Itt valami történt. Néhány napja Szájer József és Rogán Antal még hevesen kardoskodott a választási regisztráció mellett. Pedig feltételezem, hogy a Fidesznek is lehettek karácsony előtt információi a szabadságjogokat lábbal tipró ötletük elmeszeléséről, hiszen már én is írtam ilyen tartalmú n blogot az ünnep előtti napokban. Tehát, ha nekem volt információm, nekik még inkább. Ráadásul egy-két éve ugyanez a Fidesz egy ilyen AB-döntés hatására még lekomcsizott volna minden alkotmánybírót, hozzátéve, hogy ilyen piszlicsáré kekeckedéssel nem lehet meghátrálásra kényszeríteni a nemzeti együttműködés rendszerét.

Most pedig ugyanez a Rogán Antal kiáll és azt mondja: az ügy lezárva, nem lesz itthon regisztráció 2014-ben. Mi történhetett?

A talárosok ítélete, persze, utólag is legitimálja Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Kolber István és Niedermüller Péter éhségsztrájkját, amely először hívta fel a hazai a nemzetközi közvélemény figyelmét a regisztrációnak nevezett aljasságra. A DK tiltakozott a legerősebben - nemzetközi szervezetekhez fordulva, parlament körüli élőlánccal -, így a gyalázatosság megsemmisítése részben mindenképpen a Demokratikus Koalíció sikere.

A regisztráció megsemmisítéséből azonban akár az is következhet, hogy a Fidesz előrehozott választásra készül. Íme néhány érv, amely Orbán számára a 2013 június eleji voksolás mellett szólhat:

- A közvéleménykutatók szerint most még a Fidesz a legnépszerűbb párt (A Jobbikkal együtt pedig pláne meglenne a többség)

- Februárra ígérik a végleges választójogi törvényt, utána már csak fel kell oszlatni a parlamentet, 90 nap és jöhet a szavazás

- Határon túlra - ki tudja miért - megtartják a regisztrációt. (A bejövő voksokat a csak fideszes tagokból álló OVB rögzíti és összegzi.)

- Az ellenzék még csak most kezdett egymással tárgyalni. Kizárt, hogy júniusig meg tudjanak állapodni a közös programban, jelöltekben, különös tekintettel a miniszterelnök-jelöltre. (Az előrehozott választás, meglehet, inkább szétverheti, mint felgyorsíthatja az egyeztetéseket.)

- A Fidesz máris kampányol. (Gyurcsányt és Bajnait rágalmazó köztéri plakátok, újabb "békemenet" belengetése, csökkenő közüzemi díjak, ismét beígért pedagógus-béremelés, a keretszámok villámgyors visszaemelése...)

- Az előrehozott választással legalább százezer, ma még gimnazista, jövőjében elbizonytalanított diák tartható távol a voksolástól

- Az Orbán-rendszer felállt: a választások egyfajta ellenőrzésével megbízható járási vezetőknek kinevezett pártkatonák is a helyükre kerültek (a mandátumokat elveszítő képviselők ejtőernyői még biztonságosan kinyílnak)

- Márciustól Orbán pártkatonát ültethet az MNB élére, hozzáfér a jegybanki tartalékhoz egy, az utolsó pillanatokra tartogatott osztogatáshoz

- Ott a Kubatov-lista és a Simicska-milliárdok, a brutális médiafölény, az esetleges választási győzelem után a kinevezett pártkatonák mandátuma ismét meghosszabbítható

Persze, adódik a kérdés, mivel indokolná a Fidesz ezt a döntést? Egyszerű ez:

"A Nemzeti Együttműködés Kormánya úgy döntött, előrehozott választásokon erősíti meg a bizalmat önmaga iránt. Az elmúlt három évben új világot építettünk fel Magyarországon. Új alaptörvényt adtunk a hazának, a határon túli magyaroknak szavazati jogot adva egyesítettük a Nemzetet. Megszüntettük az ország gazdasági függőségét, megvédtük a magyar vállalkozásokat, nem engedtük, hogy gyarmattá tegyenek bennünket. Ehhez sok áldozatot is kellett hozni, de az új rendszer áll: Magyarország erős és magabiztos lett. A konfliktusokkal járó átalakítás befejeződött. Az ország ismét gazdasági növekedés előtt áll, itt a társadalmi-gazdasági-kulturális konszolidáció ideje. A Fidesz a jogállam és demokrácia őreként ismét bizalmat s mandátumot kér, hogy a választás után folytathassa a munkáját... stb. stb..."

Hát így... A veszély fennáll...

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr134999181

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megsajnáltam Rogánt 2013.01.07. 17:45:35

Esküszöm, én megsajnáltam Rogán Antalt. A Fidesz vezérkara már másodjára húzatja le vele a klotyón az időt és pénzt nem kímélve felépített politikai karrierjét.  Vajon milyen érzés lehet az, amikor a főnök azt mondja pénteken, hogy menj be, h...

Trackback: Az AB döntése után regisztráció helyett a "nem regisztráció" intézményével erősítené tovább a FIDESZ a demokráciát 2013.01.05. 17:15:06

Mint szerkesztőségünk megtudta az Alkotmánybíróság döntése után a FIDESZ, ahogy azt Rogán Antal sajtótájékoztatóján elmondta, mégsem ragaszkodna a 2014-es választásokhoz kötődő előzetes regisztrációhoz, helyette egyéb, méghozzá a "nem regisztráció" int...

Trackback: Jön az előrehozott választás? 2013.01.05. 10:00:01

A regisztráció megsemmisítéséből akár az is következhet, hogy a Fidesz előrehozott választásra készül.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lajos0 2013.01.05. 19:55:19

@leponex:

"Mostanában halmozod a korlátaidat :)
Olvasnod kéne, meg alapművelődnöd, ahogy olvastam a személyre szóló javallatot."

Igen. De van igazsága egyébként a delikvensnek, csak ma már annyi mindenhez kell érteni, hogy annyira én nem lehetek a toppon.

Egyébként haikuban így szólt volna ez a mondat :

A demokrata,
A hatalmat áhítva,
Mi ma még káosz

Kicsit pongyola, mert az anarchia nem káoszt jelent, de a fordítói szabadságba belefér:

"RP hirtelen megbántódott, öncenzúrába hajtotta fejét.
Tán csak nem szóltak neki a Cityből, ne fecsegjen már annyit "

Konkrétan mire gondolsz, nem olvastam az utóbbi napokban róla ? De azt nagyon sajnálom, hogy Hera kedvencünk kimaradt Róna Bajnai-kritikájának megvitatásából. Pedig hányszor példálózott Rónával, mikor éppen a patást ekézte :-) Meg mikor a gonosz spekulánsok éjcaka megtámadták a forintot. Nekem hiányzik .-)

leponex 2013.01.05. 20:01:06

@is:
Szóval egy sem volt ...

- Csak nem a Feri által visszakövetelt Alkotmányt akarta Petrétei úr lecserélni?? Igaz, már a Maczó Ági is írt egyet otthon a férjével ... Csak úgy repkedtek az alkotmánytervezetek. A Szájer meg írt egyet, na bumm.

- készülgetett a tervezete az önkormányzati törvénynek, de még a koalíción belül sem jutottak egyezségre, ehhez nem kellett Orbán

- pártfinanszírozás detto

- az eü 'reform' nem volt 2/3-ados, a békákat meg nem kérdezik a mocsár lecsapolása ügyében .. Az a sok tudatlan népség meg lenépszavazta néhány elemét.
Pedig a Feri megmondta, hogy meggyőzik a zembereket ( pardon, akkor még az embereket ), oszt meg is nyerik a népszavazást. Hát így jártunk.

- lett ugyan felsőoktatási reform, nem épp az, amit Feri Öszödön felkonferált, ( és amit a Hornék is támogattak volna ), külön neked megidézem esmét:

" Mindeközben természetesen megjelennek olyan, az egyéni hozzájárulást jelentő fizetési kötelezettségek is, mint a felsőoktatásban a diplomakölcsön, ami ugye ausztrál módszerként vonult be a sajtóba. A képzésről, a képzés költségeiről a hallgató számlát kap és a képzés költségeit elkezdi visszatéríteni"

Helyette lett tandíj.
Bizonyára hallottad, a népszavazás eredményét illetően épp Horn Gábor segítette ki Ferencet, amikor annak értelmezési problémái adódtak: 'Nem azt mondták Feri, ...'

Nos?
Egy szem parlament elé vitt, és leszavazott kétharmados törvényt sikerül-é végre találnod?

Vagy csak a régi siránkozás megy:
Óvónénííí! A Zorbán nem hagyja hogy kormányoljak!!

Érdekes, két évig hagyták, igaz akkor mással volt Ferenc elfoglalva, a későn jövők kedvéért :

"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit."

Nyilván ez is az Orbán miatt volt...

márta)) 2013.01.05. 20:03:29

@is:

Szerintem kiváló. És? Mi a probléma.
??

Igen támadják)

hvg.hu/itthon/20121219_torok_gabor_jobbik

""Kizárólag az íróasztal mellől nem lehet követni"

Az, hogy Törököt „kiszemelte” a Jobbik vezetése, azért is érdekes, mert politikai elemzői körökben régóta beszédtéma, hogy az ismert politológus Vona Gábornak ad tanácsokat. A minap éppen Török Gábor utalt Facebook-oldalon ezekre a vádakra. Eszerint éjszaka kapott egy levelet, amelyben a következő állt: „Látom, ég nálad a villany, mégiscsak igaza volt annak a Somogyinak, hogy ilyenkor dolgozol a Jobbiknak.” Török erre úgy reagált, hogy inkább lekapcsolja a villanyt és elteszi holnapra a maradék zárthelyi dolgozatot, amit addig javított. (Politikai elemzői körökben a Somogyi vezetéknévről a legtöbben Somogyi Zoltánra, a Political Capital egykori tulajdonosára asszociálnak.) Vona Gábor a hvg.hu-nak azt mondta: Török soha nem dolgozott a Jobbiknak.

Arra a kérdésünkre, hogy valóban ad vagy adott-e a múltban tanácsokat a pártnak, Török Gábor is nemmel válaszolt. „A Sólyom László melletti tanácsadás óta nem vállaltam ilyen feladatot. Ha úgy döntenék, hogy bármely párt vagy politikus tanácsadója leszek, akkor erről tájékoztatni fogom a nyilvánosságot” - mondta. „Évek óta nem dolgozom politikusoknak, ügyfeleim az üzleti élet vezető szereplői, akik fontosnak tartják, hogy egy kizárólag a tényeknek elkötelezett elemzőtől tudjanak meg többet a politikáról. Jogosan várják el tőlem, hogy személyes tapasztalataim legyenek, ezért is minden politikussal keresem a kapcsolatot, ez a munkám fontos része. Kizárólag az íróasztal mellől nem lehet követni, megérteni a politikát” – válaszolta arra a kérdésünkre, igaz-e az a párton belüli forrástól származó információnk, miszerint korábban rendszeresen találkozott a Jobbik elnökével. „Vona Gáborral több alkalommal találkoztam, körülbelül ugyanolyan rendszerességgel, mint az összes parlamenti párt vezető politikusaival” – mondta az elemző. Mindehhez hozzátette, „attól, hogy a foci iránt érdeklődőként megnézem az Újpest meccseit, még nem lesz belőlem lila-fehér drukker, s különösen nem vágyom arra, hogy gólokat rúgjak a Megyeri úton…”

Igen! Olvastam, hogy állítólag már az is probléma? "ha ég nála a villany, akkor biztosan a Jobbik-nak dolgozik". valahogy igy, ha nem is szó szerint idéztem.

Bocsánat! Nem erről szól a poszt . Tudom. De ha már elkezdődött valami (téma) valamilyen formában illik befejezni.

Ezt teszem most. Ezzel Én be is fejeztem.
:)

márta)) 2013.01.05. 20:10:23

Egyébként nem értem, és soha sem értettem) Tudomásul kell venni, hogy a Jobbik egy demokratikusan megválasztott parlamenti párt.
Az, hogy nagyon sokan, és Én is, elítélem a cigány- zsidóellenességét, és sok-sok minden mást a politikájukban egy más lapra tartozik.

Csak ennyit akartam még.
:(

Lilla50 2013.01.05. 20:12:13

Ezen az időszakon belül az LMP különösen fontosnak tekinti a tárgyalópartnerek álláspontját az 1adórendszer igazságossága,
2 az élőmunka túladóztatása,
3 a tőkejövedelmek,
54az extraprofit,
a környezethasználat alacsony részesedése a közteherviselésből;
6az államadósság-növekedés,
7 valamint az adósságállomány és a nagyberuházások összefüggéseit illetően,
8 továbbá a Magyarország adottságait ki nem használó beruházási politika,
9 a kiemelt beruházási törvény,
10 a multinacionális befektetők előnyben részesítése a hazai kis- és középvállalkozásokkal szemben,
11 a hazai beruházási ráta alakulása ügyében.
HIRDETÉS

12Az LMP ezen túlmenően a bankrendszer szabályozása,
13a devizahitel-krízis kialakulása és kezelése,
14 a 2009-es banki magatartási kódex;
15 a közszolgáltatások piacosítását szolgáló lépések;
16a kistelepülések magukra hagyása (különös tekintettel a kisiskolák bezárására,
17 a vasúti szárnyvonalak meg
szüntetésére),
18 a szociális kettészakadás;
19 a birtokpolitika,
20a helyi termelők kiszorítása;
21az energiapolitika: az energiapazarlás és 22importfüggőség konzerválása,
23 a megújuló energiaforrások elenyésző kihasználása;
24 a közpénzen folytatott kormányzati propaganda témakörökben is lényegesnek tartja a tárgyalópartnerek álláspontját.

ez az lmp témafelvetése
Tán boruljék Szanyi vállára és minden oké!

leponex 2013.01.05. 20:15:26

@lajos0:
Váóóó! Szóval még költői véna is csörgedezik ereidben...
( Egykoron Oravecz bácsi tolta naponta a haikukat, és egy életre el ment a kedvem tőlük, még elolvasni se.)

RP ugye szomorkásan megállapította, hogy ő most már felhagy mindenféle véleményformálással, mivelhogy nem hallgat rá senki. Addig sem nagyon.
( a Patás szerintem egy kicsit ami a devizahiteleket illeti, de én végletesen elfogult vagyok, ugye )

De mintha a kemény beszólását követően épp a devizahitelezés felelőseinek firtatása után jött volna rá a remeteség vonzása.
Amilyen rigorózus volt a Bajani és tsai felé...

Kedves heránkat láttam kétszer is valamerre, egy kicsit megfakult, olyan fáradtan egyhangúan szólt. Legközelebb ha látom, meginvitálom
:)

Lilla50 2013.01.05. 20:26:03

@márta)): tisztázni kéne a fogalmakat!

mit jelent a jobboldal?
eredeti értelmében használjuk
azóta más tartalommal használjuk

Miféle gazdaságpolitikák köthetők hozzá?

mit jelent a bal oldal eredeti értelemben?

Mit jelent ma?
Vannak árnyalatai
Miféle gazdaságpolitikát kötnénk hozzá?

Amit itt akartok az jobb vagy baloldali gondolkodásmód?

mert bizony ahogy olvasom itt a kommenteket--mind szinte az 1989. előtti állapotokat kívánja vissza---akkor felesleges volt egymásra irigynek lenni, mert Csak a Trabantos irigyelhette a Wartburgost.
Most más a helyzet, de a gondolatok ugyanott tartanak.

Ha jó a gazdaság mindenkinek több jut---ha törvényekkel szabályozzák a szolidaritást--az kiszámítható mindenkinek.
Ha elmarad ez akkor bizony az van ami most!

lajos0 2013.01.05. 20:29:06

@is: - "Volt kodifikált alaptörvény, a la Petrétei."

Most akkor kellett új alkotmány vagy nem ? Én elvoltam a régivel is, senki sem zavartatta magát miatta, csak kérdem.

"Volt pártfinanszírozási törvény. Orbán megüzente, hogy nem tárgyal róla."

Az elvtársak pedig égnek csapták tekintetüket és megállapították, hogy továbbra is kénytelenek lesznek mutyizni.

"Lett részben egészségügyi reform, Orbán lenépszavaztatta, nemhogy ne legyen tovább, hanem vissza."

Csupán a vizitdíjat szavazta le a nép, de Horn Gábor szerint csak azt mondták Feri menj a p..ba. Egy igazi demokratának viszont minden népszavazás ünnep.

"Lett részben felsőoktatási reform, Orbán lenépszavaztatta, nemhogy ne legyen tovább, hanem vissza."

Jah. Tehát a tandíj bevezetéséből állt volna az a reform is. És csodálkozunk, hogy a reform mára szitokszó lesz.

A rajtakapott feleség is mondhatja ennyi erővel, hogy apuci ez nem félredugás, hanem reform.

Valami SZDSZ nevű néhai törpepárt kilépése a koalából, nem játszhatott némi szerepet ezen reformok kisiklatásában ? Valami leadható audikulcsokról is ment a polémia egy ideig.

Orbán összeveszette őket ? Akkor hülyék. A koncon vesztek össze ? Akkor meg gazemberek.

Lilla50 2013.01.05. 20:31:24

@lajos0:
wiki.kalozpart.org/index.php?title=B%C3%A1zisdemokr%C3%A1cia

de barátod a google sokat segít---a háttérben ezzel vagyol kábítva

az lmp Róna Pétere ezt vallásként hirdeti!

lajos0 2013.01.05. 20:31:54

@leponex: "Horn Gábor segítette ki Ferencet, amikor annak értelmezési problémái adódtak: 'Nem azt mondták Feri, ...'"

Ez a mi nagy bajunk, csak a szépre emlékezünk .-)

babo81 2013.01.05. 20:33:24

wmiki:oké!Szíved joga!Bàr nem tudom ki jár az élen ha a lejàratókampányról beszélünk!Engem ugyan nem fizet senki,hogy "nyervékoljak"de ha bekegondolok nem rossz üzlet.... :) Én nem MÁST,hanem a KORMÁNYT hibáztatom mégpedig a fasza gazdaságpolitikája miatt! De te örülj,hogy nem vagy kilátástalan helyzetben,de ha egyszer mégis padlóra kerülsz kívánom csakis olyan nulla empátiával rendelkező emberrel akadj össze mint amilyen te magad vagy! Amúgy akaratod ellenére megválaszoltad a kérdésemet:miszerint nagyon is jól jártál te a Viktorkával. Nem csoda,hogy fényesre nyalod a seggét! Fene a gusztusod!

Lilla50 2013.01.05. 20:38:08

@lajos0:

az együttműködés hianya miatt--melyet Orbán nyilván valóvá tett---vesztek öss ze
ketten együtt nem voltam oly pofátlanik, hogy átlépjék a demokratikus intézményrendszer szabályait---meg nem is volt 2/3-uk

Ezért béna kacsák voltak--emiatt az együttműködési hiány miatt vesztett az ország legalább 4 évet--mert 4 évig az állapotok hibernálva voltak---a nagy pénznyelő rendszerek meg +4 évig nyelték a pénzt --hogy most a legatyásodásig kell lemonani mindenről

Így kell ezt csinálni!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.05. 20:43:42

@babo81: :(
látom mocskolódásban jó vagy
mint ahogy a libbantak is :x

márta)) 2013.01.05. 20:47:02

@Lilla50:

tisztázni kéne a fogalmakat!"

Tessék! tisztázza. Nekem nem gond.

Nem az Én problémám, ha Ön, vagy esetleg mások még most sem értik, mert esetleg nem akarják érteni, hogy mi köthető a jobboldali párthoz, és mi a baloldalihoz.

Ja! az "irigység" megjegyzés az ott" taglalt szakmaiságra vonatkozott (TG).
Nem másra.
Ennyi, nem kevesebb és nem több.

lajos0 2013.01.05. 20:49:20

@Lilla50: Nekem a google nem a barátom.

"A Google leállította a kínai honlapra érkező látogatók automatikus átirányítását a hongkongi oldalra, mivel a kínai kormány nemtetszését fejezte ki a cég cenzúrakerülő magatartása miatt."

És a demokratáknak sem ajánlom, hogy a cenzúra eme szekértolójával barátkozzon.

"az lmp Róna Pétere ezt vallásként hirdeti!"

Egy ilyen bázisdemokráciában még az állami vagyont sem lehet szétlopni olyan könnyen. De még ebben a formájában is jobb lenne mint a piacvallás.

Egyébként meg az LMP-ről mondja, hogy bázisdemokrácia alapján működik, nem az országba kívánja ezt, de ha van ellenkező infód, légyszíves linkeld be.

Vannak másféle modellek is. A fidesz egyszemélyi diktatúrája a párton belül.

Esetleg az MSZP-s gyakorlat, ahol a koncon osztozkodó-marakodó platformok harcaiban forr ki a megfelelő jelölt személye.

lajos0 2013.01.05. 20:59:01

@Lilla50: "az együttműködés hianya miatt--melyet Orbán nyilván valóvá tett---vesztek öss ze"

Tehát akkor nem is volt együttműködés, csak valamiféle érdekszövetség, amit az omerta tartott össze ?

"ketten együtt nem voltam oly pofátlanik, hogy átlépjék a demokratikus intézményrendszer szabályait---meg nem is volt 2/3-uk"

De azért a békákkal nem egyeztettek mocsárlecsapolási ügyekben.

"Ezért béna kacsák voltak--emiatt az együttműködési hiány miatt vesztett az ország legalább 4 évet"

És ezt úgy hívták, hogy választott, felelős politikai erők közt létrejött koalíció.

Tényleg így kell ezt csinálni!

lajos0 2013.01.05. 20:59:59

@márta)):

"Tessék! tisztázza. Nekem nem gond."

:-)

babo81 2013.01.05. 21:12:21

@wmiki: te meg jóindulatból és empátiából nulla vagy apukám! Csak azt kapod amit érdemelsz! Nem vagyok alapból ilyen,de ha találkozom hozzád hasonló"dögöljön meg a másik,ha nincs munkája"gondolat menettel akkor elszakad a cérna! Sajnos! Nem kéne,de ez van. Majdcsak kinövöm,hogy fennakadjak az ilyen"kedves" emberek nyilatkozatain!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.05. 21:20:16

@babo81: :x
nem állítottam, hogy "dögöljön meg a másik,ha nincs munkája", sőt nem is hiszek ebben

szomorú, hogy elképzelt történeteket veszel készpénznek :((

Lilla50 2013.01.05. 21:39:28

@márta)):

szóval akkor mindenkinek egyéni e fogalmak tartalma?

akkor mitől baloldali a formálódó választási szövetség?

babo81 2013.01.05. 21:43:13

@wmiki: akkor elbeszélünk egymás mellett...Én savazom őket,te véded. Kár emiatt ilyen végtelen adok-kapokba belemenni! Tudd be,hogy rossz napom,hetem,elmúlt évem volt! Jó éjszakát!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.01.05. 21:45:51

@babo81: :x
hogy szent ferenc (bértollnoká)-t idézzem:
"De ez így nem old meg semmit."

hegyilány 2013.01.05. 21:45:57

így a gyalázatosság megsemmisítése részben mindenképpen a Demokratikus Koalíció sikere."

Pontosan.

***
A DK. volt, s a Gyurcsány Ferenc, aki korrekten kinyilvánította, hogy támogatja a Bajnai Gordon vezette E14 összefogást.

S ez jó.

Lilla50 2013.01.05. 21:47:12

@lajos0:

no ez már valami!

bizony a. hierarchikus--Orbáni
némi demokrácia hagyománnyal
b. bázisdemokrácia(közvetlen ) még sehol nem működik országosan
c. törvényekben szabályozott szolidiratis elvű liberális demokrácia
d. erősen balos államkapitalizmus nagy állami tulajdon és sok állami elosztás---(csak nem tudni mi a vélemény arról, ha mindenki azonosan kicsi részt kap a közös jevakból)

lehet modellt választani---

nol.hu/belfold/az_lmp_nem_akar_valasztasi_szovetseget

pjm 2013.01.05. 21:51:09

@esefe: hát nem tudom, hogy ha téged odaállítanának egy hektár föld mellé a bukfencen kívül tudnál-e vetni bele valamit, de a bunkóskodást nem én kezdtem, csak hasonultam. Ha gondolod átnézheted a szálat...
Amúgy meg mindenkinek: Ferit nem mentesíti viktorka hazugsága. De nekem Hollandiában azt tanították, hogy a politikus csak egy esetben hazudik, ha mozog a szája. Már a megválasztásához is azt kell tennie, mert különben nem választják meg.

hegyilány 2013.01.05. 21:55:26

"Jön az előrehozott választás?"

Á'áá! Nem, nem jön. Úgy gondolom.

Van még "dolog". :) Betonozás.
Csak ennyi.
:)

pjm 2013.01.05. 22:06:29

@lajos0: nem akarok belemenni mélyebben, de a műbalhé nem volt jó Ferinek szerintem. Ott és akkor azt gondolták a szervezők, hogy kormányt buktatnak...A rendőrök meg NEM voltak rendesen felszerelve és NEM volt világos parancsuk. Kiképzésük meg pláne nem...

pjm 2013.01.05. 22:09:44

szist 2013.01.05. "ne beszélj mellé hugyos (nem szaros)"
Ezt most a művelt jobbos fidesznyik kultúrált vitaindítő mondatának vehetem?

hegyilány 2013.01.05. 22:14:52

Ha már a Bajnait említettem)

nol.hu/belfold/be_kell_hatolni_a_ketharmadhoz

Arra lehet számítani, hogy 2013-ban valószínűleg úgyis belép a „piacra” egymillió szavazó, érdemes tehát addigra odaérnie Bajnai Gordonnak is. "

Pontosan.

Bajnai Gordonnak, illetve az "Együtt 2014" összefogásnak (természetesen a Bajnai vezetésével) időt nem vesztegetve, alapítania kellene egy új pártot.
Igen.

leponex 2013.01.05. 22:44:08

@lajos0:
'Ez a mi nagy bajunk, csak a szépre emlékezünk .-)'

Ó dehogy. De ami szép volt, ne tagadjuk.
A Királyság sem fenékig tejfel :)

lajos0 2013.01.06. 10:22:08

@Lilla50: "bázisdemokrácia(közvetlen ) még sehol nem működik országosan"

Még a valódi nem bázisdemokrácia is nagyon ritka. Esetleg Svájc vagy Norvégia közelít hozzá, bár ott sem tökéletes még.

c. törvényekben szabályozott szolidiratis elvű liberális demokrácia"

No ez milyen ? Ha szolidáritás elvű, akkor nem liberális, és viszont.

d. erősen balos államkapitalizmus nagy állami tulajdon és sok állami elosztás---(csak nem tudni mi a vélemény arról, ha mindenki azonosan kicsi részt kap a közös jevakból)

Ez lenne mondjuk Kína ? Esetleg az oroszok ?

Az LMP meg, ha be akar lépni bármelyik balos szövetségbe, Mesterházy vagy Bajnai vezetése alá, akkor egyszerűbb, ha bejelenti a megszűnését. Schiffer visszamegy ügyvédnek, Karácsony, Dorosz meg a többi buzgómócsing kis önjelölt kurzuslovag meg keményen küzd az esetleges győzelem esetén egy helyettes államtitkári posztért. Egyébként ezek az összetákolt szövetségek amúgy sem szoktak tartósnak bizonyulni mifelénk.
Könnyen egy újabb Fidesz győzelemnek ágyazhat meg, ahogy Ficóéknál is történt.

lajos0 2013.01.06. 10:28:50

@pjm: "Ott és akkor azt gondolták a szervezők, hogy kormányt buktatnak."

Ha tudnánk kik voltak, akkor lehetne erről nyilatkozni.

"A rendőrök meg NEM voltak rendesen felszerelve és NEM volt világos parancsuk. Kiképzésük meg pláne nem..."

Készenlétis ismerősöm ott állt 3 sarokra bevetésre készen a kollégáival. Körülbelül 15 perc alatt befejeződött volna a buli, ha nem kapnak nagyon határozott parancsot, hogy nem mehetnek a kollégáiknak segíteni, azok rendkívüli segélykérése ellenére sem.

Valaki fontosnak tartotta, hogy a szabolcsi közlekedésiek tartsák as frontot.

lajos0 2013.01.06. 11:04:52

@hegyilány: "Bajnai Gordonnak, illetve az "Együtt 2014" összefogásnak (természetesen a Bajnai vezetésével) időt nem vesztegetve, alapítania kellene egy új pártot."

Itt még megy a mellébeszélés, hogy hát nem is tudjuk ki fogja vezetni, a legfontosabb Orbán leváltása stb., de szerintem is Bajnait teszik majd a kirakatba. A szocialisták nélkül viszont az EN 2014 önmagában kevés lesz, a szocialistákkal összefogva viszont nem nagyon különböznek majd az MSZP-től.

A milla meg a szolidaritás megy a levesbe gondolom, győzelem esetén Juhász, meg Árok kap valami senkihelyettes posztot.

Valószínűleg az MSZP viszont nem fog kérni egy Meddgyessy 2.0-t, mert Bajnai mögé beállni ilyesmi lenne nekik. A DK, akik támogatják meg nem tényező ebben az egyenletben, örülhet az MSZP. hogy megszabadultak tőlük nagy nehezen. Egyébként amilyen szuperlatívuszokkal mindig leírja Zsolti Ferenc nagy győzelmét az Orbánnal folytatott vitában , legalább egy hasonló elismerést megérdemelne Mesterházy is, mert profi módon kötött útilaput Feriék talpa alá.

kentersturz 2013.01.06. 11:14:45

Teljesen érthető, hogy egy dekahuszár előrehozott választásokkal rémisztget mostanság. Fletót odaengedték az (egyelőre üres) vályúhoz, jó lenne ezt a pozit minél előbb bebetonozni. Mert sajna előbb-utóbb kiderül, hogy esély sincs a kétharmadra, talán egyszerű többségre igen, de a kormányzáshoz úgy hiányzik a DK mint egy falat szar. És akkor Bajnai majd mondhatja, hogy a megállapodás csak az aláírás napjára vonatkozott, oszt jónapot. :)

apacsfiu 2013.01.06. 13:03:04

@felcsutisuttyo:

Zsóóóti! Akkor még egyszer megkérdem: te teszed meg a rendőrségi feljelentést vagy én tegyem meg a hozzászólásért?
Többször nem fogom megkérdezni....

paragrafus 2013.01.06. 13:36:07

Orbán Viktor szerint egyetlen megoldás létezik a jelenlegi helyzetben, vissza kell adni a választópolgároknak a döntés jogát, minden más forgatókönyv komoly kockázattal és gazdasági veszteséggel jár.

Egyetlen megoldás van, minden más csak agónia, vergődés és nagyon komoly kockázatokkal és gazdasági vesztességgel járó elhibázott, sem emberileg, sem politikailag nem vállalható forgatókönyv a Fidesz számára" - jelentette ki a Fidesz elnöke újságíróknak a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülése után.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta: a jelenlegi helyzetben semmilyen más megoldás nincs, csak az, hogy a döntés jogát visszaadják annak, akit illet, a választópolgároknak, a magyar népnek.

Orbán azt mondta: "bukott párt nem alakíthat kormányt".

Orbán leszögezte: egy országot nem lehet egy bukott párt irányítására bízni, egy bukott párt nem delegálhat kormánytagokat, nem adhat miniszterelnököt, csak az emberek rovására, kárára, illetve akarata ellenére. "Ezt kéne belátni, ez a demokrácia alaptörvénye, vissza kellene térni a rendszerváltáskori, 20 évvel ezelőtti nagyon világos és egyszerű elvekhez" - hangsúlyozta Orbán.

....a Fidesz elnöke úgy vélte: a következő kormánynak az emberek bizalmából kell megalakulnia - emelte ki Orbán.

Csak olyan kormány alakulhat, és csak olyan irány szerint haladhat Magyarország, amit az emberek jóváhagytak és kijelöltek, mert egy demokrácia nem a politikusok magánügye, hogy ők dönthessék el, hogyan kezelnek válságot, és merre menjen az ország - fogalmazott Orbán.

hvg.hu/itthon/20090323_fidesz_orban_elorehozott_valasztas

paragrafus 2013.01.06. 13:55:08

Az előrehozott választás gazdasági kényszer (Interjú Orbán Viktorral)
2008.07.15

Idézet:

- Hogyan idézhető elő Ön szerint a változás?

- Az ország érdeke egyértelműen azt diktálja, hogy az emberek minél előbb, előrehozott választáson fejezhessék ki akaratukat az ország jövőjét illetően. Ugyanakkor az előrehozott választás mára gazdasági kényszerré is vált, hiszen a kormány képtelen úrrá lenni a válságon, amit napról napra újabb bizonyítékok támasztanak alá: a májusi adatok szerint az infláció már elérte a 7%-ot, egy év alatt tizenegyezerrel nőtt a munkanélküliek száma, újabb gyárak, üzemek zárják be kapuikat, a kormány mindeközben pedig az ÁFA emelésére készül.

paragrafus 2013.01.06. 14:01:54

Orbán előrehozott választásokat szeretne
Index
2006. szeptember 20., szerda 21:51

A Fidesz elnöke szerint a magyar demokrácia válságba jutott: politikai, erkölcsi és morális válságban. Ők békés és demokratikus megoldást keresek a helyzet megoldására. Erre a válságra a demokrácia megerősítésével adjunk választ - szólította fel híveit Orbán.

index.hu/belfold/ovint060920/

paragrafus 2013.01.06. 14:08:40

Orbán: előrehozott választás lenne a megoldás
2007. február 28., szerda, 22:59 •

Orbán Viktor az Echo TV-nek adott interjújában azt mondta, hogy az ország helyre akarja állítani a demokráciát és sikeres kormányt akar, ám hogy ez megvalósuljon, ahhoz előrehozott választást kell tartani.

hvg.hu/itthon/20070228_orban_nepszavazas

paragrafus 2013.01.06. 14:11:24

@apacsfiu:

Miért is kellene rendőrségi feljelentést tenni?
A hozzászólás valóban ocsmány, de nem lépte túl a véleménynyilvánítás kereteit. Ezért jogi úton - konkrétan - ezzel a hozzászólással szemben nem lehet fellépni.

Lilla50 2013.01.06. 16:23:31

@lajos0:

Nekem csak az tetszik itt hosszú ideje, hogy mennyire nem látjuk a gyökereket

itt három nézet került össze: szociáldemokrácia---
liberális szociáldemokrácia--
-és egy artikulálatlan(homályosan élhetőt akaró)

más a demokrácia felfogás is
közvetlen (bázis) demokrácia---
közvetett demokrácia

a. szolidaritása törvényekben rögzítve b. nincs szolidaritás mert nincs bevallottan preferált rétege--de lényegében dolgozópárti/munáspárti/(szavakban mindenképpen)

ehhez jön a gazdaságpolitikai különbözőség:

a. szociálidemokrácia--a kapitalizmus megdöntésére, de mindenképpen átalakítására törekvő((Szanyi Tóbiás stb.lényegében államkapitalizmus, ahol a közösségi "intézményeket az állam képviseli szervezi)

b.--liberális szociáldemokrácia Törvényekben rögzített szolidaritás az elosztásban kevés állami szerepvállalás c. Bajnai képviselte praktikus működtethető szigorúan gazdasági nyereségorientált működtetésű--leginkább Oszkó jelzi

Amig a szereplők magukat nem artikulálják--és nem hülyeségeket beszélnek a lényeg elfedésére--
addig nem érdemes tárgyalni a feleknek--nem jön ki belőle semmi

Most feszt a neoliberálist mondják---elfedve vele a léyneget--ez a kifejezés meg hülyeség, mert mára nézve tartalmatlan--nem lehet jóléti társadalmat akarni, mert a szociális szféra egyre drágább Szóval mi magunk is tisztázás előtt állunk---

az lmp Schiffer szárnya bizony balosabb az mszp-nél a többi pedig erről nem nyilvánít véleményt

van itt kavarc rendesen!

lajos0 2013.01.06. 18:04:18

@Lilla50: liberális szociáldemokrácia

"Törvényekben rögzített szolidaritás az elosztásban kevés állami szerepvállalás"

Hát a törvényekben rögzített szolidaritás, az elég nagyfokú állami szerepvállalást feltételez az elosztásban. A piacról ne gondoljuk azért, hogy majd ő magától fog lemondani a profit bármilyen kis szeletéről az állam vagy a lakosság javára. A piac fő elve a profitmaximalizálás.

Most a Bajnai által (is) képviselt modell a piac érdekeit helyezte minden elé.

Hogy ez mennyiben praktikus vagy működtethető azt ítélje meg mindenki maga.

Leginkább Oszkó jelzi.

Mit ?

Lilla50 2013.01.06. 19:28:25

@lajos0:

olvasd el a Oszkó nézeteit van blogja is

de van adózás és azon keresztül lehet a jövödelmi ollót szabályozni

befolyásolni a piac profitfelhasználását--ha van szolidaritás eleme a rendszernek törvényekkel kiszámíthatóan szabályozva, akkor mindenki tudja mihez tartsa magát--épít öngondoskodással világot magának---de Orbán a nyugdíjpénztárral eme eszmét is szétzúzta ki fog itt mégegyszer hinni ilyesmiben függetlenül bármitől--

és hát dönteni kell---mennyi és miféle "intézmények" és mekkora mértékben kell hogy állami tulajdonban legyenek
államkapitalizmus? --egyenletes ellátási szinten

esetleg biztosítás
esetleg más?

de a mi agyunakat is ki kell nyitni és szakítani kell a hőbölgéssel és a nosztalgiával

lajos0 2013.01.06. 21:23:59

@Lilla50: "olvasd el a Oszkó nézeteit van blogja is"

Még a malévos magyarázkodást olvastam rajta annó, azóta nem voltam ott. Nem hiszem, hogy meg tud lepni valamivel, de belenézek azért.

"de van adózás és azon keresztül lehet a jövödelmi ollót szabályozni"

Ahol viszont jövedelem nincs, mit sem ér. Mondjuk az egykulcsost hülyeségnek tartottam én is. A mostani verziót is, meg Bajnaiék egykulcsosát is ( a második kulcs 1,250 000 havi fix felett indult volna, persze mindenki magából indul ki).

"befolyásolni a piac profitfelhasználását"

Például bankadó ?

"épít öngondoskodással világot magának---de Orbán a nyugdíjpénztárral eme eszmét is szétzúzta ki fog itt mégegyszer hinni ilyesmiben függetlenül bármitől-"

Azt nem tudom. Én már a bevezetésénél sem hittem benne, de alig bírtam kimaradni belőle. Amúgy a nyugdíjak negyed részét érintette, és állami garancia kellett e mögé is. Egyfelől kifizetni az állampapírok után a kamatot is ( a nem tag adófizetők pénzéből is), másfelől garanciavállalás is volt megette.

"mennyi és miféle "intézmények" és mekkora mértékben kell hogy állami tulajdonban legyenek"

Azért mondjuk a közműveknek legalább illene. Több ezer milliárdot talicskáztak ki az országból a szolgáltatók, mióta eladták őket. Ráadásul államilag garantált profittal, ami vicc, de ez ellen nem lázadtak a piacvallás hívei valamiért.

leponex 2013.01.07. 09:16:24

@paragrafus:
Ha már annyira fontosnak láttad felemlíteni ...

Orbán az előrehozott választás szükségességét Ferenc testvérünk örökbecsű önvallomását követően vetette fel, teljesen jogosan.
Bármelyik 'nyugati liberális demokráciában' egy ilyen beismerés nyilvánosságra kerülésekor ez magától értetődő lett volna.
Az ezt követő konfliktusok kezelése a hatalom erőszakszervezeteitől - a miniszterelnök nyilvános támogatásával - csak megerősítették ezt.

A népszavazás nyilvánvaló tétje már csak az volt, hogy formailag is tényszerűsíthető-e a kormány társadalmi támogatottságának teljes megsemmisülése.
2008-ban ez is megtörtént.
A rögvest visszavont 'reformok', a koalíciós partner felmondásával egyűttal a formális parlamenti többség is megszűnt, és még ekkor sem írták ki a választásokat.
Az, hogy a 'külső támogatással' még két évig elvegetált a leamortizálódott ballib garnitúra, annak azért megkérte az árát az szdsz.
Ez az ár lett végül a 2/3-ad ;-)

***

Jelenlegi helyzetben a fentiek közül egyetlen egy elem sem valósult meg, így semmi nem indokolná az előrehozott választásokat.

Kedves Bárdunk artikulált félelme épp az, hogy egy előrehozott választást ma ( még ?? ) valószínűleg megnyerhetné Orbán.

Lilla50 2013.01.07. 11:17:49

@leponex:

egy zárt ülésről kiszivárgott/kilopott?? élőbeszéd indulatát nem tükröző
a közös előismeretet nem tartalmazó leírt szöveg---kiragadott pár perc alapján felépített kampány

(amiféle a regisztráció kérdésében ma létrejöhetett volna :) :) :) )

bizony sikeresen változtatta meg a az eredeti szöveg lényegi mondanivalóját és változtatta át teljesen hamis értelművé

ott bizony az vetődött fel a szöveg által, hogy nem lehet tovább osztogatni---mert a nagy rendszereket át kell alakítani úgy, hogy a forrás elbírja azokat

A fidesz jóvoltából a pénznyelők még négy évig működtek utána --sőt ma is!

Minden kisérlet meghalt azok bármiféle ésszerű átalakítására azon logika szerint ahogy akkor a liberális szociáldemokrácia szerette volna.

Ezt a logikát is elfedte a fidesz hőbölgés. És mi van ma?

megvalósul az Őszödön elhangzott szükséges lépéssor egy orbáni logika szerint---nem jobban nem rosszabban másként.

de a legatyásodáshoz mégis ez a 6 év segítette hozzá a népeket.
Gyurcsány első megszorítását a lakáshitelezés felfüggesztését és átalakítási kisérletét mesterien lépte át a fidesz gépezet kormánybuktatási szándékkal preferálva a deviza alapú hitelezést---hogy most aztán saját maga ajánlkozzék megmentőnek---cseles!

Szóval olvasd újra eme hevenyészett kérdéssort és válaszolj arra mit is akarsz??! Lilla50 2013.01.06. 16:23:31

mert különben megint beülsz a hintába!

HanSolo90 2013.01.07. 13:39:12

@Lilla50: Abban igaza van leponexnek, hogy a DK legnagyobb félelme pont az előrehozott választás lenne. Viszont furcsa az az ellentmondás, hogy Gréczy folyamatosan szapulja a közvélemény kutatásokat, Vadai pedig egyenesen odáig ment az ATV műsorában, hogy a DK-t 10-15%-os pártnak mondta és a felméréseket hazugnak és a Fidesz által megrendeltnek nevezte.

Az Együtt2014 két hónap alatt nagyobb támogatói bázist szedett össze, mint a DK másfél alatt. És bizony itt derül ki, hogy Gréczy és Vadai sem gondolják komolyan amit a közvélemény kutatásokról állítanak, mert akkor most hova a nagy félelem az előrehozott választásokról??? Hiszen ha a DK olyan jól áll, ahogy állítják nincs mitől tartani :).
Sajnos egyre inkább erőlködés szaga van a dolognak...

leponex 2013.01.07. 13:48:01

@Lilla50:

Kedves Lilla50,
Mégse kérhetek újra telefonos segítséget a lajostól .-), megpróbállak értelmezni.

Meggyőződéses királyságpártiként nem foglalkoznék a 'gyökerekkel', szerintem ölég zavarosak az abc -id.

a. - a szocikról nincs mit mondani, semmiféle elvről, társadalomfilozófiáról nem beszélhetünk velük kapcsolatban. Hatalmat bármi áron.

b. - lajossal nagyrészt egyetértve, amúgy a totális társadalmi, morális csőd programja. Bármi más, csak ezt ne.

c. - valóban, Schiffer legalább egy kicsit 'baloldali' - már ha ennek a distinkciónak még egyáltalán van értelme. Kár, hogy le fogják nyomni a rövidtávú nyereség érdekében. Szerintem bennük még van jövő.

****
Ami Ferencünk öszödijét illeti :

Legtöbbet tán én idéztem belőle, a 300 fős parlament, egyfordulős listás-egyéni választási rendszerét, az 'önfinanszírozó' felsőoktatási koncepcióját.
No meg persze a filozófiájának lényegét visszaadó mondatait is.
És igazad van, a szoci-lib osztogatás tarthatatlanságát.
Senki és semmi nem változtatta meg a szöveg lényegét.
DE ha így is lett volna, Ferencnek minden nyilvánosság a rendelkezésére állt, hogy akár a választások előtt, akár utána mindezt elmondja.
ÉS a ballib értelmiségi rajongóknak is rendelkezésükre állt MINDEN nyilvános fórum, ehelyett 'rétori csúcsteljesítményről' zengedeztek. A lényegről nem.

Lakáshitelezés.
Egzakt számokkal még senki nem mutatta be, hogy az 'állami támogatású orbáni lakásépítési program' effektíve milyen mérleggel bír.

Az, hogy a kamattámogatással noszogatott építkezés mekkora közvetlen és közvetett állami bevételeket, társadalmi szempontból mekkora nyereséget jelentett, hogy a segély helyett az építkezésen munkát és fizetést találtak sokan.

Az, hogy az építőipar emiatt kényszerűen fehérebb lett, hiszen számlával és legális jövedelemmel lehetett részt venni benne

Az építőipar elmúlt évek beli visszaesése mekkora bevételcsökkenéssel és szociális kiadásnöveléssel járt.

Hogy a devizahitelezés következményeként nominálisan is sokkal nagyobb a veszteség, mint amennyibe a kamattámogatás összességében került volna.

Érdeklődve olvasnék végre egy korrekt, valódi adatokkal, hiteles becslésekkel alátámasztott összegzést.

'mesterien lépte át a fidesz gépezet kormánybuktatási szándékkal preferálva a deviza alapú hitelezést'

Ennek mi lehet az értelme?
Nem haiku, azt már én is felismerem.
Juhász Feri bácsi meg ennél cirkalmasabb volt.

Segíthetnél :))'

Lilla50 2013.01.07. 15:15:23

@leponex:

köszi a kérdéseidet!

Magad bizonyítottad most, ha nincs közös előismeretünk, akkor bizony ennyi méltányosságot megérdemel az ember, hogy visszakérdezzenek mit s hogyan gondol.

GyF esetében ez a minimum elmaradt---és értelmezték önkényesen az élőbeszéd szavait írott beszéd összeszedett fogalmazásaként!

érdemben később!de nem mulasztok--csak most mennem kell!

Lilla50 2013.01.07. 15:27:47

@HanSolo90:

a dk-nak flelme az előrehozott választás, de nem maga miatt, hanem mert az ellenzék nem kész---és akkor Orbán rezsim 2018-ig biztosan felépül

az is igaz, hogy ha Róna Péter a bázisdemokráciája hívőjeként nem teszi tönkre az E14-et, akkor Bajnai mára a dk-t felszívta volna---hiszen nézeteiben a dk--Bajnai is ---de Oszkó Gyurcsányban bűnbakot talált, mert GyF nem bírt az mszp misztikus balosaival

szóval idő kell, hogy a lejtő pályára legalább némi edzés után fussanak ki a csapatok.

Lilla50 2013.01.07. 15:50:15

@leponex:
folytatva:
a. az mszp a mai napig kétarcú--igazi balos--kapitalizmus ellenességgel
és Mesterházy köré tömörülve liberális szociáldemokraták--kapitalizmusról nem is szólnak a programjuk viszont légvár, de van--csak a forrást nem mutatják meg sehol

Nem a morális csőd programja--csak más, mint ma Orbáné --nem jobb vagy rosszabb --más

más logikai alap --más elosztási viszony más szisztéma--Nekem személy szerint nem eléggé képviselt--épp az előbb emlegetett kettősség miatt---az mszp-ben benne lévő két nézet klasszikus szociáldemokrata és liberális demokrata --nem tud egymás fölébe kerülni--ezért gyakran kioltják egymást

Ezt a folyamatot láttuk, amikor GyF mögül kiléptek

Schiffer nem egyszerűen baloldali, hanem amellett még bázis(közvetlen ) demokrácia híve is--ezért beszélhet a lopós politikusokról amúgy általában--ezért negálja az előző 20 évet, mert szerinte az nem volt "jó" demokrácia

Őszödi

de! megváltoztatták a szöveg kontextusát erősen! és ellentétes értelművé "varázsolták"

Hogyan bírta volna a nyilvánosság megérteni a dolog lényegét, ha még a pártja, amely tudta a gazdasági mutatókat--se értette, hogy az idők megváltoztak addigra??!

A ballib értelmiség épp a lényeget emelték ki--olvasható ma is---de aztán a puccs lenyomta őket---maradt az élőbeszéd szövege írott változatban értelmezve a fidesz által---

Lakáshitelezés---
bizony az lett volan az első megszorító intézkedés--de lett belőle fidesz által felpörgetett deviza alapú eladósodás---
a rendszerben nem volt több pénz így se úgyse!
csak körbetartozás--
a kamattámogatás pedig az eladósodás egy rafinált formája volt/lett és most még az is napi szintű fidesz hazugság csócsálva--

mert a deviza alapú hitelek fidesz általi szorgalmazása az önkormányzatok felé is--kormánybuktatási célú volt--

Sajnos sok évig nem akadályozhatta emiatt meg senki----mert azonnal hatalmas volt az ellentámadás---most meg én is---akinek nemvolt hitele soha---is fizethetem Debrecen adósságát is----

Most viszont én kérdezném : ha meggyőződéses királypárti vagy akkor tudod, hogy ma csak alkotmányos(parlamentális ) monarchiák vannak--a király uralkodik de nem kormányoz.

Te akkor miféle rendszert képzelsz alkotmányos keretek között magadnak?

Lilla50 2013.01.07. 16:22:00

ez egy komment részlete---de a hierarchia egyik formája kiolvasható belőle?:

" Az 1945 előtti egy páratlanul elmaradott rendszer volt, feudális elemekkel, grófokkal, nagyságákkal. Ott ahol az volt a legfontosabb kérdés, hogy a középkori módon vitézzé ütött atyafit milyen cím illeti meg, kegyelmes, méltóságos, nagyságos vagy tekintetes az vajon a kinek tetszene? Ahol egy kis faluban külön iskolába járatták a felekezetek gyerekeit, ahol meg lehetett verni hivatalosan is a rosszul viselkedő felnőtteket, ahol egy íróasztal előtt állva kellett megvallani kire szavazol, vajon kinek kellene? Ahol egy faluban a földbitokos lenézte a parasztot akárhány holdja volt, ahol a 100 ha-os paraszt lenézte a 20 holdast, ahol a 20 holdas lenézte az 5 holdast, ahol az 5 holdas lenézte a zsellért, ahol a zsellér lenézte az uradalmi cselédet ez jó rendszer volt?" egy királypárti ezt hogyan gondolja?

leponex 2013.01.07. 19:39:15

@Lilla50: kezdjük a végén .-)

"ahol a 100 ha-os paraszt lenézte a 20 holdast, ahol a 20 holdas lenézte az 5 holdast, ahol az 5 holdas lenézte a zsellért, ahol a zsellér lenézte az uradalmi cselédet ez jó rendszer volt?" egy királypárti ezt hogyan gondolja?"

Úgy, hogy ennek semmi köze a királysághoz.

lajos0 2013.01.07. 20:05:42

@leponex: Bizony. minden föld a királyé, és jónapot. Ezzel nem kell variálni.

leponex 2013.01.07. 20:09:57

@Lilla50:

Szerintem rég lejárt sztori, tényleg történelmet csinált a Feri.

De ha már ...

"visszakérdezzenek mit s hogyan gondol.
GyF esetében ez a minimum elmaradt---és értelmezték önkényesen "
:)

Négy hónap telt el a beszéd és a nyilvánosságra kerülés között.
( Amit természetesen Ferencünk nem szándékozott megosztani a pórnéppel.)

Ölég sok idő lett volna arra, hogy Ferencünk - akár részletekben is - megelőzve az esetleges kérdéseket, megtegye vallomását, stb ... stb.

- Citálj már ide egy ballib rajongó értelmiségi lényeget kiemelő szövegelemzését, amit a puccs ( oszt mellik vót az ?? ) elnyomott az ATV-n? :)

a. - jó, hát akkor kioltják egymást, azért nincs ...

"Nem a morális csőd programja-"
- hát mié? Amikor a mindenkit erőteljesen sújtó pénzügyi-gazdasági válságban horribilis jutalmakat vettek fel a bankokban, miközben az adófizetők pénzéből horribilis összegekkel 'mentették meg' azokat a csődtől, a magánszemélyek meg kit érdekeltek?
És Bajnai ezen bankok nyereségét félti. ( Jó, ez popppulizmus, de attól még igaz.)
És amúgy KONKRÉTAN mi is az E2014 programja, amiben természetesen Bajnai csak mint mezei képviselőjelölt szeretne lenni ... ;-)

'mert a deviza alapú hitelek fidesz általi szorgalmazása az önkormányzatok felé is--kormánybuktatási célú volt--'

Ja.
Jól eladósítom a települést, hogy megbukjon a Feri. titokzatosan és rafináltan persze.
( Azért ennél Juhász Ferenc maratoni versei is követhetőbbek :) )

***

"ha meggyőződéses királypárti vagy akkor tudod, hogy ma csak alkotmányos(parlamentális ) monarchiák vannak--a király uralkodik de nem kormányoz."

Ja.

Ha meggyőződéses "liberális demokráciapárti" vagy, akkor tudhatod, hogy gyakorlatilag a parlamentek hozzák a törvényeket, de mindenhol a 'pénz' mondja meg azokat. Tollba, szinte.
A 'nép' uralkodik ugyan, de nem kormányoz.

A Demokrácia Veteményeskertjében a kampányban a legfontosabb info, ki gyűjtött össze több adományt, és valószínűleg az fog kormányozni.
De ha ez a hatalom korlátozni akarná a fegyvertartást a heti - napi szokásos tömegmészárlások csökkentése érdekében, vajh meg tudná-é tenni?

leponex 2013.01.07. 20:13:09

@lajos0:
'Bizony. minden föld a királyé, és jónapot. '

Bizony. Oszt kiadja művelésre.
Némi eufemizmussal élve tulajdonképpen mi ezt csináljuk a Földdel, megkaptuk gondozásra ...

Lilla50 2013.01.07. 20:58:07

@leponex:
mondjuk ez nem volt valami tisztességes válasz!

Szóval mi egy királypárti társadalom szerkezete ma?

hvg.hu/itthon/20060923eszterhazy

de nem barátod google segít, ha ez nem elég!

az pedig hogy logikai alapon más és más a felépítmény---attól még nem jó vagy rossz
attól függ hányan támogatják a hangadókon kívül

Itt és most --de magyar hagyományként--az elődeinket patásnak állítjuk be--és nemcsak a meghaladni való hülyeségeit ostorozzuk.
Gyurcsány beszédét az mszp ott és akkor már besorolta a felejthető kategóriába---GyF kirohanásának tartotta---és fel sem fogta miről szólt Eszterháziék igen!
a fidesz sem! vagy meg Nekik semmi sem volt drága....

egyébként a Horthy rendszer királyság volt--csak kormányzó vezette--azaz király nélküli királyság

de épp az imént figuráztad ki---akkor most

egy királypárti hogy is gondolja???

(de ne keverd ide a bankoktól való riogásodat mert az egy másik történet)

lajos0 2013.01.07. 21:00:37

@Lilla50: "egy zárt ülésről kiszivárgott/kilopott?? élőbeszéd indulatát nem tükröző
a közös előismeretet nem tartalmazó leírt szöveg---kiragadott pár perc alapján felépített kampány"

Az élőbeszéd indulatát ( már ha ez szükséges egy élőbeszédben egyáltalán) tartalmazza, mivel hallgatható. A kiragadott pár percnél szerintem jóval súlyosabb összességében. Itt az ország első embere bevallja, hogy tudatosan ártott az országnak a hatalom megtartása érdekében. Nekem a Demjános rész a kedvencem, gyanakszom, hogy az ő megemlítésének nem kis szerepe van a kiszivárgásban. Továbbá érdekes, hogy a feristáknál ez egyszerre egy retorikai csúcsteljesítményű igazságbeszéd, ahol Ferenc véget vet az elmúlt 20 év hazudozásainak, de rohadjon meg a mocskos áruló, aki kiszivárogtatta. Na most a kettő együtt azért, kissé üti egymást.

"ott bizony az vetődött fel a szöveg által, hogy nem lehet tovább osztogatni---mert a nagy rendszereket át kell alakítani úgy, hogy a forrás elbírja azokat"

Nem lehet tovább osztogatni, mert nincs miből. De azért ment tovább az állampapírok kibocsátása nyakló nélkül.

"A fidesz jóvoltából a pénznyelők még négy évig működtek utána --sőt ma is!"

Pár csap azért elzáródott, de néhány új ki is nyílt. A nagy pénznyelőket feles többséggel is be lehetett volna szüntetni, csak azért ott volt a holdudvar továbbra is, aki keményen követelte a jussát.

"Minden kisérlet meghalt azok bármiféle ésszerű átalakítására azon logika szerint ahogy akkor a liberális szociáldemokrácia szerette volna."

Ezek szerint a liberális szociáldemokrácia az tulajdonképpen a válságban végleg elbukott neoliberális gazdaságpolitika.

"megvalósul az Őszödön elhangzott szükséges lépéssor egy orbáni logika szerint---nem jobban nem rosszabban másként."

Melyik része lenne a beszédnek ez a lépéssor ?

"de a legatyásodáshoz mégis ez a 6 év segítette hozzá a népeket."

Meg az előző 40 is. Meg az állami vagyon szétlopása és szétosztogatása, meg az állam nyakig eladósodása.

"kormánybuktatási szándékkal preferálva a deviza alapú hitelezést---hogy most aztán saját maga ajánlkozzék megmentőnek---cseles!"

Nem emelt szót ellene ( Róna Péter például igen), de ellenzékben volt. A magas jegybanki alapkamat, a bankok cinikus és tisztességtelen magatartása, és az emberi türelmetlenség és butaság tette ezt lehetővé. Az emberek képtelenek voltak felfogni, hogy itt svájci frankot shortoltatnak velük, ami mindig is rossz üzlet volt. Más kérdés, hogy ezek az ügyletek sima forinthitelek voltak ( nem is volt a bankoknak ennyi svájci frankjuk), frankban elszámolva. Azt senki nem mondta ki, hogy kit érdekel a kamat, ha a tőkerésszel is úgy játszanak, ahogy akarnak. hasonló a helyzet nagyban a görögöknél. Elengedték egy csomó adósságukat, a hitelállományuk viszont mára ugyanakkora mint a válság előtt. Ott sem őket mentették meg, hanem a nekik hitelező felelőtlen nyugati pénzintézeteket. Érdekes, hogy ha egy asztalos csődbe megy, akkor nem érdekli az államot, a szintén a piacon szereplő bankot viszont meg kell menteni közpénzből. Az elmúlt tizenpár évben 6500 millió euró közpénzt kaptak ajándékba az EU-ban ezek az állítólag piaci szereplők, a lakosságtól.

lajos0 2013.01.07. 21:05:04

@Lilla50: "GyF esetében ez a minimum elmaradt---és értelmezték önkényesen az élőbeszéd szavait írott beszéd összeszedett fogalmazásaként!"

A szavak szerintem ugyanazt jelentik elmondva, mint leírva. Csak politikusoknál mindig van ez a "szerencsétlen mondat volt" mellébeszélés. Mintha ők csak úgy mozgatnák a szájukat, és maguk is meglepődnének rajta, hogy mik jönnek ki onnan.

lajos0 2013.01.07. 21:11:02

@Lilla50: "az is igaz, hogy ha Róna Péter a bázisdemokráciája hívőjeként nem teszi tönkre az E14-et, akkor Bajnai mára a dk-t felszívta volna---hiszen nézeteiben a dk--Bajnai is ---de Oszkó Gyurcsányban bűnbakot talált, mert GyF nem bírt az mszp misztikus balosaival"

Róna tette tönkre a E14-et ? Tehát tönkre van téve, valaki olyan által, aki részt sem vett benne ? Az LMP-n belüli bázisdemokrácia keretében leszavazták a csatlakozási felszólítást, nem kértek a csendőpertuból pestiesen. Az LMP létét az legitimálja, hogy nem Fidesz, nem MSZP, nem Jobbik. MSZP alatt most az egész társaságot értem ( MSZP, DK, E14, egykori SZDSZ). ha ide beáll, az ugyanaz, mint ha feloszlatja magát.

Ha nem így döntött volna az LMP, nem szavaznék rájuk. Karácsonyt és Doroszt viszont vihetné Bajnai.

"szóval idő kell, hogy a lejtő pályára legalább némi edzés után fussanak ki a csapatok."

Csak néhányan itt már túl edzettek, és gyakrabban lőttek öngólt, mint kellett volna.

lajos0 2013.01.07. 21:20:15

@Lilla50: "Schiffer nem egyszerűen baloldali, hanem amellett még bázis(közvetlen ) demokrácia híve is--ezért beszélhet a lopós politikusokról amúgy általában--ezért negálja az előző 20 évet, mert szerinte az nem volt "jó" demokrácia"

Nem nem volt jó demokrácia, hanem nem volt demokrácia. Egyetértek Schifferrel.

"de! megváltoztatták a szöveg kontextusát erősen! és ellentétes értelművé "varázsolták""

Nekem egyben továbbra is durvább.

"Hogyan bírta volna a nyilvánosság megérteni a dolog lényegét, ha még a pártja, amely tudta a gazdasági mutatókat--se értette, hogy az idők megváltoztak addigra??!"

Tehát a nép hülye, az MSZP-s képviselők hülyék. Egyiken sem vitatkozom.

"maradt az élőbeszéd szövege írott változatban értelmezve a fidesz által---"

Sejthető, hogy a fideszben is vannak hasonló beszédek hetente. Az MSZP-ről meg tudható is. Ennyi a különbség.

"de lett belőle fidesz által felpörgetett deviza alapú eladósodás---
a rendszerben nem volt több pénz így se úgyse!"

Ezt miért a Fidesz pergette fel ? És ellenzékből, hogyan ?

"Sajnos sok évig nem akadályozhatta emiatt meg senki----mert azonnal hatalmas volt az ellentámadás---most meg én is---akinek nemvolt hitele soha---is fizethetem Debrecen adósságát is----"

Meg a fővárosét is. Meg az országét is, amely 8000 milliárdról 20000 milliárdra nőtt a liberális szociáldemokraták kormányzása alatt. Az eladogatott dolgokat ( MÁV-Cargó példul) nem is számolva.

"Most viszont én kérdezném : ha meggyőződéses királypárti vagy akkor tudod, hogy ma csak alkotmányos(parlamentális ) monarchiák vannak--a király uralkodik de nem kormányoz."

Példaképen a királyság terén (is) Bhután. Ott a király vezette be a demokráciát, amit a nép különösebben nem is akart, de mivel a király mondta elmennek és megszavazzák.

lajos0 2013.01.07. 21:24:37

@Lilla50: "egyébként a Horthy rendszer királyság volt--csak kormányzó vezette--azaz király nélküli királyság"

Nem minden formáját támogatjuk a királyságnak, csak a tradicionális formáit. Itt továbbra is csak Bhutánról tudok, a cipőjüket nem köthetik be a nyugati paraván demokráciák.

Lilla50 2013.01.07. 21:32:54

@lajos0:

még nem beszéltüktúl a témát, de még csak nem is közeledtünk

most már csak élőbeszéd írott beszéd témakörre térnék vissza

az hangzott el ott és akkor--hogy :
nem kormányoztunk egy ideig, mert a nagy ellátó rendszerek átalakítását nem kezdtük el--mert nem volt egyezség az mszp két nézópontját képviselők között. Szanyi ott akkor azt mondta : egyedül Feri---magadnak, az embereket nem hagyjuk---ugyanis a teljes hanganyag az egész a két napi hallgatható csak keresni kell---

Ezzel a megjegyzéssel felejthetővé is tette--- Te azt a beszédet valószínüleg nemi s ismered, amire való értetlen reagálás kiváltotta ezt az indulato.

Azóta sincs döntés arról, hogy miféle intézmények és miféle mértékkel legyenek állami fenntartásban és azt hogyan finanszírozzák.

E kérdést Neked is hiába tetem fel---ez mélységesen tabu

itt él ma utóéletet a kádári rendszer--

ha van türelmed cáfolj!

( de a neoliberális vadbaromságot hagyd, mert a jóléti államok ideje lejárt--hiába hirdeti ma Orbán tele szájjal)

leponex 2013.01.07. 21:40:45

@Lilla50:
"mondjuk ez nem volt valami tisztességes válasz!"

??
De hát mi köze a királyságnak az x holdasok hogy nézik le egymást ?

Neked demokratának mi a véleményed arról a liberális demokráciáról, aki százezreket bombáz le afrikában, ázsiában, hogy elvigye nekik az egyedül üdvözítő demokráciát?

leponex 2013.01.07. 21:46:52

@Lilla50:
"ugyanis a teljes hanganyag az egész a két napi hallgatható "

Nos, akkor ki is akarta, akarja a mai napig eltitkolni, hogy valójában mit is mondott Ferenc testvér?

Akkor újra megkérdem, Ferenc miért nem hozta le, tette nyilvánossá teljes egészében a szövegét??
Miért nem tette meg azóta sem?

Tán csak nem tabu?

'nem kormányoztunk egy ideig, mert a nagy ellátó rendszerek átalakítását nem kezdtük el--mert nem volt egyezség az mszp két nézópontját képviselők között.'
- mondod, és Horn Gábor őszinte szavai jutnak eszembe.

Nem, Feri nem ezt, nem így mondta.
Még azon a dokumentumban sem, amit az amoba-ra kitett.

Nem kellene egyszer elolvasnod neked is, nem csak beszélni róla?

leponex 2013.01.07. 21:49:52

@Lilla50:
' de a neoliberális vadbaromságot hagyd, mert a jóléti államok ideje lejárt--hiába hirdeti ma Orbán tele szájjal'

napi.hu
"A miniszterelnök szerint világosan látszik, hogy az európai történelem egy szakasza lezárult, a jóléti államok időszaka véget ért. Orbán Viktor ezt csütörtökön mondta Frankfurtban, ahol előadást tartott a Sberbank pénzügyi konferenciáján."

Lilla50 2013.01.07. 22:04:02

@leponex:

csak annyi--hogy a legutóbbi királyságnak az volt a felépítése

hvg.hu/itthon/20060923eszterhazy

az összes forrás nyitható ott az egész anyag nyilvánosan nézd meg a dátumokat mikor is lett nyilvános---én a források közül a 3-at szoktam Orbán kottájának tartaniű

egyébként az élőbeszéd írottá tett szövegében tényleg szó szerint nem ezek a szavak szóltak, de az előismeret és közös megelőző tudás miatt az ottlévők értették ezt---csak nem fogadták el, hogy az egészségügyi és egyéb kiadásokat megnyirbálják ---de nem a bankok, hanem a gazdaság teljesítőképessége miatt--

kötvényeket pedig magas hozamra ma is bocsátanak ki rendesen :)

De mint tudjukmást mond külföldön és mást itthon Orbán--de ott van ez is 2006-ban az őszödi anyagban :) ha van türelmed keresd meg!

csak mit gondolsz a nagy ellátó rendszerekről---ez kulcskérdés

leponex 2013.01.07. 22:09:16

@Lilla50:
'csak mit gondolsz a nagy ellátó rendszerekről---ez kulcskérdés'

Jó, ha előtte megmondod, mit gondolsz a fentebb említett bombázós kedvű liberális demokráciárúl :)

leponex 2013.01.07. 22:11:18

@Lilla50:
'csak annyi--hogy a legutóbbi királyságnak az volt a felépítése'

Ja.
Tehát a királyságnak az a felépítése, a lényege, hogy a többholdas lenézi a kevesebbholdast ...
Hát ezen majd még tűnődök egy keveset .-)

leponex 2013.01.07. 22:21:59

@leponex:

'Miért nem tette meg azóta sem?'
Természetesen, ez így nem igaz, az 'azóta sem' a májustól (?) szeptemberig,a nyilvánosságra kerülésig , 'addig sem' -nek van értelme. Mea Culpa.

Lilla50 2013.01.07. 22:42:04

@leponex:

mégegyszer elmondom:

nem volt jelentősége ott és akkor a szavaknak--mindösszesen csak azt fejezte ki, hogy nem értették és nem fogadtál el a figyelmeztetést és ott akkor felejthetővé is tették
nem volt mit nyilvánosságra hozni ott akkor----

hogy a fidesz ezt csinált belőle?
hogy más csinálta?,,ma már mindegy!

a nagy ellátó rendszerek kérdését még mindig kerülöd

ki tartsa fenn?
oktatás egészségügy szociális háló: gyes gyed nyugdíj ápolás közösségi közlekedés közvilágítás(nem az energia rendszer---nem az ivóvíz---hanem a közösségi működtetés a lényeges pénznyelő)

a mai rend még mindig a kádári szisztéma---

én nem tudom, hogy te mit gondolsz a királyság rendjéről az alkotmányos monarchiáról--de itt ma Magyarországra vetítve kíváncsi lennék az elképzelésre--mert a kormányzóé--a király nélüli királyságban olyan volt---

(anyukám szokta mondogatni : egy évben egy cipő őtözet gunya--volt a béres javadalma esetleg még némi liszt---

szóval mondj erről valamit--igazán érdekelne

(ja és a liberális demokrácia nem bombáz---
de én azt hiszem liberális szociáldemokráciáról írtam--az meg más logikai alap--

leponex 2013.01.07. 23:07:26

@Lilla50:
'nem volt jelentősége ott és akkor a szavaknak--mindösszesen csak azt fejezte ki, hogy nem értették és nem fogadtál el a figyelmeztetést és ott akkor felejthetővé is tették
nem volt mit nyilvánosságra hozni ott akkor----'

Huhh! - mondanám, ha Szetey lennék ;-)
Hát ha nem volt jelentősége, akkor hagyjuk, igazad van.

'(ja és a liberális demokrácia nem bombáz---'
- No ezt örömmel olvasom. De akkor ki bombáz effektíve? Mert az mintha apró szünetekkel, de folyamatosan menne a II. vh. óta.

" de én azt hiszem liberális szociáldemokráciáról írtam--az meg más logikai alap--"

Ja.
Írtad, hogy Bajnai szokta csinálni, bevallom zavarban vagyok.
Talán, ha kifejtenéd, tényleg mire gondolsz. Oszt melyik a fa, melyik a vaskarika kettejük közül?

Mikor volt Bajnai valaha is szociáldemokrata? De tényleg!

A királyságra ráérünk később is ... :)

leponex 2013.01.07. 23:10:08

@Lilla50:
'a nagy ellátó rendszerek kérdését még mindig kerülöd'
Dehogy, csak egyszerre mégse kellene mindent megoldanunk, Kedves Bárdunk joggal fog megneheztelni ... .-)

Lilla50 2013.01.07. 23:22:59

@leponex:

akkor most kezdjük előlról? :) :) :)

Bajnai liberális szociáldemokrata
nem akar kapitalizmust dönteni--(a szociáldemokrácia ugyanis alaptézisei között az írja elő)
de törvényekben szabályozná a szolidaritást a gazdaság szereplói között--csökkentve a jövödelmi különbségeket

ezért ez nem ugyanaz, mint a liberális demokrácia---mert az szélesebb működést tesz lehetővé és nem kell szociáldemokratának lenni hozzá---ugyhogy se fa se karika --mások és kész

de a királyság mit képvisel hogyan?

ez igazán érdekelne---mert ma erről még jobban hallgatnak a kiagyalói--mint anno Gyurcsány

leponex 2013.01.08. 07:10:36

@Lilla50:
Ó, így már értelek;-)
Ezek szerint szinte mindenki szociáldemokrata kis hazánkban, csak különböző jelzőkkel ellátva.

- szociáldemokrata maga az Mszp
- de van egy külön szocdem platformja is
- legnagyobb szocdem a DK, a szocdem szocialisták szocdem platformjától a nagy öreg szocdem Vitányi Iván igazolt oda, nyilván azért, mert maga Ferenc lehet számára az igazi szociáldemokrácia letéteményese.
Gyurcsány mindig is szociáldemokráciát akart, a volt liberálisokkal együtt. Bajnaival közösen már majdnem fel is építették, de a zimperialista aknamunka lekaraktergyilkolta Ferencet.
Szerencsére sikerült kilépnie belőlük.

- Schmuck Andor a szocdemek főtitkára vezeti az igazi Magyar Szociáldemokratákat
- szocdem lényegében az LMP is, bár a nagy szocdem TGM szerint annak csak szép, de reménytelen aggiornamentója
- nagy szocdem maga a Jobbik is, és a kapitalizmuskritikájában ezek közül a legkövetkezetesebb.
- No és ott van maga Bajnai, aki ugye a 'liberális szociáldemokrácia' kiemelt képviselője. Azt már értem, (szavakban) miért szocdem ( nem akar kapitalizmust dönteni, törvényileg szolidarizálna ), és eddig az offshore szocdem taktikát alkalmazta a jövedelmi különbségek csökkentésére. ( Mert lássuk be, ha csökkenteni akarja mondjuk Demján vagy Csányi és saját maga jövedelmi viszonyai közti különbséget, az már egy lépés a szociáldemokrácia kiteljesedése felé.)
OK, és mi a liberalizmusának a lényege? Amiben akkor különbözik a fenti számos szociáldemokratától.

leponex 2013.01.08. 07:23:02

@Lilla50:
No és persze Orbán is szociáldemokrata.
- nem akarja megdönteni a kapitalizmust
- törvényekben igyekszik szabályozni a gazdaság szereplőinek jövedelmi különbözőségét, például a kiemelkedő profitot elérő pénzügyi szektorra kivetett adóval, a kereskedelmi szektorra kivetett multikat jobban terhelő adóval, a profitorientált, külföldi 'befektetők' kezében lévő KÖZSZOLGÁLTATÓK megadóztatásával, a segély helyett jelentősen nagyobb közmunkabérrel, a gyermekeket nevelőket terhelő extra büntetőadók csökkentésével.
De belátom, ezen a téren azért lemarad szociáldemokrata testvérpártjai sokasága mögött.-)

Kimaradt még valaki, kedves Lilla50 ?

Lilla50 2013.01.08. 08:52:47

@leponex:

bizony jól összekavartál ezt s azt! :)

és azt is látom pedzed már!

baloldal:
afféle marxi-----ma nincs, mert Marx anno az átmenetet technikai színvonalhoz kötötte, amikor már nem lesz érdekes kinek miféle tárgyai vannak, mert mindenkinek az van amelyet szükségletként magáénak érez--(mondjuk mint a mobilok ma--társadalmi különbségek nélkül mindenki birtokolhatja őket :) )

lenini--aki azt vallotta--mindenkinek joga van birtokolni a javak egyenlő szeletét
((Sztálin aztán tett distingciót egyenlő és egyenlő közé--de az egy másik történet :) )

Eme lenini ma ott van a Munkáspártban és az mszp több platformjának gondolkodásában

és most jön a szociáldemokrácia elve

vagyis demokrácia szociális elvű megkötéssel(befolyásolással, preferálással mit tudom én hogy fejezzem ki )

ezek is sokfélék már--alaptézisei között mindenképpen a kapitalizmushoz való viszonyuk többnyire szerepel--mert ahol osztályalapon gondolkodnak(Marx alapján) ott a termelési módhoz viszonyulni kell.

most az ÉN megkülönböztetésem azt volt hivatott jelezni, hogy az ortodox szociáldemokrácia nem foglalkozott eredetileg a kapitalizmus megdöntésével(Kéthly Anna) hanem a keretei között élhető módit követelt mindenkinek--azaz annyi bért, hogy az megélhetés és némi megtakarítást is tartalmazzon.

Aztán eme elv hol így hol úgy változgatott

ma jelző nélkül arra mondjuk, hogy szociáldemokrata, aki nem megdönteni akarja a kapitalizmust, hanem átalakítani--sőt még e gondolatkörbe belevonja a fenntartható fejlődés gondolatát is, mint kapitalista profitszerzést ésszerűen korlátozó elemet
az mszp-ben ilyen is van , mint platform

megkülönböztetésül szoktuk volt használni a liberális szociáldemokrata kifejezést azokra, akik a meglévő keretek között valamiféle működtethető ésszerűre törekednek.
Ez van leírva az őszödi első bevezető beszédében --amelyről azóta is alig esik szó--pedig Orbán annak a kottának a nyomán halad--nézd meg a források között a wikin a harmadik nyitható!

de az nem neoliberáslis vadbaromság--mert az egy másik --jóléti állam--idejében amikor kitalálták meglévőnek látszó feltételek idején működő rend lehetett---de 2006-ban azzal való szakításról esett szó már.

Most éppen Orbán ordibálja ezt, amikor rezsit csökkent--azzal a szöveggel, hogy mi megvédjük az embereket a magas rezsitől stb.

És Orbán valóban szociáldemokráciára jellemző retorikát folytat---hazug módon látványos intézkedést tesz is ilyesféléket, de összességében nem azt a politikát folytatja---Sokkal inkább egy hierarchikus rendet államkapitalista működés mellett--afféle kádárit, amikor az állam minden közintézményt felügyel--és megengedi mellette a magánszféra működését annak, aki azt ki tudja fizetni.

Az is szisztéma--nem jó nem rossz olyan.

A kérdés az, hogy mi a működtethető olyan , amit a többség elfogad.

Most Orbáné volt az----de látható hogy sok a vesztese
sok a megalázottja
sok lett a kiszolgáltatottja

Lesz-e vezetőjük?--még nem tudni.
Jobb lenne, ha olyan vezetőjük támadna, aki a működtethetőt teszi előtérbe, mert akkor tán azt is elmondaná
és
a népek tán megérthetnék, hogy mit s miért?!
Bár ebben a lerombolt közbizalomban én ebben már mérsékelten is alig hiszek.

Nos akkor egy királypárti mindezt hogyan gondolja,? Tényle nagyon érdekelne!

leponex 2013.01.08. 09:53:59

@Lilla50:
'bizony jól összekavartál ezt s azt! :)'
:)

Még szerencse, hogy igyekszel helyretenni a fogalmakat, köszi.
Valahogy emígyen:

"megkülönböztetésül szoktuk volt használni a liberális szociáldemokrata kifejezést azokra, akik a meglévő keretek között valamiféle működtethető ésszerűre törekednek.
Ez van leírva az őszödi első bevezető beszédében --amelyről azóta is alig esik szó--pedig Orbán annak a kottának a nyomán halad.
...

Orbán valóban szociáldemokráciára jellemző retorikát folytat---hazug módon látványos intézkedést tesz is ilyesféléket, de összességében nem azt a politikát folytatja"

Tehát Orbán a liberális szociáldemokrácia Ferencünk öszödi kottája nyomán haladva hazug módon látványosan intézkedik ...

Például a hatósági áras, külföldi profitérdekelt multik által nyújtott közszolgáltatások árait csökkenti.
Megadóztatja a válság alatt is remek prifitot 'termelő' bankokat.

Mennyivel szociáldemokratább intézkedés volt, amikor az állam által garantált 8%-os eszközarányos nyereség biztosításával a szocialista (szociáldemokrata) kormány privatizálta ezt a szektort (is).
Az inflációt messze meghaladóan engedte emelkedni eddig a hatósági árakat.

Mennyivel szociáldemokratább volt, amikor tízmilliárdokkal kisegítették a bankot, majd töredék áron privatizálták azt. És ha csődbe ment volna, hát megint adóból segítették ki.

Meggyőztél.

***

"egy hierarchikus rendet államkapitalista működés mellett--afféle kádárit, amikor az állam minden közintézményt felügyel"

Nem egészen értem, ha az állam egy közintézményt finanszíroz, akkor miért ne lenne kutya kötelessége annak gazdálkodását, működését felügyelni.
Mit mond erre a libszocdem?

"--és megengedi mellette a magánszféra működését annak, aki azt ki tudja fizetni."

Ezt most hogyan?
- Nem kellene engednie működnie?
- Engedni, de nem annak, aki ki tudja fizetni?
- Mindenkinek engedni, és kifizetni közpénzből, aki arra nem képes?

- Esetleg ez alatt azt értsük, hogy aki nem engedheti meg magának, hogy magánvállalkozást üzemeltessen, annak közpénzzel kellene megfinanszírozni?

Tényleg, próbállak megérteni.

***

"A kérdés az, hogy mi a működtethető olyan , amit a többség elfogad.

Most Orbáné volt az----de látható hogy sok a vesztese
sok a megalázottja
sok lett a kiszolgáltatottja"

Valóban, az még nyitott kérdés, hogy az Orbán által noszogatott rendszert elfogadja-é a többség, és finanszírozható-e.
Erre valók a választások. A többség majd eldönti. Gondolom, ez egy libszocdemnek is rendben lévő metodus.

Valóban sok vesztese van ( jelenleg), ha csak a fokozatosságot mellőző adójóváírás megszüntetésére gondolsz, egyet is érthetünk.

Azért az talán belátható, hogy az előző évtizedben brutálisan megnövekedett államadósság terhei, a devizahitelezés katasztrofális következményei, az euroválság, a világgazdasági válság, az IMF-hitellel - Bajnai ;) - elodázott államcsőd, a hatalmas belső adósságot felhalmozó tömegközlekedés, egészségügy, ... meglehetősen szűk pályát szabtak Orbán kormányának.
És még csak jó két év telt el.

"Bár ebben a lerombolt közbizalomban "

No, hát ebben is egyetértünk.
Nyilván csak a rombolást végző célcsoportban lehet köztünk diszharmónia :)

( Természetesen a királyságra is sort kerítünk még )

lajos0 2013.01.08. 10:21:28

@Lilla50: "nem kormányoztunk egy ideig, mert a nagy ellátó rendszerek átalakítását nem kezdtük el--mert nem volt egyezség az mszp két nézópontját képviselők között."

Hát a 'nagy ellátórendszer' kifejezés el sem hangzik a beszédben. De nekem nem is tűnt úgy, mintha itt két élesen elkülönülő eszme hívei huzakodnának, inkább gazdasági érdekcsoportok vitája jellemzi az MSZP-t. A képviselők nem is tudtak a trükkök százairól, az átalakítás ( ennek az irányát hagyjuk is) meg azért nem kezdődött el, hogy nehogy kiderüljön, mit akarnak csinálni, majd utána őrült lóhalálában kellett hozzáfogni.

"Te azt a beszédet valószínüleg nemi s ismered"

Ezt a beszédet kívülről tudom,Filó patkányozásától a kell még valamit mondanom Ildikóig.

"Azóta sincs döntés arról, hogy miféle intézmények és miféle mértékkel legyenek állami fenntartásban és azt hogyan finanszírozzák."

Ami közfeladatot lát el, vagy stratégiai fontosságú azt a világon általában sehol nem szokták eladni. Persze biztos vannak afrikai országok, ahol van erre példa.

"( de a neoliberális vadbaromságot hagyd, mert a jóléti államok ideje lejárt--hiába hirdeti ma Orbán tele szájjal)"

Hát Orbántól én azt hallottam, hogy a jóléti államok kora lejárt, és ezt Európában már sokan észrevették. Ugyanakkor Norvégiában, Svédországban csak működik valahogy. Az viszont, hogy mi sosem fogunk közéjük tartozni, már régóta borítékolható.

Lilla50 2013.01.08. 10:23:37

még nem olvastam végig hosszi írásmunkádat, de én edzve vagyok a zanzásításra--és értem benne az át nem gondolás szándékát
sőt azt is , hogy így egyszerűbb---mert rihegni röhögni célravezetőbb, mint kimondani: tévedtem

én így látom--ezt javaslom---mert ott a félelem, hogy esetleg Téged is zanzásítanak.

Cseles! :)

Lilla50 2013.01.08. 11:01:41

áramszünet és elszált az én szép hosszim

jelezve, hogy a gazdaságban ma a szükséges felújításokra karbantartásokra sincs elegendő pénz, de ez nem a privatizálás miatt, hanem a szabályozás miatt van így.

Azt nem tudom, hogy ha ismét állami kézbe kerülnek a szolgáltatók akkor hogyan lesz fejlesztés, mert azt tudom, hogy korábban az az elv működött, hogy építettünk nektek gyárat 1000 évig használjátok változatlanul.
hogy a termékét az idő rég túlhaladta ?4 ugyan már!

egy megjegyzés még--mert nincs türelmem újra írni az előzőt!

Te a GyF beszédet, amelyet ma Orbán is kényteeln követni ((wiki --források harmadik hivatkozás nyitható) nem ismered, mert anélkül az egész nem érthető

ott egész tanácskozás alatt a bevezető beszédhez egyetlen érdemi hozzászólás nem hangzott el--ennek hanganyaga is hallgathatő csak keresni kell---és akkor robbant a befejező beszéd, amelyet ott akkor már felejthetővé is tettek a résztvevők---ezért nem is emlékeztek arra legtöbben ---

a többit a fidesz csinálta
zseniálisan

Most pedig egye amit főzött
csak mi is esszük.

de még mindig nem tudom a demokratikus alkotmányos monarchiát egy magyarországi királypárti hogyan építeni fel Bhután mintájára?

Ha lesz türelmed keríts erre sort.

( a szolgáltatásokért pedig fizet akinek pénze van--én a szemészetre pl. dec . elején márc.31-re kaptam időpontot---ha kivárom és nem megyek magánrendelőbe addig :) )

lajos0 2013.01.08. 11:46:09

@leponex: "Tehát a királyságnak az a felépítése, a lényege, hogy a többholdas lenézi a kevesebbholdast ..."

Bizony. A demokráciának meg az a lényege, hogy a bémevés lenézi a szuzukist, az meg a gyalogost.

De ettől függetlenül azért nálunk is érezhető, hogy az un. elit, tényleg lenézi a mezei választót. Még jobban talán, mint az EU-ban.

Lilla50 2013.01.08. 11:49:24

és komolyra fordítva egy királypárti mit csinál?

lajos0 2013.01.08. 13:54:21

@Lilla50: "a gazdaságban ma a szükséges felújításokra karbantartásokra sincs elegendő pénz, de ez nem a privatizálás miatt, hanem a szabályozás miatt van így."

Azért a kettő sokszor összefügg, hiszen ha a privatizáció nyertesei megszegték a szerződésben vállaltakat, akkor sem követte ezt semmiféle szankció általában.

"Azt nem tudom, hogy ha ismét állami kézbe kerülnek a szolgáltatók akkor hogyan lesz fejlesztés"

Hát nem tették magasra a lécet a maszek tulajdonosok sem. De több ezer milliárd tiszta profitot már sikerült kimenteniük a rendszerből.

"Te a GyF beszédet, amelyet ma Orbán is kényteeln követni ((wiki --források harmadik hivatkozás nyitható) nem ismered, mert anélkül az egész nem érthető"

Miden beszédét biztos nem, de az öszödit fejből tudom.

"ott egész tanácskozás alatt a bevezető beszédhez egyetlen érdemi hozzászólás nem hangzott el"

"de még mindig nem tudom a demokratikus alkotmányos monarchiát egy magyarországi királypárti hogyan építeni fel Bhután mintájára?"

A demokratikust, meg az alkotmányost én nem mondtam. Amúgy, nyilván úgy, ahogy a demokráciát: sehogy. Én a királyságot nem akarom felépíteni, csak jobbnak gondolom.

"a szolgáltatásokért pedig fizet akinek pénze van"

Akinek nincs, az kivárja a sorát. A másik variáció lenne, hogy akinek nincs pénze, az nem megy szemészetre.

leponex 2013.01.08. 14:17:34

@Lilla50:
"a gazdaságban ma a szükséges felújításokra karbantartásokra sincs elegendő pénz, de ez nem a privatizálás miatt, hanem a szabályozás miatt van így."

Tegyük fel, így volt/van/lesz.

Az Antónia szorongatta meg az Atv-ben egy kicsit a nagybajuszos haverját a lajosnak, és Bokros úr makogott ilyesmit az energiaszektor privatizációja kapcsán.

Ha a szabályozás jó lett volna, akkor lett volna fejlesztés.

( Ugye ezt a szabályozást ugyan az a szociáldemokrata kormány végezte, aki garantálta a 8% profitot, és ha nem sikerül elérni, akkor majd az adófizetők pénzéből kipótolják. :(
Ha jól értem, ez lenne benn a liberális vonulat)

Akkor ezek szerint az ehhez szükséges bevétele meg volt (mondjuk a villamosenergia szektornak ), csak épp profitként kivitték.
Ezt akkor joggal nevezhetjük extraprofitnak?
Bajnai úr természetesen megszüntetné ezt a kádárista sanyargatását e derék szolgáltatóknak, ha már egyszer ez lenne a liberálisos szociáldemokrácia.

Az Orbán meg 'hazug módon látványos intézkedést tesz ' ezen extraprofit részleges csökkentésére.
Nem?

leponex 2013.01.08. 14:19:41

@Lilla50:
'áramszünet és elszált az én szép hosszim'

Így jár, aki szabályozás híján egy számítógép üzemeltetésénél megtakarítja a szünetmentest :)

Lilla50 2013.01.08. 14:34:15

:)

Bhutánra hivatkoztál .Ott pedig demokratikus alkotmányos monarchia van!.

Azt nem tudjuk, hogy a szolgáltatólk elvégezték-e a szükséges javításokat---vagy bővítettek-e hálózatot, de tény, hogy eddig az energiaigényünket télen a fűtéssel--nyáron a hűtéssel elvégezték.

Hogy a majdani állami fenntartás mindkettőt fedezi-e??! no az már érdekes lesz.

Máskülönben egyetértünk
csak nem tudom még mindig

(de látom már meg sem fogom tudni soha) hogy egy királypárti a királyságot ma Magyarországban hogyan gondolja?
és
mitől lenne jobb az egy liberális szociáldemokráciánál?)

A kerál bár hosszú távon uralkodik, de nem kormányoz.

Lilla50 2013.01.08. 14:36:54

@lajos0:

"
Miden beszédét biztos nem, de az öszödit fejből tudom.
"

Te csak azt tudod , amelyik a záró beszéd volt

a tanácskozás egészéről

a bevezető szerintem témánk szerint a lényegesebbről ---semmit nem tudsz
itt van

innen a források közül a harmadik --nyitható!

leponex 2013.01.08. 14:41:36

@Lilla50:
'és értem benne az át nem gondolás szándékát'

Hát így törekedjen a zember hosszabban kifejteni valamit, hát ha érthetőbb lesz a véleménye:(

Jó, hát zanzásítsunk, hátha így nem tévedünk ..

'lenini--aki azt vallotta--mindenkinek joga van birtokolni a javak egyenlő szeletét'

Ölég régen volt, amikor a tudományos-fantasztikus szocializmust tanították nekem, ott néhány karcosabb gondolatait is felfedték, a praktikumát meg akkoriban a Szer-ből ismerhettük meg;-)

" ((Sztálin aztán tett distingciót egyenlő és egyenlő közé--de az egy másik történet :) )'"

Igen, az egy nagyon-nagyon másik történet, a distinkció tevékenységén túl jó pár tízmillióan mesélhetttek volna róla, ha túlélik ... :(

Ennyi erővel azt is mondhatnánk, zanzásítva: Hitler distinkciót tett a különböző származású népek közé ...

leponex 2013.01.08. 14:54:29

@Lilla50:
'A kerál bár hosszú távon uralkodik, de nem kormányoz.'

Ez tényleg pompásan egyszerű és frappáns mondat.
Anélkül, hogy hosszan foglalkoznánk a királyság 'szellemi alapjaival', praktikusan valóban erről (is) van szó.
Mivel a királynak nem kell a 'demokratikus választások' lózungjaival elnyerni a hatalmat, megteheti hogy az elit tudását, ismeretét, szakértelmét felhasználva olyan kormányfőt, kormányt nevezzen ki, aki bírja a bizalmát, és eredményes. Leváltani pedig akkor teheti, amikor helyesnek, szükségesnek látja.
'Jó' király esetén szerintem a leghatékonyabb államforma lehetne.
Nos?

Lilla50 2013.01.08. 19:59:26

kiszámítható legalább is több évre.

csak a jó király hol terem?

((bár a király ott csak kinevez, de választások bizony manapság már vannak.
Sőt: már a bázisdemokráciai is a levegőben van :( ))

lajos0 2013.01.08. 20:03:48

@Lilla50: "Bhutánra hivatkoztál .Ott pedig demokratikus alkotmányos monarchia van!."

Igen. Majd 4 éve :-) És kizárólag a király kívánságára. Ezt ő vezette be, és a nép nem ellenkezett, mivel a király szava szent. Igazából nem nagyon értik, de mint hűséges alattvalók elmentek szavazni az alsóházra.

Legalább bejött neki valamennyire. A TV-t is ő erőltette, pedig a nép eléggé ódzkodott tőle ( ha tudnák mi az még jobban ellenezték volna).

Viszont cserébe boldogok, és olyan uralkodójuk van, akinek a kisujja körme alatt a kosz többet ér, mint az egész nyugati politikai elit, a mienkről nem is beszélve. Ez a meglátásom Bhutánt illetően, aki nem osztja, ám ne tegye :-)

"Azt nem tudjuk, hogy a szolgáltatólk elvégezték-e a szükséges javításokat---vagy bővítettek-e hálózatot, de tény, hogy eddig az energiaigényünket télen a fűtéssel--nyáron a hűtéssel elvégezték."

Azt viszont tudjuk, hogy az ágazatból nagyon sok milliárd profitot már kitalicskáztak külföldre, ráadásul állami garanciavállalás mellett. Az állami garanciát egyébként azért kérték mert cselt sejtettek az üzlet mögött, mivel nem hitték el, hogy van ilyen hülye ország, aki bagóért elad egy ilyen stratégiai ágazatot. Azóta nem építettek titokban még egy atomerőművet, a meglévőket üzemeltetik ( párat már bezártak), amik jelentős része fatüzelésű. A frissen kivágott nedves fát 15-20 %-os hatásfokon égetik el bennük ( egy rendes kályha 75-80 %-ot tud), és ez van kikiáltva megújuló energiának.

Hogy a majdani állami fenntartás mindkettőt fedezi-e??! no az már érdekes lesz.

"mitől lenne jobb az egy liberális szociáldemokráciánál?)"

Szerintem a jelenlegi kleptokráciánál bármi jobb lenne.

"A kerál bár hosszú távon uralkodik, de nem kormányoz."

A mi kormányaink meg rövid távon kormányoznak, de nem uralkodnak. Az USA-ban ezt ki is mondják, amerikai adminisztrációként emlegetik a kormányt, mivel ő adminisztrálja le a Wall Street döntéseit.

lajos0 2013.01.08. 20:25:30

@Lilla50: Ezt is olvastam párszor már. Erre kezdtek zúgolódni a képviselők, amikor a "második" nevezetes beszédben Ferenc elmagyarázta nekik, hogy hol a helyük. Gondolom a csipettel kevesebb jövedelemmel és költségtérítéssel volt a fő bajuk.

De az első beszédet megelőzően, ha jól tudom 4 évig a szocialisták kormányoztak, az első kettőben Feri tanácsadóként tolta az ország szekerét, a második kettőben meg miniszterelnökként.

És bőszen példálózott, hogy bezzeg a szlovák EÜ átalakítása, mecsoda eredmények vannak a fizetőssé tétel óta és róluk kell példát venni. Nos azóta a szlovák egészségügyi privatizáció elég jól megbukott, és nem népszavazáson, hanem a dolog természetéből fakadóan.

lajos0 2013.01.08. 20:27:16

@leponex: "Ennyi erővel azt is mondhatnánk, zanzásítva: Hitler distinkciót tett a különböző származású népek közé ."

És Hitler is remek beszédeket mondott, sosem említette, ha jól tudom, a zsidók kiirtását, csak azt, hogy végső megoldás.

lajos0 2013.01.08. 20:32:51

@Lilla50: "csak a jó király hol terem?"

Hát nem a mai politikai elitben, az nyilvánvaló. Kezdetnek mondjuk én Sólyommal beértem volna, (bár ez részemről azért inkább elvi elképzelés, mint, hogy a gyakorlatban be akarjam vezetni). Aztán, ha a Sólyom-ház netán kihal, választunk újat a Duna jegén :-)

"Sőt: már a bázisdemokráciai is a levegőben van :("

Bázisdemokrácia a világon sehol sincs, mivel azt azért tudják, hogy a legfontosabb kérdéseket nem lehet demokratikusan eldönteni, mivel a nép ehhez nem elég felkészült ideológiailag, meg tudományosan sem. Legjobban talán Svájc közelíti meg, de hát ők is csak magukat okolhatják, hogy ott tartanak ahol.

Lilla50 2013.01.08. 22:59:59

@lajos0:

és most hol tartanak az eü működtetését illetően?

Szóval : van forrás
felhasználni csak egyféleképpen lehet

amig a kiosztásra kerül sor , addig lehet vitatkozni---logikai alapokat keresni az elosztásra

de aztán a döntés után a kiosztás után ---már minden felesleges.

Itt pedig azután még komoly bűnbakmegjelölést végeznek
hogy kik?
a hangadók. de igazi preferenciájuk nincs--de a vesztesek közigényét kielégítik.

Egyszer már lehetne némi közkiegyezés is

ennek érdekében egy liberális demokratikus királyságot alkotmányos monarchiájával együtt látatlanban elfogadnék.

a bázisdemokrácia anarchiája pedig bizony bennünk van---mert nem fogadjuk el azt, hogy aki döntési helyzetben van--az ott és akkor úgy és többnyire csak úgy dönthet.
Utólag aztán --információk részleges ismeretében aztán mondunk mindenféléket--visszacsinálni nem tudjuk. Most Matolcsit sem! :( )