Érdekes jelenség rajzolódik ki a Fidesz kommunikációjában. Az odáig rendben is lenne, hogy diktátorék reagálgatnak az ellenzék sajtótájékoztatóira nyócévezni egy kcsit, de az, hogy Gyurcsány Ferenc az egyetlen, akinek minden mondatára ugranak, az igazán röhejes.

Ahogy a volt miniszterelnök megszólal, előbukkan a magának hivatali fürdőszobát építtető, a magánnyugdíjakat ellopva védelmező kiflitolvaj és közleményben hazudik egy hatalmasat. Legutóbb tegnap.

Azt írta Selmeczi Gabriella a DK oktatáspolitikai konferenciája kapcsán, hogy senki sem kíváncsi a felsőoktatásban tandíjat bevezető Gyurcsány Ferenc véleményére. Bezzeg a Fidesz, amely - és most tessék fogódzkodni: "olyan diákhitel programot indított, amelynek segítségével mindenki - anyagi helyzetétől függetlenül - tanulhat egyetemen és főiskolán, hogy ha szorgalma és tanulmányi eredményei azt lehetővé teszik." Mondja ezt annak a pártnak a szóvivóje, amelyik éppen több tízezernyi fiatal számára tette lehetetlenné a diploma megszerzését, többéves célirányos tanulás veszett el a semmibe családok ezreiben, hiszen nem lesz annyi pénzük, hogy kifizessék a sok százerez forintos tandíjat.

És ez így megy hetek óta. Azt hiszi a Fidesz, ha gyurcsányozik egyet, akkor neki jobb lesz. Itt jelezném, hogy Gyurcsány Ferenc lassan három éve nem miniszterelnök, ellenben két-három hónap alatt a Fidesz, a Jobbik, az LMP - és a frakcióállítás akadályozása miatt - az MSZP minden machinálása ellenére elérte új pártjával az öt százalékot, valamennyi választókörzetben önálló szervezetet hozott létre.

Selmeczi pedig épp úgy hazudik a felsőoktatási közleményében, ahogy Matolcsy a népszaporulat adataival. Statisztikai tény, hogy Gyurcsány idején sokkal több gyermek született. A Fidesz szóvivőjének még az a mondata sem áll meg a lábán, hogy "senki nem kíváncsi" a volt kormányfő véleményére. A tegnapi konferencián a közel száz fős érdeklődőn kívül - Niedermüller Péter szervezésében - a következő szakmeberek tartottak előadást, vagy vettek részt a kerekasztal-beszélgetésben: Polónyi István oktatáskutató, a debreceni egyetem tanára, Lippényi Tivadar, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal volt elnökhelyettese, Trencsényi László, a neveléstudományok doktora, az ELTE tanára, Vass Vilmos, a Pannon Egyetem tanára, Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet elnöke, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke, Miklósi László, A Történelemtanárok Egyletének elnöke, Szentgyörgyi Zsuzsa műszaki doktor, a Magyar Mérnökakadémia tagja.

Természetesen, nem állítom, hogy a Demokratikus Koalíció tagjai lennének. Azt sem mondom, hogy valamennyien a pártot támogatják. Az azonban egészen bizonyos, hogy eljöttek egy, a DK által szervezett, Gyurcsány által megnyitott rendezvényre, hogy megvitassák, merre tart a magyar oktatáspolitika. Nem hinném, hogy ők senkik lennének, ahogy Selmeczi próbálja láttatni.

Amúgy sem árt, ha a Fidesz megérti: a "békemenetnek" hazudott gyűlöletfolyam után mért adatok alapján is az ország háromnegyede szerint mennek rossz irányba a dolgok. Gyurcsány idején kisebb volt az ÁFA, olcsóbb volt a benzin és a gyógyszer, többet ért a fizetés és a nyugdíj, az adórendszer jóval igazságosabb volt, kisebb volt az államadósság, még nem akartak elmenni a rezidensek, többen járhattak egyetemre, több gyerek is született, sőt a Malév gépei is felszálltak...

Ez az igazság, amit hazug közleményekkel sem lehet elfedni.

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr1004055253

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Írjatok kérdéseket! 2012.02.12. 12:44:07

Itt most egy Jobbikról szóló cikknek kellene következnie, de majd hétfőn, addig egy felhívás. Előtte kezdjük messzebbről: 2008-ban szavazott az ország arról, hogy ne legyen egyetemi tandíj, most meg mégis lesz korábbi ellenzőik révén. Az legalább ...

Trackback: A nyelv hatalma 2012.02.03. 14:08:11

A közmunkaprogramot a minap törvénybe iktatták, nemsokára a valóságban is látjuk az eredményét. Sokakat a részletek érdekelnek, engem az, hogy miként jutottunk el idáig. Ez szerintem tipikus esete annak, amikor egy nyelvi megnyilatkozás képtelen megmar...

Trackback: A Fidesz szerint Gyurcsány 2012.02.03. 11:11:02

Amúgy sem árt, ha a Fidesz megérti: a „békemenetnek” hazudott gyűlöletfolyam után mért adatok alapján is az ország háromnegyede szerint mennek rossz irányba a dolgok.

Trackback: Vajnágh Domokos: Államcsőd 2012.02.03. 10:46:53

Ingyenesen letölthető, egyszer használatos biankó sajtóközlemény.Kérjük, hogy letöltés után a kipontozott helyre írja be saját országának nevét, majd juttassa el a dokumentumot a sajtó munkatársainak, illetve töltse fel kormányának hivatalos honlapjára...

Trackback: Soha ne emeld a fejed a vályúnál magasabbra! 2012.02.03. 10:37:07

Nem tudom, hogy csak a jelenlegi helyzet miatt érzem egyre inkább így, vagy valóban helytálló az a megfigyelésem, hogy Magyarországon igazából két évtizede senki, akinek van beleszólása a dolgokba (nem a szavazati jogra gondolok, mert az ugye egyértelm...

Trackback: Soha ne emeld a fejed a vályúnál magasabbra! 2012.02.03. 10:36:41

Nem tudom, hogy csak a jelenlegi helyzet miatt érzem egyre inkább így, vagy valóban helytálló az a megfigyelésem, hogy Magyarországon igazából két évtizede senki, akinek van beleszólása a dolgokba (nem a szavazati jogra gondolok, mert az ugye egyértelm...

Trackback: Soha ne emeld a fejed a vályúnál magasabbra! 2012.02.03. 10:36:40

Nem tudom, hogy csak a jelenlegi helyzet miatt érzem egyre inkább így, vagy valóban helytálló az a megfigyelésem, hogy Magyarországon igazából két évtizede senki, akinek van beleszólása a dolgokba (nem a szavazati jogra gondolok, mert az ugye egyértelm...

Trackback: Soha ne emeld a fejed a vályúnál magasabbra! 2012.02.03. 10:35:47

Nem tudom, hogy csak a jelenlegi helyzet miatt érzem egyre inkább így, vagy valóban helytálló az a megfigyelésem, hogy Magyarországon igazából két évtizede senki, akinek van beleszólása a dolgokba (nem a szavazati jogra gondolok, mert az ugye egyértelm...

Trackback: Viszkis: Mit csinálnak ezek a bankokkal?! 2012.02.03. 10:21:53

Ambrus Attila nem érti Orbán és Lázár miért próbál ártani a bankoknak. Schmitt Pált elítéli, Selmeczit szúrná, Dávid Ibolyát hiányolja....

Trackback: Az én pártom 2012.02.03. 08:01:35

Ha lenne egy pártom, amelyik megpróbálna mindenkit képviselni, senki nem szavazna rá, mert senkit nem érdekel a másik sorsa....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Épelméjű 2012.02.03. 12:53:33

@online távmunkás:

teljesen félre érted amit hohoo60 felvetett.

"Szóval, aki szegény volt és úgy gazdagodott meg, az nem akar a szegények segítésére költeni, ellenzi a szociálista baloldali mozgalmakat, ergó jobboldali lesz, aki pedig a gazdagságba születik, az baloldali, szocialista érzelmű és a szegényeket akarja megsegíteni?"

ez finoman szólva hülyeség:)

hoho60 nem erre gondolt, egyáltalán nem erre.

Hohó60 2012.02.03. 12:53:44

@Épelméjű: nem az én gondolatom, ez egy eléggé közismert elv, és általában talál. Mindkét irányban biztosan vannak azért kivételek. Főleg, ha valaki örököl, de így hangzik a bon mot, nem akartam csorbítani.

djangyu 2012.02.03. 12:53:57

@hackbard.celine: szerintem a fél világ hitelből fektet be, szóval nem nagy vaszisztdász. az már más kérdés, hogy miért pont IMF keretből vették meg, de végső soron, ha nem tudnánk visszafizetni 100 év múlva az IMF-nek a hitelt, akkor akár még az övék is lehet a MOL-pakk.

persze, 100 év múlva ha még lesz IMF, és ilyen nemzetközi keretrendszer is lesz. Remélem, nem :)

vadfarkatlan 2012.02.03. 12:54:14

Zsolti hazugság- és gyűlöletfolyamának újabb fejezetét olvashattuk. Köszi, fiú!

NA YA! 2012.02.03. 12:57:42

@Épelméjű: "hoho60 nem erre gondolt, egyáltalán nem erre."

Szóval te vagy hoho60 elméje? Épelméjű&hoho60! Jó párosítás!:)

djangyu 2012.02.03. 13:01:22

@sárkányfő: hát persze, sehol nincsen külön utas gazdaságpolitika, csak nálunk, ezen nincs vita, hogy ez a Matolcsy-ék érdeme, nem Schwarzenbergé :)

Hohó60 2012.02.03. 13:06:29

@online távmunkás: szerintem a szegények legnagyobb ellensége a baloldal, nem pedig a tisztességes jobboldali. Nézd meg, mennyi mindent tettek Gyurcsányék annak érdekében, hogy nyomorban és sötétségben tartsák az embereket, aki a baloldali demagógia hatására hálából rájuk szavaztak sokáig.

A jobboldal nem arról beszélt soha, hogy a rászorulókat ne kellene segíteni.
Hanem arról, hogy az ilyen ellátásokból a potyautasokat ki kell szorítani, senki se élősködjön a közösségen.
Én úgy látom, hogy a baloldal az, aki mindent pénzben akar mérni. Most is azzal uszítanak, hogy az általuk előidézett gazdasági katasztrófát a kormány még mindig nem oldotta meg, és ezért a zemberek rosszabbul élnek.
Ezzel szemben én, mint jobboldali, az értékeket veszem előbbre, nekem hiába ígértek a SZADESZMP-jellegűek jólétet, meg mindent, nem szavaznék soha rájuk.
Igaz, azt is tudom, hogy azokból az ígéretekből soha semmi sem lesz, hiszen a baloldaliság eleve alkalmatlan erre.
A szegényeken kizárólag csak a jobbmódúak tudnak segíteni azzal, hogy munkát adnak nekik. De mivel a baloldal lesüllyeszti a jobbmódúakat is, így nincs lehetőségük arra, hogy segítsék a szegényeket. Ez az a lefelé gyűrűző sprál, amiből a baloldali politika soha sem tud kiutat mitatni.

Hohó60 2012.02.03. 13:19:35

@hackbard.celine: szóval akkor az a lényeg, hogy azt az áfát, ami Gyurcsányék hiányát növelte volna ha visszafizetik, azt a mostani kormány hiányaként látjuk.

A végtörlesztéssel kapcsolatban is osztjátok ám az észt, csak azt egyik balos sem tudta soha sem megmondani, hogy helyette akkor mi a bánatot is kellett volna csinálni, hogy néhány százezer embernek ne kelljen a híd alá mennie köszönhetően annak, hogy Gyurcsányék az országra szabadították a devizahitelezést.
Mert az ország kockázatának növekedése, ha nem emlékeznél, akkor kezdődött, amikor az elemzők elkezdték mondani, hogy a borzasztó nagy devizakitettség miatt az ország bajba fog kerülni. Még 2006-2007-ben. És egyre többször és egyre hangosabban akkor, amikor a CHF árfolyama elkezedett emelekedniminden devizához képest, még jóval a FIDESZ-kormány előtt ám. Csak erre nem szerettek emlékezni.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.02.03. 13:22:02

@juzsuka: A Fidesz átmosta a google data explorerér is ezek szerint.

Ha már munkanélküliségről beszéls érdemes ezt a grafikont elemezgetned.

Összesd is vetheted más országokéval a munkanélküliség alakulását.

www.google.hu/publicdata/explore?ds=z8o7pt6rd5uqa6_&met_y=unemployment_rate&idim=country:de&fdim_y=seasonality:sa&dl=hu&hl=hu&q=munkan%C3%A9lk%C3%BClis%C3%A9gi+r%C3%A1ta+n%C3%A9metorsz%C3%A1g#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=unemployment_rate&fdim_y=seasonality:sa&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country:hu&ifdim=country_group&hl=hu&dl=hu

De ugyanígy tanulmányozhatod a GDP arányos államadósság görbéket is.
Aztán ha alapos munkát végeztél, akkor láthatod, hogy az MSZP-től rosszabb kormányunk soha nem volt gazdasági szempontból.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.02.03. 13:27:05

@Hohó60: "szerintem a szegények legnagyobb ellensége a baloldal,"

Jó példa erre, hogy az iskolalátogatási támogatást az MSZP összevonta az alanyi jogon járó családi pótlékkal.

Meg is nőtt az igazolatlan órák száma országszerte, különösen a szegényebb falvakban, városrészeken.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.03. 13:27:56

nem rossz amit irsz zsolt, sot, de marhara nem tetszik, hogy a nemzetes-hirlapos-bayeros-bencsikes szoviragokat es jelzos szerkezeteket kezded atvenni...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.02.03. 13:33:35

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Már mer mér nem tetszik ?
Ezeket te is előszeretettel használod.

Másrászt pedig, ez teszem azt, jól mutatja magatehetetlen dühét, a hülye gyerek Zsoltinak, mintúgy az esztelen elkötelezettségét.

Várúr 2012.02.03. 13:34:21

@sárkányfő:
Bajnai 21.000 milliárdos IMF adóssággal fordított az ország sorsán akkorát, hogy az unokád is nyögni fogja. Gréczy dr. Goebbelst lepipáló hazugságaira reagálni értelmetlen. Egyetlen párt nincs a parlamentben - az mszp sem - amely minimális mértékben elfogadná Furcsányt. Az összes közvéleménykutatás szerint az ország legutáltabb embere. Bajnai a heteken át tartó "miniszterelnök kerestetik" c. bohózat hőse volt. Még egy ilyen szappanoperára aligha fog sor kerülni.

hackbard.celine 2012.02.03. 13:35:40

@Hohó60: tehát akkor nem esett le, hogy az ÁFA 75 napos visszatartásával ugyanazt csinálják mint Gyurcsányék az ÁFA levonás pénzügyi teljesítéshez kötésével?
A végtörlesztéssel egy szűk tehetős réteg számára tette lehetővé a hitel lezárását, közben 700ezer család sokkal nehezebb helyzetbe került, többszáz Mrd-al többet kellett kifizetniük köszönhetően a dilettáns gazdaságpolitikának.
Az árfolyamról:
www.tozsdeasz.hu/deviza/1/chf_huf/2_ev.html
Jobb lenne nem hazudozni, a kormányváltáskor 180 Ft volt a CHF, nem 240-260. Kósáék bohóckodásakor indult jelentős gyengülésnek, aztán amikor jött az IMF ellenes retorika és a teljes piaci bizalomvesztéshez vezető unortodox lépések, beindult a mélyrepülés. A Ft árfolyama közben levált a régiós devizákról (amíg a Ft húzta le a régiót, a csehek és lengyelek sem annyira szerették unortodoxiát).

debreceni.blog 2012.02.03. 13:37:03

Szárnyakat adtak vágyaiknak

Új kifizetőhellyel lepi meg magát a kormány, „megújítják” a légiközlekedést is

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1592_szarnyakat_adtak_vagyaiknak

erdomester2 2012.02.03. 13:42:28

Elborzaszt az emberi butaság. Még egy hülye számára is egyértelmű, hogy a fidesz egy hazug tolvaj banda. Gyurcsány nem csinált semmit, a Fidesz pedig reformál ezerrel (dicséretes), csak az a gond, hogy egyre többet vesznek el, egyre kevesebbet keresünk, közben pedig a szemünkbe hazudják, hogy minden rendben. Többször romba döntötték a forintot, most legutóbb rekord árra növelték az árfolyamot, most pedig hogy visszaerősödött, elő áll majd Viktor, hogy megmentették az elmúlt8év alatt tönkretett árfolyamot. Sajnos az emberek szűklátókörűek, és buták, ostobák de mérhetetlenül. Beléjük verte a Fidesz az MSZP elleni gyűlöletet, ezért bármit megtehet. Nagyon szomorú. Az is igaz, hogy nincs kire szavazni. a többi pár együttesen veri a fideszt, de külön külön esélyük sincs. Nincs Viktoruk aki gyűlöletet keltsen a regnáló kormányban, mert Viktor semmi máshoz nem ért. Ebből viszont nagyon jól megél.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.02.03. 13:43:51

@debreceni.blog: Gréczy-hez hasonlatos stílus, és tartalom. Sok ökör írástudú él itt, aki gyűűlölködésből tartja fenn magát.
Nem azt mondom, hogy Bayert kéne olvasnod, hanem azt, hogy az igazat:

index.hu/gazdasag/magyar/2012/02/03/mitol_veszteseges_a_malev/

sárkányfő 2012.02.03. 13:49:53

@Várúr: Hát igen, vannak emberek, akik amikor kirobban a világgazdaság elmúlt 80 évének legnagyobb válsága, akkor a csődöt megelőzendő ellen hitelt vesznek fel, és nem tartják a szuverenitás csúcsának ha a szabadon belerohannak a szakadékba.
te nyilván a csődöt választottad volna, belőled simán kinézem...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.02.03. 13:54:20

@sárkányfő: Ahogy a grafikonon láthatod 2008 elött is bazi sok hitelt vettek fel Gyurcsányék.

hackbard.celine 2012.02.03. 13:54:49

@Trompf: a V4 országok között Magyarország a medián környékén van munkanélküliségi mutatóban. A 2008-as válság idején teljesen együtt mozgott a régiós társakkal, ezt nehéz lenne a szocik nyakába varrni:
www.google.hu/publicdata/explore?ds=z8o7pt6rd5uqa6_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=unemployment_rate&fdim_y=seasonality:sa&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country:hu:cz:pl:sk&ifdim=country_group&tstart=1183413600000&tend=1320274800000&hl=hu&dl=hu&q=munkan%C3%A9lk%C3%BClis%C3%A9gi+r%C3%A1ta+n%C3%A9metorsz%C3%A1g
A diagramból az is látszik, hogy az Orbán-kormány semmit nem tudott csökkenteni a munkanélküliségen.
A KSH adataiból az is kiderült, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 2011-re az előző évről csökkent! 2010: 3 578,0
2011: 3 567,0
A statisztikai létszámot ugyan növelik a közfoglalkoztatottak és a részmunkaidősök, azonban ők másodosztályú állampolgárok, korlátozottan jogosultak nyug-, tb és eü ellátásra.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.02.03. 14:00:26

te mér nem azt nézed amit belinkelsz..
Egyrészt 2008-ban ugyan együtt mozgott, de ha 2006-tól nézed, akkor pont azt láthatod, hogy Gyurcsány alatt nálunk drasztikusan nőtt a munkanéküliek száma, válság nélkül is. És szinte csak nálunk.

Másrészt pedig 2010-től ha megnézed a munkanélküliségi mutatók nálunk javultak.
(Gyk: Lefele megy a görbe)

hackbard.celine 2012.02.03. 14:01:06

@Várúr: látom továbbra is nehéz ügy ez az IMF pízecske, de azért talán képeskönyvekkel elboldogulsz:
privatbankar.hu/data/kepek/cikkekhez/mnbdevizatart.jpg
Találós kérdés: ha 13 Mrd EUR került lehívásra az IMF-EKB-Világbank szindikált hitelből (ebből az IMF 4 Mrd SDR átlag 3,7% kamatszinten, mégis előszeretettel csak IMF-eztek, az EKB kihagyjátok az okoskodásból), akkor hogy nőhetett ugyanebben az időszakban 20 Mrd EUR-ral a devizatartalék ha szerinted Bajnaiék elkártyázták vagy jó ég tudja mire eltapsolták?

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.02.03. 14:02:07

@sárkányfő: Na és ez azt jelenti, hogy a szociknak nem kell semmilyen válság ahhoz, hogy eladósítsák az országot.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.03. 14:04:58

@Trompf: igy van
es en megtehetem, mert magamon kivul semmi mast nem kepviselek.

tehat ha azt mondom, hogy "elmesz te tropmf a picsaba", akkor azt en, Sipi mondom, aki egy darab Sipi es semmi tobb. csak magamert felelek es az enkepembe boven belefer, hogy a hozzad hasonlok bunkonak tartsanak, utaljanak, meg akarjanak verni, hiszen deklaralt szandekom toletek minel jobban elhatarolodni, tavolsagtartast mutatni, jol elkulonulni, a szemetekben a gonosznak lenni es folyamatosan provokalni benneteket.

egy kozirotol viszont egyszeruen mast varok el. mert o koziro. nem egy egysegsugaru allampolgar, mint en. nagyobb a felelossege, egy tarsadalmi csoport kepviseleteb ir.

en nem veletlenul nem vallalok semmilyen kozszerepet. en orbant ugy megvetrem volna mar kamerak elott mint a rossz lovat. en tudom magamrol. nem ugy, mint bencsik es bayer, a ket kommunistavbpol lett mejmagyar faszjanko, akik mokcsos allatok es szepen jellemzik azt a kozeget akik eltetik oket, mert ok is mocskos allatok.

hackbard.celine 2012.02.03. 14:09:29

@Trompf: a KSH ezen a héten kiadott 2011.IV negyedévet is tartalmazó kiadványából ez derül ki:
"A 15–74 éves munkanélküliek száma 459 ezer fő, a munkanélküliségi ráta pedig 10,7% volt, mindkettő lényegében megegyezett az egy évvel korábbival. A férfiak munkanélküliségi rátája 0,5
százalékponttal, 10,5%-ra csökkent, miközben a nőké 0,2 százalékponttal, 10,8%-ra emelkedett egy év
alatt."
Ez akkor most olyan Matolcsy-féle láthatatlan siker?

hackbard.celine 2012.02.03. 14:10:40

@hackbard.celine: a blogmotor még mindig nem szereti a kormányzati pdf-eket.
Na mégegyszer:
"A 15–74 éves munkanélküliek száma 459 ezer fő, a munkanélküliségi ráta pedig 10,7% volt, mindkettő lényegében megegyezett az egy évvel korábbival. A férfiak munkanélküliségi rátája 0,5 százalékponttal, 10,5%-ra csökkent, miközben a nőké 0,2 százalékponttal, 10,8%-ra emelkedett egy év alatt."

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.02.03. 14:11:43

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Abban akkor meg is egyezhetünk hogy Gréczy méltán versenyezhet általad lenézett Bencsik és Bayer közírókkal.
A gyűlölködésük hasonló vehemenciával versenyez, csak a célpont más.
A populista semmitmondás is ugyanolyan erénye mindháromnak.

Aczél és Lovas már egy kategóriával ugyan feljebb vannak, de azért még az ő cikkeik alapján se tenném meg a kaszinón amit mondanak, mert ők is elvakultak.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.02.03. 14:13:59

@hackbard.celine: Arra találták ki a grafikont, hogy globálisan össze tudd vetni az adatokat amit prezentálnak.
Én ezt teszem, és nem az egy hónapi adatból indulok ki.
Neked is ezt javaslom, mert igaz következtetést csak folyamatról lehet mondani.

kela-bá 2012.02.03. 14:14:45

@djangyu: @Hohó60: @Dr. NA YA!: @vadfarkatlan: @sárkányfő: @Épelméjű:
T. hozzászólók! Lehet és kell is "tépelődni" a magyar miniszterelnökök tevékenységéről. De nem árt a játéktérről, a háttérről is tájékozodni:
- youtube:A gazdasági válság oka
- vntv.hu Érdekes videók
- youtube.a magyarság szerepe 2012-ben.avi
mit hoz a jüvő ?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.03. 14:18:08

@Trompf: mondjuk ugy, hogy meg nem hazudik, de a jelzos szerkezetei mar megvannak hozza, hogy azok vegyek at az irasban a tulsulyt, ahogy az tortenik bencsik es bayer eseteben.

a lovas az a lovas, aki nemi eroszakert es betoreses lopasert lett elitelve?:-)

na azert az sem egy matyohimzes. aczelt pont most olvastam azzal kapcsolatban, hogy a fidesz felszamolta a csango magyarsagot, hogy a lovet atcsepegtesse valami partfinanszirozasi szervezetebe.

nem nagyon volt semi kirivo az irasaban, ami ne lett volna vallahato. tenyszeru, objektivan leirt cikknek tunik.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.02.03. 14:22:19

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Ja.. Csak elfeljetette megemlíteni hogy az oktatási programot éppen Orbánék hozták ott létre az előző ciklusban, illetve, hogy folytatják a programot, csak nem az MCSMSZ-el.

hackbard.celine 2012.02.03. 14:23:39

@Trompf: akkor legyenek éves adatok a KSH által publikált munkanélküliségről:
2009: 10,3%
Orbán-kormány:
2010: 10,9%
2011: 10,7%
Na most akkor nőtt vagy csökkent?

sárkányfő 2012.02.03. 14:23:46

@Trompf: ahogy elnézem a szocik alatt épültek ki pl. az ország autópályái, stb., persze sok hibát elkövettek, de még így magasan verik a fideszt. minden számban, így adósságban is sokkal rosszabbak most a mutatók, pl. elvertek 3 billót, úgy hogy közben még a bruttó adósság is nőtt, a nettó meg pláne, ez a 3 billió ugyanis tartalék volt, a GDP 11%-át kitevő tartalék, tehát csak ezzel számolva 80-11= 69% volt az adósság, ha levesszük a lehívott, de el nem költött IMF hitel részét (900 milliárd), akkor további bő 3%-ny tartalék volt, amit akár törlesztésre is el lehetett volna használni, és akkor máris 66%-nál áll az ország államadóssága...
ehelyett tudjuk mi lett, úgy elfüstölte a fidesz a manyup-kasszát, hogy nyoma sem maradt, azaz 11%-kal növelte egy év alatt a nettó államadósságot.

megjegyzem az eredeti felvetése az volt a fideszdoridnak, hogy mié vett fel csőd ellen hitelt az ország 2008-ban, tudom, furcsa ötlet hogy a hitel jobb mint a csőd...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.02.03. 14:30:35

@sárkányfő: Nézd. Nyílván a Fidesz is költötte valamire a pénzeket, szintúgy, mint az MSZP. Direkt nem megyek bele a boncolgatásba, mert nekem nics meggyőződésem a Fidesz mellett, legfeljebb az MSZP ellen.

Olyan nincs az állam esetében hogy elverték. Nyílván van korrupciós ráta minden esetben, de ezt csak az MSZP droidok hiszik, hogy a Fidesz az elverte, az MSZP meg autópályát épített.

Az államadósság alakulása pedig önmagában számít. Azaz ha csak puszta jóindulatból és szándékból vitték Gyurcsányék az álladósságot 80% felé, 50% alatti állapotából, hogy építsenek, hassanak, gyarapítsanak, akkor is nagyon elbaszták.

És leginkább az államadósság, és munkanélküliség alakulása tehet arról,
hogy jelenleg a leminősítésünk bóvli lett. Méghozzá azért, mert a bóvli azt jelenti, hogy nem sok esélyünk van visszafizetni, nem pedig azt hogy az aktuális kormányról mi a véleménye teszem azt az IMF-nek.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.03. 14:34:25

@Trompf: jaja

a sajat es lojalis kaderek mindenhol..
tudjuk, ennelkul nem mukodhet egy totalitarius hatalom sem.

egyebkent kivancsi vagy azok velemenyere is, akiket ez konkretan erint?

hat ok mar nem fognak orban viktorra szavazni:-)

hacsaknem.blog.hu/2012/02/02/fidesz_es_a_hataron_tuli_politika_ujabb_halalos_itelet

egyebkent nem fogja senki csinalni. ket, 2x75000 huf loveval beszallt valakik altal hirtelenjeben letrehozott alapitvany kapja a 70 millert. budapesten. szoval ennyi volt:-)

tudjuk mindketten, hogy ez azt jelenti, hogy kell a penz a partpenztarba:-)

mindig igazamva 2012.02.03. 14:38:57

Nah, kár volt felsorolni a konferencián résztvevőket, mert már írják a felmondóleveleket.
A Szenátor libára meg kár szót fecsérelni, két szop..ásért bármit bevállal.

Hohó60 2012.02.03. 14:41:03

@hackbard.celine:
A CHF árfolyama 2008.06.02-én 140 Ft volt, 2009.03.06-án pedig 219 Ft. Érted, tehát már akkor csaknem 220-ig gyengült az euró. Innen valóban volt egy kis korrekció lefelé 180-ra, ami nem a SZADESZMP érdeme volt, hanem ekkor volt az a megnyugvási periódus a világgazdaságban, amikor még úgy látszott, hogy a válságból kifelé jövünk.
Aztán a kormányváltásra már ez elpárolgott, és ismét dühöngött a válság, mire az új kormány érdemben léphetett valamit.
Kis matek, hátha megérted: az említett 2009.03.06-án, amikor 219 Ft volt a forint, akkor az EUR/CHF egy nagy leszúrás után 1,45 volt. A mélypontja
pedig 2011.08.05-én volt, amikor csaknem 1:1-ig leszúrt. Ekkor vezették be az 1,20-as árfolyamgátat, így mára kb. ezen a szinten van, azaz addig gyengült, amíg csak lehetett.
A lényeg az, hogy ua. napon volt a CHF/HUF mélypontja, kb. 272 Ft-on, ami szerinted a borzalmas Zorbán kormány miatt volt.
Hát itt kellene számolni egy kicsit, mert az adott időszakban (tehát 2009.03 és 2011. 08.) között az Eur több mint 40%-ot gyengült a CHF-hez képest, míg a CHF/HUF csak 23%-ot. És a forint általában az Eur-ral együtt mozog.
Tehát a borzalmas Zorbánék felülteljesítettek az Eur-hoz képest, akárhogy is fáj. Mikjözben tombolt a válság, miközben már megkezdődtek a nemtelen politikai támadások Magyarország ellen, bár akkor még senki sem gondolta, hogy azt még fokozni is lehet.

Az olyan sületlenségeket meg, hogy egy vidéki város polgármesterének nyilatkozata egy ország megítélésére a VALÓSÁGBAN érdemben hatna, ne etesd meg a kutyáddal, mert megvész tőle. Ezek csak egy politika által generált spekulációs támadás esetén kerülhetnek szóba indokként, mint ahogy az történt is.

sárkányfő 2012.02.03. 14:42:42

@Trompf:

Ha nem verték el, akkor ugyan a hol pénz? De tényleg, hol? és ez nem csak korrupció, bár az is van bőven, hanem rossz stuktúrák finanszírozása érdemi beavatkozás nélkül (MÁV, BKV, egészségügy, önkormányzatok, államszervezet, stb.), meg 500 milliárd kiengedése az adózáson keresztül, hát ez vicc, meg a többi hülyeség, hiba hiba hátán.

Az bocs, de egy ordas nagy hazugság, hogy 50%- alatt volt a fidesztől az adósság, még a hivatalosa bruttó adósság is 53% volt, ebben nem volt benne az a pár száz milliárd, amit a MFB-ben dugtak el (akkor még nem volt EU, megtehették), és persze nem volt benne az ingtalnhitel-támogatás csontváza sem, ami az évi több száz milliárdos terhet hagyott az utódjára. Azt se felejtsük már el, hogy a fidesz privatizációból vitte kicsit lejjebb az adósságot, megjegyzem ideális világgazdasági környezetben, Bokros által pályára állított gazdasággal.

Azt kéne megértened, hogy az elmúlt 22 évben SOHA nem volt szufficites a költségvetés, azaz minden kormány hiányt termelt, amit még a növekedés sem tudott befedni, ha volt látszólagos adósság-csökkenés, az csakis belső tartalékok feléléséből (privatizáció, manyup) származott sohasem a rendszer hatékonyságának növeléséből.

az érdemi nettó adósságt érdemes egyébként csak számítani, mert az a korrekt, a 80% mellé itt hagyott Bajnai 3 egy 3 billiós manyupot (GDP 11%-a), meg készpénzben lehívott 3 milliárd eurót (újabb bő 3%), azaz csak ezek levonásával máris 66% az államadósság, ami egy világgazdasági válság után kifejezetten szép eredmény, ha tetszik, ha nem, pláne hogy közben a jegybanki tartalék is felhízott a háromszorosára.

Orbán pedig abban az évben vitte le 3x os bóvliba az országot, amely évben lenyúlta a 3 billiót, amivel nem kudarcot, de nagy sikereket lehetett volna elérni, ha lenne szakmai potenciáljuk, de nincs, csak ez a rémálom Matolcsy van, erghhh...

Hohó60 2012.02.03. 14:57:20

@sárkányfő: az országot a SZADESZMP vitte le a bóvliba már akkor, amikor egyedül még csak Magyarországon volt válság az egész EU-ban, mindenki más száguldott el mellettünk.
A Zorbán legfeljebb nem tudta azt a nagy rakás szart egy pillanat alatt rendbe hozni egy egész Európát leverő, minden korábbinál mélyebb gazdasági válság, és az internacionalisták uszítása közepette gerjesztett felháborító politikai támadások közepette.
Az, hogy Gyurcsányék bóvliját most hirdetik ki, az csak rámutat a kihirdetők komolyságára, meg hogy ki állt a szívükhöz közel.

Egyébként mindegy is. A lényeg az, hogy ország nem kér többé a SZADESZMP-ből, mindegy hogy Gyurcsánynak, Bajanainak, Árokásónak, vagy minek hívják.
Lehet itt mosdatni őket, de az igazságnak győznie kell, hiába a médiafölény, a FT, megy NYT, Cohn-Bendit, Göncz Kinga, meg mind-mind a többi.
A túlnyomó többség szerencsére nem hisz nekik. Egyszerűen az van, hogy ezek mindig hazudtak, miért most mondanának igazat... Az emberek látnak, nem csak néznek, hiába minden erőfeszítés.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.02.03. 15:01:09

@sárkányfő: "rossz stuktúrák finanszírozása érdemi beavatkozás nélkül "

Egyetértek. Csak tegyük hozzá soha nem történt beavatkozás (az MSZP alatt sem).

Illetve pl a Maláv bezárása, mint pénznyelő az teszem azt ezek szerint számodra is szimpatikus húzás, a rossz struktúra kapcsán.

tegyük hozzá, hogy 2002-ben Medgyessyék 2006-os EU bevezetéssel kampányoltak, majd 4 év alatt kb 20 évvel tolódot ki a bevezetés esélye, majd Gyurcsány alatt még 20 évvel kb.

"az elmúlt 22 évben SOHA nem volt szufficites a költségvetés"
javaslom aa GDP arényos hiány grafikon nézegetését. Igazat mondassz ugyan, csak nem az számít, hanem a GDP arányos hiány mértéke, a gazdaság minősítésekor.

Ismétlem. A bóvli az ezen említett adósságállomány visszafizetési esélyét jelenti. Kétségtelen, hogy Orbánék bénák.
De mint említettem gazdaságilag meggyőződésem, hogy az MSZP-től rosszabb formáció nincs.
Ugyanis ők tettek a legtöbbet azért, hogy bóvliba kerüljünk (munkanélküliség, államadósság kapcsán)

sárkányfő 2012.02.03. 15:08:31

@Hohó60: köszönjük emese.

@Trompf: Nem vitás, rossz és még rosszabb kormányok vannak, ezt senki nem vitatta. A számok alapján a fényességes 2/3-os Orbán a legrosszabb, bőven alulmúlja a szocikat is, ami nem kis teljesítmény. És akkor még nem is szóltunk a demokrácia rombolásról, amit számokban nehéz is kifejezni.

A malévot már régen vagy hagyni kellett volna becsődölni, vagy meg kellett volna reformálni.

A szufficit azért számít, mert ha nincs többlet, és a növekedés sem fedi be, akkor tök mindegy látszólag milyen adósság-csökkentés van, valódi nincs, csak tartalék-felélés. Gondold már át, egyszerű összefüggés.
A bóvlit meg a szocik nyakába lehet varrni, de hát bőven Orbánék alatt volt, ezzel csak magadat csapod be, Orbánék alatt nem lefelé, hanem felfelé kellett volna haladnunk, de ők ennyire képesek 2/3-dal, elrabolt 3 billióval együtt, hihetetlen mennyire gyengék, és azt, hogy megbukott a fidesz gazdaságpolitikája, sőt az egy szakmailag védhetetlen irreális fantazmagória volt, ezt már az összes, nem kormányon lévő ismert jobboldali közgazdász is elismerte, kár ezen vitázni.

lajos0 2012.02.03. 15:45:50

@No quarter: "A szenátor botrányt azért ne felejtsük ki Selmeczi Gabriella portfóliójából."

Hát ez bizony tényleg a buta rongyrázás iskolapéldája volt. A másik fele persze Demszky Gábor, aki ekkortájt a Lord Mayor of Budapest titulussal volt képes illetni magát. Csak az nem vitte át valamiért a baráti sajtó ingerküszöbét, pedig hasonlóan röhejes.

hackbard.celine 2012.02.03. 15:47:49

@Hohó60: a vidéki város polgármestere történetesen a fidesz alelnöke, szóval azért számít valamelyest (vagy ha nem így gondolod, beszéld meg vele), ugyanakkor Szijjártó is ugyanazt pampogta.
Amúgy beszédes az idődiagram:
profitline.hu/ny/irattar/kepek/21680_MSex36vF.png
Vesd össze a nyilatkozatok időpontjával, csodát fogsz látni.
Na kik a spekulánsok?

lajos0 2012.02.03. 15:49:17

"kisebb volt az államadósság"

No azért ehhez kell a pofa, vagy a töretlen lakáj mentalitás. A legutóbbi szocialista érában 12 000 milliárdot pakoltak az addig 30 év alatt összejött 8000 milliárdra, és ekkor azért nagyrészt Gyurcsány regnált. Jól megmentette a világgazdaság pénzbősége.

lajos0 2012.02.03. 15:55:18

@Hohó60: Kósa azért nem egy vidéki kisváros polgármestere, hanem egy prominens Fideszes, aki vagy tényleg tök hülye, vagy ezt a szerepet osztotta rá Viktor, nehogy a fejére nőjön. Más kérdés, hogy már az első IMF hitel is, az államcsőd beismerése és elodázásának egyik eszköze volt, de hogy bekövetkezik, már akkor sem volt kérdés. Kósa tehát nem tódított nagyot, csak ezt neki nem lett volna szabad mondani. Amúgy a befektetők persze éppúgy leszarják egy vidéki kisváros polgármesterét, meg az USA elnökét is, ha arról van szó, ők a várható profit nagyságát és kockázatát figyelik csupán.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.03. 15:55:24

@lajos0: "No azért ehhez kell a pofa, vagy a töretlen lakáj mentalitás."

szerintem eleg egy altalanos iskolai matektudas is...

a matekamtikat nem zavarja meg a nagy vezit bulbulszava, mint a te agyadat:-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.03. 15:56:41

@Hohó60: "Lehet itt mosdatni őket, de az igazságnak győznie kell, hiába a médiafölény, a FT, megy NYT, Cohn-Bendit, Göncz Kinga, meg mind-mind a többi."

hat pedig ok az igazsaag:-)

te hazudsz.

hackbard.celine 2012.02.03. 16:02:19

@Trompf: első Orbánék alatt mennyivel nőtt a GDP (ugye az megvan, hogy a globális összehasonlíthatóság miatt USD-ban számolják?) 47 Mrd USD-ról 66,5 Mrd-ra. Ez tokkal vonóval 19,5 Mrd USD.
A szocik elmúttnyócéve alatt 66,5-ről 130 Mrd-ra nőtt úgy, hogy közben volt egy 2008-as 155 Mrd USD csúcs és jött a világválság és egy jelentős recesszió.
Szerintem nem kell hozzá kalkulátor, hogy kiszámold akár 4 éves kormányzati ciklus bontásban is messze felülmúlták a fideszt. 155 Mrd USD - 66,5Mrd USD az 88,5 Mrd USD növekmény.
Ennyit a GPD-ről.
Az EUR bevezetésről: Járai 2001-es kinevezésekor 2007-es bevezetéssel számolt. Aztán elkúrta nem kicsit. Járai nevéhez köthető a devizabelföldi MAGÁNszemélyek deviza eladósodásának lehetővé tétele, Surányi nem engedte. 2002 előtt kizárólag jogi személyek finanszírozhattak deviza alapon jellemzően termelő eszközöket (járművek, gépek). Járai jegybank elnöksége alatt száguldott el a jegybanki alapkamat, ami az előző lépésével együtt a devizás eladósodás irányába vitte a lakosságot.

Hohó60 2012.02.03. 16:13:24

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Kedves Sipi!

Hát újra itt vagy.
Nem örülök, mert egy másik blogon már bebizonyítottad, hogy nem vagy szalonképes. Ezért ha lehet, megkérlek, hogy ne kommenteld írásaimat, cserébe megígérem, hogy én sem fogom a Tiédet.

Mitzimackó 2012.02.03. 16:17:41

@hackbard.celine: 1998-2002-ig is csak azért ment jól a gazdaság, amíg ment, mert az elátkozott bokros-csomag a rohadt liberálbolsi kormány alatt rendbetette azt, amit a rendszerváltó kormány kártevései közül úgy-ahogy lehetett. a mezőgazdaság láthatóan még ma sem tartozik ezek közé, és ez antallnak köszönhető.
amúgy járai tartotta olyan magasan a ft-kamatot, hogy egyszerűen nem érte meg forinthitelt felvenni. szívtak is az exportra termelők a mesterségesen erősen tartott ft-tal, mert valójában nem ért annyit.

debreceni.blog 2012.02.03. 16:18:32

@Trompf:
én azt hiszem azt gondolhatok, amit csak akarok, és szerintem ez így is lesz. orbán ma már reggel elkezdte felvezetni a témát. megszabadulnak a tartozásoktól, és egy magyar konzorcium átveszi az egészet.
mimmeg néha megsegítjük az adófizetők pénzéből néhány tízmilliárddal évente.
itt jön a második BKV.

Mitzimackó 2012.02.03. 16:21:30

@lajos0: gyurcsán 4 évig volt, 3 évig medgyesi, 1 évig bajnai. az eladósodás a fides-kormány által hátrahagyott 50MFt-s köztisztviselői lakáskölcsönökkel kezdődött, és a fidesz által is megszavazott 2*100 napos programban kulminált. utána nagyon sok mindent már nem lehetett tenni, mert az ellenzék elkezdte a gerillaharcot, ott tettek keresztbe a kormánynak, ahol csak tudtak, nem számított, mekkora kárt okoznak az országnak. csak a hatalom számított, amit a sok birka végül a kezükbe adott. vissza is élnek vele rendesen.

házelnök 2012.02.03. 16:26:59

tíz év távlatából még mindig beszartok, ha Gyurcsány feltünik.
Patkányok. az elbaszott több mint másfél év miatt ne mondjátok , hogy Gyurcsány a felelős!
Nincs gondolatotok a problémák kezelésére?
Gyurcsány
Lopott a semecikiflit?
Gyurcsány
Lopott a másik nemzeti oldalas(lásd fideszes, tiszta magyar) a bótban egy kitudjamirejó kütyüt, Gyurcsány
Megfagynak éhen halnak az emberek, mikor mondja már ki valaki, hogy a fideszes orbán kormányoz?

hackbard.celine 2012.02.03. 16:28:27

@Mitzimackó: kihagytad a rendszerszintű elkúrás 1500 Mrd Ft lakáshiteles kamattámogatást 2002 és 2007 között. Az is az első fidesz kormány öröksége és sara. Az Állami Számvevőszék vizsgálata nem tudta kimutatni a gazdaságélénkítő hatását, a kumulált költségei viszont legalább 5%-al növelték a GDP arányos államadósságot.

Hohó60 2012.02.03. 16:35:00

@lajos0: arra céloztam, hogy Kósa semmilyen közjogi pozícióban sem volt, ami alapján szavainak olyan eltúlzott jelentőséget kellett volna tulajdonítani, ha ez nem puszta ürügy lett volna az összehangolt támadás megindítására. Erre a hullámra aztán felültek a spekulánsok, mert nekik az a dolguk. Nyilván nem arról van szó, hogy mindenki, aki a forint ellen játszott, az elérhető hasznon túli szempontokkal is rendelkezett volna.
De az is biztos, hogy egy különösebb pozícióban nem lévő pártpolitikus szavaira ilyen mértékű földindulás nem volt indokolt. Szóval valami másnak kell lennie a háttérben.
És az bizonyos, hogy éppen akkoriban a kormány komoly érdekeket sértett az ehhez nem szokott pénzügyi köröknél, és mindenképpen meg kellett akadályozni, hogy ez precedenst teremtsen. Erre lehet, hogy Kósa szavai adták a kürtjelet.
Ha meg ehhez hozzávesszük azt az elképesztően hazug politikai hecckampányt, ami ezek után indult hazánk ellen, akkor csak álnaivság lehet azt elhinni, hogy a Magyarország elleni támadásoknak valós gazdasági alapjuk lett volna, nem pedig a "nem tetszik a rendszer" faktor.

Hohó60 2012.02.03. 16:42:06

@házelnök: talán emlékszel rá, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen hivatali idejében azért nem idítottak eljárást bizonyos ingatlanokkal kapcsolatos bűncselekmények felderítése érdekében, mert az ügyek elévültek.
Én nem állítom, hogy ezeket rábizonyították volna, mert nem ismerem őket. Csak azt, hogy ez így történt, és ilyen módon nem elegáns miniszterelnöknek maradni.

hackbard.celine 2012.02.03. 16:42:32

@Hohó60: tehát mindenki hülye, csak a fidesz helikopter.
A skizoférnia és a nemzeti paranoia teljesen egészséges, hiszen az akolszag akkor köt össze igazán, ha már csak az egész világ az ellenség. Meg a spekulánsok.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.02.03. 16:47:50

@Hohó60: Adócsalásról volt szó.
Saját lakását bérbe adta saját cégének, a cég felújította azt, és az ÁFA-t visszaigényelte. Az APEH homepage-jén az eset majdnem szórul-szóra kint volt, mint az adócsalás mintapéldánya, amíg Gyurcsányról ki nem derült a sztori, aztán leszedették onnan.

Meg volt szó közokirathamisításról is, nevezetesen, hogy egy a cégbíróság által visszadobott cég nevében járt el.
mno.hu/migr/a-fattyu-neve-nomentana-518434

hackbard.celine 2012.02.03. 16:55:57

@Trompf: a polgári oldalon meg a "nem is volt taggyűlés" az etalon
"Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet" - tanácsolta Orbán Viktor még aktív miniszterelnökként, miután a részben neje által tulajdonolt Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. számos állami forrásból próbált pénzt szerezni az az évi fejlesztésekre. A végül 41 milliós állami támogatást elnyert cég az Élet és Irodalom által közölt jegyzőkönyvek szerint a miniszterelnöki rezidencián is tartott taggyűlést.

hackbard.celine 2012.02.03. 16:57:40

@Hohó60: Erre válaszoltam:
"Ha meg ehhez hozzávesszük azt az elképesztően hazug politikai hecckampányt, ami ezek után indult hazánk ellen, akkor csak álnaivság lehet azt elhinni, hogy a Magyarország elleni támadásoknak valós gazdasági alapjuk lett volna"

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.02.03. 17:10:05

@hackbard.celine:
Na jó vegyük sorra:
-Gyurcsány jelentéseket készített a Pécsi dialógus csoprotról az MSZMP KB részére.
-Gyurcsányvizsgáira a párt leszóllt Mellár Tamáséknak, hogy át kell engedni.
-Gyurcsány 3 millió törzstőkével vette meg a MOTIM-Rt-t. Anyósa intézte az állami bankból a hiányzó részt.
-Gyurcsány állami ingatlanok sorát vette meg bagóért (Budapesten és Balatönöszödön), amit az állam visszabérelt felújított.
-Említett adócsalás uszodaépítéssel.
-Említett közokirathamisítás
-Gyurcsány az Altust 1998-2002 között Luxemburgba vitte át, hogy adót spóroljon (és vegyen el a magyar államtól)

És erre jössz egy Tokajjal.

Hohó60 2012.02.03. 17:14:07

@hackbard.celine: Hát akkor igazam van, hogy nem értem.
Gondolom, azt azért nem vonod kétségbe, hogy összehangolt politikai támadás folyt/folyik Magyarország ellen. Most hagyjuk azt, hogy nyilván nem értünk egyet abban, hogy az jogos volt, vagy sem. De azt, hogy a nemzetközi baloldali és liberális erők óriási vehemenciával támadták Magyarországot politikailag, azt nem lehet kétségbe vonni.
A spekuláns dolog nem tudom, hogy jön ide részedről, hiszen a kapitalizmusban az természetes, hogy ahol hasznot vagy veszteséget szimatol a tőke, oda akár villágyorsan is áramlik, vagy elhúz onnan. Spekuláció mindig volt, és lesz is. Azok is spekuláltak, aki CHF-ben adódodtak el. Arra spekuláltak, hogy az árfolyam kedvező fog maradni.

A valós gazdasági alap hiánya is nyilvánvaló, hiszen Gyurcsányék alatt 10% is volt az államháztartás hiánya, és az akkor toronymagasan a legrosszabb szám volt, mégse rohanták le M.o.-t. Most a nyugdíjpénzek nélkül is csak max. 6% lett volna, ami egy átlagos érték lenne Európában, de az már alap volt a támadásra? Tényleg azt akarod mondani, hogy ez valós gazdasági reakció? Azt azért ugye senki sem hiszi komolyan, hogy a forint a világ legrosszabb devizája lenne? Mert a keltett hisztéria ezt a képet mutatta. Akkor ez valós, vagy sem?

hackbard.celine 2012.02.03. 17:30:10

@Trompf: Orbán bányák, Josif Tot, Aranyhajó, Simicska, hosszú bájtok éjszakája?
Lépjünk már túl ezen: Orbán van hatalmon, Gyurcsány marginális 2%-os pártot visz.
Ehhez képest van-e bármiféle erkölcsi fölénye a fidesznek? Nincs.
Többséget kapott, visszaélt vele, bolsevik MSZMP utódpárt.

hackbard.celine 2012.02.03. 17:42:29

@Hohó60: "Gondolom, azt azért nem vonod kétségbe, hogy összehangolt politikai támadás folyt/folyik Magyarország ellen."
Eleve ez így priceless. Ha mindenki ellenünk, ki van velünk?
Kik rontottak rá a magyar nemzetre és a hazára, ugyan áruld már el?
A spekulánsok?
Paranoia.
Magyarország EU szinten semmilyen szempontból nem meghatározó tényező. Globálisan még kevésbé.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.03. 17:53:06

@Hohó60: Várj csak! Én általánosságban beszéltem a politológiai értelemben vett jobboldali és baloldali értékekről.

A konkrét vállakozó mindig ahhoz az oldalhoz húz, amelyik csökkenti az adóját. A nagy jobboldali vállakozók közül elég sokan baloldaliak voltak 10 éve...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.03. 17:56:33

@Trompf: Deutsch záróvizsgáztatását ugyebár csak Mádl vállalta el...

lajos0 2012.02.03. 18:40:37

@sárkányfő: "nézd már meg a CDS-t amikor Bajnai átvette a kormányzást, majd amikor leadta."

Tegyük hozzá, hogy a görögök "megmentésével" a CDS piac összeomlott, mivel kiderült, hogy semmi ellen nem biztosít, ha szükség lenne rá. Egyébként pedig ez nem egy objektív mutató, hanem a piac pillanatnyi várakozásait fejezi, mint egy részvény árfolyama. Ezzel amúgy is csak egymást ijesztgették, amíg azt hitték, hogy van valami értelme a nagyságának.

"@Ica a fekete cica: te miről beszélsz? Bajnai alatt felfelé mozgó világgazdaság? Épp az elmúlt 80 év legnagyobb világválságának közepén kezdett kormányozni!"

Ezek sosemlátott hatalmas válságok 30 évente szoktak bekövetkezni, hogy a mostaninak a közepe hol lesz az kérdés, szerintem még befelé megyünk, legalább is a piac viselkedése ezt mutatja.

"És Bokrosnál nem volt adósság? :D Nagyobb volt mint most, az MDF 85%-kos csúccsal adta át a kormányzást... gondolkodj már..."

A csúcs már Horn alatt következett be, ha jól emlékszem, de erről pont nem ő tehetett akkor sem. Mondjuk 8 hónap semmittevéssel kezdődött a kormányzása, azért is kellett ( már aki szerint kellett) a Bokros-féle kiigazítás. És óriási privatizációs bevételek voltak, és az ország vagyonának döntő részét is csak egyszer lehetett elkótyálni, hasonlóan a Manyup bevételek visszaállamosításához.

"és vedd már észre, hogy minden kormánynak járt le adóssága, ez normális, nem visszafizetik sosem, hanem lecserélik újra. ez így megy 50 éve."

Sosem fogják visszafizetni, és úgy tűnik
a következő 50 évben ez már nem lesz járható út.

"aki ügyesen kormányoz, az ezen is nyer, mert olcsóbb hitelt kap mint az elődje,"

Az MNB szerint az első 1 milliárd dollárt 5400 %-os THM-mel vettük fel, majd kiderül mennyivel lesz olcsóbb még ennél is a többi.

"nem is szólva a manyupról, ami a GDP 11%-át tette ki, ha azt mindent az adósságra fordítják, és nem kúrják el, akkor 80-ról azonnal 69%-ra csökkent volna az adósság..."

Szó sincs róla, mert 500 millió likvid tőke volt, a felhalmozott részvényeket nem lehetett a piacra önteni, mert onnantól az árfolyamuk drasztikusan zuhan. Nem mindegy mekkora pozíciótól akar szabadulni épp az állam, mert a piac azért ennek csak töredékét képes felszívni, pláne válságban. De az is lefelé hajtja az árfolyamokat.

lajos0 2012.02.03. 18:51:26

@hackbard.celine: "IMF hitelből MOL pakettet venni az egy teljesen józan döntés, ugye?"

Bármiféle hitelből részvényt venni ostobaság, hasonló mint annó az állami MOL részvények piacra vitele volt. Persze majd kiderül mennyit ér ez a MOL részvényállomány mikor éppen eladásra kerül, addig kábé mindegy.

kirsten 2012.02.03. 20:00:58

@hümhüm: Éppen elég gyűlöletet keltett már orsós itthon, és a határon túliak között is. Ahol megjelent ott elkezdődött
az árokásás. Erre alkalmas, de kormányzásra teljesen alkalmatlan. Ráadásul egy gyáva alak. Minden ami ebben az országban a választások óta történik az ő beteg agyából pattant ki, de kiállni és felelősséget vállalni azt nem mer.
Nem véletlenül írta az egyik német újság, hogy Európa legarcátlanabb frátere. Hát sajnos így igaz.

lajos0 2012.02.03. 20:08:44

@igényes: "10 milliárdos szerződése a légifolyósókra telepítendő cityposterekre immár semmis?"

Azt a szerződést a BP airporttal kötötte valaki. Azt nem tudom végül Simicskáék vagy az MSZP-s maffia nyerte-é meg, bár általában az volt a gyakorlat, hogy riszteltek, mint az utcabútor tenderen.

Hohó60 2012.02.03. 20:27:20

@lajos0: elvben sem igaz, hogy hitelből részvényt venni ostobaság lenne. Miért volna az? Pl. ha 12%-os évi kamatra kapsz hitelt, akkor is könnyedén kitermelheted a hitel kamatát akár pár nap alatt is, ha jól tőzsdézel. Ha meg nem, akkor megint csak mindegy, hogy milyen pénzt vertél el. A hitelt részvényre egyébként minden brókercég ajánlja is, persze nem kötelező igénybe venni.
De itt szó sincs ilyesmiről. A kormány stratégiai befektetőként vett MOL-t, tehát elvben nem érdekes számára az árfolyam, mert ő egyszerűen tulajdonolni karja a MOL egy részét, nem pedig azért vett részvényt, hogy eladja. Tehát a hitelt tulajdonképpen a részesedés megszerzésére vette föl, nem pedig részvényvásárlásra "abban az értelemben". Ez pedig elvben lehet egy jó cél. Sőt azt mondom, ha minden hitelt ilyen célok érdekében vett volna fel az ország, és minden hitel "ennyire rosszul" hasznosult volna, akkor hazánk nagyon sokkal jobb helyzetben lenne ma.

Nyilván előállhat persze olyan helyzet, amikor el kell adni a családi ezüstöt is, de reméljük, az nem túl hamar lesz. Akkor viszont már számít az árfolyam, de addig a tök mindegy esete.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.02.03. 21:39:51

Gyurcsány az Avasra megy a haverjaival a nép közé, gyurcsány ruhát oszt,.... gyurcsány a populizmust tolja ezerrel és...

...és amint hatalmat kapna, a nép vagyonát szanaszét privatizálná: társadalombiztosítás, nyugdíjbiztosítás, vízművek.

És ki inná meg a levét? Az avasi csóró, akinek szar tb-je lenne (ha lenne), meg a sok cigány, akiket feri rendre véd, mert melyikkel is kötne egészségbiztosítást a magánbiztosító?

Szétverne mindent feri, magánalapra helyezne, s ezzel megdrágítaná a rendszert és 100ezrek rekednének rendszeren kívülre. Ez az alak veszélyes, a süket is látja, a vak is hallja.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.02.03. 21:47:09

egy hónapja még 84% mondta, h rossz irányba mennek a dolgok, most 73%

A forint 324-ről lejött 290-ig

Nálunk 17 hónapja minden hónapban növekedésre jön ki az éves foglalkoztatottsági adat, miközben az eu-ban mínuszos

1,4%-os növekedés euróövezeti válságban, ferinek mindenféle válság nélkül is csak 0,9% sikeredett 2007-ben

Az IMF-hez a gyurcsány vezette Magyarország elsőként szaladt Európában, ennyire sebezhetőek voltunk 2008. őszén.

Akinek gyurcsány kell, szavazza meg. Gondolom, ők azok, akik nem végtörlesztettek, nem veszik igénybe a családi adókedvezményt, nem voltak nyertesei az egykulcsosnak, továbbá örülnek, h feriék a 13-dik havikat vették el, nem a bankokat sarcolták meg a telekomokat, stb...

Szavazzatok ferire! Legyen a vízünk a franciáké, a TB meg bárkié, csak ne az államé! Jöjjön a cigánylázadás!

pirimogyoró 2012.02.03. 21:55:20

@sárkányfő: Minden szavaddal egyetértek!
Ezek csak és kizárólag hazudni és lopni tudnak. Aztán simán letagadják. Ez az elmebeteg pedig állandóan harcol és megvéd. Megvédte a nyugdíjasokat, simán tönkrementek és éhezik egy csomó öreg, aki inkább a gyógyszerét váltja ki, aki meg szeretne jóllakni, az alulgyógyszerezett, mert két-három naponta veszi be a gyógyszereit. Most a MALÉV-et védte meg, el is búcsúzhattunk tőle. Na, de majd a haverokkal építenek egy új, nemzeti légitársaságot, amiből a spanok meggazdagszanak. Még jobban.
Azt sem értem, hogy a kormány tagjai miért nem támogatták a magyar légitársaságot (amíg lehetett), miért inkább másokkal utaztak. Mert ha egy diák nem veszi igénybe, az érthető, mert nagyon drága, de nekik semmi sem drága, viszont még így sem...

pirimogyoró 2012.02.03. 22:01:43

@malacz69 rezignált: "feriék a 13-dik havikat vették el, nem a bankokat sarcolták meg"

Ezt valahol tanítják nektek?
Csak azt lehet elvenni, ami a tiéd. A 13. havi mögött semmilyen ledolgozott idő nem volt, tehát nem vehették el, csak szüneteltették, mert az ország anyagi helyzete nem tette lehetővé az osztogatását.
A banki sarcolás meg úgy néz ki, hogy egy pénzfelvét 300-ról 800-ra kerekedett. Akkor ki kit sarcolt is meg?

Ja, Orbán kihírdette és szórólapokon dobálta be a levélszekrényekbe, hogy ők 14. havit is fognak adni. Nem is tudom, hol van az most...

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.03. 22:07:48

@hackbard.celine: "...deviza hitelből részvényt venni az befektetés? Ugye csak viccelsz?"

Ez sajnos nem vicc, hanem tény. Diplomás ismerősöm azt mondta mintegy 6 évvel ezelőtt, hogy neki a kb. 10 milliós devizahitel hosszú távú befektetés. Ráadásul ezt halál komolyan gondolta, és neki akkor már szakközgazdászi végzettsége is volt.
Gondoltam is magamban, na b+, ha ő vádolna a bíróságon adócsalással, a hasonlóan okos bíróval együtt jól elmeszelnének, és még meg se tudnád őket győzni arról, hogy hülyeséget beszélnek. Szóval a magyar ember a kapitalista gazdasághoz kb. ugyan annyit ért, mint a szocialistához értett.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.02.03. 22:08:54

@pirimogyoró:

A 13. havi az olyan, mint a prémium más cégeknél. Európában teljesen elfogadott, bevett dolog, helyenként még 14. havi is van, bizony!

Persze olyan korlátokkal, mint a ferifanok, ez úgy van, h 13. havi nyugdíjat elvenni szabad, 2%-kal áfát növelni nem.

Nekem a banki költségem egyetlen forinttal sem nőtt. Olyan számlacsomagom van, amivel havonta kétszer ingyen veszek fel pénzt. Te bénázol ezek szerint.

Orbán hülye volt a 14. havi ígéretével, mert 2002-ből azt tanulta, h hülyére kell ígérni a választót.

lajos0 2012.02.03. 22:11:16

@Trompf: "Méghozzá azért, mert a bóvli azt jelenti, hogy nem sok esélyünk van visszafizetni, nem pedig azt hogy az aktuális kormányról mi a véleménye teszem azt az IMF-nek."

A kérdés, hogy vajon az AAA+ kategóriás USA vissza tudja fizetni. Esély sincs rá, és ezt mindenki tudja a piacon is. De amíg ez letagadhatatlan lesz, addig lehet egerészni még ott egy kicsit. A szintén legjobb minősítésű franciák szintén nem fogják kifizetni soha, sőt ott pár hónapon belül szerintem egy nagyobb bukta is várható.

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.03. 22:12:17

@Hohó60: 2Mit szóltok ahhoz a jól ismert elvhez, hogy az a vállalkozó, aki saját erejéből, tisztességes úton ér el komoly eredményt, az szinte kizárólag csak jobboldali gondolkodású lehet."

Én egyet értek ezzel, hogy ez így van, csak az a baj, hogy az ilyen sikeres vállalkozók korábban mind baloldaliak voltak. Akik meg később gazdagodtak, zömében be is fuccsolnak, mert nincs kormányzati havertól kormányzati megrendelésük.

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.03. 22:23:27

@chronometere: "Hogy lehet előkészített átmentési forgatókönyv nélkül ilyen lépéseket tenni?"

Nem jól értelmezed az általad látottakat. A társaság tagját a legegyszerűbben úgy lehet kitudni az üzletrészéből, hogy a céget csődbe viszik. A tartozások kifizetése után már a kisebbségi tulajdonos gyakorlatban nem kap semmit, a társasággal szemben fennálló követelését sem. A társaság meglévő vagyonát pedig a felszámoló "annak adja el, aki azt megveszi".
Fogadni is mernék, hogy az új légitársaságnak az állam mellett magyar tőkések lesznek a tulajdonosai, részvényesei, és nemzeti légitársaságnak fogják hívni. A Malévet eléggé bajos lett volna átnevezni.
Egyébkánt meg ha az állam nagyon meg akarta volna menteni, akkor egyszerűen a társasági alapító okirat módosításával kitudta volna az orosz partnert golyózni. Így is az a végeredmény, és az orosz bekaphatja, mert az üzletrészét ( részvényét ) már eladni sem tudja, és a követelését sem kapja meg. Kajálod mán ib rahim?

lajos0 2012.02.03. 22:23:33

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "szerintem eleg egy altalanos iskolai matektudas is."

No akkor egyszerűsítsük. Ha én megiszok a kocsmában 3 üveg viszkit hitelre, van 15000 forint adósság. Te csatlakozol hozzám egy fröccsel. Ha én ezek után lebaszlak, hogy rekordszintre emelted a közös adósságunkat, ami immár 15050 Ft, szerintem azt fogod mondani, hogy menjek a francba. Pedig matematikailag igazam van :-)

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.03. 22:29:14

@djangyu: "...persze, 100 év múlva ha még lesz IMF, és ilyen nemzetközi keretrendszer is lesz. Remélem, nem :)"

Már miért ne lenne. Mit gondolsz mikor találták fel a pénzkölcsönzést?

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.03. 22:34:57

@Hohó60: "A szegényeken kizárólag csak a jobbmódúak tudnak segíteni azzal, hogy munkát adnak nekik..."

Tedd hozzá, meg szar bért, amiből alig tudnak megélni. Ilyen világból hozta ki a baloldal 45 után az országot, és most oda viszi vissza a jobboldal. Ennyi szegény, és kilátástalan embert gyerek korom óta nem láttam. Ha a jobboldal csak ezt tudja, akkor mi szükség van rá?

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.03. 22:43:52

@Trompf: "Másrészt pedig 2010-től ha megnézed a munkanélküliségi mutatók nálunk javultak.
(Gyk: Lefele megy a görbe)"

Az ilyenre szokták mondani, hogy nem szakad rá a plafon. Menj el egy adóhivatali ügyfészolgálatára, és számold már meg, hogy mennyi vállalkozás szűnt meg az elmúlt két évben. Meg gyere le vidékre, és nézd meg mennyi bezárt üzlethelyiség van egy-egy megyeszékhelyen, a kisebb településekről nem is beszélve.

lajos0 2012.02.03. 22:50:29

@hackbard.celine: "Járai jegybank elnöksége alatt száguldott el a jegybanki alapkamat, ami az előző lépésével együtt a devizás eladósodás irányába vitte a lakosságot."

Melyről a felduzzasztott monetáris tanács döntött, nem Járai. Nem mintha nem tartanám gazembernek őt is, csak a miheztartás végett.

lajos0 2012.02.03. 22:55:36

@Mitzimackó: "az eladósodás a fides-kormány által hátrahagyott 50MFt-s köztisztviselői lakáskölcsönökkel kezdődött, és a fidesz által is megszavazott 2*100 napos programban kulminált."

Az eladósodás Fekete János áldásos tevékenységével kezdődött, és utána mindenki szépen hozzátette a magáét.
De a száznapos programban kulminálás sem igaz:

"Cáfolható, hogy a Medgyessy-kormány (2002-2004) száznapos programja, közalkalmazotti béremelése hitelekből valósult volna meg. A 2002. szeptemberi 50 %-os közalkalmazotti béremelés 800 ezer munkavállalót érintett, és a magyar gazdaságtörténet legnagyobb egyszeri béremelése volt. Medgyessy átvette az inflációt 9,8 %-kal, átadta 2004 végén 4 %-kal. (2004 szeptemberében buktatták meg Medgyessy Pétert.) Kiderül a gyakorlatban is, amit Milton Friedman már elméleti úton korábban levezetett, hogy tudniillik nem létezik bérinfláció. Nem is létezhet, hiszen a globalizált világban a kereslet bármilyen bővülésére a kínálat (termelő és kereskedő) reagál és nem az ár.

Az államháztartás GDP-arányos hiányát Medgyessy 2002-ben 9,8 %-kal veszi át, átadja 5,8 %-kal, illetve ha az autópálya építés költségeit (ppp-konstrukció) ide vesszük, akkor 6,4 %-kal. Az igazi megugrás 2006-tól kezdődik, amikor három év alatt 80 %-ra emelkedik a GDP-arányos államadósság. 1993-ban volt e téren a csúcs, amikor a GDP-arányos államadósság 89 % volt. Ez ment le a Horn-kormány (1994-98) és az első Orbán-kormány (1998-2002) idején 2001 végére 53 %-ra. Arról viszont senki nem beszél, hogy ez a csökkentés miből valósult meg. Nos, a külkereskedelmi és a fizetési mérleg, valamint az államháztartás deficites volt végig. A magyarázat egyértelmű: mindkét kormánynak privatizációs bevételekből sikerült csökkenteni az államadósságot, aminek viszont jelentős nemzeti vagyonvesztés volt az ára.

Medgyessy Péter kormányának már nem volt mit privatizálni. Az államadósság a béremelésektől teljesen függetlenül is nőni kezdett, a kamatos kamat törvényei szerint."

fn.hir24.hu/gazdasag/2011/03/02/tevhitek_magyar_allamadossagrol

lajos0 2012.02.03. 23:04:03

@Hohó60: "elvben sem igaz, hogy hitelből részvényt venni ostobaság lenne. Miért volna az? Pl. ha 12%-os évi kamatra kapsz hitelt, akkor is könnyedén kitermelheted a hitel kamatát akár pár nap alatt is, ha jól tőzsdézel."

Nekem az a tapasztalatom, hogy ilyenkor a spekuláns már elkezd futni a pénze után, és baromi nehéz a piaccal kifizettetni valamit. Sokkal hamarabb hozol átgondolatlan döntést. Persze ha valaki előre tudja az árfolyamokat, akkor lehet, csak általában nem ez van, hanem még nagyobb adósságokba veri magát.

"Ha meg nem, akkor megint csak mindegy, hogy milyen pénzt vertél el. A hitelt részvényre egyébként minden brókercég ajánlja is, persze nem kötelező igénybe venni."

No ez igaz. Adják meg a lehetőséget a kereskedésre, a tanácsaikat viszont tartsák meg.

"De itt szó sincs ilyesmiről. A kormány stratégiai befektetőként vett MOL-t, tehát elvben nem érdekes számára az árfolyam, mert ő egyszerűen tulajdonolni karja a MOL egy részét, nem pedig azért vett részvényt, hogy eladja."

Pontosan így van. Ez is egyfajta manipulációja a piacnak, csak a hülye közönség nem számít rá :-)

"Sőt azt mondom, ha minden hitelt ilyen célok érdekében vett volna fel az ország, és minden hitel "ennyire rosszul" hasznosult volna, akkor hazánk nagyon sokkal jobb helyzetben lenne ma.

Nyilván előállhat persze olyan helyzet, amikor el kell adni a családi ezüstöt is, de reméljük, az nem túl hamar lesz. Akkor viszont már számít az árfolyam, de addig a tök mindegy esete."

Ebben is egyetértünk.

lajos0 2012.02.03. 23:09:15

@látjátok feleim szümtükkel: "Már miért ne lenne. Mit gondolsz mikor találták fel a pénzkölcsönzést?"

Amikor feltalálták arany alapja volt. No ezért nem lesz IMF 100 év múlva. Szerintem 10 múlva sem, de ez más kérdés. Ráadásul az IMF-nek nincs is saját pénze, még a levegőből előállított dollárt is úgy kell kölcsönkérnie, kamatra.

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.03. 23:18:52

@lajos0:
Lehet, hogy száz év múlva a pénz kölcsönzőt nem IMF-nek fogják nevezni, de mindig volt, van és lesz pénz kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági alakulat. Az is egyértelmű, hogy a pénz kölcsönző ebből akar nyereségre szert tenni, vagyis ingyen soha nem adtak, nem adnak, és ezután sem fognak kölcsönt adni.

lajos0 2012.02.03. 23:37:12

@látjátok feleim szümtükkel: "Lehet, hogy száz év múlva a pénz kölcsönzőt nem IMF-nek fogják nevezni, de mindig volt, van és lesz pénz kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági alakulat."

De hogy nem a most forgalomban lévő dollárral és euróval fogják tenni, az nyilvánvaló.

"Az is egyértelmű, hogy a pénz kölcsönző ebből akar nyereségre szert tenni, vagyis ingyen soha nem adtak, nem adnak, és ezután sem fognak kölcsönt adni."

Annyit hozz, amennyit vittél, és leszarom az árfolyamot. Én már sokszor adtam így kölcsön.

De hát akkor egy tényleg objektív forrásból, hogy mik is vannak:-)

www.hetek.hu/uzlet/200412/az_iszlam_bankok_titka

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.03. 23:47:33

@lajos0:

Érdekes a cikk, de had idézzek belőle egy gondolatot: "Helyette viszont, a saria szabályainak megfelelő befektetéseket eszközöl, amelyek hozamait megosztja a betéttulajdonosokkal." A kis huncutka!

Csak egy kérdésem van: a hozam miből jön össze? A vakok javára befizeti valaki?

Ha tudtam volna, hogy te vagy a jó szamaritánus, tőled kértem volna hitelt, nem a banktól.

Hohó60 2012.02.04. 10:21:35

@lajos0: nem akarom a szegény brókercégeket bajba keverni, ezért pontosítok.
Azt, hogy "ajánlják", nem úgy értettem, hogy "javasolják, rád tukmálják", hanem hogy "van a kínálatukban", és ha akarsz, élhetsz vele.
És persze nem mondom azt sem, hogy hitelből kell feltétlenül részvényt venni, csak azt, hogy ez lehetséges, és még nyereséget is hozhat. Persze bukta esetén meg nő a veszteség is.

Hohó60 2012.02.04. 10:30:59

@látjátok feleim szümtükkel: a béreket a munkaerőpiac alakítja nagyrészt. Magyaországon ekkora a termelékenység, ekkorák a hozzá tartozó bérek.

Én nem arra emlékszem, hogy a '90 óta kormányzó baloldali kormányok olyan nagyon sokat segítettek volna a szegényeken. Persze nem a szájkaratét értem ez alatt, amikor állandóan a szegényekről beszéltek, aztán meg talicskával hordták el a pénzt, amihez hozzáfértek.

De olvasva soraidat, szerintem nem a jobboldallal van bajod, hanem a kapitalizmust nem szereted, ami lehet egy álláspont.

Egyébként vannak ismerőseim nyugaton, akik között vannak sima melósok is. Az ő életszínvonalukat nem lehet összehasonlítani egy itteni középosztálybelinek mondott átlagos emberrel. Ennek ellenére állandóan csak a panaszból állnak ki, úgy érzik, nekik sokkal többet kellene kapni a munkájukért. Ami szintén egy akceptálható álláspont.
Csak arra akarok rámutatni, hogy általában az emberek azzal elégedetlenek, ami éppen van. Az itteni panaszkodókat gyengébb országokban irigylik, hogy "ha én annyit kapnék...".

hafe712 2012.02.04. 10:34:49

Az "elmúlt nyócév"-ben már ez a mocsok fityesz is benne van majdnem két évvel, vagy nem?!

lajos0 2012.02.04. 14:23:13

@látjátok feleim szümtükkel: "Csak egy kérdésem van: a hozam miből jön össze? A vakok javára befizeti valaki?"

Nem csak kamatból lehet hozam. Ha valaki 3 évvel ezelőtt például aranyba fektetett be, akkor ma a befektetése a többszörösét éri, vagy ha nyit egy szállodát és mondjuk nyereséges, akkor sem kamatot szedett.

látjátok feleim szümtükkel 2012.02.04. 20:55:06

@lajos0: Ja! nem is tudtam, hogy az áremelkedést nem a vevő viseli. Biztos az árat is a vevő emelte fel ezen okból eredően.
Jó, hogy felvilágosítod sötét elmémet.

atila68 (törölt) 2012.02.06. 11:21:27

Kedves Zsolt!

Az, hogy ön önként(!) jár más blogba kiosztatni magának mindenféle pofonokat az a maga dolga... de ne feledje, ön a gyurcsányizmus (és itt elismerően szólok az ön tevékenységéről) egyik vezérszurkolója, nem szerencsés, hogy blog szinten belehajpl egy-két felütésbe (önként!).
Blogoljon, alázza a kormányoldal szavazótáborát, ezzel is szaporítva őket, tegye.
De könyörgöm! Ésszel!
süti beállítások módosítása