Ha volt igazán komoly politikai üzenete az MSZP mai országos választmányi ülésének, az nem más, mint hogy Mesterházy Attila és Molnár Csaba is kiállt Szilvásy György mellett. A volt titokminisztert az ügyészség fogatta le - éppen a Fidesz-kongresszus előestéjén. Még a végén - legalább a folyosón - valaki megkérdezte volnaa vezértől, hogy ha mindent jól csinálunk, adót csökkentettünk és nem megszorítunk, ha sikeres volt az uniós elnökség és nem vertük szét a demokráciát, akkor hová tűnt egymillió szavazónk egy év alatt?

Amúgy az MSZP Országos Választmánya még csak nem is szavazott a pártszavazás eredményéről. Felolvasták a választási bizottság értékelését - a hat kérdésre leadott igenlő válaszok száma mind a hat esetben meghaladta a 80 százalékot -, de az eredmény helybenhagyásáról a testület nem szavazott. Olyan MSZP-s módra szőnyeg alá söpörték a problémát - és a több mint hétezer párttag akaratát. Csupán annyi történt, hogy a pártelnök - csitítandő az egyre nagyobb párton belüli feszültséget - politikailag sikeresnek nevezte a voksolást és ígéretet tett arra, hogy az őszi, kétnapos kongresszuson majd jól beiktatják az új alapszabályba a most elsöprő többséget kapó véleményeket.

Kifelé, persze az megy majd, hogy a Demokratikus Koalíció pártszavazása érvénytelen és eredménytelen volt - miközben ennek az ellentéte az igaz. Nincs 31 000 párttag, még a fele sem nagyon. És mivel a jelöltállítási jegyzőkönyvek tanúsága szerint a kongresszusi küldötteket is körülbelül ugyanaz 9-10 000 ember választja meg helyben - és nem 31 000 - így a pártszavazás minimum ugyanazzal az erkölcsi és politikai legitimációval bír, mint bármelyik kongresszusi döntés.

Az elmúlt másfél hónap az MSZP vezetése részéről másról sem szólt, minthogy ráerőltessék a tagságra, hogy Gyurcsány Ferenc mögött már senki nem áll. Volt itt minden: őszödözés, vezérelvű hablaty, balra fordulás kontra nyitás. Beszólt neki a frakció, a megyei elnökök többsége, végül a szószegés kongresszusa próbálta letéríteni őt a pártszavazásról. Volt, ahol ki sem értesítették a párttagokat, hiányzott a mozgóurna, országszerte ment a lebeszélés, számos helyen alig pár órára nyitották ki a pártirodát, néhány szocialista vezető a nemleges voksolás mellett buzdított. Ebből jött ki az alig 2000 voks. A 7500 "igen" mellett.

Nem sikerült tehát a lebeszélő hadjárat - a tagság szavazott. Az aktív MSZP-tagok mintegy 80 százaléka, azaz négyötöde besorolt Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció mögé. A mintegy 7500 igenlő voks az 6000-rel több, mint ahány DK-s párttag van. A szavazási arány alapján nem kétséges, hogy a többi platform számos tagja is egyetértett a megújulást elindító hat kérdéssel. Azon a rapid kongresszuson 200 küldött akarta, hogy ne legyen pártszavazás. A 7500 éppen 7300-zal több ennél.

Az MSZP többsége - még ha ez rossz hír is az MSZP vezetésének és a Fidesznek is - Gyurcsány Ferenc mögött áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr213032562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morcos-harcos 2011.07.03. 14:17:19

nem értem miért kell feszíteni a húrt! a javaslatok be lettek véve, az alapszabály-szerkesztő bizottság módosításokat fog készíteni, amit a novemberi kongresszus megtárgyal majd, ha érvényes és eredményes lett volna a szavazás sem lehetett volna többet elérni, mert nem kötelező érvényű
-lesz pártgazdálkodás megújításáért felelős munkacsoport (lásd első három kérdés)
-lesz szervezetfejlesztéssel kapcsolatos munkacsoport (4,5,6. kérdés)
és készül egy etikai kódex is

mi kell még?

Marosán szavaival élve: Nem a zsemle kicsi, hanem a pofátok nagy! :)

Andráska8 2011.07.03. 14:17:38

Mesterházy, takaroggy!

morcos-harcos 2011.07.03. 15:31:28

Andráska a stílus maga az ember, ez a DK-s stílus? bár nem hinném, a Schiffer Jánost, a Szabó Zoltánt vagy az Arató Gergőt nem hallottam így beszélni az elnökről. szerintem fogd vissza magad, mert onnan is ki fognak közösíteni.

hasonlítasz azokra, akik árpádsávos zászló alatt mondták, hogy Gyurcsány takaroggy! lehet, hogy inkább ott lenne a helyed közöttük!

lilla- 2011.07.03. 16:24:10

Azt írta Szanyi tegnap este a facebook oldalán, hogy ő csak annyira áll ki Szilvási mellett, amennyire a közössége.

Erre mondtam, mintha azt sugallná az "igazi balosok közössége, hogy a Gyurcsánykormány miniszterei mind a börtönbe valók.

erre kitiltott--hogy én őt állandóan csak ....rozom.
Pont.

De még nem állt GyF mellé a tagság, csak a kérdései mellé.
Erre azért vigyázni kell.

Változás kell, de együtt.Ha végre megértik, hogy a rendszernek kell ellent vetni, és nem érdekeket kell képviselni.

az igazi balosok maguk sem tudják mit akarnak, de azt hangosan teszik.
Velük valaha lehet-e szót érteni ?
Ez a feladat!

czjanos 2011.07.03. 17:27:38

Egy dolgot nem lehet elvitatni: Gy.F. kezdeményezése megmozgatta az MSZP tagságát. Ködös homályban van a tényleges taglétszám, a szavazók száma viszont nagyon is konkrét. Ennyi embert nem lehet a szőnyeg aláseperni, ezért is nyilatkozott Mesterházy, hogy hogy majd az őszi kongresszuson figyelembe veszik ezt a voksolást. Ez is azonban csak időhúzás. Szekeres ( az egyik régi ) mindjárt elő is rukkolt egy felszólalással, kvázi, ő a helyén van, semmi sem változott. Tartok tőle, hogy úgy lesz "változás", hogy semmi sem fog változni.
A DK-nak üzenem: nem szabad megállni!

NYJetsTD 2011.07.03. 18:16:42

Azt hiszem fél év és szakadni fog ez a pártnak nevezett -uram, bátyám, hogy vagyunk, hogy vagyunk, csináljuk a nagy semmit- párt.
Gyurcsány meg nekiindul egy új párttal, azután ha elég szavazója lesz, akkor a baloldalon két párt fog (valószínűleg) koalícióban megjelenni.
Ráférne erre a disznóólra egy kis friss levegő, nevetséges, hogy 2011-ben ennek a hibát-hibára halmozó kormánynak és pártnak nincs nemhogy méltó, de még csak ellenfele sem.
A Fityesz pedig addig, amíg nem lesz konfrontációs jellege a lemorzsolódásnak és a hitelesség teljes elvesztésének, biztosan szikla szilárdan egyben marad.
Viszont ami biztos, két, két és fél évig a bizonytalanok és a még nem választottak pártot létszáma csak nőni és nőni fog. Ezért pedig csak szégyellheti magát az összes ellenzéki párt, a nevetséges fellépésükkel, butuska beadványaikkal és tehetségtelen ön marketingjükkel...

Fell Bandi 2011.07.03. 21:04:40

mondd már zsóti, ki a bánatos pöcsömet érdekli, hogy gyurcsányinak, vagy szarházynak hívják a maszop elnökét? nem mindegy ki vezeti a vesztőhelyre ezt a bűnszövetkezetet? én inkább azon aggódnék a helyedben hogy mikor megy a fletó is a helyére a laborc, szilva, galambos után.. már nem kell sokat várni :)))

czjanos 2011.07.04. 06:59:24

@Fell Bandi: Ha nem érdekel, miért foglalkozol vele?

lilla- 2011.07.04. 09:03:49

@NYJetsTD:

mindezt tudjuk a fidesztől.
mert most jobban élünk mint élhetnénk!

ezt nem a fidesztől tudjuk!

atokby 2011.07.04. 10:27:48

beeeszaaaarok frankon most olvasom, hogy ez a blog baloldali... én meg azt hittem, hogy a HÍRtv egyik munkatársa csinálja... kb ugyan az a stílus és az MSZP égetés... pfff...

Valaki mesélje már el mi ebben a stratégia??!!

Mondjuk nem véletlenül találta ki a magyar, minek nekem ellenség amikor barátaim is vannak...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.07.04. 23:29:45

A kongresszus után a győztes pártelnök és a tek első embere beszélgetnek a fkete a mikrobuszban, miközben a Cinege utca felé suhannak.
- Irigylem önt elnök úr. ön egy nagyon sikeres ember. A fülkeforradalomban 2/3-os győzelemre viszi a pártot, kiebrudalja az IMF-t, sikeres harcot indít az államadósság ellen, majd most még ez a sikeres tisztújítás is. Gondoljon bele! 99,7%-a a leadott szavazatoknak önre lett leadva, ez még Kádár, Rákosi, és Acél elvtársak mindenkori legjobb eredményét is túlszárnyalja. egy ilyen eredményt még a kínai elvtársak is csak irigykedve néznek, nem beszélve a brüsszeli népnyúzókról, akik még csak most tanulják a demokráciát. Végül is csak 4 ember van a pártban, aki nem szeretné, ha Ön lenne az elnök. Mit szeretne még?
- 4 nevet!

Kala Majka 2011.07.05. 10:03:01

Az alábbiakban leírt gondolatok csupán a véletlenek egybeesése, szereplői bárkik lehetnek ebben az országban, akik másképpen mernek gondolkodni, mint a hatalmon lévő forradalmi párt!

„ Vízió!
/ ami igaz, vagy nem! /

A Kubatov féle elhíresült fidesz kiképző táborban nagy mennyiségű alkohol hatására jól értesült ifjú fidelisták este a bárban Gyurcsány Ferenc elkövetkezendő levadászásán poénkodtak, amit állítólag a legmagasabb körökben terveltek ki!

Amint a parlament jóváhagyja Gyurcsány mentelmi jogának felfüggesztését, a Bp-i rendőr főkapitányság a nyomozó főügyészség engedélyével azonnal elrendeli előzetes letartóztatását!
Az egész procedúra lényege nem is annyira az előzetes letartóztatás, hanem az azzal járó törvényes megaláztató körülmények véghezvitele!
Vagyis a rabosítás folyamata, bizonyításként filmre véve! E szerint mint egy köztörvényes bűnözőt megfosztják személyes dolgaitól - ruháitól, majd meztelenre vetkőztetve testvizsgálat megtartása elrejtett tárgyak végett!

Ezután következik a terv második fele, amikor a volt miniszterelnököt egy többszemélyes, olyan veszélyes bűnözőkkel teli cellában helyezik el, akikkel előre megalkudtak abban, hogy őt többször is megerőszakolják!

Mily véletlen mindkét megalázó procedúráról film fog készülni, ami szintén véletlen pár nap múlva a világhálóra fog felkerülni!

Ezzel a megaláztatással akarják a volt miniszterelnököt a további politikai céljaitól eltántorítani.

Hogy ebben mennyi a valódi igazság és az alkohol igazsága, azt nem tudni, de jobb a legrosszabbra gondolva felkészülni rá!

De lesz valaki, aki elégedetten dől hátra és a megnyert becsületes harcra gondolván nyakába teszi a képzeletbeli aranyérmet! „

atila68 (törölt) 2011.07.08. 16:53:33

Kedves Zsolt!
Egyeztetni kellene Gyurcsány Ferenccel, mert ő valami egészen mást írt a kapcsolat.hu oldalon.
süti beállítások módosítása