Most, hogy a válasz megérkezett Gyurcsány Ferenc soraira az LMP új frakcióvezetőjétől, az Orbán-rezsim leváltását szorgalmazóknak az lenne a dolga, hogy a reményt keressék a levélváltásban. Nem lesz könnyű megtalálni.

Olyan, mintha Jávor Benedek levelét Sólyom László írta volna. Gyanítom, hogy olvasta is a megjelenés előtt. Csupa morális felsőbbrendűség, erkölcsi pátosz, a tévedhetetlenség meggyőződése. A védegyletes, LMP-s világ legfeljebb annyit változott: immár Orbán a bűnös, de te is hibás vagy. Adott pillanatban ugyanis - az LMP szerint - rossz erkölcsi döntéseket hoztál. Ha akarsz valamit tőlünk, nézzél szembe a felelősségeddel. Jön Őszöd, 2006 ősze, a pártfinanszírozás és a korrupció.

Jávor írása azért is tanulságos, mert rávilágít az LMP alapjainak rendkívül ingatag mivoltára. Az ugyanis nem válasz, hogy mi attól lettünk politikusok, mert a Gyurcsány-gyűlöletet a Fidesz és a KDNP (bár ez ugyanaz) turbóra járatta. A karaktergyilkosság pártfeladat volt (Semjén Zsolt szíves közlése). Arra nem volt kunszt pártot alapítani a Gyurcsány a hibás plakátok idején, hogy egy elmaradt beruházás miatt személyre szabott feljelentéssel valakik átjussanak az 5 százalékon. A piszkos munkát Orbán és a szélsőjobb végezte, a hullám pedig bevitte az LMP egy szimpatikusnak tűnő, ámde mélyen hazug névvel.

Jávor ezt írja: "Nem akarunk erkölcsi értelemben egyenlőségjelet tenni az Ön kormányzása is a jelenlegi kurzus közé. Az Ön kormányai egy szabadelvű, pluralisztikus demokrácia alkotmányának a talaján működtek, amely a hatalom megosztásán, a közjogi intézmények egymást korlátozó, ellenörző viszonyán nyugodott." Ha ez így van, akkor az LMP-nek el kell döntenie, mi a politikai célja: az ellenzékkel összefogva nyugdíjba küldeni Orbánt, vagy abból kimaradva erősíteni esélyét a hatalomban maradásra.n Senki nem kért barátságot az LMP-től, a DK-ban sem könnyű megemészteni, hogy miért kell a sukorói koncepciós per feljelentőjével együttműködni. (Persze, kell, mert a demokratáknak az a dolga, hogy Orbánt elküldjék és rendbetegyék az országot.)

Ha Gyurcsány Őszöd után lemond, ahogy Jávor felveti, nem indultak volna be azok az egészségügyi és oktatási reformok, amelyek fényesen bizonyítják, hogy Orbánnak ma ugyanezeket kellene tennie. Ma már azt is tudjuk: a 2006-os Új Magyarország-kampányban ígért beruházások 85 százaléka megvalósult, abban a négy évben helyrebillentették a költségvetés egyensúlyát, sikeres volt a válságkezelés is, amelynek első két lépését még a Gyurcsány-, a harmadikat a Bajnai-kormány valósította meg. Miközben erkölcsről papolunk, ezeket is érdemes lajstromba venni.

2006 ősze kapcsán Jávor nagyvonalúan eltekint a Fidesz és a szélsőjobb szerepétől. Márpedig aki ezt teszi, az önmagát csapja be. Aki nem látja, hogy tudatosan felépített és megszervezett puccskísérlet történt, az politikai - és morális - vakságban szenved. Persze, megértem, hogy Jávor itt nem engedékeny, elvégre ez a hamis valóság pártja létezésének morális alapja: mi tudjuk, mit kellett volna tenni, aki nem azt tette, amit mi gondolunk, az hibázott. Azzal MOST nem tudunk együttműködni.

Jávor Benedek ugyancsak gyorsan átlép azon a tényen is, hogy a Gyurcsány-kormány pártfinanszírozási törvényjavaslatot nyújtott be - egyedüliként az elmúlt 22 évben -, de a Fidesz megfúrta a végszavazás előtt. Vajon, miért? Ha az LMP azt veti a DK elnökének szemére, hogy olyan pártnak volt elnöke és miniszterelnöke, amely ÚGY finanszírozott kampányt és pártműködést, akkor meg az a baj, hogy más szemében a szálkát, a sajátjában a gerendát sem veszi észre. Aki megnézte a 2010-es LMP-kampányt, tudta, hogy azt sem jelöltenként egymillióból stafírozták. Így volt ez 1990 óta - MINDEN párt esetében. Érdekes, hogy az LMP, amely különös módon jutott 2010 őszén kopogtatócédulákhoz, ezt csak MSZP esetében kárhoztatja.

Gyurcsány Ferenc nem tartozik bocsánatkéréssel. Amit lehetett, ő már megtett ez ügyben is, egyedüliként az összes magyar politikus közül. Jávor idézzen már nekem egyetlen bocsánatkérő mondatot Antalltól, Csurkától, Torgyántól, Dávid Ibolyától, Horntól, Kovács Lászlótól, Mesterházytól, Semjéntől, Vonától, Schiffertől - és most csak pártelnökök nevét írtam le, nem sima képviselőkét nem, akik ezek szerint szintén sosem hibáztak, tévedtek.

Azt sem értem, ha Jávor többször is beleírta a szövegbe, hogy MOST nem működnek együtt a Demokratikus Koalícióval - az ellenzéki kerekasztaltól távol maradva a Szolidaritással és az MSZP-vel sem -, akkor mitől tudna ez majd megváltozni? Főleg, ha ez a sok romlott nem hajlandó az LMP óhajai szerint bocsánatot kérni?

Jávor Benedek pártja, amely még sosem viselte a kormányzás gyötrelmes gyönyörűségét, nem koptatta a hatalom, amely még sosem kényszerült olyan döntés meghozatalára, amely az országnak ugyan hasznos, de húsba vág az egyes embernek, viszont tökéletesen meg tudja ítélni, ki, miben hibás, a Medián szerint 6 százalékon áll.

A DK pedig, amelynek élén a szerintük hibás Gyurcsány áll, 5 százalékon, ugyancsak a Mediánnál. A 6 megmondja az 5-nek, hogy rosszfiú. Előbbi két év csak ellenzékiség, utóbbi 8 év szocialista kormányzása, a brutális személyes támadások, és a három hónapja alakulás ellenére...

Gyurcsány Ferencnek akkor kellene bocsánatot kérnie, ha ilyen fotó szereplője lenne....

Ennyit az erkölcsről... Egy önmagát nem demokratikusnak tartó párt sátrában mosolyogva...

A többit majd a választó megítéli.

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr104067313

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jávor Benedek levele után 2012.02.06. 18:10:48

Most, hogy a válasz megérkezett Gyurcsány Ferenc soraira az LMP új frakcióvezetőjétől, az Orbán-rezsim leváltását szorgalmazóknak az lenne a dolga, hogy a reményt keressék a levélváltásban. Nem lesz könnyű megtalálni. Olyan, mintha Jávor Benedek levelét S

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virányi András (BANDITA) 2012.02.05. 09:35:36

Tisztelem az elhivatottságod Gyurcsány mellet, de engem még nem igazán győzött meg. Viszont amit az LMP művel azzal kiírta magát az ellenzék szerepéből.BANDITA.

lajos0 2012.02.05. 10:53:38

"A karaktergyilkosság pártfeladat volt (Semjén Zsolt szíves közlése)."

Hát azért, akit egy Semjén Zsolt meg tud karaktergyilkolni, az nem lehet túl komoly figura. Gyurcsány meg karakteröngyilkos lett inkább, ha ehhez az ostoba, sznob terminológiához muszáj ragaszkodni.

"Ha Gyurcsány Őszöd után lemond, ahogy Jávor felveti, nem indultak volna be azok az egészségügyi és oktatási reformok, amelyek fényesen bizonyítják, hogy Orbánnak ma ugyanezeket kellene tennie."

Azért ennek a mondatnak, ha lenne értelme, akkor sem lenne.

"Aki nem látja, hogy tudatosan felépített és megszervezett puccskísérlet történt, az politikai - és morális - vakságban szenved."

Hát akkor ezzel sokan lehetünk így. Én az öszödi beszéd által okozott botrányra tett elővágásnak tartom, a regnáló politikai elit által szervezve. Vajon ki szól a 150 méterre állomásozó készenlétiseknek, hogy nem mehetnek a kollégáik védelmére. 10 perc alatt vége lett volna a bulinak.

"a Gyurcsány-kormány pártfinanszírozási törvényjavaslatot nyújtott be - egyedüliként az elmúlt 22 évben -, de a Fidesz megfúrta a végszavazás előtt."

Így kénytelen kelletlen tovább loptak. Mit tehettek volna.

"MOST nem működnek együtt a Demokratikus Koalícióval - az ellenzéki kerekasztaltól távol maradva a Szolidaritással és az MSZP-vel sem -, akkor mitől tudna ez majd megváltozni? Főleg, ha ez a sok romlott nem hajlandó az LMP óhajai szerint bocsánatot kérni?"

Ezt a sok romlottat pár éve még MSZP-nek hívták együtt. Nem olyan sok ez.

"nem koptatta a hatalom, amely még sosem kényszerült olyan döntés meghozatalára, amely az országnak ugyan hasznos, de húsba vág"

Feri szegényke többször rákényszerült az ellenkezőjére is. Majd ha lesz időm, sajnálom.

"A DK pedig, amelynek élén a szerintük hibás Gyurcsány áll, 5 százalékon, ugyancsak a Mediánnál. A 6 megmondja az 5-nek, hogy rosszfiú."

Az 5 is megmonja a 20-nak (Jobbik), meg a 45-nek ( Fidesz). Na bumm. Ha ilyen rózsás a helyzet akkor vajon miért kepesztenek ennyire a 'demokraták' a Fidesz segédcsapatának tartott LMP után.
Azt miért nem demokratikus, ha valaki azt mondja, hogy kösz Feri, de véled azért talán már mégsem ?

"Ennyit az erkölcsről... Egy önmagát nem demokratikusnak tartó párt sátrában mosolyogva...
A többit majd a választó megítéli."

Schiffer leült beszélgetni egy Jobbikos napernyő alá, és akkor mi van. Vona Gábor meg Gréczy úr barátja volt a wiw-en, ebből milyen következtetést kellene levonnom. Azóta is kíváncsi vagyok, ki jelölt be kit. Vona kapta meg a "Zsolt ismerősnek jelölt" üzenetet és igazolta vissza, hogy ó hát persze a Zsóti, vagy Grécy Zsolt a "Gábor ismerősnek jelöltet". Mindkettő érdekes lehetett.

A demokrataság meg Bencsik Andrásék és Zsoltiék tevékenységének köszönhetően már kifejezésként sem jelent semmit az ég világon.

gerybá 2012.02.05. 11:16:15

@lajos0:
Ezzel a részletes értékeléssel 99%-ban egyetértek.

kvasztics47 2012.02.05. 11:17:38

@lajos0: Fölösleges volt ezt a sok szöveget begépelned. Eléglett volna annyit írnod, hogy te továbra is Gyurcsány gyűlölő vagy és kész.

kvasztics47 2012.02.05. 11:18:47

Az erkölcsi hulla!
Hogyan szerezte meg Orbán a teljhatalmat?
1. Nem ismerte el, 2002.ben sem és 2006-ban sem a vereséget. Nem fogadta el a demokratikus választási rendszert. Ez ellen használta föl a titokban megszerzett jelentős gazdasági hatalmat. Miközben Medgyesit bankárkormányozta, Gyurcsányt oligarházta.
2. A jelentős parlamenti erőt, amivel rendelkezett, arra használta, hogy megakadályozza a szoci kormányokat a gazdasági kiigazítások megvalósításában. Csak olyan törvényt nem kritizált ami kiadásnövekedéssel járt. A többit viszont a legalpáribb módon a legmocskosabb hazugságokkal ócsárolta a Zembereket ellene uszította, ha ettől sem riadt vissza a kormány, akkor népszavazást kezdeményezett.
3. Lejáratta a politikát és a politikusokat. Aki a jobboldalról nem állt mellé, azt ellehetetlenítette. A Baloldali és liberális politikusokat gátlástalanul becsmérelte, hazug módon a Zemberek ellenségének állította be, a minimális tiszteletet is megvonta tőlük. (még azt is sikerült elérnie, hogy Gyurcsányt és Bajnait is harácsolónak állítsa be, akik a Miniszterelnöki munkájukért egy forintot sem vettek föl.
4. Mind ezeket a mértékadó értelmiségiek jelentős része érzéketlenül, kajánul nézte.

A Zorbán kormány pedig, ha nem akarja saját méretes baklövéseit (hazugságait) elismerni, kénytelen lesz még nagyobbat mondani,(hazudni) még kiszámíthatatlanabbá válni, még több dolgot saját hatáskörbe vonni (ellopni). Az új szakzsargonnal (hazugsággal) élve: „tovább gyorsítani az ország újjáépítését.”

kvasztics47 2012.02.05. 11:29:08

Az LMP-ről annyit, hogy: nagy hátránya hazánknak, hogy ilyen szerencsétleneket tudunk kiállítani a politika szinpadára:
Gyűlölködőket!
Álkeresztényeket!
Haszonlesőket!
Gáncsoskodókat!
Buldózereket!
Bunkókat!
Ezek nem fogják elősegíteni a mgyar nép jobb életét.

esernyősEvezős 2012.02.05. 11:48:16

Nem lett más a politika -ennyit erkölcsről és egyebekről:

www.femina.hu/hirhatter/lakhatasi_tamogatas_kepviselok_2012

Mint a friss vagyonnyilatkozatokból kiderül, továbbra is jogtalanul veszi fel a havi 115 900 forintot az LMP-s Szilágyi László is, aki tavaly magyarázatként azt mondta, a budapesti lakásban nem ő, hanem édesanyja él, ő Száron lakik életvitelszerűen.

Szilágyi korábban azt nyilatkozta, a pénzből nem lakást bérel Budapesten, arra a kérdésre pedig, hogy akkor mégis mire megy el a pénz, azt felelte: "leginkább semmire".

Szilágyi közölte, "eszébe se jutott azzal foglalkozni", hogy visszamondja a támogatást. Ez tavaly októberben volt.

NWolf 2012.02.05. 12:30:10

@evezős: Szilágyi az apjától örökölte az ingatlan felét, amiben az anyja él, tehát az anyjáé a haszonélvezeti jog, és jogosan, törvényesen veszi fel a támogatást, mert nem várhatod el, hogy beköltözzön az anyjához 4x évesen. Ha az apja nem hal meg, akkor nem is lenne az övé. Baromi érdekes, hogy miközben a Ferirajongók karaktergyilkolászásról sírnak, aközben egy teljesen törvényes és erkölcsileg sem elítélhető dologból próbálnak meg mindent kihozni

2004 június- Gyurcsány Ferenc. Sportminisztériumra szükség van
2004 október: Gyurcsány megszünteti a sportminisztériumot.

chronometere 2012.02.05. 13:00:54

@NWolf: Nem kicsit vagy skizofrén,nagyon,aki így tudja összeegyeztetni a szezont a f@szommal.

esernyősEvezős 2012.02.05. 13:04:36

@NWolf:
Senki nem várja el, hogy életvitelszerűen beköltözzön az anyjához - bár elég sokan élnek így, és még mindig nem pusztultak bele, igaz, azok nem másznak fel állandóan valamiféle maguknak ácsolt erkölcsi piedesztálra csak azért, mert húsz évvel később kezdték a politizálást -, ám ha megoldható, hogy néha-néha ott aludjon valaki a szülei lakásában (és itt erről van szó), akkor ne vegyen fel havi 116 ezer forintot LAKHATÁSRA!!!!. Havi 116 ezer forint másoknak egy havi fizetés, amit be kell osztani, és nem arra szolgál, hogy ha megkérdezik, mire költötte el, akkor az legyen a válasz: igazából a semmire.
Az pedig végképp nagyon bájos, hogy akik egy egészen hosszú levelet szentelnek az erkölcsi példamutatásnak, számon kérve azt másokon, azok most különbséget tesznek az erkölcsös és a törvényes között, nyilvánvalóan azon okból, mert a fagyi visszanyalt.
(Ahogyan azt is ideje lenne megérteni, hogy aki rámutat az ilyen kettősségekre, az - jelen esetben meg aztán éppenhogy nem - "Ferirajongó", csupán elvárja, hogy aki vizet prédikál, az azt is igyon, ne bort. De értem, nehéz a védhetetlenet védeni. Nem is sikerült!)

Andráska8 2012.02.05. 14:09:44

"És ha már megint Gyurcsánynál tartunk: az LMP tragédiája az lesz, ha nem tud kilépni a Schiffer-féle torz jogvédő örökségből, és nem lesz hajlandó és képes 2006. október 23-át nem a rendőri jogsértések, hanem a Fidesz alaposan előkészített, megtervezett, eszközeiben gátlástalan, alkotmányellenes puccskísérletének történeteként látni. Ha a részproblémát felcseréli a sorsdöntővel. Megismétlem, az a történet nem Gyurcsányról szólt, hanem Orbánról. Aki ezt nem érti, nem látja át, aki hat éve képtelen összerakni magában annak a nyárnak és ősznek a világos történetét és számító forgatókönyvét*, az még ma is Orbán sokéves agymosásának az áldozata és/vagy életidegen doktrínák foglya. Tehát mindaddig, amíg az LMP Gyurcsány bocsánatkérését követeli, és nem Orbánét, azt a bizonyítványt állítja ki önmagáról, hogy alkalmatlan a tényleges folyamatok felismerésére, tehát alkalmatlan a politikára.

Gyurcsány Ferenc új pártjáról egyébként ma sem tudok sokkal többet elmondani, mint korábbi írásomban (Az MSZP-ről és Gyurcsányról), amelyben a róla szóló passzus csupa „fogalmam sincs” kezdetű mondattal van tele. Azt azonban ma már határozottabban gondolom, hogy amíg a mindent megváltó új párt meg nem jelenik a színen, neki és a pártjának szerepe lesz abban, hogyan jutunk el 2014-ig és ott mit csinálunk. Böhm András szerintem háromszorosan is téved, amikor a Demokratikus Koalícióról beszél. Téved, amikor azt mondja, „a DK semmivel nem több, és nem is kevesebb, mint Gyurcsány Ferenc maga”. A Fidesz sem több és kevesebb, mint Orbán. De mondok ennél szentségtörőbb dolgot is: utolsó SZDSZ-es szavazataim idején az SZDSZ sem volt már számomra sokkal több, mint Kuncze Gábor józan esze, világos beszéde és szarkasztikus humora (meg persze Kovács Pisti bája). Már régóta nem nagy tömegű vonzó politikusra szavazunk – ilyen tán utoljára az SZDSZ és a Fidesz hamvas ifjúságában volt –, hanem arra az emberre, aki személyében, képességeinél, erős egyéniségénél és világos értékválasztásainál fogva garanciát jelenthet arra, hogy a pártja sem fog másként működni, mint ő maga. (Gyurcsánynak ez a saját pártjában nem sikerült. Korrigált.) Másodszor, szerintem, téved abban, hogy „Gyurcsány Ferenc új pártja lényegében a szocialista párt választóközönségén osztozik az anyaszervezettel”, és „nem lesz képes megszólítani a választható pártok nélkül maradt konzervatív és liberális közönséget”. A mérsékelt konzervatívokról nem nyilatkozom, fogalmam sincs, kik ők, mit gondolnak és mit akarnak. De nem hiszem, hogy Gyurcsány ne tudná „megszólítani” a választható párt nélkül maradt liberálisokat. Ezt is leírtam már: az elmúlt évtizedben Gyurcsány volt az egyetlen okosan érvelő, meggyőző politikus, aki oda tudta rakni a modern, európai, polgári Magyarország képét a reformjairól szóló elképzelései mögé. Miért is ne lehetne ez vonzó a liberális választóknak? És végül: szerintem ott is téved Böhm András, amikor azt írja: „Jól teszi az LMP, ha nem engedi belegyömöszölni magát az MSZP és szakadárszervezetei mellényzsebébe.” Szerintem a „szakadárszervezet”, a DK (van másik is?) senkit sem akar begyömöszölni a mellényzsebébe. Ilyen hangnak, törekvésnek, de még csak „zsigeri” késztetésnek sem láttam nyomát abban a pártban. Úgy látom, ha az LMP partnerre és nem bekebelezőre vágyik, csak a DK-ra számíthat. Nem a majdani közös kormányzásban, hanem az ellenzéki együttműködésben.

Egyszóval: muszáj-e újra hozzásegíteni a túléléshez az MSZP-t? A kérdés szerintem nem így merül fel, ahogy az LMP és Bőhm András gondolja. Én ma az ellenzék egyetlen lehetőségét abban az együttműködésben látom, amely annak ellenére együttműködés, hogy a nagy népfrontos cél érdekében sem rejti el a különbségeket. Amely együttműködés ügyekről beszél, problémákat tárgyal meg, és nem egymást vesézi és szapulja folyamatosan (azt majd mi, választók, újságírók, szakemberek elintézzük). Amelyik listát készít a megoldandó problémákról, világosan megmondja, miért látja mindezt problémának, és milyen irányban tartja őket megoldhatónak. Ha a tárgyaló felek nem értenek egyet, a nagy egészben vagy részletkérdésben, azt is nyílttá teszik. Közlik velem, a választóval, hogy mi az, amit közös nevezőként el tudnak fogadni a fideszes romhalmaz eltakarításában, és mi az, amiben különböző maradt a véleményük. Mi ez a vélemény és miért olyan, amilyen. Pontról pontra, problémáról problémára, módszeresen és rendszeresen. Ha kell, heti sajtótájékoztatókon, országjáró turnékon, nyilvános tanácskozásokon, nagygyűléseken. Én meg, a választó, boldog leszek, ha látom, hogy felismerték és megnevezték a problémákat, megtalálták a közös nevezőt, és a megmaradt véleménykülönbségek alapján még mindig el tudom dönteni, melyikük megoldása, világértelmezése áll hozzám közelebb.

A Lehet Más a Politika a legfontosabb kérdésben sohasem volt más, mint azok, akiktől meg akarta magát különböztetni. Abban, hogy épp annyit ócsárolt, vagdalkozott, mint a többiek. Hogy legalább annyiszor a partnerek gyalázásával művelte a saját arca megteremtését, mint ahányszor problémák pozitív kifejtésével próbálkozott. Nem az álláspontok bírálatával van bajom, mert az kötelező. Kötelező megmondani, miért látják ők másként az egészségügy átszabásának módját, mint a Fidesz vagy az MSZP. De ez nem ugyanaz, mint pártokat és személyeket minősítgetni folyamatosan – ebből biztosan elegük van az épeszű magyar választóknak, és ebből biztosan nem lesz önálló arculat.

Ennél tovább e pillanatban én nem látok. Ennek az együttműködésnek (a demokratikus ellenzéki kerekasztalnak) az értelmes és sikeres működésétől nagyban függ, szóba jöhet-e és hogy néz majd ki a választási együttműködés. De erről ma még valóban korai gondolkozni."
www.galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=116842:kell-e-uj-nepfrontpolitikaba-a-fidesszel-szemben&catid=51:csmihancsikzsofia&Itemid=79

Andráska8 2012.02.05. 14:11:39

"A kopogtatócédula-gyűjtés hivatalos félidejében az atv.hu információi szerint az LMP-nek 6500 ajánlószelvénye volt, Karácsony ekkor azt mondta, hogy 10 ezer körül járnak. Tehát az optimistább esetben is 10 napja maradt a pártnak, hogy összekalapozzon mintegy 20 ezret. És össze is jött a kellő mennyiség, hivatalosan az utolsó napok finisében. Az első pletykák, a mindenkori választáson aranytartaléknak számító cigányság köréből jöttek, mégpedig a többi párt aktivistáitól, és arról szóltak, hogy nem tudnak kopogtatókat gyűjteni a romák között, mert azokat tartalékolják az emberek.
A „betárazás” oka állítólag az volt, hogy a Roma Polgári Tömörülés jelezte: 500 forintot érnek a szűz szelvények, amiket még nem töltöttek ki Innen pedig úgy gombolyították tovább a fonalat informátoraink, hogy két-három másik romaszervezet is elkezdte összeszedni az üres kopogtatókat, majd több tételben összesen mintegy 7 ezer darabot adtak el az LMP-nek. Mégpedig a leadási határidő közelségéhez szabva az árat, az első csomag kopogtatóiért 1500 forintot kértek, az utolsó pakk szelvényei viszont már 5000 forintot kóstáltak.

Ám a hírek szerint így sem jött össze a kívánatos mennyiség, és végül a Fidesz nyúlt a „Lehet Más” hóna alá, 4000 ezer kopogtatót biztosítva, így a gyűjtés utolsó napján biztossá vált, hogy az LMP elindíthatja Jávor Benedeket főpolgármester-jelöltként. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke azonban közleményben jelentette ki, hogy jelöltjeik kizárólag saját maguknak gyűjtöttek ajánlószelvényeket, így alaptalan minden ezzel ellentétes találgatás és vádaskodás. Amikor az atv.hu a fent említett részletekre kívánt rákérdezni Karácsony Gergelynél, a kampányfőnök mindössze annyit mondott: már nem szeretne kopogtatócédulákról beszélni, inkább érdemi kérdésekkel foglalkozna. "
atv.hu/belfold/20100910_500_es_5000_forint_pletykak_az_lmp_kopogtatocedulairol

pirimogyoró 2012.02.05. 14:15:13

@lajos0: "Hát azért, akit egy Semjén Zsolt meg tud karaktergyilkolni"

Még büszkén ki is jelentették, hogy Navracsiccsal ketten kapták feladatul Gyurcsány leamortizálását. Szép feladat! Egy magyar teológushoz illő.
Meg is lett a jutalom; tessék, 1-2 miniszterelnökhelyettesi poszt, 1-2 minisztérium :)
Ingyen ők sem nyaltak volna se..et!

lajos0 2012.02.05. 14:17:19

@kvasztics47: "Eléglett volna annyit írnod, hogy te továbra is Gyurcsány gyűlölő vagy és kész."

Hát derék bárdunk sem annyit írt, hogy továbbra is imádom Gyurcsányt, úgyhogy muszáj volt kicsit tételesebbnek lennem. Én kérek elnézést.

lajos0 2012.02.05. 14:20:46

@kvasztics47: "Hogyan szerezte meg Orbán a teljhatalmat?"

Hát úgy hogy 2/3-os többséget kapott a választóktól, az előző űberfasza demokratikus választási törvény alapján, oszt ennyi. Feri ebben nagy segítségére volt, nem mellesleg.

Orbán azért kis hal ahhoz, hogy apolitikusokat ánblokk lejárassa, dolgoztak ezen ők keményen minden oldalról.

lajos0 2012.02.05. 14:25:29

@pirimogyoró: Hát én meg azt kaptam feladatul, hogy legyen országos havazás, és nézz ki az ablakon :-)

Semjén egy ekkora kommunikációs zseni, mit tegyünk. A saját pártját még nem tudta 1% fölé dolgozni, de ha ő nincs, akkor Ferenc nyilván kapott volna 2/3-ot. Csak tudnám, hogy példul az öszödi beszédre, hogy vette rá.

esernyősEvezős 2012.02.05. 14:37:33

Az elemzés pontosan rávilágít, miért puszta formalitás az LMP takarózása a Kivelnemfogkössze c. orbáni társasjáték aktív résztvevőjeként:
galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=116842&catid=51&Itemid=79

Én ma az ellenzék egyetlen lehetőségét abban az együttműködésben látom, amely annak ellenére együttműködés, hogy a nagy népfrontos cél érdekében sem rejti el a különbségeket. Amely együttműködés ügyekről beszél, problémákat tárgyal meg, és nem egymást vesézi és szapulja folyamatosan (azt majd mi, választók, újságírók, szakemberek elintézzük). Amelyik listát készít a megoldandó problémákról, világosan megmondja, miért látja mindezt problémának, és milyen irányban tartja őket megoldhatónak.
Ha a tárgyaló felek nem értenek egyet, a nagy egészben vagy részletkérdésben, azt is nyílttá teszik.
Közlik velem, a választóval, hogy mi az, amit közös nevezőként el tudnak fogadni a fideszes romhalmaz eltakarításában, és mi az, amiben különböző maradt a véleményük.
Mi ez a vélemény és miért olyan, amilyen. Pontról pontra, problémáról problémára, módszeresen és rendszeresen. Ha kell, heti sajtótájékoztatókon, országjáró turnékon, nyilvános tanácskozásokon, nagygyűléseken.
Én meg, a választó, boldog leszek, ha látom, hogy felismerték és megnevezték a problémákat, megtalálták a közös nevezőt, és a megmaradt véleménykülönbségek alapján még mindig el tudom dönteni, melyikük megoldása, világértelmezése áll hozzám közelebb.

A Lehet Más a Politika a legfontosabb kérdésben sohasem volt más, mint azok, akiktől meg akarta magát különböztetni. Abban, hogy épp annyit ócsárolt, vagdalkozott, mint a többiek. Hogy legalább annyiszor a partnerek gyalázásával művelte a saját arca megteremtését, mint ahányszor problémák pozitív kifejtésével próbálkozott. Nem az álláspontok bírálatával van bajom, mert az kötelező.
Kötelező megmondani, miért látják ők másként az egészségügy átszabásának módját, mint a Fidesz vagy az MSZP. De ez nem ugyanaz, mint pártokat és személyeket minősítgetni folyamatosan – ebből biztosan elegük van az épeszű magyar választóknak, és ebből biztosan nem lesz önálló arculat.

Ennél tovább e pillanatban én nem látok. Ennek az együttműködésnek (a demokratikus ellenzéki kerekasztalnak) az értelmes és sikeres működésétől nagyban függ, szóba jöhet-e és hogy néz majd ki a választási együttműködés. De erről ma még valóban korai gondolkozni.

azemberekembere 2012.02.05. 14:54:00

A szerző hazudik.

Még a rendkívül kritikus szemlélettel vizsgálódó Transparency International szerint sem lépte túl a törvényes határt az LMP a 2010-es kampányában, nem úgy, mint az MSZP és a Fidesz:
www.transparency.hu/Az_MSZP_utan_a_Fidesz_is_atlepte_a_torvenyes_kolteshatart?bind_info=page&bind_id=45

A "különös módon" szerzett kopogtatók urban legend-jéről pedig: ha a szerzőnek van tudomása valamilyen visszaélésről, akkor tegye meg a szükséges lépéseket, feljelentést, de addig tartózkodjon a mocskos sejtetésektől. A kampány alatt is próbálkoztak bejelentésekkel MSZP közeli magánszemélyek - egytől egyig hamisnak bizonyultak a bejelentések.

lajos0 2012.02.05. 15:03:04

@evezős: "De ez nem ugyanaz, mint pártokat és személyeket minősítgetni folyamatosan – ebből biztosan elegük van az épeszű magyar választóknak, és ebből biztosan nem lesz önálló arculat."

Ahogy beszélgetek az épeszű magyar választókkal, ők is pont ezt teszik, és a minősítéseiket nem tenné ki az ablakba az elitnek csúfolt rablóbanda egyik oldalon sem.

lajos0 2012.02.05. 15:06:27

@azemberekembere: Én is többek közt a nyitott kampányszámla miatt szavaztam rájuk. Még ha talán nem is került rá minden :-) Attól, hogy nem tiltja a törvény mondjuk a lopást, nem muszáj lopni.

esernyősEvezős 2012.02.05. 15:19:33

@lajos0:
Ezt ugyanígy én is megteszem, napi szinten ("beszélgetve épeszű magyar választókkal"), és mondhatom, egyre tisztábban látják, hogy az elv: Legyen Más a Politika - de csak a többieknél.
Sajátos álláspont, majd meglátjuk, mire mennek vele. 800 taggal azonban sokra nem.

lajos0 2012.02.05. 15:49:00

@evezős: "Sajátos álláspont, majd meglátjuk, mire mennek vele. 800 taggal azonban sokra nem."

A médiapártok korában kit érdekel, hány tagod van. Az a 'borzalmas tagság' mindenhol csak kolonc.

Andráska8 2012.02.05. 16:26:38

A medián szerint 4%-on áll az LMP.
A DK 5%-on:
atv.hu/cikk/video-20120202_hann_endre

azemberekembere 2012.02.05. 18:23:09

@Andráska8:

Most te vagy külön leckéket vettél Fegyenctől hazugságból és csúsztatásból, vagy súlyos diszlexiában és diszkalkuliában szenvedsz.
A linkelt riportban szereplő közvélemény-kutatás szerint a TELJES NÉPESSÉGBEN 4% az LMP, ugyanott a DK 2%.
(A választani tudók közt az LMP 7% és a DK 4%, míg a választani tudó "biztos" szavazók közt 6 illetve 5%.)

Az igazi sztrovacsek 2012.02.05. 18:54:30

Rosszabbul élek mint négy éve, oszt jó napot.
(sokan vagyok, és osztódással szaporodom)

[medi@slag] 2012.02.05. 19:08:42

"A piszkos munkát Orbán és a szélsőjobb végezte, a hullám pedig bevitte az LMP egy szimpatikusnak tűnő, ámde mélyen hazug névvel."

Ez bájos. A DK az micsoda? Az ő neve nem hazug?

Demokratikus Koalíció... mitől demokratikus? Attól hogy ezt a nevet aggadták rá? Merthogy országos választáson nem indult. Képviselői azért ülnek az Országházban, mert egy másik párt színeiben jutottak be. A demokrácia alapja a szabad választások. Na, az itt nem volt.

Kedves Zsolt, nem gondolja hogy az lett volna tisztességes, ha lemondanak, és a következő választásokig összeszedik magukat?

Innen kezdve teljesen HITELTELEN bármit is állít ez a párt, vagy a szekértolói.

pirimogyoró 2012.02.05. 19:50:34

@lajos0: Jó, jó, hogy ilyen kis vicces vagy, de azért tudod, hogy mire utaltam. Annyiszor elmondták a kis hazugságaikat egymást erősítgetve, hogy az okos magyar pógárok bevették.
Lyukat beszéltek a hasukba.

lajos0 2012.02.05. 20:55:00

@pirimogyoró: "Jó, jó, hogy ilyen kis vicces vagy, de azért tudod, hogy mire utaltam. Annyiszor elmondták a kis hazugságaikat egymást erősítgetve, hogy az okos magyar pógárok bevették.
Lyukat beszéltek a hasukba."

Hát kit érdekel, hogy Semjén Zsolt mit hányszor mond el, pláne ha hazugság is. Egy hiteles személyiséget nem nagyon lehet megkaraktergyilkolni. De még egy nem hitelest is nehéz. Ezt a hülye karaktergyilkosságosdit én Zsolt Pétertől hallottam először, már akkor sem értettem, mit tesz hozzá a dolgok állásához, ha a lejáratást így hívjuk ezentúl. Biztos tudományosabban hangzik, de blődli az egész. Ez a politikusok, meg a média siserahad napi elfoglaltságának tetemes részét teszi ki, minek erre ekkorát rácsodálkozni.

Bármelyik politikust kapták eddig rajta valami gazemberségén, mindig az a reakció, hogy ő politikai támadás áldozata lett. Hát nem tudom amikor politikusnak ment ezzel nem számolt ? Meg sem fordult a kobakjában ?

Ha már karaktergyilkolászunk, akkor olyasmit talán jelenthet, mint mikor szegény Szigetvári Viktorról ( Bajnai egyik főkomunikátora jelenleg) lehozta a gonosz index a videót, amin eszi a taknyát. De ehhez azért kellett taknyot ennie, különben nincs karaktergyilkosság. Innentől ő mondhat bármilyen okosat, az embereknek az ugrik be, no itt ez a takonyevő figura.

Gyurcsány Ferenccel más a helyzet ( legalábbis ilyen szituban még nem láttam), ő karakteröngyilkosságot követett el, ha már mindenképp World of Warcraftozni akarunk a politikában. De mi volt az a momentum amivel a rendkívül hiteles Semjén Zsolt megkaraktergyilkolta nagyszerű vezérünket. Mondjuk szerintem jobb lenne, ha ennyi erővel a WOW-ban nyomnák le az egészet, és akkor nem zavarna senkit ez az áltudományoskodó nagyzolás.

lajos0 2012.02.05. 21:18:27

@pirimogyoró: "Annyiszor elmondták a kis hazugságaikat egymást erősítgetve, hogy az okos magyar pógárok bevették."

Egymást erősítve ? Az meglep valakit, hogy Semjén ugyanazt mondja, mint Szíjjártó ? Ez erősít rajta bármit is, pláne ha nyilvánvaló hülyeség ? Schmitt Pál lehet, hogy civilben remek helyesíró és nem is copypastézte a doktoriját, csak karaktergyilkosság áldozata lett szegényke ?

Vannak viszont szánalmas karaktergyilkolászási kísérletek is, ilyen például a blogba Schifferről mellékelt kép, ahogy ott ül egy Jobbikos napernyő alatt. Ezt Gréczy úr sátornak aposztrofálja, ami nagy csorbát ejt a hitelességén :-) Most jöjjek azzal, hogy Gréczy nyilvánvalóan hazudik, hisz nincs is a képen sátor ? Márpedig aki hazudik, az lop is :-) Tényleg nemzetközi sajtótájékoztatót kéne tartani Schiffernek, és hamut szórni a fejére, hogy úristen, ráadásul mosolyogni is merészeltem ?

Persze Gréczy Zsolt módszeresen gyilkolja saját karakterét a blogjaival, úgyhogy ebből a pozícióból ölég nehéz dolga van, más legyilkolászását illetően.

Anselmo 2012.02.06. 11:11:08

Érdekes, a DK mennyire ki van akadva az LMP-re. Elárulom, nem csak az LMP utálja a DK-t. Vajon miért épp az LMP-t pécézték ki maguknak? Azt nem hiszem, hogy van közös szavazóbázisuk.

pirimogyoró 2012.02.13. 11:31:48

@NWolf: "Ha az apja nem hal meg, akkor nem is lenne az övé."

Ezen napok óta nevetünk :))
Ha öreganyám meg csilingelt volna, ő lett volna a villamos :)
süti beállítások módosítása