Vannak tanulságai a tegnapi, dunaújvárosi időközi választásnak. Az egyik, hogy a részvétel egy picit magasabb volt, mint a legutóbbi, ugyanitt tartott voksoláson, ami a "dögmelegben" akár biztató is lehet. Ha a pártok szereplését nézzük, egyértelmű, hogy bár már csak egy szoros győzelemhez, de a Fidesz mozgósító képessége - Kubatov-lista - még érvényesül. Az MSZP jól szerepelt, bár győzelmet vártak a Jókai utcában. A Jobbik lett a harmadik erő, a DK a negyedik, az LMP az ötödik.

A számok egyértelműen mutatják, hogy ha egy közös demokratikus ellenzéki jelölt indult volna, legyőzte volna a Fideszt. Az MSZP-DK jelölt magabiztosan, az MSZP-DK-LMP-jelölt fölényesen, az MSZP-LMP jelölt pedig vékonyan. Az egy másik kérdés, mi lenne, ha a Fidesz és a Jobbik is együtt indulna... Ha a Fidesz igazán bajba kerül, menni fog az ajánlat Vonáéknak, ez nem kérdés.

Az MSZP jobban szerepelt annál, mint amire manapság a közvéleménykutatók taksálják, de látszik, hogy a DK-t is alábecsülik. Az LMP szereplése nagy kudarc, és végképp nem teszi indokolttá azt a felsőbbrendűséget, amivel a többi demokratikus ellenzéki pártot, különösen a Demokratikus Koalíciót kezelik. Indokolt lenne egy kicsivel több szerénység.

A DK- ott állva a parlamenti küszöbön - azt is igazolva láthatja, hogy amit eddig egyedüliként mondott - teljes összefogás kell a demokratikus ellenzéki oldalon - valóban elkerülhetetlennek látszik. Ehhez az MSZP és az LMP részéről nagyobb nyitottságra van szükség. Az MSZP annak örülhet, hogy ugyan egy baloldalinak tartott körzetben sem verte meg a Fideszt, de nagyon közel kerültek hozzájuk. Ez azonban kevés: le kell ülni tárgyalni helyben és országosan. 

Dunaújváros tehát megmutatta, mi a helyes irány a demokratikus ellenzék számára. Igaz, azt is, hogy az ehhez vezető út hosszú lesz és rögös.

Az ATV Nagy Politikus Bajnokságát Gyurcsány Ferenc nyerte. Több, mint 8000-en szavaztak. Hét szavazattal nyert Bajnai Gordon ellen a döntőben. Lehet fitymálni, hogy ez nem igazi szavazás, csupán játék. Ettől még Gyurcsány nyert, pedig lehetett Jávorra, Mesterházyra, Orbánra is szavazni. Nem kell a dolgot túlértékelni, de lebecsülni sem. Egy alig fél éves, frakciójától törvénytelenül megfosztott párt nagyon nyerni akart. A többiek meg azt akarták, hogy ne nyerjenek. Így alakult: a Facebook politika iránt érdeklődő közösségét megmozgatta ez a játék, a DK pedig jól használta ki a közösségi portál előnyeit, egyúttal önmagát is trenírozta. A DK örül, a többiek  bosszankodnak, vagy legyintenek. A kenyér nem lett olcsóbb, sőt, mától azt sem tudni, melyik beteget hol fogják gyógyítani...

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr74623284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az igazi sztrovacsek 2012.07.02. 11:38:05

A tények:
-A részvétel nem érte el a 21%-ot sem.
-Fidesz 295 szavazat.
-MSZP 383 szavazat.
-Különbség 12(!) szavazat.
-Jobbik 56 szavazat.
-DK 41 szavazat.
-Különbség 15 szavazat.
Független I. 110 szavazat, független II. 36 szavazat, összesen 146 szavazat.

Na hol is van a 2/3?
Ki ne találjátok, hogy a nem szavazó 79%, (3193 fő) FIDESZ-es, csak lusta volt elmenni!
Némi(?) zavar támadt az erőben.
És még csak a ciklus felénél tartunk.
Csak így tovább fiúk, fog ez menni!

márta)) 2012.07.02. 11:57:31

"Múlt hét péntek óta zajlott a Nagy Politikus Bajnokság (NPB) döntője az atv.hu Facebook-oldalán.

a játékra mintegy negyvenezer szavazat érkezett.

Olvasóink szavazatai alapján a mindent eldöntő összecsapás Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc között jött létre, a hétvége során több ezer szavazat érkezett a politikusokra.

Az állás napok óta rendkívül szoros volt, a két ex-miniszterelnök szinte fej-fej mellett haladt.

A döntőt hétfő délelőtt 10 óráig tartott, végül Gyurcsány Ferenc hét szavazattal előzte meg Bajnai Gordont.

A végeredmény:

Gyurcsány Ferenc 4047 szavazat

Bajnai Gordon 4040 szavazat"

atv.hu/cikk/20120702_npb_gyurcsany_vagy_bajnai_10_oraig_szavazhatnak

Érdemes volt megrendezni, mint ahogyan a szavazatok száma (is) mutatja azt. Úgy gondolom.
Az eredmény egyébként magáért beszél) mármint, hogy, az én olvasatomban mindkettő győztes.
:))

menőmano 2012.07.02. 12:00:38

Hát! Ja! Csak én egy picikét szomorú vagyok, mert én totálisan hittem, hogy a Bajnai fog győzni.
Á' de mindegy.
:(

barli 2012.07.02. 13:10:30

Gratulálok az elsöprö DK sikerhez!
Javasolnék egy buszos kirándulást az összes DK szavazónak Szatlinvásosból Leninvárosba. Be is férnétek egy buszba... :)

abaka 2012.07.02. 14:46:14

Zsolti: a demokratikus osszefogas a reszetekrol nem azt kene jelentse, hogy kullancskent racsimpaszkodtok barkire, akinek egy pillanatra is lankad a figyelme. Ha tenyleg szamit, hogy ne a fidesz nyerje a kovetkezo valasztast, akkor reszetekrol a legtobb, amit tehettek, az a p*csaba valo eltakarodas lenne. A fidesz sokkal nehezebben gyurcsanyozna, a a feri szerelmed vegre eltunne oda, ahova valo.

mákos lecsó 2012.07.02. 15:23:11

Úgy el lesz zavarva ez Horthysta bagázs, hogy nem győzünk majd rendet tenni.
Mindenkivel megetetjük azt a szart, amit kavart.
Minden Fideszes politikus kap majd ingyen és bérmentve egy konyharuhát, hogy legyen mivel törölgetni a szája szélét.
Mert a fagyi vissza fog nyalni.
Nem kicsit, nagyon.

Scagnetti 2012.07.02. 15:39:53

Zsolti! 20%-os részvétel mellett sem értétek el a küszöböt. A szavazásra jogosultak kemény egy százaléka szavazott rátok. Ez lenne a DK nagy sikere? Igaz, egy olyan húzónévvel, mint Feri, ez is szép. :)

Ja és Feri megnyerte az Atv(!) háziversenyét is? Nem semmi. A szoci nyugdíjasok közt még mindig ő az isten? :)

Az igazi sztrovacsek 2012.07.02. 15:48:52

@mákos lecsó:
Úgy legyen!

"Martonyi szerint nem lényeg, hogy nemzetek Európája vagy európai egyesült államok. A lényeg, hogy megmentsék az eurozónát, amit csak erősebb föderációval lehet megmenteni."

Tessék mondani, a főnök tud erről?
Vagy megint zavar támadt az erőben?

Ez meg Qrva jó!

www.nepszava.hu/blog/entries.php?id=3850

Különösen ez:
"-javasolták, hogy a környező országok magyarokat tömörítő szervezeteivel együtt hozzák létre Magyarországon a Határon túliak Pártját."
Az ötlet egyszerűen zseniális!!!!!

Verkaufsförderung 2012.07.02. 15:56:46

2006-ban Dunaújváros volt a legbalosabb körzet. Gyurcsányék itt se képesek 5%-ot elérni..

Az igazi sztrovacsek 2012.07.02. 15:57:47

@Scagnetti:

Na és arról mi a véleményed, hogy az MSZP-DK együttesen veri a FIDESZ-t?
Mert kétséged ne legyen, szükség esetén ezek össze borulnak, mint a FIDESZ a Jobbikkal, oszt jó napot.
Az meg már csak hab a tortán, hogy az LMP majd oda húz, ahol nagyobb esélyt lát, a függetlenek meg addig függetlenek, amíg függetlenként lának esélyt. Ha nem látnak, majd elfogadják annak a pártnak a támogatását, aki esélyesebb a győzelemre.
A ciklus felénél a tendenciát érdemes figyelni, azzal meg semmi gond nincs. Tökéletesen halad a megfelelő irányba, oszt jó napot.

barli 2012.07.02. 16:22:00

@Az igazi sztrovacsek: oszt az mszp-dk veri-e a fidesz-jobbikot, ha már ők is egyből összeborulnak?
A tendencia meg az, hogy az mszpnek csak azért nő a támogatottsága, mert egyre kevesebben akarnak elmenni szavazni. A DK-nak meg még csak nem is nö. A fideszéknél meg azért ott van még a "ha nem ránk szavazol, jönnek visszajönnek a komcsik meg a nyilasok" kártya is. Ha meg még a gazdaság is beindulna valahogy, vagy a forint tovább erősödne, akkor aztán tényleg szívóágra kerülnétek.

Scagnetti 2012.07.02. 16:29:11

@Az igazi sztrovacsek: A DK túl sokat nem tesz hozzá az MSZP-hez, szóval nagyjából mindegy, hogy összeborulnak vagy sem. Még egy ilyen minimális részvétellel lebonyolított választáson sem voltak képesek összekaparni 5%-ot, akkor mit csinálnak majd a 2014-es választáson, ahol nem 20% lesz a részvétel. A DK most ott tart, ahol az SZDSZ tartott 2009-ben, rétegpártként reménykednek, hogy minél kevesebben mennek el szavazni, mert csak így érhetnek el eredményt. Azt meg majd meglátjuk, mennyire tesz jót az MSZP-nek, ha kiderül, hogy mégiscsak kapja vele a választó Gyurcsányt is.

Hogy a Fidesz és a Jobbik összeborul, azt egyelőre senki sem tudja. Persze a Népszava és társai ezzel riogatják a szoci tábort, de hát ugye a Népszavának sem kell hinni. Az biztos, hogy ha mégis összeborulnak, akkor a szoclib csodacsapatnak semmi esélye nem lesz.

Megfelelő irány nincs, mivel kormányzásra képes alakulat nincs a jelenlegi mezőnyben. A szocikat visszahozni a legostobább dolog lenne, mert csak az lenne utána a kérdés, hogy kinek hozzák össze 2018-ra a kétharmadot. Mert ugyan tudjuk, hogy a választói emlékezet rövid, főleg azoknál, akik 2010-ben is elhitték, hogy az MSZP és Gyurcsány jók valamire, de azért tény, hogy a kormányzásuk roppant gyenge volt, és a kétharmad leginkább annak köszönhető, hogy az MSZP elvesztette szavazóinak 60%-át.

Legközelebb mitől lenne más? Egy arcot nem cseréltek le a régi bukott bandából, ugyanazokkal a kreténekkel mennek neki a következő választásnak is.

Az igazi sztrovacsek 2012.07.02. 16:39:10

@barli:
FIDESZ-Jobbik, páros? Nagyon ciki lenne. (meg ne kérdezd, miért)
MSZP-DK páros? Nincs benne semmi rendkívüli.
A bizonytalanok tömkelege egy dologban biztos. Abban, hogy nem kér már a FIDESZ-ből.
Vagy csak szégyenlik, hogy az aktuális hatalom szimpatizánsai? :)))
A tendencia pedig nem az, hogy az MSZP támogatottsága nő, /pedig nő/ hanem hogy a FIDESZ-é csökken.
Nem kicsit, nagyon.
"A fideszéknél meg azért ott van még a "ha..."
"Ha meg még a gazdaság is beindulna valahogy,"

HA a tehén vajat szarna, nem kellene köpülni.
Ez is HA.
A gazdaság egyébként tényleg beindulhatna, ha már egyszer így szól a pávatáncos tündérmese.
Bár ezen a pancser bandán már az sem segítene.

márta)) 2012.07.02. 16:55:50

A voksolást semmilyen rendkívüli esemény nem zavarta, az urnák zárásáig 835 szavazó, a jogosultak 20,73 százaléka élt választási lehetőségével."

A nyertes? 295, az MSZP. jelöltje 283 érvényes szavazatot kapott."

Ez megjelenési százalék magáért beszél. Ebből is látszik mennyi a politikától eltávolodottak aránya. A bizonytalanok, az ide-oda szavazók?
Egyébként az eredmény a szocialistáknak elbizakodottságra nem adhat okot. Még van idő, s nem lehet tudni, hogy a bizonytalanok "merre" melyik politikai erő felé fognak elmozdulni.
Jó-, elfogadott politikusok nélkül a váltás? pedig nem fog menni.
Úgy gondolom.
:)

márta)) 2012.07.02. 16:58:38

Bocsánat! Összefogás nélkül sem fog menni.

barli 2012.07.02. 17:04:01

@Az igazi sztrovacsek: asszem félreértettelek, bocs

barli 2012.07.02. 17:05:03

@márta)): ha a DK összefogna egy bazi nagy vasmacskával a Duna közepén, akkor még lehetne is valami kormányváltás..

karnagyúr 2012.07.02. 22:25:36

További - hasonlóan elsöprő - sikereket kívánok!

Wahula Jakab 2012.07.02. 22:31:20

@mákos lecsó: Erre azért még ne bonts pezsgőt.Nem lesz megbocsájtva hogy most együtt esszük a szart amit a bandátok nyolc év alatt elénktálalt.Nem mindenki amnéziás faxkalap.Előbb jön a Jobbik mint a komcsi-ballib koala.S lőn fogaknak keserves csikorgatása!

lajos0 2012.07.02. 22:37:18

@Az igazi sztrovacsek: "Martonyi szerint nem lényeg, hogy nemzetek Európája vagy európai egyesült államok. A lényeg, hogy megmentsék az eurozónát, amit csak erősebb föderációval lehet megmenteni."

Martonyi privatizátor felmondta a Bilderberges ukázt. De azon túl hogy Jncsika ezt mondta, miért lehetne megmenteni az eurózónát így? Ez melyik nagy könyvben van megírva ? Az euró a létrejöttekor is halálra volt ítélve. A föderáció azt az egy célt szolgálhatná, hogy a németeket meg a skandinávokat is adósítsuk el nyakig, ők is feleljenek a görög, Spanyol, portugál adósságért, azt meg nehány tőzsdei művelettel akkorára tornázzuk, amekkorára akarjuk. Ha elfogadják ezt az opciót akkor idióták.

"Különösen ez:
"-javasolták, hogy a környező országok magyarokat tömörítő szervezeteivel együtt hozzák létre Magyarországon a Határon túliak Pártját."
Az ötlet egyszerűen zseniális!!!!!"

Ez viszont nekem is tetszik. Szerencsétlen fideszék elképzeltek valamit, hogy milyen is az a határon túli magyar, úgy ánblokk, és sehogy sem fedi a valós helyzet az elképzeléseiket.
Nagyon ciki lesz visszacsinálni a választási törvényt, de az sem fog rajtuk segíteni.

lajos0 2012.07.02. 23:22:53

@Az igazi sztrovacsek: "Na és arról mi a véleményed, hogy az MSZP-DK együttesen veri a FIDESZ-t?"

Hát kábé olyan mint, hogy a DK-jobbik veri az LMP-t. Ha Gyurcsány nem szakítja az MSZP-t akkor lenne még egy képviselőjük ? Nagy kaland.

"Az meg már csak hab a tortán, hogy az LMP majd oda húz, ahol nagyobb esélyt lát, a függetlenek meg addig függetlenek, amíg függetlenként lának esélyt."

A függetlenek azért kb. szintén a pénzért ülnek ott függetlenként, nem szeretnének ők sem autót fényezni ismét. Az LMP-nek meg akkor van esélye minél több bizonytalant begyűjteni, ha nem lehet rájuk azt mondani, hogy az MSZP partnere, vagy a Gyurcsány párt-partnere.

"A ciklus felénél a tendenciát érdemes figyelni, azzal meg semmi gond nincs. Tökéletesen halad a megfelelő irányba, oszt jó napot."

A tendencia mutat valahová, nem halad. Sokszor jönnek innen a félreértések, hogy ezek össze vannak keverve, ráadásul a vágyakkal is.

menőmano 2012.07.02. 23:41:49

atv.hu/cikk/20120702_pc_keresztulhuzhatja_orbanek_szamitasait_az_rmdsz

Hát! Ja!
:)

"A Political Capital elemzésében ezzel kapcsolatban kifejti, "erősen kétséges", hogy megvalósul-e a Magyarországon bejegyzendő, határon túli párt ötlete, de az biztos, hogy "minden érintett komoly mérlegelésbe kezd arra az esetre, ha mégis lesz belőle valami".

Megvalósulás esetén a "helyzet" csak fokozódna.Szerintem.

pánpéter 2012.07.03. 00:00:48

Zsolti Zsolti!

1, egy full balos körzetben sem értétek el az 5%-ot! ez több mint kellemetlen.
2, a szemkilövető és bandája továbbra sem demokratikus.
3, a DK-t kerüli mindenki mint a leprást. és ez így is marad, ez teljesen biztos. mesterházy alig tudta kitoloncolni ferkót, ebben az életben többet nem közösködik vele.
4, ATV-n nyert ferkó, megelőzve mindenkit, még orbánt is?? most viccelsz? ez olyan, mintha a fidesz annak örülne, ha a HIRtv-n meg viktor nyerne!! a legkeményebb, hogy ezt te le is írod... gigaLOL vagy.

menőmano 2012.07.03. 00:06:33

Az ATV Nagy Politikus Bajnokságát Gyurcsány Ferenc nyerte. " (Persze, majdnem a Bajnai). :)

Csak hát érdekes módon a Mesterházy totálisan kiesett.
Emlékeztetnék, ismét, hogy negyvenezren szavaztak (összesen).
Szóval volt érdeklődés a nagybetűs nép részéről.
Nem gondolom, hogy csak úgy véletlenül keresték fel emlitett oldalt. Csak azért, mert úgy gondolták, hogy van értelme, mármint a szavazásnak.
Ez egyfajta jelzés is lehet.
Szerintem.

menőmano 2012.07.03. 00:11:24

Egyébként én totálisan nem értem, mit/miért kell foglalkozni az LMP-vel?
Ha mindenféle közös tárgyalástól elzárkóznak, ami a együttmüködést illeti, az egész csak időpazarlás, veszettfejszenyele az egész.
:(

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.03. 00:22:35

@menőmano: Kedves manó, olyan párttal nem lehet tárgyalni, amelyik egyfelől az összefogásról prédikál, majd megpróbálja mindenkiből kizsarolni, hogy azt gondolja, és cselekdje, amit ő kíván.
Ezt az én szótáramban nem demokratikusnak hívják. Még csak nem is koalíciónak.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.03. 00:26:35

"a részvétel egy picit magasabb volt, mint a legutóbbi, ugyanitt tartott voksoláson, ami a "dögmelegben" akár biztató is lehet"

Kedves Zsolt, mi alapján gondolja úgy, hogy a dögmeleg az csak a baloldali szavazókat késztetheti távolmaradásra? Továbbra is azt gondolom, hogy álomvilágban él.
Ön és a DK ahhoz a nyolcéves kisfiúhoz hasonlít, aki az apukájával akarja lerendezni az iskolai balhéit. Mert önök a DK-val arányában semmit nem tesznek hozzá ehhez a koalícióhoz, legfeljebb némi trükközést, zsarolást és megosztást - ahogy szokták. Ja, és közben azt is elfelejtik, hogy a maguk kis balhéja igazából még mindig a törpék világában játszódik - még az egykori Sztálinvárosban is, ami pedig nem jobboldali hagyományairól ismeretes.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.03. 00:27:29

@menőmano: A tipikus semmitmondás esete. Lehet, hogy meglesz, akkor majd esetleg történik valami, de ha nem, akkor talán mégsem. Én hol jelentkezhetek hasonló állásra?

hegyilány 2012.07.03. 00:41:59

Nem kellene elfelejteni ezt sem.

Nem kalapált olyan egységet még senki Erdélyben, mint Vona Gábor és a Jobbik – ez az idei gyergyószentmiklósi EMI tábor egyértelmű üzenete. Hiába vonult fel a teljes Fidesz-vezérkar Tusnádon államtitkárostul, Orbán Viktor csak mutyiban randevúzott Kelemen Hunorral. Az RMDSZ elnökét ráadásul Tőkés László előre begyakorolt, zökkenőmentes Markózással froclizhatta még itt. "

kitekinto.hu/karpat-medence/2011/08/11/orbant_erdelyben_korrepetalja_vona_gabor/

"Orbánt Erdélyben korrepetálja Vona Gábor"
............

Nem áll el a Jobbik attól a szándékától, hogy növelje népszerűségét Erdélyben – nyilatkozta Vona Gábor, a magyarországi párt elnöke hétvégi, Marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján.
A politikus bízik abban. hogy ha szavazati jogot kapnak a kettős állampolgársággal rendelkező erdélyiek, jelentős arányban a szervezet képviselőire szavaznak."

maszol.ro/tarsadalom/vona_gabor_szamitunk_az_erdelyi_szavazatokra_2011_03_14.html
(2011)

Elnézést! Csak szóltam.
Sokan gondolhatják azt, hogy gyógyír lehet vélt, vagy valós sérelmeikre, ha a szélsőjobbhoz tartoznak. Itt és ott (is).
Mindenki maga döntheti el, kinek jó, esetleg kinek nem jó.
:)

Pékszakállú Henceg 2012.07.03. 07:41:03

Ez egy, a földtől teljesen elrugaszkodott írás. 4000 szavazóból 41-et elérni, hát ez még a családot és a baráti kört nézve is eléggé gyenge!
Megjegyzem: ezen a választáson az a "párt" nyert, amely megtudja majd szólítani azt a 79%-ot, amely otthon maradt. De ez nem a jelenlegi pártok közül fog kikerülni, abban is biztos vagyok.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.07.03. 08:40:08

41 szavazat, komolyan 41 szavazatra büszkék???

Kábé ennyi az összes dk támogató...

márta)) 2012.07.03. 08:47:13

A dunaújvárosi választók alaposan elgondolkodtathatták a Fidesz elemzőit. Mert bár a hétvégi időközi voksoláson a kormánypárt jelöltjét juttatták be a város képviselő-testületébe, csak egy hajszálon múlott, hogy nem az MSZP-s lett a befutó."

www.stop.hu/belfold/rezeg-a-lec-egyre-kevesebben-akarjak-a-fidesz-uralmat/1060077/

Egy "kis" adalék. pardon) olvasmány.
:)

atila68 (törölt) 2012.07.03. 08:47:51

Azt hiszem egy darabig hanyagolom ezt a blogot.
Én kérek elnézést az erős kifejezésért, de az elvtelen saggnyalásnak is van egy alsó határa.

menőmano 2012.07.03. 08:53:48

mindenkiből kizsarolni, hogy azt gondolja, és cselekdje, amit ő kíván."

Én sem zsarolási kisérletről, sem megvalósult ügyről nem tudok.
Mondjuk, ha úgy összességében a baloldalt, a szocialistákat, DK-t , csak úgy felületesen- elemezgetjük, akkor totálisan megérne egy szentmisét, hogy ki- kit zsarolt/zsarol.
Maradjunk ennyiben.
osztjónapot!

menőmano 2012.07.03. 08:55:57

@Tivadar főkancellár:
Elnézést! már! Hova szeretne jelentkezni? Mert totálisan úgy veszem észre, hogy ezzel a kommenttel kapcsolatban- valamiféle képzavar állt be nálam.
Csak a tisztábban látás érdekében kérdezem. Komolyan.
:)

menőmano 2012.07.03. 08:57:37

@Tivadar főkancellár:
Totális helyzet van nálam is - biztosan a meleg teszi - .
Mindkét kommentet Önnek szántam.
Elnézést!
:))))

Mikrobi 2012.07.03. 09:40:11

Akkor most lefordítom a cikket:
A 20%-os részvételi arány tök jó.
A Fidesz még mindig csak azért nyer mindenhol, mert van egy listája, amiről mindenkit megtalálnak és rá is tudnak venni, hogy szavazzon rájuk.
A Fidesz valójában nem nyert, mert ha az összes többi pártra adott szavazatokat összeadjuk, nagyobb szám jön ki, mint a Fidesz szavazatai.
A Fidesz fasiszta párt, az első adandó alkalommal össze fog fogni a Jobbikkal.
A "Demokratikus" Koalícióval össze kéne fognia az MSZP-nek, ezt már akkor is szajkózták, amikor kiváltak az anyapártból.
Az ATV nézői meglepő módon Gyurcsány Fegyencet szeretik a legjobban, pedig szavazhattak volna Kövér Lászlóra is.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.03. 09:45:19

@menőmano: Kedves Menőmanó, teljesen mindegy, ki kit zsarol, így nem lesz koalíció. Vagy ha lesz is, abban a pillanatban, amikor esetleg kormányozni kéne az országot, a pártok majd egymás ellen fordulnak. Gyakran feltettem már a kérdést, de senki nem válaszolt rá: hogyan fogják mjad összehangolni a szocialista, liberális, zöldpárti, etc. felek a politikájukat? Láthattuk már, hogy ez az MSZP-SZDSZ-koalíciónak sem ment, jött is a mutogatás, hogy az Orbán a hibás.
2014-től is erre számítsunk?

Mikrobi 2012.07.03. 09:45:52

Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy Dunaújváros nem épp polgári-nép-nemzeti-jobbos város, hanem a bolsevik rendszerből itt maradt proletárváros. Itt szégyen, hogy az MSZP veszített, a DK meg hülyét csinál magából, hogy egyáltalán meg mer szólalni...

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.07.03. 09:47:05

@menőmano: Én egy ilyen elemzői munkára szeretnék jelentkezni, ahol ha írok egy cikket, hogy az óriás alkák lehet, hogy újra el fognak szaporodni a Földön, de az is lehet, hogy mégsem, akkor megdicsérnek, fizetnek, és nem hajtanak el valamerre nagyon messze.
A Political Capital elemzése ugyanis kb. ezen a szinten mozgott.

menőmano 2012.07.03. 10:07:21

@Tivadar főkancellár:
2014-től is erre számítsunk? "

Hát! "Én nem tudom". De azt most megjósolni, a legjobb politikai elemző sem tudja. Szerintem.
Az a probléma, hogy a "felsorolt felek", ha így haladnak, sehogyan sem fogják tudni összehangolni politikájukat.
Szerintem, valamiféle szemléletváltásra lenne szükség.

******

"A tanulságok között említette, hogy Magyarország egy nemzetközi viszonyrendszer része, érdekeit csak azon belül érvényesítheti.

Tanulság az a régi igazság is - folytatta -, hogy "növeli, ki elfedi a bajt", s ha a pártok éveken át hamis világot vetítenek a választók elé, idővel azzal szembesülnek, hogy illúziókat kérnek rajtuk számon.

A krízis a volt kormányfő szerint arra is rámutatott, hogy megfelelő kontroll nélkül a politikusok előbb vagy utóbb saját érdekeiket kezdik el képviselni a közérdek helyett, ezért van szükség ellensúlyokra.

Végezetül fontos tanulság, hogy a válságokat azok az országok ússzák meg a legkevesebb kárral, illetve azok képesek a leggyorsabban kilábalni belőlük, ahol sokan és sokat dolgoznak - mondta Bajnai Gordon. Hozzátette:

Magyarországon a politikusok az elmúlt tíz évben sokszor az ország fejlődését lassító döntéseket hoztak azért, hogy az inaktívaktól szerezzenek szavazatokat." (Bajnai)

*****

Egyébként a társadalomban sokan gondolják/gondolhatják, hogy nem csak az lemúlt tíz évben", hanem az elmúlt húsz évben, de azt is, hogy az egész rendszerváltás, egy totális parasztvakitás. (Azt mondják). :)
Vannak ügyek, melyekért nem csak egyik- vagy másik politikus, politikai erő a hibás.

Vigasztalódjon") Tegye fel újból, és újból azt a "fránya" kérdést. Egyszer, talán, csak kap rá választ. Szerintem.
:))

menőmano 2012.07.03. 10:11:22

@Tivadar főkancellár:

Láthattuk már, hogy ez az MSZP-SZDSZ-koalíciónak sem ment, jött is a mutogatás, hogy az Orbán a hibás."

Hát! Ez egy nagyon összetett téma. Most pedig picikét időzavarban vagyok. De majd megpróbálok írogatni rá valamit.
OK?
:))

Addig is olvasgassa, az előző kommentemet. De ha nem teszi, az sem probléma. Érti. ugye?
:))

menőmano 2012.07.03. 10:13:11

@Tivadar főkancellár:
Ne vicceljen már!! "Ilyen elemzői munkát".
Komolyan........

menőmano 2012.07.03. 10:15:13

@menőmano:
Nem tudom, most szórakozik velem, vagy csak úgy egyszerűen megpróbál hülyének nézni.?

DFK 2012.07.03. 10:54:23

Komolyan azt hisz GZs, hogy az MSZP és DK választói köre additív? Esetleg az MSZP és az LMP választói bázisa additív? Pedig nem az; egy esetleges együttműködés még lehet, hogy visz is a konyháról.
Nem árt emlékezni rá, hogy GyF leprásnak számít a politikában, itt is ott is.
A dunaújvárosi eredmény azt mutatja, hogy még egy hagyományosan balos körzetben is félidőben, még mindig tud nyerni a Fidesz.
Ha a Fidesz 40%-on stabilizálja amgát, akkor még 2/3-a is lehet, de a biztos és stabil többsége meg lesz 2014-ben.
süti beállítások módosítása