Lehet röhögni, mennyien kivonultak a Fidesz szervezésében, hogy tüntessenek az ország kétharmadát sújtó egykulcsos adó, a mindjárt ötszáz forintos benzinár, a rekordra nőtt államadósság, a csökkenő nyugdíjak, az ellopott magánpénztári befektetések, a lezúzott forint, az álamfő, és Németh Lászlóné mellett. Az is megmosolyogtató, hogy a Belügyminisztérium, mint 1974-ben, közleményben emlékszik meg a felvonulás jó hangulatáról, részvételi számot is megnevezve - efféle tippelésre az Opera előtt nem vállalkoztak. Az sem rossz, hogy a BM szerint "emberemlékezet óta" nem gyűltek össze ennyien. Mi még nem felejtettük el, hogy 2002-ben a Kossuth téren állítólag kétmillióan voltak. Ezek szerint 1,6 milliós fideszes már odaveszett? Az meg már nem is röhejes, hogy a napi tevékenységüket a gyűlöletre építő újságírók vonulnak egy békemenetnek hazudott erődemonstráción.

Mégsem a kínos feszengést és a kárörvendő vigyorgást javaslom a kedves Olvasónak, hanem hogy próbáljuk megérteni a 2012-es magyarországi helyzetet.

Orbánnak három célja lehetett a megmozdulással. Tesztelni akarta, megvan-e még a hit, hányan vevők a "szegény, megtámadott magyar szabadságharcos" imázsára, a romló életkörülmények  ellenére él-e a még a táborban a személyes varázsa. Üzenni akart az ellenzéknek, hogy hátrébb az agarakkal, néhány fogam ugyan kiütötték, de így is én tudok nagyobbat harapni. Végül a tömeggel küldött egy sms-t az Uniónak és az IMF-nek, hogy diktátummal itt nem mentek semmire, nem árt, ha végiggondoljátok, mibe akartok belekényszeríteni.

Ez utóbbiban amúgy kár reménykedni. Az államcsőd elől menekülés kintről diktált forgatókönyvében nem lesz szerepe annak, hogy Pataky Attila amondó: nem leszünk gyarmat. Ha van megállapodás, jön a megszorítás. Ha nincs, akkor meg az összeomlás. Azok a fiúk nem szívbajosak: kéthavonta idejönnek, elkérik a főkönyvet, hogy amit kértek, megtörtént-e, mert ha nem, akkor nincs pénz. Tanulság az is, hogy ez a tömeg még bízik abban: létezik valahol az orbáni csodafegyver, amivel a romló gazdasági tendencia és országhangulat megfordítható. Orbán mákonya súlyos károkat okoz az országnak, mert százezrekkel hiteti el a rossz útról, hogy jó, nem törődve azzal, hogy brutálisan fájdalmas lesz a kijózanodás. Minden egyes ilyen tüntetés nem más, mint kábító heroin injekció, amely után nehezebb lesz lejönni a szerről.

Csak remélni lehet, hogy az ellenzék megértette a demonstrációból, hogy egymás nélkül nem fog menni. Ha ez nem rázza fel, sőt összébb a társaságot, akkor semmi. Be kell fejezni a mellébeszélést, hogy melyek az egymással szemben támasztott, amúgy komolytalan feltételek, meg hogy politikus ne beszéljen tüntetésen. A civilség fontos, de a végén pártokra szavazunk. Ha a tegnapihoz hasonló tömeget akarnak március 10-én, akkor a pártvezetőknek ott kell lenni. Már nem lesz elég egy alternatív zenész dala, vagy a fokhagymaizé idétlenkedése.

Estére a gyors Orbán-bukásban reménykedő polgárok azt is megérthették, hogy számos feltétel hiányzik a rapid váltáshoz. A parlamenti kétharmad adott, egy ideig még nem is fog oszlani. Az MSZP tisztújításra készül, az LMP éppen szétesik, a DK pedig nemrég alakult. Még az Ellenzéki Kerekasztalhoz sem egyformán viszonyulnak, és akkor hol van a program, a kormányzáshoz választott csapat? A közvéleménykutatások szerint a három ellenzéki párt támogatottsága már elérte a Fideszét, de ez még nem jelent alternatívát, legfeljebb reményt.

Lehetett az utóbbi napokban fanyalogni a baloldalról, hogy Gyurcsány miért mondja azt, hogy Orbánnak, bár tönkreteszi az országot, még maradnia kell. A vonulás mérete azt bizonyította, hogy neki van igaza. A Vezérnek még kopnia kell. Ebben segíthet, hogy az igazi megszorítás még csak most következik. Az ellenzék pedig valóban nem áll készen a hatalom átvételére. A Fidesz gyors, néhány héten, hónapon belüli csúfos távozása illúzió, az indulatok szítása - bármennyire is kibírhatatlan a szegényedés, milliók lelkében ver tanyát a csüggedés -, nem megoldás. Polgárháborús helyzet alakulhat ki az országban, ezt el kell kerülni. Ellenzékben ezekben a hetekben okos tervezésre, bölcsességre, az együttműködés kereteinek kialakítására van szükség.

Most ott tartunk, hogy március 15-ére felállnak a seregek, a szituáció pedig életveszélyes. Többszázezren vonulnak majd utcára: a kormány mellett és ellen, de ott lesz mindkettővel szemben a Jobbik is. Mi lesz, ha elszabadulnak az indulatok?!

Azt sem árt tudni, hogy egy orbáni vereség után a tegnapi tömeg töredéke is megint simán lezárja a hidat és felgyújtja a várost, és akkor, hiába a választási győzelem, hogyan lesz itt kormányzás, miközben pénz sem lenne az esetleges osztogatásra? És akkor hol van még a kétharmad, a köztársaság és az alkotmányosság helyreállításának jogos igénye?

Azt gondolom tehát, alábecsülni, de felülértékelni sem érdemes a tegnapi muszklimutigatást. Most jön a hétköznapok próbája. A küzdelem a megélhetésért, a munkáért, a dráguló élet elviseléséért, a kormány számára a gyötrelmes vajúdás az uniós eljárásokkal és a recesszióval szemben. Az ellenzék pedig kapja össze magát, és ahelyett, hogy azzal eteti a híveit, hogy nyugi, mindjárt vége a rémálomnak, üljön már le legalább beszélgetni a jövőről.

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr633690647

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kormány melletti tüntetés tanulságai 2012.01.22. 10:16:37

 Most az a veszély fenyeget, hogy a balliberális oldal csalódik, letörik. Illetve emiatt elkezdi viccelődéssel, cikizéssel elütni a dolgot, szervezés, aktivizálódás, cselekvés helyett. Nem magyarázni, nem cikizni, nem kritizálni kell, nem ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.22. 10:15:54

Azért egy hídlezárás messze jobb, mint Orbán Viktor regnálása.

lajos0 2012.01.22. 11:17:09

"Az államcsőd elől menekülés kintről diktált forgatókönyvében nem lesz szerepe annak, hogy Pataky Attila amondó: nem leszünk gyarmat."

Szerintem ez az államcsőd elodázásának forgatókönyve, de a szerencsétlen zálogházas Patakynak tényleg nem osztottak lapot. Abban igaza van, hogy nem leszünk gyarmat, hanem vagyunk.

Neon Fu 2012.01.22. 11:25:29

"A Vezérnek még kopnia kell."

Nem, a Vezérnek még lopnia kell. Amíg még van mit, addig marad.

illaim 2012.01.22. 11:58:33

@lajos0: Legalább az értelmezési kéziszótárt vedd elő Lajos akárhány!
Bár neked mint veterán anarchistának nem az érvek számítanak!LOL

leponex 2012.01.22. 15:18:13

Jó Gréczy Zsolt Walesi Bárdunk, Ferenc testvérünk Főtanácsolója!

„Lehet röhögni, mennyien kivonultak a Fidesz szervezésében” – írod, de láthatóan lefagyott a mosoly az arcodról. Megértjük, szerintem nem sokan gondolták, hogy tényleg lesznek százezren … Miközben a fidesz nem is volt a szervezők közt, március idusára gyúrnak ők állítólag .-)

Ezért azután messzemenőkig egyetértünk veled, amire egyébként számos alkalommal bíztattunk is.
„Mégsem a kínos feszengést és a kárörvendő vigyorgást javaslom a kedves Olvasónak, hanem hogy próbáljuk megérteni a 2012-es magyarországi helyzetet.”
És lám, sikerült is figyelmetlenségedből adódóan leírnod e sokatmondó szavakat:
„ Az államcsőd elől menekülés kintről diktált forgatókönyvében”

Bizony Kedves Bárdunk, ez most már nyilvánvaló. Üdvözlünk a való világban! – szokták mondani ilyenkor :))
A vizuált államcsőd, és a menekülési procedúra bizony kintről diktált forgatókönyv szerint menne.
Ha menne.

Orbán tényleg mint ha későn vette volna észre, e mai ’liberális’ Eu-ban ha akarja, ha nem akkor is fejbevágják egy IMF-hitel elkerülhetetlenségével. Eszközök vannak hozzá, a devizaadósság aránya miatt nem sok pénz kell bedönteni a forintot. Vélelmezvén, hogy a Patás dafke nem megy bele, oszt el lehet kergetni.
Kívülről, mert itthon bizony a balga nép ( aki állítólag minden hatalom birtokosa és átruházója ) sehogy sem akaródzik erre. a tökkelütöttek semmit nem értenek a modern demokráciából ezek szerint.
Orbán átment szófogadó kisfiúba, és most van a zavar, mit lehetne még kitalálni, hogy mégse fogadja el az IMF hitelt.
Csárlsz Gati fogja a fejét, nem erre számított ;-)

Itt tartunk, Kedves Bárdunk.

Jó Ferenc testvérünk pedig egy kiváló értekezést folytatott a nép szavát reinkarnáló Péterrel, hogy miért is nem lenne jó mégsem a Patás nélkül :))

Ha még emlékszel rá, a Despota bőszen kifogásolt víziója volt a kétpártrendszer’ felé tartás, ahol két politikai versenytárs győzködné a zembereket a jobbnál-jobb alternatívákkal, a bölcs/birka hatalomtulajdonos nép meg majd jól megbízza az egyiket vagy másikat négy évre ideiglenes hatalomgyakorlásra. Oszt ha nem jól viselkedik, hát leválcsa.

És ím, emígyen noszogatsz te is:
„Csak remélni lehet, hogy az ellenzék megértette a demonstrációból, hogy egymás nélkül nem fog menni. Ha ez nem rázza fel, sőt összébb a társaságot, akkor semmi. Be kell fejezni a mellébeszélést, hogy melyek az egymással szemben támasztott, amúgy komolytalan feltételek, meg hogy politikus ne beszéljen tüntetésen. A civilség fontos, de a végén pártokra szavazunk.”

Ja, ezt mondta a Zönkényuralmi Autokratikus Despota is:
"Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk."
Az LMP meggyőzése ’jó úton halad’, bár mérget ne vegyél rá :)

Ebben viszont nagyon támogatunk, kár hogy csak most látod be:
’ az indulatok szítása … nem megoldás. Polgárháborús helyzet alakulhat ki az országban, ezt el kell kerülni.’

Azért a tegnapi klubdélután felvételeit látva, a 2006-os kormányzati háttér nélkül ennek a polgárháborús vesszőpacitoknak semmi esélye, hát még ha Szilvássy Gyuri kihallgatózása folytatódik ;-)

’ ahelyett, hogy azzal eteti a híveit, hogy nyugi, mindjárt vége a rémálomnak’

Drága Zsolti, jót tenne a lelkivilágodnak, ha ebbe a 2/3-ados rémálomba két évig még valahogy beletörődnél , utána már a szimpla többséget kell csak viselned :-) Aztán ki tudja, mi jön …

Fell Bandi 2012.01.22. 17:14:17

Addig örülj zsóti, amíg találsz ehhez okot, bár a tegnapi napon erre nem volt alkalmad. Az, hogy mennyien voltak tegnap, mennyien 2-án, sosem lesz egy egzakt, elfogadott szám. De én mindkettőn ott voltam, a szorzó legalább 50:1. Ehhez kétség nem fér. Mint ahogy ahhoz sem, hogy Magyarország a magyaroké. Ez az USA-tól Nicaragua-ig pol.correct megállapítás, fogadjátok el szarházi hazaárulók, hogy ezen túl itt is az! És ahogy a bebaszott óriásgém mondta: el lehet innen menni, ha nem tetszik valami. Nem fogtok hiányozni...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.22. 22:42:23

Azt sem árt tudni, hogy egy orbáni vereség után a tegnapi tömeg töredéke is megint simán lezárja a hidat és felgyújtja a várost, és akkor,

És akkor?

Nem kell őket hagyni a hídon ugrabugrálni, hanem ha másképp nem megy, akkor a Dunába kell lőni őket. Szigorúan közbiztonsági alapon.
Ugyanígy az első égő kirakat után nem gumilövedékkel, hanem éles lőszerrel kell 'szemkilövetni'.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.22. 22:44:19

@lajos0:
Az emberek 85%-a szavazott a csatlakozás mellett. Ott önként lemondtunk szuverenitásunk bizonyos elemeiről. Cserébe kaptunk forrásokat, biztonságot, könnyebb kereskedelmet....

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.22. 22:53:00

@leponex: nem sokan gondolták, hogy tényleg lesznek százezren

Nem is voltak.

Dr Karl Friedrich Drais der Freiherr v. Sauerbronn 2012.01.22. 18:26:57
A menet eleje a Jókai téren járt, mikor a Hősök kiürült.

Ez 1600 méter. Egy haladó tömegben négyzetméterenként 1 fővel számolva, négy forgalmi sávon, ami maximum 12 méter széles, maximum 20000. Ha 4 fővel számolunk négyzetméterenként, ami irreális, mivel még ha voltak is ilyen sűrű foltok a tömegben, ez a sűrűség nyilván nem volt meg végig, tehát 4 fő/négyzetméter esetén sincs meg 80000. Azt mondom kb 35-40, legjobb esetben is 50 ezer volt az a százezer (máshol félmillió).

lajos0 2012.01.22. 23:06:43

@Dr Karl Friedrich Drais der Freiherr v. Sauerbronn: "Az emberek 85%-a szavazott a csatlakozás mellett."

De kevesebben mentek el, mint az 50 %. Az ellenvélemények propagálása pedig semmiféle állami forrást nem kapott ( nem úgy a nyithatok-é cukrászdát Bécsben féle magvas gondolatok ), ami ugyibár mélyen antidemokratikus. Szerintem a szavazáson résztvevők nagy többsége abszolút tájékozatlan volt a kérdésben, mint általában minden szavazáson, akkoriban még jóval kevesebben gondoltuk úgy, hogy az EU pár éveben belül széteshet.

Egyébként az akkor aktuális tagok körében valahogy nem merték kiírni a kérdést népszavazásra, pedig némi közük talán lett volna hozzá, és nem vagyok benne biztos, hogy a belépésünk 25 %-nál nagyobb támogatást kapott volna. Persze ilyesmiket csak demokráciákban kérdeznek meg, az EU pedig ettől nagyon áll, ha nem a szavak szintjén kell gyakorolni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.23. 00:17:26

@lajos0:

Az 50% alatti rézvétel az én szememet is csípi, de tudtommal akkoriban elég volt a 25%-os részvétel is.

Az akkori tagok akarták a bővítést, mert piacot teremtett nekik, és olcsó munkaerőt hozott. És itt a kivándorló munkaerőre gondolok, nem az idetelepült cégekre.

Az EU-nak vannak alapértékei, mint személyek, szolgáltatások, áruk szabd áramlása, lelkiismereti és vallásszabadság.
Ezeket az alapelveket minden tagállam magáévá tette, de ott követte el a hibát az EU, hogy megmaradt nemzetállamok halmazának, különböző adózási, fiskális, külügyi, és sokszor biztonsági politikával. Ez hozza magával, hogy így nem megy.
Ahhoz, hogy az EU sikeres legyen, közös kézbe kell venni az adózást, a költségvetést, a külügyet, és még pár más dolgot.
Ahogy az EU-s normatívákat nem csak papiron kellett volna nekünk is megvalósítani, mint sok helyen. Emlékezzünk azokra a falvakra, ahol még pottyantós budi sem volt.

Viszont a sok külön adózás és külön költségvetés meghozta azt, amit ma válságnak hívunk. Ezt előre lehetett látni, hogy ha egyszer közös a pénz, van központi európai jegybank, akkor a költségvetést, a kamatpolitikát, az adózást is közös kézbe kell venni.

Jelenleg vannak olyan körök, akiknek nem érdeke a szorosabb integráció az EU-hoz, mivel akkor csilliárdokat veszítenének. Ugyanakkor a (pillanatnyi) szorosabb integráció ellen szól, hogy gy tudnánk fenntartani versenyképességünket és behozni a lemaradásunkat, mivel ha kicsit lazában kapcsolódunk, akkor le tudjuk értékelni a forintot, ami elősegítené a termelő cégek idetelepedését, valamit segítené a jelenleg is komoly méretben exportra termelő cégek pozicióinak megtartását.
Egy kontrollált leértékelés sokkal hasznosabb volna, mint a jelenlegi nyilatkozatfüggő 20 Ft-os ingadozás.

Az egyszerű ember ebből semmit nem ért meg, viszont a nem leszünk gyarmat, nekünk nem diktálnak, és egyéb lózungokkal remekül utcára vihetők, igaz, nem veszik észre, hogy gyarmatként 3-4%-r kapnánk hitelt, most 10-5-ra is nehezen. Ugyanolyan gyarmat leszünk, csak nem az EU-ban meglevő szabad gyarmat, hanem kínaiak magángyarmata.

A jelenlegi magyar kormány erősen fasizálódik, ezt már külföldön egyre gyakrabban leírják, és nem ballib uszítás következményeképpen, hanem a tények (törvények) higgadt elemzése következtében.
Ha nem ad az EU pénzt, akkor itt pár éven belül nyílt fasizmus lesz (ami nem feltétlen nácizmust jelent), ha ad, akkor (az anyagi függőségen át) be tudja húzni a féket egy kicsit, anélkül, hogy látványosan beleavatkozna egy tagállam belügyébe.

És itt el jutunk oda, hogy az EU (akkori tagok) nem kérdezte meg népszavazáson a belépésünkről a lakosságot, mert kellett neki a piac, kellett a munkaerő, és kellett a demokratikus hátország. Viszont a mai napig fél az EU attól, hogy továbblépjen az integráció terén, pedig akkor lehetne az EU erős, és valódi hatalmi tényező.

Jelenleg épp az EU-tól kuncsorgunk pénzt,miközben lábbal tiporjuk értékeit. És itt nem csak az orbánék retorikájára gondolok, hanem például a regisztrációs adóra, különadókra.

Az az egy dolog érdekelne, akik szerint nincs szükség IMF megállapodásra, azok szerint mégis hogyan?

Mert egy dolgot Zsolt nagyon jól leírt, vegyük észre! Vonulgatásokból nem lehet sem megélni, sem törleszteni.

Aki szerint államcsőd a megoldás, azok tudjá,hogy az mivel jár?

leponex 2012.01.23. 00:35:04

@Dr Karl Friedrich Drais der Freiherr v. Sauerbronn:

Ja.
Ezek a becslések ölég viccesek tudnak lenni, az Opera előtt meg az Oktogon között viszont a tér-idő szingularitása miatt 70-100 ezren is bőven elférnek.
A Pali bácsi ablaka előtt meg ezrek tolonganak.
De ha valakit ez a térinformatikai probléma ennyire megérint, írjon belőle kisdoktorit:)

Valamiért azért még Kedves Bárdunk is megrendült bennsőjében kicsit, úgy hogy jobb, ha befejezitek a mellébeszélést.
Legyen végre egy a tábor, egy a zászló!:))
OFF
Rávettem magam, hogy az amúgy elég stupid Kezitcsókolmlacibácsi beszélgetését végignézzem Csányi Vilmossal a zatévén, szívesen ajánlanám mindenkinek. Tünemény volt a prof.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.23. 00:46:38

@leponex:

Ez nem becslés, hanem konkrét méreteken és mérőszámokon alapuló számítás.

Cáfold meg!

Egyébként engem nem érdekel hányan voltak és hol, de ne meséljen már senki félmilliós tömeget oda, ahol az fizikailag el sem ér.

leponex 2012.01.23. 01:06:43

@Dr Karl Friedrich Drais der Freiherr v. Sauerbronn:

"Az EU-nak vannak alapértékei, mint személyek, szolgáltatások, áruk szabd áramlása"

Ja.
Mondjuk a munkaerő szabad áramlása, amelyet természetesen az 'újonnan belépőkre' úgy értelémeztek a tagállamok, hogy majd ha számukra már előnyös lesz, akkor. Addig mindenféle korlátokkal.
Szabad versenyt a mezőgazdasági termékeknél, ahol a 'régi' uniós polgár kapja csak meg az uniós támogatást, de az újak a verseny tisztasága érdekében csak a töredékét. De még a saját államuk se adhasson külön támogatást.

Addig egyed az ízetlen spanyol paradicsomot, a vegyszeres marokkói paprikát.

Te magad írod:
"Az akkori tagok akarták a bővítést, mert piacot teremtett nekik, és olcsó munkaerőt hozott. " - ami a gyarmatosítás lényegét írja le olcsó nyersanyag hiányában.

"de ott követte el a hibát az EU, hogy megmaradt nemzetállamok halmazának,"

Tehát a szuverén nemzetállamok által létrehozott EU ott hibázik, hogy a tagországok nem akarták feladni önállóságukat, legfeljebb némi 'önkorlátozásra' voltak hajlandók.
Anglia például a közös pénz gondolatát még megfontolni sem hajlandó.
Miért, kinek kellene dönteni az EU további sorsát illetően, ha nem az önálló tagországoknak?
Egyesülniük kellene, mint egykor a proletárok tették önkéntes alapon?

*******

"A jelenlegi magyar kormány erősen fasizálódik, ezt már külföldön egyre gyakrabban leírják, és nem ballib uszítás következményeképpen, hanem a tények (törvények) higgadt elemzése következtében."

Tőled különösebben nem is vár ennél magasabb szellemi színvonalat az egyszerű kommentelő, de a Diktatúra És Autokrácia Fasizálódásában az is szép, hogy a bioszféra változatosságának foenntartását még e nehéz körülmények közt is prioritásként kezeli.
Ajánlanán Csányi prof. remek beszélgetését.
:))

leponex 2012.01.23. 01:12:10

@Dr Karl Friedrich Drais der Freiherr v. Sauerbronn:
No ebben igazad lehet, felesleges 100-150 ezernél többet saccolni.
De hát annyira szeretnek sokat mondani sokan:)
Ha 80 ezer internetes regisztrációval lehetnek 'Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért', ha az Opera előtt 70-100 ezren tolonghatnak, akkor mások is élhetnek ezen európai alapvető szabadságjogaikkal, nemdebár ?

leponex 2012.01.23. 01:26:39

@Dr Karl Friedrich Drais der Freiherr v. Sauerbronn:

"Jelenleg épp az EU-tól kuncsorgunk pénzt,miközben lábbal tiporjuk értékeit. És itt nem csak az orbánék retorikájára gondolok, hanem például a regisztrációs adóra, különadókra."

A lábbal tiprásos szamárság mantrája ugye épp most az EP vitájában válhatott nyilvánvalóvá még az egészen csökkent értelmű medvebocsok számára is.

Lásd hogy mennyire komolyan vehetőek vélekedéseid:

A banki különadóról pl:

"Szemlátomást teret nyer egy uniós szinten összehangolt banki különadó bevezetésének ötlete az EU tagállamaiban, melyek pénzügyminiszterei hétvégi madridi informális tanácsülésükön első ízben vitatták meg az új adónem alkalmazásának lehetőségét. A banki különadó kivetésével két legyet lehetne ütni egy csapásra: egyrészt növelni lehetne a részben éppen a pénzügyi szektor megsegítése miatt kiürült államkassza bevételeit, másrészt el lehetne riasztani a bankokat a fokozott kockázatvállalástól, amely a mostani válság egyik előidézője volt."

Vagy az unióban sok helyen alkalmazott regisztrációs adóról:

"1. A regisztrációs adó és az uniós jog

A regisztrációs adót (mértékét, beszedésének módját) közvetlenül az Európai Unió nem szabályozza, erre vonatkozóan a tagállami szabályok az irányadóak.
Az uniós jog nem tiltja a regisztrációs adót, ám az uniós előírásokat, főképp a diszkrimináció-mentesség elvét, itt is be kell tartani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adó mértéke lehet magas (az adott tagállam döntése alapján), de az adót úgy kell alkalmazni, hogy az ne vezessen diszkriminatív helyzethez, főképp abban az értelemben, hogy a hazai, illetve az EU más országaiból származó autók tekintetében eltérő eredményhez vezessen.

Uniós előírások tehát nem tiltják hasonló adók bevezetését, a legtöbb tagállamban jelenleg is van valamilyen ehhez hasonló adófajta érvényben, amely a gépkocsik tagállami forgalomba helyezéséhez kapcsolódik."

leponex 2012.01.23. 01:35:54

@Dr Karl Friedrich Drais der Freiherr v. Sauerbronn:

"Ez nem becslés, hanem konkrét méreteken és mérőszámokon alapuló számítás.

Cáfold meg!"

:))
Kicsit elébb még emígyen fogalmaztál:

" Azt mondom kb 35-40, legjobb esetben is 50 ezer volt az a százezer"

Ezt hívják becslésnek.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.23. 01:41:39

@leponex: Azóta megnéztem egy videót, és láttam, hogy ritka volt a tömeg.

Regadó.
Van. És mekkora mértékű? Gondolom tudod, hogy mértéke bevezetéskor megegyezett az előző nap eltörölt vámtételekkel.

leponex 2012.01.23. 08:23:05

@Dr Karl Friedrich Drais der Freiherr v. Sauerbronn:

OK, ritkán voltak, az eleje meg vissza is fordult a szervizuton, és újra meg újra lefilmeztette magát, hogy soknak látszódjék. Százak voltak, maradjunk ennyiben. Hát most jól lebuktak:)

Tehát van az unióban is regadó. Ott is tipródnak a zemberek jogain meg az értékeken.

Nehéz sora van ma az uniós értékeknek ;-)

lajos0 2012.01.23. 09:15:48

@Dr Karl Friedrich Drais der Freiherr v. Sauerbronn: "Az 50% alatti rézvétel az én szememet is csípi, de tudtommal akkoriban elég volt a 25%-os részvétel is."

Miután nem volt meg az 50 % előrángattak valami jogszabályt, hogy nem is kell. Ha leszavazták volna, akkor kiderült volna, hogy csak véleménynyilvánító szavazás volt, de azért belépünk.

"Az akkori tagok akarták a bővítést, mert piacot teremtett nekik, és olcsó munkaerőt hozott."

A gazdasági szereplők igen, ez esetben meg a lakosság véleménye kit érdekel. Az ember van a gazdaságért, nehogy már fordítva legyen .-)

"Az EU-nak vannak alapértékei, mint személyek, szolgáltatások, áruk szabd áramlása, lelkiismereti és vallásszabadság.
Ezeket az alapelveket minden tagállam magáévá tette,"

A szónoklatok szintjén :-) Pár ezer ellenpélda viszont van rá, hogy az érdekek, hogy írták felül az értékeket.

"Viszont a sok külön adózás és külön költségvetés meghozta azt, amit ma válságnak hívunk."

Meg, hogy az EKB szerencsére nem nyom még a levegőből ipari mennyiségben eurót, mint ahogy az USA teszi a dollárral. Bár dolgozik az ügyön ő is.

A többiről kicsit később, mert most megy a vonatom.

Andráska8 2012.01.23. 11:46:14

Maradjunk annyiban, ha ennyi a szavazójuk (ki pénzért, ki ebédért, ki hitből), akkor okés.:)

leponex 2012.01.23. 14:08:05

Jó Bárdunk!

Veszélyben a Demokrácia!!!

Mi lesz a jól bevált, bebetonozott fideszdiktatúrából néhány renitens diktatúramosdató elhajló meggondolatlan
mondatai miatt?
Csodálkozol, hogy nem akarják félelmükben összefogdosni egymást szorosan se a szocik, se a DK, se a zelempé?

A minap Ferenc testvérünk árulta el a Demokráciát, amikor azt hazudta, hogy Orbán nem diktátor, nálunk nincs diktatúra !

Most meg a Hiller miniszter úr is lepaktál a nacionalistákkal:

"A Békemenet szombati tüntetésével kapcsolatban úgy fogalmazott, "nyilván sok ember fejezte ki a kormány melletti elkötelezettségét, mint ahogyan az elmúlt hetekben többször sok ember fejezte ki a kormány elleni elkötelezettségét". Megjegyezte, "egy demokráciában ez így rendben van", és a kultúra része az is, hogy az emberek kölcsönösen tiszteletben tartják egymás eltérő véleményét."

Mi az, hogy "egy demokráciában ez így rendben van" ???
Tiszteletben tartani egy diktátor véleményét?

Megőrültek, Drága Zsolt, vagy mi van?

leponex 2012.01.23. 15:07:11

Jó Bárdunk!

Még jó, hogy van nekünk a FAZ, legalább megtudjuk a Miniducse igazvalóságát:

"FAZ: Feltartóztathatatlan győztes típusok

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ) című vasárnap megjelenő konzervatív német lap Orbán Viktorról közölt portrét a véleményoldalán Az emberfogó címmel. A szerző, Georg Paul Hefty, a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó rovatvezetője írásában úgy vélte, hogy Orbánt "ugyanabból a fából faragták, mint a feltartóztathatatlan győztes típus Jacques Chiracot, Helmut Kohlt, Angela Merkelt, Nicolas Sarkozyt, vagy Gerhard Schrödert". E csoport tagjait az köti össze, hogy "céltudatos felemelkedésük közben csúfolták, alábecsülték, majd mégis komolyan vették őket, de végül aztán eredménytelenül küzdöttek ellenük. Senki sem tartóztatta fel őket, senki sem tántorította el őket a céltól, senki sem korlátozta hatalmi igényüket. Az állam egyes számú (vezetői) akartak lenni, és azzá is lettek".

Hefty hozzátette: Orbán Viktort diktátornak nevezni "lehet, hogy elmegy a forrongó magyar belpolitikában, a jóval színvonalasabb európai, sőt (európai) parlamenti vitában viszont alaptalan és téves". A szerző kifejtette: "Magyarország erős embere két-három pontban eléggé gátlástalan: szenvedő országát akár nagyon nagy árat fizetve is rendbe akarja hozni, persze a Fidesz által meghatározott rendnek megfelelően és a Stoiber Bajorországából ismert jelszó alapján, miszerint aki le akarja csapolni a mocsarat, az nem kéri ki a békák véleményét."

Az igazi sztrovacsek 2012.01.23. 16:38:46

Pár ezer ember a határainkon túl beült a jó meleg autóbuszba, és eljött kirándúlni, egy szép napos vasárnap délután. Utazás közben megitta a kávét, megette a tepertős pogit, majd sétált egy jót, megcsodálta fővárosunk szépségeit, elmondta hogy milyen fasza kormányunk van, oszt visszaült a buszba, és haza ment. Esetleg fölvette a napidíjat is.
Hát a kurva édesanyját mindegyiknek!

lajos0 2012.01.23. 18:07:30

@Dr Karl Friedrich Drais der Freiherr v. Sauerbronn: "Jelenleg vannak olyan körök, akiknek nem érdeke a szorosabb integráció az EU-hoz, mivel akkor csilliárdokat veszítenének."

Meg elég hülyén nézne ki, ha példul egy Sárközy oktatná mondjuk a svédeket vagy a dánokat, hogy hogyan is kell plusszos költségvetéseket csinálni. Ha meg a csupa egyre jobban eladósodó kontár integrálódik, abból nagyban sem sül ki más. Nem lehet integrálni a fejlettségben ennyire különböző területeket, mondjuk Romániát Luxemburggal.

"Az egyszerű ember ebből semmit nem ért meg, viszont a nem leszünk gyarmat, nekünk nem diktálnak, és egyéb lózungokkal remekül utcára vihetők"

Bizony embereket csak ostoba lózungokkal lehet az utcára vinni. Ha meg túl nagy a gáz, akkor mennek maguktól is, és nem hiszem hogy a jelenlegi politikai elitből bárkinek az iránymutatására is igényt tartanának.

"Ugyanolyan gyarmat leszünk, csak nem az EU-ban meglevő szabad gyarmat, hanem kínaiak magángyarmata."

Jelenleg pedig még a német gazdaság is erősen Kínától függ.

"A jelenlegi magyar kormány erősen fasizálódik"

Ezt külföldön azért olyanok írják, akik a térképen sem találnák meg Magyarországot. Láttuk az EU-parlamentben. De mondj tetszőleges európai országot és leírom miért nácik.
Franciák a romák kiüldözése miatt, németek tétlenül nézték a neonáci gyilkosságokat 10 évig, svájc az ellopott zsidó aranyon ül, az angolok találták ki a koncentrációs tábort ( búr háború), szlovákoknak elég a nyelvtörvény, stb.. Vicc az egész.

"Ha nem ad az EU pénzt, akkor itt pár éven belül nyílt fasizmus lesz (ami nem feltétlen nácizmust jelent)"

Hát bizony nem. Fasizmus Mussolini rendszere volt, nem volt fajelmélete, és nem is végzett ki tömegesen másként gondolkodókat.

Nábsikrémzák 2012.01.23. 19:00:57

@leponex: Elemző típusú hsz., nem kétséges elkötelezettséggel. Számomra azonban beszédes mindaz, amiről nem szól.
Mit üzent a tömeg hazulra és kintre ? Mi mellett tették le a voksot ?
Ha nagyon lehántjuk, akkor nem sok dologra...
1. Orbán Viktorban feltétel nélkül bízunk !
2. Nem leszünk gyarmat !

Ezeknek pedig a valódi jelentése, tartalma elkeserítően gyerekes és veszélyes; mert hitekkel , demagógiával szemben nincsenek észérvek. Csak az idő, amelyik elrendezi a dolgokat !

lajos0 2012.01.23. 19:05:32

@Dr Karl Friedrich Drais der Freiherr v. Sauerbronn: "Az az egy dolog érdekelne, akik szerint nincs szükség IMF megállapodásra, azok szerint mégis hogyan?"

Én azt sem értem, hogy IMF hitellel hogyan. Adósságunk a magyar gazdaság számára kitermelhetetlen. Akik ezeket az ostoba hiteleket felvették, még sosem tettek le semmiféle tervet arra vonatkozólag, hogy ezt a hogy a francba lehetne visszafizetni. Ki kell nőni meg egyéb butaságokat hallani, de a tizedét sem tudjuk visszafizetni. Templeton vajon annyira buta lenne, hogy ezt ne tudná, vagy más terve volt a megvásárlásával ?

"Mert egy dolgot Zsolt nagyon jól leírt, vegyük észre! Vonulgatásokból nem lehet sem megélni, sem törleszteni."

Bezony nem. Mi hitelből törlesszük az előző hiteleknek csupán a kamatait egyre nagyobb mértékben. Az első felvett milliárdra 54 milliárdot fizettünk vissza, bármely faluvégi uzsorás elszégyellné magát ilyen thm mellet.

"Aki szerint államcsőd a megoldás, azok tudjá,hogy az mivel jár?"

Nem megoldás de előbb-utóbb elkerülhetetlen, bármennyi IMF hitelt veszünk is fel. De jópár lufi kidurranása még hátravan. Én a franciára, sőt a svájcira is számítok. De ha csak a csődközelben egyensúlyozó spanyol vagy olasz gazdaságot nézzük, akkor náluk már az IMF hitel szóba sem jöhet, mert nincs ennyi pénze.

lajos0 2012.01.23. 19:23:01

@leponex: "és a Stoiber Bajorországából ismert jelszó alapján, miszerint aki le akarja csapolni a mocsarat, az nem kéri ki a békák véleményét."

Stoiber csak plagizálta Kókát. Ő volt a rettenthetetlen mocsárlecsapoló :-)

leponex 2012.01.23. 21:06:04

@Nábsikrémzák:
Hát ha valaki egy ilyen meglepően sikeres, inkább az 50-es korosztálynál idősebb szimpátiatüntetőktől ennél többet vár, az nem ismeri a mai magyar valóságot egészen. Néhány fórumon kedélyeskedtek ugyan az 57-es fővárosi május elsejei felvonulás fotóival, de inkább mégis azt a tanácstalanságot fejezték ki, mint Kedves Bárdunk.

Az, hogy felnőtt asszonyok, férfiak 'Szeretünk Viktor!' táblákkal, képekkel kimennek önként az utcára, amikor két éve az elnémított rabmédiából mást sem láthatott-hallhatott-olvashatott, hogy az Orbán már rég megbukott, egy rémséges diktátor, egy kivert kutya az EU-ban, egy csúf miniducse, utálja mindenki itthon.
Arra én nem emlékszem, hogy ember emlékezet óta valaki politikust - úgy tűnik pedig - 'szeretnek' a zemberek.
Tényleg meghökkentő.
De ez van :)
Március 15 meg még odébb, de lesz.
Szerintem.

Az igazi sztrovacsek 2012.01.23. 21:13:23

@leponex:

Úgy csinálsz, mintha annyira hülye volnál, hogy nem tudod: Demokrácia és diktatúra fogalmát nem lehet egyértelműen értelmezni.
Időben és térben más és más, és még az sem mindegy, hogy ki, hogyan értelmezi.
Egypárti diktatúra vagy népi demokrácia van Kínában???

leponex 2012.01.23. 21:21:11

@lajos0:
Utána kéne nézni, ki volt a forrás, én a Kóka mesterből azért nem nézném ki ;-)

Ha valaki elolvasta a kötcseit, ott már elég világosan kirajzolódhatott, hogy ha Orbán nagyon nyer, akkor az ellenzékkel nem fogja eljátszani a kérdezőbiztos szerepét.

De ettől tartott a Feri is, amikor rémisztgette a frakciót, hogy vagy ő fogja átalakítani az országot, vagy az Orbán. Ez utóbbi végül bejött neki :)

Értelmes ellenzék ( meg az esetleges ellenérvek megfontolására való hajlandóságnak alacsony szintje miatt ) viszont nagyokat lehet hibázni is, amint láthatjuk :(
Ha végül (saját érdekében is) 'megkegyelmez' az EU Orbánnak, akkor ebből még egész jól kijöhet az ország is.
Szerintem:)

leponex 2012.01.23. 21:25:42

@Az igazi sztrovacsek:

"Hát a kurva édesanyját mindegyiknek!"

- írtad, és excopp mesterünk javallata alapján ez esetben kultúrember csak az ignorálás mellett dönthet.

Ha csak legalább annyit nem mondasz nyilvánosan, hogy 'Bocsánatot kérek.'
Hajrá.

Az igazi sztrovacsek 2012.01.23. 21:34:46

No akkor a kormány melletti tüntetésről, egy külön bejáratú saját vélemény.
Ha 400 ezer ember volt,(a BM szerint) az is csak a választók 5%-a.
De maga a tény, hogy egy kormány MELLETT kell tüntetést szervezni már jelzi, hogy óriási baj van. (Ceaușescu is így "kezdte")
Az, hogy a FIDESZ-nek van még - lesz is mindig - legalább egymillió támogatója, az nem kérdés. Nem is volt soha.
A kérdés az, hogy holnap Orbán féltérdre ereszkedik, vagy hasra fekszik Barosso előt!?

Az igazi sztrovacsek 2012.01.23. 21:36:14

@leponex:

Véleményemet minden körülmények között fönntartom, oszt jó napot.

Az igazi sztrovacsek 2012.01.23. 21:52:03

"Az Európai Uniótól Magyarország befizetéseinél 4,37 milliárd euróval több átutalást kapott tavaly, jóval többet, mint eddig bármikor, derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss negyedéves jelentéséből."

Na itt van az eb elhantolva.

lajos0 2012.01.23. 22:43:07

@Az igazi sztrovacsek: "Demokrácia és diktatúra fogalmát nem lehet egyértelműen értelmezni."

Mert ezek már a napi politikai adok-kapok elcsépelt gumifogalmai. A politikai elit szégyene is, hogy egyik sem jelent a zemberek többsége számára semmit. Most volt itt egy beírás a fasizálódásról: rendben, elfogadom, de ebben az esetben a fasizálódás már semmit sem jelent.

lajos0 2012.01.23. 22:53:16

@leponex: Iszom is egy kupicával excopp egészségére ezen a kései órán. Neki van a legtöbb esze mindőnk közül, nem hámozza már tovább itt a léggömbböt.

lajos0 2012.01.23. 23:00:04

@Az igazi sztrovacsek: "A kérdés az, hogy holnap Orbán féltérdre ereszkedik, vagy hasra fekszik Barosso előt!?"

És további kérdéseket szül. Barosso vajon ki előtt fekszik hasra ? Vagy épp ki térdel le az öreg klinton béla elé az még találgatások tárgya, de annyi izlése van, hogy ez általában nem a Hillary nevű szivola szokott az lenni. És vajon ki az a titokzatos gárda, akik előtt az egész globális politikai elit térden csúszik, szintén megfontolásra érdemes. ( Szerintem nem a titokzatos "piacok", legalábbis nem így ánblokk) A politika már csak ilyen: többnyire senki sem a saját érdemei miatt van benne magas polcon.

leponex 2012.01.23. 23:34:09

@lajos0:
Küldenék egy remek körtepálinkát hozzá,
excopp egészségére is:))

Meg Barrosoéra is ;-)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.23. 23:44:53

@lajos0:

Nem lehet integrálni a fejlettségben ennyire különböző területeket, mondjuk Romániát Luxemburggal.
- Így iga. Ezért szórja az EU két kézzel a felzárkóztató pénzeket. Van, ahol gyorsvasutat építenek belőle, van ahol főteret köveznek.

"A jelenlegi magyar kormány erősen fasizálódik"
Ezt külföldön azért olyanok írják, akik a térképen sem találnák meg Magyarországot."
- RTL-Klub, Házon kívül (Nem emlékszem már mikor). Mennyi a minimálbér?Tán egy tudta a húszból, akit megkérdeztek. Kik? Magyar parlamenti képviselők, aki előtte fél órával szavaztak róla. Ez sokkal nagyobb baj, mint az, hogy az EU-képviselő nem talál minket a térképen.

Hát bizony nem. Fasizmus Mussolini rendszere volt, nem volt fajelmélete, és nem is végzett ki tömegesen másként gondolkodókat.
- fasizmus lesz (ami nem feltétlen nácizmust jelent)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.23. 23:48:35

@lajos0:

Adósságunk a magyar gazdaság számára kitermelhetetlen.
- Ez kamatláb függvénye is. 4<10.

Akik ezeket az ostoba hiteleket felvették, még sosem tettek le semmiféle tervet arra vonatkozólag, hogy ezt a hogy a francba lehetne visszafizetni.
- Ha nem veszi fel, akkor nem tudunk törleszteni, és államcsőd van.

- Spanyol helyzetet nem ismerem, viszont az olasz lakossági megtakarítás nem régen még fedezte a külső adósságot.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.23. 23:50:15

@Az igazi sztrovacsek:

féltérdre ereszkedik, vagy hasra fekszik Barosso előt!?

- Még jó, hogy nekünk nem dirigálnak Brüsszelből.

leponex 2012.01.23. 23:51:05

@lajos0:
""Aki szerint államcsőd a megoldás, azok tudjá,hogy az mivel jár?"

Nem megoldás de előbb-utóbb elkerülhetetlen, bármennyi IMF hitelt veszünk is fel. "

Ráadásul egy világháborúhoz képest mégis csak egyszerűbb, olcsóbb és fájdalommentesebb megoldás a sokszorosan virtuális adósságok leírására.
Talán gazdaságosabb is.

A tehenet is csak addig lehet fejni, míg életben van, és tejelni tud.

Bár ebben a rettenetesen fejlett, alternatíva nélküli nyugati demokráciákban már sok ésszerűtlen döntés született, szigorúan a szent felvilágosodás éthoszával belengve.

A fejősteheneket mégis csak meg kell tartani, ebben azért még bízhatunk.

Fax 2012.01.24. 10:26:10

A Kurva Édes anyád Gréczy Büdös Mocsok Rohadék Zsolt!!!!!!!!!

Kurvára ne csodálkozz ha addig provokálod a normális többséget a mocskosságoddal, gerinctelenségeddel, aljasságoddal míg egyszer tényleg pofán csap valaki !!!

A JÓ KURVA ÉDES ANYÁD A FASISZTA TE NYOMORULT GECI FÉREG !!!

A JÓ ÉDES ANYÁD !!!

Fax 2012.01.24. 10:38:52

Van itt valaki aki meg tudja hogyan lehet hozzáférni ahhoz a videóhoz amiben GZSolt lefasisztázza a békemenet tüntetőit?

lajos0 2012.01.24. 11:16:29

@Dr Karl Friedrich Drais der Freiherr v. Sauerbronn: "Ezért szórja az EU két kézzel a felzárkóztató pénzeket. Van, ahol gyorsvasutat építenek belőle, van ahol főteret köveznek."

Csak a német adófizetőknek ebből kezd kissé elege lenni. Ráadásul a fő probléma a tagországok jelentős részénél most inkább a csőd elkerülése, nem a gyorsvasút építés ( Írország, Spanyolország, Olaszország, Görögország, és még lehetnek jópáran)

"Magyar parlamenti képviselők, aki előtte fél órával szavaztak róla."

A magyar parlamenti képviselőket illetően semmiféle illúziót nem táplálok és semmin sem lepődöm meg. Sajnos így igaz.

lajos0 2012.01.24. 11:21:03

@Dr Karl Friedrich Drais der Freiherr v. Sauerbronn: "- Ez kamatláb függvénye is. 4<10."

Ez igaz. A 10 %-ot jobban nem tudjuk visszafizetni, mint a 4 %-ot, de igazából egyiket sem tudjuk visszafizetni. Ha az eddigi 20 évben az állami vagyon olcsó eladogatása mellett is csak hitelből voltak képesek valahogy működőképesen tartani az országot, akkor mi lenne most más. Hány évig kéne jelentős többlettel zárni a költségvetést, ahhoz hogy csak a felvett hitelt visszaadjuk, a kamatról, meg a kamatos kamatról nem is beszélve. Én erre semmiféle tervet nem láttam eddig.

lajos0 2012.01.24. 11:21:47

@leponex: "A fejősteheneket mégis csak meg kell tartani, ebben azért még bízhatunk."

Szerintem is. Szinte csak ebben.

Nábsikrémzák 2012.01.24. 13:04:33

"Most jön a hétköznapok próbája. A küzdelem a megélhetésért, a munkáért, a dráguló élet elviseléséért, a kormány számára a gyötrelmes vajúdás az uniós eljárásokkal és a recesszióval szemben. Az ellenzék pedig kapja össze magát, és ahelyett, hogy azzal eteti a híveit, hogy nyugi, mindjárt vége a rémálomnak, üljön már le legalább beszélgetni a jövőről."

Ehhez sem hozzátenni, sem elvenni nem tudok...

Nábsikrémzák 2012.01.24. 18:36:08

Régi vicc(?) új köntösben:

A második Orbán kormány alatt Magyarország hadat üzent az IMF-nek. Magyarország nagykövete bement az IMF-hez, majd átadta a hadüzenetet. Ezután a következő beszélgetés zajlott le:

IMF: - Mi az országuk neve?

Magyar nagykövet: - Magyarország.

- És ki az államfő?

- Schmitt Pál, köztársasági elnök.

- Akkor tehát a Magyar Köztársaság?

- Nem, csak Magyarország, nem köztársaság.

- És önök az EU tagjai?

- Igen.

- Tehát önöknél euróval fizetnek?

- Nem, még mindig forint a pénznemünk.

- Értem. És igaz, hogy ki akarnak lépni az EU-ból?

- Nem.

- Akkor egy másik párt van önöknél, aki ki akar lépni az EU-ból?

- Igen. A Jobbik.

- Értem. És azokkal szemben is hadat viselnek?

- Nem, ők a szövetségeseink.

Az igazi sztrovacsek 2012.01.24. 20:02:25

@Nábsikrémzák:

Ha már humor....

Társadalmi, politikai állapotok leírása úgy, hogy azt az egyszerű „parasztgyerek” is megértse

Feudalizmus: Van két tehened. A földesúr elveszi a tej egy részét.

Tiszta szocializmus: Van két tehened. A kormány elveszi őket és összezárja a többiek teheneivel. Neked kell gondozni az összes tehenet. A kormány annyi tejet ad, amennyire szükséged van.

Bürokratikus szocializmus: Van két tehened. A kormány elveszi őket és összezárja a többiek teheneivel. Ezeket a volt csirketenyésztők fogják gondozni. Te fogod gondozni a csirkéket, amiket a kormány a volt csirketenyésztőktől vett el. A kormány annyi tejet és tojást ad, amennyire a táblázatok szerint szükséged van.

Fasizmus: Van két tehened. A kormány elveszi mindkettőt, téged fizetéssel felvesz, hogy gondozd őket és eladja neked a tejet.

Tiszta kommunizmus: Van két tehened. A szomszédod segít a gondozásukban és elosztjátok a tejet.

Orosz kommunizmus: Van két tehened. Neked kell gondozni őket, a kormány az összes tejet elveszi.

Diktatúra: Van két tehened. A kormány elveszi mindkettőt, téged lelövet.

Szingapúri demokrácia: Van két tehened. A kormány megbüntet, mert engedély nélkül tartasz haszonállatot a lakásodon.

Militarizmus: Van két tehened. A kormány elveszi mindkettőt, téged besoroz.

Tiszta demokrácia: Van két tehened. A szomszédjaid eldöntik, hogy ki kapja a tejet.

Képviseleti demokrácia: Van két tehened. A szomszédjaid felfogadnak valakit, aki eldönti, hogy ki kapja a tejet.

Amerikai demokrácia: A kormány megígéri, hogy kapsz két tehenet, ha rá szavazol. A választások után az elnököt tehénnel való visszaélés miatt lemondatják. A sajtó még jó ideig a 'Tehén-Gate' ügyön csámcsog.

Brit demokrácia: Van két tehened. Birka-agyvelővel eteted őket, ezért megkergülnek. A kormány nem tesz semmit.

Bürokrácia: Van két tehened. Először is a kormány megszabja, hogy mivel etetheted és mikor fejheted őket. Aztán fizet azért, hogy ne fejd őket. Miután elveszi mindkettőt, az egyiket lelöveti, a másikat feji és a tejet a csatornába önti. Végül felszólít, hogy pénzbírság terhe mellett töltsd ki a mellékelt űrlapokat a hiányzó tehenek hollétével kapcsolatban.

Anarchia: Van két tehened. Vagy eladod a tejet rendes áron, vagy a szomszédjaid megölnek és elveszik a teheneidet.

Kapitalizmus: Van két tehened. Az egyiket eladod és veszel egy bikát.

Hongkongi kapitalizmus: Van két tehened. Hármat eladsz a bejegyzett cégednek a sógorod által kiállított váltók segítségével, majd kétes pénzügyi tranzakciók útján visszavásárolod mind a négyet, persze az öt tehenet gondozóknak járó adókedvezményt kihasználva. A hat tehén tej-szerzői jogdíját egy panamai közvetítőn keresztül utalod egy titokban többségi részvényekkel rendelkező tulajdonosú Kajmán-szigeteki társaságnak, amely a hét tehéntej fölötti rendelkezési jogát átadja az általad bejegyzett társaságnak. A társaság éves jelentése szerint a céged nyolc tehénnel rendelkezik, de jogot formál egy kilencedikre is. Eközben megölöd a két tehenet, mert nem tetszik a képük.

Környezetvédők: Van két tehened. A kormány azzal vádol, hogy titokban teheneket fejsz és más módon bántalmazol.

Feminizmus: Van két tehened. Összeházasodnak és örökbe fogadnak egy nőstény borjút.

Totalitárianizmus: Van két tehened. A kormány elveszi mindkettőt és tagadja, hogy valaha is léteztek volna. A tejnek nyoma vész.

Politikailag korrekt: Kapcsolatba hoznak két eltérő korú (de a társadalom számára nem kevésbé értékes) ismeretlen nemű kérődzővel.

Kulturális: "Odass, apám, ba'meg, a za két tehén, ba'meg! Öcccsém!!! Mekkel próbálnod a tejüket! Jobb, minta zanyádé!"

Szürrealista: Van két zebrád. A kormány felszólít, hogy végy harmonika leckéket.

Fejlődő országok: Nincs semmid. A kormány engedélyezi a teheneid szabad legeltetését, feltéve, ha az nem bontja meg a sivatag ökológiai egyensúlyát.

FIDESZ diktatúra: Van két tehened. Az egyiket a Nemzeti Együttműködés Rendszere életképtelennek nyilvánítja, ezért a hatályos törvények értelmében „önként” elviszed a vágóhídra. A húst az állami hűtőszekrénybe rakatják veled, mert csak ott lehet biztonságosan tárolni.
A másikat indítod a következő választásokon. Mivel a birkák mind rá szavaznak, jó eséllyel képviselő lesz, és azután már önmagának tejel. A takarmányozásáról természetesen továbbra is Te gondoskodsz.
süti beállítások módosítása