Olvasom, hogy az LMP első embere szerint akár Gyurcsány Ferenccel is összefogna az új alkotmányozó többségért. Az "akár" kifejezés alkalmazása a dehonesztálás szándéka, a leereszkedés gesztusa. Azt jelenti, hogy még "ezzel" az emberrel is szóba állunk, ha a nemzet érdeke úgy kívánja.

Szerintem Schiffer fordítva ül a lovon. Nézzük először a számszerű tényeket, aztán a politikai és lelki aspektusokat. A reményeik szerint új pólust képező LMP-nek a közvéleménykutatások szerint decemberben 1-2 százalékkal volt többje, mint a Demokratikus Koalíciónak. Mindez úgy, hogy az LMP-nek fogalma sincs, mit jelent kormányozni, válságot kezelni és karaktergyilkossági kísérlet célpontjának lenni. Úgy van ma ez az 1-2 százalék különbség, hogy nekik eddig más dolguk sem volt, mint protestálni. Csak kormányzó pártok és személyek tudnak kopni - hosszú a sor: MDF, FkgP, MSZP, SZDSZ, Fidesz -, mégis csak ennyi az előnye az úgymond szeplőtelen LMP-nek az állítólag közutált Gyurcsánnyal szemben? Azzal a Gyurcsánnyal szemben, aki alig hat hét alatt a parlamenti küszöbig vitte a DK-t. A tényeknél maradva: van tizenöt képviselőjük, a DK-nak tíz. De ha az országos lefedettséget nézem, a DK-nak ma már négyszer annyi tagja van. A két párt között a verseny tehát nyitott... Azt pedig biztosan nem igazolja, hogy foghegyről lehessen beszélni.

Nézhetjük azonban ezt a schifferi elhatárolódást más szemszögből is. Ízléses-e a megbélyegzés egy olyan ember részéről, aki a választás után még meghívta az LMP frakciójához Orbán Viktort egy kis baráti kvaterkázásra. Ha Schiffer tudta, hogy Orbán kicsoda és mire készül, akkor ez azért baj, ha nem tudta, akkor meg azért baj. Hónapokkal ezelőtt ugyanez a párt még LMP-MSZP-Jobbik technikai koalícióról beszélt, sőt, a szélsőjobboldali, még az orbáni rendszert is túl puhának tekintő formációval közös javaslatot nyújtott be a Tisztelt Háznak. Ám akinek ez sem meggyőző, olvassa el Kállai Ákos írását a tegnapelőtti Népszabadságban http://nol.hu/velemeny/20120104-a_lanc_osszekot... Tanulságos dolgozat. Kállai az egyik aktivista, akit a december 23-ai odaláncoláshoz részvételre kért az LMP. El is vállalta. És akkor most idézek az írásból.

"Láttam, amint Gyurcsány Ferenc megérkezik, és az LMP-s képviselők csonka láncán keresztül kér felvilágosítást egy rendőri vezetőtől, majd az őt körülvevő riporterek kérdéseire válaszol, amíg két rendőr el nem kíséri. Fellépése egyértelműen támogató, védelmező volt, véleményem szerint sikerült megtalálnia a szolidaritás határozott, de nem zavaró kifejezésének egyensúlyát, ezért nem tudtam mire vélni egy LMP-s képviselő gúnyos hangját: „Most oldjátok el magatokat, és futás!”

„Azt pedig, hogy valaki magamutogatásból ott izgett-mozgott a tömegben, csak azért, hogy elvigye a show-t, vagy hogy önként szállt be a rendőrségi furgonba csak azért, hogy őt is elvigyék, ítélje meg mindenki saját ízlése szerint. Szerintem az emberek ezt pontosan átlátják” – mondta Szabó Tímea, az LMP ország gyűlési képviselője közös demonstrációnkról a Népszabadságban december 28-án megjelent interjújában, majd így folytatta: „Meghívtuk az eseményre a szocialistákat is, de még korábban ők ezt visszautasították. Senki sem tartotta vissza őket attól sem, hogy ha akarnak, aznap reggel odaálljanak mellénk a láncokhoz.” Azóta sem tudom elképzelni, hogyan lehetett volna úgy odaállni a láncokhoz, hogy közben ne „izegjen-mozogjon” a tömegben az ember, hiszen míg Gyurcsány Ferenc esetében azt kifogásolja Szabó Tímea, hogy megpróbált odaállni a láncokhoz, addig a szocialistákon azt kéri számon, hogy ezt nem tették meg. Bár igaz, azt sem említi, hogy a Demokratikus Koalíciót a szocialistákhoz hasonlóan meghívták volna demonstrációnkra."

 

"Volt azonban másvalaki is, aki nem állt oda a láncokhoz, és nem azért, mert nem hívták meg, vagy mert kigúnyolták a demonstrálók: Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Már azt sem értettem, hogy miért nem csatlakozik a demonstráló LMP-s képviselőkhöz, hogy képes ilyen rezignáltsággal, kimért távolságtartással végignézni közvetlen közelről a többiek földre teperését és esetenként egyáltalán nem erőszakmentes elhurcolását. De azzal nyugtattam magam, hogy ez bizonyára egy előttem ismeretlen stratégia része. Amikor azonban a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás is feltűnt a színen, összevissza rohangált, mindenhova odatolakodott, hogy végül karon ragadja Schiffert, azt kiabálva: „András, nem emlékszel, hogy mennyit küzdöttünk együtt?” – és ezt András továbbra is szerzetesi nyugalommal, némasági fogadalmát megtartva tűrte, felhagytam a magyarázatok keresésével. Döntésem helyesnek bizonyult, mert a délutáni tüntetés után az Országházból távozó képviselőket keresetlen kritikával illető tömegben Schiffer András így nyilvánult meg: „Őt hagyjátok, ő jobbikos!”

Nem én mondom, hanem az LMP aktivistája... Ez lenne az a romlatlan és elfogulatlan ideológia, a vegytiszta tisztesség, a máspolitika mozzanata, amelyik Schiffer Andrást, a sukorói feljelentőt Gyurcsány Ferenc fölé emeli? Hogy azt mondhassa: "akár"?

Nyilván sokféleképpen lehet viszonyulni a két Gyurcsány-kormány teljesítményéhez, a méltányos bírálat el is fogadható, akár Schiffertől is, de... (Persze, az én olvasatom az utolsó pillanatban megszerzett egymilliárd eurós fejlesztési pénzt, az utakat, hidakat, kórházakat, iskolákat, egyetemi központokat, az egészségügy- az oktatás reformját, a sorkatonság eltörlését, a világválságban két hét alatt összerántott IMF-megállapodást és a sikeres válságkezelés megkezdését preferálja. De elfogadom: lehet vele vitatkozni.)

Azt azonban nehezen viselem, amikor valaki "akározza" azt az embert, akinek jószerivel az egész politikai pályafutása a diktátor Orbán elleni küzdelemben telik. Aki a legtöbbet áldozta - és egy lehetséges koncepciós per miatt aldozhatja is - a demokrácia, a parlamentarizmus, a jogállam védelméért. Elég baj az, hogy Schiffer Andrásnak a jobbikos kapcsolat fontosabb, mint az orbáni önkény ellen harcoló Demokratikus Koalíció. Azt pedig jó, ha egy életre megjegyzi: Gyurcsánynak, de az MSZP-nek sincs oka bocsánatot kérni 2006 őszéért. A miniszterelnök aznap több, mint 50 ország állam- és kormányfőjének társaságában méltatta 1956-ot, majd este Kosáry Domokossal felavatta az új emlékművet. Szomorú, ha Schiffer, Kaufer Virág, vagy az LMP általában, még ma sem érzékeli, mi történt akkor. Szerintem nekik kéne bocsánatot kérni, amiért a gyújtogató, hidat lezáró, romboló csőcselékkel szemben - hogy került a Fidesz az Astoriához? - az ilyen helyzettel soha nem szembesülő, emiatt néhol nyilván hibázó, összességében mégis a demokratikus rendet védő rendőrök ellen fordultak. Az LMP, úgmond jogvédő szerepe is hozzájárult ahhoz, hogy a csürke ép bőrrel megúszta az egészet, nem is beszélve a Balsai-bizottság "munkásságáról." Mert hát, kik védték a csuklyás rendbontókat ügyvédként? Balsai fia, valamint az a Gaudi-Nagy, akivel Schiffer barátilag odasétált a leláncolt képviselőtársaihoz.

Azt gondolom, ha az a kérdés egyáltalán megfogalmazódhat, hogy Schiffer akár Gyurcsánnyal, akkor ez fordítva sokkal inkább dilemma lehetne.

Mégsem az. A Demokratikus Koalíció érti az erősödő óhajt: muszáj összefogni, és nem 2014 előtt, ahogy az LMP frakcióvezetője mondta, hanem már most. Gyurcsánynak egyébként - minden nemtelen beszólás ellenére - nem Schiffer az ellenfele, hanem az Orbán-rezsim.

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr713523601

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Schiffer az ördöggel is szövetkezne a kétharmadért 2012.01.10. 17:21:01

Az LMP nem hajlandó semmilyen választási szövetségre, mert nem akarják rehabilitálni az MSZP-t. Ugyanakkor a 2014-es választások után az ördöggel is szövetkeznének, hogy meglegyen a kétharmad az alkotmányosság visszaállítása érdekében.

Trackback: Cella-koalíció 2012.01.08. 20:35:31

Rajzoltam már Gyurcsányt Dantonnak, de azt nem gondoltam volna, h amikor tényleg viszik, pont a feljelentője szalad utána a Gyorskocsi utcába. Mégis csak tud valamit ez az Orbán! Persze, most

Trackback: UTOLSÓ ESÉLY 2012.01.06. 21:16:42

 Agónia, vagy élet? Lassú, hosszú és fájdalmas szenvedés, vagy kilábalás? Nem kérdés ma már, hogy két lehetőség közül választhat a kormányzó többség - a fidesznek és ragadványának még van lehetősége válaszokat adni, de ahogy fogy körülöttük a...

Trackback: Gyurcsány akár Schifferrel is 2012.01.06. 19:36:02

Nehezen viselem, amikor valaki „akározza” azt az embert, akinek jószerivel az egész politikai pályafutása a diktátor Orbán elleni küzdelemben telik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lajos0 2012.01.06. 11:21:46

"A reményeik szerint új pólust képező LMP-nek a közvéleménykutatások szerint decemberben 1-2 százalékkal volt többje, mint a Demokratikus Koalíciónak."

Az MSZP közeli Nézőpont szerint DK 3%, LMP 7%. A különbség még itt is a duplája a Zsoltunk által vizionáltnak, és ráadásul a különbség ott igazán nagy, hogy az egyikkel parlamenti párttá lehet válni, a másikkal meg csak az utcán lehet kukorékolni ( amit én mellesleg mindig is támogattam, az un. demokratikus oldallal ellentétben).

"és karaktergyilkossági kísérlet célpontjának lenni"

Nagyon szép kifejezés, de Gyurcsány azért inkább karakteröngyilkos volt. Másrészt, az hogy a lejáratásnak ilyen tudományoskodó elnevezést találunk, ettől még a több ezer éves módszerrel állunk szembe, deríts ki róla valamit és hozd nyilvánosságra. Megkaraktergyilkolászni, csak az erre alkalmas karaktereket lehet ( a hazai politikusok többsége mondjuk ilyen).

"A tényeknél maradva: van tizenöt képviselőjük, a DK-nak tíz."

A tényekhez tegyük hozzá, hogy listás MSZP-s mandátummal.

Az igazi sztrovacsek 2012.01.06. 11:31:34

"Orbán: Nem zároljuk a bankbetéteket"

Maga a tény, miszerint egy miniszterelnök eljut arra a szintre, hogy ezt kell mondania, már jelzi hogy nagy baj van.

lajos0 2012.01.06. 11:59:23

@Az igazi sztrovacsek: Ez viszont igaz. Meg a nem lesz államcsőd, is azt jelzi, hogy "de lesz ". Ezt már a kádárizmusban megtanították az embereknek, hogy minden az ellenkezőjét jelenti.

lajos0 2012.01.06. 12:00:33

@Az igazi sztrovacsek: Ráadásul ha zárolnák a bankbetéteket, kiderülne, hogy ennek a pénznek a nagy része nincs is. Megtalálnák a kötelező 5-6 %-os tartalékot, oszt jónapot.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.06. 13:34:23

@lajos0: A DK és LMP valós támogatottsága a meghatározó, nem a pár ezres mintán mért elméleti számadatok. A valós támogatottság csak egy választás/szavazás alkalmával mérhető le, ahol mindketten önállóan indulnak.

Ismeretségi körömben (ami szintén nem reprezentatív, noha egész jól előre szokta vetíteni eddig minden választás eredményét) az LMP támogatottsága erőősen lecsökkent, a DK javára. Lecsökkent a fideszé is, és az mszp-é is. Ez utóbbi három pártot elhagyók is töredéke a jobbikot erősíti azóta, a tetemes részük viszont apolitikus lett, illetve bizonytalan, rejtőzködő.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.06. 13:38:39

Egyre ritkábban védem meg az lmp-t, mert pár tagjával folytatott kommentcsörte egyre inkább meggyőz arról, hogy nem szabad az lmp-re szavazni, de most megvédem!

"a választás után még meghívta az LMP frakciójához Orbán Viktort egy kis baráti kvaterkázásra. Ha Schiffer tudta, hogy Orbán kicsoda és mire készül, akkor ez azért baj, ha nem tudta, akkor meg azért baj"

Ha nem tudták, hogy ov egy autokrata antidemokrata hatalomra törő rossz miniszterelnök, akkor ez egy udvariassági gesztus, elvégre az lmp volt a házban az új fiú.

Kicsit olyan ez, mint a jobb lkóközösségeknél, mikor új eer költözik a házba, vagy sorra járja a szomszédokat és bemutatkozik, vagy meghívja őket magához. De szerintem a közös képviselővel mindenki leül kávézni ilyenkor.

NWolf 2012.01.06. 14:18:43

de ugyanez a szitu a "Jobbikkal közös törvényjavaslat" is, 15 perccel előtte hátráltak ki a 4 pártinak tervezett törvényjavaslatból a szocik,mondván hogy ha a Fidesz nem szavazza meg, akkor ők sem (ugye milyen erkölcsös hozzáállás?)

Arról nem is beszélve, hogy a Jobbik is kihátrált belőle, ennyit arról, hogy Jobbikkal közös.
www.origo.hu/itthon/20111207-a-fidesz-es-az-mszp-is-kihatralt-a-noi-kvota.html

NWolf 2012.01.06. 14:25:55

Az illető meg akit Gréczy idéz nem az LMP aktivistája, a NOL cikk kommentjeiben lehet is olvasni, hogy egy nem előre meghívott, kéretlenül beszállt emberkéről van szó.
A Jobbikkal való koalícióról meg annyit, hogy ESZTERGOM ismerős? Hogyan is lett Tétényi polgármester? MSZP-LMP-Jobbik, ugyebár? És hogyan zajlott az éjszakai ellenzéki obstrukció? LMP-MSZP-Jobbik, ugyebár? Seggszáj, seggszáj, ahogy mondani szokás.

Andráska8 2012.01.06. 17:16:56

Kiváncsi leszek, mikor basszák ki végre Shiffert az LMP-ből?

Scagnetti 2012.01.06. 17:33:33

Annyira szánalmas már ez a vergődés, amit az LMP kapcsán előadtok. Igen Zsolti, ők úgy gondolják, hogy mélyre kell süllyedni ahhoz, hogy az ember a gazdáddal összeálljon. És sokan mások is úgy gondolják. Okkal.

Ti meg továbbra is kullancsként ragadtok rájuk.

Scagnetti 2012.01.06. 17:35:20

@Andráska8: És mégis miért kellene?

Scagnetti 2012.01.06. 17:53:20

"Azt azonban nehezen viselem, amikor valaki "akározza" azt az embert, akinek jószerivel az egész politikai pályafutása a diktátor Orbán elleni küzdelemben telik."

Na látod Zsolti, pont ez a baj Ferivel. (és a szocikkal is) Pályafutása szólhatott volna a kormányzásról is, mikor megkapta ennek a lehetőségét, de nem arról szólt. Mint ahogy szülőpártja sem szól másról már lassan tizenöt éve, mint arról, hogy hangosan orbánozzanak, és ezzel gyűjtsenek szavazatokat. Sokáig működött is a dolog, de 2006 óta nem. És micsoda meglepetés, rögtön a béka segge alá is kerültetek, és azóta sem tudtok kijönni onnan. Az egyetlen fegyver bedöglött, más meg nincs. Az, hogy most az MSZP helyett DK a név, semmit sem számít. Ti nem változtatok.

lajos0 2012.01.06. 17:58:53

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "A DK és LMP valós támogatottsága a meghatározó, nem a pár ezres mintán mért elméleti számadatok."

Ezek az elméleti számadatok azért általában elég jól közelítik a valóságot, sőt ez még amerikában is így van, pedig ott sem kérdeznek meg 300 millió embert. Persze a választás az igazi közvéleménykutatás. Ugyanakkor a magukat demokratikusnak nevező ellenzék ( az LMP nem nevezi így magát) szavazatai nem összeadhatók. Ha a Fradit 4-0-ra veri a Dózsa, a Dózsát pedig 3-0-ra a Vasas az nem jelenti, hogy a Fradi Vasas végeredménye 7-0.

"Ismeretségi körömben (ami szintén nem reprezentatív, noha egész jól előre szokta vetíteni eddig minden választás eredményét) az LMP támogatottsága erőősen lecsökkent, a DK javára."

No ugye, hogy valahogy mégis előre vetíti, tehát csak lehet valami ezekben a fránya statisztikában :-) Az én ismeretségi körömben mindkettő támogatottsága 0. Én szavaztam legutóbb az LMP-re és vége, DK-st meg még nem láttam soha életemben. Viszont MSZP-sből lett Jobbikost vagy 20-at tudok, és egy pár Fideszesből lett jobbikost is (a cigányokat már MSZP-s korukban is utálták).

lajos0 2012.01.06. 18:01:23

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Nem vagyok LMP-s, bár oda szavaztam, de az, hogy valakivel tárgyalunk, találkozunk nem jelent semmit. Az sem, hogy bizonyos kérdésekben közös platformon vagyunk. Az LMP-nek például vannak kapitalizmusellenes, multiellenes, alterglobalista megnyilatkozásai, ahogy a Jobbiknak is. Ettől szerintem még nem keverhetők.

lajos0 2012.01.06. 18:06:01

@Andráska8: Igaz. Tévedtem. Elismerem. És köszönöm a helyreigazítást. Szerintem a Szomszéd Orsolya tévesztett meg, mert elég fideszellenes nőcinek tűnt, bár igazán odafigyelve nem hallgattam. Nincs mindenre időm nekem sem, politológusocskára meg főleg :-)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.06. 19:46:22

@lajos0:
"Ha a Fradit 4-0-ra veri a Dózsa, a Dózsát pedig 3-0-ra a Vasas az nem jelenti, hogy a Fradi Vasas végeredménye 7-0. "

Viszont a Fradi kapott hetet.

lajos0 2012.01.06. 19:56:54

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Hát kapott, csak nem egy meccsen. Szerintem az LMP fő vonzereje az volt, hogy nem Fidesz és nem MSZP (DK-t részemről tényezőnek sem tartom, vagyis kb. csak annyira mint Szili alakulatát, akit sehol sem mérnek pedig 1%-ot tudna az is biztos). Az MSZP, LMP, DK összeadva biztos kevesebb, mint külön. Részemről egy fővel mindenképp :-)

lajos0 2012.01.06. 20:18:22

"A Figyelő birtokába került dokumentum valós veszélynek nevezi, hogy az EU - az immár nyolc éve tartó túlzott deficiteljárás miatt - retorzióként megvonja Magyarországtól a kohéziós alaptól nyújtott támogatást, ami által a GDP 2 százalékának megfelelő összegtől esne el az ország."

Mit elmútnyócévezik ez szemét eu má megint :-)

atila68 (törölt) 2012.01.06. 21:05:25

Kedves Zsolt!
Én megértem önt.
Ki kell fizetni a sárga csekkeket, az asszony is új télikabátot akar...
Kutya egy világ ez.

illaim 2012.01.07. 00:16:11

@lajos0:
Ami azt illeti a Fradi kapott a Dózsától 8-t is egy meccsen! De tudom,hogy az ötperces memóriád nem hord odáig! A Nézőpont tévedésed meg téged jellemez!
Amíg nem olvassák a fejedre addig Te tele torokból hirdeted a "tévedésed"! LOL
De most látom igazán, hogy helyre raktad magad Lajos akárhanyadik! Pedig én korábban is mondtam hogy a 0.a megfelelő a
számodra de Te akkor még nagyzoltál! LOL

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.01.07. 08:10:19

Grézcynek annyira rosszul esik, hogy ma Magyarországon majdnem mindenki azt mondhatja,hogy akár Gyurcsányra...

Az igazi sztrovacsek 2012.01.07. 08:53:42

@atila68:

Az bammeg!
A gyereknek meg cipő kéne, oszt még a nagyi is rinyál, hogy elkopott a járókerete.
Hogy szorulj rá a potemixre...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.01.07. 09:20:05

@lajos0: Ismerőseiről ismerszik meg egy ember.

lajos0 2012.01.07. 10:49:18

@illaim: "Ami azt illeti a Fradi kapott a Dózsától 8-t is egy meccsen! De tudom,hogy az ötperces memóriád nem hord odáig!"

Nem foglakoztat a foci, csak példának hoztam.

"A Nézőpont tévedésed meg téged jellemez!"

És talán a beismerése is.

"Amíg nem olvassák a fejedre addig Te tele torokból hirdeted a "tévedésed"! LOL "

Te viszont általában utána is .-)

lajos0 2012.01.07. 11:06:41

@Andrass9: Akkor Gréczy Zsoltot szerinted jellemzi, hogy Vona Gábor sokáig az ismerőse volt a wiw-en ?

Az igazi sztrovacsek 2012.01.07. 12:11:55

Ez Qrvára igaz:

"Washingtonból egy magunkfajta légypiszoknyi állam csak három esetben kap levelet: 1, ha gyásztáviratot küldenek; 2, ha valamelyik támaszpontunk kell az éppen aktuális bombázásukhoz; 3, ha azt közlik, hogy kinek kell mennie. Se háború, se halottunk, úgyhogy kizárásos alapon..."

kvasztics47 2012.01.07. 12:51:39

@Scagnetti: "Ti nem változtatok. "

Bizony Nem! Orbán ellen mindörökké, amíg el nem pusztul ez a métely a Magyar népről!
Azokat is picsán rúgjuk, akik most a seggit nyalják.

kvasztics47 2012.01.07. 12:52:48

Shiffer egy álszent majom. Ez onnan is tudható, hogy jogot végzett.

lajos0 2012.01.07. 13:49:50

@Az igazi sztrovacsek:

Az írás vége is érdekes, és a szélsőközépben gyakran szereplő Pilu azért elég masszív antigyurcsányista is:

"Ne legyenek illúzióink, a párt elitje a süllyedő hajóból gondolkodás nélkül fogja kivágni a ballasztot. Ja, és a nehezék neve: Orbán Viktor. Ha ezt a válságot a Fidesz túl akarja élni, meg kell szabadulnia vezérétől. Márpedig a kór iszonyatosan gyorsan terjed, nincs idő a teketóriázni. Hogy ki jön helyette? Gyakorlatilag mindegy is.

Orbánnak legfeljebb néhány hete van hátra. Nem azért mert idióta, és nem is annak okán, mert foskupacba vezette az országot, hanem azért, mert veszélyezteti ezernyi pártkatona, és több száz káder egzisztenciáját, jövőjét. Egyébként pedig nem kell sajnálni, hiszen egy történelmi lehetőségből másfél év alatt összehozta az évszázad bukását. Egyszerűen szar politikus. Pártot építeni, választást nyerni tud, de kormányozni nem. Oda kerül ahová való, Gyurcsány mellé a szemétdombra."

Nábsikrémzák 2012.01.07. 15:15:05

Gyurcsány és Schiffer, Mesterházy és Karácsony G., Árok K. és Iványi -és még nagyon sokan - együtt többre mennek ! Részei lehetnek a népakaratnak.Milyen mértékben ? Az rajtuk múlik. Milyen elismertséggel ? Az a népen múlik. Ha nem képesek együtt tenni, akkor viszont magukat írják ki a folyamatból... Számomra a mérce : mennyire demokrata, szociálisan érzékeny, köztársaság-párti valaki és képes-e tenni az európai alapértékek artikulálása és érvényesülése érdekében.

Az igazi sztrovacsek 2012.01.07. 16:09:13

@lajos0:
Igen én is végig olvastam, és még mindig nem értem, mire vár 263 birka.
Talán nem olvasnak újságot, nem neteznek, nem látnak, nem hallanak?
Mert én azt tapasztalom, hogy akár hová megyek a neten, blogok és honlapok egyaránt Orbánt gyalázzák.
Sem itthon sem külföldön egyetlen szó nem hangzik el mellette, csak ellene.
Az mégsem lehet, hogy mindenki sík hülye, csak egy ember az okos.
Csak nehogy későn ébredjenek.
Attól félek, a gazdasági válság átlépi azt a bizonyos pontot, ami után a folyamat már megállíthatatlan lesz, és akkor már hiába teszik lapátra a vezért.

lajos0 2012.01.07. 16:42:18

@Az igazi sztrovacsek: "Attól félek, a gazdasági válság átlépi azt a bizonyos pontot, ami után a folyamat már megállíthatatlan lesz, és akkor már hiába teszik lapátra a vezért."

Ettől szerintem kár félni. Rég túl vagyunk rajta. Másfelől ki lehet nevezni valakit szakértői felkiáltással, de itt már szerintem nincs mit megoldani. Meddig odázzák el a csőd bejelentését, vagy inkább ki tudják-e addig húzni, amíg az újabb minden eddiginél nagyobb világválságban, már senkit sem fog igazán érdekelni, hogy más országok mit csinálnak.

Scagnetti 2012.01.07. 18:36:09

@kvasztics47: Na látod, erről van szó. Ha majd nem csak idáig terjed kedvenceid tudása, hanem képesek lesznek valami értelmeset is mondani a választóknak, akkor az orbánfóbiás nyugdíjasokon kívül talán más is fog rájuk szavazni.

Amíg nem, addig csak azok, akiknek ez a kevés is elég.

Az igazi sztrovacsek 2012.01.08. 20:16:02

"Részünkről semmilyen előfeltétele nincs a tárgyalásoknak" - rögzítette Orbán Viktor az MTI-nek adott interjújában.

Na most képzeld el,hogy mi akarjuk szabni a feltételeket!
Tisztelt IMF!
Vagy adjátok azt a Qrva lóvét, vagy elzárjuk a csapot, oszt jó napot!
És ha még ez nem lenne elég, hát egész Európára rászabadítjuk a hortobágyi szürke marha csordát.
Margit!
Nooooormális....!?
Amúgy meg azon gondolkodom, bemegyek holnap az OTP-be és világossá teszem számukra, hogy milyen feltételekkel adhatnak nekem kölcsönt.

Az igazi sztrovacsek 2012.01.08. 20:26:27

"A Nemzetközi Valutaalap nem köt kompromisszumot, de nem is áll fel Washingtonban a tárgyalóasztaltól."

Lefordítom magyarra:
Vagy elfogadjuk a a feltételeket maradéktalanul, vagy jöhet az államcsőd.
A valutaalapnak nem sürgős.
Nincs mese Viktor.
Térdre, imához!

leponex 2012.01.09. 09:20:53

@Az igazi sztrovacsek:
"És ha még ez nem lenne elég, hát egész Európára rászabadítjuk a hortobágyi szürke marha csordát."
:)
No ezt véletlenül jól látod! A honi zsarokságtól rettegő mulatságos külfüldi médiavircsaft mögött bizony jórészt az a 'magyar szürkeállomány' fedezhető fel, akinek ugye közel 2 éve a magyar választók beszüntették a takarmányozását. Állami csecsek hiányában e derék szabadpiac-pártiak kezdenek kétségbe esni, ilyenkor ugye bármire hajlandók :))
Szegénykék most egy pillanatra zavarba jöttek, Hack Péter úr ősi magyar liberális véleménye miatt.
Az egész hajcihő a 'diktatúrára', 'önkényuralomra' lett felépítve, ami természetesen tarthatatlan szamárság.
***
Az eredendően inkább balliberális Csizmadia Ervin épp a reggeli ATV-n elemzett erről is, szerintem kiválóan.

Azon persze lehet majd lovagolni évekig, hogy mekkora arcvesztés ez az IMF tranzakció (esetleg) Orbánnak, de majd meglátjuk 14-ben.
:)

leponex 2012.01.09. 09:29:28

@Az igazi sztrovacsek:
"Lefordítom magyarra:
Vagy elfogadjuk a a feltételeket maradéktalanul, vagy jöhet az államcsőd."

Legalábbis annak lehetősége.
No de hogyan is volt ez valójában?
- Nincs szükségünk az IMF segítségére! mondta Orbán.
- De van!
- De nincs!
- De lesz, ha mondom! - és lőn a gazdasági mutatók, a külker mérleg kivételesen magas többlete, a 2008-hoz képest 21 Mrd devizatartalék többlet ellenére a HUF látványos gyengülése.
Így aztán végül csak megértette a Zorbán, hogy jobb, ha mégis szüksége van arra a hitelre !
Nem fura egy kicsit, hogy ennyi energiát fektetnek abba, hogy egy ország mégis csak igényeljen segítséget?
;-)

leponex 2012.01.09. 09:58:11

@Az igazi sztrovacsek:
"@lajos0:
Igen én is végig olvastam, és még mindig nem értem, mire vár 263 birka.
Talán nem olvasnak újságot, nem neteznek, nem látnak, nem hallanak?"

Segítek! .-)

Neteznek, olvassák és hallgatják ezt az éktelen sok szamárságot a diktatúráról, és azt gondolják, ezzel most felesleges hadakozni. Ahogy a médiahiszti is elhalálozott, úgy ez is.

A szocik és a dk sivár, gyermeteg, a magánbankbetétek biztonságáért aggódó akciójában azt a kétségbeesést látják, hogy elúszni látszik számukra a Zorbán külföld által történő megbuktatásának víziója.
Amikor a kétszázezres civil tüntetés után öngólt rúgva az 'Egy mondat a zsarnokságról' szavaira a diktatúra láncszemeiként elvonulnak a mértékvesztés totális állapotában.

Hogy ez a háromszázer békés tüntető mikor jön arra rá, hogy e mániákus diktatúrahergeléssel azt a kevés jogos felvetésüket is nevetségessé teszik a bámész birkanép előtt, akiknek amúgy a szavazatait várják e vérengző rezsim megdöntéséhez.

Bár nem érvényes párhuzam, de az 'egyiptomi forradalom' lelkes európai imádói is lassan ocsúdásba kell, hogy kezdjenek a 40+20 %-os radikális moszlim választási eredmény láttán.

Én akkor is szóltam előre :)

Anselmo 2012.01.09. 11:46:36

"Mindez úgy, hogy az LMP-nek fogalma sincs, mit jelent kormányozni, válságot kezelni"

Miért, Gyurcsánynak van?

BUÉK

lajos0 2012.01.09. 12:18:34

@leponex: "Ahogy a médiahiszti is elhalálozott, úgy ez is."

Hát pont úgy. Azért a magyar hiradón röhög a fél net, a szocialista érában csak egy páran röhögtünk rajta, mert akkor is ugyanez a szervilis nyalakodás ment csak valamiért nem volt annyira téma. Viszont a Fidesz 2/3-addal megtehette volna az első lépést egy pártatlan közszolgálat kialakítására, ez valahogy nem volt érdekük, helyette, jött Rákay Fülöp meg a többi nyalonc.

Az ügynöklisták nyilvánossága szintén nem érdekük, ki tudja miért, de rosszat sejtek.

A magánbankbetétek körüli hiszti szerintem is hülyeség, de általában amikor egy bankból sokan akarják kivenni a pénzük mindig kiderül, hogy az pénz nincs is.

"Bár nem érvényes párhuzam, de az 'egyiptomi forradalom' lelkes európai imádói is lassan ocsúdásba kell, hogy kezdjenek a 40+20 %-os radikális moszlim választási eredmény láttán."

Ha nem lenne fogytán az olajuk, és dollárért adják amerikának a kutyát nem érdekelné az al-Kaida hatalomra kerülése sem. Persze az arab tavaszt demokratizálódásnak felfogni nagyfokú szűklátókörűség volt mindig is. De a demokrácia nagy barátai majd újfent gondolkodhatnak a demokratikusan megválasztott diktátorok mibenlétéről.

leponex 2012.01.09. 12:48:30

@lajos0:
- eddig úgy tudtam, a kutya se nézi a királyit ;-)
- szerintem az atv a legkevésbé rossz, de sajnos ebben a médiaszabadságtalanságban sehol egy kormányt kritizálni merészelő hang, csak a rettegés, a félelem mindenhol :(

- az ügynöklista körüli mizériának inkább csak elterelő szerepe van, hiszen a jelentést megrendelők, azt olvasók és felhasználók lennének a fontosabbak, a dolog végül is róluk szól. És aztán jöhetnének az önként vagy zsarolással beszervezett ügynökök is. Szerintem.

- nagyokat poénkodtak az Orbán totálisan félretitkosinformált Mubarakos parolázásán, de Milosevics, Kadhafi, vagy épp az iraki-iráni háborúban a nyugat által is lelkesen támogatott Szaddam, az USA által felfegyverzett tálib demokraták esete szép példái a fejlett nyugati világ sajátos és rugalmas demokráciafelfogásának.

lajos0 2012.01.09. 13:38:38

@leponex: "szerintem az atv a legkevésbé rossz"

Én is nagy rajongója vagyok, különösen megfogott ez a remek független médium amikor Kálmán Németh Sándorral készített egy interjút. Mondanom sem kell, jól megszorongatta :-))

Az ügynöklisták nyilvánosságával ki lehetett volna fogni a szelet a vitorlából. És a reformkommancsok is megmondták, igen készültek ezek a jelentések, de ők már akkor is annyira demokraták voltak, hogy nem olvasták el őket.

"a nyugat által is lelkesen támogatott Szaddam "

Külön érdekes, hogy őt a legbrutálisabb vérengzései idején támogatták lelkesen, és a konszolidálódott időszakában végeztették ki. A rossz nyelvek szerint mikor a dollárról át akart térni euróra az elszámolásoknál. A helyzet olyan mintha Kádárt az ötvenhatos megtorlásban még támogatták volna, majd mondjuk 83-ban felaksztatják.

És hát amerikai katonára sem vonatkoznak a hágai bíróság határozatai, ami szintén elárul valamicskét ezekről a mélyen elkötelezett demokratákról.

leponex 2012.01.09. 16:49:07

@lajos0:
De én tényleg bírom a Zatv-t!
(A napokban a Rokobauer műsorában szegény Ferenc testvérünket jobban kiosztották, mint az echon - de nem ezért! )
A Csermely is kezd azért feljönni, meg a Dunán is kérdeznek néha.

Rettegés mindenhol, meg félelem az Annamaritól!
***

A 'liberális demokrácia' csodálatos eseteit látva akár fel is háborodhatna a zember, ( egy kis valódi liberális beállítódással ), ha nem szokta volna meg legkésőbb a rendszerváltás környékén e sajátos demokráciafelfogást.
A hágai törvényszék végtelenített beképzelt, nagyképű igazságosztó kirakateljárásaival együtt. Bohózatával, ha amúgy nem lenne valójában tragikus.

Az amerikai halálbüntetések semmiféle liberális reakciót nem váltanak ki a szabadelvű barátaink számos jogvédő szervezetéből, mint ha nem is történne semmi.
A többszáz agyonlőtt közel-keleti kisgyerek sem éri el az ingerküszöböt.
Nehéz ma jó szívvel vállalni a liberális értékeket:(

lajos0 2012.01.09. 18:08:45

@leponex: No itt dicsérjük az ATV-t, aztán most buktak le hamisítással az MTI szerint. Csermely kezd feljönni, de van is honnan .-)

És úgy látom Gordonka is bejelentkezett szakértőnek, akiről persze sokáig elhittük, hogy ő csak egy évre vállalta és neki nincsenek is ilyen ámbíciói a hatalmat illetően .-) Már előre várom a következő 4 évben is elmúlt 2 évezni, hiszen ők egy remek gazdaságot adtak át, ami verte Svájcot csak hát le lett züllesztve :-)

leponex 2012.01.09. 19:43:10

@lajos0:
- épp akartam idézni az apró kis atvs nyelvbotlást :)
- a Hazás alapítvány bejelentkezésekor már egyértelművé tette, hogy nem gondol politikai pályafutása folytatására ;-)
De hajrá, hadd virágozzék száz virág!

- Kíváncsi vagyok, meddig mennek el Orbán szorongatásában, arra meg különösen, hogy a jegybanktörvény konkrétan hol ássa alá a zönállóságot.

leponex 2012.01.09. 20:07:06

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
@lajos0:
"Ha a Fradit 4-0-ra veri a Dózsa, a Dózsát pedig 3-0-ra a Vasas az nem jelenti, hogy a Fradi Vasas végeredménye 7-0. "

Viszont a Fradi kapott hetet."

Nem, semmiképp sem:)

Ha csak úgy nem, hogy a második fordulóban koalált a Dózsa meg a Vasas, meg pályát is cseréltek :)

Hogy Kedves Bárdunknak ez most jól esik-é, az kérdés, tekintettel a Zorbán masszív Ujpest, Zsoltunk meg Zöld Sasos kitüntetettként nyilván Fradi orientált.-) Állítólag még a TV-székházhoz is elkísérte a köménymagot.
( Természetesen ép ésszel ez felfoghatatlan, fordított felállásban talán :)) )

Azért a 8:3 után az 1:7 szép volt a Stadionban :)

lajos0 2012.01.09. 20:11:30

@leponex: Elég nagy hülyeség lenne szerintem a két intézmény összevonása, hiszen a jegybankot a BIS felügyeli vasmarokkal, minek nekik odaadni a PSZÁF-ot is ?

leponex 2012.01.09. 20:43:54

@lajos0:
Orbán talán a BIS-t is bepikkelyezi valahogy jövőre egy salátában, lehet hogy ez van a fenyegetés hátterében?

lajos0 2012.01.09. 21:09:49

@leponex: Lehet, elvégre az MNB honlapján olvasható vicc szerint, az is a miénk, mint az IMF. De szerintem ők sem fognak nekünk bankadót fizetni .-(

leponex 2012.01.09. 21:16:48

No lássunk egy kis konkrét aggódást is e vérgőzös diktatúra miatt a szabadságszerető francia barátainktól:

"Nem titkolom aggodalmamat a közszolgáltatások koncessziójával (Budapest városának vízszolgáltatása, vagy az energiaszektor például) illetve, legújabban az étkezési jegyek esetével kapcsolatban."

Bizony, Sárközy úr még az étkezési jegyek pulzusán is rajta tartja a szemét!

Remélhetőleg a legközelebbi négyszázezres civil tüntetésen az ellen is lesz tiltakozás, hogy a gaz Patás elrabolta, einstandolta a magyar cafetéria hasznát a hazánk szabadságáért küzdő francia multitól!

Óh borzalom, óh Önkény!

leponex 2012.01.09. 21:20:05

@lajos0:
Miért fizetne bankadót, amikor a jegybank masszívan veszteséges ?
Végül is a Zállam rossz gazda:(

lajos0 2012.01.09. 21:44:26

@leponex: Hát ezt szerintem kötéllel kellett volna honorálni, hogy ezeknek a javainknak is képesek voltak a seggére csapni. No erre milyen választáson és ki adott vajon felhatalmazást. 1990-ben sajnos nem készült vagyonleltár ( nem véletlenül), pedig milyen egyszerűen áttekinthető lenne minden. x párt kormányzott ettől-eddig, az állami vagyon ebből és ebből áll, x dollárt hitelt vett fel a kontónkra, erre x dollár kamatot kell a lakosságnak kifizetni, stb.. Kiderülne ki mit csinált. Ehelyett elég valami baromságot benyomni, hogy "változás" vagy "igen", vagy akármi és mehet a szabadrablás. Csoda hogy eddig nem volt államcsőd.

Szerintem mi most már drukkolhatunk az európai és a globális összeomlásnak, akkor lehet majd esetleg lehet tiszta lappal indulni egy egészen másfajta rendszerben. A kirakatdemokráciák szerintem nem húzzák már sokáig, bár ezt már Marx is megjövendölte :-)

leponex 2012.01.09. 23:28:42

@lajos0:
Olyan szigorú vagy megint azzal a kötelezéssel .-)
Természetesen igazad van a htk-zást illetően, de hát nem tetszettünk forradalmat csinálni.
Ha jól emlékszem, a Károly bácsi se mondott szebbeket az eredeti állami vagyonból történő magántőkefelhalmozás kezdeti bátortalan lépéseiről, de még mindig inkább ez, mint a dicsőséges francia felvilágosító forradalom egykor
:(

Nem lesz látványos globális összeomlás, újabb, szebbnek látszó kirakatok azért készülnek majd. Emlékszem a Tudományos és Fantasztikus Szocializmus tantárgy szívmelengető vízióira...
Lesz még tavasz ...
***

A teljesen megidiótult tóta egykor egész messze látott 2006-ban:

"Na elkezdődött a rosszabbul élés istenigazából, összerakták az elvtársak a présgépet, a miniszterelnök meghúzta a nagy piros kart. Már nemcsak beszélnek róla, de szedik is a sarcot; aztán jönnek a téli számlák, hejhó. Beborult biza, sőt viharzik, nincs tűzijáték.

Ez itt, kérem, a ciklus eleje. Az törvényszerűen szar, az egy ilyen útszakasz. Hegymenet.
Vasfüggöny ereszkedik, és még csak nem is a határra, hanem keresztbe, rá az egész országra. A nappalok is egyre rövidebbek, aztán hideg lesz, hónapokig tartó, komor eső, Malackát kiönti az ár. Odavan az ifjúság, hullanak a levelek, Cseh Tamás gitáron kísér.

Együtt sírok és bazmegolok ezzel a szomorúságba süppedő országgal. Senki se szereti a nyirkos, hideg időt. Mégis untalan eszembe jut, hogy végül is választás után vagyunk. Három hónapja állt fel a kormány. Ez itt, kérem, a ciklus eleje. Az törvényszerűen szar, az egy ilyen útszakasz. Hegymenet. Egyetlen kivétel volt eddig: a Medgyessy–Gyurcsány-ciklus, de arról tudjuk viszont, hogy pont ezzel, pont ők okozták a galiba legnagyobb részét. Most a vetésnek van ideje, nem a disznótornak. Ha Medgyessy nem áll neki azonmód, hogy két kézzel szórja az áldást, most nem ekkora az átok. Ha még egy kis megszorításra is hajlandó – ahhoz képest, ahogy Orbán hagyta a kallantyúkat a saját ciklusvégi dínomdánomja után –, akkor talán egy fekvőrendőrnyi döccenéssel megúsznánk.
Három és fél év múlva jobban fogunk élni, mint most.

Apropó kallantyúk. Bár Gyurcsány szemtől szembe letagadja, a politika mégiscsak egy társasjáték, ahol a nagyobb folyamatok modellezhetők. Vannak is ilyen szimulációk, kipróbálhatja magát akárki a kis játékállamában. Namármost a demokráciaszimulátoroknál a legalapvetőbb, amit minden kezdő azonnal megtesz, ahogy leül: ciklus elején adóztatni, ciklus végén osztani. Egyszerű, mint a faék – persze a többi teendő, pláne igaziból, egyáltalán nem egyszerű. De ez az egy biztos. Gyurcsány, ezt tudjuk, követi a játékszabályt, amit ő úgy fogalmaz meg, hogy „nem lesz választási költségvetés”. Majd most is úgy nem lesz, mint idén. Nyilván kiszámíthatóbb és hatékonyabb lenne, ha évtizedeken át ugyanannyi lenne az adó meg a sajtos pogi ára, de ilyesmi csak az emberöltőnyi diktatúrákban fordul elő, annak meg sok a káros mellékhatása.

A nagy piros kar mellett van még egy csomó apró tekerentyű meg billentyű, sajnos. Az is lehet, hogy máris minden el van cseszve visszafordíthatatlanul, és négy év múlva az államcsőd mélyén fogunk fetrengeni, millforintokkal kitömött szalmazsákokon."

Az talán biztató lehet, hogy a nappalok már egy hónapja hosszabbodnak :)

leponex 2012.01.09. 23:37:19

@lajos0:
Az a Te bajod lajosx, hogy nem fogadod meg Kedves Bárdunk főtanácsolását:

"Nézzük először a számszerű tényeket, aztán a politikai és lelki aspektusokat."

Csak rá kell nézni azokra az aspektusokra, és minden világos lesz és tényszerűen számszeríj.

Gyakoroljad!

lajos0 2012.01.10. 07:36:12

@leponex: Nekem is az volt a meglátásom 2006-ban, hogy az államcsőd veszélye nagyon fennáll, bár már sokkal korábban elindultak az odavezető folyamatok. Amikor úgy voltak képesek szétlopni az elit tagjai a közvagyont, hogy közben még adósítottak is minket elfele, abból látszott a folyamatok iránya. Amikor 2008-ban beköszönt az államcsőd az első lepkefingnyi válságtól az már csak a pont volt az i-n. Most annyi a kérdés, hány IMF hitel lesz még ennek bejelentéséig, és hány ország jelent még addig fizetésképtelenséget :-)

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.10. 09:09:01

@Az igazi sztrovacsek: "Ez Qrvára igaz:

"Washingtonból egy magunkfajta légypiszoknyi állam csak három esetben kap levelet"

Igazad van, régen így volt. Nincs igazad, ma másként van.
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=176645

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.10. 09:12:06

@leponex: "Az talán biztató lehet, hogy a nappalok már egy hónapja hosszabbodnak :)"

Szerencsére más biztató jelek is vannak. :)
kozugyek.blog.hu/2012/01/09/szellemi_bosegsztrajkot_hirdetek

leponex 2012.01.10. 09:25:29

@lajos0:
"Amikor úgy voltak képesek szétlopni az elit tagjai a közvagyont, hogy közben még adósítottak is minket elfele"

Tetszik vagy nem de a kapitalizmus nemzeti burzsoázia ( jól mondtam, ugye ? ) nélkül nettó gyarmatosítás. (Vagy inkább bruttó, mert annak adóját is nekünk kell megfizetni.)

Ha legalább az 'elitnél' maradt volna a szétlopott közvagyon. Ha a hazai újgazdag rétegnek tejelne a feldolgozóipar, a cukorgyár, a MOM, ... , valami még jutna a pórnépnek is.
Én úgy látom, jellemzően baksis fejében csak ( rövidlátó, azonnal gazdagodni vágyó módon ) továbbpasszolták azt külfelé.

Az energiaszektor 8%-os eszközarányos profitgaranciája lehetne címerállat(ság)a e korszaknak.

Az IMF hitel nem a megoldás, hanem az állapot fenntartásának az eszköze, ezért is lehet ez a nyomás a hitelfelvétel kikényszerítésére.

lajos0 2012.01.10. 10:36:32

@leponex: "Az energiaszektor 8%-os eszközarányos profitgaranciája lehetne címerállat(ság)a e korszaknak."

Bizony. Lakatos Pál gondolom szintén náci, mivel ezt leírta :-)

"1995 végén - 1996 elején másról sem szólt a magyar sajtó, mint arról, hogy a privatizáció, nevezetesen az energiaszektor privatizációja sikertörténet. Ezt hangoztatta Suchman Tamás akkori privatizációs miniszter is, aki azt mondta, hogy nem szégyelli ezt, büszke arra, hogy az energiaszektor privatizációja úgy történt, ahogy történt. 1996. február 4-én Kopátsy Sándor közgazdász nyilatkozott erről a Vasárnapi Újságnak, és azt mondta: “Ez a kormány (mármint a Horn-kormány, a szerk.) ezt az energiaszektor privatizációjának hívja, holott egy francia állami vállalatnak adtunk el magyar állami tulajdont, egy olyan monopóliumot, amit nem szabad egyik államnak sem eladni egy másik államnak. Velünk majdnem egy időben az angolok eladtak angoloknak, azaz privatizáltak egy energiavállalatot, s egy hasonló nagyságú, mint a mienk, tizenegyszer magasabb áron kelt el.” Csak emlékeztetőül mondom, hogy a magyar energiaszektort 400 milliárd forintért adtuk el 1995-ben.

– A magyar privatizáción végighúzódik az alkotmányellenesség, a törvényellenesség, hiszen a Parlament nem tartotta be a saját maga által hozott törvényt. Az energiaprivatizáció kapcsán törvénytelenül járt el a Horn-kormányzat is. 1995. augusztus 17-ig a nemzetgazdaságilag fontos ágazatokról jelentést kellett volna terjesztenie a pénzügyminiszternek és a privatizációs miniszternek a Parlament elé. Természetesen ez elmaradt, ezek után nem is privatizáció történt, hanem eladás. Ez az eladás azért furcsa, mert a privatizáció az magánosítás, itt pedig az energiaszektor állam és állam között cserélt gazdát. Semmi meg nem magyarázhatja, hogy miért történt ez, ráadásul egy olyan adásvételi szerződésben, amely eszközlekötési 8 %-os nyereséget garantál az elkövetkezendő időben.

– Ez az évenkénti 8 %-os garantált nyereség sokáig vitatéma volt, hiszen erről nem lehetett olvasni dokumentumszerűen sehol sem, mert titkosították a szerződéseket. Mindez csak véletlenül derült ki, és a magyar kormány akkor azt mondta, szó sincs arról, hogy ők garantálták volna a 8 %-os biztos nyereséget a vevőnek.

– A titkos kormányhatározatoknak pontosan ez a problémájuk, mindent le lehet tagadni, miután titkos. A közvélemény tájékoztatása olyan fontos kérdésben, mint az energiarendszer privatizációja, nem tagadható meg. Hiába hazudozott összevissza a Horn kormányzat, ez a 8 %-os eszközarányos nyereség garantált volt, de meg kell nézni, hogy mi történik, amikor például a bükkábrányi bányánál nem építheti fel a német vevő az erőművet. Merthogy a lehetőségét odaadták a francia vevőnek, csak ők építhetnek ott a külszíni fejtésre erőművet. Részint nincs is rá szükség, részint pedig egy iszonyatos nagy gazemberség, mert a kormányhatározat, amelyet oly mértékben eltitkosítottak, hogy még a saját közigazgatási apparátusuk sem tudhatott róla, most jó pár év múlva nagyon csúnyán visszaütött. Több tízmilliárd forintot kénytelen visszafizetni a magyar állam a vevőnek azáltal, hogy ezt a beruházást nem volt képes megcsinálni. Annyit azért hadd mondjak, hogy ez a négyszáz milliárd forint méreteiben mennyit jelent. Az energiarendszerünk újra előállítása, amennyiben ez az akkori árakon megtörtént volna, 4500-5000 milliárd forintba került volna."

leponex 2012.01.10. 11:50:30

@lajos0:
"Lakatos Pál gondolom szintén náci, "
Azt nem tudom, de Kopátsy biztos, hiszen küzdött a komcsik ellen ;-)

Az igazi sztrovacsek 2012.01.10. 12:51:16

@lajos0:
@leponex:

Hát mit mondjak...!?
A zember olvassa amit irkátok, oszt néz mint Jani a moziban.
Két ehetőség van:
1.Olyan filozófiai magasságokban cseréltek eszmét, hogy azt a magam fajta mezei honpolgár képtelen követni.
2.Játsszátok az agyatokat, mert képtelenek vagytok beismerni, hogy sajna rossz lóra tettetek.
Mikor éritek már föl ésszel, hogy a politikában nincsen tegnap?
Teljesen mindegy, hogy mi és hogyan VOLT, a lényeg az hogy most mi VAN.
Az hogy mi LESZ, csupán annyiban érdekes, hogy miként alakul a VAN.
Mert ha úgy alakul a VAN, hogy nem jön be a tervezett LESZ, akkor azonnal alakítanak a VAN-on, és újra tervezik a LESZ-t.

lajos0 2012.01.10. 13:51:16

@Az igazi sztrovacsek: "Játsszátok az agyatokat, mert képtelenek vagytok beismerni, hogy sajna rossz lóra tettetek."

Részemről nem lóversenyezek. Politikusban meg csak akkor bízom, ha már kihűlt. Méla undorral szavazgatok a legkisebb rossznak gondoltra már 18 éve. Legutóbb az LMP-re, de nem vagyok a rajongójuk, csak nem volt más lehetőség, ha a se Gyurcsány, se Orbán, se Vona kitételemnek meg akartam felelni. Szánom azokat akik képesek rajongani bármely politikusért, hiszen nem arra valók.

"Mikor éritek már föl ésszel, hogy a politikában nincsen tegnap?"

Hát én pedig szeretem a seggszáj rovatokat, ahol el lehet olvasni egyes nagyjaink, milyen eltérően látnak kérdéseket kormányon és ellenzékben.

"Teljesen mindegy, hogy mi és hogyan VOLT, a lényeg az hogy most mi VAN."

Én kérek elnézést, de engem érdekel. A szavazatomat pedig a múltra tudom alapozni, hiszen, hogy mi lesz azt egyetlen politikusnak sem szabad elhinni, mert az még sosem lett. Mindig az van, hogy most még kicsit szar, de majd jó lesz :-)

leponex 2012.01.10. 15:18:55

@Az igazi sztrovacsek:
Na most jól lebuktam én is :(
Pedig hegyek tornyosulnak köztem és a lajosx között, elég ha csak az én végtelen türelmemre, megértésre, együttműködésre való hajlandóságomat nézed, szemben a lajos állandó kötelezésével, utálkozásával, állhatatlanságával :))

Az 1. ehetőséget nem tudom hova tenni, bár ha az energiaszektor emlegetett privatizációjára gondolsz, akkor nagyon sokan veled együtt szintén csak néztünk mint a Jani ismerősöd... Még a most Van-ban is, nem csak a tegnap-VOLT-ban.

a 2. ehetőségedet kóstolva ezek szerint mindenki rossz lóra tett, - veled együtt - ha csak nem Svédországban, Norvégiában, esetleg a németeknél adtad le a szavazatodat mint odavalósi álompolgár:)

A VOLT-VAN-LESZ trichotómiád meg lóversenyzik a 'miénkkel' ;-)

Az aspektusokról viszont egy szavad sincs, pedig Kedves Bárdunk szólt, van belőlük kettő darab. Nézz már rájuk legalább!

Anselmo 2012.01.10. 16:40:34

Negatívak vagytok, nagyon. Mondjatok már valami jót szegény Bárdról és a főnökéről (a főnökéről én tudok jót mondani: nem ő kormányoz).

Az igazi sztrovacsek 2012.01.11. 10:27:56

Ajánlom értő olvasásra.

hvg.hu/w/20120111_kapanyel

"Lesznek a piacon még mindig olyanok, akik nemzeti büszkeségből akarnak nagyobb kenyeret sütni. És ha a magyarok ezt újra beszopják, akkor meg is érdemlik."

"Igaz, igaz, Vánnyadt Ványatovics Vinyov."
Mintha magam mondtam volna."

Csak én ezt úgy fogalmaztam meg itt már nagyon sokszor, hogy szép dolog a mgyarság tudat, csak kár hogy nem adnak érte a boltban semmit.
Na meg az ilyen "csacskaságok"......
"Választott nép vagyunk, Mária országa, velünk a Gondviselés"

lajos0 2012.01.11. 11:06:59

@Az igazi sztrovacsek: Meg egyszerűen nem lehet a hazafiságot sem privilegizálni, ráadásul nincs is meghatározva a fogalom pontos jelentése. Politikusi butaság, mint hasonlóan a demokrataság privilegizáláshoz. Nekem egyik párt se akarja elmagyarázni, hogy mikor vagyok jó magyar, meg jó demokrata, mert fogalmuk sincs egyikről sem. A pártok jobban tennék, ha a gazdasággal foglalkoznának, ahhoz viszont mindegyik tök hülye. Nagyobb kenyeret itt már semmiből sem lehet sütni, IMF-hitelből sem, hiszen a hitelből finanszírozott növekedés sosem ért hajítófát sem, ebbe már a Kádár-rendszer is belebukott.

Anselmo 2012.01.11. 11:28:38

@Az igazi sztrovacsek: "Lesznek a piacon még mindig olyanok, akik nemzeti büszkeségből akarnak nagyobb kenyeret sütni. És ha a magyarok ezt újra beszopják, akkor meg is érdemlik."

Magyarországon ez a veszély nem fenyeget, mert az esetek 90%-ában csak olyan kontextusban beszélnek a magyarságtudatról, amelyben az idézeted is.

Egyébként az alapállítással sem értek feltétlenül egyet, mert a németek biztosan büszkék a német kocsik minőségére, az amerikaiak meg kb mindenre amit csinálnak, és ebben van egy nagy adag nemzeti büszkeség.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.11. 15:51:59

@Anselmo:

A német és amerikai helyzetet én is így látom. Ugyanakkor a Nationalelf kifejezést nem sajátította ki egy párt sem. Még a national-t sem. Németországban (pedig pár kampányt már végigkövettem) soha nem hallottam még olyat, hogy aki német, velünk tart.
Hozzáteszem, annak is van egy kis bája, amikor az egymás között házasodott törökök, az egymás között házasodott chilei menekültek (Volt NDK sokat befogadott) gyerekei, kik ránézésre egyértelműen törökök illetve chileiek, büszkén vallják magukat németnek. És ez ellen a többi német nem igazán tiltakozik.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.11. 21:20:36

@lajos0: "nem lehet a hazafiságot sem privilegizálni" "hasonlóan a demokrataság privilegizáláshoz" "jobban tennék, ha a gazdasággal foglalkoznának, ahhoz viszont mindegyik tök hülye"

Ennél eleresztettél már jobbat is. Áruld el, hogy ha sem a hazafiság, sem a demokrataság nem kellően konkrét és megfogható, mitől lenne az a gazdaság, és rajtad kívül ki érthet még hozzá? Nosza, adj tanácsot kíváncsi híveidnek.

pástétom 2012.01.12. 17:15:49

"Azzal a Gyurcsánnyal szemben, aki alig hat hét alatt a parlamenti küszöbig vitte a DK-t"

Háát, a mai friss Szonda Ipsos felmérés mást mutat. 3% és ez az LMP eredményétől is messze elmarad. De tény, hogy decemberben még jobban állt a DK a közvéleménykutatásokban. Mi történt?

leponex 2012.01.12. 20:38:51

Jó Gréczy Zsolt Walesi Bárdunk!

Fokozódik a nemzetközi helyzet, ilyenkor különösen fontos, hogy a dolgozó rétegeknek pontos képet fessenek a valóságról a média szorgos munkásai. Különösen, ha valaki Gyurcsány Ferenc Főtanácsolója.

"Azt azonban nehezen viselem, amikor valaki "akározza" azt az embert, akinek jószerivel az egész politikai pályafutása a diktátor Orbán elleni küzdelemben telik."

Nem biz a! Mi se viseljük!
Szívünk minden kihűlt melegével támogatnánk 'azt az embert' a diktátor elleni több évtizedes kitartó harcában, amikor nem akárki, hanem 'az az ember' emígyen zörren ránk:

"Orbán nem egy diktátor, Magyarország nem egy diktatúra"

Drága Bárd Urunk!

Nem csak egy világ, de egész köztársaságok omlanak össze bennünk, elsőtől a harmadikig ( és tovább, tovább !! ), most akkor mi van??

Csoda, hogy ennyire szét van szakadozva a Demokratikus Ellenzék? Egyik nap még diktatúra, a másik nap meg már nem.

Mihez kezdünk most, ha elvették kedvenc csörgőnket?

lajos0 2012.01.12. 21:26:27

@Vértes László: Ha ennél a garnitúránál többet értek hozzá, az még mindig nem kompetencia :-) De a gazdaság eredményeit lehet mérni: nemzeti vagyon nagysága, eladósodottság, költségvetési bevételek, stb. A hazafiság vagy a demokrataság számszerűsítése ehhez képest nehézkesnek tüník, bár biztos születtek már remek szakdologozatok a kérdésről.

lajos0 2012.01.12. 21:37:23

@leponex: De diktatúra ez bizony, csak Fletovics akkora államférfi, hogy még a diktátor zoorbánt is megvédi, ha a hazáját támadás éri.

Ráadásul azt mondta:

"Egy felelőtlen ellenzék kormányon is felelőtlen lesz. Én pedig nem akarok teljesíthetetlen várakozásokat ébreszteni az emberekben"

Szerintem semmiféle várakozásokat nem tud kelteni a zemberekben, az még egy egy 8-10 államcsőddel arrébb van, hogy Ferencünket széles tömegek várják vissza, de hát had higgye ezt.

leponex 2012.01.12. 23:47:41

@lajos0:
Azért engem szíven ütött ez a kevély, ellentmondást nem tűrő rideg elutasítás, tagadása a létvalónak, hogy márpedig itten nincsen diktatúra, de még a Zorbán sem diktátor.

Az ötszázezer tüntető kivonulása a zsarnokságról szóló komor versssorokra intonálva fel .. azaz leemelő volt. Ötszázötvenezer láncszem bandukolt rettegő, összeszoruló szívvel.
Sokukat otthon az asszony/férj/barát/barátnő/öleb/cicuska/... várta, de csak egy iparosra leltek hazaérvén:
' s lesz az öledben ringó
feleség ringyó;'

Valljuk be, ritkán tesznek egyszerre ennyi polgárt lóvá :)
Nagy felelőtlenség.

Némi reményre ad okot, hogy Ferenc testvérünk belátta, még egyszer nem akar felelőtlen kormányfő lenni.

Én mindig bíztam abban, hogy Kedves Bárdunk egyszer felnő a feladathoz, és végre bölcs tanáccsal látja el Ferencet!

KÖSZÖNJÜK ZSOLT !!

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.13. 08:56:21

@lajos0: "De a gazdaság eredményeit lehet mérni: nemzeti vagyon nagysága, eladósodottság, költségvetési bevételek, stb. A hazafiság vagy a demokrataság számszerűsítése ehhez képest nehézkesnek tüník"

Azért az sem mindegy, milyen a nemzeti vagyon struktúrája, stb.

Most már látom, miért nem írsz blogot. Könnyű mindent megkérdőjelezni, az az okosság látszatát adja. Sokkal nehezebb értelmes összefüggéseket állítás formájában megfogalmazni.

Ugyanakkor erre van az út előre, biztatlak ismét, hogy mások mozgalmának piszkálása helyett indíts saját műhelyt.

lajos0 2012.01.13. 09:56:15

@Vértes László: "Azért az sem mindegy, milyen a nemzeti vagyon struktúrája, stb."

Viszont a lukas gatyánk,ami a nemzeti
vagyon helyett maradt, struktúrája annyira nem lényeges.

"Most már látom, miért nem írsz blogot. Könnyű mindent megkérdőjelezni, az az okosság látszatát adja. Sokkal nehezebb értelmes összefüggéseket állítás formájában megfogalmazni."

Nincs olyan feltétele a blogírásnak, hogy értelmes összefüggéseket kellene állítás formájában megfogalmazni. A blogok 99 %-a lehúzhatná a rolót.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.13. 10:22:39

@lajos0: "Nincs olyan feltétele a blogírásnak, hogy értelmes összefüggéseket kellene állítás formájában megfogalmazni."

Stílusodról az alábbi vicc jut eszembe:
- Rabbi, why do you always answer a question with a question?
- Do I do that?
süti beállítások módosítása