10.08. 08:58:56

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nos, akkor milyen biológiai szükséglet miatt alakult ki a szexualitás, ha nem a szaporodást szolgálja?
Csak úgy, a Jóisten ajándéka?

Bogyó 2 2012.10.08. 09:20:17

@Könnyen elkaptuk, uram!: Másik dolog, hogy ahogy körbenéztem, egyrészt egyfajta összeesküvésről beszélnek, hogy ez eddig nem volt téma. Most persze gondolhatjuk, hogy most meg a homoszexuális-propaganda része ez.
Harmadik dolog, hogy a példák marhára nem meggyőzőek. Nem egyszer olyan példákat hoznak fel, ami olyan mint a "börtön-homoszexualitás" amikor a másik nem hiánya váltja ki az ösztönök kiélését, illetve olyan példákat hoznak még fel, amikor azonos neműekkel is történnek dolgok, ami nem homo-, hanem biszexulitás. A homoszexualitás a másik nem kifejezett elutasítása. Ilyesmiről egyáltalán nem számolnak be gyakran, s az élettapasztalatok se erősítik meg. Ha ez az állatvilágban is olyan gyakori lenne, valószínűleg az emberek is másképpen állnának a kérdéshez, s Pista bácsi se furcsállaná ezt, ha látná, hogy a marhái, disznai, kakasai, kutyái is "gyakran" így tesznek. Amikor szaporítás céljából összeengednek nőstény és hím állatot, elég ritka, hogy nem jön össze a dolog, s azonos nemű állatot odahelyezve, meg egyből szexre kerül a sor. Konkrétan még csak nem is hallottam ilyenről.
Negyedikrészt meg van ilyesmi is a neten:
www.narth.com/docs/animal-hun.html

Aztán mindenki annak hisz, aminek akar, de leginkább annak érdemes, amit tapasztal, s ami logikus.

Bogyó 2 2012.10.08. 09:37:05

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Ha a szex pusztán biológiai alaptétel lenne, ha csak a fajfenntartást szolgálná, évente egyszer kívánnád meg az asszonyt, ő meg lerúgna magáról, mint a kanca."

Nem pusztán biológiai alaptétel. Nem pusztán a fajfenntartást szolgálja. Persze, nem kell orális szex, csókolózás stb. a fajfenntartáshoz,de az ösztön a késztetés alapvetően a természetes mederben marad, nem változik a vonzalom tárgya, csak az ember igyekszik jobban kihasználni az ösztönei kielégítésének élvezetét.
A megváltozott életmód miatt bizonyos biológiai tulajdonságok is megváltoztak, nincs párzási időszak. De van, ami nem változott, továbbra is a két külön nem szexuális együttléte szükséges a szaporodáshoz. A két azonos nemű együttléte semmire sem jó biológiai szempontból.
Az sem szükséges az egyed fennmaradásához, hogy az ételt megsüssük, fűszerezzük, de az ember itt is kihasználja, fokozza az élvezeteket. Mégis, a vágy tárgya marad, azért alapvetően az éhségének kielégítésére és a szervezetének fenntartására szolgáló ételt kívánja és eszi meg, nem pedig a sódert vagy a homokot, ami nem alkalmas arra. Ha valaki ezt kívánja meg, akár sütve, akár nem, az már természetellenes, mert nem tudja az alapvető célt szolgálni.
Na, ilyen a homoszexualitás is. Lehet tolerálni, mint a féllábú embert, de attól még a félláb sem természetes, mert alapvető szükségletet (mozgás) akadályoz.
Ha mindenki kékszemű lenne lenne, semmiféle problémát nem jelentene, de az sem, ha mindenki barna szemű, meg az sem, ha mindenki göndör vagy sima hajú. Az sem, ha mindenki heteró lenne. Ellenben, ha mindenki homoszexuális lenne...
Ez választ ad a természetesség kérdésére.

Bogyó 2 2012.10.08. 09:45:13

"Dr. Antonio Pardo, aki a Bioetika Professzora a spanyolországi navarra Egyetemén:

Szorosan tekintve, az állatoknál nem létezik homoszexualitás... A túlélés miatt az állatok reproduktiv ösztöne mindig a másik nem egy egyedére irányul. Ezért egy állat nem lehet homoszexuális. Azonban más ösztönök (főleg az uralmiak) látszólagosan azonosnemű viselkedésekre vezethetnek. Az ilyen viselkedés azonban nem azonos az állati homoszexualitással. Ez csak azt jelenti, hogy az állati szexualitás több, mint a reproduktív viselkedés."

Összefoglalva,a homoszexuális mozgalom megpróbálja bizonyítani, hogy a homoszexualitás az emberi természettel összhangban van, s ezt az állati homoszexualitás elméletével próbálja elérni, melyeket mitológiai hitekre, téves filozófiai állításokra alapoz, nem pedig a tudomány adataira. A homoszexuális mozgalom kifejezés a nyomásgyakorló értelmiségi hálozatra utal, mely a szokások és törvények változtatását javasolja, hogy ne csak eltűrve legyen az azonos-nemű vonzalom, hanem a helyes és szabályos viselkedés részévé váljon. Ezért az aktivisták kitartóan ostromolják a hagyomány védelmezőit és nyilvánosan igyekeznek azonosnemű megnyilvánulásokat terjeszteni, köztük az azonosnemű házasságot.

lajos0 2012.10.08. 09:54:09

@Bogyó 2: "Hát, hogy gyakori, az nem kicsit túlzás, annyira nem, hogy azt mondhatjuk, ritka."

A természetben igen, és a minősítése is kérdéses sokszor, de a bonobóknál például bevett szokás.

Meg kell kérdezni pl. szarvas-marha tartókat, sertés-tenyésztőket, Mari nénit a baromfi udvarról, kutya-tenyésztőket stb. ismerek ilyeneket, de még sose hallottam, hogy két kandisznó egymásnak esett volna, bezzeg a nősténytől undorodva fordulnának el.

Mesterséges körülmények közt tartott állatoknál viszont van ilyen. A börtönökben meg kifejezetten gyakori, de csak az a "kecseg" valamiért, akin elkövetik.

"Persze, kérdés, mi a gyakori. Szerintem a pár %-nyi az nem az, s nemrég az index cikke is 5%-nál húzta meg a felső határt."

No ez igaz. Viszont 5 %-kal már parlamentbe lehet kerülni :-)

Nem is értem, hogy aki leérettségizett biológiából, miért tartja annak. A szexualitás a szaporodást szolgálja ösztönszinten, nemcsak úgy véletlenül van."

Az embernél ez csak az egyik funkció, még kettő van ezen kívül. Nem is beszélve róla, hogy többfajta buzeranciát ismer a tudomány is. Tehát a 120 kilós cellafőnök más motivációkkal bír, mint a szakállasan tangában táncikáló egyedek ( ez a felvonulásosdi mondjuk évente ugyanannak az 500 embernek a programja, a többségüket nem érinti, csak égnek ezek miatt).

"AZ egy dolog, hogy ezeket az embereket is tolerálni kell, hasonlóan ahhoz aki albínó vagy valami más furcsasága van."

Csányi Vilmos is ezt mondja:

"A homoszexualitásnak biológiailag is és kulturálisan is indokolható a funkciója. Ha van egy férfifölösleg és van a homoszexualitás, ami gátolja az agressziót, bizonyos értelemben visszafogja a populáció növekedését, akkor ez nagyon fontos tényező, és el kell fogadni."

Persze ettől még a két dolog számomra nem egyenértékű. Nem tudom ki bírta ki például röhögés nélkül Elton János esküvői fotóit, amiken fátyolban tüllszoknyában esik-kel a "művész" úr.

lajos0 2012.10.08. 09:57:28

@Könnyen elkaptuk, uram!: Bizony, a homárparádén öklüket rázó kopaszok általában közlik, hogy nem szaladnának el két egymást kényeztető szilikoncica mellől.

Mondjuk aki kimegy egy ilyen felvonulásra, mint ellentüntető, azt azért belül nagyon mozgathatja a téma, ami nekem eleve gyanús.

lajos0 2012.10.08. 10:03:55

@Bogyó 2: "Nem egyszer olyan példákat hoznak fel, ami olyan mint a "börtön-homoszexualitás" amikor a másik nem hiánya váltja ki az ösztönök kiélését, illetve olyan példákat hoznak még fel, amikor azonos neműekkel is történnek dolgok, ami nem homo-, hanem biszexulitás."

Sőt azt minek kell minősíteni, amikor partiba dobják a nőcit, de vigyáznak azért, hogy ne koccanjon össze a zacsi ?

Szóval nagy az isten állatkertje, az biztos :-)

Csányi ír még egy érdekes dolgot:

"Van egy etnográfiai atlasz, a Murdoch-atlasz, amiben nagyon tömören négyezer archaikus és jelenlegi társadalom legfontosabb jellemzői szerepelnek. A társadalmak hatvan százalékában a homoszexualitás elfogadott, a kultúrába valamilyen módon beépült. A másik negyven százalékból harmincban tolerált, tehát nincs beépítve a kultúrába, de nem csinálnak belőle gondot. És van néhány társadalom, amelyben a társadalom tiltja a homoszexualitást és mindenféle rendszabályokat hoz a megakadályozására. A zsidó-keresztény kultúra ilyen."

2012.10.08. 10:09:32

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Az számít, hogy valaki szereti-e a hazáját, és annak boldogulását akarja, érdekeit nézi-e vagy sem. Hogy jelent-e neki valamit ez a hely egyáltalán, azonkívül, hogy itt eszik-alszik-szarik. Egyébként vastagon tojnék bele, buzi-e az, aki képes Széchenyi vagy Kossuth szintjén és erejével a hazája javára tenni, és annyi energiát megmozgatni, felőlem még vén vudu-hívő bantu nigger csajszi is lehetne, csak csinálja meg ...

Azok hibásak, akik a zsidó vagy a buzi, vagy mindakettő :) mivoltból azt következtetik ki, hogy akkor az ilyeneknek egyenesen kötelező szélballibsinek lenni, és azt az ideológiát szolgálni, ahhoz mit szólsz?

A balos aszongya: zsidók, buzik, cigók, drogosok, öreg- és ifjú szocik ide, a jobbos pedig azt: akinek fontos még az, hogy magyar(, és otthon akar lenni az országában, mert ez neki a hazája), az meg ide. Egyikbe születni kell, másikba meg érezni, no ez az, ami pusztán génekből nem megy - nektek, drága egykori kedvenceim ...

Egyébként neked is külön megköszönöm a tőled elég szokatlan lefasisztázásomat, te dicső, világura libbancs, amit csak azért kapok tőled, azért, mert merem nem szeretni, hogy pártutasításra már 12 éve a színpadon is megy az, amiről a melegmenet is szólni akar.

lajos0 2012.10.08. 10:10:58

@Bogyó 2: "Persze, nem kell orális szex, csókolózás stb. a fajfenntartáshoz,de az ösztön a késztetés alapvetően a természetes mederben marad, nem változik a vonzalom tárgya."

Az olaszok nagyon megsértődtek, amikor az Utolsó tangó Párizsban elkészült, mert a darabban a férfi a hölgybe kicsit odébb teszi be. Ezt magukra vették, mivel a fogamzásgátlás pápai tilalma miatt mint hithű katolikusok gyakran így csinálták ők is.

Az viszont elég értelmetlen, hogyha két férfi úgymond férfiként szereti egymást , akkor miért kell a szerepeket a hagyományos módon leosztani ( ki a fiú meg a lány, leszbikáknál dettó), miért flangálnak női ruhában, miért akarnak házasodni meg ilyesmi.

2012.10.08. 10:12:52

@Bogyó 2: " A két azonos nemű együttléte semmire sem jó biológiai szempontból."

Ha utánaolvasol, a homoszexualitás szoros összefüggésben van a hímek túlzott arányával a csoporton belül.
Például a szerepe nem csak a fajfenntartás , hanem a vezető szerep, a dominencia kimutatása , nemi erőszak formájában (oroszlán), valamint az izgalom levezetése. Majmoknál például megfigyelhető, hogy akár etetésnél is először szexuális játékok vannak, majd táplálkoznak.

Amocsok 2012.10.08. 10:14:58

@Bogyó 2:
"A szexualitás a szaporodást szolgálja ösztönszinten, nemcsak úgy véletlenül van. ... Fel nem fogom, hogy ez miért nem világos, amikor ennek 8m általános után nyilvánvalónak kellene lennie, annyira egyszerű. "
Önmagában az, hogy az embereknél nincs párzási időszak, és hogy a szex pozitív emóciókat vált ki (még akkor is, ha a megtermékenyítésnek semmi vagy nagyon kicsi az esélye), a kijelentésed újragondolására kellene, hogy késztessen. Valóban sokat segíthet ebben az etológia, (az állat viselkedéstan is, amennyiben nem ragadtál le az "Isten férfinak és nőnek teremtette az embert"-nél), és ahogyan már itt ajánlotta is valaki, kezdhetnéd Csányi Vilmossal. Könnyen felfogható, olvasmányos ismeretterjesztő könyveket ír. Egy nyolcadikos számára is könnyedén feldolgozható.

2012.10.08. 10:17:41

@ekszvájzed:" Azok hibásak, akik a zsidó vagy a buzi, vagy mindakettő :) mivoltból azt következtetik ki, hogy akkor az ilyeneknek egyenesen kötelező szélballibsinek lenni, és azt az ideológiát szolgálni, ahhoz mit szólsz?"

Mi a kérdés?

"Egyébként neked is külön megköszönöm a tőled elég szokatlan lefasisztázásomat, te dicső, világura libbancs, amit csak azért kapok tőled, azért, mert merem nem szeretni, hogy pártutasításra már 12 éve a színpadon is megy az, amiről a melegmenet is szólni akar."

Ezért nem ítéllek el. Én sem szeretem Alföldi "művészetét", de nem azért, mert buzi.

Ja, és nem a balosok mondják, hogy buzik, zsidók ide.
A jobbosok taszítják ki őket, innentől kezdve determinált a politikai mozgás.

2012.10.08. 10:20:30

@ekszvájzed:" a jobbos pedig azt: akinek fontos még az, hogy magyar(, és otthon akar lenni az országában, mert ez neki a hazája), az meg ide. "

Lófaszt. A jobbos azt mondja, aki nem ért velem egyet, az nem magyar. Annak ez ne legyen a hazája. Egy balos sem mondja azt, hogy aki jobbos, és nacionalista, az húzzon vissza az Etel-közbe.

2012.10.08. 10:23:52

@ekszvájzed: A te gondolatmenetedet követve akkor Kossuth, Petőfi, és még sokan libbancs, hazátlan internacionalisták voltak, míg a Habsburgok, Benes nacionalista, követendő jobbosok.
Mert ők azt akarták, hogy a magyarok éljenek a hazájukban?

2012.10.08. 10:26:16

@kúrórudi:

Nem az IAK kapcsán mondtam ezt, amit szeretek. (Az ott (Királydomb), akkor (1983), úgy volt jó, ahogy volt, és SEMMIFÉLE feldolgozására SOHA nem is voltam kíváncsi).

Hanem kiszélesítettem a problémát már rég arra, hogy amiket az alföldi, vagy más színpadi rendező ma beledolgoz bármelyik darabjába, csak azért, mert trendi a modernizálás, az ocsmánykodás, meg a ki- és beszólogatás, nem biztos, hogy illik is bele.

Merthogy, hacsak nem paródiának szánja, vagy eleve gyűlóli átdolgozása tárgyát, az "újraértelmező" a módosításaival sokszor gátlástalanul durva erőszakot tesz a művön, és ezzel alkotóján, vagy annak emlékén is, az ún. "művészi szabadság" nevében, márpedig az általa megpiszkált munka akkor is valaki szellemi tulajdona, ha szerzője nevét nem is ismerjük.

Az zavar, hogy a szent és sérthetetlen "művészet" jogcímén azt tehetnek meg egy színházban, de bárhol másutt is, bármivel, és bárkivel, amit csak akarnak, mert az értő műítészek, és a szintúgy az ő almukból fajzott politikusok is erre áldásukat adták, és nemcsak szabad, de kötelező gyakorlattá tették.

2012.10.08. 10:27:04

@lajos0:" Mondjuk aki kimegy egy ilyen felvonulásra, mint ellentüntető, azt azért belül nagyon mozgathatja a téma, ami nekem eleve gyanús."

Nekem mindkét oldal gyanús. Aki rázza magát a kamionon, az se normális. Provokál. Minek? Az is visszataszító lenne, ha heterók párosodnának a nyílt színen. Nem oda való.
Minek hangoztatni, hogy éééén vagyok a buzi!

2012.10.08. 10:30:45

@ekszvájzed: Bármely művet dolgozol fel, abban meg fog jelenni a te gondolatvilágod. A te értelmezésed szerint a könyvek mozifilmre, vagy színházba vitele is durva belenyúlás az iromány értelmezésébe.
Sőt, ha két ember elolvassa ugyanazt a könyvet, nem érdemes róla beszélgetniük, mert máshogy értelmezik?

Egyébként igazad van, pusztán azért átdolgozni a mű mondanivalóját, kiegészíteni saját gondolatokkal, mert az "művészi" undorító magamutogatás.

lajos0 2012.10.08. 10:32:12

@Bogyó 2: "Összefoglalva,a homoszexuális mozgalom megpróbálja bizonyítani, hogy a homoszexualitás az emberi természettel összhangban van, s ezt az állati homoszexualitás elméletével próbálja elérni, melyeket mitológiai hitekre, téves filozófiai állításokra alapoz, nem pedig a tudomány adataira."

Nincs erről azt hiszem tudományos konszenzus, ahogy szerintem egységes homokos mozgalom sincs. Az állatoknál is megesik, csak nincs kulturális vonatkozása. A kettőnek ezért tényleg nincs sok köze egymáshoz, úgyhogy elismerem, hogy nem természetes. Mint ahogy a monogámia sem az az embernél, pedig van az állatvilágban is.

"Ezért az aktivisták kitartóan ostromolják a hagyomány védelmezőit és nyilvánosan igyekeznek azonosnemű megnyilvánulásokat terjeszteni, köztük az azonosnemű házasságot."

Ilyen nyomás szerintem is van, csak a hagyomány védelmezői sokszor maguk sem intaktak.

A katolikus egyháznak például volt ilyen villámhárító funkciója is, hiszen aki ilyen irányú defektussal bírt, az gyakran szerzetesnek vagy papnak állt régebben. Ezen hagyomány védelmezőitől viszont nehezen érthető, hogy miért próbálták eltussolni sokáig az ilyen eseteket.

Persze engedtessék meg nekem, hogy Az Angyalok Amerikában című darabot, amit Alföldi rendez a nemzetiben és ahol ez a téma elég naturálisan kerül terítékre, ne nézzem meg, mert kellemetlenül érezném magam, ha buzuló palikat látnék.
Biztos marha nagy művészet van benne, aki akarja fizessen be rá, oszt jónapot.

Mondjuk Csurka Hatodik koporsójával is hasonló a helyzet, akit érdekel mehessen el, akit nem, annak meg nem kötelező.

Dörner, meg Alföldi színháza így a művelt színházlátogató közönség minden igényét lefedi, mink meg nézhessük az X-faktort helyette, meg a Jóban Rosszbant .-)

lajos0 2012.10.08. 10:40:21

@Könnyen elkaptuk, uram!: A te gondolatmenetedet követve akkor Kossuth, Petőfi, és még sokan libbancs, hazátlan internacionalisták voltak.

Kossuth később befutott szabadkőmíves is lett amerikában, elég dicstelen szerepben.
Az árvák borpénzét, meg egyebeket hagyhatjuk is. De az igazán tradicionalista körökben a 48-as forradalom egy illegitim belháború a rend ellen. Akárcsak a nagy franczia :-)

kúrórudi 2012.10.08. 10:43:28

@ekszvájzed:

"A balos aszongya: zsidók, buzik, cigók, drogosok, öreg- és ifjú szocik ide, a jobbos pedig azt: akinek fontos még az, hogy magyar(, és otthon akar lenni az országában, mert ez neki a hazája), az meg ide. Egyikbe születni kell, másikba meg érezni, no ez az, ami pusztán génekből nem megy - nektek, drága egykori kedvenceim ..."

kedves kirekesztő. a balos azt is mondja: hogy az is jöjjön akinek elege van abból egy társaság és elvakult / ostoba hívei azt hiszik hogy az ország, nemzet csak az övék, és ők az egyetlen igazság birtokosai, és elege van abból minden más vélemény káros, aljas, hazaáruló. és remélem egyre többen lesznek ilyenek....

2012.10.08. 10:43:37

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Kérdés: Kinek a hazája? Tudtommal Benesé se, Habsburgoké se. Petőfi szerbként lett magyar, Kossuthot pedig, volt olyan szlovák, aki szlováknak tartotta ... Mégis ezen országért, ezért a népért éltek-haltak, éreztek.

Dehogynem mondják a szélbalon, hogy kortódjunk vissza, sőt ilyenkor még jól is jön nekik, hogy "félázsiai" ez a népség, (de persze mióta orbány mondja, valahogy el lett felejtve, jó, mi? :)

... és hogy a libsik ősei meg már a rómaiakkal jöttek ide, a borászat úttörőiként szőlőt művel(tet)ni, ami azt is jelenti, hogy még a híres magyar bor se csak a miénk ...

Hát azt mondom én is, hogy tojok bele, ha buzi. Egy rakás színész meg rendező, és egyéb is az, mégsem arról alar szólni az életművük. A régi korokban is egy rakás homokos csinált szebbnél-szebb, és okosabbnál-okosabb dolgot, az emberekben pedig nem az maradt meg, hogy "nahát, aki ezt-és-ezt csinálta, az volt az a fartúró" ...

kúrórudi 2012.10.08. 10:45:31

@kúrórudi:

ja és mégvalami: én magam pl. nem születtem egyik általad felsorolt balos kategóriába sem, de hozzád hasonlókból és főnökeidből meg a leírt hozzáállásotokból totál elegen van. és ebben nem születtem, hanem érzem...

kúrórudi 2012.10.08. 10:49:13

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Lófaszt. A jobbos azt mondja, aki nem ért velem egyet, az nem magyar. Annak ez ne legyen a hazája."

pontosan. lásd ekszvájzed. (jut eszembe, micsoda hazafihoz méltó nickje is van, nincs annál magyarabb mint az angol ábécé utolsó betűi angolul - de fonetikusan)

2012.10.08. 10:55:09

@kúrórudi:

Ha már a nickemmel kötexel, ez az anonimitás egyik régi szinonímája, és aztán hol van írva-mondva az, hogy hazafi nem tudhat angolul,. Minden mást meg magyarul írok. Nem vagy kicsit egybites abban, ahogy nézed te a magyart? Rég bele akartál ebbe kötni már, ugye? :)

Billy01 2012.10.08. 11:12:19

Zsolt!
Jobb ha te sem várod ezt a művet, mert és ezt nem felejtsd mi nem vagyunk magyarok. Minket orbán kitagadott a magyar nemzetből.
MI zsidó kommunisták vagyunk, csak ők a magyarok.

kúrórudi 2012.10.08. 11:23:01

@ekszvájzed:

a lényegre válaszolj ne a zárójeles megjegyzésre. szijjártótól tanultad a mellébeszélést?

Amocsok 2012.10.08. 11:24:51

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"Egyébként igazad van, pusztán azért átdolgozni a mű mondanivalóját, kiegészíteni saját gondolatokkal, mert az "művészi" undorító magamutogatás."

De ugye erről semmit nem tudunk. Nem tudjuk, hogy a szerzők milyen szándékkal bízták művüket a rendezőre. Még az is előfordulhat, hogy ők maguk akarják aktualizálni, átértelmezni művüket, és a rendezőt csupán felkérték a megvalósításra. Hála a magasságosnak, vannak közöttünk olyanok, akik már most látják a végeredményt. :)

Amocsok 2012.10.08. 11:27:33

@Billy01: A világ forrong, változik. Várjuk ki a végét. Még Leventéből is lehet átkozott libsi. :)

lajos0 2012.10.08. 11:34:40

@kúrórudi: "a balos azt is mondja: hogy az is jöjjön akinek elege van abból egy társaság és elvakult / ostoba hívei azt hiszik hogy az ország, nemzet csak az övék, és ők az egyetlen igazság birtokosai,"

Az összes kirekesztő társaság szánalmas szerintem. Aki meg akarja mondani, hogy kik az igazi magyarok az éppúgy, mint aki meg akarja mondani, hogy kik az igazi demokraták.

kúrórudi 2012.10.08. 11:47:03

de azért az durvább ha egy országból, nemzetből akar valaki kirekeszteni mintha egy eszmerendszer esetében állítja valaki azt, hogy annak ő az igazi képviselője.

2012.10.08. 11:47:39

@kúrórudi:

Akkor csak azt kérdem: aki saját maga önmeghatározása szerint is ide tartozik, az hogy látja, mitől jó, mitől működő, erős, és tehetős egy ország, mitől van súlya és tekintélye, mikor intézheti a dolgait egyenrangú félként bármelyik más országgal szemben a földön saját maga, egyáltalán mikor lehet független, és mikor van szabad akarata?

És miért látják elég sokan úgy, hogy vannak konkrét pártok és politikusok, meg az ő gondolataikat híven tolmácsoló fórumos hitvitázók, akiknek egyáltalán nem céljuk, hogy ezt csinálják az országból, mert volt már erre 22 évük,

hanem valami igen érdekes okból minden "demokratikus hazafiasságuk" a "náciveszély" rémébe való állandó görcsös és habzó szájú harapdálásban merül ki?

... Mert akit meg az érdekel, hogy itt is csak ugyanolyan jó, élhető, civilizált élet, és kulturált közhangulat legyen, mint akármelyik gazdag, nagy hagyományú nyugati országban, az mégis hová álljon, mikor még libsiként is úgy gondolta, hogy szarik a pártokba ???

Bocsi, egyébként, ha szeretem az angol nyelvet, amit még 12 évesen kezdtem tanulni, tán jobb lenne a latin, mert egy kerkonzervhez az illik? Vagy jelöljem magam valami ősmagyar néven vagy jelképpel, mert akkor már tudsz a drága fejedben hová tenni? :)

Amocsok 2012.10.08. 12:00:51

@ekszvájzed:
"...mitől jó, mitől működő, erős, és tehetős egy ország, mitől van súlya és tekintélye, mikor intézheti a dolgait egyenrangú félként bármelyik más országgal szemben a földön saját maga, egyáltalán mikor lehet független, és mikor van szabad akarata?"

Kezdjük talán a végén! A "szabad akaratot", mint abszolútat akár el is felejthetjük. Ilyet állítólag Isten adott az embernek, hogy választhasson a jó meg rossz döntések között. De ha rosszul választ, menthetetlenül pokolra kerül. No, ilyen ez a mi szabadságunk is. Akkor lehetünk viszonylag szabadok, ha jó kompromisszumokat kötünk, kapcsolatokkal láncoljuk magunkhoz a világot (vagy fordítva, mindegy). Ellenkező esetben lebombáznak minket, mint a huzat. És ez magyarázat a többi kérdésre is. És nem csak makroszinten.

lajos0 2012.10.08. 12:06:10

@kúrórudi: "de azért az durvább ha egy országból, nemzetből akar valaki kirekeszteni mintha egy eszmerendszer esetében állítja valaki azt, hogy annak ő az igazi képviselője."

Hát a motiváció szerintem ugyanaz. Elő kell állítani a "mi" meg "ezek" csoportját. Engem mondjuk a legkevésbé sem érdekel ki tart eléggé magyarnak, vagy eléggé demokratának. Nem szoktam ilyesmiken fennakadni, inkább viccesek ezek a nyelvpolitikai küzdelmek, amikor harcolnak a szavakért meg a jelzőkért.

lajos0 2012.10.08. 12:35:34

@ekszvájzed: "Bocsi, egyébként, ha szeretem az angol nyelvet, amit még 12 évesen kezdtem tanulni, tán jobb lenne a latin, mert egy kerkonzervhez az illik?"

Egyébként a magát jobbnak nevező oldalon tényleg dívik, hogy ezt egységcsomagként kell megvenni. Tehát, ha jó jobboldali vagyok, akkor szeressem Ákost is meg Wass Albertet tartsam nagy írónak, stb.

Ugyanakkor több elkötelezett jobbikos ismerősöm van, aki rendszeresen jár drum'n'bass, meg dancehall partikra. Szóval a világ színesebb, mint gondolnák nehányan.

lajos0 2012.10.08. 13:00:57

@Billy01: "MI zsidó kommunisták vagyunk, csak ők a magyarok."

Ez inkább a Jobbik alapvetése volt, bár egy kis kirekesztésért magyar politikusok nem mennek a szomszédba többnyire semelyik oldalon. Szegedi Csanádnak viszont nem zsidósága miatt kellett távozni a Jobbikból, Zusinak meg Terror Házánál történt vicceskedése után sokáig helye volt az MSZP-ben.

Ez a téma egy ilyen belpolitikai pofozóbábú, amit nem érdemes túl komolyan venni. Ezt járja körül "A Fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció" c. film is, szerintem érdemes megnézni.

2012.10.08. 13:04:15

@Amocsok:

Azaz vegyen a világ bármilyen irányt, legyen az akár a totál felforgatása is mindannak, ami a kezdetektől fogva benne megesett, kövessük azt mindenképp, mert ha nem, lesz nemulass, dádá, meg a cukorka elvétele, ilyesmi ...

Megmaradnunk tehát csak úgy lehet, ha kitárt lábakkal fekszük, a Kárpát-medence közepébe beleverve, mert az összes jövő-menő itt adott egymásnak örökös puszipajtásságot ígérő randit, miközben velünk meg bekötött szemű gangbanget csinál?

Történelmünk sorsfordulói, tragédiái mind-mind erre vezethetők vissza, mert az a makacs-nyakas magyar, Koppánytól máig csak nem akarta az "igazságot".

Mostmár csak az a kérdés, megérdemeltük-e ezeket mi, az itt élő nép, valóban (kéz a szívre téve, mint mindig :)).

És az "igazság" ismeretében, meg egy bármelyik másik nép, és bármelyik más nemzet hagyománya ismeretében is, vajon, félretéve a kötelező irány kiszabását, és annak bárkire való ráerőszakolását, ti mégis kinek szurkoltok?

2012.10.08. 13:15:20

@lajos0:

Így van, én pl. nem csipázom az Ákost, nem tetszik az "1984" c. száma sem, mert nem tükrözi az ihlető művet, csak ha a klipről leveszem a hangot ... :)Meg az "Indiántánc"-nak sincs semmiféle köze egy indiántánchoz, amúgy meg Ákikoma különben sem az én ízlésem. Még a gyepesmód-utánzó korából sem ...

Wasst konkrétan még nem olvastam, csak egy szörnyű dolgot ecsetelő novelláját, itt, a neten, arról, mit tettek (ha tettek pont akkor, úgy, és azt) a megszálló szovjetek 1945-ben egy falubolondja kislánnyal ...

No, az lelkileg elég kiborító, de irodalmilag, amennyire az irodalmat van szerencsém ismerhetni :) sem nevezném értéktelennek, azért meg különösen nem, mert egy a mai ballib oldal által kimondottan "tilos" témába nyúlt vele ... Mert ha teszemazt mindenki ilyet olvashatna, még az iskolákban is, tényleg mi értelme lenne hős felszabadítóinkat tovább lájkolni?

Alonee 2012.10.08. 14:57:45

@Kockagolyó - a legjobb csúszógömb: Bocsi, annyira jelentéktelen lehetett a hozzászólásod, hogy nem emlékszem már rá, és visszakeresni lusta vagyok. Igen tudom, most jön az epés válasz. Na nyomjad.

sugó 2012.10.08. 15:02:31

@kúrórudi: Valóban buzizhattam is volna nem minden alap nélkül!
Hogy 0 volt amit írtam, hát nem egy "kúrórudi" -val akartam egyetérteni, vagy vitatkozni. Csak egy látomás, egy színpadkép, rémképként jelent meg előttem az Alföldi színházában színre kerülő mű kapcsán.Ismervén az Alföldi rendezte darabokat a fél, ha nem a háromnegyed színház kiürül olyan ragyogó rendező és ami a bárkában elment azt talán itt a Nemzetiben nem kéne. Nem szidtam én sem a Gyurcsányt sem a zsedókat megteszik helyettem bőven mások. Megsúgom ez csak egy kis csendes kis ügyetlen, dilettáns hozzászólásra sikeredett, de nem tudom és nem is akarom felvenni a versenyt az itt folyó parttalan és értelmetlen vitával és stilussal. Csak kúrogasson tovább én itt befejeztem ezt a magasröptű és tartalmas eszmecserét, ami bármilyen nívós is sehova sem vezet!

2012.10.08. 17:23:53

@Bogyó 2: elolvastam, amit belinkeltél. Hát van benne némi csúsztatás. A csecsemőgyilkosság csak az állatok sajátja, ezért nem lehet az emberrel összevetni a tudatlan, állati viselkedést, a homoszexualitást se? Ez azért abszurd. Esetleg el lehet godolkozni a háborúk sajátos erkölcsén. Imádom az olyan magyarázatokat, mikor valamit egyszer így néz, aztán úgy forgat, a lényeg hogy neki adjon igazat. Azt mondja, hogy állati homlszexualitás nincs, mert az állat ostoba ösztönlény. Később meg nem látunk bele az állat agyába, ezért nem tudjuk, mit érez a másik iránt.
Hülyeség, elavult, olyan indokokkal, hogy isten így teremtette az embert.
És ha isten homokos?
Nézd meg, kikkel él, és mennyire nőgyűlölő.

Az igazi sztrovacsek 2012.10.08. 18:03:02

@leponex:
"Nekünk királyságpártiaknak nem okozna lelki törést, ha egy másik, jobb kormányunk lenne ..."

Mit nem mondasz?!
Nekünk demokrácia pártiaknak pedig kifejezetten lelki gyönyört okozott volna, ha egy jobb kormányunk lett volna.
De rosszabb lett, sajnos.
Pedig azt hittük a hazudósnál már nincs lejjebb.
Szomorúan kellett megtapasztalnunk az örök igazságot, hogy mindig van lejjebb.

lajos0 2012.10.08. 18:25:08

@Az igazi sztrovacsek: "Szomorúan kellett megtapasztalnunk az örök igazságot, hogy mindig van lejjebb."

És a következő garnitúra ennél is lejjebb lesz jó eséllyel.

Amocsok 2012.10.08. 20:50:19

@ekszvájzed:
Nos, én nem azt értem ésszerű kompromisszumon, amit te írtál. Igazából nem is vagyok szakértője az ésszerű kompromisszumnak. Csupán ismételni tudok másokat. Állítólag István kötött ilyet, meg pl. Horthy, meg Kádár. Lehet rajtuk vitatkozni, de valami ilyesmire gondolok én is. De lehet ez ellen lázadni, legfeljebb megint kapunk egy maflást, mint Trianon esetében. Mások nevében nem nyilatkozhatok. Én azért szurkolok, hogy nemzetem (és vezetői persze) legyen olyan előrelátó, hogy ne fusson bele hasonlóan nagy pofonba.

Az igazi sztrovacsek 2012.10.08. 21:14:29

@lajos0:
Még az is megtörténhet, bár ezt túlszárnyalni igen nehéz lesz.

2012.10.08. 22:53:05

@Amocsok:

"Ésszerű kompromisszum"-e az, amit maffiamódszerekkel, idegen hadakkal, az azok által ránk szegezett ládzsával-karddal-géppuskával-tankágyúval kényszerítenek ki, akér még a vörös szőnyeg, meg a zöld asztal melletti komédiát eljátszva is? ...

Hát akkor rossz helyet választottunk, bár ami azt illeti, egész Mohácsig egészen jól prosperált ez a projekt, némi belháborút, besenyőt-kunt-tatárt királygyilkot, karóbahúzást, lefejezést, etc. leszámítva, szép nagy lett, gazdag és erős annyira, hogy a török még Mátyás után még 40-50 évig is fosott tőle. Szulejmán Mohácsról azt hitte, valami hülye vicc, és az igazi balhé még hátra van ...

Tudni vélik, hogy azt megelőzőleg, az urak és királyaik tutyimutyiságát kihasználva, majd az azután kerekedett káosz zavarosában halászva a kor feltörekvő tőkepénzesei kaszálták a legnagyobbat, kihúzva a hasznot, és az értéket mindenből amiből tudták, amíg már ők is nem kezdték jelentősebb kockázati tényezőnek találni a továbbra is beözönlő török macerát.

És ezt az áldásos munkát, ahol csak tudták, folytatták később, a máig tartó időkön át, amikor épp nem lettek kizavarva innen-onnan, vagy érezték túlságosan rendben magukat ahhoz, hogy jó legyen itt minden épp úgy nekik, ahogy van ...

Ma viszont őnáluk a "fegyver", bár most a seregek nélkül, és megint itt van nekünk a válaszút. A durva az, hogy a világ addig süllyedt, hogy már az ilyenektől kell a pofont kapnunk, mert eddig legalább úgy győzettünk le, hogy valamit legalább felmutathattunk ellene, és/vagy ezzel együtt a magunk ügye mellett.

Amocsok 2012.10.09. 10:17:51

@ekszvájzed:
""Ésszerű kompromisszum"-e az, amit maffiamódszerekkel, idegen hadakkal, az azok által ránk szegezett ládzsával-karddal-géppuskával-tankágyúval kényszerítenek ki, akér még a vörös szőnyeg, meg a zöld asztal melletti komédiát eljátszva is? ..."

Kérdezd az István hívőket! Talán az új rendezésben erre is konkrétabb választ, vagy új megközelítést kapunk.

Kockagolyó - a legjobb csúszógömb (törölt) 2012.10.09. 10:31:34

@Alonee: Leghőbb vágyam egy primitív tahóval diskurálni, aki még büszke is rá, hogy mekkora segg. :)

leponex 2012.10.09. 13:11:22

@Az igazi sztrovacsek:
Türelmetlen vagy vén 'gazember, a Patás még színre se lépett, amikor a demokrácia eltemettetésre, a várható nyomor bevezetésre került verbálisan - ha jő az Autokrata.
Kedves Bárdunk hányszor kijelentette már itt, hogy megbukott a Despota ...
Azért ha valaki egy kicsit körülnéz ejrópában, miféle történések zajlanak, szerintem egy kicsit visszavesz abból a permanens ballib habzásból.

Rövidest megjő Bajnai kolléga, (amint nemrég magam is felkonferáltam itt :) oszt meglátjuk, miképpen orvosolnák hazánk helyzetét. A körülményeket figyelembe véve, természetsen.
Mert eddig csak a meddő óberkodás ment, arról egyik ballibbant sem regélt, miképpen lehetne az irdatlan adóssággal a nyakunkban elmozdulni előre.

Ez a 'mindig van egyre lejjebb' ... népi bölcsesség természetesen elmondható bármikor, egy királyságpártinak ez nem nagy nóvum ;-)
Amúgy persze üres lózung így magában. Szerintem.

Fell Bandi 2012.10.11. 20:14:33

"Én már most, ünneplőbe öltöztetett lélekkel várom az István, a király új premierjét.

Szörény, Bródy, Alföldi. Zsenik találkozója."
hogy a gréci zsótit ki ne felejtsük a névsorból. a másik buzi mellé elfér ő is...
süti beállítások módosítása