Vége a hisztinek: Orbán Viktor politikai, gazdasági és kommunikációs szmpontból is megbukott. Évtizedes hazudozásai után most koppan a medence alján. Így jár az az ember, aki minden reformra azt mondta, hogy nemzethalál: a tandíj is, a vizitdíj is, a kórházi napidíj is. Meg az önkormányzatok és az államigazgatás átszervezése, meg a pártfinanszírozási törvény. Kicsit kevesebb, amúgy az országot előbbre vivő dologra kellett volna azt mondani, hogy rossz, kártékony, elmebeteg, hebehurgya és így tovább - most lenne képessége a cselekvésre.

Ám hogyan is nyúlhatna valaki az egészségügyhöz, az oktatáshoz, a nyugdíjhoz, bármihez, ha eddig az ellenkezőjét mondta annak, amit tennie kellene. Még a végén kiderülne, hogy az volt az út, amit Gyurcsány, majd Bajnai csinált. Márpedig a beismerésbe Orbán belehalna.

Muszáj tehát rögzíteni a tényeket: Gyurcsány a világválság szorításában - és magánnyugdíjak ellopásáról szó sem volt - 4 százalék alá vitte a költségvetési hiányt, s amikor a jelenleginél sokkal brutálisabb válság volt, az IMF-fel gyorsan megállapodva védőhálót vont az ország alá. Gyurcsány hiteles volt az IMF számára - Orbán, aki ezen a téren is elszúrta a becsületét, nem az. Gyurcsányt hitelesítette sikeres konvergencia-programja, amelynek következtében nem csak a hiány csökkent, hanem az infláció is, és pluszba fordult a külkereskedelmi mérleg. Bajnai Gordon pedig részben tovább vitte, részben új elemekkel egészítette ki a válságkezelést, kiegyensúlyozott pályán adva át a kormányrudat.

Orbán 18 hónapos vesszőfutásának oka leginkább Öszödön kereshető. Annyira mindent feltett a "hazugságbeszéd" hazug koncepciójára, hogy képtelenné tette magát a kormányzásra. Ugyanis ha a politikai ellenfél hazudik, akkor ő nyilvánvalóan igazat mond. Mostanra viszont már az elvakult fideszes is láthatja, ha kinyitja a szemét: Orbánnak, bizony, egyetlen mondata sem állja ki az igazság próbáját.

Orbánnak hagynia kellett volna dolgozni a 2006-2010 közötti kormányt, nem az utcára vinni a csürhét, és mindenhol arról óbégatni, hogy ezek mindent tönkre tesznek, ami ráadásul nem volt igaz, sőt.

2010 tavaszán a Fidesz és elnöke hátradőlt, hogy most jön 20 év nyugi a centrális akármiben, beposztolva a helyekre a cimbiket, a többi pedig megy a magától. Azzal nem kalkuláltak, hogy a világ mélyen megveti őt és demokráciapusztító rendszerét, és egyre jobban zavarja a valódi döntéshozókat a felesleges, teljesítménnyel alá nem támasztott hepciáskodás, a bunkóság, a törpe erőlködése, hogy nagyobbnak látsszon. Orbán nem magyar nemzeti hős, aki szembe mert menni a gonoszokkal, hanem közönséges lúzer, aki annyi kárt okozott a hazájának, hogy lassan tényleg 1944-ig kell visszamenni a történelemben.

Őszöd igazságbeszéd volt, hogy ami addig történt az országban, nem mehet tovább: Orbán pedig hazudott Őszöd előtt, és azóta is. 2006-2010 a pénzügyi egyensúlyról, a reformokról, a fejlesztésekről szól. Most jön az egyensúlytalanság, a reformképtelenség, és még csak nem is épül semmi az országban. A diktatúrán kívül.

Az Orbán-kormány így nem maradhat. Rossz lesz sétálni levágott jobbkézzel, de járni ettől még lehet, sőt, értelmes döntéseket is lehet hozni. A parlamenti többség ma még megvan hozzá. Két útja van immár a vezérnek: vagy megtagadja saját tízéves mondatait, tetteit és megfizetve ezek politikai és erkölcsi árát, bocsánatot kérve a haza polgáraitól elkezd dolgozni, vagy tartja a magát a spekulánsok "báncsák" a forintunkat című maszlaghoz, és csődbe viszi Magyarországot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr923410826

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyorshír: A Matolcsy leminősítette a Moody's-t 2011.11.28. 21:58:58

Belső forrásból értesültünk, hogy a világszerte megismert gazdasági elemző, Matolcsy ma este leminősítette a Moody's-t. Az elemzése kitér arra is, hogy a a leminősítés indokolt a cégnek a haldokló világgazdaságba ágyazottsága miatt. A tanulmány egyútta...

Trackback: Őszöd igazsága megfojtja Orbánt 2011.11.26. 00:43:02

Azzal nem kalkuláltak, hogy a világ mélyen megveti őt és demokráciapusztító rendszerét, és egyre jobban zavarja a valódi döntéshozókat a felesleges, teljesítménnyel alá nem támasztott hepciáskodás, a bunkóság, a törpe erőlködése, hogy nagyobbnak látsszon.

Trackback: Ez is eljött 2011.11.25. 17:08:32

Mióta eljöttünk otthonról, elég szép ívet ír le az én hazavágyódásom, de nem is ez a jó szó, mert nem vágytam haza, hanem inkább ahogy az én és Magyarország viszonyát láttam, hogy mennék-e haza.A legelején volt, hogy még nagyon erős kapcsok voltak haza...

Trackback: A "Tedd A ánuszszaggató Seggembe" Fideszben már zúgolódnak Matolcsy ellen 2011.11.25. 16:57:25

 Kifele még nem mutatják, de a szopósállat nemzetgazdasági miniszter elmúlt napokban bemutatott szereplése erősen masztizta a fideszes képviselők lojalitását. A képviselők közül egyre többen értetlenkednek, hogy miért a „fantaszta” ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leponex 2011.11.26. 09:47:12

@Az igazi sztrovacsek:
:)
Nekem meg a bölcs rabbi esete jut eszembe a szakértőkről - 20 év után :) -, amikor tanácsért fordult hozzá egy ember, hogy döglenek a libái, mit csináljon.
Tedd ezt, ... tedd azt..., az öreg elment, azán visszajött: 'rabbi, megdöglött az össze libám!'
Kár, pedig még mennyi jó ötletem lenne ...

"Ha a nyugdíjat máról holnapra csak abból az összegből fedezik ami befolyt járulék formájában, másfél millió nyugdíjas fog éhen dögleni. "

Mértéktartás, vén sztrovacsek, mértéktartás... Éhen azért nem szoktak halni hazánkban már régóta...

Ezért is oly nevetségesen ostoba a manyup körüli hiszti, amikor a nyugdijak fedezetének negyedét ( nem harmadát, mint tévesen írtam régebben ) magánszámlákra utalták és azt külföldi alapkezelgetőkre bízták jó pénzért.)
Államadósság lett belőle, nem kicsi, hanem nagy!
Ezt hívják a ballib oldalon megtakarításnak.

leponex 2011.11.26. 09:53:35

@diesel12:
Hát igen, a Bokros ... az volt az igazi!
Meg amikor még három tenger mosta határainkat ... Lóháton deriváltunk ... Ó be szép is volt!

Orangekiller 2011.11.26. 11:15:58

Bóvli Viktor ,
Gratulálunk csődbe viszed Magyarországot !!

Elvisz Prézli boulevard 2011.11.26. 11:25:51

Meglátjátok minden fasza lesz rövidesen, csak adjatok még egy kis időt a nemzet vezetőjének!

citromlány 2011.11.26. 11:26:56

Nem értek egyet Gréczy-vel, mert nem csak 60 hanem legelább 160 év óta nem volt ilyen alávaló hazug idióta tolvaj kormmányunk, aki ennyit ártott az országnak.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.11.26. 12:28:50

@desw: "A poszt arról szól, hogy Orbánék a 8 év ellenzéki szerepben minden reformot megtorpedóztak, most meg pont azokat akarják/kell megvalósítani. Akkor miért/mire"

Meredeket fogok kérdezni. Olvastad valaha a gyurcsányi egészségügyi reform tervét? Ki mered jelenteni, hogy egyáltalán létezett ilyen?

Kb. egy éve rákerestem, nyoma sincs. Ha valaha volt, jól titkolták. Annyi látszott belőle a gyakorlatban, hogy az értékes kórházingatlanokat átadják a haveri körnek, aztán a többit majd leimprovizálják.

Szabad az ilyen reformot megtorpedózni? Bizony szabad.

Az a véleményed, hogy a Fidesz is pont ilyen reformokra készül? Torpedózd meg őket. Ez állampolgári felelősséged. Persze ehhez ki kell fejteni, pontosan mi az igazságtalan a tervezett reform(ok)ban.

A kormány elvesz a szegényektől, és a gazdagoknak ad? Gyúrj rá az agyizmodra: verteslaszlo.blogspot.com/2011/11/adokalkulator-es-anomaliak.html

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.11.26. 12:33:36

@desw: "az igény generálja a kínálatot"

Nagyon érvényes gondolat. Ennyiben tehát tényleg nehéz az aktívak és az eltartottak között együttműködést létrehozni. Nem is közöttük kell, hanem a jobb- és baloldali aktívak között, valamint ettől elkülönítve, a jobb- és baloldali eltartottak között.

Ez egyáltalán nem lehetetlen, és nagyon eredményes lehetne.

atila68 (törölt) 2011.11.26. 12:51:18

Tegye fel a kezét aki járt a moodys.com oldalon!

Kedves Zsolt!
Javaslom önnek is keresse fel.

Orangekiller 2011.11.26. 13:28:47

Kancsi Matolcsy : Mi biztosítást szeretnénk kötni

IMF = Insurance Matolcsy Fund

diesel12 2011.11.26. 13:55:15

@leponex: Nem a Bokros nem az igazi volt, hanem az egyetlen eddig. Ez nem az o erdeme sajnos, hanem a tobbi volt gerinctelen igergeto vagy fogalmatlan politikus
Te pedig, mar elnezest de egy cinikus seggarc vagy. Pont mint a nemzeti hosod meg a csapata. Engem annyira nem erint, nem Magyarorszagon elek regota, de az, hogy te ezt jonak latod ami most van, az nem engem hanem teged minosit. Mert akarmit allithatsz, de Magyarorszag tiz-tizenot evre megint lemaradt a celjaitol. Luzer hely, luzer emberekkel. De buszke, igaz, cinikus magyarok legalabb vannak mint te! Hat orulj, es ugralj a szemetdomb tetejen! Felolem meg 20 evig! A gyerekeidnek is sok sikert abban a becsuletes es abszolut nem irigy tarsadalomban, amelynek fontosabb a maga igazanak bizonyitasa, mint a jo ut fele haladas. Barmi aron!

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.11.26. 14:14:24

@atila68: Javaslatod alapján megnéztem a moodys.com-ot.

Valaki okos magyarázza el nekem, hogy lehet valami "bóvli" 9-10%-os kamattal? Ennyi a pillanatnyi kötvénykamatunk, miközben minősítésünk "bóvli".

A bóvli klasszikus esete a cári oroszország kincstárjegye, illetve minden mai értékpapír, amelynél komoly a veszély, hogy a cári papírokhoz hasonlóvá válik.

Most viccen kívül: úgy látjátok, hogy ma jelentősen nagyobb a magyar államcsőd veszélye, mint 2009-ben, Gyurcsány úr idején? Rosszabb ugyanis a minősítésünk, mint akkor volt. Reális ez?

Ha igen, akkor azt kéne még megmagyarázni, hogy lehet, hogy Gyurcsány úr kamatcsúcsa 14,5% volt, szemben a mostani 9,5%-kal. Rosszabb a besorolásunk, de jobb a kamatunk? Miféle logikát tükröz ez? (Tudom, a kamat = báziskamat + kockázati felár) Csakhogy ahol alacsony a bázis, mert alacsony az infláció, ott mitől nagyobb a bedőlés veszélye? Toljátok össze az agyatokat, és csiholjatok elő valami hihető választ.

Egy másik érdekesség a Moody's oldalán: a francia állampapírok leminősítése nem akként jelenik meg, hanem ebben a formában: emelkedtek a francia államkötvények hozamai! Nem gyanús ez egy kicsit? Mintha a dolog lényege nem a kockázat, hanem az annak minősítésével elérhető extra kamat lenne... A rendszer mintha a spekulánsokat igazítaná útba, hogy melyik az az egyébként stabil ország, amelyből kicsikarható még egy kis hozam. Igazítsatok ki, miben tévedek?

Köszönöm a javaslatot, hasznos volt az oldal. Te is ezekre a szempontokra gondoltál?

desw 2011.11.26. 14:19:45

@Vértes László:
"Az a véleményed, hogy a Fidesz is pont ilyen reformokra készül? Torpedózd meg őket. Ez állampolgári felelősséged. Persze ehhez ki kell fejteni, pontosan mi az igazságtalan a tervezett reform(ok)ban."

Kifejtenéd, hogy a Fidesznek pontosan mik voltak a szakmai érvei a vizitdíj, a napidíj és a tandíj ellen? Pesze a szokásos népírtás, nácizás, neazemberekkelfizettessékmeg -en kívül.

"Nagyon érvényes gondolat. Ennyiben tehát tényleg nehéz az aktívak és az eltartottak között együttműködést létrehozni. Nem is közöttük kell, hanem a jobb- és baloldali aktívak között, valamint ettől elkülönítve, a jobb- és baloldali eltartottak között."

Álomvilágban élsz! Az eltartottat nem az fogja érdekelni, hogy jobbról vagy balról ígérnek, hanem pusztán csak az, hogy melyik a több. Jelenleg két módon kerülhetsz hatalomra:
1. hazudsz a kampányban: megígérsz mindent, hogy nyerj, de nem hajtod végre.
2. be is tartod az ígéreteidet -> ez a rosszabb, lásd Medgyessy

desw 2011.11.26. 14:25:30

@Vértes László:

"Csakhogy ahol alacsony a bázis, mert alacsony az infláció, ott mitől nagyobb a bedőlés veszélye?"

Talán csak az elmúlt másfél évre kellene gondolni, nem? Utólag kivetett adók, végtörlesztés, kapkodás az SZJA-val és mindennel, pökhendi megnyilvánulások a kormány részéről, ...

diesel12 2011.11.26. 15:21:10

Elkeserito, hogy meg mindig sokan kulso tenyezokben keresik a hibat. Lehet, hogy spekulansok is vannak a hatterben, de azert leht, hogy a gazdasagpolitika amit a kormany folytat az egy kicsit, tervezetlen, kovetkezetlen, kovethetetlen es nem tul hatasos? Ez elo sem fordulhat? Mi lenne akkor ha valaki vegre belatna, hogy ez nem feltetlenul volt szerencses probalkozas? Hogy csodot mondott a orbani gazdasgpolitika ez nem kerdes, csak a hiveiknek nem tunik rossznak. Ok meg mindig mindenhol konspiraciot es tamadasokat sejtenek.

desw 2011.11.26. 15:50:31

@diesel12:
"Elkeserito, hogy meg mindig sokan kulso tenyezokben keresik a hibat."

Sajnos sokkal egyszerűbb másokat ( karvalytőke, multik, zsidók, köcsögszomszéd, gazdagok, ...) hibáztatni, mint belenézni végre abba a kurva tükörbe és önkritikát gyakorolni. Amíg a valódi problémák helyett csak az álproblémákra keressük a "megoldást", addig ennek az országnak nincs jövője.

A T. állampolgárok azt hiszik, hogy csak a csúnya-gonosz Hornt, Orbánt, Gyurcsányt, ... kell elüldözdni és minden magától jobb lesz...

Pedig csak annyi változik 4 évente, hogy a 10 millió állampolgár által egyre nagyobbra összehordott ganyédombon más lesz a kiskakas.

Orangekiller 2011.11.26. 16:03:33

@Vértes László:
Gratulálok, a gyurcsányi kamatpálya csúcsát
akarod összehasonlítani az épp most brutálisan
megemelkedett de valószínűleg a csúcsot még messze el nem érő 9,5% al
Több mint valószínű Gyurcsányt sem 14,5 % nál minősítették le
Felfelé van tér bőven, ebben a bóvli osztályban az etalonnak számító görög hozamok : 10 éves 30%-on a 2 éves pediglen tessék kapaszkodni 122%
Még egy fontos gondolat: Gyurcsány alatt a magyar kötvényeket vették a nyugdíjpénztárak és a bankok is , de mára egyszereplős lett a piac maradtak a külföldiek. Mondhatnák úgy is bóvli Viktor az adósságfinanszírozást kiszolgáltatta a külföldi spekulánsoknak !!! - mester munka

leponex 2011.11.26. 16:06:28

@diesel12:
Élhetnél éppenséggel itthon is, barátságos és korrekt jelzőid oly ismerősek :)

Bokros úrról rengeteg szó esett már itt is, hát hadd lássuk akkor, szerinted mi volt az a mindmáig utánozhatatlan a csodatételében? De komolyan, ha már ennyire unikálisnak látod.

Csődgondnoknak megtette - igaz nagyon rövid időre, 'szakértők' jelentős részének az volt a véleménye, hogy több kárt okozott hosszabb távon mint hasznot azonnal.
No, hát lássuk akkor érveidet!!

desw 2011.11.26. 16:10:01

@leponex:
"No, hát lássuk akkor érveidet!! "

A TV-ben volt, vitathatatlan érdemei vannak Bokrosnak.

leponex 2011.11.26. 16:23:06

@Orangekiller:
"Még egy fontos gondolat: Gyurcsány alatt a magyar kötvényeket vették a nyugdíjpénztárak "
:)))
AZT a kötvényt vették a pénztárak, amit azért kellett kibocsátani, mert az állam odaadta nekik INGYEN a járulékot, hogy megvehessék azt a kötvényt. Viszont a nyugdíjakat ki kellett fizetni.

Tipikus példája annak, hogyan lehet a legnyilvánvalóbb ostobaságokat rezzenéstelen arccal újra és újra előadni :)

leponex 2011.11.26. 16:24:18

@desw:
'vitathatatlanok' az érveid, valóban :))

desw 2011.11.26. 16:29:19

@leponex:

"'vitathatatlanok' az érveid, valóban :)) "

Örülök, hogy így látod! Te is meggyőztél engem az 1998-as Orbán kormány "szuper" gazdaságpolitikájáról.

leponex 2011.11.26. 19:12:54

@desw:
:)
A 1998-as kormány 'szuper' gazdaságpolitikájáról meg a HirTv-n voltak a vitathatatlan érvek ;-)

Én azért ennyire nem voltam elámulva tőlük akkor sem, bár kétségtelenül a legsikeresebb időszaka volt ez a xxxváltás időszakának:))
Az Orbán 2.0 meg majd 14-re kiderül, mit hozott.

Orangekiller 2011.11.26. 20:22:34

bóvli leponex:
Ha-ha-ha
A tőkefedezeti nyugdíjrendszer és ígérgetős bóvli Viktor nyugdíjrendszere között azért fényévnyi a különbség - főleg ott ahol elöregszik a társadalom. Meg kell kérdezni a lengyeleket, cseheket, szlovákokat hogy ott miért van mégis Manyup rendszer ráadásul az elrabolt 3000 milliárdból bóvli Viktor csak 1400 milliárddal csökkentette ez év nyarán a forintban denominált adósságot ami mostanra vissza is nőtt. Hol van a másik fele az 1600 milliárd és hol van a visszanőtt államadósságból felvett összeg?

Orangekiller 2011.11.26. 20:26:01

@leponex:
Már most kiderült Bóvlik vagytok - nagy nullák
akiket saját fideszes választóik fognak felkoncolni

Betelgeuse-2 2011.11.26. 21:02:46

@Vértes László: 11.25-i 16:58-as bejegyzésedhez. Köszönöm a dícséretedet, nem érzek benne iróniát, a valóságot írtad le. Hogy mi a véleményenm az Orbán-rezsim ellenzékéről? LMP impotens, amellett ők sem különbek (lásd Karácsony Gergely nem visszalépését), Vona katasztrofális, MSZP gyenge. Sajnos ez van. Mindazonáltal, ha Vonáékat kihagyjuk, akkor elmondhatjuk, hogy az Orbán bandának nincs aljas, erkölcstelen és fröcsögő ellenzéke.

lajos0 2011.11.26. 21:06:22

@Vértes László: Hát minél rosszabb a besorolás annál nagyobb kamatot kell fizetni, hogy valaki megvegye. A bóvli alatt még van 10 kategória egész a fizetésképtelenséget jelentő D-ig. Persze azóta is a minősítők orra alá dörgölik, hogy a Lehmann Brothers esetébe csupán 22 kategóriával lőttek mellé egységesen.

Én befektetőként, vagy ha úgy jobban tetszik spekulánsként csak a Dagongot figyelném, mert ha a kifizethetetlen adósságot felhalmozó USA a legjobb kategóriában van, akkor nagyon durván kilóg a lóláb. De vicces volt most a Franciák visszanyesése ( pedig teljes joggal történt, hisz a görög államot nagymértékben finanszírozzák a francia bankok), majd az orrukra koppintottak valahonnan, és egyből jött ez az átlátszó duma a téves leminősítésről.

lajos0 2011.11.26. 21:39:26

@desw: A Fidesz akkor demagóg kérdésekkel operált, ahelyett, hogy a valódi kérdést tette volna fel: lehet-e profitorientált a hazai egészségügyi ellátás. Nekem a vizitdíjjal semmi bajom nem lett volna. Bár volt, hogy egy nap 3x fizettem be a körzetinek, és továbbra sem volt nekem képes egy cégalapításhoz szükséges igazolást kiadni. Ezzel inkább volt bajom.

Végül bementem a rendőrségre, és ott asztal alól megvehettem 8 ezerért egy előre kiállított, orvosi pecséttel is ellátott igazolást. Gondolom nem szokatlan Magyarországon.

lajos0 2011.11.26. 21:44:26

@desw: Nem Megyó 100 napos programja amortizálta le a gazdaságot teljesen. Legalább is a számok nem ezt igazolják.

"A két nagyarányú béremelés után (I. Orbán-kormány és Medgyessykormány) az államháztartás hiánya is csökken, a 2001. évi 9,2%-ról 2004 végére (Medgyessyt 2004 szeptemberében buktatják meg) 6,4%-ra. Ebből látható, hogy nem a száznapos program az újbóli eladósodás oka! A GDP-arányos államadósság 2002–2004 között elkezd fölfelé kúszni (45%-ról 59%-ra), de nem a béremelések miatt, hanem azért, mert elfogyott a privatizálandó vagyon, illetve Medgyessy nem is akarta folytatni a megmaradt nemzeti vagyon kiárusítását. A kamatos kamat törvényeiből következett az újabb lassú adósságnövekedés.

Az adósságnövekedés majd a Gyurcsány-kormány idején lódul meg, és 59%-ról fölugrik az 1992-es csúcs közelébe, 80% fölé. Csak 2006-ban 1700 milliárd forinttal (tízmilliárd dollárral) nő az államadósság, de a nemzeti adósság (lakosság, önkormányzatok, vállalatok) újabb 1700 milliárd forint növekedést mutat ebben az évben: Magyarország adósságállománya egyetlen év alatt 20 milliárd dollárral nőtt! Közben 2007-ben megkezdődik a kapkodás („Őszöd-szindróma”), indul az újabb megszorítócsomag, a reálbérszint „dinamikusan” csökken, elenyészik a 2002 után elért eredmény. Az újabb eladósodási hullám oka a voluntarista gazdaságpolitika, a felelőtlen állami gazdasági szerepvállalás: pénzügyileg megalapozatlan autópálya- és metróépítési program, illetve a gazdaságnak nyújtott állami támogatás megnyolcszorozódása 2001-hez képest. Ez ma az unióban nálunk messze a legmagasabb a GDP-hez viszonyítva, és vastagon „belepi” a korrupció! A támogatások 90%-át a multik kapják. Ne legyen senkinek kétsége: a multi ilyenkor mindig visszaoszt a támogatás kiutalójának, és/vagy annak pártjának."

www.nol.hu/lap/forum/20110903-devizahitel-mizeria

lajos0 2011.11.26. 22:06:16

@Orangekiller: "bóvli Viktor az adósságfinanszírozást kiszolgáltatta a külföldi spekulánsoknak"

Miért vajon Fekete János áldásos tevékenysége óta ki a búbánat finanszírozza a hiányunkat ?

"Az MNB Műhelytanulmányok 1993 évi 2. számának az 56. oldalán található megállapítás szerint „az időszak egészét tekintve (az 1973-tól 1989-ig terjedő időszakról van szó, D. J.) mintegy 1 milliárd dollár forrásbevonás viszont az ezt többszörösen meghaladó, összesen 11 milliárd dollár halmozott kamatkiadással járt.” Ha tehát nem kellett volna úgy kifizetni 1 milliárd dollár kölcsön után 11 milliárd dollár kamatot, hogy közben az adósság 21 milliárd dollárra növekszik, akkor az egyensúly sem bomlik meg. A nemzeti vagyon 80%-nak a kiárusításáért befolyt ellenérték kamatfizetésre és adósságcsökkentésre lett fordítva. Mégis egyre nőtt a társadalom egészére nehezedő – tehát nemcsak az államot sújtó – adósságteher, amely 2001-ben 80 milliárd dollárra rúg. Az ország a kamatfizetést szolgáló export kitermelésére lett átállítva. 1995-ben már nagyrészt eladták, vagy csődbe juttatták az államadósság fizetését lehetővé tevő állami termelő vagyont. Az adósság azonban nem lett privatizálva, csak az a vagyon, amelyre felvették, amely kifizetésének a fedezete lett volna. Így nem maradt más lehetőség a kamatok fizetésére, mint a további eladósítás, és rákényszeríteni a nemzeti vagyonból nem részesülőket a kamatterhek viselésére, saját életszínvonaluk feláldozásával, a szociális juttatások drasztikus megvonásával, az egész társadalmat fojtogató gazdasági megszorításokkal. A pozícióban lévő elit magához ragadta a közvagyont, de a vagyont terhelő adósságot meghagyta köztulajdonban. Az állam pedig csak további súlyos eladósodás vállalásával tudta teljesíteni az adósságszolgálati terheket. Ezt a többlet terhet pedig áthárította a közvagyonból nem részesülő, bérből, fizetésből és nyugdíjból élő vesztes rétegekre. A nyertesekhez átkerült vagyon terheinek a vesztesekre való áthárítása volt a Bokros-csomag."

Ebben tökéletesen egyetértek Drábikkal. Valamelyik adósságcseréről szóló írásából idéztem, mely a 90-es évek elején történt 2170 milliárdos felesleges bukta okait és következményeit elemzi.

lajos0 2011.11.26. 22:10:03

@Orangekiller: Hát az állam a saját kötvényével annyira megy, mint te a boltban a gazdálkodj okosan pénzzel. Ami meg részvényekben volt, azt egyszerre nem is lehetett piacra dobni, hisz abban a pillanatban fabatkát sem érne. Az a 3000 milliárd valójában még 1000 sem volt. De én mondjuk nem voltam benne ebbe a kötelező-magánpénztárban, az én járulékom ki lopta el ?

lajos0 2011.11.26. 22:14:19

@Betelgeuse-2: Pedig jelenleg Vonának lenne a legnagyobb támogatottsága egy kormányváltáshoz. Az lesz a vicces, amikor ő is kinevezi majd magát szakértői kormánynak. Azt hiszem sehol sincs megírva, hogy egy szakértői kormány szakértő fejének az MSZP kongresszuson el kell énekelni az internacionálét :-) Pedig de jó volt látni azt a sok éhes proletárt, örök hálám érte Havas Szófiának.

leponex 2011.11.26. 22:43:31

@Orangekiller:
Ó te kis citrompótló, hát akkor olvass is néha, ne csak a klaviatúrát túráztasd :)

A lengyel meg a magyar manyupról sokat írtak már, március végén meg a lengyel parlament is 'foglalkozott' a kérdéssel.

De egy régebbi tanulmányt is előszedhetünk, ha magadtól gondolkodni nem szeretsz.-)

"Az állami nyugdíj átalakításának ....
A közös szemlélet azonban nem vezetett hasonló reformokhoz. Magyarországon az 1998-ban bevezetett reform jórészt érintetlenül hagyta az állami ellátások által meghatározott nyugdíjszerkezetet, és ahol változtatott, a tényleges idõpontokat több mint egy évtizeddel
elhalasztotta.4 Így az állami rendszer nagyrészt ma is úgy mûködik, mint az 1998-as reform bevezetése elõtt. Augusztinovics és szerzõtársai véleménye szerint megõrizte számos
korábbi hibáját: az ellátások homályos és erõsen redisztributív kiszámítási módját, a jövedelmek valorizációjának módszerét, amely hátrányos helyzetbe hozza azokat, akikmagas inflációs idõszakban mennek nyugdíjba; a munkáltatói járulékfizetéseket meghatározó jövedelem plafonjának hiányát és az egyéni járulékfizetés nyilvántartásának hiányát.
5 Ezzel szemben a lengyel reform jelentõsen modernizálja az állami nyugdíjrendszert, egy új egyéni számlarendszerrel helyettesítve azt, amelyben az ellátások jóval inkább a lineárishoz közelítõ módon tükrözik az egyének saját járulékfizetését.6 Ez a megoldás a jövõbeli nyugdíjasok számára olyan ellátást ad majd, „amelyért fizettek”, kiküszöböli az alacsony keresetûek javára történõ újraelosztást, és az átlagos várható élettartam növekedésével automatikusan csökkenti az ellátásokat.7 Ugyanakkor lehetséges, hogy a reform következtében a jövedelempótlási (helyettesítési) ráta az ILO-egyezményekben elõírt minimumszint alá fog csökkeni. Amennyiben a reform változatlan marad, az a nyugdíjasok fokozódó elszegényedésével járhat.8 Így Magyarországgal, ahol az állami rendszerben igen kevés volt a változás, szembetûnõ ellentétben Lengyelország új problémákkal és kihívásokkal terhelt, jelentõsen megreformált állami rendszer felé tart."

"Van azonban két tényezõ a költségek oldalán: magas vagyonkezelési díjak és nagy marketingkiadások. A magyar tanulmányban a befektetési díjak igen eltérõk a két pénztártípus
esetében. 2000-ben azon a pénztárakban, ahol az alapkezelõt versenyeztetve választották (a kisebb pénztárak), a díjak a bruttó hozam 8,5 százalékát tették ki. Azon alapokban, amelyek saját anyacégük alapkezelõjét vették igénybe, a vagyonkezelés költsége
a bruttó hozam 23,8 százalékát nyelte el, vagyis csaknem háromszor magasabb volt."

leponex 2011.11.26. 22:55:33

@lajos0:
++

"Az adósság azonban nem lett privatizálva, csak az a vagyon, amelyre felvették, amely kifizetésének a fedezete lett volna. Így nem maradt más lehetőség a kamatok fizetésére, mint a további eladósítás, és rákényszeríteni a nemzeti vagyonból nem részesülőket a kamatterhek viselésére"

Pontosan úgy, ahogy a nyugdíjjárulék privatizációját is rendezték.
A nyugdíjszerű ellátások, a rokkantnyugdíjak, az előrehozott nyugdíjak, a magánszámla kimerülését követő ellátási gondok azok mind-mind maradjanak csak a zállamnál.
A manyup 'felhalmozásainak' fedezetére szolgáló államkötvények kamatterheit pedig a manyupban részt nem vevőkre is kiterjesztve.
Annak törlesztése természetesen szóba sem kerülhet - nincs ugye miből - így aztán a végtelenségig kellett volna fizetnie az államnak.
Illetve kell is, hiszen a manyupnál csak egy rész volt államkötvényben, a többire vevőt kell most is keresni.
Az alapkezelgetők díjazása pedig végleg kikerült a nyugdíjrendszerből - azaz ellopták - , csak annak kamatterhei maradtak meg.

leponex 2011.11.26. 23:03:31

@Orangekiller:
"Már most kiderült Bóvlik vagytok - nagy nullák"

Érdem nélkül túlbecsülsz 'bennünket komám, Faludi barátunk eképp írt Villon nevében erről:

" Kényúrként éltünk mindahányan,
..
Kontárok voltunk mindahányan,
..
Balgán játszottunk mindahányan,
..
Kufárok voltunk mindahányan,
..
Tunyán helyéltünk mindahányan,
..
A Titkot űztük mindahányan,
..
Álszentek voltunk mindahányan,
..
A földbe térünk mindahányan,
s az évek szállnak, mint a percek,
.."
;-)

Orangekiller 2011.11.26. 23:12:42

Bóvli leponex:

Sajnos hiába ollózol össze a lengyel nyugdíjrendszer átalakításáról
a bóvli fidesz 2010 Ben a választások előtt minden hasonló állami nyugdíj reformot tagadott
és én most sem látom hogy itt lesz változás
Fölösleges erőlködnöd mindenki tudja hogy a Manyup 3000 milliárd forint tőkéjének a lenyúlása jelentős részben a 2011 és kötségvetési lyukak betömését szolgálta , hogy ne kelljen drasztikus megvonásokat hozni és hátha beindul a világ és megússza bóvli Viktor az irtózatos megszorításokat. Ez nem jött be !! 2012 Ben lehet kötni a gatyát.
Ja, én soha nem állítottam hogy a Manyup rendszer tökéletes lett volna, de lehetett sőt kellett volna csiszolni tovább és beleértve a kezelői díjak lefaragását is !!!

lajos0 2011.11.26. 23:13:26

@leponex: Igen a helyzet ugyanaz. Mellesleg én részemről azt sem bánnám, ha annyira leminősítenének minket, hogy spekulatív céllal se vegyenek állampapírt külföldről. Nehezebb lenne a helyzet, de legalább világosan kiderülne, hová jutottunk az eladósodással. Viszont limitálnám egy a mostanihoz képest jelentéktelen összegben, hogy mennyit fizethetünk vissza a hitelezőknek. Egy új pénz bevezetése is elképzelhető lenne, főleg akkor ha, Surányi nem adja el az MNB 57 tonna aranyát. Csak 8 maradt, de akkoriban elmagyarázták mennyire jól jártunk ezzel.

lajos0 2011.11.26. 23:15:59

@Orangekiller: Továbbra sem volt ott 3000 milliárd tőke. Az állampapír nem az, az részvény meg annyit ér amennyit adnak érte.

lajos0 2011.11.26. 23:19:26

@leponex: Egyébként nem tudom neked is feltünt-é, hogy a skandináv jóléti államokat, ahol pedig köztudottan magasak a jóléti, meg szociális kiadások, valahogy alig érintette a válság.

Orangekiller 2011.11.26. 23:20:13

Bóvli leponex:
Abban reménykedtem hogy a bóvli Fidesz megnyeri 2014 es rendes választásokat de ma már kétségeim vannak
2012 tavaszán gyanús hogy összeomlás jön
Lesz nyomás kívül is meg bent is
Hitel meg hitelesség közben konvergál a zéróhoz

lajos0 2011.11.26. 23:23:18

@Orangekiller: Tényleg összeomlás jön de kedvenc elemzőim szerint európai szintű, ami reményeim szerint az USA-ra is hamar átterjed.

leponex 2011.11.26. 23:26:08

@lajos0:
"1995-ben már nagyrészt eladták, vagy csődbe juttatták az államadósság fizetését lehetővé tevő állami termelő vagyont. "

Merthogy a Zállam rossz gazda, tudták ezt a franciák is. Ezért aztán a francia állami tulajdonban lévő vállalat vette meg bóvliként a magyar energiaszektort.
Hát tényleg öléggé rossz gazda volt az az állam 1995-ben is.

Az egészségügy privatizációja azért ennél nehezebb feladat volt, hiszen azokat a fránya betegeket nem lehet csak úgy egyszerűen leépíteni. Sok kis lépés kell hozzá, pénzt kell kivonni, a könnyen elszámolható, nélkülözhetetlen és az állammal remekül kifizettethető szolgáltatásokat' -mint a művesekezelés- az állami infrastruktúrát felhasználva kiszervezni.
No de a kulcs mégis csak a finaszírozásnál van, ezért kellett volna a manyuphoz hasonlóan a egészségbiztosítási járulékot is magánszámlákra terelgetni.
Ez lett volna Ferencünk reformja, aminek egy kis elemét a demagóg nép demagóg népszavazáson nem kérte.
Valóban nem a 300 Ft-os vizitdíjról volt szó lényegében.
De hát a nagy gengsztereket sem azért csukják le amiért kellene, hanem amivel meg tudják fogni :)

leponex 2011.11.26. 23:33:43

@Orangekiller:
citrompótlőlám, már a szép szőke svéd nyugdíjmodell hallatán is mily éktelen vircsaft tört ki ...

A manyup rendszert meg épp addig csiszolgatták, amennyire csak lehetett :))

Amúgy természetesen igazad van, AZT a 3000 MRD lyukat kell betömködni, amit a manyup okozott.
Meg előtte a Feri. Tudod, melyik ...

És ha az a rövidlátó Eu nagyképűen nem hajtja el a Zorbánt, akkor még az se biztos, hogy így szüntetik meg, lehetett volna a 2011 márciusi lengyel mintára is ...
Attól, hogy NEM ENGEDJÜK a hiányt 7% -ra, attól az még ott van. Érdekes, azt a 3%-os kritériumot alig tartotta be az Eu-ban.-)

Orangekiller 2011.11.26. 23:37:40

@lajos0:

A részvény stimmel , de átadásnál be kellett őket értékelni és akkori árfolyamon annyi volt
A DKJ és kötvénynél meg azt látom hogy annyival 1400-al csökkent az államadósság
De mondhatnék ide részvény hasonlatot is mikor egy társaság akvizíció nélkül cash ben ülve inkább saját részvényeit veszi vissza és vonja be

Orangekiller 2011.11.26. 23:42:17

@leponex:

citrompótlőlám, már a szép szőke svéd nyugdíjmodell hallatán is mily éktelen vircsaft tört ki ...

A manyup rendszert meg épp addig csiszolgatták, amennyire csak lehetett :))

Amúgy természetesen igazad van, AZT a 3000 MRD lyukat kell betömködni, amit a manyup okozott.
Meg előtte a Feri. Tudod, melyik ...
- Hogyne tudnám amelyik a tiédbe veri
És ha az a rövidlátó Eu nagyképűen nem hajtja el a Zorbánt, akkor még az se biztos, hogy így szüntetik meg, lehetett volna a 2011 márciusi lengyel mintára is ...
Attól, hogy NEM ENGEDJÜK a hiányt 7% -ra, attól az még ott van. Érdekes, azt a 3%-os kritériumot alig tartotta be az Eu-ban.-)
- a 2013 as magyar hiányra nagyon kíváncsi vagyok

Orangekiller 2011.11.26. 23:48:14

Jól gondolom? Lajos0 , leponex
Ti ma nem dugtok, de nekem mennem kell ;-)
Majd egyszer folytatjuk a vitát ha még lesz miről
További jó estét!

lajos0 2011.11.26. 23:50:37

@Orangekiller: "és akkori árfolyamon annyi volt"

Pontosan, a mostanin meg annyit amennyit, pláne ha megjelenik egy ekkora bika a medve-piacon :-) A beértékelést a tőzsde végzi ez esetben is. És van ebben a portfólióban gyaníthatóan, a Lehmann-s hoz hasonló részvény is, AAA kategóriával, de lehet benne jó is.

leponex 2011.11.27. 00:18:39

@lajos0:
Számomra elég meglepően hamar elengedték a görögök adósságának a felét, mintha megszeppentek volna attól, hogy ez csak a kezdet lesz ...
Azért ezt az általános összeomlást én nehezen tudom elképzelni, hiszen az adósságok túlnyomő többsége virtuális, ahogy a hitelek velük párhuzamosan.
A/4-es lapon elférne az adósságrendezés, úgy hogy észre sem venné a világ, hogy történt valami.
Nyilván túlzás ez, de majd kiderül :)

leponex 2011.11.27. 00:25:34

@Orangekiller:
Nos, közülünk neked sikerült egyedül elmenned?
Akkor jó éjt!
:)

laci0011 2011.11.27. 04:13:41

@leponex: Sajna nem válaszoltál a konkrét kérdésre,pedig többször is feltették...

Epokit Drive 2011.11.27. 05:51:15

@füles1098:

1. Orbán a tévéostromhoz nem vitt ki senkit, az magától szerveződött.
2. Október 23-án a "csürhe" az Astoriánál ünnepelt, majd a rendőrök, lezárva a menekülési útvonalakat is, összeszorította őket egy jóval kevésbé békés csoporttal. Aztán kezdődött a durvulás. Van egy csomó felvétel erről, hadd ne most, újra.
3. Ami az okozott károkat illeti: úgy hiszem, hogy az ilyesmi mindig hatás és ellenhatás kérdése. Az akkori kormány tett (vagy épp nem tett) valamit, amire az ellenzék reagált (vagy sem). De az őszödi beszéd után (hatás) nagyon könnyen jöttek a dolgok (ellenhatás): tévéostromról ki álmodott volna nyáron? Ki gondolta volna, hogy lovasroham lesz október 23-án? Pláne, hogy beüzemelnek egy tankot is? Úgyhogy, amíg ennyire sok szálon futnak események (Ovi NEM rendelt el tankindítást), addig téves egy embert hibáztatni mindenért, bár könnyű, mentesülsz a differenciált gondolkodás nehézségei alól.

Epokit Drive 2011.11.27. 05:55:20

@Betelgeuse-2: Szeptember 17-én Ovi semmilyen csürhét nem vitt sehová. Egyszerűen (így képzelem) vártak, mi lesz, mert talán ők sem hittek a fülüknek, és hogy ilyen szerencséjük lehet.
Abban viszont igazad van, hogy ellenzékből könnyű volt pofázni, de az a másik fele, hogy egy bűn rossz kormányt nem lehet eléggé szidni. Az örökség is olyan, amilyen, de a zemberek megbarátkoztak a reáliákkal, jobban, mint az 2006-ban várható volt.

Epokit Drive 2011.11.27. 05:59:47

@borigabi: Röviden a lényege:

1. Eddig hazudtunk, nem csináltunk semmit.
2. Ne a kurva költségtérítést féltsék a zelvtársak.
3. A világpiac pénzbősége tartotta fenn őket, de elkúrták, nem mehet így tovább.
4. Ha ez nem tetszik, ahhoz másik madám kell.

Emlékezetből ennyi megy. De megvan a teljes beszéd, szükség esetére. És ahhoz képest, hogy a hazugságok és a semmittevő politika elismerése, "igazság"-beszéd lett, nem beismerőbeszéd. Hol itt az értelmezési nehézség tehát?

Epokit Drive 2011.11.27. 06:03:07

@ketyu: A kedvesem is kint volt 2006. október 23-án. Fuldoklott a könnygáztól, alig tudtak kimenekülni a felfordulásból, és egy kockakövet sem dobtak el. Amint egy bizonyos R. Máriusz sem, akit ráadásul talán még intézkedés alá sem vonhattak volna mentelmi joga miatt, de tudjuk, hogy mégis "intézkedtek". Melyik oldalon és milyen csürhe állt tehát? Vagy van végre olyan megoldás is, hogy nem fekete-fehér a kép?

borigabi 2011.11.27. 08:34:13

@Epokit Drive: Én nem írtam, hogy igazságbeszéd. Épp hogy beismerőbeszéd.

DE!

Egyrészt épphogy azt mondta, ezen változtatni kell - ha szűk körben beszélek, én is sarkítok, ha erős hatást akarok elérni. Másrészt az eddigi semmittevést - joggal - ráhúzta az eddigi teljes politikai "elitre", nemcsak önmagukra. Én inkább el se akarom képzelni, hogy zajlik egy ugyanilyen összejövetel fidesz berkeken belül. Mert hogy hazugságban már fényévekkel múlták felül Gyurcsányt, az csak erősen tudatmódosított állapotban lehet kétséges.

Ja, és mielőtt rámsütné valaki a komcsi bélyeget - Gyurcsányt sem szeretném kormányon látni. Bár a táncos videója nem volt rossz... ;)

laci0011 2011.11.27. 10:34:00

@leponex: Miért nem csökkentik a 400-as benzin adóját!!!Például.

laci0011 2011.11.27. 10:39:01

@Epokit Drive: Tetszett a műsor azért maradtatok,nem gondoltátok hogy a sokdiplomás rendőrök nem képesek különbséget tenni a jók és a rosszak között,de majd pintér kiképzi őket magasfokon.

negondolkozz!majdénmegmondom! 2011.11.27. 12:42:31

@Mi a Mano: Igazad van, jól van így minden.
Az ilyen gyáva hozzáállás miatt tántorog az emberiség a háború szélén.

leponex 2011.11.27. 12:48:44

@laci0011:

akkor mégegyszer:
"leponex 2011.11.25. 23:10:18
@desw:
"Ellenzékben végig arról pofáztak Orbánék, hogy Gyurcsányék miért nem csökkentik. Most akkor mi van? "

Ugyanaz:)
"Miért nem csökkentik a 400-as benya adóját?"

leponex 2011.11.26. 09:34:15
@desw:
"Akkor esetleg egyszer válaszolj már erre, ok?"

No mégegyszer, UGYANAZ történik.

A zellenzék teszi a dolgát, és igyekszik kényelmetlen kérdésekkel zaklatni a kormányt.
Annyi különbséggel, hogy ha ezt a fidesz teszi, akkor az demagógia, ha a szocik, akkor meg a nép érdekeinek képviselete. :)

Kimerítő választ kaptál az én vélekedésemre a benzin jövedéki adóját illetően?

füles1098 2011.11.27. 13:57:25

@Epokit Drive: Most tanár úr kéremet játszunk?
A lényeg az, hogy normális ember nem megy sem a fideszhez, sem semelyik párthoz tüntetni, mert ha tud "differenciáltan gondolkodni", ez tőled idézve, akkor tudja, mind hazudik, és más alternatívát keres a tiltakozáshoz.

leponex 2011.11.27. 14:11:00

Jó Bárdunk!

Délutáni sziesztára lássunk akkor egy kis sztenderd Standardot:)

"„Divat Magyarországot pofozni" címmel írt jegyzetében András Szigetvári védelmébe veszi a Matolcsy-féle gazdaságpolitikát, amelynek kudarca - mármint a spekulánsok és a hitelminősítők támadása - „fájdalmas lecke a magyarok és Európa számára". Ugyanis a mostani leminősítés azt bizonyítja, hogy „a fősodrattól eltérő gazdaságpolitikát a piacokon keményen megbüntetik".

Szigetvári szerint a legutóbbi leminősítés „egy bizarr színház" utolsó aktusa volt. A magyar kormány és a nyugat-európai gazdasági körök - így például az osztrák bankok - számtalanszor kerültek egymással szembe, írja Szigetvári, de szerinte el kell ismerni, hogy például a frankhitelesek problémáira a térség országai közül egyedül a budapesti kormány próbált meg megoldást találni. A Standard szerint az osztrák bankfelügyelet szó nélkül nézte az osztrák bankok magyarországi leányvállalatainak hitelpolitikáját, „a számlát azonban eddig a magyarok fizették meg", írja önkritikusan Szigetvári.

A Standard újságírója egyenesen kijelenti: a kormány adósságsegítő tervei „jó kezdetnek" tekinthetők, és a szerződésekbe való utólagos beavatkozás - amiért jogtiprással vádolja Bécs Budapestet - valójában Ausztriában is megengedett. Szigetvári szerint amúgy is a bíróságok dolga dönteni arról, hogy történt-e jogsértés. Egyetlen hibának csak azt tartja, hogy túl sok terhet raktak végül mégis a bankokra.

Orbánról azonban „kialakult egy egyoldalú kép". Nacionalizmussal, államosítással, jogtiprással illett vádolni őt nyugati és bécsi körökben, véli Szigetvári.

Persze ő is elismeri, hogy „nem kérdés": vannak problémák a budapesti kormánnyal. Főleg azt tartja felháborítónak Szigetvári, ahogy a Fidesz a médiával és az ellenzékkel bánik. De a gazdaságpolitikában csak azt rója fel a kormánynak, hogy „katasztrofálisan" kommunikál - „ám sok mindenben igaza volt".

Szigetvári szerint ezért igenis „gyanakodni" kell a Moody's leértékelése kapcsán. „Egy ország gazdaságpolitikájának játéktérre van szüksége, azért hogy új dolgokat próbálhasson ki. Akkor is, ha esetleg ez a befektetőknek nem tetszik", teszi hozzá Szigetvári a Standardban. Szerinte éppen Kelet-Európában van e politikára szükség, ugyanis ott a piacok még kevéssé szabályozottak."

atila68 (törölt) 2011.11.27. 14:49:33

Ha tartanám magam Gréczy Zsolt - legkedvesebb sci-fi íróm - esetében ahhoz, hogy az első hazugságig olvasok minden posztot, akkor a legutóbbi öt esetében a címnél tovább nem jutottam volna.

De szerencsére a tudományos fantasztikum már ide is betette a lábát.

Köszönjük Zsolt4

laci0011 2011.11.27. 15:42:16

@leponex: Sajna csak beszéled a magyart,de nem érteni.Ha valaki 1-szer azt mondi azemberek védelmében,hogy drága a benzin és szerinte igenis van lehetősége a kormányon levőknek csökkenteni a jövedéki adótartalmát akkor most kormányon léve kicsit fals ráfogni azelmúltnyócévre meg a szocikra,simán pofánköpve önmagukat.De van akinél ez természetes,viszont nem ez a sikerek kulcsa!

laci0011 2011.11.27. 15:48:40

@leponex: Szerinted nem mindegy,hogy 10-0,vagy 10-1 a végeredmény.Szerecsenmosdatásban jó vagy az biztos...

Az igazi sztrovacsek 2011.11.27. 16:08:08

Ha szabad beleszólnom...
Kristály tisztán emlékszem, hogy amikor 300 Ft lett a benzin, Szíjjártó emigyen szólott a híradóban:
"Amikor az emberek tankolnak, gondoljanak Gyurcsány Ferencre!"
Ugye nem baj, ha megfogadom Petike tanácsát, és tankoláskor Gyurcsányra, és a 300 Ft-os benzinre gondolok?

Az igazi sztrovacsek 2011.11.27. 16:15:12

"„Divat Magyarországot pofozni"

Nem divat.
Gyurcsányozni, az igen. Az volt(?) divat.

www.youtube.com/watch?v=bLEOvOFg5-M

Egyébként meg ki a fasz az az András Szigetvári?

Epokit Drive 2011.11.27. 20:25:20

@laci0011: Mi? A kezét feltévő, láthatóan békés, igazolványát lobogtató ogy képviselőt nem ismerték fel? Nebassz!

lajos0 2011.11.27. 23:05:12

@Az igazi sztrovacsek: Ez a kérdés szinte az összes nyugati publicistával kapcsolatban feltehető, mivel itt egyik sem közismert. Ilyenek kapcsán szokott néhány bárdolatlan újságírócska arról publikálgatni, hogy mit gondol a világ. Ez egy nyugati sajtóban megjelent publicisztika, se több, se kevesebb. Tényleg kit érdekel.

leponex 2011.11.28. 00:23:28

@laci0011:
persze, csak épp cserélődtek a szereposztás, a mondatok maradnak :)
De ahogy gondolod, pontozzál kedvedre :)

leponex 2011.11.28. 00:38:19

@Az igazi sztrovacsek:
Jobb dolgod nem lévén, nyugodtan gondolj a 300 Ft-os benzinre, és Ferencünkre:)

Oszt jól olvassál be annak, aki meg a Gabival, a Viktorral, Andrissal ... kel és nyugszik eközben.-)

Szijjártó Péter szóvivő úr szerintem tényleg profin végzi a dolgát, Magyarországon is van egy széles réteg ( mindenféle irányzatból természetesen ) akinek ez felel meg. Nyakó Pista bácsi meg a Török Zsolti vérben forgó szemei után még felüdülést is jelent:)

Még a valóvilágon, hetihetesen meg minden ilyesfélén kedvét lelő szavazópolgár is nominálisan ugyanannyit érő szavazat, mint Freund Tamásé például.
Szerintem a fidesz épp azon a pályán verte kenterbe a szocikat, amiben azok addig verhetetlennek bizonyultak.
'Evvan' - mondaná kedves emlékű Önkéntes Szélmalmunk.

leponex 2011.11.28. 01:04:21

Szegény Jó Bárdunk, Gréczy Zsolt!

Miért kell Önnek Ferenc testvérünket tovább ekézni?

"Őszöd igazsága megfojtja Orbánt"
Mi is volt ez az igazság?

"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget meg ország nem csinált, mint amit mi csináltunk."

- El kedves Bárdunk, és a csőd ideiglenes elkerülése érdekében felvett 20 MRD dollár/euro terhe, jövő évtől esedékes nagyösszegű részletének visszafizetése bizony igencsak fojtogatja a Zorbánékat. Minket is persze, köszönjük.

"Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Part es a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. "

'Megcsináltuk! Igen, megcsináltuk! ' - örömködött Ferencünk akkor még, bár nem értjük mi annyira jó ebben az elkúrásban.

"Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkek lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit"

Semmit Kedves Bárdunk, tényleg semmit.
És ezek a jelentős kormányzati intézkedések elmaradása fojtogatja - nem csak a Patást, de az egész országot.

"Úgy őriztük a titkot, hogy miközben tudtuk és ti is tudtatok, hogyha
el fog jönni a választási győzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha
ilyen problémánk nem volt. "

Mondjuk a Despota azért sejtette, tett is rá utalást :'Életem legnagyobb feladata előtt állok' - valahogy így.
Fojtogató az a problématenger, amit Főtanácsoltja hagyott maga után, mint egy bukott dzsentri a kártyaasztalt.

"Őrült lóhalálában készül, mert egy darabig nem csinálhattuk, nehogy kiderüljön, most meg mar olyan rohadtul kell csinálnunk, hogy majdnem belegebedünk. Aztán lassan fölbukunk. Mert nem bírjuk jobban a tempót. Ez a
helyzet."

Igen, ez a helyzet. Az már csak ráadás, ahogy "táborokba gyűlt bitangok verseim rendjét üldözik, fölindulnak a testvéri tankok szertedübörögni rímeit. ."

A Jóságos Lendvai Pali bától kezdve ... a nyugati útlevéllel kegyetlenül meggyötört és üldözött Konrád Gyuri bácsival ...

Azért mérget még ne vegyen be a vágyott buktára :))

laci0011 2011.11.28. 07:00:10

@Epokit Drive: Túl sokat vársz el 1 rohamrendőrtől 1 olyan helyzetben,de lehet hogy felismerték ki az igazi ellenség,hehe.

laci0011 2011.11.28. 07:13:21

@leponex: Tehát ha jól értem rendben van ha valaki nem tudja mit beszél ellenzékben,és utána kormányon.Lehet hogy ezért volt olyan közel a betonfal,amibe beleszálltak...

leponex 2011.11.28. 09:42:09

@laci0011:
:)
Megnéztem az atv-n Békesi úr beszélgetését Olga asszonnyal. Tudod, az a sikeres és hiteles pénzügyminiszter volt, akinek szakszerű irányítása mellett kialakult kettős deficit miatt pályájának csúcsán a csodatévő Bokros úrnak kellett átadni a bársonyszéket.
Nos, Laci bácsit hallgatva még a laikusban is az a meggyőződés erősödik, hogy bárki más, csak ne ezek a régen leszerepelt 'szakemberek' kezében legyen a kormányzás.

Az, hogy Matolcsy úr konyhájában végül is kifőzik-e ennek a kritikus európai helyzet hazai implementációjának hatásos kezelési eljárásait, azt majd a közeljövőben kiderülhet.

Addig persze lehet ingyen vészmadárkodni kedvére mindenkinek, aki nagyon-nagyon szeretne visszakerülni a hatalom közelébe, de saját erejében nem, csak a remélt 'összeomlás' segítségében bizhat.
Természetesen, ha ehhez megszerzi a társadalom döntő támogatását, akkor ez még el is fogadható.
No, hát erre lennének valók az ilyen kis mulatságos Gréczy Zsolt féle esetlen kommunikációs próbálkozások :))

Ahogy te is csak nyergelj továb azon a pacin, hogy milyen dolog ellenzékben követelni a benzin jövedéki adójának mérséklését, és kormányon pedig erről elfelejtkezni.-)

desw 2011.11.28. 12:48:19

@leponex:

Jogász-e vagy, b+ meg?

Sosem a konkrét kérdésre válaszol, de legalább jó hosszan mellébeszélsz.

leponex 2011.11.28. 15:23:15

@desw:
nem-e!
oszt olvasni tudol ? :)
A költői kérdésedre - ami valójában indirekt állítás ugye ;-) - kaptál egy hasonlót, oszt helyettesitsd be a lehetséges válaszokat ...
Tehát ha valaki mást mond kormányon mint amit előtte, az beleszáll a betonfalba.
Jó Bárdunk sokadik öszödölése alkalmával ez felettébb találó kép, szegény Ferenc testvérünket öléggé megviselte ez a száguldozás :)

"milyen dolog ellenzékben követelni a benzin jövedéki adójának mérséklését, és kormányon pedig erről elfelejtkezni.-)"

No, szerinted ? :))

leponex 2011.11.28. 15:34:00

A leminősítés nem kellő megalapozottságának, és inkább a 'támadásnak', spekulációnak a realitását ez a friss hír inkább hihetőnek mutatja:

Portfolio.hu
" A forint euróval szembeni árfolyama a csütörtöki leminõsítés elõtti szintek alá ereszkedett vissza."

desw 2011.11.28. 16:05:37

@leponex:
A kérdésre még most sem válaszoltál, csak lököd az üres dumát.

A kérdés, amelyre választ várnék:
Miért nem csökkentik Orbánék a benzin/gázolaj adóját?

leponex 2011.11.28. 16:36:04

@desw:
:)
Gondolom ugyan azért, amiért az előző kormány ;-)
Így jó lesz?

"milyen dolog ellenzékben követelni a benzin jövedéki adójának mérséklését, és kormányon pedig erről elfelejtkezni.-)"

No, szerinted ? :))

desw 2011.11.28. 16:40:46

@leponex:
Akkor miért fröcsögött habzó szájjal évekig Szijjártó?

leponex 2011.11.28. 18:14:18

@desw:
inkább csak hivatkoznék megest ...
<leponex 2011.11.28. 00:38:19>
Csipetnyi iróniával mondanám: mert van egy jelentős réteg, aki erre vevő, mint ahogy oly lelkesen rácuppantál te is Péterünk stílusára.

Cséfalvay úr hiába beszélne neked a maga türelmes, korrekt, higgadt hangján.
Láthatod, a modern politikai arénába kellenek a Nyakó Pista bácsik, Török Zsoltik vérben forgó szemeikkel, Szijjártó Péterek, akik bármikor képesek elmondani ugyanazt. Bármire :)

Mindenki teszi a dolgát, ha ezt nem sikerül belátnod, gyötrő kíváncsiságod -
"Akkor miért fröcsögött habzó szájjal évekig Szijjártó?" - kielégítetlen marad. Oszt úgy jársz, mint citrompótló barátunk tegnap éjjel.

Megbocsátasz, ha a habzó szájú fröcsögő Péter rejtelmeivel a továbbkban magadra hagylak?

desw 2011.11.28. 18:58:20

@leponex:

Nyilván sokan tudják, hogy miért hazudnak a "drága" politikusaink.

A roppant érdekes csak az, hogy amikor ezt a csúnya Gyurcsány bácsi teszi, akkor megy a csűrhe és felgyújta a fél várost és monnyon le és rohadt mocskos komcsik, a jobbos értelmiség pedig új választásokat követel. De ha a ti fattyútok hazudik, akkor meg ez a világ legtermészetesebb dolga és nem is értitek, hogy mi a gond ezzel. Így valahogy?

„Megbocsátasz, ha a habzó szájú fröcsögő Péter rejtelmeivel a továbbkban magadra hagylak?”

Nem, dehogy! Ez olyan jogászos... Ha kellemetlen a kérdés, akkor jó sokat beszéltek a levegőbe és a végén sértődőtten távoztok...

leponex 2011.11.28. 22:00:44

@desw:
Kedves desw, nem kellemetlen nekem a kérdésed ( nem is érint ) , miért sértődnék meg?
Nem tud érdekelni, jelentéktelen, semmitmondó, i tak dalse, ezért próbáltam finoman jelezni, hogy talán egy kicsivel több időt töltünk ily csacskaságra.

Ferenc testvérünket sem gyaláztam sose, pedig azért egy kicsit ő más kategória volt.
Választás előtti nyilvános vitában politikai ellenfelét hazugnak nevezte, hogy ne állítson olyat - amit amúgy már elterveztek, csak még őrizgették a titkot, hogy ki ne derüljön - mert az nemigaz országhoz vezet!
És lőn igazsága, lőn a nemigaz országa, ahol a hazugság elnyeri méltó jutalmát, amint azt feltárta az őszödi igazságbeszédében. Idézzük hát Ferencünket:

"Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkek lehetünk, azon túl,hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit"

De e feltárt igazság is rejtve maradt a választópolgárok egy része előtt, amíg ki nem szivárgott. ( Ferencünk még tudja is, ki volt de titkolja :) )
Nyilvánosságra kerülésekor egy valamennyire is politikusnak számító miniszterelnök rövid nyilvános bocsánatkés után lemond.

Kell-e, lehet-e ezt ennyi év után tovább ragozni??

Ezért lehetett tán az a 2006-os öszi zsibongás.
No meg sokak szerint azért is gyújtogattak néhányan, erőteljes háttértámogatással ( rendes helyeken ezt a titokban maradó szolgálatot nem feszegetik ), hogy Ferencünk végre úrrá lehessen valamin. Legyőzhesse a Zorbán csürhéit.
Utólag szerintem ő is bánja, hogy ezzel várhatóan véglegesen kiírta magát a lehetséges aspiránsok közül.

Kedves Bárdunknak persze az a dolga, hogy Főtanácsoltját minden eszközzel igyekezzék a lehetséges jelöltek közé újra felkonferálni, betörni vele megest a politikai piacra.
Dícséretes, de egyuttal mulatságos tevékenység ez, ismerve Ferencünk eddigi megbízhatósági rátáját. De ebben senki nem tudja megakadályozni, elvégre demok ... akarom mondani diktatúra van.
Hát hajrá !!

lajos0 2011.11.28. 22:22:48

@leponex: Nekem az egyik kedvenc részem az asztal, amit csak kevesen tudnak körbeülni és nem ír róla az alkotmány. A másik amikor a hülye vagy Sanyikámos résznél azzal vagizik a megszeppent mamelukok előtt, hogy mekkora pariban van a Demjánnal.

lajos0 2011.11.28. 22:23:47

@leponex: Hát ha valamit kitesznek a céllövöldébe, könnyen lehet, hogy lőni is fognak rá.

desw 2011.11.28. 22:37:38

@leponex:

„Nyilvánosságra kerülésekor egy valamennyire is politikusnak számító miniszterelnök rövid nyilvános bocsánatkés után lemond.”

Ebben egyetértünk! Azokkal mi lesz/legyen, akik 8 éven át ellenzékből hazudtak a T. választópolgároknak? Nem a jelenlegi orbáni intezkedések helyes v. helytelen voltát feszegetem, csak azt a nyilvánvaló tényt, hogy hazudtak. Ha úgy tetszik, csalással, a választópolgárok szándékos megtévesztésével kerültek hatalomra. Nos? Vagy ők Szentek?

„No meg sokak szerint azért is gyújtogattak néhányan, erőteljes háttértámogatással ( rendes helyeken ezt a titokban maradó szolgálatot nem feszegetik ), hogy Ferencünk végre úrrá lehessen valamin. Legyőzhesse a Zorbán csürhéit.”

Legalább annyian gondolják, hogy Orbánék bérelték fel a csűrhét. Most ugye nincsenek zavargások, csak békés tűntetések, pedig húsbavágóbb intézkedések történtek, történnek. Ez is érdekes...

„Kedves Bárdunknak persze az a dolga, hogy Főtanácsoltját minden eszközzel igyekezzék a lehetséges jelöltek közé újra felkonferálni, betörni vele megest a politikai piacra.”

Senki sem mosdatja Gyurcsányt, csak rámutat az akkori fideszes megnyilvánulások és a mostani tettek közötti ellentétekre.

laci0011 2011.11.29. 03:18:33

@leponex: Már vered Sz Petit mellébeszélésben,egy hülyével próbálod menteni a másikat.Attól hogy szerinted van orbánéktól is nagyobb hülye ettől ők még nem kisebbek,és hogy orbánék megverték hazudozásban az mszp-t még nem az erkölcs bajnokai,max kisebségben vannak a normális erkölcsűek.

laci0011 2011.11.29. 03:38:07

@desw: Érdekesek ezek az agyamentek akik azt sem veszik észre ha betonfalnak ütköznek és az elméjük erejével akarnak megállítani 1 gyorsvonatot hiába szólnak neki hogy ez nem fog menni csak megpróbálja.De még a gyorsvonat próbában is több a ráció mint egyik tolvajjal takargatni a másikat,hogy az kevesebbet lop és ez jobb.Most azt akarja beadni nekünk hogy szerinte az egyik köztörvényes hűtlenkezelő sokkal jobb mint a másik.

leponex 2011.11.29. 09:19:17

@lajos0:
De hát a politika és a gazdasági szereplők közt teljesen természetes mindenféle kapcsolat, pénz és támogatás nélkül senkinek esélye nincs még a választásokon való elinduláshoz sem.
A kérdés az, hogy a sok érdek között lehet-e és mennyire az egész ország érdekében (is) megegyezésre jutni.
Mulatságos, amikor a 'mocskos politikáról, hatalomról' beszélnek úgy általában, oszt oda igyekszik mindahány :)

leponex 2011.11.29. 09:43:18

@desw:
Látom nagyon a szívedre vetted, hogy a zellenzék ellenzékben mindenféle elképzelést, javaslatot összehord, csakhogy elnyerhesse a választók szimpátiáját az épp kormányzók ellenében. Ahelyett, hogy dícsérné a kormány erőfeszítéseit, mentegetné a téves döntéseit, biztatgatná, hogy nem baj, majd a következő ciklusban jobban fogjátok csinálni :))

"Nos? Vagy ők Szentek?"
Dehogy. A mandátumuk végén választás lesz, oszt a választók eldöntik, miképpen értékelik a zelmúttnégyévet.

Szerintem az öszödinek talán a legkomolyabb következménye (lehet), hogy sokkal kevésbé lehet eztán a választókat megetetni lózungokkal. Van annyi tapasztalat a demokráciából , meg a legújabb kori diktatúrából is másfél év a racionális választáshoz.
'Nem kell félni, nem fog fájni! '

Igér akár 14. havi nyugdíjat is - a 13. után, ugye ;-) -, azzal a körítéssel hogy ' ha a gazdaság növekedése lehetővé teszi, a költségvetés megengedi , igen akár a 14. havi nyugdíj is bevezethető! '
Ez például nem nevezhető hazugságnak, mint ahogy Medgyessy úr kampányában a 'Több pénzt érdemelnek az emberek!' sem.
Ígérni sok mindent lehet, a választók egy része erre vágyakozik.
De természetesen szabadságodban áll hazugnak nevezned bárkit, nekem meg distinkcióra , meg egy kis nagyvonalúságra.

leponex 2011.11.29. 09:55:57

@laci0011:
Nem mentegetem én egyiket sem, egyszerűen csak igyekszem megérteni őket. Nem hülye az egyik sem, csak teszi a dolgát. Mondjuk egy Török Zsoltinál azért könnyen elszalad a paci, oszt indulatból beszél meggondolatlanságokat. De hát legyen ez az ő baja.

"orbánék megverték hazudozásban az mszp-t még nem az erkölcs bajnokai,"

Erkölcsben bárki lehet bajnok, csak megfelelő pályát kell választani :)

Orbánék - szerintem - belátták, hogy a 2002-es, 2006-os elvesztett választásban nagy szerepe volt abban, hogy gyengébbek voltak 'demagógiában', nagyotmondásban, gátlástalanságban. Már pedig emiatt bizony ha kicsi miatt is, de csak az ezüstéremre jók.
Hát innováltak egyet, és a PÖCS-ökön kedélyesen ironizáló ballib megmondóemberek máig nem tudják felfogni, hogy saját fegyvereikkel verték tönkre őket.

leponex 2011.11.29. 10:11:11

lajos0 2011.11.28. 22:23:47
@leponex: Hát ha valamit kitesznek a céllövöldébe, könnyen lehet, hogy lőni is fognak rá. "
:)
Hogy a belföldre szánt kommunikációjuk katasztrofálisan pocsék volt, ez nyilvánvaló.
Miért kellett itthon kokizni, sallerozni, fennhangon ócsárolni az IMF-et ( bármennyi igazságuk is vagyon azért ebben ) , azt fel nem foghatom. Talán túlbecsülték a hazai médiavircsaftot, komolyan vették az Ildikó asszony által vizionált 'demokratikus ellenzéki kerekasztalt' Polgár Dórival, a 41 éves frissen nyugdíjazott veterán haditudósítóval az élen.
A devizahitelesek kapcsán hozott döntéseik sem az átgondoltságot sugározták, hiába érthető a devizatartozások radikális csökkentésére irányuló radikális lépéseik indokoltsága.
***
Azért a leminősítési mizéria közepett Franciaország visszaminősítése, majd annak visszavonása tévedésre hivatkozva akkora lóláb, hogy meg sem kísérelték elkenni, magyarázni ezt a kínos bakit. Ne is beszéljünk róla egy szót se, előbb elfelejtik.
Mert nagyon sokat elárult erről a pénzügyi rendszerről.

Epokit Drive 2011.11.29. 14:33:15

@füles1098: Áltathatjuk magunkat azzal, hogy ha ignoráljuk a pártokat, a szavazást, a demokráciát vagy a gravitációt, akkor (és csak akkor) döntünk jól. Lehetünk cinikusak (-ok) vagy sztoikusok, fásultak vagy csalódottak, ahogy gondolod. De a pártok által működtetett demokratikus berendezkedés egyszerűen megkívánja a személyes állásfoglalást, és ezt leghatékonyabban a pártpolitizálás fejezi ki.
Nem szoktam (és szokok, manapság) tüntetni, nem vagyok párttag, csak realista. És valós, sőt érthető és elfogadható az az érvelés, amit egy, a Fideszbe belépett, majd igen aktívan ott tevékenykedni kezdő ismerősöm mondott erről pár éve, még fideszes ellenzékben: civil szervezeti vonalon évek alatt nem tudott annyit elérni, amennyit politikai vonalon alig pár hónap alatt. Mit mondhattam volna neki? Szar ember vagy, eladtad a lelked a Fidesznek, csak hogy segíthess másokon? (Szociálpolitikai területen dolgozik az illető azóta is.) Inkább maradtál volna független, hogy megőrizd a lelked ettől a mételytől, mert egy ember sem éri meg a vesződséget? Egy szart, ha így látja, csinálja, és ha tüntet az elveiért, tegye. Ha majd azt látom, hogy elvtelenül fog tüntetni, szólni fogok neki, ezt viszont megígérem.

füles1098 2011.11.29. 17:07:14

@Epokit Drive: Én tudom, hogy így működik, sajnos. De mennyire is vagyunk mi emberek álszentek? A barátod beállt a sorba, hogy eltudja, számára megfelelő szinten végezni a munkáját. De ha ugyan ezt teszi az átkosban (mondjuk a kádár rendszer nyugisabb részében), "akkor büdös kommunista ", pedig csak a munkáját akarta jól csinálni. Ráadásul, ha akkoriban nagyon ugrál a rendszer ellen, akkor komolyabb problémái is adódhattak volna, amitől ma már nem kell tartani.
Ezért is érzem azt, hogy nem igazán állja meg a helyét a barátod védekezése, mert most, van más lehetőség is. Ismerve a fidesz politikáját, lesz bőven munkája a barátodnak.
Lehet, most tudd segíteni pár embernek, de a pártja politikájának köszönhetően árt, jóval több embernek, sőt magának az országnak.
A tüntetőkről csak annyit, mindenkinek joga van tüntetni, bár szerintem nem úgy ahogy akar, ezt is lehet törés-zúzás gyújtogatás nélkül csinálni.
És ha egy "fegyelmezett" tüntetésen érik atrocitások a rendőrség részéről,akkor én mellette vagyok, a lehetőségeimhez képest kiállok mellette. DE és itt a hangsúly, ha az un. "tüntetők" (szerintem csürhe)tör-zúz gyújtogat, és nekem ne mondja senki, hogy ő normális tüntetésen volt, aki korpaközé keveredik azt bizony megeszik a disznók, ne sírjon és vádaskodjon, hogy őt bántalmazták a rendőrök. Mert felnőtt emberek, tudni kell ott azonnal dönteni, (mindenkiben működik a veszély jelző) ha ezt nem tudja, akkor viselje a következményeket.

laci0011 2011.11.29. 19:39:28

@leponex: Kár hogy rosszul emlékezel,gyakorlatilag az erkölcs döntötte el az újrázást vagy bukást,tocsikolás ezüsthajó kajaibrahim cuslágolás és nem a 14-ik havi nyugdíj.De hidd csak azt hogy érdemes rálicitálni ,túligérni az ellenfélre.

leponex 2011.11.29. 21:00:32

@laci0011:
Ha gondolod, legyen úgy.
Akkor 2010-ben is nyilván.

lajos0 2011.11.29. 21:54:20

@leponex: Bizony így van. Ezért kár is demokráciáról beszélgetni Magyarországon, mert sosem volt. Az úgynevezett rendszerváltó pártok majdnem 20 évig squattolták a parlamentet azzal, hogy ők hozták meg a szabályokat az antidemokratikus küszöbökről, meg kopogtatócetlikről, meg egyéb csalafintaságokról, amik arra szolgáltak, hogy a regnáló eliten kívül nehogy más is beleszóljon a politikába. Szerencsére az MDF meg a szadesz már eltűnt a süllyesztőben, de ehhez nagyon hülyének kellett lenniük.

lajos0 2011.11.29. 22:00:45

@leponex: Medgyessy kampánya nem volt ennyire cizellált, hogy "Több pénzt érdemelnek az emberek!". Úgy szólt, hogy "több pénzt az embereknek", aminél populistább szólamot ki sem lehet találni.

Egyébként az ingyen sör sem volt hazug ígéret a kétfarkúak részéről, hisz annyi marhaságot biztosít az állam ingyen, hogy ezt is megtehetné, ha a többség úgy dönt és a gazdasági helyzet megengedi. Amúgy azt is nehezen hiszem, hogy akkoriban sokan tudtuk mezei állampolgárként is, hogy teljesíthetetlen a 14. havi nyugdíj, és ezt a fideszes közgazdák ne sejtették volna.

leponex 2011.11.30. 07:57:30

@lajos0:
'Idealista' lévén én magam annyira nem lelkesedek a modern demokráciáért, a pénz, a média birtoklása döntő mértékben eltorzítja a 'demokrácia eszményét'. A királyság lényegénél fogva materiális alapokon nem működik, működtetni meg valahogy mégis csak kell a társadalmat.-)

Sok rosszat el lehet mondani a 'rendszerváltás' pártjairól is, most már kockázat nélkül lehetnénk bátrabbak is, mint a derék anitfaszisták és ellenállók tették évtizedekkel a háború után, amikor egyre hősiesebbek lettek:)
Antallnak azért bölcs mondása volt:'Tetszettek volna forradalmat csinálni!'
Kedves Bárdunk és a fanklub mintha ennek az elmaradt forradalomnak a hamuját noszogatná némi pislákolásra egy bohócforradalomhoz a 89-es demokraták nevében:))

Természetesen a 13., 14. ... havi nyugdíj is csak kampányfogás volt, hiszen ha nagyobb nyugdíjat akarnak adni, egyszerűen csak meg kell emelni. Így viszont jobban el lehet adni a kampányban.

Ami változatlanul azt az abszurditást erősíti, hogy az inaktív társadalom döntő helyzete tovább növekedik a választások eldöntésében.

A 'Több pénuz az embereknek, több pénuz az önkormányzatoknak!' így az önkormányzati választáson ment a plakátokon, az országos kampányában emlékezetem szerint Péterék érveltek azzal, hogy 'többet érdemelnének', merthogy lenne miből. De hát az rég volt, annyira meg nem fontos, hogy a netet böngésszem érte :)

laci0011 2011.11.30. 18:48:31

@leponex: Cuslágolás mikor is volt?
süti beállítások módosítása