A ciklus első felét kitöltötte a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz. (KDNP nevű formáció csak a parlamentben létezik, népszerűsége kimutathatatlan, ezért jelzem csak Orbán Viktor pártját.)

Nézzük, meddig jutottunk. Minden adat, amelyet közlök, nyilvános és hozzáférhető. Igazságtartalmán tehát nem érdemes vitatkozni.

- 2010 és 2012 között érdemben nem javult a munkanélküliségi ráta

- soha annyi cégcsőd nem volt Magyarországon, mint ebben az időszakban

- az államcsőd kockázata is ebben a ciklusban volt a legmagasabb

- egyetlen, a GDP-t jelentősen befolyásoló zöldmezős beruházás sem érkezett Magyarországra

- a Tárki friss felmérése szerint minden ötödik, a 18-29 évesek fele gondolkodik azon, hogy elhagyja az országot és máshol próbáljon boldogulni.

- hanyatlóban van a magyar egészségügy: a 2008-ban mért 14. helyről 2012-re a 28. helyre esett vissza hazánk az európai országok egészségügyi rendszerét összehasonlító listán. Az Európai Egészségügyi Fogyasztási Indexet a svéd székhelyű Health Consumer Powerhouse kutatóintézet készítette.

- csak Németországba negyvenezer magyar vádorolt ki: keresett munkát, új otthont. Ez azt jelenti, hogy egy mohácsnyi magyar távozott. És ez csak Németországgal kapcsolatos adat

- kevesebb fiatal járhat egyetemre, mint 2010 előtt

- az adócsökkentés ígérő Orbán-kormány eddig 28 új adót vezetett be. Nem 28 adónemhez nyúlt hozzá és azokat emelte, hanem 28 új (!) adóról beszélek

- ebben a ciklusban nőtt nominálisan és a GDP-hez mérten is rekordra az államadósság

- a második Orbán-kormány alatt érte el mélypontját a forint árfolyama az euróhoz és a svájci frankhoz képest

- a szakértők szerint a kormány felélte a 3 ezer milliárdos, választási ígéreteikben megvédeni szándékozott magánnyugdíj-vagyont

- nemzetközi szervezetek szerint Magyarországon ma már csak korlátozottan működik a sajtószabadság

- nemzetközi szervezetek szerint Magyarország visszaesett az emberei jogok tiszteletben tartását mérő listákon

- rekordra nőtt a benzinár

- rekordra, 27 százalékra nőtt az áfa

- az egykulcsos adóval a gazdag gazdagabb, a szegény pedig szegényebb lett

- az Orbán-kormány idején került Magyarország a hitelminősítők bóvli kategóriájába

- az Orbán-kormány idején szűkült a munkanélküliek ellátása, munkára alkalmatlan rokkantakat minősítettek munkára álkalmassá, munkahely viszont még az egészségeseknek sincs

- 2010 óta csökkent az oktatás, az egészségügy és a kultúra állami dotációja, ellenben százmilliárdért építenénk stadionokat

- 2011-ben az egész Európai Unióban Magyarországon volt a legnagyobb az infláció

- valamennyi számla nőtt: gáz, víz, kommunális adó, telefon, banki szolgáltatások, élelmiszerek

- az Orbán-kormány nem hajlandó nyilvánossá tenni az ügynökaktákat

- az Orbán-kormány idején szinte csak a kollégiumi szobatársak, a barátok és hozzátartozók üzletfelei jutnak állami megrendelésekhez, földekhez, ezzel súlyos morális válságba sodorták az országot

- megkezdődött a korábbi középosztály egzisztenciális lecsúszása, a tartalékok felélése

- kiüresedett az Alkotmánybíróság, pártkatonák ültek az ÁSZ, az OVB, a médiatestület, az ügyészség és a bíróságok élére

- a magát antiszemitának tartó Horthynak avatnak szobrot és emléktáblát

- először kipaterolják, majd körüludvarolják az IMF-et

- csökkentették a sztrájkjogot

- visszamenőleges törvényeket hoznak, lábbal tiporják az ellenzék jogait

- megkezdődött a 2014-es szabad választás ellehetetlenítése (pártfinanszírozás, választói listaállítás, kékborítékos külföldi szavazás, a körzetek átrajzolása)

- a személyre és cegekre szabott lexekkel szétzúzták a jogbiztonságot

--- és a lista még hosszasan sorolható.

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr274542934

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán elhalasztaná a 2014-es választásokat 2012.05.24. 23:20:37

A miniszterelnök úr a múlt héten még csak a pártok állami támogatásának megvonásával sokkolta a közvéleményt. A hét elején már a következő választásokon bevezetendő kötelező regisztrációval borzolta a demokráciáért aggódók idegeit. Mindezek azonban elt...

Trackback: Az Orbán-ciklus első fele: zuhanás 2012.05.24. 10:15:01

Nézzük, meddig jutottunk. Minden adat, amelyet közlök, nyilvános és hozzáférhető.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2012.05.24. 09:40:34

Az elvtársak csak magukban hisznek...Más mindenki hülye!

/manens 2012.05.24. 10:00:27

A visszamenőleges törvényekről : Tegnap a rémhíren nyilatkozott a Gulyás, aki példátlannak és elfogadhatatlannak tartotta a boliviai kormány - Tóásót érintő - visszamenőleges törvényalkotását. Közben akkorát nyelt, hogy majdnem az ádámcsutkája bánta. Az övéké csak egypár millió magyarországi magyart érint.

jenőke 2012.05.24. 14:11:06

Mégis: innen szép nyerni!

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.24. 14:45:47

Zsolti, én eleve azt mondom, hogy DK-sként, Gyurcsány Ferenc hű fegyverhordozójaként vastag bőr kell egy ilyen lista összehozásához, de a svájci frank árfolyamának felemlegetéséhez még vastagabb.

Melyik kormány is adósította el svájci frankban Magyarországot? Melyik kormány halmozott 22 000 milliárdot az államadósságra? Melyik volt az a kormány, amelyik hitellel (meg trükkök százaival, amiről természetesen nektek nem kell tudnotok - ugyebár...) tartotta fenn mindazt, ami bedőlni látszik?

Te tényleg azt hiszed, hogy az emberek elfelejtik, hogy szeretett Ferenced milyen tatárjárást vitt végbe ebben az országban?
Zsolti, a te imádott Ferenced úgy kormányozta ezt a Magyarország nevű járművet (az MSZP-vel együtt), mintha a választók nem kölcsön, hanem örökbe adták volna neki. És nem elég, hogy összetörte ezt az autót, de közben a karbantartás is erősen elmaradt. Ferenced, miután a falhoz csapta a kocsit, kiszállt belőle, most meg a partvonal mellől kiabál, hogy miért lassú, miért defektes a kerék? Ő akar arról beszélni, hogy kéne azt vezetni? Rajtad, meg a hozzád hasonló vallási fanatikusokon kívül ki lenne olyan hülye, hogy még egyszer neki (vagy akár az MSZP, DK kettős valamelyikének) a kezébe adja a kormányt?

Zsolt, ti politikusként és emberileg egyaránt megbuktatok, és attól, hogy esetleg Orbánékra is ez vár, ti még egy cseppet sem lesztek illatosabbak és szebbek.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.24. 14:47:50

"KDNP nevű formáció csak a parlamentben létezik, népszerűsége kimutathatatlan"

azért az vicces, hogy ezt egy olyan párt szimpatizánsa mondja, amelyik megmérettetés nélkül, egy másik párt hátán, listás szavazatokkal került be a parlamentbe, és úgy akar frakciót magának. Azért ez megint vastag bőr volt Zsolti...

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.24. 14:54:54

"a magát antiszemitának tartó Horthynak avatnak szobrot és emléktáblát"

Ad 1.: Nem tudok róla, hogy Orbán Viktor, vagy a Fidesz avatta -e a táblát. Ha igen, kérlek, küldj már egy képet. Azt ellenben tudom, hogy aki felavatta, nem értett vele egyet, de a közösség felének kérése miatt megtette. Talán a magyar baloldalnak is el kéne gondolkodnia egyszer azon, hogy a szabadságot azzal szemben is fontosnak tartsa, aki mást gondol, mint ő.

Ad.2.: Különösen tetszik, amikor a szabadságért visító baloldal gondolatbűnöket akar felderíteni. Horthy antiszemitának tartotta, esetleg mondta magát, ezért bűnös? Ha én annak tartom magam, akkor az is bűnnek számít? Lehet, hogy ő annak tartotta magát, de fura módon 1944 márciusáig mégis nálunk volt a legenyhébb a zsidóság helyzete a német befolyás alá került területeken. Érdekes módon az antiszemita Horthy tudott Chorinnal és Weisszel üzletelni (sőt, ezek valahogy vagyont is tudtak gyűjteni - érdekes!) és utóbb megmentette a pesti zsidóságot a pusztulástól.
Elég szomorú lenne, ha a "zsidó" után 70 évvel az "antiszemita" lenne egy olyan kifejezés, aminek hallatán egyes csoportok úgy éreznék, hogy szabad kezet kaptak más emberek ellen. Úgy látom, Zsolt, ti éppen a szellemi csatornába készültök alámerülni, sok sikert hozzá.

illaim 2012.05.24. 18:28:09

@Tivadar főkancellár: Az ötperces memóriád vagy a sűrű narancsköd akadályoz az emlékezésben bogárka? Járai Zsigmnd MNB kamatpolitikája mintha kiesett volna a fejedből! Bár nekem az a meglátásom, hogy te csak egy elvtelen mocskos provokátor vagy, aki nem különb a Hitlert ,Sztálint és Rákosit tapsoló seggnyalótól! De képzeld az a sok hülye fideszes meg mind
Svájci Frankban adósodott el! Hát nem röhej?

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.24. 19:19:53

@illaim: Ha majd én is így beszélek hozzád, akkor írjál ilyen hangnemben. Addig meg töröld meg a szád.
Mellékesen pedig az, hogy az emberek ostobák -e, vagy sem, nem pártfüggő. Te vagy rá az élő példa, hiszen a fideszeseket hülyézted, de te is elég sivár vagy.

Az igazi sztrovacsek 2012.05.24. 19:24:50

Na mi van fideszfanok!?
13 órája van fenn ez az írás, és még sehol egy cáfolat a gazdasági adatokról!?
Nehogy már hagyjátok itt egyedül
erőlködni a "főkancellárt"!

illaim 2012.05.24. 19:30:49

@Tivadar főkancellár: Ez aranyos ! te aki teleköpködöd a fórumot magyarázol nekem szájtörlésről? Egyébként a fideszes bagázs terjeszti aljas módon, hogy a valuta alapú hitelezésért az előző kormányok lennének a felelősök azt közben az összes fideszes vezetésű önkormányzat Svájci Frank alapú kötvényt bocsájtott ki, és adósította el a települését! Az nem lett volna baj,ha megtérülő beruházásra fordítják ! De nem azt tették!
Más ! Ha neked nem tetszik a Gréczy blog,akkor mi a francért kínzod magad vele? Vagy kell a pénz ? akkor meg ne rinyálj a megérdemelt válaszok miatt!
No pain, no gain! Legyen szép napod !

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.24. 19:41:05

@illaim: Értem, szóval akkor ide ezentúl az kommentelhet, aki egyetért a blog tartalmával?
Gondolom, a szólásszabadság, mint olyan, ismeretlen számodra...

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.24. 19:42:08

@illaim: Mivel is köpködtem tele a fórumot? Vagy az ellenvélemény már köpködésnek számít, te, hős demokrata?

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.24. 19:44:49

@Az igazi sztrovacsek: Amúgy belőled azért több intellektust néztem ki ennél... lehet, nem kellett volna.

illaim 2012.05.24. 19:58:53

@Tivadar főkancellár: A szólásszabadság nem azonos a szabatossággal,bár a te fajtád ezt rendre összekeveri!
Másik.
Tisztázni kellene azt a fogalmat, hogy vélemény,és a tudatos ferdítés és hazugság. Mert ezek sem azonos kategóriába esnek. Persze az is előfordulhat, hogy a hiányos ismereteid miatt a tények tisztázatlanok előtted, de mielőtt a hamis állításokat hirdetnéd nem ártana előtte megnézni a valós tényeket ! A fidesz által terjesztett pártpropaganda pedig messze áll a valós tények ismertetésétől !
Különben meg úgy duzzogsz ahogy akarsz,csak ne feledd,hogy aki szelet vet az vihart arat!Remélem ez érthető volt számodra is!

Az igazi sztrovacsek 2012.05.24. 20:38:14

"- csak Németországba negyvenezer magyar vándorolt ki: keresett munkát, új otthont. Ez azt jelenti, hogy egy mohácsnyi magyar távozott. És ez csak Németországgal kapcsolatos adat"

"Ha az ugyanekkor visszatelepülőket is figyelembe vesszük és csupán a növekményt nézzük, az ugrás döbbenetes: a nettó emelkedés 2010-ben még 3 ezer, 2011-ben már 17 ezer volt, és becslések szerint ez a trend az idén is folytatódik."

"A kép az osztrákok esetében is lényegében hasonló: a 2010-es 30 ezerről 2011-re csaknem 50 ezerre növekedett a kint dolgozó honfitársaink száma. A magyarok száma nagyobb mértékben emelkedett, mint az összes többi térségbeli országból érkezetteké összesen!"

A TÁRKI idén márciusi felmérése szerint a lakosság ötöde szeretné elhagyni hazánkat, ilyenre korábban nem volt példa. Különösen aggasztó, hogy a fiatalok körében a kutatás szerint 50 százalékos ez az arány."

Még szerencse, hogy el lehet menni.
Egyenlőre még el. Bár ha a sok eszement idióta kormányra segíti a Jobbikot, és kilépünk az EU-ból, valószínűleg Szlovákiába is vízum kell majd. /Elképzeltem Vona Gábort miniszterelnöknek, és nem tudtam eldönteni, hogy sírjak, vagy röhögjek?/
A NER hatósugara cirka 300 km. Nem egy távolság a mai világban.
Ezen túl szánalmas bohóckodás csupán az egész Matolcsy-féle ámokfutásos gazdasági szabadságharc, a nemzeti mázzal leöntött politikával együtt.
Aki fiatal, nyelveket beszél, ambiciózus, miért maradjon itthon? "A nagy világon e kívűl
Nincsen számodra hely"?
De hogy nincs!
Ha szeretsz és tudsz dolgozni, becsületes vagy és jó szakmunkás, mindenütt szívesen látnak.
Mert "itt élned halnod kell"?
Nem kell.
Még csak a honvágyat legyőznöd sem kell, mert pár óra alatt itthon vagy, ha éppen úgy tarja kedved. Puszi a családnak, egy sör a haverokkal, és estére már megint egy osztrák, német, belga, vagy angol kiskocsmában ülve röhöghetsz a nemzeti szarakodáson, kicsit sajnálva az itthon maradottakat.

lajos0 2012.05.24. 23:17:49

@illaim: "Járai Zsigmnd MNB kamatpolitikája mintha kiesett volna a fejedből!"

Járai ügynököt sok minden nem menti, de ne feledkezzünk már meg arról sem, hogy az MNB "függetlensége" ellen Gyurcsány úgy indított harcot, hogy elkezdte felduzzasztani a monetáris tanácsot. A kamatdöntéseket a Monetáris Tanács hozta.

lajos0 2012.05.24. 23:28:01

"ebben a ciklusban nőtt nominálisan és a GDP-hez mérten is rekordra az államadósság"

Ez a kedvencem a dicsőséglistából :-) Netán Zsolt tud vajh olyan tíz percet megnevezni a mentora kormányzása idejéről, amikor ez a mondat nem volt igaz ugyanúgy :-)

Különösen a nominálisra hívnám fel a figyelmet, amire az összes elődje által összehozott summa 150 %-át dobta rá Ferenc testvér. Mondjuk úgysem tudjuk visszafizetni, tehát megadva nem lesz, de akkor is vicces a felhorgadás a főtanácsolótól.

illaim 2012.05.24. 23:37:37

@lajos0: Hozod a formád lajos akárhány!
Csakhogy Járai Zsigmond nem a Gyurcsány kormány alatt tartotta 12%felett az irányadó kamatot ! Nézd meg a 2002 és 2004
évek közötti kamatszintet, és tedd hozzá az Orbán kormány meghirdetett lakáspolitikáját! A Gyáriparosok Szövetsége Elnökének, akit akkor Széles Gábornak hívtak, volt a leghangosabb támadása a magas MNB kamat miatt! Ezt az apróságot csak nem elfelejtetted lajos akárhány?

Orangekiller 2012.05.25. 12:14:44

@lajos0:
Lajos, Lajos
Látom a szenilitás korszakába léptél
Valóban az MNB Járai vezetésével 2002 ben emelte egekbe a kamatot - nem titkolt politikai szándékkal hogy politikai ellenfelét a lehető legrosszabb helyzetbe taszítsa ( Gyurcsány még látóhatáron lehetett csak sportminiszter formában )
2010 az a helyzet állt elő hogy a fagyi visszanyalt - a velejéig romlott gazember fidesznek kell a saját ürülékét eltakarítani amibe az egész magyarságot sodorta devizahitel formájába. Csehország meg oldotta ezt a problémát hiszen a cseh korona kamata a 2000 es évek alatt végig az euro kamat alatt volt így a cseheknek devizában eladósodni értelmetlen lett volna !!!!

pánpéter 2012.05.25. 14:03:37

Zsolti Zsolti...

Ebben az egészben az a jó, hogy te akár mit is írsz, semmit nem hisz el belőle neked senki! Olyan szinten hiteltelen vagy, a főnöködről már nem is beszélve, hogy arra nincsenek szavak!
Tönkretettétek ezt az országot, most meg magyarázol, hogy nem így kell kormányozni? Semmi jogod nincs kritikát megfogalmazni, semmi!
2014-ben mentek a levesbe, nem fogtok bekerülni a parlamentbe, ebben legyél 100%-ig biztos! És én akkor fogod rajtad a legjobban röhögni, amikor a legszarabbul fogod magad érezni!

lajos0 2012.05.26. 22:57:37

@illaim: "Csakhogy Járai Zsigmond nem a Gyurcsány kormány alatt tartotta 12%felett az irányadó kamatot ! Nézd meg a 2002 és 2004
évek közötti kamatszintet"

Hát no bumm. Azt hiszem 20 % körül volt, mikor Hornék megbuktak. Ráadásul közben 60 tonna jegybanki aranyat eladtak ( mennyit is érne ma ?), mondjuk ezt tovább rontja a 2000 milliárdos adósságcsere. Szóval, mihez képest ?

De önmagában szerintem már a 0,5 %-os kamat is kicsit sok, mert ezt a közösből fizetjük, tehát a kritikád jogos.

A 12 %-os kamat mellett a kormány is érvelt akkoriba, mert ezek azok a vészterhes napok voltak, melyeken megtámadták pont éjszaka a forintot, ahogy Hera annak idején sokszor fel is panaszolta .-)

lajos0 2012.05.26. 23:11:49

@Orangekiller:

"Valóban az MNB Járai vezetésével 2002 ben emelte egekbe a kamatot - nem titkolt politikai szándékkal hogy politikai ellenfelét a lehető legrosszabb helyzetbe taszítsa"

Az egek azért szerintem 2008. október 22-tól 11,50% is meg voltak közelítve. Bár a 1995. február 01-tól érvényes 28,00%-tól azért messze van, az volt a csúcs. Ez az év még ma is elég sokba kerül sajnos. Szóval érdemes a kamatszintet összefüggéseiben nézni, hogy mi is volt ippeg a nemzetközi helyzet fokozódását tekintve .-)

"2010 az a helyzet állt elő hogy a fagyi visszanyalt - a velejéig romlott gazember fidesznek kell a saját ürülékét eltakarítani amibe az egész magyarságot sodorta devizahitel formájába."

Rövidke elemzés erről Mellár Tamástól. 2008. november 20-án így látta. Most ennél jobban magam sem tudnám elmagyarázni mi volt a bibi, és az elmúlt négy év igazolta is szvsz:

"A hitelezés területén Magyarországon maradjon fenn továbbra is a pénzügyi buborék! – ezt üzeni a Magyar Nemzeti Bank elnöke és a pénzügyminiszter a hatszázmilliárdos bankkonszolidációs csomaggal. A gyanútlan szemlélődő azt várta, hogy az IMF-hitelkeret segítségével az ország vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy felszámolja azt az instabil pénzügyi helyzetet, amely az államcsőd közeli állapotot előidézte. De a gyanútlan szemlélődő nagyot tévedett: nem felszámolás, hanem ellenkezőleg, az instabil helyzet újbóli előállítása folyik gőzerővel. Nézzük, hogyan is jutottunk ide, ebbe a helyzetbe!
A Gyurcsány-féle 2006-os megszorítócsomag következtében jelentősen csökkent a reálbér. Az emberek úgy próbáltak védekezni ez ellen, hogy hiteleket vettek fel, s így a fogyasztásukat nem kellett visszafogni. A bankok szívesen adtak kölcsön, hiszen óriási pénzbőség volt a nemzetközi pénzpiacokon. A nemzeti bank próbálta kordában tartani az inflációt, de a hatalmas államháztartási hiány és a jelentős államadósság, valamint a kormány szándékolt inflációfelpörgetési akciói (közüzemi díjak, adókulcsok emelése) miatt ez csak egyre magasabb kamatlábak mellett volt lehetséges. A magas kamatok általában elriasztják a hitelfelvevőket, de nálunk nem ez történt, mert a bankok devizahitel-konstrukciókat ajánlottak az ügyfeleknek, amelyek a hazainál sokkal alacsonyabb kamatokat jelentettek (ugyanis azok a kamatok a külföldi, sokkal alacsonyabb inflációhoz igazodtak). S ezzel kezdetét vette a hazai hitelbuborék kialakulása: az alacsony hitelkamatok a lakosságot hitelfelvételre ösztönözték, a hitelek pótlólagos keresletet jelentettek a hazai piacon, ami növelte az inflációt (vagy legalábbis szinten tartotta, pedig a reálbércsökkenés miatt annak csökkenése lett volna reálisan várható). Az alacsony devizahitel-kamat és a magas infláció eredőjeként az effektív reálkamatláb egyre inkább csökkent, ami viszont újabb hitelfelvételre ösztönözte a lakosságot. De az újabb hitelek tovább emelték a keresletet és az inflációt és csökkentették a reálkamatlábat. Hiába emelte a jegybank a hazai kamatlábat, ez nem befolyásolta a devizahitel-piacot.
Normális esetben a forint árfolyamának csökkenése mérsékelte volna a hitelfelvételi kedvet, mert ez megdrágította volna a csak forintjövedelemmel rendelkező hitelfelvevők számára a hitelt, még alacsony külföldi kamatláb mellett is. De a forint nem gyengült, hanem ellenkezőleg, inkább erősödött a megelőző fél-egy esztendőben. Azért erősödött, mert a magas államadósság miatt jelentős állampapír-kibocsátásra volt szükség, s a magas hazai kamatlábak miatt ez jelentős hozamot ígért. A külföldi befektetők tehát keresték a forintot, hogy magyar államkötvényeket vegyenek, s így a forint árfolyama stabil maradt, annak ellenére, hogy a reálgazdaság egyre rosszabb állapotba került. Az egész konstrukció azonban igen ingatag lábakon állt, mert pusztán a magas hozam ígéreteken alapult, hiszen sem a magángazdaság, sem az államháztartás nem került jó pozíciókba. Így aztán nem meglepő, hogy a pénzügyi világban kitört bizalmi válság az elsők között érintette Magyarországot. A külföldi pénzügyi befektetők már nem bíztak abban, hogy a gyenge magyar állam és gazdaság képes lesz kitermelni azokat a magas hozamokat, amelyeket ígért. S ezért nem voltak hajlandók újabb állampapírokat jegyezni, aminek következtében pedig a forint árfolyama is megrendült, s gyengülésnek indult. Ez utóbbi pedig azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy már a háztartások 25 százaléka által felvett devizahitelek jelentősen megdrágulnak, és ez reménytelen helyzetbe sodorja őket.
Ha nem jön a külső segítség, az IMF és az EU hitelkerete, akkor elkerülhetetlen lett volna az államcsőd és a nyomában megjelenő bankcsődök és a háztartások ellehetetlenülése. Jól megfigyelhető, hogy ebben a folyamatban összedolgozott a piaci és a kormányzati hiba. A lakosságnak nem lett volna szabad devizahiteleket felvennie, hiszen devizajövedelmei nem voltak, de mohó volt, és a reklámok erre biztatták. A bankoknak nem lett volna szabad devizahiteleket nyújtaniuk komoly fedezet hiányában, de ők is mohók voltak, s csak a minél több hitelkihelyezés és a nagyobb profit motiválta őket. Az államnak nem lett volna szabad ennyire eladósodnia és az inflációt mesterségesen gerjesztenie, mert ez komoly bizonytalanságot generált. De hathatós gazdaságpolitika hiányában a népszerűség megtartásának igénye csak ezt az utat hagyta nyitva számára. Ezentúl még az állam szabályozó szerepe is kritizálható, hiszen a szakemberek már régóta figyelmeztettek rá, a devizahitel-konstrukciók komoly kockázatot jelentenek. Az adminisztratív korlátozásuk, a megfelelő szabályozás azonban mindmáig nem történt meg.
Ahelyett, hogy a kereskedelmi bankok felelőtlen hitelezési gyakorlatát akadályozta volna meg a kormányzat, ellenkezőleg: jóváhagyja és bátorítja ezt a gyakorlatot a konszolidációs csomaggal, amely röpke 15 év alatt immáron a harmadik a kereskedelmi bankok életében, miközben rekordnagyságú profitokat realizálnak. A hivatalos indokolás szerint ugyanis nem a legyengült kereskedelmi bankok megerősítése, hanem a forintárfolyam-ingadozás kockázatainak mérséklése miatt van szükség a konszolidációra. A juttatandó források tehát mind a devizahitelt nyújtó bankokat, mind az azt felvevő háztartásokat megvédik a gyengülő forint negatív hatásaitól.
A 11,5 százalékra feltornázott jegybanki alapkamatláb és a forint stabilitását biztosító IMF-hitelkeret azt üzeni a hazai gazdasági szereplőknek, adósodjanak csak el továbbra is devizában, az állam gondoskodik majd az esetleges kockázatok kivédéséről. S ugyanezt üzeni a kereskedelmi bankoknak is: továbbra se vizsgálják a hitelképességet, ne követeljenek meg komoly jelzálogot, ne írják elő a devizabevétel szükségességét, csak adjanak nyugodtan alacsony kamatozású devizahitelt, a forint bedőlése esetén számíthatnak a mentőövre. Tehát minden együtt áll ahhoz, hogy újra kialakuljon a pénzügyi buborék. S az sem baj, ha kipukkad a hitellufi, futja az óriási hitelkeretből az újbóli rendezésre. Az a fő, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, ne felejtsük el, választási évek előtt állunk. S hogy utána mi lesz? Az most egyáltalán nem érdekes."

illaim 2012.05.27. 11:44:15

@lajos0: Az, hogy Mellár Tamásnak az volt a véleménye 2008-ban a gazdasági válság kitörésekor,az egy dolog!De ha te tárgyilagos akarnál lenni,-egyszer megpróbálhatnád,- akkor azt is elemezhetnéd, hogy milyen hatással volt a Forintra a Kósa-Szijjártó nyilatkozat sorozat 2010 nyarán ! Meg aztán eldönthetnéd végre, hogy mi van azzal a válsággal? Most csak akkor van válság ha az Orbán regnál, vagy a válság már 2008 őszétől sújtja a magyar gazdaságot? Aztán nem ártana végre ha elvégeznél egy osztást legalább 2 vel a mércéid között
lajos akárhány!
De azért az sem ártana, ha te volnál szíves számokkal alátámasztani a Mellár féle reálbércsökkenést, összehasonlítva a mai állapotokkal! Remélem nem nagy kérés ez egy olyan hatalmas szellemi nagysághoz, mint aminek tartod magad! LOL

lajos0 2012.05.27. 17:12:04

@illaim: "De ha te tárgyilagos akarnál lenni,-egyszer megpróbálhatnád,- akkor azt is elemezhetnéd, hogy milyen hatással volt a Forintra a Kósa-Szijjártó nyilatkozat sorozat 2010 nyarán !"

Hát végig lehet menni a forintárfolyam, meg a jegybanki alapkamat, sőt a jegybank siralmas történetén, érdemes is lenne. Tényleg sok minden kimaradt, mondjuk sok elemezni való Kósáék nyilatkozatán nincs. Ő nem vette tudomásul, hogy nem egy vidéki kóceráj polgármestere csupán, hanem a kormánypárt egyik főembere. Ilyen pozícióból nem mondunk ilyet, még akkor sem, ha mellesleg a véleményét osztom.

"Meg aztán eldönthetnéd végre, hogy mi van azzal a válsággal? Most csak akkor van válság ha az Orbán regnál, vagy a válság már 2008 őszétől sújtja a magyar gazdaságot?"

Ilyen sosem látott nagy világválságok általában 25-30 évente azért eddig is voltak, és lesznek is mert a liberalizált piacgazdaság működéséhez hozzátartoznak. Amikor a 2008-as (mellesleg jó előre látható) válság kitört, akkor Magyarország már bőven benne volt a saját válságában, A GDP növekedés ( ami továbbra is egy területi alapú, szerintem mellékes mutató) már alulról súrolta az 1 %-ot, és olyan eladósítása folyt az országnak, mint korábban soha. Ezért sem tehettük meg azt amit Európa többi része, hogy központi költségvetést további nagyfokú adósságokba verjük, és így élénkítjük a fogyasztást.

"Aztán nem ártana végre ha elvégeznél egy osztást legalább 2 vel a mércéid között
lajos akárhány!"

Nocsak, ezt szép tőled hallani, de mit osszak el mivel ?

"De azért az sem ártana, ha te volnál szíves számokkal alátámasztani a Mellár féle reálbércsökkenést, összehasonlítva a mai állapotokkal! Remélem nem nagy kérés ez egy olyan hatalmas szellemi nagysághoz, mint aminek tartod magad!"

Ha jól emlékszem nem írtam soha, hogy szellemi nagyság, sem magamról, de másról sem nagyon :-) De azt mezei fizikai munkásként is ki tudjuk számolni , hogy a 2006-os megszorítások után a 89-es bázison, 6 %-os visszaesés volt. A mai állapotokról, majd az év végén lesznek összehasonlítható éves adatok, de a várakozások szerint most jelentős csökkenés lesz ( akár 10 %). Ezt persze a fidesz majd a közfoglalkoztatottak számának növekedésével fogja magyarázni, az MSZP meg a dilettáns gazdaságpolitikával, ami tőlük még akkor is vicces lesz, ha éppen igaz.

Mellár cikkét csak arra bornírt butaságra citáltam, mely szerint a Fidesz felelne elsősorban a devizahitelek elburjánzásáért. Persze a Fidesz sem lépett fel az ügy ellen, amikor elindult, pedig nyilvánvaló volt az elejétől fogva, hogy felvenni ostobaság, ajánlgatni meg gazemberség volt. De például itt a fórumon is voltak sokan, akik az államadósság növekedését a lakossági eladósodással magyarázták, nem tudom mennyire lehetett volna a jónépnek elmagyarázni, hogy ez átkúrás és tök mindegy mennyi a kamat, mert a tőkerésszel is megindulhat a piaci játszadozás.

illaim 2012.05.27. 17:49:07

@lajos0: " De azt mezei fizikai munkásként is ki tudjuk számolni , hogy a 2006-os megszorítások után a 89-es bázison, 6 %-os visszaesés volt."
Ne komolytalankodj lajos akárhány mert úgy maradsz!Eleve hülyeség amit írsz !Szerintem te valamit nagyon elnéztél,vagy csak engem akarsz fárasztani! LOL

lajos0 2012.05.27. 18:17:38

@illaim: 2006 - 123,7, majd 2007 117,8 %.
De ha tudsz jobb adatot, várom.

illaim 2012.05.27. 18:28:18

@lajos0: Lajos Te tényleg szórakozol?
Tedd már ide a linket,hogy mit nézel légyszíves !

illaim 2012.05.27. 18:57:20

@lajos0: Ne keresd tovább ! Ebben a reálbércsökkenésben igazad volt! Mea culpa

Orangekiller 2012.05.29. 17:39:37

@lajos0:

Hiába hozod ide hogy 2008 ban 11,5 % volt az alapkamat az nem béke év volt , ellentétben 2002 vel amikor a fidesz kezdte pusztán rombolni az akkori lehetőségeket ellenzékből
Én továbbra is azt állítom hogy a fideszes járai rendkívül szűk látókörűen 2002-ben csak azért emelte "politikai" alapon az alapkamatot hogy megpróbálja az utolsó szuszt is kinyomni a szocikból, melyre ők - ma már tudjuk hogy nem adtak jó választ - a deviza hitelek felé menekülve végül is időt nyertek, de életet nem nagyon.
Remélem érteni véled, ha akkor van politikai konszenzus , ma nincs devizahitel probléma !!! lsd. csehek
A szocik többek között ezen hibákért is már részben megfizettek ( persze az sem érdekel ha eltűnnek a semmiben ), a fidesznek még csak most jön a fekete leves - ahogy elnézem "zorbán" népszerűség vesztését holnap fog csak begyorsulni az elutasítottság !!! - mikor már ciki lesz fideszesnek lenni.
Mikor jön már a magyar Donald Tusk ? LMP vagy valami más formában ?

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.29. 17:51:10

@lajos0: Lajos, őszintén csodálom a kitartásod, ezen és a hasonló blogokon található szűk látókörű, de annál magabiztosabb "ellenzékiek" a legnagyobb hülyeséget is szemberebbenés nélkül az arcodba vágják, és semmiből sem tanulnak. Ha arról van szó, akár az atomfizikáról is kioktatnak.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.29. 17:52:17

@Orangekiller: Nem Donald Tusk jön, hanem Jobbik-kormány, és örülni fogsz, ha Orbánék korlátozni fogják a demokratikus jogokat.

Orangekiller 2012.05.29. 19:38:03

@Tivadar főkancellár:
Ezt a mesét a nagymamádnak légyszíves előadni - hahaha
fidesz meg a szarabbik - számomra egy kutya. Reményeim szerint mind a kettő ott végzi ahol a szocik, de oda is valók !!!

Az igazi sztrovacsek 2012.05.29. 20:23:03

"A magyar kormányfő tájékoztatása szerint Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország várhatóan a június végén tartandó, félévzáró EU-csúcsértekezleten ismerteti majd a csomag közösen képviselt pontos elemeit. Az egyik legfontosabb javaslat azt célozza, hogy az unió segítsen megállítani a bankrendszerből történő tőkekiáramlást, pontosabban "a Közép-Európából történő, az anyabankok irányában zajló tőkekivonást"

Süket duma. Parasztvakítás FIDESZ módra.

1. Csehország, Szlovákia és Lengyelország nem küzd ilyen gondokkal, ebből kifolyólag nem csinál magából bohócot egy ilyen közös csomaggal.

2. Az unió nem fog olyan jogszabályt elfogadni, amely a tőke szabad áramlását korlátozza. Egész egyszerűen azért nem, mert homlok egyenest ellentétes az alapelveivel.
Ebből következik, hogy ha a nyugati anyabankok úgy döntenek,hogy kivonják a tőkéjüket Mo.-ról - nem Közép-Európából, hanem MAGYARORSZÁGRÓL - hát akkor így jártunk, oszt jó napot.

lajos0 2012.05.29. 21:49:27

@Orangekiller: "Hiába hozod ide hogy 2008 ban 11,5 % volt az alapkamat az nem béke év volt , ellentétben 2002 vel amikor a fidesz kezdte pusztán rombolni az akkori lehetőségeket ellenzékből"

2002-ben az alapkamat 8,50 és 9,50 között ingadozott, ami persze szintén brutálisan magas, de valamiért a mi jegybankunk szeret legalább 6-7 %-al az európai átlag felett mozogni.

A 2003-ban történt emelés a kormány teljes támogatását élvezte, hiszen ekkor még ragaszkodtak az euróbevezetéshez ( vagy hitegették vele a jónépet), és a forint elleni támadás miatt, az inflációt így gondolták alacsonyan tartani. Egyébként Járait és Simort is gazembernek tartom, de eltörpülnek Surányi Gyurka mellett, aki szvsz szerint a legtöbbet ártotta jegybankelnökként az országnak. Egyiktől sem volt idegen, hogy saját belföldi támogatóit favorizálja ebből a névleg független pozícióból, de Surányi más kaliber volt, ő nem innen kapott enni.

"Én továbbra is azt állítom hogy a fideszes járai rendkívül szűk látókörűen 2002-ben csak azért emelte "politikai" alapon az alapkamatot hogy megpróbálja az utolsó szuszt is kinyomni a szocikból"

A 2003 novemberi kamatemelés a szocik teljes támogatásával történt, és a szusz annyira lett belőlük kinyomva, hogy 2006-ban újrázni tudtak. Persze, hogy ebből mennyi köszönhető a Fidesz ostobaságának azon lehet vitázni.

"Remélem érteni véled, ha akkor van politikai konszenzus , ma nincs devizahitel probléma !"

Akkor politikai konszenzus volt az alapkamatot illetően, a 2006-os devizahitel boomra meg már idéztem Mellárt. Ha nem fogadod el az elemzését, szíved joga.

"ahogy elnézem "zorbán" népszerűség vesztését holnap fog csak begyorsulni az elutasítottság !!! - mikor már ciki lesz fideszesnek lenni."

Szerintem meg már elég régen ciki, de az sem kevésbé ciki, hogy mennyivel verik minden lépésük ellenére jelenleg is a "progresszív baloldali demokratákat".

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.05.29. 21:54:16

@Orangekiller: Gondolom ezután Magyarországot az űrlények fogják kormányozni, vagy a sehol sem látott, sajnos sehonnan sem érkező új értelmiség. Lehet álomvilágban élni, de ne csodálkozz, ha egy reggel a bilibe verik a fejed.

lajos0 2012.05.29. 22:06:11

@Az igazi sztrovacsek: "Az unió nem fog olyan jogszabályt elfogadni, amely a tőke szabad áramlását korlátozza."

Főleg a szabad kiáramlást korlátozót nem. Esetleg, ha a németektől áramlana ki. De mivel a pénzt nem a reálgazdaság csereeszközeként kezeli a mostani pénzügyi világrend, hanem önálló termelő instrumentumként, valószínűleg továbbra is próbálják játszani a nagy nemzetközi pilótajátékot.

"Egész egyszerűen azért nem, mert homlok egyenest ellentétes az alapelveivel."

Ezektől azért az EU technokratái elég könnyedén eltekintenek, ha az érdekek úgy kívánják.

"Ebből következik, hogy ha a nyugati anyabankok úgy döntenek,hogy kivonják a tőkéjüket Mo.-ról - nem Közép-Európából, hanem MAGYARORSZÁGRÓL - hát akkor így jártunk, oszt jó napot."

Pontosan. Ha Közép-Európából vonják ki, akkor sem fogok meglepődni, eddig is ez történt.

Mellesleg remekül el lehet lenni egyébként kereskedelmi bankok nélkül is, sőt szerintem nagy fellélegzés következne a gazdaságra a kezdeti káosz után, ha eltakarodnának.
Csak ez a mítosz is valami érthetetlen okból tartja magát még kicsit, hogy a 0 értéket előállító kereskedelmi bankok nélkül mindenki éhen halna.

lajos0 2012.05.29. 22:27:54

@Tivadar főkancellár: Mellesleg a kutyám jobban kormányozna, mint az eddigi elitek. Értelmiségből én még a régit sem látom, nemhogy az újat. Értelmiséginek lenni az azért egy nehány ezer kötetes könyvtár alapos átrágását szerintem magában foglalja, úgyhogy az én mércém szerint sokan nem lehetnek. A jelenlegi parlamentben mutatóba találni 4-5 ilyen figurát talán. Mondjuk én még nem találtam annyit, csak nem zárom ki.

Orangekiller 2012.05.29. 22:42:56

@Tivadar főkancellár:
800 ezer szavazója maradt a fidesznek, ezzel bajos lesz választást nyerni úgy hogy a vezírnek hullik a támogatottsága mint az őszi légy - reméljük a pártja is megy utána a süllyesztőbe
A Lajos által is favorizált LMP-t kihagytad a sorból !!!!

Orangekiller 2012.05.29. 22:52:59

@lajos0:
"A 2003 novemberi kamatemelés a szocik teljes támogatásával történt, és a szusz annyira lett belőlük kinyomva, hogy 2006-ban újrázni tudtak. Persze, hogy ebből mennyi köszönhető a Fidesz ostobaságának azon lehet vitázni."

Ez komoly hogy a szocik és járai azonos véleményen voltak ?

lajos0 2012.05.29. 23:04:09

@Orangekiller:

Én nem egy Donald Tuskot várok, sőt a jelenlegi tuskók távozását is forrón üdvözölném.

Ha jönne egy olyan párt, amelyik kimondaná, hogy bár fiatalok vagyunk, és lehet, hogy nem látjuk át annyira a rendszert, mint a leszerepelt technokrata nímandok, de fel tudunk vázolni egy olyan pénzügyi rendszert, amit átlátnánk. És elmondanák:, hogy így nézne ki, kell vagy nem, oszt jónapot.

"800 ezer szavazója maradt a fidesznek, ezzel bajos lesz választást nyerni úgy hogy a vezírnek hullik a támogatottsága mint az őszi légy - reméljük a pártja is megy utána a süllyesztőbe"

Reméljük, de akkor mit mondhatunk akkor, a haladó baloldalba vetett bizalomról ? How come nincs megettük egy 60 %-os támogatottság ? Érthetetlen.

"A Lajos által is favorizált LMP-t kihagytad a sorból !!!!"

Nem favorizálom őket, csak annyiban érdekes, hogy milyen mezőny már az, ahol erre kellett szavaznom. Mondjuk a mai napig sem bánom az eredmény tükrében, mert kicsit érdekesebb, mint a hárompárti lett volna. De az eddig felmerült alakulatok közül, mindenképp a kétfarkú kutyákat favorizálom, ha már muszáj valakit.

De ha a Puzsér csinálna pártot, arra látatlanban szavaznék :-)

Orangekiller 2012.05.29. 23:08:38

@lajos0:
"Mellesleg remekül el lehet lenni egyébként kereskedelmi bankok nélkül is, sőt szerintem nagy fellélegzés következne a gazdaságra a kezdeti káosz után, ha eltakarodnának.
Csak ez a mítosz is valami érthetetlen okból tartja magát még kicsit, hogy a 0 értéket előállító kereskedelmi bankok nélkül mindenki éhen halna."

Láttam egy elemzést ahol mínusz 2700 forintos célár jött ki az OTP re !!! Gondolom Csányiéknál lesz nagy riadalom ha bezárnák a boltot és állam bácsi mindent visz
Kereskedelmi Bankok nélkül ? érdekes gondolat folytassa kérem - Hogyan oldaná meg a megtakarítók felől a tőkeáramlást a hitel felvevők felé? Vagy megtakarításra sem lenne szükség?

Az igazi sztrovacsek 2012.05.30. 14:35:26

Érdemes elolvasni, mert minden szava igaz.
De ha nem olvasod el, az sem baj, mert előbb-utóbb rájössz magadtól is.

www.168ora.hu/velemeny/magannyugdij-eva-sargacsekk-dakota-munkanelkuli-zsidozas-parlament-96866.html

Az igazi sztrovacsek 2012.05.30. 16:11:01

"Ismét csökkent a Fidesz-KDNP népszerűsége az elmúlt hónaphoz képest, míg az MSZP támogatottsága növekedett, így a két pártnak jelenleg nagyjából ugyanakkora a szavazótábora - derül ki a Tárki májusi felmérésből."

Hát mit mondjak...
Nagyot csalódtam a FIDESZ-ben.:)))
Én kis naiv azt hittem két éve, hogy a ciklus felénél kezd majd el egyáltalán csökkenni a 2/3 népszerűsége. Hát rám cáfoltak rendesen. De nem csodálkozom rajta. 2/3-al kormányzó párt ekkora böszmeséget még nem csinált. Nincs meg már az egyharmad sem. És nehogy az vigasztaljon valakit, hogy "a biztos pártválasztók körében" mennyi az annyi. A 60% bizonytalan nem lesz FIDESZ szavazó. Azért nem, mert pontosan azért bizonytalan, mert a FIDESZ-ből ábrándult ki - ami tökéletesen megmagyaráz az előbbi hozzászólásomban belinkelt cikk - csak még nem meri bevallani, még szégyenli hogy rosszul döntött.
Hogy MSZP-s szavazó sem lesz?
Lehet.
De ahol van kereslet, ott előbb utóbb lesz számukra kínálat is.
De a változás szemel látható. Internetes portálokon böngészve csak a fideszfan nem veszi észre, hogy az egy /két/ évvel ezelőttihez képest megfordult a trend. Egyre kevesebb a kormányt támogató hozzászólás, és egyre több az elítélő. Ráadásul durvul a kormányt kritizáló hangnem. Egyre kevesebb viszont a fölényes, kioktató, gúnyos modorú, ellenzéket lenéző mocskolódás, helyét lassan fölváltja az ellenzék gyengeségéért való aggódás.
Oda a 2/3-os büszkeség a szavazókból.
A legfrissebb felmérések szerint négy millió ember él a létminimum alatt, a fiatalok 50%-a vágyik külföldre, és drasztikusan emelkedik a külföldön munkát vállalók száma, mert aki megteheti el is megy.
"2014-ben mentek a levesbe" - volt az általános vélemény az MSZP-ről ezen a blogon is. Záporoztak a "pár százalékos komcsik" minősítések.
Kicsit változott a kép két év alatt. És kettő(?) még hátra van.
És ez csak a netes tapasztalat.
Kinn a való világban, piacon, buszon, kocsmában, a lemondó kézlegyintést egyre gyakrabban váltja fel a kormányzó erők édesanyjának emlegetése.
A Dunától Keletre a kilátástalanság az úr, nem Orbán Viktor.

lajos0 2012.05.30. 23:02:57

@Orangekiller: "Hogyan oldaná meg a megtakarítók felől a tőkeáramlást a hitel felvevők felé? Vagy megtakarításra sem lenne szükség?"

Mondjuk így. Lenne egy állami postabank, oszt jónapot :-)

www.vntv.hu/vivanaturavideo.php?vid=6c51c770a
süti beállítások módosítása