Tanulságos folyamat zajlik a Magyar Szocialista Pártban. Látszólag minden megváltozik, valójában semmi. Öldöklő küzdelem folyik régiek és újak között, gyakran alantas eszközökkel működik a pártharc.

2009 áprilisa óta az MSZP tapodtat nem erősödött. Akkor távozott Gyurcsány Ferenc a kormány, majd a párt éléről is. Az első két, sikeres válságkezelő csomagja után a harmadikat a pártelit már nem akarta megszavazni az országgyűlésben, a párton kívüli Bajnai Gordonnak - amúgy helyesen - megtették. Azóta három év telt el. Egy esztendőn át Lendvai Ildikó vezette a pártot - valójában miniszterelnök-jelöltként már akkor is Mesterházy Attila. Majd a választási bukta után Mesterházy már újabb két év lehetőséget kapott.

Sajnos, a szocialisták helyzete azóta sem javult. Amikor Gyurcsány lemondott, másfél millió szavazója volt a pártnak - ne feledjük, a világválság kellős közepén, amikor az elmaradt esőért is a miniszterelnököt hibáztatták. Nos, most sincs több. A párt számos vidéki szervezete egyszerűen megszűnt. Harmincezer tagot mondanak, de ennek a fele sincs meg.

Az is szemmel látható, hogy a Fideszt körülbelül akkorra mértékben tartják ellenfélnek, mint a Demokratikus Koalíciót. Mesterházy Attila súlyos felelősséget visel abban, hogy a DK-nak nem lehetett frakciója, az ország több pontján kifejezetten ellenségként kezelik a Gyurcsány Ferenccel tartó egykori támogatóikat. Néhány helyen azt sem engedték a helyi MSZP-s vezetők, hogy a DK-sok koszorúzhassanak március 15-én. Ahol már van DK-s önkormányzati képviselő, ott mindenhol kezdeményezték az MSZP-vel való együttműködést, akár a frakciószövetséget. Sok helyen ezt is elutálták a Jókai utca parancsára.

Pedig a DK kiválásának jogosságát a mostani tisztújítás körüli anomáliák is igazolják. Megmaradt a hagyói örökség, miszerint nem a kongresszust, hanem a jelölő bizottságot kell megnyerni. Márpedig a testületet Puch László vezette, így csak az kerülhetett fel a hivatalos jelöltek listájára, akit ők szimpatikusnak találtak, függetlenül attól, hogy az illető hány és milyen pozícióra kapott ajánlást. Éppen ez a szervezeti kultúra, az antidemokratikus belső mutyik világa roppantotta meg az MSZP-t. Gyurcsány a hétigenes pártszavazással azt akarta elérni, hogy a tagok minél szabadabban versenyezhessenek, hogy ne lehessen listákat küldeni a pártközpontból, hogy mi a vezetés elvárása, ahogy most is történt. Akkor addig variáltak a párttagok létszámával, hogy kijöjjön a szavazás érvénytelensége és eredménytelensége. Az MSZP belső világa semmit sem változott azóta sem. Ott maradt a bélyeg: rádiós mutyi a Fidesszel, sosem tagadott Puch-Simicska-Nyerges egyeztetések, valahol a tetején összeérő gazdasági érdekek...

Mesterházyék rútul elbántak a párt választást nyerő volt elnökével és külügyminiszterével, Kovács Lászlóval, a többi régi meghatározó embert visszaléptették, mondván, jöjjenek a fiatalok. Kovácsot az sem mentette meg, hogy rendszeresen felmondta a Mesterházy-féle leckét a Gyurcsány-kormányról, arról a Gyurcsányról, aki kiállt mellette akkor is, amikor uniós biztosi posztját támadta a Fidesz.

Ez az MSZP.

Lehet, persze mondani, hogy jöjjön a vérfrissítés, szükség is van rá, de úgy azért mégsem kéne, hogy "fentről" megmondják, kiket óhajtanak, és a listát csak vissza kell küldeni, hogy rendben, elfogadtuk.

Szerintem a szocialisták abban is tévednek, hogy megtagadják a nyolc éves kormányzásukat. A frakcióban ott ül a nyolc év csaknem összes minisztere és államtitkára. Ha ennyire kínosnak tartják saját munkájukat, egykor megszavazott törvényeiket, akkor valóban adódik a kérdés: mi a fenének csinálják még mindig?

Most tehát ott tartunk, hogy Mesterházy Attila és Szanyi Tibor személyében Gyurcsány két volt államtitkára harcol egymással. Szanyi, aki megsértődött, mert 2006-ban nem lehetett külügyminiszter, és aki Kóka János helyettese volt, most harcol a neoliberalizmus ellen, Mesterházy pedig úgy tesz, mintha nem ő lett volna Gyurcsány miniszteri helyettese, majd a harmadik, erősen megszorító válságkezelést megszavaztató frakcióvezető Bajnai idején. Mindketten parlamenti szavazataikkal támogatták a Gyurcsány-kormányt, hogy aztán múltjukat megtagadva próbáljanak új ruhába öltözni.

Innen fordul az MSZP a ciklus második felére, várhatóan Mesterházyval, de Ha Szanyiból elnökhelyettes lesz, kódolt konfliktusokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr694334385

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyurcsány két államtitkára az MSZP-ért 2012.03.23. 17:21:01

Tanulságos folyamat zajlik a Magyar Szocialista Pártban. Látszólag minden megváltozik, valójában semmi.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ydoki 2012.03.23. 09:05:19

Már az Amőbánál sem értettünk egyet. És megjegyzésemre fanyalogva kaptam választ: "Nem hiszem, hogy ez így lett volna". Nyolc év veszett el számomra egy tehetetlen-nyavalygásos kormányzás okán. Nem lehet a "Szocialista" gondolatmenet nélkül új, tömegpártot létrehozni Magyarországon. doki

ki kicsoda 2012.03.23. 10:59:54

@ydoki: ‎... nem érdekel az a bagázs, amelyik képes az országot lealjasító-kirabló, nevesített paktum kulcsfiguráját, Puch Lászlót a jövőt eldöntő, vezető jelölő bizottság elnöki posztjára engedni, de ami még ennél is cinikusabb, pártfinanszírozási törvényt, többek között Mesterházyval együtt jegyezni ... hol a pofátlanság határa? ... mi a különbség a fidesz "erkölcsiségéhez" képest? ... amit a saját miniszterelnökével, pártelnökével megtett, az már minősíthetetlen ...

csacsifül 2012.03.23. 15:05:05

Mílyen párt az amelyik az elnököt
aljasul hátbaszúrja, a nekik szánt
beszédet kiszivárogtatja, és odadobja
a fidesznek! Megérdemli , hogy a
süllyesztőbe menjen! EGY őszinte ember
volt köztük, azt kiutálták!
Hajrá Gyurcsány!

Petibá 2012.03.23. 17:55:50

Érdekes demokrácia az, ahol a frissen megalakult DK először megalakítja a vezetőségét, a vezetősége megválasztja az elnökét, miközben alulról szervezettségről, a tagság döntéséről papol. Ezzel az erkölcsiséggel inkább hallgatni illenék. Az pedig különösen szánalmas, hogy a korábbi pártját pocskondiázza valaki, miközben annak LISTÁJÁRÓL - azaz nem egyéni megmérettetés alapján - jutott be a Parlamentbe és esze ágában sincs visszaadni az MSZP-s mandátumát. Igazán jellemes, büszke, gerinces, férfias, erkölcsös társaság. Sic transit gloria mundi.

hegyaljai 2012.03.23. 18:26:57

Tíz évvel ezelőtt az azóta elhúnyt apámmal sétáltunk, és szembe jött valaki, amire ezt a tanácsot kaptam: "Fiam, ez egy politikus, ennek csak köszönünk, nem fogunk vele kezet. Nehogy lelopja a kezedről a gyűrüt!" Ez egy MDF-es volt.
Azóta is kerülöm mindenféle politikussl a kézfogást.

DFK 2012.03.23. 19:16:22

MSZP és a DK erkölcsileg egykutya...

lajos0 2012.03.23. 21:58:18

@csacsifül: "Mílyen párt az amelyik az elnököt aljasul hátbaszúrja"

Hát mire számított, Megyó megpuccsolása sem volt különb dolog.

Petibá 2012.03.24. 11:39:40

lojoso: tökéletesen egyetértünk, aki szelet vet, vihart arat. Sőt, hogy tetézzem a falusi közmondásokat: aki másnak vermet ás...
Amúgy meg a Ferkó azzal vívta ki az ellenszenvet, hogy oda piszkított, ahonnan "evett", azaz amely párt, közösség őt felemelte, azokat vette semmibe, köpte le, alázta meg, fosztotta ki. Nem történt más, mint hogy megelégelték és a sok lúd disznót győzött.(csak hogy a végén is egy közmondással zárjam :))

Petibá 2012.03.24. 11:54:19

csacsifül: már a névválasztásod is igen beszédes - nomen est omen -, mert szerintem is igen csacsi vagy. Az általad istenített vezéred nem hogy sosem volt őszinte, de még egyéb hiátusai is vannak. Oly őszinte és egyenes volt, hogy sorozatosan lopta meg a saját pártját, tagtársait, előre megfontolt szándékkal(legalább kleptomániás lett volna, az még valahogy védhető lenne). Számtalanszor sajátjaként adott el a médiában egy közösség(pl. a pártjának frakciója) által kiérlelt, megvitatott álláfoglalásokat és még oldalba is rúgta azokat azzal a szöveggel, hogy ezek(lásd frakciótársai) tehetetlenek, ügyetlenek, nem értenek semmihez, kész szerencse, hogy ő itt van, de sajnos nem hallgatnak rá. A te imádott embered nem hogy őszinte, de szánalmas piti hazudozó, útszéli tolvaj.
Igazán sajnálom, hogy még mindig egy mámoros, ámde hazug álomban ringatod magad. Tisztelettel javaslom, hogy ne csak egy oldalról gyűjts információt és akkor hamarabb ébredsz. Kívánok neked mielőbbi tudatfrissítő jó reggelt.

Scagnetti 2012.03.24. 12:08:05

És mégis mitől erősödött volna az MSZP? Kormányozni nem tudtak, erre még jól emlékszik a nép. Fletóék kiválásától is csak a Népszava által megvezetett zombik várhattak emelkedést, akik elhitték, hogy ha egy szarkupacot kettéválasztanak, annak jobb szaga lesz. Nem lesz. Sőt, akár még intenzívebben is elkezdhet bűzleni, ahogy most is történt.

Azt Zsolti is tudja jól, hogy a DK új szavazói annyira nem újak, mert a szociktól hozták őket is, tehát ezzel is tovább gyengítették az MSZP-t. Most ott tartanak, hogy az összesített szavazótáboruk ugyanakkora, de legalább két részre van osztva, hogy ezzel is tovább rontsák a saját esélyeiket. És a DK egyelőre még az 5%-tól is igen messze van.

Az meg már tényleg a csúcs, hogy a DK kis ölebe szidja a szocikat, amiért azok nem szeretik őket. De hát pofátlanságban Feriék mindig is az élen jártak.

Anselmo 2012.03.24. 12:30:25

"2009 áprilisa óta az MSZP tapodtat nem erősödött. Akkor távozott Gyurcsány Ferenc a kormány, majd a párt éléről is... Amikor Gyurcsány lemondott, másfél millió szavazója volt a pártnak"

Diszkréten azért azt is odavethette volna a sorok közé, kedves Zsolt, hogy Gyurcsány kinevezésekor mennyi támogatója volt a pártnak: vajon több vagy kevesebb, mint a távozásakor?

lajos0 2012.03.24. 15:01:31

Én kíváncsi lennék vajon ezek a Puch-Simicska egyeztetések hogyan folytak Ferencük regnálása alatt, netán ezek a majd 20 éve a politikában sündörgő gazemberek 2 éve kezdtek e összejárni ?

ki kicsoda 2012.03.24. 19:11:13

@Petibá: ... lelkesen véded a Puch-féle erkölcsiséget ... téged is a nemzet kirablói között tudhatunk? ... mekkora az az összeg, amitől valaki ennyire gátlástalan lesz?

ki kicsoda 2012.03.24. 19:19:46

@lajos0: ... ennyire képben vagy és véleményed van? ... Gyurcsány idején nem volt Laci bátyád pénztárnok, ezért kérte/fenyegette meg a Sukoró per egyik tanúját, hogy Gyurcsány ellen valljon hamisan, amit a kongresszus előtt a szemébe mondtak ... mit gondolsz, miért távozott Gyurcsány? ... látni kellett volna a csalódott arcokat, amikor a Központi Nyomozó Főügyészségről távozott Gyurcsány, milyen csalódott pofákat lehetett látni ... te nem voltál ott?

ki kicsoda 2012.03.24. 19:37:56

@Anselmo: ... memóriából hányas voltál? ... a 2006-os választási kampányra nem nagyon emlékszel, mert azt Gyurcsány nyerte meg személyesen, hátán cipelve a pártot ... a győzelem napján több riadt arcot láthattál a színpadon, mint boldogot, mert tudták, hogy baj lesz belőle, mert nem ez volt a megállapodás Puch-Simicska paktumban, ennek következménye az "Őszödi beszéd", a kiszivárogtatásról nem is beszélve ...

lajos0 2012.03.25. 09:37:26

@ki kicsoda: "Gyurcsány idején nem volt Laci bátyád pénztárnok, ezért kérte/fenyegette meg a Sukoró per egyik tanúját"

2008 május 31-én kezdődik Brecskáné pártpénztárnoksága ( lehet ezt elfelejteni .-). Gyurcsány pedig 2004. szeptember 27 2009. március 21-ig regnált. Tehát csakugyan volt 10 Puch mentes hónap a pártpénztár élén, de azért többnyire ő volt.

"mit gondolsz, miért távozott Gyurcsány? "

Vagy az IMF vagy az EU kérte a menesztését. Vagy mindkettő.

"látni kellett volna a csalódott arcokat, amikor a Központi Nyomozó Főügyészségről távozott Gyurcsány, milyen csalódott pofákat lehetett látni ... te nem voltál ott?"

Sajnos kihagytam :-)

lajos0 2012.03.25. 09:42:09

@ki kicsoda: "a 2006-os választási kampányra nem nagyon emlékszel, mert azt Gyurcsány nyerte meg személyesen, hátán cipelve a pártot"

Azt Viktor bukta el, mert akkor még biztos nem volt tömegeket delejező rettentő szónoki képességei birtokában :-)) És a nép még csupa észlényből állt, nem ilyen jöttment fülkeforradalmárokból.

"... a győzelem napján több riadt arcot láthattál a színpadon, mint boldogot, mert tudták, hogy baj lesz belőle, mert nem ez volt a megállapodás Puch-Simicska paktumban, ennek következménye az "Őszödi beszéd", a kiszivárogtatásról nem is beszélve ..."

Csak nem Puch írta az öszödi szösszenetet ? Szerintem az öszödi beszéd annak a következménye, hogy a nagy hazugságversenyt Feri nyerte, nem Viktor. Kábé erről is szól.

Scagnetti 2012.03.25. 20:23:54

@ki kicsoda:

"a 2006-os választási kampányra nem nagyon emlékszel, mert azt Gyurcsány nyerte meg személyesen, hátán cipelve a pártot "

Nagyjából igen, de azért volt ott más is.

Nem hagynám ki Viktorék hülye kampányát sem a rosszabbul élünk szöveggel, ami akkor, az osztogatások miatt nem volt igaz, utána vált azzá, de pont ezért 2006 tavaszán öngól volt. (Ősszel már működött a hasonló alapokra épített kampány.)

Az igaz, hogy Feri volt az abszolút húzónév, a párt a teljes kommunikációját rá építette, amiről egyébként 2006 elején az volt a véleményem, hogy csúnyán visszaüthet, ha Feri maga leamortizálódik. Vissza is ütött, a párt Ferivel együtt zuhant, mikor ő megbukott.

Ő maga valóban az egyik legfőbb oka annak, hogy a szocik 2006-ban nyertek, ahogy annak is, hogy 2010-ben veszítettek. Előbbiért szereti magát fényeztetni a talpnyalóival, utóbbiért viszont még mindig nem vállalta a felelősséget. Ma is mindenki másra mutogat, csak saját magára nem. 2010-ig csak a Fidesz volt ezért a hibás, azóta már az MSZP is (érdekes, ezt azelőtt évekig tagadták), de Gyurcsány azóta sem. Ezért is az róla a szavazók véleménye, ami. Ezért ugyanakkora a népszerűsége, mint a bukása idején 2006-ban.

high up! 2012.03.25. 23:01:20

Szegény beteges hazugság-mániás greci, egyre jobban érzed, hogy 2014 a kipusztulásotok éve lesz, amitöl egyre jobban rinyálsz.
Szokjad csak 2014-et már 2012-ben is, gondolom azt még a te pöttömnyi agyad is észreveszi, hogy a kutya fasza se kíváncsi már a te írásaidra.

Petibá 2012.03.25. 23:10:12

@ki kicsoda: hogyne, Puch testvére vagyok, tegnap is kifosztottam a saját nemzetemet és ma is milliárdokat kerestem rajtatok, amúgy meg jól megfizetnek azért, hogy egy alig 100 embert érdeklő blogon írjak reakciókat szellemileg leépült emberek tisztánlátása érdekében. Kedves "ki kicsoda", neked mikor és legfőképpen milyen messzire indult el szomszédolni az elméd, hogy még mindig nem érkezett haza? ÉBRESZTŐŐŐŐŐ!

Az igazi sztrovacsek 2012.03.27. 17:24:22

@high up!:

Az nem, de "mint a mellékelt ábra is mutatja", Te igen.

Az igazi sztrovacsek 2012.03.27. 17:30:30

@Scagnetti:

"a párt a teljes kommunikációját rá építette, amiről egyébként 2006 elején az volt a véleményem, hogy csúnyán visszaüthet, ha Feri maga leamortizálódik."

Na most ha pl. Orbánt mondjuk "elüti a villamos", A FIDESZ-nek harangoztak, oszt jó napot.

"Ma is mindenki másra mutogat, csak saját magára nem."

Hiába, na!
Ilyen ez a "zelmultnyócév"

Az igazi sztrovacsek 2012.03.27. 17:32:59

"A volt kormányfő szerint az egyházak mondjanak le az előjogaikról és adják ki a volt ügynököket."

És milyen igaza van....!!!

Scagnetti 2012.03.27. 19:07:29

@Az igazi sztrovacsek: "Na most ha pl. Orbánt mondjuk "elüti a villamos", A FIDESZ-nek harangoztak, oszt jó napot."

Ez könnyen lehet. Bár ebben a mezőnyben még akkor is befuthatnak, mert a szinte kizárólag orbánozásra építő szoclibeknek se jönne jól, ha eltűnne a fődémon. Mit mondanának akkor a szavazóiknak?

"Hiába, na!
Ilyen ez a "zelmultnyócév""

Szerintem is unalmas már az elmultnyócévezés. Még akkor is, ha tényleg szar volt az a nyolc év. De én untam azt is, mikor nyolc évig ezek mutogattak visszafelé az első fideszes kormányra. A nyócévezés zavarja őket nagyon, de azért ők is pont ezt csinálták. :)

De amire a válaszadást kikerülted, az ettől még igaz. Ferike ma is csak másokra keni azt, amit ő baszott el. És csodálkozik, hogy nem kell senkinek. A szocik meg most isszák a levét annak, hogy ezt a figurát ajnározták éveken át. Most nem tudnak tőle szabadulni. De megérdemlik.

Az igazi sztrovacsek 2012.03.27. 19:41:13

@Scagnetti:

"Ferike ma is csak másokra keni azt, amit ő baszott el."

Ja.
Erről szólt az öszödi beszéd is.
(Vagy mégsem?)
Na de kire keni majd Viktorka amit ő baszott el?
A nem létező ellenzékre?
Négy év múlva is a "zelmultnyócévre?
A koalíciós partnerére?
Vagy netán az mondja. 'Elkúrtuk"?
Persze mindez csak elméleti föltételezés, mert mint tudjuk minden magyarok örökös miniszterelnöke sohasem hibázik.
süti beállítások módosítása