A Fejér megyei Pusztaszabolcson időközi polgármester-választást tartottak. A hideg és a hó ellenére negyven százalékos volt a részvétel. Mindenki függetlenként indult, egyedül a Demokratikus Koalíció vállalta, hogy pártként méreti meg magát. Csányi Kálmán fideszes önkormányzati képviselő 45 százalékot kapott és nyert. A második a DK jelöltje lett: Miklósi Péter 24,45 százalékot szerzett. A harmadik helyen a volt MSZP-s alpolgármester, Szőke Erzsébet neve mellett 22,7 százalék gyűlt össze, a valóban teljesen független Stanczel Károly 7,67 százalékot gyűjtött. Az LMP és a Jobbik nem indított senkit.

Az egyik tanulság az, hogy az alapvetően jobboldalinak számító körzetben, ha egy baloldali jelölt indult volna - bár a számok nem mindig adódnak össze automatikusan - elvileg legyőzhette volna a Fideszhez köthető aspiránst. A DK tett is egy ajánlatot a volt MSZP-s alpolgármesternek, ő azonban ezt visszautasította. A számok alapján - mivel a DK-s jelölt kapott több voksot - utólag kimondható: neki kellett volna hátralépnie. Ugyancsak érdekes fejlemény, hogy a DK polgármester-jelöltje éppen tízszer annyi szavazatot kapott, mint amennyit pártjának a kutatók mérni szoktak országosan. Mindezt úgy, hogy az állítólag elutasított korábbi miniszterelnök személyesen kampányolt Miklósi Péter mellett. Közös fórumot is tartottak a településen a kampány hajrájában. Egy erősen jobboldali körzetben.

A jelölt volt ennyire jó, vagy a kutatók képtelenek reálisan bemérni Gyurcsány Ferenc és pártja valódi támogatottságát? Pácinban és Vámosszabadiban már nyert a DK, most pedig 25 százalékkal lett második. Úgy látszik, megéri az aprólékos országjárás... Ráadásul a 32 éves Miklósi újonc a politikában - ő volt a legfiatalabb jelölt. Személye egyúttal azt a toposzt is megingatja, hogy Gyurcsány mögött maroknyi nyugdíjas áll.

Mindettől, persze a posztot elvitte a jobboldal, de ismét bebizonyosodott, hogy a teljes ellenzéki összefogás a siker egyetlen záloga.

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr755029994

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki mit tud 2014 2013.01.21. 23:27:40

A négyszögletű kerek erdő lakóit négyévente egy tévéműsor tartja lázban. Nincs benne semmi látványosság, szépség vagy csillogás. Nincsenek benne művészi értékkel bíró produkciók sem. A fellépők egytől egyig jelentéktelen figurák, akiket egyetlen dolog ...

Trackback: Pusztaszabolcs üzenete 2013.01.21. 08:52:01

Ha egy baloldali jelölt indult volna az alapvetően jobboldalinak számító körzetben, elvileg legyőzhette volna a Fideszhez köthető aspiránst.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács János 2013.01.21. 09:29:55

Ha nem arra fogyna el a rengeteg "energia" hogy, bizonygatják ki a baloldalibbnál is baloldalibb, hanem arra hogy ki tud mást és jobbat. (ami manapság elég nehéz)
Összefogás nélkül NEM lesz eredményes a baloldal. Komoly személy cserékre lenne szükség, ha lehet a szakmai tudást előtérbe helyezni. Szájkaratésokból már hidat lehet építeni a Dunán.

Savigny (törölt) 2013.01.21. 09:34:34

miért kéne, hogy eredményes legyen a baloldal? mi ez a ragaszkodás hozzájuk? Adtak ők valaha valamit Magyarországnak?

Takács János 2013.01.21. 09:51:10

Talán csak annyit, amit nem vettek el.
Az "egyensúly" fenntartása kívánatos mindenhol ahol,a szélsőségek teret nyernek. Ez mindkét oldal alapkövetelménye kellene hogy legyen.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 10:50:54

Kedves Zsolt!

Most komolyan ilyen piszlicsáré, törpe-időközi választásokra próbálod építeni a DK-s hurráoptimizmust?

Ez annyira szánalmas. A DK-nak jeen helyzetben esélye sincs bekerülnie a parlamentbe. Az 5%-os határhoz képest fényévekre van attól.

A DK-nak semmi más esélye nincsen, minthogy megpróbáljon minél jobb tárgyalási pozíciót kialakítani az MSZP-vel szemben és abban bízni, hogy ők majd beviszikva DK-t a hátukon.

Persze ha ez megtörténik, akkor az egész dékázás semmit nem ér és szépen minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Viszont van egy rossz hírem kedves Zsolt.

Az MSZP-ben sem kizárólag hülyék ülnek. Nah jó. LEgyünk megengedőek, az egész MSZP tele van válogatottabnál, válogatottabb hülyékkel, opportunistákkal és elvtelen gazemberekkel, de azért annyi józan ész szorult beléjük, hogy másért nem, hát önvédelmi reflexből tudják, hogy Gyurcsány Ferenccel közösködni, az mit jelent és az hova vezet.

Az MSZP egészen biztosan mindent el fog követni tehát, hogy a DK-t távol tartsa az összefogástól és ezzel véglel lezárják a keserves és elhúzódó Gyurcsány-sagat.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 10:52:49

@Takács János: Erről az egyensúlyról 2006 márciusában kellett volna regéljél! Akkor, amikor totálisan felborítottátok a költségvetést és aminek az árát mai és még sokáig fizetjük.

vas fű (törölt) 2013.01.21. 10:54:02

@Savigny: Trianon,országvesztés, szovjet megszállás, nők megerőszakolása, egy igazi diktátor, Rákosi, 56, téeszesítés, a társadalom lenullázása, értelmetlen iparosítás veszteséges ágazatokba, ide nem gyűrűzik be az olajválság, az ország totális eladósítása, az ország totális elprivatizálása, a privatlizált vagyon ellopása, őszödi hazugságbeszéd, tömegbelövetés, totális elkkúrás, cigányozó-rasszista Dopeman mint köztársasági elnök, mi kell még? Nem elég ez a baloldaltól? Nem elég 100 millió ártatlan halott? Kell másik 100 millió?

ob.szerver 2013.01.21. 11:01:41

Lusta vagyok utánanézni, de meg lennék lepődve, ha a fidesz és a jobbik 80% alatt kapott volna együttesen az utolsó parlamenti választásokon.

Ez lett most 45. A városokról már alighanem a legvérmesebb fideszesek is lemondtak, de lassan a falvak is elesnek.

rockjano 2013.01.21. 11:09:22

Erre csak azt lehet mondani hogy gratulálunk hozzá, és való igaz az egyetlen esély az ellenzéki összefogás.

Mondom ezt úgy hogy nem DK szavazó vagyok, de azzal nincs semmi gondom ha a DK is benne van az együttműködésben.

Viszont a DK is lehetne egy kicsit önkritikusabb GyF politikusi múltjával kapcsolatban, de ez más kérdés...

Takács János 2013.01.21. 11:15:01

@Ting Fu doktor:
Bízom benne hogy lesznek a 2010-2014 közti időszakban is "sorsfordító" dátumok.
Az általad említett időszak (2006)a jobboldal turizmus időszakának nevezhető.
Ki-be járkálás a Parlamentből, baromi aktív részvétel.A jutalom nem maradt el!

Morfologista 2013.01.21. 11:20:10

Mi ez az összefogás mánia? Minek az eszköze az ellenzéki összefogás? Az a cél hogy az ellenzék nyerjen? Nem! Az semmilyen jóérzésű embernek nem lehet célja hogy Gyurcsányék újra hatalomra kerüljenek. Akkor mi a cél? Orbánék bukása? Nem! Szerintem a cél az hogy adott keretek között (úgynevezett demokrácia) az országot arra alkalmas személyek irányítsák. Sajnos ez jelen esetben azt jelenti, hogy a többség által jónak vélt társaság fog kormányozni. Ki mondja azt hogy ez így nincs jól? Hát biztosan azok akik a másikra szavaztak. Ha nem tetszik a rendszer, akkor azt kell megváltoztatni nem pedig az embereket. Ne higgyük, hogy a politikus bármiféle többet jobbat akar nekünk. A politikus csak hatalmat akar, bármi áron, akár az összefogás árán is. A Fletó is meg a Vitya is.

Konyvtaroslany 2013.01.21. 11:23:01

@vas fű: Ööö, izé, mikor volt a baloldali (kommenista/szocialista) kormányok országlásának Magyarországon 100 millió fős áldozata?

Takács János 2013.01.21. 11:32:33

@Konyvtaroslany:
Mikor még egész Európa "nagy Magyarország" volt. DDDDDDDD

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.21. 11:33:14

Akkor még 1x amit már sokszor leírtam én is meg mások is.

Ne vonjunk már le országos támogatottságot, elfogadottságot vagy akármit egy helyi választásból!

köszönő viszonyban sincs a helyi az országos "eredménnyel".

notib 2013.01.21. 11:33:42

Zsóti: ne reménykedj, Fletó és a DK veszett fejsze, ez a választás az a bizonyos kivétel, ami erősíti a szabályt...

A DK-val, Fletóval való összefogás nem előny, hanem hátrány az ellenzéknek...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.01.21. 11:33:51

@Konyvtaroslany: Amikor kétmillióan befértek a Kossuth térre... :-)

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2013.01.21. 11:43:54

A teljesen agyilag leépült emberek tesznek oda x-et, ahonnan már egyszer becsapták őket.... hívhatjuk bárhogy... /most DK..../

egyjózsi 2013.01.21. 11:45:12

@vas fű: ...bár tudom, sokan vagytok ebben az országban akiket a tények nem befolyásolnak véleményük alakításában, mégis remélem, 2014-ben leamortizáljuk a bálványaitokat... Demokráciáról már hallottál? Rákosi, Kádár nem volt az! Horthy, sőt Szt. István király sem! Orbán, bár autokráciát épít, még demokrata. Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy szintén. Vona nem! Jelenleg Magyarországon - bár komoly deficittel - de demokrácia van. Felesleges a baloldalt az 50-es évek baloldalával összehasonlítani, mint ahogy Orbánt sem lehet Horthyval... Bár alá is elég nagy lovat tettek.

pástétom 2013.01.21. 11:47:05

Ha valakinek éppen hogy szükséges az alulról építkezés - látva a közvéleménykutatási eredményeket - az a DK. Ezeken az időközi választásokon a dk-s jelölteket választók potenciális megnyert szavazói lehetnek a pártnak a jövő évi orsz.gyűl.-i választásokon is. Ezt fölismerve használja ki a DK az időközi választásokat mindenütt.

egyjózsi 2013.01.21. 11:52:41

Még valamit... Gyurcsányt a hazug Fidesz amortizálta le! A tömegek meg megették, amit megetettek velük. Nem volt hibátlan, nem kormányzott jól, de kiváló politikus, s nagyszerű demokrata! Több híve van, mint azt gondolják! Nem véletlenül rettegnek ma is tőle a jobb oldalon. S remélem, a DK a választáson meglepetést fog okozni, s választói komoly mértékben járulnak hozzá a jelenlegi bagázs elzavarásához...

Ting Fu doktor 2013.01.21. 11:55:48

@Takács János: Én nem bízok benne, bár látva a Fidesz bénázását minden bizonnyal lesznek lehetőségek a ballib oldalon.

Azért az, hogy 2006-ban a jobboldal ki-be járkált az OGY-sről az már csak okozat volt. Az ok bizony nagyon kézenfekvő és súlyos volt. Akkor is és most is egyetértek azzal, hogy Gyurcsány Ferenc 2006 szeptember 11-e után persona non grata a politikában és ezt nyomatékosítani kell.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 12:00:39

@egyjózsi: Jah! Biztos végtelenül jó politikus, demokrata meg államféfri az, aki saját bevallása szerint, tudatosan s szándékosan rosz, eladósodási irányba kormányozta az országot csak és kizárólag azért, hogy a választáson esélye legyen nyerni.

Látom mi nem egy szótárból dolgozunk.

Andráska8 2013.01.21. 12:04:00

Gratulálok a DK jelöltjének.
Úgy tűnik, vidéken csak sunnyogva lehet nyerni. De ez így és szép eredmény.

G. Wolf 2013.01.21. 12:07:47

Tehát ha jól értem a DK megint elbaszott egy helyet a Fidesz javára...

Dunaújváros ismerős? Pár szavazat (kb negyede amit a DK begyűjtött) ha a szoci jelöltnek megy akkor nyerhető helyi választás...

De nem baj, morzsoljátok fel a baloldalt... ügyesek vagytok!

Takács János 2013.01.21. 12:09:04

@Ting Fu doktor:
Az ominózus nyugdíj kaszára csak emlékezni fognak "páran"
Matolcsy számháborújának se vége-se hossza.
A cavinton áráról már ne is beszéljünk.
Stb.
Stb.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 12:09:19

@G. Wolf: Most ebben nincs igazad. Nem azért, mert kurva nagy DK-s lennék, de a jelen eredmény szerint a szocinak kellett volna visszalépnie a DK-s javára.

Bélabáttya (törölt) 2013.01.21. 12:12:21

@egyjózsi: „de kiváló politikus, s nagyszerű demokrata! ”
Sajnos(?) nem az.

pástétom 2013.01.21. 12:13:15

@G. Wolf: Olvasni tudsz? A DK-s jelölt végzett a 2. helyen, a szocialista lett a 3., ellenzéki győzelemhez utóbbinak kellett volna visszalépnie. De hogy világos legyen: a DK részéről nem is a győzelem volt most a fontos. A párt népszerűsítése vidéken, hogy ismertessék a népekkel, hogy egyáltalán léteznek. Szavazatgyűjtés a jövő évi választásokra.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 12:13:48

@Takács János:

A nyugdíjkasszák kapcsán nem kell aggódni. Ott olyan virtuális pénzt vett vissza az állam, ami sosem volt az emberek tulajdonában. Egy percre sem.

Matolcsy miniszterségéből is a lényeg fog átmenni, hogy ugyan lehetett volna a balliberális utat járni, ami megszorításokra, kisemberek megsarcolására épül, ehelyett a Fidesz a bankokat és a nagy multikat adóztatta meg és igyekezett visszaszerezni mindent, amit a szocik fillérekért elkótyavetyéltek.

És most ezzel nem azt akarom mondani, hogy a fidesz értelmezése az igaz, csak azt, hogy az Ő értelmezési keretük nagyon erős, koherens és a médiájukkal könnyebben átviszik az üzenetüket.

Gogol 2013.01.21. 12:17:48

Pusztaszablocs üzenete, hogy a DK nem nyert.

Gogol 2013.01.21. 12:19:34

@Ting Fu doktor: Az egykulcsos adó nem megszorítás a kiskeresetűeknek? És a bújtatott adók, csekkadó, tranzakciós adó? Nem kéne elvakulni.

Gogol 2013.01.21. 12:20:54

@egyjózsi: Egy katyvasz volt a kormányzása, és az mszp nyírta ki. A fidesz csak elvégezte a piszkos munkát.

konrada 2013.01.21. 12:22:05

Ez egy kis település, ahol mindenki ismeri egymást.
Ezért az ott lakók inkább arra szavaznak, aki szimpatikusabb, illetve megbízhatóbbnak tűnik számára, illetve a legnagyobb az elismertsége.

Ezért nem érdemes egy ilyen eredményből semmit sem levonni, mert teszem azt, aki a kedvenc tanárnénire voksol, az nem fog a helyi párttitkárra voksolni csak azért, mert az a párt azt állítja magáról, hogy ilyen-olyan oldali.
Magyarán: könnyen lehet, hogy ha visszalép valamelyik, akkor 40% helyett 35% a részvétel és 45% helyett 60%-kal győz a nyertes.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 12:27:01

@Gogol: Nem megszorítás. Hanem egy nagyon hibás és káros korábbi döntés kijavítása, amelyet sikerült úgy levezényelni, hogy a legkisebb keresetűek nettó fizetése nem csökkent. Ugyanis a minimálbér adómentessé tétele hatalmas hiba volt 2002-ben, amellyel százezerzszámra emeltek be a rendszerbe olyanokat, akik eztán egy fillér SZJA-t nem fizettek. És ezt nem én mondom, hanem a 2005-ös Gyurcsány-Orbán vitában mondja Gyurcsány Ferenc maga (!!!!!!)

Ami a többi adót illeti, azok közvetett fogyasztási adók. És itt a lényeg az, hogy a kormány nem a jövedelmeket adóztatja, hanem a fogyasztást. Ezzel lehet egyetérteni és lehet ellene érvelni. Én itt nyitott vagyok mindkét érvre, de azt látni kell, hogy az tipikus baloldali érvelés, hogy aki többet keres, az többet fogyaszt. Ergo ezek többet is adóznak.

Minden csak az értelmezési keret kérdése. Ezt próbálom hangsúlyozni.

G. Wolf 2013.01.21. 12:27:31

@Ting Fu doktor: @pástétom:

Én amit látok, hogy a DK sehol nem is próbál megegyezni sehol, és így tök értelmetlen az hogy épp ki végzett hányadik helyen, mert ebben az esetben valóban a szociknak kellett volna visszalépni, bár ha az előzetes mérések ezt nem mutatták akkor miért? utólag könnyű okosnak lenni az eredmények alapján, de ha az előztetes mérés mást mutat akkor a szerint kéne indulni (még akkor is ha az kiderül utólag hogy hibás, de előre nem lehet tudni hogy az egy hibás mérés!).

És épp ilyen "hülyeség" címszóval nem akar kiegyezni: "a DK részéről nem is a győzelem volt most a fontos." - ha nem fontos a győzelem akkor minek indul? miért nem hagyja hogy egy baloldali jelölt győzzön? Mert ebből megint csak az jön le hogy akaratlanul is a Fidesz szekerét tolja... :(

Takács János 2013.01.21. 12:34:47

@Ting Fu doktor:
Nos azért a kifelé kommunikáció is megér egy misét.
Az ép "aktuális" beszólások jó nagyot taszítanak a forinton, amitől sok(?)embernek feláll a szőr a hátán.
A vállalkozásoknak már nincs ennél lejeb, a körbetartozások bedöntik.
Az állam is benne van ebben a körben.

esefe 2013.01.21. 12:36:03

Semmit nem jelent. Ahol mindenki ismer mindenkit, ott nem esősorban a párt neve kap szavazatot.

esefe 2013.01.21. 12:40:45

@Gogol: Ez egy nagyon komoly érv, egy nagyon komoly embertől. Ennyire futja? Akkor minek idepiszkítani?

Gazdagréti Jack Bauer 2013.01.21. 12:41:01

2014-ben a DK fog majd kétharmaddal nyerni, ugye?:)

Gogol 2013.01.21. 12:44:22

@esefe: értsd: a hülye fideszessel feleselges vitatkozni, mert nem tud, hanem hisz.

pástétom 2013.01.21. 12:45:47

@G. Wolf: "a DK részéről nem is a győzelem volt most a fontos." - ha nem fontos a győzelem akkor minek indul?"

Most ismételjem magam? Próbáljátok már felfogni: a DK nem fog megegyezni senkivel, az az érdeke, hogy önálló jelölteket indítson. Szarik a győzelemre, mikor jövő ősszel úgyis rendes önkormányzati választások lesznek. Természetesen a kampányban a korteshadjárat a győzelemről szól, de a DK számára nem ez az elsődleges cél. A cél számára a párt népszerűsítése, 2014-re való felkészítése,népszerűsítése - tudasosítsa a vidéki szavazók számára, hogy egyáltalán léteznek, mert sokan ott a vidéki kistelepüléseken azt sem tudják, hogy van olyan párt, hogy DK - Gy.F-t meg még mindig rengetegen az MSZP-vel aszonosítják. Potenciális szavazatszerzés a jövő évi választásokra. Alulról szervezkedés.

Vili?!

Gogol 2013.01.21. 12:47:42

Off: aki ezt az új index felületet tervezte, arra kéne kárhoztatni, hogy egész nap duplán klikkeljen mindenhová, külön a blogra, külön a kommentre stb. katasztrófa.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 12:51:00

@Gogol: Komoly érved van. Összeroppanok a súlya alatt :)

Ting Fu doktor 2013.01.21. 12:52:04

@Gogol: Nem engem zavarnak a tények láthatóan,hanem téged. DE én ezzel együtt tudok élni :)

É2I 2013.01.21. 12:52:08

Ez a Miklósi Péter valóságos üstökös. 40%-nak a 24,45%-t elhozni bivalybasznádon, fergeteges karrier.

Skolem 2013.01.21. 12:52:47

Ez valóban szép eredmény, még ha egy kis településen értük el. Az, hogy MA mennyi a támogatottsága a DK-nak, abszolút közömbös, mert a fő cél a Fidesz leváltása, és azt csakugyan együtt lehet megcsinálni. Éppen ezért kár itt az ellenszenvet szítani a DK iránt, mert egyre inkább látható az, hogy megkerülhetetlen lesz. Az országjárást pedig tovább kell csinálni, mert sok szavazóra lesz szükség, akiket menet közben kell meggyőzni a változás szükségességéről.

Tarski.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 12:55:55

@Takács János: Nah igaz a kommunikáció úgy szar ahogy van. És a pénpiac is megéri a magáét. Nem mintha a forint árfolyamnak bármi köze lenne a valóságos gazdasági helyzethez, vagy folyamatokhoz. Az nettó spekuláció.

Aki a Fideszen azt kéri számon, hogy ne csinált csodát 2,5 év alatt, az nem ezen a földön el. Az általad említett problémák jelen vannak 22 éve és az "elmúltnyócév" ezeket mind tetézte csak. A Fidesznek az a nagy hibája, hogy teli pofával nagyokat ígért, aztán most nem tud megfelelni a saját szavazóinak.És ez fontos, hogy a SAJÁTOKRÓL van szó és nem azokról akik soha a büdös életben nem szavaztak rájuk.

Skolem 2013.01.21. 12:59:07

Még egy probléma! Mindenki indulhat a választáson, ha a törvény másként nem rendelkezik. S talán hagyjuk meg a démosznak azt a bölcsességet, hogy kiválassza, kinek ad majd bizalmat. Ha a DK bejut, akkor az válasz lesz a sok kétkedőnek, ha nem, akkor még mindig próbálkozhat 2018-ban.

Tudjátok, ez olyan játék, hogy ebbe bármikor, bárkinek be lehet szállni és a konkurens pártoknak ebbe nincs beleszólása, csak a démosznak!!!

Tarski.

Conchobar 2013.01.21. 13:00:13

"Pácinban és Vámosszabadiban már nyert a DK, most pedig 25 százalékkal lett második" - Sőt, még sokkal több falu is lehet az országban, ahol valami oknál fogva a választók számára a DK(-s képviselő) legszimpatikusabb. Csakhát, igazából ez csak akkor adhatna reményt a posztírónak (és a DK-nak) ha ezek egy választó körzetben lennének (Pácin Zemplén, Vámosszabadi meg Győr-Moson megyében van)

Gogol 2013.01.21. 13:00:23

@Ting Fu doktor: Na, te aztán nagy ász vagyR a Gréczy blogján okoskodsz. Minek vitatkozzak veled, hülye fideszes, inkább leszavazlak, hehe

Ting Fu doktor 2013.01.21. 13:10:26

@Gogol: Tedd amit jónak látsz :)

Az igazi sztrovacsek 2013.01.21. 13:11:03

@esefe:

Ahol mindenki ismer mindenkit, ott a DK színeiben indulót is ismerik.
Mivel ismerik, valószínűleg azt is tudják róla, hogy rendes ember, aki megérdemelné hogy polgármester legyen, azért kapott közel 25%-ot. Mint ilyenről valószínűleg föltételezik, hogy nem csatlakozna olyan párthoz, amely rosszat akar az embereknek.
A személy és az általa képviselt párt egymástól nem függetleníthető. Ha a DK annyira elutasított lenne, mint ahogyan azt egyesek képzelik, a DK színeiben nem lehetett volna a második helyet megszerezni. Ez azt is mutatja, hogy a DK versenyképes jelöltet tudott állítani, és már nem először.
Tetszik-nem tetszik itt egyeseknek, ez igenis a DK és a jelölt közös sikere.
Sikere, mert az alig egy éves párttól, amelynek még frakciója sincs, ez már igenis sikernek könyvelhető el.
Szerintem.

Conchobar 2013.01.21. 13:14:03

"ha egy baloldali jelölt indult volna - bár a számok nem mindig adódnak össze automatikusan" - Bizony nem. Hát az E14 (2010-ben meg az LMP) éppen az MSZP (és a DK) alternatívájaként szerzett szavazókat, népszerűséget, így naivitás lenne azt hinni, hogy az MSZP-ből (és DK-ból) kiábrándult E14 (vagy LMP) szavazó, majd mégis az MSZP (DK-ra) fog szavazni adott esetben

Gogol 2013.01.21. 13:19:24

@Ting Fu doktor: Akinek igaza van,nem győzköd álnév alatt ismeretlen embereket.

Takács János 2013.01.21. 13:20:40

@Ting Fu doktor:
Ácsi!!!!
A Fidesz, hatalomra kerülésekor a SAJÁT szavazóinak is hátat mutatott. Ha elfogadjuk azt a képletet hogy minden rétegből vannak szavazói.
Pl: A 16% adó kulccsal egy bizonyos rétegnek(minimális)jót tett,de a nagyobb tömegeknek nem.
Azaz "befagyasztotta" a bérnövekedést a folyamatos nyirbálásaival.
A kiadási oldal határa a csillagos ég.
Ezzel durva szintre csökkentve a megélhetési küszöböt.
A közüzemi díjak csökkentése pillanatnyilag a VICC kategória!

Ting Fu doktor 2013.01.21. 13:20:55

@Gogol: Ebben egyet értek. Én mindig vállalom a nevem és az arcom is. Igaz nem is akarok győzködni senkit.

Az igazi sztrovacsek 2013.01.21. 13:21:25

Még valamit a DK elutasítottságáról.
Fültanúja voltam egyszer két nyugdíjas beszélgetésének, íme belőle egy részlet:
-Miért, neked mit hazudott a Gyurcsány?
-???
-Mert nekem 13. havi nyugdíjat.
Lehet ugyan a blogokon dobálózni azzal, hogy a DK-t a nyugdíjasok támogatják, de egy dolgot nem kell elfelejteni.
A nyugdíjasok el szoktak menni szavazni.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2013.01.21. 13:22:07

@Gogol: "Na, te aztán nagy ász vagyR a Gréczy blogján okoskodsz."

LOL még szerencse, hogy van itt olyannagy ász aki nem a Gréczy blogján okoskodik :)

Gogol 2013.01.21. 13:26:49

@eßemfaßom meg áll: Én nem okoskodtam, és nem akarok meggyőzni senkit semmiről. Szerintem a vita legalja egy ilyen névtelen kommenthalom.

konrada 2013.01.21. 13:29:56

...de ha komolyan vesszük azt, hogy most párttámogatási tendenciát kell nézni ahelyett, hogy tudomásul vesszük, hogy kisközösségben más elvek működnek, akkor:

2010-ben a fideszes polgármester jelölt az akkor is 40%-os részvétel mellett még csak 28%-ot kapott, a mostani meg már 45%-ot...;))

Behajtó70 2013.01.21. 13:30:03

"a teljes ellenzéki összefogás a siker egyetlen záloga"

Az nem "SIKER" lesz, ha lesz, hanem az újabb magyarellenes, bankokat kiszolgáló, országot romboló és szegénységbe taszító rabló horda újabb lehetősége a mégnagyobb károkozásra!!!

Hát ki engedte a bankoknak szabályozás nélkül ezeket a hiteleket ti idióták! Hát KI?

Uramisten! Mennyi agyhalott barom van itt! Miért nem vándoroltok már ki innen végleg?!?!?!!!!!

Gogol 2013.01.21. 13:31:10

@Ting Fu doktor: Neked Ting Fu doktor a neved? Akkor bocsánat.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 13:36:13

@Gogol: Csak annyira mint neked a Gogol.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 13:36:42

@Gogol: Ebben neked sok igazságod van. Ezért is vesztettek közel 1 millió szavazót.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 13:39:40

@Az igazi sztrovacsek: Ha ez igaz, akkor a Fidesz simán nyerni fog 2014-ben.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2013.01.21. 13:39:46

@Gogol: Szólj annak a nácinak, aki fegyvert tart a fejedhez, hogy olvasd a kommenteket és válaszolj rájuk, hogy ne kényszerítsen tovább erre a legalja tettre :)

Takács János 2013.01.21. 13:40:35

@Behajtó70:
Nekem speckó, gyengém az udvariasság.

Csak utánad!!

L. Simon László · www.lsimonlaszlo.hu 2013.01.21. 13:41:12

Gréczy Zsolt szerint "Az egyik tanulság az, hogy az alapvetően jobboldalinak számító körzetben, ha egy baloldali jelölt indult volna - bár a számok nem mindig adódnak össze automatikusan - elvileg legyőzhette volna a Fideszhez köthető aspiránst." Gréczy alaptézise sántít, ugyanis ez a körzet sosem volt egy alavetően jobboldalinak számító körzet. Az én 2010-es választási győzelmem előtt 16 évig folyamatosan ugyanaz a szocialista képviselő nyerte meg az egyéni országgyűlési választásokat. Ennek a szocialista képviselőnek, aki jelenleg a DK-t erősíti, komoly támogatói bázisa volt Pusztaszabolcson is. A korábbi polgármestert (aki ősszel lemondott) sem sikerült a Fidesz jelöltjének legyőznie. Túl a jelenlegi ciklus felén Csányi Kálmán győzelme tehát óriási siker, és minthogy nem nagy településről van szó, a pártlogika nem is érvényesül teljesen. Azaz a volt MSZP-s alpolgármester visszalépése esetén a szavazatoknak csak egy része vándorolt volna át a DK jelöltjére.

Sonkás Szendvics · http://sonkasszendvics.blog.hu/ 2013.01.21. 13:43:23

Hatalmas győzelem egy viccnek jó többet nem ér. Amúgy ez a post kurva szánalmas!

Sonkás Szendvics · http://sonkasszendvics.blog.hu/ 2013.01.21. 13:46:08

Orbán Viktor pedig megnyerte a zsákbafutás országos döntőjét, második Gyurcsány Ferenc lett nem sokkal lemaradva, harmadik Mesterházy Attila nem sokkal utána, negyedik helyen pedig egy független akinek a nevét senki nem tudja ezért nem is érdemes beszélni róla. Az LMP és a Jobbik nem jutott be a döntőbe ezért nem is indult. Na kb. ezt is írhatad volna, ez legalább vicces és humoros!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2013.01.21. 13:47:57

@G. Wolf: @pástétom: @Ting Fu doktor:
Az ezzel a baj, hogy az az 1,75%, ami a DK, meg az MSZP közt volt, szerintem bőven a statisztikai hibahatáron belül van. Már ha egyáltalán veszi valaki a fáradtságot, hogy rendes felmérést készítsen egy ekkora faluban egy időközi választás előtt. Innen minden okoskodás annyit ér, mint amikor a bróker másnap megmagyarázza, hogy "na igen, az a tegnapi chart úgy is elemezhető, hogy..."

Gogol 2013.01.21. 13:48:06

@Ting Fu doktor: ŐŐŐ, kettőnk között az a különbség, hogy én nem osztom itt az észt világjobbító szándékkal.

Gogol 2013.01.21. 13:52:36

@Ting Fu doktor: Mostantól élvezettel figyelem, hogy nyalizik egy fideszes...

Ting Fu doktor 2013.01.21. 13:52:47

@Gogol: Nyugodj meg, én sem. Én szórakozok :)

Gogol 2013.01.21. 13:54:05

@Ting Fu doktor: Én is...rajtad, lásd fentebb.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 13:55:23

@Csokis: Ez az 1,75% ez halál pontosan 34 db szavazat. Az, hogy ez sok vagy kevés, az nézőpont kérdése. Szerintem pusztaszabolcsi viszonylatban jelentős.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 13:56:01

@Gogol: Ki mire élvez? :))

Én liberális vagyok. Ha te erre vered, akkor felőlem....

mókáné 2013.01.21. 13:57:44

"Mindettől, persze a posztot elvitte a jobboldal, de ismét bebizonyosodott, hogy a teljes ellenzéki összefogás a siker egyetlen záloga." - én is elvihettem volna? - elviekben simán. Ugye?

Kedves Zsolt!

Ön + Tóta W. Árpád valamilyen ok miatt nagyon ragaszkodnak Gyurcsány Ferenc személyéhez, mert ugyebár Ő a DK.

Nem tudom, miért van ez így és akkor legyen ez az Önök magánügye, ellenben hagytam Önnek, Gréczy Zsolt, egy üzenetet a saját Facebook- lapomon, megtalálja Bayer Zsolt cikke alatt és a határon túli magyar testvéreinkkel kapcsolatban üzentem, kifejezetten Önnek.

Kérem, olvassa el, fontolja meg, merre kampányol és milyen ügyekben!

Tisztelettel üdvözlöm:
Knausz Timea (Facebook- on)

Gogol 2013.01.21. 13:57:51

@Ting Fu doktor: Na tessék, ez az "élvezés" meg "verés" honnét jött? Mindegy, inkább ne is mondd el...

Ting Fu doktor 2013.01.21. 13:58:59

@Gogol: Az élvezést te hoztad be az előbbi hsz-ben...

campobaszo 2013.01.21. 13:59:33

@Ting Fu doktor: "A nyugdíjkasszák kapcsán nem kell aggódni. Ott olyan virtuális pénzt vett vissza az állam, ami sosem volt az emberek tulajdonában."

Akkor a kifizetett reálhozam (ami persze nem is létezhetett volna,hiszen a bankok eltőzsdézték) is virtuális pénz volt?A most befizetett nyugdíjjárulék is virtuális?

"a legkisebb keresetűek nettó fizetése nem csökkent."

Tehát a bérkommandó,kompenzáció álom volt csupán.
Kevesebbet kéne hazudni és kisebbeket!

Gogol 2013.01.21. 14:00:45

@Ting Fu doktor: És neked arról, hogy "élvezettel figyelem" rögtön a faszverés ugrott be? Gratulálok.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 14:02:22

@campobaszo: Jól látod. Az valódi pénz volt. Nem is sokan sírtak a Manyup reform kapcsán.

A most befizetett járulékból fedezett későbbi nyugdíj is virtuális most. Nincsen még. Csak egy igérvény.

A bérkomandó az faszság volt. Ahol kellett ott kompenzáltak. A lényeg mégis az, hogy a Fidesz kormány 2,5 év alatt eljutott oda, hogy nagy nehézségek árán kijavította azt a hatalmas hibát, amit a szocik követtek el a minimálbér adómentessé tételével.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 14:03:39

@Gogol: Hát jah! AMilyen pervezek Gréczy Zsolt rajongói, abból egyenesen következett ez a fajta asszociáció.

Lilla50 2013.01.21. 14:04:18

@Behajtó70:

Gyurcsány Őszöd után meghozta az első megszorító(korlátozó)intézkedését és a nagyon kedvezményes lakáshitelezést át kívánta alakítani.
Erre fidesz propagandára az önkormányzatok(többsége fideszes volt akkorra) példaadásával az emberek kormánybuktatási céllal is---de elkezdtek deviza alapú hiteleket felvenni anagyon kedvező árfolyam mellett akkor.

Hiába mondták, hogy azért kell a deviza alapú hitel, mert deviza hitel nincs--és drága is.
Mi a csudából gondolták, hogy a deviza hitel nincs, akkor a deviza alapú(a bankok vették fel és konvertálták, de a visszafizetés számukra devizában volt esedékes---akkor majd jobb lesz??4

Nos emiatt aztán a fidesz adósította el példa adásával az országot---mi a fenét szépítjük.

MacChicken (törölt) 2013.01.21. 14:05:25

Engem az zavar az osszes poszthoz erkezo kommentekben legjobban, hogy a Fidesz "jobboldali" partnak van titulalva. A Fidesz egy holabda, amire raragadt a szar mindenhol amerre gurult liberalis indulasa ota, es lett belole az ami. A Fidesz nem jobboldali es nem is konzervativ. A Fidesz az elmult harom evben egyenesen kommunista iranyzatot vett. Mindig arra megy es olyan vezenyszavakat hallat, melyek az orszag adott helyzeteben legjobban vonzzak a tanulatlan buta tomegeket es a bizonytalanokat.
Az meg, hogy egy gorcs kis faluban ki nyert, nem jelent semmit. Ilyen helyeken sokkal tobbet szamit az, hogy a kocsmaban mit mondanak a haverok, a pap eppen kit preferal vagy az utcan ulo es a lakossagot vizslato nenikek eppen kirol mit hintenek szet.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 14:10:30

@Lilla50: Látom te sem ebben a világban éltél.

Deviza alapú hitelezés még az első Orbán kormány alatt volt, igaz jelentéktelen mennyiségben. Orbánék 100% forint alapú támogatást dolgoztak ki, amit aztán a szocik meg is szűntettek. Gyurcsány aztán próbálkozott egy fészekrakó programmal, ami szintén forint alapú volt, de az nagyon szűk körre volt szabva, de amúgy korrekt program volt szerintem.

A devizahitelezés 2004-ben kezdett felfutni, de nagyon, amikor végleg megszűntették a forint alapú kedvezményes hiteleket. Önél összecsúsznak, összekeverednek az események és az időpontok. Rádasásul olyan dolgokat köt össze, amik nincsenek közvetve sem kapcsolatban egymással.

De az utolsó mondat mindent üt, ezzel a "nos" felütéssel. Ez nettó hazugság.

A devizahitelezésben sokan ludasak, de azok közül talán a legkevésbé az ellenzékben lévő Fidesz tehető felelőssé. Főleg annak fényében, hogy a Fidesz tevőlegesen a forint alapú hitelt támogatta és nem csak a jobboldali közgazdászok és újságok, de maga az EKB is figyelmeztette már a magyar kormányt 2004-ben (!!!!), hogy a deviza alapú hitelezés életveszélyes és jobb lenne még ott leállítani.

Gyurcsányék nem tették. Orbánék meg igen. Ezek a tények. Lehet utálni őket.

Lilla50 2013.01.21. 14:14:43

@Behajtó70:

62 oldal a tervezet
legalább fusd át!

azután mondhatod tovább a fidesz panel-szöveget
www.dkp.hu
kongresszus

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.21. 14:15:52

1. Nyert a fidesz
2. Nincs már meg a kétharmad.
3. Addig jó a fidesznek, míg meg nem állapodik az ellenzék.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 14:18:20

@Lilla50: Küldj már kérlek egy direkt linket. Két hete el akarom olvasni, de nem találom a DK oldalán.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 14:19:23

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

1. Igaz
2. Nem igaz. Országgyűlésben továbbra is megvan és csak ez számít. Ezért vannak a ciklusok 4 évre.
3. Ez viszont igaz.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 14:21:35

@Lilla50: Vissza az egész. MEgtaláltam.

Lilla50 2013.01.21. 14:22:23

@Ting Fu doktor:

frászt!

deviza hitel mindig volt!
aki felvette azt devizában is fizette
deviza alapút pedig a bankok vettek fel devizában--nekik devizában is kell azt visszafizetni mégpedig abban a devizában amelyben felvették--ez okozza a bajt!
ha euroban vettek volna fel, akkor a kutyának se kellett volna--de a népek észérek voltak és a fidesz példaadással és propagandával bizony az ország eladósodást hozta létre.

Gyurcsányék meg nem szüntethették azt, mert a kedvezményes kölcsönt a lakások esetében akkor a költségvetés már nem bírta finanszírozni---ezt meg a fidesz propaganda nem vette tudomásul--és most vesztese mindenki---azt tudomásul venni pedig, hogy nem lehet többet költeni, mint amennyi van--csak 6 év késéssel borította a pofánkba a fidesz--pedig 2006-ban már kimondatott

mókáné 2013.01.21. 14:28:13

@MacChicken:

"A Fidesz nem jobboldali es nem is konzervativ. "

A Fidesz keresztény-konzervatív és liberális párt. Javaslatot tettem egy liberális tagozatra:

Parti Nagy Lajos - Kornis Mihály - Esterházy Péter - Novák Péter - Tamás Gáspár Miklós felé.

Kérem, ne késlekedjenek, tegyék meg, hogy csatlakoznak, ilyenformám erőteljesebb lesz képviseletük a liberálisoknak is!

Köszönettel.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.21. 14:28:58

@Ting Fu doktor:
2. Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, nem biztos, hogy kétharmaddal nyerne a fidesz. Az sem biztos, hogy nyerne. Lásd 3.

MacChicken (törölt) 2013.01.21. 14:54:22

@mókáné: Kereszteny-konzervativ????? Khm. Azok, akik a tokesek es multik gonosz utalmat probaljak megtorni? Azok akik esz nelkul allamositanak mindent ami a kezuk ugyebe kerul? Hehe. Kicsit korul kellene vizslatni a vilagban es megnezni, hogyan is mukodik egy konzervativ part. Gerinctelennek gerinctelenek, lehet, hogy ok ezt tekintik keresztenyinek?

is 2013.01.21. 15:00:54

@ob.szerver: pedig csak kb. 70%-ot kaptak. a FIDESZ 53-at, a Jobbik meg 15 körül. a 2010-es itteni adat meg nem sokat mond. a FIDESZ listán itt majdnem az országos átlagot kapta, de az önkormányzatin meg egy független lett a polgármester.

konrada 2013.01.21. 15:01:40

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Lehet, de remélem nem ebből a hurrá-optimista blogból állapítottad meg, amelyben azt a tényt kifelejtette a blogíró, hogy a fideszes jelölt a 2010-es 28% helyett 45 %-ot kapott.;))

...mert egyébként szerintem sem.

is 2013.01.21. 15:03:29

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: ha most vasárnap lennének, akkor kétharmaddal nyerne, hiszen kb. minden egyénit behúzna, plusz így a lista több, mint felét is (egyéni szuperkompenzációs szavazatok, jelen esetben 20%), mivel nincs ellenzéki együttműködés, tehát 2-3-4-5 részre esnének az ellenzéki szavazatok (a Jobbikon túl is).

most vasárnap a FIDESZ 80%-ot hozna a parlamentben.

mókáné 2013.01.21. 15:16:17

@MacChicken:

"Kicsit korul kellene vizslatni a vilagban es megnezni, hogyan is mukodik egy konzervativ part. "

Nézzen körül Németországban és akkor megláthatja, mennyire jó irányba halad a Fidesz-KDNP.

De ha Önt Gyurcsány Ferenc iránya vonzza, akkor arról lebeszélném, mert Önnel együtt minket is veszélybe sodor. További szép délutánt kívánok!

Ma Sport1- en 4 órakor találkozunk. Viszlát!

pástétom 2013.01.21. 15:30:06

@mókáné: Parti-Nagyot, Kornisot, Eszterházit lökné be a Fideszbe, mikor azok minden megnyilatkozásukkal, írásaikkal éppen ellene küzdenek?

Ön egy buta nőszemély. Remélem, érintettek ragálnak a kezdeményezésére és szánalommal vegyesen jól kiröhögik.

Tisztelettel.

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:33:32

@Savigny: "Adtak ők valaha valamit Magyarországnak?"

Csak ők adtak.

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:35:03

@notib: "Zsóti"

Hunnan gyütté, paraszt?

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:36:44

@doggfather: "köszönő viszonyban sincs a helyi az országos "eredménnyel"."

Vagy mégis.

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:39:36

@Ting Fu doktor: "Gyurcsány Ferenc 2006 szeptember 11-e után persona non grata a politikában"

Sajnos sokan vannak a moslékzabálók akik ezt beszopták. Te is köztük vagy.

G. Wolf 2013.01.21. 15:40:37

@pástétom: aha... ez akkor is azt jelenti hogy megoszja a balos szavazókat, aminek "gyümölcsét" csakis a Fidesz fogja élvezni. Most is, Dunaújvárosban is, és ha így meg tovább 2014-ben is.

Félreértés ne essék a visszalépés oda vissza érvényes ha valahol van olyan ELŐZETES mérési eredmény hogy a DK jobb akkor ott a szociknak KELL visszalépni.

De annak elárulod mi értelme hogy megoszjátok a szavazóbázist? Most még ok... Legyen "építkezés" (bár szerintem ehhez nem szükséges pozíciókat veszíteni de ok elfogadom) és 2014-ben?

2014-ben ha nem hajlandó a "kissebbik" (értsd: előzetesen kevesebb támogatót mutató) párt visszalépegetni akkor az Fidesz győzelemhez fog vezetni... És a kissebbik párt 10-ből 9,5 körzetben a DK lesz...

gréczyzsolt 2013.01.21. 15:41:34

@G. Wolf: A 3. helyen az mszp-s jelölt végzett. Vissza kellett volna lépnie

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:41:36

@SzénAtom: "a nagypolitika kevéssé befolyásolja a pártpreferenciát ... nem biztos, hogy nyerne a mostani polgi (az országos "respektre" gondolok)"

Ez így kicsit ellenmondásos.

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:43:09

@Gogol:
Pusztaszablocs üzenete, hogy a DK a választók negyedének viszont szimpi.

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:45:58

@konrada: "könnyen lehet, hogy ha visszalép valamelyik"

A visszalépés lényege, hogy a maradó és a visszalépő MEGÁLLAPODNAK a visszalépésben, a visszalépő megkéri választóit, hogy szavazzanak a másikra, cserébe a maradó képviseli a visszalépőt. És választóit.

MacChicken (törölt) 2013.01.21. 15:48:06

@mókáné: Huh, ugy latom beszedes nicket valasztott. Mokazik, kacaraszik, viccelodik. Pl. ilyenekkel, hogy a fidesz jo iranyba halad. Na persze ez attol is fugg, hogy mi a cel. Ha az, hogy egy eroteljesen kommunista eszmek altal vezerelt, agyhalottak es dilettans barmok altal vezetett onkenyuralmi rendszer alakuljon ki az orszagban, akkor tenyleg jo az irany. Teljesen megfelel akkor is, ha le akarjak rombolni a gazdasagot, tonkre akarjak tenni a kozoktatast, el akarjak butitani a lakossagot - a buta nem kerdez, a buta bologat, a buta nem megy kulfoldre, nem tajekozodik, nem olvas, de szavaz -, el akarjak nyomni az ertelmiseget es rovid de velos vezeny es jelszavakkal akarjak manipulalni az igy alapszintre degradalt kovetoiket - Gonosz EU! Gonosz IMF! Gonosz ellenzek! Gonosz multik! A vizunket akarjak! Orbant akarjak megbuktatni! Matolcsy szemet akarjak kiegyenesiteni! Nincs potty a seggukon, ellenseg!!! Szoval mindezek erdekeben tenyleg jo az irany.
Viszont ha az orszag felemelkedese lenne a cel, akkor pontosan 180 fokos fordulat kellene azzal kezdve, hogy Orban nyugdijba megy amig teheti es nem kotik fel a lampavasra, a kozoktatasrol es a gazdasagrol hagyjak azokat donteni, akik ertenek is hozza. Es nem, nem kell a DK, nem kell MSZP sem. Mindenki takarodjon aki az elmult 23 evben a hatalom kozeleben volt. Uj csapat kell, olyanok akik a piaci szferaban edzodtek es nem az egyetemrol egybol a politikaba ugrottak es habzsoltak a penzunket.

okostojgli (törölt) 2013.01.21. 15:49:55

@rockjano: "a DK is lehetne egy kicsit önkritikusabb GyF politikusi múltjával kapcsolatban"

Konkrétan?
2006-ban puccskísérlet történt (értsd: kormány lemond, előrehozott választások, nyer Viktor). Te akkor nem álltál ki Fletó mellett, sőt még most sem érted.

SzénAtom 2013.01.21. 15:51:09

@okostojgli: Nem annak szántam: nagy fideszes győzelem volt a mi falunkban, mert egy addig (politikailag) ismeretlen jelölt indult Fidesz támogatással. Ma kisebb lenne a mérték, és nem csak rajta múlt...

Rwindx 2013.01.21. 15:58:16

"Egy erősen jobboldali körzetben."

Érdekes módon a rendszerváltás és 2009 előtt a településen mindent megnyertek itt a ballibek, akkor biztosan erős jobboldali körzet lehet. :)

Zsótikám, itt is ugyanarra szavaztak az emberek mint 2008-ban, ahogy Horn Gábor anno megmondta.

Lilla50 2013.01.21. 16:00:10

@mókáné:

Gyurcsány 4 éve nem miniszterelnök
a dk program pedig jó!
és nem hoz senkit hátrányba
www.dkp.hu
kongresszus

G. Wolf 2013.01.21. 16:01:48

@gréczyzsolt: előzetes felmérés mit mutatott? utólag könnyű okosnak lenni...

ephart 2013.01.21. 16:10:54

állat vagy te zsóti.állat

konrada 2013.01.21. 16:17:11

@okostojgli:
Az tud aztán igazán kontraproduktív lenni!;)
Lásd a MIÉP-esek visszalépését 2006-ban? (vagy 2002-ben?) a fidesz javára.
A radikálisok nem szavaztak, a mérsékeltek meg vagy beijedtek és nem szavaztak, vagy dafke a szocikra tették a voksukat, azaz nem hogy összeadódott, de kivonódott.

...mellesleg mint írtam, ez kis közösség: lehet, hogy azért volt már eleve a megosztottság, mert a lakosok egy része azt utálta mint a ...rt, a másik meg emezt.

bgp 2013.01.21. 16:43:03

Erős jobbos körzetben nincs Jobbikos jelölt?

apanna 2013.01.21. 17:13:17

"Ugyancsak érdekes fejlemény, hogy a DK polgármester-jelöltje éppen tízszer annyi szavazatot kapott, mint amennyit pártjának a kutatók mérni szoktak országosan."

Nyugi Zsoltika!
2018 ban hírmondója sem marad ennek a népszerűségnek.

apanna 2013.01.21. 17:16:03

@Lilla50: Megint az ígéretek tárháza....

is 2013.01.21. 17:16:46

@Ting Fu doktor: "a balliberális utat járni, ami megszorításokra, kisemberek megsarcolására épül,"

igen? ezt te komolyan gondolod? és ugye kisgyerkeket is reggeliznek a balliberálisok? nagy, nehéz kupákból isszák hozzá a szűzek vérét, és ocsmányul röhögnek, miközben hatalams szemfoguk kivillan szőrös pofájukból. valami ilyesmi, ugye?

is 2013.01.21. 17:21:09

@Ting Fu doktor: "A Fidesznek az a nagy hibája, hogy teli pofával nagyokat ígért,"

Mit is? Eddig mindenki azt mondta, hogy a FIDESZnek nem volt programja, biankó űrlapot szavazott meg 2010-ben a fél ország nekik. De te ezt is biztos jobban tudod, hát mondd: miket is ígért?

SzénAtom 2013.01.21. 17:26:46

Kedves Blogger!

Nyilvánvalóan joga van eltávolítani egy hozzászólást, de szimpatikusabb, ha vitázik.

Nekem eltűnt egy hsz-om, pedig nem volt sem trágár, sem személyeskedő.

Üdv
SzénAtom

SzénAtom 2013.01.21. 17:28:36

Ezt reagálta "okostojgli", de már nem látszik, hogy mire:

okostojgli 2013.01.21. 15:41:36
@SzénAtom: "a nagypolitika kevéssé befolyásolja a pártpreferenciát ... nem biztos, hogy nyerne a mostani polgi (az országos "respektre" gondolok)"

Ez így kicsit ellenmondásos.

moophlander 2013.01.21. 17:39:42

"...A számok alapján - mivel a DK-s jelölt kapott több voksot - utólag kimondható: neki kellett volna hátralépnie...."

De, nem lépett vissza! PONT! A többi meg a magyarázom a bizonyítványom!

Nem is értem, hogy nem lehetett G.Zs. fleto kormányában m.e.-i szóvivő???

komplikato 2013.01.21. 17:52:47

"A nyugdíjkasszák kapcsán nem kell aggódni. Ott olyan virtuális pénzt vett vissza az állam, ami sosem volt az emberek tulajdonában. Egy percre sem."

Kedves Blogger Géza, milliószor meg lett beszélve, hogy ez miért kamu. Másért nem a törvény szövege szerint magán megtakarítás volt és örökölhető.

"Matolcsy miniszterségéből is a lényeg fog átmenni, hogy ugyan lehetett volna a balliberális utat járni, ami megszorításokra, kisemberek megsarcolására épül, ehelyett a Fidesz a bankokat és a nagy multikat adóztatta meg és igyekezett visszaszerezni mindent, amit a szocik fillérekért elkótyavetyéltek."

És ezt a baromságot ki hiszi el? Az összes nem megszorítást a lakosság szívta meg. A külön adót, bank adót, telekom adót, sárgacsekk-adót, meg a többit is a LAKOSSÁG fizette és fizeti meg.

moophlander 2013.01.21. 18:10:27

@komplikato: "....bank adót, telekom adót, sárgacsekk-adót, meg a többit is a LAKOSSÁG fizette és fizeti meg. ..."

Akkor miért nem a banknál, a postánál, meg az épp illetékes áthárító ajtajánál demonstrálsz!
Azt is előírja a jogszabály, hogy nem hárítható át!
Véleményeztük már egymás kommentjeit számtalanszor és tudhatod, hogy nem vagyok fidesz fan! De!!! Aki azt mondja, hogy bármi keresni valója van a politikában kommunista fattyaknak (mindegy jobb v. bal) azt egy az egyben arra ítélném, hogy a rendszerük által megnyomorítottak (kivégzettek) sorsát kapják! Kivéve az emléküket!

bbwd 2013.01.21. 18:13:02

...és hanyadik is lett ez a mókus?

lajos0 2013.01.21. 18:15:11

@pástétom: "A DK-s jelölt végzett a 2. helyen, a szocialista lett a 3., ellenzéki győzelemhez utóbbinak kellett volna visszalépnie."

Erre mondja az orosz közmondás, hogy szeretnék olyan okos lenni előre, mint a feleségem utólag.

Zsolt szerint "bár a számok nem mindig adódnak össze automatikusan". Szerintem meg sosem adódnak össze automatikusan, sőt. De hát nincs kontroll csoport, ahol ezeket a víziókat tesztelni is lehetne.

Ting Fu doktor 2013.01.21. 18:20:20

@okostojgli:
Moslékzabáló? Ejj! Pedig de finom töltötkáposztát ettem ma. Balliberáliséknál már ez is moslék. Szép :)

moophlander 2013.01.21. 18:24:18

"A szavazásra jogosult 5025 választópolgár közül 1998-an szavaztak. A Fidesz támogatásával induló független jelölt, Csányi Kálmán 909 szavazatot kapott. A második helyen a Demokratikus Koalíció jelöltje, Miklósi Péter végzett, 482 szavazattal. A függetlenként induló Szőke Erzsébetre 448-an, az ugyancsak független Stanczel Károlyra pedig 151-en voksoltak. Nyolcan érvénytelen szavazatot adtak le." (index)

lajos0 2013.01.21. 18:25:37

@Gogol: "Szerintem a vita legalja egy ilyen névtelen kommenthalom."

Nem nagy szint ( mondjuk nálunk ujságírónak lenni sem az) , de még így is bőven a betelefonálós műsorok közönsége felett van.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.21. 18:43:01

@konrada:

"a fideszes jelölt a 2010-es 28% helyett 45 %-ot kapott."

- Ez szavazat darabszámra mit jelent.

Mitzimackó 2013.01.21. 18:50:25

hülyeség egy kistelepülésen pártpreferenciákról beszélni. a saját érdekükben többnyire arra szavaznak, akiben jobban bíznak. ha a település nagyváros közelében van, akkor már lényegesebb, mert a lakók nagy része lesz@rja, mi van ott, ahova csak aludni jár :-)

Lilla50 2013.01.21. 18:59:08

@apanna:

no igéret az nincs benne, csak átalakítási irány

a rezsimváltás után miféle élhető lehetséges.

www.dkp.hu
kongresszus

62 oldal---de ma az ellentétét éljük
alternatíva lehet---másoké mellett

lópikula (törölt) 2013.01.21. 19:37:11

Lehet, hogy Gyurcsánynak minden faluvégi cigányputriba be kellene költözni, ahogy Avason is csinálta a műsort nagy ájtatos képpel, akkor lehet, hogy még be is kerülnek az országgyűlésbe.
Lám-lám, Lendvai "Múmia" Ildikó már érzi a vesztét és nem indul újra a mandátumért.

Azt sem értem, hogy egy jobboldali választókörzetben hogy nem állít jelöltet a Jobbik. Akkor mégsem annyira jobboldali az a hely?

Mellesleg, ahol a fideszes jelölt győzött, az a körzet aztán egyáltalán nem nevezhető jobboldalinak. A Fidesz ugyanis balosabb, mint az MSZP és a DK együttvéve. Gondoskodó állam, majd mi jobban tudjuk, nagy állami újraelosztás, ezek nem éppen jobboldali karakterjegyek.

Ilyen kis pitsányi helyeken amúgy egyéni szimpátia is sokat számít, jórészt le se tojják az emberek, hogy milyen párt színeiben indul valaki, ismerik, a szomszéd unokatestvérének a volt osztálytársa, jómunkásember, rá szavazunk... kb ennyit a vidéki választásokról.

sánta vas 2013.01.21. 19:42:24

Aha , egy éhező minden falatnak örül.. Ez jutott eszembe a posztról. Tényleg azt hiszi a posztoló, hogy ha egy kis településen 20 helyett 200 szavazatot kapnak, akkor az bármit is jelet a komoly közvéleménykutatásokkal szemben?
A Dk-nak akkor lett volna esélye jövőre a parlamentbe jutni, ha nem jön Bajnai. Így viszont a minimálisra csökkentek az esélyeik. Kizárólag arra lesznek jók, hogy 2-3%-nyi baloldali szavazatot eltüntessenek a semmibe. Hajrá!

lópikula (törölt) 2013.01.21. 19:52:37

A DK ha esetleg be fog jutni az országgyűlésbe az Bajnai és a többi füves, meleg jogvédő, LMP, Fodorgabi stb. szervezet hátán, velük összeolvadva, betagozódva lehetséges, ahogy most a KDNP is bent van. Önállóan soha nem lesz esélye.
Az a baj, hogy a baloldalon a legnagyobb párt a Fidesz. És mellette még ott van az MSZP, Bajnai, DK és a többi aprószent. Ma balos pártokból túlkínálat van. Ezt kellene felfogni.

Majd Rov Werber pozícionálja a maszoposokat valamerre, amivel megcsípni remélhetnek egy kis szeletet a tortából, pár tízezer szavazatot, de a balos pártoknak nem lesz könnyű a Fidesz-féle baloldali retorikánál balosabbat kitalálni.

Mr. Waszabi 2013.01.21. 21:07:21

Nem releváns helyi önkormányzati választás eredményéből a pártok országos támogatottságára következtetni. Ugyanis a helyi politikában, különösen kisebb településeken egyrészt bizonyítani is kell, beteljesíteni az ígéreteket, nem elég hazudozni, mint az országgyűlési választások kampányában. Másrészt, nincs lista sem, ami kompenzálhatná a helyi emberek voksait. Igen sokat nyom a latba a személyes ismertség, a jelöltek múltja, cselekedetei vagy éppen fiaskói, botrányai. Ennek mentén akár pártbéli hovatartozása ellenére is nyerhet valaki, vagy éppen szenvedhet orbitális vereséget. A legtöbb településen nem limuzinnak, testőrséggel közlekedik a polgármester, hanem a helyiek között él. És bizony a szemükbe kell tudjon nézni, számon veszik rajta az ígéreteit.

lajos0 2013.01.21. 21:07:40

@Lilla50: "Gyurcsány Őszöd után meghozta az elsőmegszorító (korlátozó) intézkedését és a nagyon kedvezményes lakáshitelezést át kívánta alakítani."

Eddig stimmel a dolog. Jóval előbb kellett volna persze, meg az adómentes minimálbért, és egyéb populista nyalánkságokat elfelejteni, de hát ez a hajó már elment.

"Erre fidesz propagandára az önkormányzatok(többsége fideszes volt akkorra) példaadásával az emberek kormánybuktatási céllal is---de elkezdtek deviza alapú hiteleket felvenni anagyon kedvező árfolyam mellett akkor."

Miből derült ez ki, hogy ki volt a példamutató, hiszen maga az állam ( ez az éppen regnáló rezsim döntéshozóinak eufemisztikus neve csupán) élen járt a rossz példával, hiszen 150 %-kal növelte az államadósságot nominál értéken ? Az önkormányzatok is kitettek magukért ( színüktől függetlenül), de mentségükre legalább annyi szól, hogy az állam egyre kevesebb forrást és egyre több feladatot adott nekik ( persze a hitelből viakolorozást ez nem menti).

"Hiába mondták, hogy azért kell a deviza alapú hitel, mert deviza hitel nincs--és drága is."

A helyzet ez volt gyakorlatilag, de ezeket mégis deviza-hitelnek hívták. Amit az állam bácsi és a felelős szervek MNB, PSZÁF, Bankfelügyelet elfelejtett közölni, az csupán annyi, hogy bár a kamat alacsonyabb, itt a tőkerész is dinamikusan fog növekedni, és svájci frankot shortolni, még akkor is ostobaság, ha dollárban kapja valaki a fizetését.

"Mi a csudából gondolták, hogy a deviza hitel nincs, akkor a deviza alapú(a bankok vették fel és konvertálták, de a visszafizetés számukra devizában volt esedékes---akkor majd jobb lesz??"

Hát láttuk a remek reklámokat, vedd meg a Halászbástyát hitelre. A szegény hülyék meg elhitték, és annyira akartak már egy kis osztrák életszínvonalat. Mellesleg a bankok sem vettek frankot, ezek swapFX ügyletek voltak.

"Nos emiatt aztán a fidesz adósította el példa adásával az országot---mi a fenét szépítjük."

Az állam eladósodása viszont ettől független, nem azért magas az államadósság mert az emberek sok hitelt vettek fel, hanem mert az állam sok államkötvényt bocsátott ki. Az embereknek a példát szerintem maga az állam mutatta, közben ráadásul Kóka doktor és egyéb gazdasági analfabéták a dübörgő gazdaságról hazudoztak nekik.

A helyzetet jól leírta Mellár Tamás még 2008-ban:

Adósodjunk csak el továbbra is devizában!
Sajnos nem felszámolás, hanem ellenkezőleg, az instabil helyzet újbóli előállítása folyik gőzerővel

A hitelezés területén Magyarországon maradjon fenn továbbra is a pénzügyi buborék! – ezt üzeni a Magyar Nemzeti Bank elnöke és a pénzügyminiszter a hatszázmilliárdos bankkonszolidációs csomaggal. A gyanútlan szemlélődő azt várta, hogy az IMF-hitelkeret segítségével az ország vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy felszámolja azt az instabil pénzügyi helyzetet, amely az államcsőd közeli állapotot előidézte. De a gyanútlan szemlélődő nagyot tévedett: nem felszámolás, hanem ellenkezőleg, az instabil helyzet újbóli előállítása folyik gőzerővel. Nézzük, hogyan is jutottunk ide, ebbe a helyzetbe!
A Gyurcsány-féle 2006-os megszorítócsomag következtében jelentősen csökkent a reálbér. Az emberek úgy próbáltak védekezni ez ellen, hogy hiteleket vettek fel, s így a fogyasztásukat nem kellett visszafogni. A bankok szívesen adtak kölcsön, hiszen óriási pénzbőség volt a nemzetközi pénzpiacokon. A nemzeti bank próbálta kordában tartani az inflációt, de a hatalmas államháztartási hiány és a jelentős államadósság, valamint a kormány szándékolt inflációfelpörgetési akciói (közüzemi díjak, adókulcsok emelése) miatt ez csak egyre magasabb kamatlábak mellett volt lehetséges. A magas kamatok általában elriasztják a hitelfelvevőket, de nálunk nem ez történt, mert a bankok devizahitel-konstrukciókat ajánlottak az ügyfeleknek, amelyek a hazainál sokkal alacsonyabb kamatokat jelentettek (ugyanis azok a kamatok a külföldi, sokkal alacsonyabb inflációhoz igazodtak). S ezzel kezdetét vette a hazai hitelbuborék kialakulása: az alacsony hitelkamatok a lakosságot hitelfelvételre ösztönözték, a hitelek pótlólagos keresletet jelentettek a hazai piacon, ami növelte az inflációt (vagy legalábbis szinten tartotta, pedig a reálbércsökkenés miatt annak csökkenése lett volna reálisan várható). Az alacsony devizahitel-kamat és a magas infláció eredőjeként az effektív reálkamatláb egyre inkább csökkent, ami viszont újabb hitelfelvételre ösztönözte a lakosságot. De az újabb hitelek tovább emelték a keresletet és az inflációt és csökkentették a reálkamatlábat. Hiába emelte a jegybank a hazai kamatlábat, ez nem befolyásolta a devizahitel-piacot.
Normális esetben a forint árfolyamának csökkenése mérsékelte volna a hitelfelvételi kedvet, mert ez megdrágította volna a csak forintjövedelemmel rendelkező hitelfelvevők számára a hitelt, még alacsony külföldi kamatláb mellett is. De a forint nem gyengült, hanem ellenkezőleg, inkább erősödött a megelőző fél-egy esztendőben. Azért erősödött, mert a magas államadósság miatt jelentős állampapír-kibocsátásra volt szükség, s a magas hazai kamatlábak miatt ez jelentős hozamot ígért. A külföldi befektetők tehát keresték a forintot, hogy magyar államkötvényeket vegyenek, s így a forint árfolyama stabil maradt, annak ellenére, hogy a reálgazdaság egyre rosszabb állapotba került. Az egész konstrukció azonban igen ingatag lábakon állt, mert pusztán a magas hozam ígéreteken alapult, hiszen sem a magángazdaság, sem az államháztartás nem került jó pozíciókba. Így aztán nem meglepő, hogy a pénzügyi világban kitört bizalmi válság az elsők között érintette Magyarországot. A külföldi pénzügyi befektetők már nem bíztak abban, hogy a gyenge magyar állam és gazdaság képes lesz kitermelni azokat a magas hozamokat, amelyeket ígért. S ezért nem voltak hajlandók újabb állampapírokat jegyezni, aminek következtében pedig a forint árfolyama is megrendült, s gyengülésnek indult. Ez utóbbi pedig azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy már a háztartások 25 százaléka által felvett devizahitelek jelentősen megdrágulnak, és ez reménytelen helyzetbe sodorja őket.
Ha nem jön a külső segítség, az IMF és az EU hitelkerete, akkor elkerülhetetlen lett volna az államcsőd és a nyomában megjelenő bankcsődök és a háztartások ellehetetlenülése. Jól megfigyelhető, hogy ebben a folyamatban összedolgozott a piaci és a kormányzati hiba. A lakosságnak nem lett volna szabad devizahiteleket felvennie, hiszen devizajövedelmei nem voltak, de mohó volt, és a reklámok erre biztatták. A bankoknak nem lett volna szabad devizahiteleket nyújtaniuk komoly fedezet hiányában, de ők is mohók voltak, s csak a minél több hitelkihelyezés és a nagyobb profit motiválta őket. Az államnak nem lett volna szabad ennyire eladósodnia és az inflációt mesterségesen gerjesztenie, mert ez komoly bizonytalanságot generált. De hathatós gazdaságpolitika hiányában a népszerűség megtartásának igénye csak ezt az utat hagyta nyitva számára. Ezentúl még az állam szabályozó szerepe is kritizálható, hiszen a szakemberek már régóta figyelmeztettek rá, a devizahitel-konstrukciók komoly kockázatot jelentenek. Az adminisztratív korlátozásuk, a megfelelő szabályozás azonban mindmáig nem történt meg.
Ahelyett, hogy a kereskedelmi bankok felelőtlen hitelezési gyakorlatát akadályozta volna meg a kormányzat, ellenkezőleg: jóváhagyja és bátorítja ezt a gyakorlatot a konszolidációs csomaggal, amely röpke 15 év alatt immáron a harmadik a kereskedelmi bankok életében, miközben rekordnagyságú profitokat realizálnak. A hivatalos indokolás szerint ugyanis nem a legyengült kereskedelmi bankok megerősítése, hanem a forintárfolyam-ingadozás kockázatainak mérséklése miatt van szükség a konszolidációra. A juttatandó források tehát mind a devizahitelt nyújtó bankokat, mind az azt felvevő háztartásokat megvédik a gyengülő forint negatív hatásaitól.
A 11,5 százalékra feltornázott jegybanki alapkamatláb és a forint stabilitását biztosító IMF-hitelkeret azt üzeni a hazai gazdasági szereplőknek, adósodjanak csak el továbbra is devizában, az állam gondoskodik majd az esetleges kockázatok kivédéséről. S ugyanezt üzeni a kereskedelmi bankoknak is: továbbra se vizsgálják a hitelképességet, ne követeljenek meg komoly jelzálogot, ne írják elő a devizabevétel szükségességét, csak adjanak nyugodtan alacsony kamatozású devizahitelt, a forint bedőlése esetén számíthatnak a mentőövre. Tehát minden együtt áll ahhoz, hogy újra kialakuljon a pénzügyi buborék. S az sem baj, ha kipukkad a hitellufi, futja az óriási hitelkeretből az újbóli rendezésre. Az a fő, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, ne felejtsük el, választási évek előtt állunk. S hogy utána mi lesz? Az most egyáltalán nem érdekes.

márta)) 2013.01.21. 21:19:38

Mindenki függetlenként indult, egyedül a Demokratikus Koalíció vállalta, hogy pártként méreti meg magát. "

Ez a lényeg. Mármint az, hogy a DK. felvállalta hovatartozását".
Egyébként árulja már el Nekem valaki, mi?az, hogy függetlenként indul akármelyik párt támogatásával?
Ha valaki élvezi a "párt támogatását, nem is lehet független.
Az a baj, hogy a szavazók egy hatalmas csoportjának ennyi elég.
Meg persze, csak annyi, hogy lopott a másik. Volt már rá példa. gondolom.:(

Na. Igen. ez" a választás (is) bizonyság lehet arra, hogy összefogás nélkül nem fog menni.

lyia (törölt) 2013.01.21. 21:21:34

Kedves "gréczyzsolt"

Megszűnt a Galamus.

merre 2013.01.21. 23:13:43

Tízszer annyit kapott, mégis kevés volt.
Jobb ha hozzászokik ehhez a DK, soha nem nyer meg semmit.

wirth6 2013.01.22. 08:52:53

@ob.szerver: én azért mégis utánanéztem ennek, bár csak a wikipédián: hu.wikipedia.org/wiki/2010-es_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1s. E szerint a Fidesz-KDNP-re 2010-ben a szavazatok közel 53%- érkezett (listán). Ehhez képest lehet érdemes a 45%-ot nézni.

Lilla50 2013.01.22. 09:01:10

@lajos0:

Hát ez bizony így volt!
Az állításomat mégis fenntartom!
Amikor Gyurcsány vezette kormány egy része ezt látta--a fidesz "árnyékkormány" volta miatt alig tudott lépéseket tenni.
sőt alig tett lépéseket--mert ama kormány más része pedig védte " a népszerűséget. Ezért mondott le GyF anno---mert mindezt érzékelte.

Saját elmondása szerint Ő új választásokat akart, de a pártja iránti lojalitás ezt mégsem engedte számára.

Eme fidesz által létrehozott csapdaállapotot bizony már 2006-ban érzékelte. Hibája az, hogy nem volt képes megbírkózni a kettős szorítással.

Amire meg sikerült volna, addigra meg már elfogyott a hitelessége.

Az mszp pedig a mai napig nem tisztázta a történtekhez a viszonyát----és az a Szekeres a fő gazdaságpolitikus, aki kezdetektől nem értett egyet a konszolidáló gazdaság átalakítás szükségességével.

Meglátjuk, hogy mekkora hitelességi tőkéjük fog összeállni.
Mert én Török Zsolt ,Szanyi féle elképzelést és a Mesterházy , Harangozó vonalat ma sem tudom összeegyeztetni.
Sajnos az mszp-ben ott van ugyanaz a probléma, amit Gyurcsány regnálása alatt vitt tökélyre--

a népek jó része pedig máig nem tudja, hogy a dk egy másik párt--olyan amiféle az mszp nem akart lenni!

Mr. Moody (törölt) 2013.01.22. 17:04:19

A Szonda-Ipsos üzenete:

Nem tudott javítani a Demokratikus Koalíció (DK), amelynek 1 százalékos a tábora, azaz szűk százezer szavazópolgárra számíthat.

lajos0 2013.01.22. 20:09:18

@Lilla50: "azt tudomásul venni pedig, hogy nem lehet többet költeni, mint amennyi van--csak 6 év késéssel borította a pofánkba a fidesz--pedig 2006-ban már kimondatott"

Mégis ezt csinálja mindenki azóta is, meg azelőtt is. Pedig elég ősi bölcsesség szól a takaró hosszáról. Az eladósításunk 2006 után is gőzerővel folyt, tehát, hogy mi mondatott ki az tulajdonképpen mindegy is.

lajos0 2013.01.22. 20:28:58

@MacChicken: "Ha az, hogy egy eroteljesen kommunista eszmek altal vezerelt, agyhalottak es dilettans barmok altal vezetett onkenyuralmi rendszer alakuljon ki az orszagban, akkor tenyleg jo az irany."

Nálunk nincsenek jelentős pártok, akik bármiféle elvet képviselnének. A fidesz tényleg nem jobboldali, ahogy az MSZP sem baloldali, és mondjuk az SZDSZ is csak gazdasági kérdésekben volt teljesen liberális ( már ha a szabadrablás annak tekinthető).

"Teljesen megfelel akkor is, ha le akarjak rombolni a gazdasagot"

Ezen nagyjából túl vagyunk, sokan dolgoztak róla, magukat bal és jobboldalinak mondók egyaránt.

"el akarjak nyomni az ertelmiseget es rovid de velos vezeny es jelszavakkal akarjak manipulalni az igy alapszintre degradalt kovetoiket"

Hát nem sok párt kampányolt eddig a Tiszta ész kritikájával. A kampányt hülyéknek csinálják minden oldalról. "Igen", "Változás", "Csak az akárki", stb. Ez nem egy intellektuális műfaj. Aki meg bármelyiket elhiszi, magára vessen.

"Gonosz EU! Gonosz IMF! Gonosz ellenzek! Gonosz multik! A vizunket akarjak!"

Ezeknek az ellentéte viszont hasonlóan nagy baromság, mint a leegyszerűsítések többsége. És az is képviselve volt. Nem volt sokkal színvonalasabb, amikor a később megbukott EU alkotmányt látatlanban fogadta el a parlamentünk elsőre. Mint a stréber, aki ráadásul hülye is mindenhez, de azért folyamatosan jelentkezik.

"Viszont ha az orszag felemelkedese lenne a cel, akkor pontosan 180 fokos fordulat kellene azzal kezdve, hogy Orban nyugdijba megy amig teheti es nem kotik fel a lampavasra, a kozoktatasrol es a gazdasagrol hagyjak azokat donteni, akik ertenek is hozza."

De nem Magyar Bálintra és Veres Jánosra gondolunk ilyenkor. Vagy mégis ?

"Es nem, nem kell a DK, nem kell MSZP sem. Mindenki takarodjon aki az elmult 23 evben a hatalom kozeleben volt."

Ebben egyetértek. Sőt az elmúlt 40 évben. És aki csak az előnyeit élvezte az is, tehát a privatizátorokat is értsük bele. Bár ha már a lámpavas emlegetve volt, lenne nekem is még ötletem rájuk vonatkozóan.

"Uj csapat kell, olyanok akik a piaci szferaban edzodtek es nem az egyetemrol egybol a politikaba ugrottak es habzsoltak a penzunket."

Ebben is egyetérthetünk, amennyiben a privatizáció során összelopkodott vagyonelemek működtetése például nem számít a piaci szférában edződésnek.
Szerintem inkább olyanok kellenének, akik hitelesek némileg, és vállalják a teljes számonkérhetőséget és magánvagyonukkal is felelnek.

lajos0 2013.01.22. 20:31:01

@okostojgli: "2006-ban puccskísérlet történt"

Hát a puccsista megpuccsolása vicces lett volna, de reális esélye nem volt.

lajos0 2013.01.22. 20:35:55

@komplikato: "Másért nem a törvény szövege szerint magán megtakarítás volt és örökölhető."

És az akkori alkotmányt is vastagon sértette ( még ha így is lett volna), mert az egyik állampolgár a magán megtakarításait gyarapította, a másik meg fizette a nyugdíjasok járandóságát, (meg az állampapírok után a kamatot a magánmegtakarítónak).

lajos0 2013.01.22. 20:41:50

@lópikula: "Az a baj, hogy a baloldalon a legnagyobb párt a Fidesz. És mellette még ott van az MSZP, Bajnai, DK és a többi aprószent. Ma balos pártokból túlkínálat van. Ezt kellene felfogni."

Ne legyen illúziónk a szó klasszikus értelmében a Jobbik is baloldali párt, ahogy az egykori Nemzetiszocialista Német Munkáspárt is az volt. Nem akarom őket összemosni, erre vannak avatottabbak nálam, csak ez a helyzet.

lajos0 2013.01.22. 20:51:42

@Lilla50: "Amikor Gyurcsány vezette kormány egy része ezt látta--a fidesz "árnyékkormány" volta miatt alig tudott lépéseket tenni."

Ezt a Fidesz-árnyékkormányt ( jelentsen bármit is) úgy hívták, hogy SZDSZ.

" Ezért mondott le GyF anno---mert mindezt érzékelte."

Erről nagyon mást gondolok.

"Saját elmondása szerint Ő új választásokat akart, de a pártja iránti lojalitás ezt mégsem engedte számára."

Hát hiába, elballagott volna a nagy ember, de az országnak még szüksége volt rá :-)

"Eme fidesz által létrehozott csapdaállapotot bizony már 2006-ban érzékelte."

A kormány kormányoz ( vagy úgy csinál), az ellenzék ellenkezik. Mikor ez egy politikust meglep, akkor azért tényleg el kell gondolkodni, hogy vajon mit hitt addig.

"és az a Szekeres a fő gazdaságpolitikus, aki kezdetektől nem értett egyet a konszolidáló gazdaság átalakítás szükségességével."

Szhálljanakk a ghrippenek :-)

"Mert én Török Zsolt ,Szanyi féle elképzelést és a Mesterházy , Harangozó vonalat ma sem tudom összeegyeztetni."

A Török-féle vonal melyik ? Hogy legalább egy főiskolai diplomát összehozunk valahogy ? És ő a gazdaságpolitikus ? Azért az ellenzék nívója is vastagon benne van abban, hogy a történések dacára még mindig a Fidesz vezet.

"a népek jó része pedig máig nem tudja, hogy a dk egy másik párt--olyan amiféle az mszp nem akart lenni!"

Akkor miért lépkednének vissza egymásnak. A DK-nak az MSZP nem volt elég demokratikus, no bumm. Van akinek meg a DK sem az. Ennyi baj legyen.

lajos0 2013.01.22. 20:54:41

@Mr. Moody: Szerintem a Szonda csak altatja a Fideszt :-) Ha jól emlékszem az ő főnökük jelentette be egy MSZP-s választási nagygyűlésen, hogy "vezetünk" :-)

Persze lehet, hogy tényleg vannak fidesz-közeli kutató cégek, meg a függetlenek. Ezt is lehet hinni.

Lilla50 2013.01.22. 22:42:39

@lajos0:

a fidesz árnyékkormány nem az szdsz volt!--vagy majdnem lehetett volna---de ahogy ma látjuk a fidesz kádáribb a kádárinál--államkapitalistább az államkapitalistánál---mindent megmondok nektek előre--

GyF tényleg érzékelte a bajt--ezért mondta az őszödi kirohanást a tanácskozó nap végén, mert senki nem értette meg, hogy baj van--és Szanyi ott azonnal a beszédet a kirohanás előtt már felejthetővé tette az egész tanácskozást--miután azt mondta, hogy nem engedem a megszorításokat a népnél--mi az hogy !Nem is tudták miféle beszéd jutott a fideszhez--napokig--épp ott voltam, amikor a rádió hírülte épp egy Gyurcsány rendezvény volt--mindenki tanácstalan volt és nem is hitte, hogy valóságos a hir.

a többi aztán minden itt gyökerezett---a helyzet máig ilyen az mszp-ben

Mesterházy felépít valamit estére---Szanyi azonnal rombolja

a dk meg megszületett--de az mszp akkori viselkedését cipeli
az mszp meg GyF meggyilkolt karakterét cipeli

mégis valahogy viszonyolni kell a dolgokhoz---
ezen áll vagy bukik --a rezsim váltása

ma a népek bizony a keresztény konzervatív eszme miatt mindent eltűrnek még egy sztrájk sincs---csak kérdés meddig --mi lesz a küszöb amikor elérkezik a ne tovább pontja?!

lajos0 2013.01.23. 13:23:36

@Lilla50: "de ahogy ma látjuk a fidesz kádáribb a kádárinál--államkapitalistább az államkapitalistánál---mindent megmondok nektek előre"

Hát ők sem kérdezik meg a békákat mielőtt lecsapolják a mocsarat, ahogy a nagytudású Kóka doktor fogalmazott egykor. Ugyanakkor a norvég vagy a svéd államkapitalizmus nem annyira zavarja az ott lakókat, tehát ez önmagában sokat nem jelent.

"GyF tényleg érzékelte a bajt--ezért mondta az őszödi kirohanást a tanácskozó nap végén, mert senki nem értette meg, hogy baj van"

Sőt, nem is kellett róla tudniuk. Érdekes, hogy én az öszödi beszédet nem hallgattam élőben, de valahogy mégis tudtam, hogy eléggé el van kurjantva a dolog.

"és Szanyi ott azonnal a beszédet a kirohanás előtt már felejthetővé tette az egész tanácskozást--miután azt mondta, hogy nem engedem a megszorításokat a népnél"

Nem teljesen értem, de a miniszterelnököt nem Szanyi Tibornak hívták, ő egy mezei képviselő volt hivatalosan, ha jól emlékszem.

"Nem is tudták miféle beszéd jutott a fideszhez--napokig--épp ott voltam, amikor a rádió hírülte épp egy Gyurcsány rendezvény volt--mindenki tanácstalan volt és nem is hitte, hogy valóságos a hir."

Hát elég hihetetlen is volt. Hogy ilyen beszédek mennek az sejthető volt. Aki nem látott bele előtte a politikacsinálás szánalmas hazai viszonyaiba, talán meg is lepődhetett. Én csak azon lepődtem meg, hogy ki is szivárgott. A mindenkori ellenzék meg hülye lenne ilyen magaslabdákra nem lecsapni, Orbán tatai beszéde esetében az MSZP sem volt szívbajos, és miért is lett volna az.

A politikus urakat és sleppjüket közpénzből zabáltatjuk, tetszettek volna ehhez méltóan viselkedni. Kár, hogy Magyarországon az újságírók rég kihaltak, mert ezen dolgok kiszimatolása és nyilvánosságra hozása a független sajtó feladata lenne ( mondjuk ilyen nálunk sosem volt, csak néha nyomokban), nem az ellenoldali politikai garnitúráé. .

lajos0 2013.01.23. 13:33:04

@Lilla50: "a dk meg megszületett--de az mszp akkori viselkedését cipeli
az mszp meg GyF meggyilkolt karakterét cipeli"

Ha úgyis egyesülniük kell ( bár a DK nem olyan tényező, akivel az MSZP-nek kéne), akkor kár volt szétválni. A meggyilkolt karaktereket ( ez a végletekig lejáratódott és hiteltelenné vált figurák eufemisztikus neve) meg ki kell hajítani, ha már bennük nincs annyi önérzet, hogy maguktól visszavonuljanak, ahogy nyugaton szokás. De hát a karaktergyilkosságra hivatkozni eleve szánalmas egy politikustól, mert az ilyesmihez neki kell muníciót szolgáltatni, és a politika évezredek óta a karaktergyilkosságokról ( meg a valódiakról) szól.

"ezen áll vagy bukik --a rezsim váltása"

Ahogy Juhász Péter fogalmazott, az MSZP-s garnitúrára nem érdemes lecserélni a Fideszt, annyi erővel maradhatnak is. Nem tudom még most is így gondolja-e.

"ma a népek bizony a keresztény konzervatív eszme miatt mindent eltűrnek még egy sztrájk sincs---csak kérdés meddig --mi lesz a küszöb amikor elérkezik a ne tovább pontja?!"

A Fidesz mint keresztény-konzervatív erő egy vicc, szerintem azért vezetnek még mindig ( nem elfelejtve, hogy a lakosság döntő többsége, ugyanúgy a politikai szemétdombra kívánja őket, mint az előző garnitúrákat), mert az ellenfél még nívótlanabb és hiteltelenebb, ami nem kis teljesítmény.

Mr. Moody (törölt) 2013.01.23. 17:54:09

A Median üzenete:

Demokratikus Koalíció 2 százalék

Feladat Zsoltika holnapra: Az Ipsos és a Median adatai alapján győzelmi jelentés megírása!

leponex 2013.01.24. 11:27:23

@lajos0:
""Es nem, nem kell a DK, nem kell MSZP sem. Mindenki takarodjon aki az elmult 23 evben a hatalom kozeleben volt."

Ebben egyetértek. Sőt az elmúlt 40 évben."

:)

Hát hajrá, hirtelen a Polgár Dóri jutott eszembe, aki a hahától épp addig volt futtatva a Atévén, amíg olyat nem talált mondani, hogy a Ferivel annyira azért nem spanol:) Remélem, azért életben van még ...
( Remélem, Kedves Bárdunk és az Annamari koalálása most aluszikál éppen )

leponex 2013.01.24. 11:48:21

@Lilla50:
"ma a népek bizony a keresztény konzervatív eszme miatt mindent eltűrnek még egy sztrájk sincs"

Ja.

Mert mindent meg lehet magyarázni ( ahogy Ferenc testvérünk is mondá vala öszödi apokrifjében ), nehogy szembesülni kelljen a totális impotenciával.

2010-ben ezek a keretyénykonzervatív birkák (minimális különbséggel ugyan, de ) a Feriben láttak még valamit, hát megláthatták.
Most a Viktorban vélnek látni némi spirituszt, a jelek szerint nem teljesen megalapozatlanul.
( Amúgy max., 15% aki a 'kereszténkonzervatívak' közé szuszakolható be, némi jóindulatta1. Ide tartózónak vélvén a Hitgyülit is :))

A szocialista színezetű pedagógusszakszervezet aláírása a megegyezésen szerintem épp azt mutatja, hogy semmi érdemlegeset nem remélnek egyelőre a szocialistáktól.
A deákok hergelése is rapid módon lefutott, ahogy a számtalan ballib fanyalgó sopánkodásából is látszik.

Talán, ha a Schifferék ki tudnak tartani, 2018-ra alakulhatna egy komolyabb csapat alternatívaként. Talán.
( Kézcsókom Annamarinak, Kedves Bárdunk!)

leponex 2013.01.24. 11:57:50

@Lilla50:
"fidesz "árnyékkormány" volta miatt alig tudott lépéseket tenni."

:))

- 'Óvónéníííí! A fidesz nem hagy kormányolnííííí!!

- a parlamenti többség szavaz

- ha nem, hát akkor be kell vallani, és választásokon megkérni a választókat egy új kormány felállításához

( századszor is, természetesen )

leponex 2013.01.24. 12:05:05

@Lilla50:
"Saját elmondása szerint Ő új választásokat akart, de a pártja iránti lojalitás ezt mégsem engedte számára.

Eme fidesz által létrehozott csapdaállapotot"

Van benne némi igazság :)
Amikor OV a vekkerrel, meg a 72 órával bohóckodott, bizony nyilvánvaló volt mindenki számára, hogy a Feriéknek bezony fel van adva a lecke.
És az Államférfi akkor bukott meg hazai politikusként is, nem volt képes saját ambícióját ideiglenesen sem háttérbe szorítani.
Hát így járnak a Legnagyobbak is néha :))

lajos0 2013.01.24. 18:02:45

@leponex: "Hát így járnak a Legnagyobbak is néha :))"

Feri maga mondta egyszer szerényen magáról mikor a politikai jövőjéről kérdezték ( akkor még volt némi értelme a kérdésnek), hogy " Ó hát egyszer minden csillag lehull". Mondjuk ez is marhaság, de jól hangzott.

leponex 2013.01.25. 08:35:28

@lajos0:
'Elhull a virág, eliramlik az élet...
Űlj, hitvesem, űlj az ölembe ide!'
:)

A Schiffert ekéző blogokat olvasgattam, hogy miért nem hagyja magát összefogdosni a GMO Gordontól, az Attilától,a Feritől meg a mindenkitől a Nagy Cél Érdekében.
A ciróka-maróka megy, csüccsenjen már végre oda, hát ha az ifjabb(nak látszó) menyasszony talán megifjíthatja az öregecskedő garnitúrát :)

2006 óta már annyi idő eltelt, és Ferenc testvérünk még mindig úgy érzi, rá szükség van egy Új Demokrácia megteremtésében ...
Kíváncsian várom, jövő nyáron a választás után milyen kommentár kíséretében vonul vissza Ferencünk.
( Puszi Annamari kacsójára ;-) )

lajos0 2013.01.25. 20:53:47

@leponex: "ifjabb(nak látszó) menyasszony talán megifjíthatja az öregecskedő garnitúrát :)"

Az LMP-nek csak a Schiffer-féle vonallal lenne esélye, ha nem 2014-ben, akkor 2018-ban. A Karácsony-Jávor-Dorosz vonal számomra kb annyiról szól, hogy "szeretnénk még továbbra is közpénzből étkezni és fontos embernek látszani". Ezek a figurák persze mindenhol feltűnnek, ahol némi cupák kinéz, de örülnék, ha az E-2014-et erősítenék inkább, úgyis ráfér.

Bajnaiék pedig nagyon keveset olvasgattak ókori stratégákat és kicsit hamar fújták meg a kürtöket. Az E2014 úgy kezdett leszálló ágba kerülni, hogy még párttá sem alakult.

"Kíváncsian várom, jövő nyáron a választás után milyen kommentár kíséretében vonul vissza Ferencünk."

Szerintem várja ő még a sült galambot, meg a kutyavásár ismétlését pár évtizedig.

leponex 2013.01.26. 09:45:36

@lajos0:
A jelenlegiek közül Schiffernek van valami politikusi kinézete, és abban az öko-szoci-lib-antiglob turmixban van jónéhány nekem is szimpatikus elképzelés.
(Ahogy a siheder fideszben is vala ;-))
A valóság viszont sokkal nyersebb, elegáns úriemberként mondhatsz szépeket, keményeket ( puzsérosast), ökosat, esélyegyenlőséges szamárságokat, de semmire nem fogsz menni vele. Olyan 10% körüli eredménnyel viszont komolyan befolyásolni lehet(ne) a mindenkori kormányt.
Kormányozni pedig kell. Ahhoz meg elegendő szavazat szükséges.
B. Gordon úrnak láthatóan nem jött be az Új Hazafias Népfront, saját pártot gründolni meg bizonytalan, és macerás lesz.
Mulatságos, ahogy a Nagy Hármas nem deklaráltan de derekasan küzd a miniszterelnök jelöltségért.
Ismerjük el, Mesterházy (hazai viszonyainkhoz képest) eddig remekelt ebben a meccsen.
Ferinek természetesen köze nincs már a történésekhez, viszont lelkesen tud keresztbe tenni :)
Kib@szott jó elemzéseket fog írni másfél év múlva, hogy miért nem sikerült a nagy antifa összefogás a vérgőzös diktátor ellen.
Szerintem.

SZDSZPistike 2013.01.28. 09:23:07

SZ AR INDEX
Miért kell oldalról oldalra kattintani, hogy egy k urva bejegyzést az ember megejtsen?
ENNYIRE PÉNZRE MEGY AZ EGÉSZ?
KATTINTÁS SZÁM NÖVELÉS AZT' CSÁ?

LMP. (L)ehet (M)ást hazudik a (P)olitikus