A második Orbán-kormány utolsó teljes éve következik. Meg kell kezdeni a felkészülést a visszaszámlálásra. Ráadásul a visszaszámlálást olyan körülmények között kell az országnak megtennie, hogy már a mai szabályok szerint sem lesz szabad és demokratikus a választás.

A feladat mérete emberes, ha úgy tetszik, embertelen. Ezt az országot meg kell szabadítani a zsarnoktól. Attól az embertől, akiről tudható: soha semmi mást nem akart, mint hatalmat és vagyont. Magyarország soha nem érdekelte. Ha érdekelte volna, ma nem így állna a nemzet. Ennek az embernek a vagyona ma minimum sok százszorosa annak, mint amennyit az elmúlt 22 évben a magyar adófizetők pénzéből kapott mint pártelnök, miniszterelnök, képviselő, bizottsági elnök és frakcióvezető. Honnan ez a pénz? Az ember, aki soha semmi mást nem csinált, mint politikus volt, és állítólag sosem üzletelt,mitől lett ilyen gazdag? Ez tényleg senkit nem érdekel?

Magyarország ma fogoly. Orbán Viktor foglya, aki elárulta az alkotmányt, amelyre hat választáson felesküdött. Kiépítette egyszemélyi hatalmát, amelyben mindenről ő dönt, az utolsó helyi kinevezésről is. Politikája a Jobbiké, annak választási programját valósítja meg. Márpedig az antidemokratikus, kirekesztő és antiszemita program. Mi lettünk újra a Wass és Aczél országa. Nyilas írók az alaptantervben, és "három T" Fekete Györggyel a kultúrában.

Akarunk-e ilyen országban élni? Muszáj ezt a kérdést feltenni, és még mielőtt a fideszes bérkommentelők megjelennek, hogy elhúzhatok, és mindenki más is, akinek ez nem tetszik, előre jelzem: magyar vagyok. Vagyok annyira magyar, mint ők. Csak éppen nem olyan országban akarok élni, ahol kilométeres sor kígyózik egy tál ételért, ahol a katolikus egyház egyre gazdagabb, miközben egyre több a szegény. Meddig szolgálhatja a Fideszből élő sajtó azt az embert, aki szétverte az országot és tönkre tette, bóvli alá silányította a magyar gazdaságot? Meddig szolgálható az az ember, akinek országlása idején a cimborákból lex-ek és földesurak lesznek, és akinek uralma idején mi lettünk a hárommillió közmunkás országa?

Tényleg jó ez így nekik? Tényleg tetszik, hogyan fojtogatják az ellenzéki rádiót? Tényleg tetszik nekik a hírhamisító "közszolgálati"? Meddig tartoznak hűséggel a vezérüknek, aki mindent szétvert maga körül? Lesz-e köztük majd bárki, aki egyszer bocsánatot kér, mint azok közül néhányan, akik Rákosit szolgálták a Szabad Népben?

Felismeri-e az ellenzék, hogy nincs hova hátrálni? Aki itt a másikat méregeti összefogás helyett, az Orbánt segíti. Ki merik-e mondani, hogy Orbánnal és a Fidesszel nincs alku? Hogy nincs többé mutyi Simicskával, hogy nincs többé magánzsebbe vándorló közpénz, hogy hiába védi Orbán az ügynököket, hogy akkor sem egyezünk ki Lázárral, Navracsiccsal, Pokornival, ha egyszer mégis csak ledöfik Orbánt... Ugyanis valamennyien minden gyalázatot megszavaztak. Mindent, amivel a maguk javára csalták a 2010-ig fennálló demokratikus rendszert, és mindent, amely megnyomorította milliók életét jövőjükben, anyagilag, erkölcsileg, emberileg és magyarságukban.

Van-e erő az ellenzékben ennek kimondására? Ez a kérdés. Tudnak-e együtt a rendszert blokkoló ellenzékké válni? Képesek-e arra, hogy élére álljanak egy folyamatnak akkor is, ha tudják: Orbán ezt a hatalmat önként, választáson sosem fogja átadni?

Ebben ugyanis biztosak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr104987356

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalmonella 2012.12.30. 17:45:41

@lajos0: Azért Oszkó Péter elég jó pénzügyminiszter volt. Meg a gaz multi Deloitte könyvvizsgáló céget is elég jól elvezette, annak ellenére, hogy szerinted nincs közgazdasági diplomája. Az adószakértőit azért elfogadod?

menőmano 2012.12.30. 17:47:21

Hát! ez jó. De inkább röhejes.
:))

Na megyek a dolgomra.

osztjónapot! kész. ennyyyi!

:))))

Joe Black05 (törölt) 2012.12.30. 17:49:06

@mákos lecsó: Más nemzetek ócsárolása nem az én tisztem. Meghagyom eme nemes feladatot a butáknak.

lajos0 2012.12.30. 17:58:07

@Joe Black05: Részemről én nem voltam hűséges, lévén pár évtizeddel később születtem. Így Kertész náci agymenését sem vettem különösebben magamra, legyen az a náci Bartus meg az ő ügye.

Viszont kik is harcoltak Hitler ellen: az az USA, ahol ezzel egy időben széleskörű társadalmi kampány folyt a fogyatékosok kasztrálásáért, és ahol ekkoriban még a négereket állatnak tekintette a WASP többség. Az indiánokat eddigre sikerült kiirtani, úgyhogy velük már nem volt gond. A pentagonban a mai napig meg lehet mondani, hol voltak a négereknek WC-k és a fehéreknek.

Aztán ott volt a feketeöves antiszemita Churchill Angliája.

Esetleg a saját népét ipari módszerekkel irtó Sztálin.

Bármennyire is szokatlan de nem volt ez egy egyértelmű manicheus háború, ahol a jó szövetségesek harcoltak volna a gonosz erőkkel.

kela-bá 2012.12.30. 18:03:36

@Joe Black05: B.U.É.K. !
Kösz.,hogy reagált a bejegyzésemre. Szerintem kár "marni" egymást. Az ilyen, meg olyan oldal marhaság, mondta minap egy gazdag magyar vállalkozó. A "elitnek" össze kellene fogni az ország érdekében. A mi kis hazánk egy csepp a tengerben, mondom én. (Amerika is gondban van.)

Segíteni kellene egymásnak, örülni a másik sikerének, úgy ahogy örültünk az idén a sportolóink kitűnő eredményeinek . Csak-hát a pénz... No ebből a lakosság többségének nem jut elég. Miért is ?

Azt írják, hogy a nyolcvanas évek elejétől napjainkig 242 milliárd dollár "ment" az adóparadicsomokba. (hetek.hu 2012.07.27-i archív.) Aztán a rendszerváltáskori 20 milliárd dollár államadósság most 140-t kóstál. Kit érdekel ez ?
No, de készüljünk az óév búcsúztatóra :B.U.É.K. !

A szomszédom mondta : "addig nincs túl nagy baj amíg a szemetes konténerek túlcsordulnak két szállítás között."
Azért jó lenne,ha nem lenne szemét-ség !
Reménykedjünk:
www.tudatraebresztes.blog.hu

Utóirat: Magyar pezsgők a legjobbak, még az is amelyiken orosz felirat van , mert az is itthon " termett"! Egészségünkre !

hegyilány 2012.12.30. 18:07:00

A második Orbán-kormány utolsó teljes éve következik."

Na.Ja. Az elszegényedési folyamatnak nincs nem lesz vége jövőre sem.
Tovább nyilik az a bizonyos társadalmi olló.
A nemzeti trafiktörvénnyel, további kiskereskedők, kényszervállalkozók fognak csődbe menni. Mert nekik a kiesett jövedelem is nagyon sokat számit.
Hogy csak ennyit írjak.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.12.30. 18:09:49

Látmo Gréczyzsolt, most jól kiadtad magadból, nem is szabad benntartani, mert akkor begyulladhat.
Kijött minden, jó ki simicskázás, szélsőjobbozás, a fidesz összemosása a jobbikkal. És adtál a klerikális reakciónak is:

"Csak éppen nem olyan országban akarok élni, ahol kilométeres sor kígyózik egy tál ételért, ahol a katolikus egyház egyre gazdagabb, miközben egyre több a szegény. "
Ó az a fenenagy gyurcsányis-medgyesis-bajnais-szocis szociális érzékenység! A katolikusok szopatása helyett inkább cselekedjél: add oda egyhavi bevételedet a szegényeknek.Kurátora vagyok egy gyermekvédelmi alapítványnak. Megadjam a számlaszámát?

dadddd 2012.12.30. 18:10:42

Zsolti - a vén szekus - tudja, mi volt az igazság Wass Alberttel kapcsolatban, mert feltétlenül megbízik a Ceaușescu-rendszer kommunikációjában.

centenárium 2012.12.30. 18:16:06

Nem hagyjuk,hogy egy ballib zsidó-posztkomcsi
uralom telepedjen az országra.
Minden eszközzel kiállunk a jelenlegi kormányért.

lajos0 2012.12.30. 18:18:18

@Szalmonella: "Azért Oszkó Péter elég jó pénzügyminiszter volt."

Azok a nemzetközi összehasonlítások, amelyeket ezt megítélendő citálni szoktak ( Matolcsy csak a 19.), oszkónak sem adtal jobb helyezést, sőt a gazdasásgi teljesítményét még Matolcsy is meghaladta. Persze lehet, hogy ezeket hülyék írják valójában, de a Lajtán túl.

"Meg a gaz multi Deloitte könyvvizsgáló céget is elég jól elvezette, annak ellenére, hogy szerinted nincs közgazdasági diplomája."

Melyiket is, jah amelyik a postabank mérlegeit hamisította :-) És amelyik elleni perben az állam véletlenül elfelejtette beterjeszteni a bizonyítékait véletlenül ? Gratulálok hozzá neki.

"Az adószakértőit azért elfogadod?"

Azt mindenképpen, nem kevés kreativitást mutatott fel eme területen. A másik nagy gazdasági szakembert, Kóka doktort idézném ennek kapcsán: "Ismerünk minden apró trükköt".

hegyilány 2012.12.30. 18:19:19

Nyugi, nyugi! Majd az idő eldönti.

hegyilány 2012.12.30. 18:24:23

privatbankar.hu/makro/matolcsy-gyorgy-az-egyszemelyes-torvenygyar-253816

Csak az a nagy probléma, hogy a fránya gazdaság mégsem akar működni.

Ó Év vagy Új Év . tök mindegy.

csikarcsi 2012.12.30. 18:28:07

@Dirty Harry: Hát ezen röhögnöm kell! Átadta? Nem választotta meg az ország, s ezen úgy megsértődött, hogy 8 évig jóformán nem is lehetett látni a parlamentben.Miről beszélsz?

Mariann19 2012.12.30. 18:32:57

@lajos0: " ha legalább vagyonleltára lenne az államnak."
Az egészen biztos, hogy a rendszerváltás előtti utolsó évben a Záró Mérlegek összesítése után nagyon pontos vagyonkimutatás létezett. Miután igen csekély számú - az állam kezében lévő - vagyonról van szó jelenleg, nem jelentene nagy munkát annak meghatározása, hogy mekkorára zsugorodott az állami vagyon, természetesen folyó áron és a megfelelő korrekciókkal helyesbítve.
Róna Péter hipotézise a beáramló külföldi tőkéről utópia, legalábbis középtávon.
Az egyik ok, a külgazdasági okok miatti kivárás, különösen az eu-t illetően. Elemzők szerint az eu-s válság csillapodása nagyban függ az olasz bel-és gazdaság alakulásától, emiatt a befektetők kivárnak a helyzet tisztulásáig.
A hazánkba netán befektetni kívánókat két dolog riszthatja el. Rendhagyóak a kormányzati döntések, emiatt a kiszámíthatóság, ebből következően a befektetés megtérülése is bizonytalan.
A másik a szakképzett munkaerő hiánya lehet a külföldi munkavállalás miatt. Kezdetben hazánk vonzó terület volt ilyen tekintetben a környező országokhoz viszonyítva, ma már megváltozott ez az előnyünk.
Az a befektető, aki mégis rászánná magát erre a lépésre, külföldi piacokkal kell, hogy rendelkezzen, miután a belföldi fogyasztás szintje nem reményteljes.
Kedves LajosO! Őszintén kívánok nagyon boldog újévet Neked!

ob.szerver 2012.12.30. 18:35:00

@Joe Black05:

"Ami történt a választások alkalmával az egy racionális döntés volt a polgárság szempontjából."

A választások óta semmi váratlan nem történt, amit ne lehetett volna előre tudni. Akinek volt egy kis esze, azt nem lepte meg ami azóta történt: dilettáns kormányzás, a demokrácia kiüresítése, állami szintre emelt korrupció, gazdasági ámokfutás. Vagyis mindaz, amiből az első orbánrendszer alatt már ízelítőt kaptunk, csak 2/3 hiányában kevesebb hatékonysággal. Racionálisan erre a rezsimre legfeljebb annak párszázezer kedvezményezettje szavazott, mindenki más csak amnéziából tudatlanságból, hiszékenységből és ostobaságból.

Lilla50 2012.12.30. 18:38:09

azóta sem a parlament hozza a törvényeket-- csak formálisan!

Anti Anyag (törölt) 2012.12.30. 18:39:35

@Vitéz László: Persze haver, dehogy is te lennél a birka, akinek jó, ha elverik az ellenzéket, megfelel a mérhetetlen korrupció, legfeljebb az IMF kölcsönért béget egy sort.

Rozsomák2012 2012.12.30. 18:47:22

@profilo: 12.56.34 meg az Antal és mindazk akik szétverték a gép és vegyipart,termelőszövetkezeteket, élelmiszeripart és az egyik legnagyobb gondjuk az utcák átnevezése volt!!

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.12.30. 19:02:20

"Muszáj ezt a kérdést feltenni, és még mielőtt a fideszes bérkommentelők megjelennek, hogy elhúzhatok, és mindenki más is, akinek ez nem tetszik, előre jelzem: magyar vagyok."
Zsóti, B+! Bérkommentelők??? Tényleg? Muszáj matt részegen írni? :P

Rozsomák2012 2012.12.30. 19:09:37

@lajos0: miért is kerültek volna a hitelezői lista elejére a felszámolást kérők??Ez egy nagy hülyeség! Ha ilyesmit leír valaki ismernie kellene a felszámolásról szóló törvényt t.i. hogyan is sorolják be a hitelezőket! Na így keletkeznek a hülye legendák,szóbeszédek, amin azután jót lehet elménckedni és mindenféle rossz következtetést levonni.

kzoltana 2012.12.30. 19:15:11

Egyébként meg félnek Kósa Lajosék. Nem lesz Város Bálja Debrecenben.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3596_szegyellik_a_rongyrazast

lajos0 2012.12.30. 19:41:09

@Mariann19: "Róna Péter hipotézise a beáramló külföldi tőkéről utópia, legalábbis középtávon. "

Ez nem Róna víziója, hanem ő ezt tudta kiolvasni a haza és haladás szakanyagaiból. Ő szintén egy többszörösen tévesnek bizonyuló hipotézisnek tartja.

"A másik a szakképzett munkaerő hiánya lehet a külföldi munkavállalás miatt. Kezdetben hazánk vonzó terület volt ilyen tekintetben a környező országokhoz viszonyítva, ma már megváltozott ez az előnyünk."

Sok oka van még. De nálunk minimális hozzáadott érték jellemezte az exportot mindig is. Tehát tulajdonképpen folyik itt termelés, de mi csak a telket adjuk hozzá. Erről is sokat írt Róna, mint az egyik fő bajunkról.

Boldog új évet neked is.

Egy igaz ember 2012.12.30. 19:54:25

Zsoltikám, kezdjük az alapoktól: megvan az idolod szakdolgozata?

Egy igaz ember 2012.12.30. 19:58:22

Amúgy meg gratulálok: a cikk hangvétele vetekszik Fehér Klára negyvenes évek végén írt Szabad Nép cikkeivel :-)

lajos0 2012.12.30. 20:04:50

@ob.szerver: "dilettáns kormányzás, a demokrácia kiüresítése, állami szintre emelt korrupció, gazdasági ámokfutás. Vagyis mindaz, amiből az első orbánrendszer alatt már ízelítőt kaptunk"

És amiből az utána következő években is nagy kanállal jól lakhattunk. Ezen a demokrácián meg sok kiüresíteni való nem volt, hiszen mindig is kongott az ürességtől.

tiborc2008 2012.12.30. 20:22:19

Amíg a szervezett bűnözés működteti az államot saját hasznára - és ennek megváltozására minimális remény sincs - addig teljesen mindegy, hogy melyik nyomorult párt vagy személy vezeti ezt a szerencsétlen kifosztott országot.

Az igazi sztrovacsek 2012.12.30. 20:30:48

@kzoltana:
Háááááát...
Hogy is mondjam....
Érdekes.
Ilyen apró jelek számomra többet jelentenek a Századvég "közvélemény" kutatási eredményeinél.
Egyébként a "rongyrázással" semmi baj nem volna, ha lenne némi kultúrája.
Első - na jó, második - kézből úgy hallottam, az USA-ban pl. a milliárdosok kiutálják a klubból azt, aki nem jótékonykodik. Ott elvárás, íratlan szabály, ki nem mondott "törvény", hogy a milliárdosnak támogatni kell valamelyik árvaházat, alapítványt, segély szervezetet, stb.
Majd ha itt is így lesz, talán Kósáék is nyugodt lélekkel tartják meg a báljukat.
Vajon megérjük még, hogy így lesz?

lajos0 2012.12.30. 20:33:18

@Rozsomák2012: "meg az Antal és mindazk akik szétverték a gép és vegyipart,termelőszövetkezeteket, élelmiszeripart és az egyik legnagyobb gondjuk az utcák átnevezése volt!!"

Hát a spontán privatizációs nagy lopás 87-ben kezdődött. A nyereséges ágazatok szétverése is a privatizációs haditerv része volt, hisz így lehetett ingyen megszerezni a legnagyobb vagyonelelmeket. Ráadásul a "mindazok" körében nem elenyésző a baloldali potentátok száma sem, megkockáztatnám vitték a prímet ( meg a vagyont).

lajos0 2012.12.30. 20:39:28

@Rozsomák2012: "Ha ilyesmit leír valaki ismernie kellene a felszámolásról szóló törvényt t.i. hogyan is sorolják be a hitelezőket!"

Idéztem, és a jelzálogjog például csakugyan előzte volna őket.

Viszont illik ismerni a felszámolás, a csődeljárás meg a végelszámolás közti különbséget is. Csakugyan mindegy lett volna, hogy a hitelezők kérelmére indul egy eljárás, vagy a cég kéri maga ellen ? Ebben is lehet hinni, jogi végzettség nélkül talán nem is oly nehéz.

lajos0 2012.12.30. 20:43:13

@Az igazi sztrovacsek: "Egyébként a "rongyrázással" semmi baj nem volna, ha lenne némi kultúrája."

Szerintem akkor is lenne vele baj, de ennek tényleg nehéz a mi tájékunkon kulturális alapot találni.

"Első - na jó, második - kézből úgy hallottam, az USA-ban pl. a milliárdosok kiutálják a klubból azt, aki nem jótékonykodik. "

Ez kicsit összeesküvés-elmélet szagú, de nálunk is így volt kicsiben. Ezért ültették le Stadlert, Klapkát meg ezért nem .-)

Void Bunkoid 2012.12.30. 20:49:10

@HUNaDiCanioBazsi: a rendőrség rázavarása a tüntetőkre alapvetően egy olyan dolog, hogy ja, tényleg voltak kegyetlenkedő rendőrök, meg voltak olyan emberek, akik nem is tüntettek, csak éppen arra jártak, oszt' mégis kaptak egy tockost a gumibottal, de igazából ezek az emberek minek járkáltak arra? Unatkozó katasztrófaturisták?

Igazából a legtöbb "ártatlanul megvert járókelő" mind felnőtt, épeszű ember volt, aki mind nagyon jól tudhatta volna, hogy ha odamegyek egy zavargás kellős közepébe, ráadásul az első sorba, akkor a legnagyobb valószínűséggel megvernek a rendőrök. Miért nem kerülték el a helyszín nagy ívben, ha semmi közük nem volt a dologhoz?

Azonkívül szerintem azok a körúton/tévészékház környékén lakó vagy üzletet üzemeltető magyar állampolgárok, akik semmiféle pártkötődéssel nem rendelkeztek az MSZP irányába, sőt még lehet ellenezték is a dolgot, ennek ellenére valakik mégiscsak felborították és felgyújtották az autójukat/szanaszét b*szták-kifosztották a boltjuk kirakatát - szerintem ők igencsak üdvözölték a rendőri brutalitást :P

Az igazi sztrovacsek 2012.12.30. 20:51:59

"Felismeri-e az ellenzék, hogy nincs hova hátrálni?"

Félek, hogy nem. Egyeztetnek, tárgyalnak, "töketlenkednek".
Táptalajt biztosítanak a kommunikációs vereséghez. A FIDESZ minden részeredményről el fogja mondani, hogy miért NEM jó. És ők karakter gyilkolásban nagyon jók. Az összefogásnak elég lenne kimerülnie abban, hogy együtt és egyhangúan, a nap minden órájában, minden lehetséges és lehetetlen helyen kritizálni kellene a FIDESZ-t.
A többi ráér azután is, ha megnyerték a választást. 2010 fényesen bebizonyította, hogy a magyar társadalom nincs megérve a programok mentén való politizálásra.
Ha a FIDESZ csak a töredékét nyilvánosságra hozza a választások előtt annak amit eddig csinált, be sem kerül a parlamentbe. A saját fegyverükkel kellene megverni őket, mert az egyeztetések alkalmával felmerült legkisebb nézeteltérés úgy fog megjelenni a médiában, hogy veszekednek.
Ez az ország a populizmusra vevő, oszt jó napot.
Remélem tévedek.

menőmano 2012.12.30. 21:13:22

"Legyetek békések, de elszántak! Mondjátok el mindenkinek, hogy újra van remény. Mondjátok el, hogy vissza akarjuk kapni a hazánkat: a törekvő és gyarapodó országot.
Amely szerethető, és ahol bízhatunk egymásban. A hazát, ahol a józan ész az úr, és a valódi problémákra érthető válaszok vannak.
Ahol a teljesítmény jutalma, a megérdemelt biztonság.
Ahol nem az acsarkodásból épül politika, hanem a kölcsönös tiszteletből. "

**********

Üzenjük meg tehát együtt: Bennünk többé nem kelthet félelmet senki! És üzenjük meg azt is: Magyarországon nem kell többé félnie senkinek! Mert, így együtt már hangosabbak vagyunk a gyűlölet minden szavánál és együtt erősebbek vagyunk már a gyűlölet minden tetténél.

Magyarok vagyunk, megvédjük egymást és nem félünk!"

Tiszta szavak, egyszerű gondolatok, mindenki számára érhető mondatok.

Gondolom, ismerős? honnan/kitől jött az üzenet?

Nem félünk". osztjónapot!

:)

lajos0 2012.12.30. 21:18:15

@Az igazi sztrovacsek: "Ez az ország a populizmusra vevő, oszt jó napot.
Remélem tévedek."

Sajnos nem tévedsz. Itt mindig ezzel lehetett igazán választást nyerni. Az ellentétére, az elitizmusra egy demokráciában nehéz példákat találni, bár azért más egy norvég, vagy egy svájci populista, mint egy hazai.

De mondjuk Kínában is az elitizmus honos inkább, vitatható alapokon persze.

A Fidesz megérdemelné a leváltást, csak a magát "demokratikus"-nak nevező ellenzék nem minőségi csere. ( Persze itt is lehet variálni, mert van olyan demokratikus erő, aki az őt demokratikusnak tartó másik erőt viszont nem tartja demokratikusnak). Ferencék például azért alapították a DK-t, mert az MSZP nem volt elég demokratikus. A millás Juhász meg például Szanyinak és Vadainak mondta, hogy rájuk nem lenne érdemes lecserélni a Fideszt. Az egyelőre még aktuális LMP-s álláspont szerint ezek a "demokraták" az elmúlt 20 évért mind nagyban felelősek.

Viszont azt még egyiktől sem hallottam, hogy a zsarnok diktátor leváltása érdekében, én akár hátralépnék egyet a bödöntől, és nem kívánnám kompromittálni lejáratódott ( ha úgy jobban tetszik neki megkaraktergyilkolt) személyemmel a többieket.

Ha az első szempont Orbán leváltása, akkor felelőtlenség egy olyan koalíciót összehozni, amelyik összetételében garantálja hamarosan elkövetkező újabb 2/3-os visszatérését, lásd Szlovákia és Radicova példáját.

lajos0 2012.12.30. 21:22:25

@menőmano: "Gondolom, ismerős? honnan/kitől jött az üzenet?"

Tippelek, Németh Sándor ?

ephart 2012.12.30. 21:25:11

@Void Bunkoid:

ostobánszki. 2006 okt 23 Ünnep volt a magyaroknak.micsoda pofátlanok hogy kimentek az utcákra.na elmész te az a...

2012.12.30. 21:27:18

@menőmano:

Ez csak duma. A milla 100 ezres nagyságrendű tüntetése bágyadt szellő ahhoz képest amit pár ezer diák csinált. Ennek is megvan a miértje. Leginkább az hogy a milla is valami ellen tüntet, megoszt, konfrontációt keres és uszít. A résztvevők pedig passzívak, már-már a végletekig passzívak.

Ezzel szemben a hallgatók, diákok valamiért tüntetnek, minden egyes résztvevő aktív és tudja mit csinál, a beszédek nem ilyen kiüresedett közhelyekből állnak mint amit bemásoltál.

lajos0 2012.12.30. 21:27:35

@Void Bunkoid: "ennek ellenére valakik mégiscsak felborították és felgyújtották az autójukat/szanaszét b*szták-kifosztották a boltjuk kirakatát - szerintem ők igencsak üdvözölték a rendőri brutalitást :P"

Morvai Krisztina például nekem nem úgy tűnt, pedig a családi autó a székház előtt maradt, ha jól tudom :-). Persze sokan vagyunk, és sokfélék.

2012.12.30. 21:27:58

@lajos0:

"Tippelek, Németh Sándor ? "

:DDD

LHedvig 2012.12.30. 21:30:06

@dr kotász: Igen, tulajdonképpen hála istennek. Azonban az írott szó kevés, tettekkel is alá kell támasztani. Írhatunk bármit, ha nem moccanunk mellé...

lajos0 2012.12.30. 21:36:12

@menőmano: "Mondjátok el, hogy vissza akarjuk kapni a hazánkat: a törekvő és gyarapodó országot."

Ez mégsem lehetett Sándorunk, mert ezt az országot csak széthordták a rendszerváltás óta, inkább valami svájci illetőségre gyanakszom most, aki valahonnan ide tévedt. Langyos ?

menőmano 2012.12.30. 21:49:45

@lajos0:

Én nem kértem, hogy tippelni kell. Ugye? hogy nem?

hazaeshaladas.blog.hu/2012/10

:)

menőmano 2012.12.30. 21:54:34

@dr kotász:

Tényleg? Hát! Ha Önnek nem tetszik, akkor nem kell olvasni.
Én nem kértem, s nem is fogom kérni, de kényszeriteni sem.

2012.12.30. 22:15:15

@menőmano: Külön megköszönöm, ha nem kényszerít kedves Ms Menő :)

lajos0 2012.12.30. 22:15:17

@menőmano: Nem.Igen. Nem :-)

Csak ezek a nyilvános fórumok olyanok, hogy néha tippelni szoktunk rajtuk. Én például néha szoktam, akkor is ha nem kérik. De annyira nem lőttem mellé azért, csak nem találtam el elsőre :-)

antipityinger 2012.12.30. 22:20:21

Kedves grecyzsoltika! Ez a legmagasabb röptü iräs amit valaha olvastam, a nagyszerü hozzäszoläsokrol nem is beszelve! Szegyellem, hogy egy olyan orszägban kell elnem ahol ennyi agymosott balos barom van, szörnyü! Egyebkent ne is remenykedjetek balos testvereim mivel 2014-ben is Orbän fog gyözni!!!!

menőmano 2012.12.30. 22:27:55

@lajos0:

Na! És?! Látja? Legalább tud örülni.

Az Ön személyében egy boldog ember már biztosan van ebben az országban.
ennnyyi.

menőmano 2012.12.30. 22:30:59

@dr kotász:

Ms Menő :) "

Válogassa meg a szavait. Ha kérhetem.

menőmano 2012.12.30. 22:35:26

Nincs ebben semmi különös, s nincs ezzel semmi probléma) Nem kedvelnek itt" és más blogon sem.
De engem már nem érdekel, mert a magyar társadalom többsége illyyen, kirekesztő, utálkozó.
:(

menőmano 2012.12.30. 22:52:43

"Hópihécske száll az égen,
Kis csengettyű szolal szépen.
Az angyalok ma táncra kelnek,
Gyertyafényben énekelnek,
Mosolyogva mondják nektek:
BÉKÉS BOLDOG ÚJ ÉVET! "

:)

kela-bá 2012.12.30. 22:56:40

Későre jár, holnap kemény napunk lesz, lazítsunk: www.logoszvilag.hu B.U.É.K. !

Szúrófény 2012.12.31. 04:03:20

@Mariann19:
Abszurd mese:
Hol volt, hol nem volt az állami vagyon. A moszkvai világbirodalmon túl, az átláthatatlan privatizációs üveghegyen innen, a nagy varázslók korában eltűntek a gyárak, üzemek, kastélyok, földek, erdők az állami tulajdonból.
Az elvarázsolt ország, nevesincs királysága (nem király a neve, de a királynál is nagyobb a hatalma) kedvenc, sőt kegyenc miniszterére bízta az állami birtok (f)osztogatását. Kopasztották is az államot, mint Márta asszony a vasárnapi húslevesbe való tyúkot, forró víz nélkül.
Rózsa Sándor és a világ valamennyi, valaha volt útonállója szájtátva bámul ránk, hogy ez lehetséges? Elvenni a vagyont azzal, hogy az Államé, mindnyájunké, kicsit pihentetni, aztán magamévá tenni aprópénzért, mint az olcsó utcalányt. Mindezt a jog, és az állam palástja alatt.
Az útonállás magánvállalkozásban soha nem lenne ennyire „hatékony”. És mindezt a magánvállalkozás elsődlegessége jelszavával! A lényeg: mindent jól összezavarni, akkor lehet igazán sikeresen a zavarosban halászni!
Az ostoba becsületesnek meg: „száraz tónak nedves partján, döglött béka kuruttyol!”

Megjelent a Magyar Fórumban „Nem mese ez gyermek címmel” 1995

Az igazi sztrovacsek 2012.12.31. 07:42:46

@antipityinger:
"Szegyellem, hogy egy olyan orszägban kell elnem ahol ennyi agymosott balos barom van, szörnyü!"

Aztán melyik ez az orszÁg?
Nem azért kérdezem mert érdekel, hanem azért, mert az előzőekben valaki fölhívta itt a figyelmemet arra, hogy miről lehet megismerni azokat a hozzászólókat, aki nem Magyarországról írnak. Arról, hogy nem magyar ékezetes betűket használnak. Egyszerűen azét nem, mert nincs ilyen betű az adott ország nyelvén, és ebből kifolyólag természetesen a billentyűzetet is a saját nyelvük szerint gyártják.
A dolog rendkívül kézenfekvő, és olyan nyilvánvaló, hogy eddig elsiklottam felette. De hát mindig tanul az ember valamit.
Mivel a magyar nyelvben pl. nincs olyan "a" betű amin két pont van, adódik a kérdés, honnan írsz?

Az igazi sztrovacsek 2012.12.31. 07:46:11

@lajos0:
"Viszont azt még egyiktől sem hallottam, hogy a zsarnok diktátor leváltása érdekében, én akár hátralépnék egyet a bödöntől,"

Azt kívánom, addig éljünk boldogan, amíg ilyet nem hallunk.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.12.31. 08:00:38

@Az igazi sztrovacsek:

"Nem azért kérdezem mert érdekel, hanem azért, mert az előzőekben valaki fölhívta itt a figyelmemet arra, hogy miről lehet megismerni azokat a hozzászólókat, aki nem Magyarországról írnak."

Nem feltétlenül. Okostelefonról is lehet kommentelni és ugyan én még nem próbáltam, de aszondják, hogy az ékezetes betűk használata meglehetősen szívás.

Az igazi sztrovacsek 2012.12.31. 08:15:27

@közlekedési bűnöző:

Okos telefonom nincs, és valószínűleg nem is lesz, de legalább megint tanultam valamit.
Kösz az információt.

lajos0 2012.12.31. 09:30:59

@Az igazi sztrovacsek: "Azt kívánom, addig éljünk boldogan, amíg ilyet nem hallunk."

Hät ebben van valami :-)

paragrafus 2012.12.31. 10:10:31

Ha átállítjátok a kalviatúra nyelvezetét, akkor tudtok más nyelv betűrendszerének betűivel is írni.
A két ponttal ellátott "a" betű a német nyelvben használatos.

paragrafus 2012.12.31. 10:12:47

Egyébként meg kívánok mindenkinek nagyon boldog FIDESZMENTES újévet.

2012.12.31. 10:25:38

@Mariann19: "A HH-ban megjelent cikkek, esszék kristálytiszta logikával, szinte matematikai pontossággal íródnak.
Túlzásoktól mentesen vázolják a jelenlegi helyzetet a realitások talaján. Ami nem jellemző a nálunk megjelenő, kritikai hangvételű elemzésekre, az a Bajnai hangvételnél meggyőző értékkel bír. "

Csak szemléltetésként egy apró példa. Az állami vagyon része volt anno a SZOT üdülőkbők átalakított szállodalánc a Hunguest Rt. Viszonylag rövid idő alatt, a szándékosan meghagyott kiskapukat kihasználva, manipulációk útján az egész Hunguest lánc az Eravis Rt és ezen keresztül az Arago Rt tulajdona lett. Az Arago pedig Leisztinger Tamás irányítása alatt áll. Mindez az mszp-szdsz szövetség bábáskodása segítségével ment végbe. Volt munkakapcsolatom az egyik Hunguest szállodával. Az alkalmazottak minimálbért kaptak, nekik kellett a pluszt kigazdálkodni. Ez a plusz abból állt hogy a készpénzzel fizető vendégek nem kaptak számlát és ezek a kifizetések saját zsebbe vándoroltak. Ez majdnem minden szállodában bevett gyakorlat különben... A forgalmi kimutatások így szinte csak a hitelkártyával fizetett vendégéjszakákat tartalmazták, és így küldték el a KSH-nak is. Tehát ez az apró példa is mutatja hogy a privatizációs csalások, és ezzel összefüggően és nem összefüggően is a fekete, szürke gazdaság miatt teljesen átláthatatlan nem csak a rendszer, de még a részterületek is.

paragrafus 2012.12.31. 10:42:28

@dr kotász:

Ezt te tényszerűen nem tudod állítani.
Ez csak teória, következtetés, vélemény.
(A spekuláció fogalmát szándékosan nem akartam használni, pedig nem kizárt, hogy helytálló lenne)

De még ha ilyen tényleg elő is fordult, ez nem általánosítható.
Mert a te megfogalmazásod azt sugallja, mintha ez általános gyakorlat lett volna.
Én viszont ezt kizártnak tartom.

paragrafus 2012.12.31. 10:56:25

@dr kotász:
...."Tehát ez az apró példa is mutatja hogy a privatizációs csalások, és ezzel összefüggően és nem összefüggően is a fekete, szürke gazdaság miatt teljesen átláthatatlan nem csak a rendszer, de még a részterületek is".....

Ami pedig a hozzászólásod ezen, idézet utolsó gondolatát illeti, ez a jelenlegi fidesz-diktatúra alatt sokkal inkább aktuális és helytálló, mint eddig bármikor és bármelyik korábbi kormány alatt is valaha.

A politikai korrupciót egyre nagyobb volumenben folytató fidesz hatalomra jutása óta folyamatosan módosítja a közbeszerzési szabályokat. Íme az egyes fokozatok:

- Az egyik törvénymódosítás következtében egyre kevesebb állami, illetve önkormányzati megrendelés esetében kell lefolytatni a közbeszerzési eljárást. Egyre több az egyedi elbírálású projektek, illetve a zárt körű, meghívásos tenderek száma, amelyeken még csak az sem kötelező, hogy több cég vegyen részt a megrendelésekért zajló versenyben. Emiatt az elmúlt két évben száz milliárdok tűntek el átláthatatlan módon a közös kasszából.

- A kormányrúd átvételét követően, a jogi szolgáltatások egy részét "vette ki" Orbán a közbeszerzési törvény hatálya alól, ami ahhoz vezetett, hogy a közintézmények, illetve az önkormányzatok tömegesen rendelnek meg ilyen szolgáltatásokat átláthatatlan és ellenőrizhetetlen módon. Ez pedig ellentétes az Európai Unióban elfogadott jogi normákkal.

- Orbán következő döntése szerint ma már azok a cégek is indulhatnak a pályázatokon, amelyek azok előkészítésében is részt vettek. Ezeknek a vállalkozásoknak pedig egyértelmű a versenyelőnye a többi jelentkezővel szemben.

- Ezt követően az újabb elképesztő intézkedése pedig az Orbánnak, hogy olyan módosítást hajtott végre a közbeszerzési törvényen, amely lehetővé teszi, hogy ne a legjobb ajánlatot benyújtó társaság nyerje el a megbízatásokat. Így hiába ad be valamelyik vállalkozó jobb ajánlatot a versenytársainál, nem biztos, hogy ő kapja a megrendelést. Ez pedig a korrupció melegágya, miután lehetővé teszi, hogy a kiíró elszámoltatás nélkül költse el a közpénzeket.
Mindezek megvalósulása után a közbeszerzések menetét előíró jogszabály további változtatása történt meg.
- Aminek következtében egyre több lett az úgynevezett meghívásos pályázat, amelyen már versenybe szállni is csak azok a vállalatok tudnak, amelyeket kiválaszt a megbízó. Ez ugyancsak ellenkezik az uniós versenyszabályokkal, miután a közbeszerzés eleve diszkriminatív alapokon indul.

Ezt követően Orbánék tovább lazították a jogi normákat:
- Amíg korábban kötelező volt legalább három társaságot meghívni egy-egy versenytárgyalásra, addig manapság - a legújabb módosítások következtében - már elegendő egy jelentkezőt kiválasztani. Az ilyen esetekben pedig, amikor egyetlen cég kerül az állami, illetve önkormányzati megrendelések közelébe, borítékolni lehet a végeredményt.

- Amikor meghirdették, hogy állampapírt akarnak eladni a lakosságnak, akkor már nyíltan szembementek a legalapvetőbb versenyszabályokat is, miután a közbeszerzési törvény megkerülésével kívánják az állampapírokat eladni.

- Az pedig már tényleg hab a tortán, hogy a legutolsó törvénymódosítás következtében a nemzetbiztonsági vagy különleges biztonsági érdekeket érintő, vagy annak titulált beszerzések egyes adatai tíz évre titkosíthatóak. (De nem is szükséges, hogy azok legyenek. Elég ha ezzel megcímkézik)
Ezeken a beszerzéseken pedig az "elit elitje", egy különleges listán szereplő vállalkozói kör vehet csak részt - szigorúan meghívásos alapon.

Na hát ezek a fideszes politikai korrupció stációi.

Ilyenek eddig még egyetlen egy korábbi kormány alatt sem történtek.
Megjegyzem, nem nehéz elképzelni, hogy mit csinált volna a fidesz, ha egy baloldali kormány tette volna mindezt a fidesz ellenzékisége alat.

2012.12.31. 11:42:15

@paragrafus: Azt a félreértést szeretném elkerülni hogy szándékosan a fidesz és mszp szembeállítása miatt, egyiket jobban, másikat kevésbé sárosan feltüntetve hoztam volna fel az előbbi példát. A SZOT üdülőkkel, a SZOT vagyonnal való manipulálás nem teória sajnos. Persze az egész hatalmi elitnek is van ebben felelőssége. Mindenki tudott róla, sehol nem merült fel vizsgálati szándék. A fidesz jelenlegi garázdálkodása valószínűleg annak tudható be hogy a Gyurcsány klikknek nem volt elég a 2 év amivel gazdálkodhattak a Medgyessy elleni puccs után, ráhúztak +4 évet, így kijátszva a váltógazdálkodáson alapuló fidesz-mszp viszonyt (szövetséget?). Addig megvolt egyfajta egyensúly a pártok között a korrupciós lehetőségekre, most Orbánék kiszorítottak szinte mindenkit.
Persze ez teória, de a lényeg az hogy a sár, piszok ugyanaz, ugyanannak az alomnak a kölykei.

lajos0 2012.12.31. 14:47:44

@paragrafus: "Ilyenek eddig még egyetlen egy korábbi kormány alatt sem történtek.
Megjegyzem, nem nehéz elképzelni, hogy mit csinált volna a fidesz, ha egy baloldali kormány tette volna mindezt a fidesz ellenzékisége alat."

Ez bevett gyakorlat volt 2010-ig is, ezen kellett volna változtatni. Ráadásul itt még annyira hülye volt az állam, hogy off-shore cégek indulhattak közbeszerzéseken, ami nonszensz. Sárközy nem lett piacellenes náci amikor közölte: ez Franciaország, itt a közbeszerzéseket francia cégek nyerik, és akinek nem tetszik elhúzhat.

Amikor a rendszerváltás ürügyén a korábbi elit szétlopta és kiárusította az országot bagóért, akkor általános volt, hogy ugyanaz a cég képviselte a vevőt, az államot, és még tanácsadó is volt. Gondolok itt a pricewater house-ra. És csodálkoztak utána, hogy töredék áron ment el minden, de az is gyakori volt, hogy az állam fizetett, hogy valaki szíveskedjék már elfogadni a vagyonelemeket, mert ő rossz tulajdonos.

Az igazi nagy lenyúlások ekkor történtek, és akkor még nem is beszéltünk az akkor 2000 milliárdra tehető kárt okozó, teljesen felesleges adósságcseréhez. Vagy a 60 tonnás aranykészletünk Surányi Gyurka féle aprópénzért eladásához " az arany már nem korszerű megtakarítási forma" felkiáltással, ami ma a 6-8-szorosát érné.

Nem annyira a tolvajok és a tisztességesek közti politikai rivalizálás volt itt, hanem egy nagy rakás közös buli mellett, volt több olyan ahol a tolvajt mi választottuk.

Jól jellemzi a helyzetet, mikor Dávid Ibolya bejelentette, hogy a Fidesz-MSZP lopási indexe 30/70 %. Aztán amikor Puzsérék a pont FM-en megkérdezték, hogy tessék mondani mekkora volt ez a lopási index az ön igazságügyminisztersége alatt, netán azt tetszik állítani, hogy a Fidesz ellenzékben kezdett el lopni, akkor lecsapta a kagylót, majd perrel fenyegetőzött.

Persze akinek van ebből a magyar politikai elitnek nevezett csürhéből kedvence, az annak a lopásai irányában elnézőbb valahogy.

Mariann19 2012.12.31. 19:21:32

@Szúrófény: 1995-ben jelent meg az általad lehozott cikk. Ebben egy alig leplezett fájdalmas kritika íródott a magyar vagyon eltűnéséről. Az évszám fontos, hiszen az állami vagyon elherdálásáért a szocikat vádolják, holott a privatizáció a rendszerváltás első éveitől intenzíven és rapid módon ment végbe.
Két fő vonulatáról érdemes beszélni. Az egyik a külföldi értékesítés, a másik a hazai privatizáció. Nem kétséges, hogy ez utóbbi nyertesei nagyrészt a még működő állami cégek vezetői voltak, hiszen ők voltak olyan informális helyzetben, hogy ezt megtehették. Azonban a felelősség terhe mindíg a vezető hatalomé. Ezért mindíg meg kell vizsgálni, hogy az adott időszakokban mely kormányok regnáltak. Ugyanis határkörüknél fogva ők voltak döntési pozicióban.

Mariann19 2012.12.31. 19:45:52

@dr kotász: A Hunguest Rt-vel kapcsolatban leírt bevétel eltitkolásnál ártalmasabbnak kell minősíteni a vagyon átjátszását a Leisztinger Tamás irányítása alatt álló ARAGO RT javára. Ugyanis a volumenét tekintve nagyobb az anyagi veszteség, valamint a korrupció ismert figurája a kor jellemzőjeként bizonyítja a vagyonok átjátszását.
Vállalatok, komoly cégek kerültek ismeretlen útvesztőkön át a felelőtlen vagyonkezelés miatt.
Egy példa: Szakmai tárgyalóként vettem részt egy felszámolás alatt lévő könnyűipari vállalat értékesítési folyamatában, melynek jelentős hitele volt. A tárgyalás alatt világossá vált, hogy a cég eladása a hitelező bankoknak volt a célja elsősorban.
Röviden a megoldás: A vevő pénzmozgás nélkül hitelt vesz fel, a hitelből kifizeti a céget, a cég ebből a bevételből rendezi banki hitelét, mindez csak papíron, valóságos befektetés nélkül. A banknak így nincs behajthatatlan követelése, a felszámoló cégnek jár a sikerdíj, mert mintha eladta volna a céget, az adott vállalatnak pedig mindössze új tulajdonosa lett. Mindenki jól járt, kivéve az államot. Nem emeltem ki eléggé, hogy a vevő fillér nélkül jutott a vállalathoz, hiszen mindössze a hitelszerződést kellett aláírnia. Igaz, hogy a hitel őt terhelte, hamarosan csődöt jelentett, vagyona nem volt, a céget végleg felszámolták.
Vajon hány ilyen ügylet történt ebben az országban. Pedig volt vagyonkezelő szervezet.

Szúrófény 2013.01.01. 08:20:43

@kela-bá: A „Jobboldaliság” dicsérete:
Márai Sándor Naplójából:

Ha vége lesz ennek a háborúnak, a feladatok mérhetetlen sora vár ránk: államot kell építeni a cserepekből, amit a rablógyilkos horda, melynek nagy része megszökött már, reánkhagyott…Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a „jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit; a tudatot hogy ő, „mint keresztény magyar ember”, előjogokkal élhet e világban egyszerűen azért, mert ő „ keresztény magyar úri ember” joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem „kereszténymagyar” vagy „úriember”, tartani a markát, s kereszténymagyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potyanyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a „jobboldaliság” igazi értelme. S ez a fajta nem tanul: Aki elmúlt harmincéves és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen; talán megalkuszik, fogcsikorgatva, s mert önző és gyáva: bizonnyal hajlong majd az új rendszer előtt; de szíve mélyén örökké visszasírja a „jobboldali, keresztény, nemzeti” világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársat legyilkolni és aladárkodni a nagyvállalatokban, képzettség és hozzáértés nélkül. S lehetett „előkelő közhivatalnok”-nak lenni és sérthetetlen, páncél-inggel védett katonatisztnek; s mindezért nem adni semmit, csak saját becses létezése tényét. Ez a fajta soha nem változik. De amíg ezeknek szavuk van, vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet.

A politikában az emberek mindig az ámítás és az önámítás együgyű áldozatai voltak és azok is maradnak, amíg meg nem tanulják, hogy bármely erkölcsi, vallási, politikai, szociális frázis, nyilatkozat, ígéret mögött fel kell fedniük egyik vagy másik osztály érdekeit. A réginek a védelmezői mindig rá fogják szedni a reformok és javítgatások híveit, amíg ezek meg nem értik, hogy minden régi intézmény, bármily használhatatlan és rohadt is, egyik vagy másik uralkodó osztály erejére támaszkodik. Lenin: Mi a teendő

lajos0 2013.01.01. 09:49:45

@Mariann19: "Az évszám fontos, hiszen az állami vagyon elherdálásáért a szocikat vádolják, holott a privatizáció a rendszerváltás első éveitől intenzíven és rapid módon ment végbe."

A folyamat előkészítése már a 80-as évek elején elkezdődött, a spontán privatizáció 87 és 90 között zajlott, ekkor az állami vagyon legalább harmadát hordták szét a nomenklatúra tagajai. Érdemes elolvasni Bokrost a kérdésről ( aki később nagy érdemeket szerzett a Budapest Bank elajándékozásánál):

www.m-ember.hu/hirek.php?id=24

Másik érdekes adalék a Bajnaiék által készített jelentés a privatizáció lezárásáról:

"A közvagyon eladása egyértelműen a szocialista kormányokhoz köthető: a jobboldali kormányok közül az Antall-kormány idején indult el a magánosítások előkészítése, de csak 1993-ban értek el jelentősebb eredményeket, míg az Orbán-kormány időszakában - a meghirdetett gazdaságpolitikának megfelelően - gyakorlatilag teljesen leállt az állami vagyon értékesítése, amit a Medgyessy-, majd Gyurcsány-kormányok pörgettek fel.

A legnagyobb értékű privatizációs akció a Mol 2006-os opciós értékesítése volt, akkor egy összegben 237 milliárd forinthoz jutott a vagyonkezelő révén az állam, ezt követi a Matáv 1997-es nyilvános részvénykibocsátása, ami 82 milliárd forintot hozott a konyhára.

Az állami vagyon lebontásának hasznosságát és eredményességét már korábban is sokan vitatták gazdaságpolitikai, stratégiai vagy akár társadalompolitikai szempontok alapján. Ám a kormány által most készített jelentésből kiderült, hogy pénzügyi szempontból sem volt fáklyásmenet a privatizációs folyamat."

index.hu/gazdasag/magyar/prije090122/
"

"Ezért mindíg meg kell vizsgálni, hogy az adott időszakokban mely kormányok regnáltak. Ugyanis határkörüknél fogva ők voltak döntési pozicióban."

Ahogy Csintalan mondta, gazdasági maffia az egy volt, még ha politikai több is. Mondjuk Szilvássy György, mint a MDF helyettes államtitkára vajon egykori MDF-esként írható körül legjobban ? Vagy Martonyi János egykori MSZMP-sként ?

Másfelől Antall József beszámolt arról egy kormányülésen, hogy őt megzsarolták. Mint mondja azért szólt erről a kormányülésen, hogy maradjon leírt nyoma is. Nem véletlen, hogy bár a vélt szövetségeseivel nem tudott megegyezni, míg az akkori SZDSZ-szel azonnal.

Az igazi sztrovacsek 2013.01.01. 10:03:27

@Szúrófény:
" államot kell építeni a cserepekből,"
És állam épült a cserepekből. Mert amit nem vittek el a visszavonuló németek, azt elvitték jóvátétel címén az oroszok. Apáink, nagyapáink csináltak egy élhető országot a semmiből, a két kezükkel, társadalmi munkában is, és igen, kommunista szombaton is, virsliért, meg sörért. És mit kaptak érte? Hogy kommunisták voltak. Hát lehettek volna mások?
" melynek nagy része megszökött már,"
A rendszerváltás után meg visszajött osztani az észt. De mielőtt elment, ég elhitette ezzel az országgal, hogy "Mária országa" meg hogy "nyugat védő bástyája". Elhitette, hogy van esélyünk egy háborúban, egy nálunknál hússzor nagyobb ország ellen.
"S ez a fajta nem tanul"
Ez a fajta most előszeretettel hangoztatja, hogy a FIDESZ 2/3-ot az előző nyolc év dilettáns kormányzásának köszönhetjük és eszébe sem jut, hogy ugyan ilyen alapon a negyven év kommunizmust meg a dilettáns jobboldali kormányzásnak köszönhetjük. Úgy tesznek, mintha azért lett volna kommunizmus, mert így akarta a többség, és nem azért, mert a győztesek a vesztesre kényszerítették az akaratukat.
" Mert ez volt a „jobboldaliság” igazi értelme."
És ma is ez.

B U É K !

lajos0 2013.01.01. 10:36:26

@Mariann19: "Igaz, hogy a hitel őt terhelte, hamarosan csődöt jelentett, vagyona nem volt, a céget végleg felszámolták.
Vajon hány ilyen ügylet történt ebben az országban. Pedig volt vagyonkezelő szervezet."

A bankok mérlegébe gyakran bekerültek az ilyen hitelek, de sok közülük behajthatatlan volt, hiszen a vagyont hetek alatt a többszöröséért továbbadták, az ügyletet bonyolító cégek pedig egyszerűen megszűntek. Ezután jött az adófizetői pénzből a bankkonszolidáció, mivel rossz volt a "hitelállomány". A Budapest Bankot például egy hétfői napon 12 milliárdért feltőkésítették, szerdán pedig 8 millió forintért eladták. Ez is bevett módszer volt. Az Állami Biztosítóba 50 milliárdot toltak be, majd pár napra rá 5 milliárdért adták tovább. De többnyire a vételár befolyása is másodlagos szempont volt, sokszor az aprópénznek minősíthető vételár be sem érkezett a vagyonkezelő számlájára, de feljelentések ilyenkor sem történtek.

A kárpótlási jegyekkel ügyeskedés pedig tovább csökkentette az állami bevételeket, mivel ezeket nyomott áron, tizedértéken felvásárolták, viszont a névérték felett használták fel a privatizáció során.

lajos0 2013.01.01. 10:44:41

@Az igazi sztrovacsek: "Apáink, nagyapáink csináltak egy élhető országot a semmiből, a két kezükkel, társadalmi munkában is, és igen, kommunista szombaton is, virsliért, meg sörért. És mit kaptak érte? Hogy kommunisták voltak."

Jellemző volt a jászberényi hűtőgépgyár esete, ahol kommunista szombatokon a melósokkal megépítették a jégpályát mellé. Aztán a gyárat bagóért átjátszotta a régi vezetés gorenjének, akik azonnal bezáratták, mivel ők csak piacot akartak venni. Idehozták a strapabíró Lehel helyett (nálam ma is az megy) az ócskább terméküket, viszont ha a melós gyereke el akart menni az apja által ingyen épített jégpályára akkor vaskos belépőt kellett fizetnie.

2013.01.01. 10:59:15

@Mariann19: "A Hunguest Rt-vel kapcsolatban leírt bevétel eltitkolásnál ártalmasabbnak kell minősíteni a vagyon átjátszását a Leisztinger Tamás irányítása alatt álló ARAGO RT javára."

Igen, nem is volt szándékos összehasonlítás. Siettem az írással, így csak egymás mellé pakoltam a gondolatokat. A lényeg hogy az állami szintű, politikai korrupció mellett az átlag emberek ügyeskedése is zavarossá teszi a helyzetet felmérő, kritikai elemzést. Persze ebben az esetben is sokkal többet nyom a latban a Hunguest kisajátítása.

lajos0 2013.01.01. 12:20:54

"ahol a katolikus egyház egyre gazdagabb, miközben egyre több a szegény."

Ezt kicsit bővebben ki lehetne fejteni talán. Mennyivel gazdagodott a katolikus egyház, mennyi volt a vagyona 2010-ben és most. Vannak erre tételes adatok, ha igen hol lehet utánanézni ?

Esetleg valamely hitközségek anyagi helyzete is nyomon követhető ott, netán a jelentős vagyon felett diszponáló és saját TV csatornával rendelkező Hit gyülekezeté ?

Vagy aki arra is kíváncsi, az bizonyítja-é elvetemült náciságát pusztán ezzel a kíváncsisággal ?

2013.01.01. 13:07:10

@lajos0: Az már a bomlasztás netovábbja hogy a hívők életét bearanyozó vidám vasárnapokat besároznád ezekkel a rágalmakkal:))

2013.01.01. 13:34:01

Emlékszem amikor 2011 januárban egyre izmosodtak Kairóban a tüntetések, az ATV először úgy adta le a híreket a tüntetésről hogy a snittekben a Tahrir teret egyáltalán nem mutatták, csak félreső utcákban sétáló embereket. Nagyjából ugyanúgy ahogy az M1 tv mutatta a 2012 év eleji tüntetéseket, amit az ATV nem egy műsorában erősen kritizáltak.
Tudom ezen nem kell meglepődni, az ATV is legyártja a saját szűrővel működő szemüvegét:)

lajos0 2013.01.01. 14:06:53

@dr kotász: Hát úgy gondolom nagyon jó felvetés Gréczy Zsolttól, hogy vizsgáljuk meg az egyházak vagyoni helyzetét, bevételeit, könyvelési szokásait, a hívek adakozásának volumenét. Illetve az egyházi vezetők vagyoni helyzete, lehetőségei is érdekes téma lenne.

"Az ember, aki soha semmi mást nem csinált, mint politikus volt, és állítólag sosem üzletelt,mitől lett ilyen gazdag?"

Ez szintén érdekes téma. De akkor is vizsgálható, ha mondjuk úgymond üzletelt, főleg ha ez a privatizáció címen lezajlott köztörvényes lopássorozatban való aktív részvételt jelenti. Hiszen kormányüdülőket is ritkán utal ki az állam mezei üzletembereknek, és arra sem volt sokaknak lehetősége, hogy mondjuk bagóért szerezzenek meg eredeti tulajdonosuktól egykor elkobzott, és addig is törvénytelenül bitorolt villákat, stb..

Ha már van erkölcsi felhorgadás a hirtelen támadt nagy vagyonok kapcsán, és jogosan, akkor ne szégyenítsük meg magunkat azzal, hogy ez csak egy irányba működik.

kela-bá 2013.01.01. 14:08:46

@Szúrófény: Köszönöm, hogy tartalmas írásával megtisztelt. B.Ú.É.K. !

márta)) 2013.01.01. 14:28:47

Így változik az életünk mától"

www.mfor.hu/cikkek/Igy_valtozik_az_eletunk_matol.html

Nyugi, nyugi! A szegény- elszegényedő réteg helyzete pozitívan nem fog változni. Esetleg) csak szegényebbek lesznek.

Mariann19 2013.01.01. 15:22:14

@lajos0: A Bajnai jelentés a privatizációs folyamat lezárásáról szól, hiszen az Antall kormány regnálása alatt indult be, az áthúzódás feladata a szocialistákra maradt. Nem vitás, hogy az Antall kormány magánosítási munkája főként a kárpótlásokra helyezte a hangsúlyt, bár ez is egyféle magánosítási jelleget hordozott magában.
Kár úgy bemutatni a szocik bűneként a fenti folyamatokat, hiszen a rájuk jellemző és a tulajdonviszonyokat illető ideológiájuk messze nem ennek a tulajdonformának az elismeréséről szólt.
A liberális gazdaságpolitika egyik alappillére a magántulajdon szentségének mindenekfelettisége, így a rendszerváltó pártok közül a liberálisok szorgalmazták a tulajdonviszonyok ily módon való változtatását.
A teljes folyamat értékelésénél két vonulatot érdemes értékelni. Az egyik az, hogy előkészítés és szakértelem nélkül ment végbe a magánosítás, a másik sokat emlegetett korrupció, mely azonnal felütötte a fejét olyan körökben természetesen, ahol a résztvevők egyben döntési pozicióban is voltak a magánosítás folyamatában.
Amely a privatizáció legnagyobb vétke volt, az a társadalom teljes kizárásának szándékában mutatkozott meg.
Nem szólva arról következményről, hogy a privatizáció miatt tömegesen szűntek meg a munkahelyek, az embereket ebben az új rendben magukra hagyták, és ez a magány a mai napig jellemző az országra.
LajosO: Fenti válaszomban egyben reagáltam a mai 10.36-kor írt kommentedre is.

Mariann19 2013.01.01. 15:37:03

@dr kotász: Megfigyelhető, hogy a magyar társadalom napi szinten visszatérő kritikája - jogosan - a korrupcióra, és a magánosítás folyamatára irányul.
Nem ismeretes előttem, hogy a történelem folyamán előfordult-e az a folyamat, amely Magyarországot és a többi szocialista országot jellemezte egy új politikai rendszer bevezetésénél. Egy olyan országban, ahol az ország háború utáni felépítésével kollektív vagyoni viszonyok alakultak ki, az állampolgárok tulajdonosoknak érezték magukat több évtizeden át a hazájukban, csoda-e, ha a mai napig megcsalatva, igazságérzetükben megbántva érzik magukat.
Tetézi ezt az e téren kialakult közhangulat, melyet tovább mérgezett és mérgez az erkölcstelenül végbement kisajátítás, melyben az állampolgárok kifosztva érzik magukat.
Erre hoztál fel példát, melyhez egyet magam is csatoltam, mely a fentieket alátámassza.

lajos0 2013.01.01. 16:43:26

@Mariann19: "A Bajnai jelentés a privatizációs folyamat lezárásáról szól, hiszen az Antall kormány regnálása alatt indult be, az áthúzódás feladata a szocialistákra maradt."

A privatizáció első szakasza, teljesen társadalmi kontroll nélkül 87 és 90 között zajlott. Ekkor történtek a legnagyobb lenyúlások és ezt főleg a regnáló nomenklatúra figurái hajtották végre saját zsebükre, közvagyonból.

A Bajaniék alatt készített jelentésből pedig az derül ki, hogy az MDF kormány legutolsó évéig tulajdonképpen csak az előkészítésig jutott, az igazi nagyüzem Horn-ék alatt indult be, és Meddgyessy megválasztása után is volt még egy végkiárusítás. A jelentés szerint a Fideszre nem volt jellemző a privatizáció, volt 12 állami gazdaság, meg ez-az, de azért az csepp a tengerben. A most fideszes színben pompázó potentátok némelyike viszont szintén főőalakja volt a spontán privatizációnak, Martonyi János például még MSZMP-s korában, de Pintér Sándor sem maradt ki belőle.

Az Antall-kormány alatti privatizáció fő haszonélvezői pedig szintén nem az MDF-esek voltak, bár Máté Lászlóról vagy Hujber Ottóról, vagy Puch-ról sokan hitték akkoriban, hogy MDF-esek. De mondjuk az ekkor milliárdos vagyont szerző Kapolyiról ( akinek kedvéért a népszerű kapolyi adót is bevezették) egyértelműen tudható volt, hogy az előző diktatúra egyik főalakja volt, és szakértelmével már korábban sok kárt okozott az országnak. A társaság a keleti-piacokért tevékenységét érdemes itt tanulmányozni, de köztük is voltak későbbi fideszes potentátok. Például :

"Hogy mekkora ellentmondás mutatkozik a döntés körül, akkor, amikor kitalálják, hogy a Fidesz jobboldali párt lesz, bizonyítja az is, hogy a Fidesz kormányra kerülésekori gazdasági miniszter, Matolcsi György, ebben az időben tagja még a legkeményebb, kommunisták alkotta
"Társaság a keleti piacokért" csoportosulásnak, a közgazdász Kopátsy Sándorral, Mezei Andrással, Horn Gyulával, Göncz Árpaddal egyetemben. Ekkor még, a későbbi Fidesz-kormány tagjai, az Andrássy út 122-be jártak, itt, a szovjet kultúra házában volt ugyanis az imént említett díszes társaság székhelye is, s együtt működtek a ma, úton-útfélen szidott kommunista-liberális csapattal. "

www.lakatospal.hu/index.php?page=kategorizalt&kat_id=2&id=771&lakatos-pala-fidesz-titkositott-valasztasi-szlogenje

"Kár úgy bemutatni a szocik bűneként a fenti folyamatokat, hiszen a rájuk jellemző és a tulajdonviszonyokat illető ideológiájuk messze nem ennek a tulajdonformának az elismeréséről szólt."

No azért saját magukat illetően nem bizonyultak a magánvagyon nagy ellenségének. De a magyar politikusra általában jellemző, hogy saját ideológiáját sem veszi túl komolyan.

"A liberális gazdaságpolitika egyik alappillére a magántulajdon szentségének mindenekfelettisége, így a rendszerváltó pártok közül a liberálisok szorgalmazták a tulajdonviszonyok ily módon való változtatását."

Az akkor még liberális fidesz is például. Viszont a magántulajdon szentségének szellemében az államosított és más eszközökkel elrabolt magánvagyonokat vissza kellett volna adni eredeti tulajdonosaiknak. A közülük még élők szemét szúrták ki a nevetséges, és szintén a már pozícióban lévő tolvajok érdekeit szolgáló kárpótlási törvénnyel.

"Az egyik az, hogy előkészítés és szakértelem nélkül ment végbe a magánosítás, a másik sokat emlegetett korrupció, mely azonnal felütötte a fejét olyan körökben természetesen, ahol a résztvevők egyben döntési pozicióban is voltak a magánosítás folyamatában. "

Nagyon is volt ott szerintem szakértelem, csak ezt a saját tollasodásuk érdekében vetették be, nem az országéban.

"Nem szólva arról következményről, hogy a privatizáció miatt tömegesen szűntek meg a munkahelyek, az embereket ebben az új rendben magukra hagyták, és ez a magány a mai napig jellemző az országra."

Igen. És sok olyan munkahely is megszűnt, ahol valódi termelés folyt és még profitot is hozott ( mondjuk Tatabányán a brikett ágazat ilyen volt).

Itt az volt a gyakorlat, hogy papíron veszteségessé tették ezeket a cégeket, és így könnyen lehetett aprópénzért privatizálni őket.

A magyar privatizáció tulajdonképpen a szervezett bűnözés egyik formája volt, amely a hatóságok együttműködésével és felügyeletével zajlott. Erre mondták azt, hogy beköszönt a demokrácia, és ennek haszonélvezői szólítják fel a lakosságot fokozott öngondoskodásra ( a nincs ingyenebéd álságos mantrájával), ahelyett, hogy börtönben ülnének.

lajos0 2013.01.01. 17:50:01

@Mariann19: "Nem ismeretes előttem, hogy a történelem folyamán előfordult-e az a folyamat, amely Magyarországot és a többi szocialista országot jellemezte egy új politikai rendszer bevezetésénél."

Magyarország egész más utat járt, mint a keleti-blokk többi országa. Általános gyakorlat az volt, hogy a szocializmus alatt elrabolt javakat az eredeti tulajdonosok, vagy örökösök kapták vissza. A magyar kárpótlás egyedi jelenség volt a térségben, amit a jogos tulajdonosok kizárására találtak fel. Mondjuk a volt szocialista országok többségében a diktatúra kiszolgálói és fenntartói politikai páriák lettek, csak nálunk sikerült tömegesen átmenteniük magukat és a lopott vagyont.

Lilla50 2013.01.02. 09:26:14

hafr.blog.hu/2012/12/31/politikai_mitoszok

a fenti is mitosz!

ugyanis senki semmit át nem mentett---itt bizony az 1989-es években minden készen állt---akkor előre

a mi ökör kárpótlási törvényünk
meg a még ökörebb Torgyánnak hagyott retorikánk elvezetett Orbánig.

Innen lesz szép a civilizáció helyes útjára lelni!

Mariann19 2013.01.02. 17:12:39

@lajos0: A privatizációs folyamatok szerinted miért kezdődtek 1987-1990. között? Akkortájt inkább bizonyos adóreformokat hajtott végre a regnáló kormány.
A rendszerváltás előtt inkább elméletben emlegették a direkt gazdálkodás megszüntetése utáni magánosítás szükségességét. Közgazdász vándorgyűléseken, konferenciákon akkortájt elhűlve hallgattuk előadásokon a várható jövőt, gazdaságilag a szokott üzemmódban mentek a folyamatok.
Új információ számomra a "Társaság a keleti piacokért" alakulat összetétele. Ez a társaság bonyolította a volt Szovjetúnióval kapcsolatos követeléseink tárgyalását? Ebben a körben volt szerepe Kapolyinak is, amikor belépett az energiaszektor egy tulajdonosaként is?
Azt nem lehet állítani, hogy a privatizáció érdekében először veszteségessé tették az állami cégeket.
Nyugodt derűvel eladták a stratégiai ágazatok vállalatait, és mindazokat a cégeket, amelyekre vevő jelentkezett.
Ne felejtsd el, hogy a privatizációs bevételekre számított a kormány, hiszen az Antall kormány által felvett hitelek sem voltak elegendőek a gazdaság stabilizálására.
A saját cégem is kb. tényleges, folyó áron számított vagyonértékének az 1/5-ért került eladásra, európai színvonalú technikával és technológiával, volt amelyik egy teljes rekonstrukció után közvetlenül.
Megjegyzem, stabil piaci pozíciók mellett. A külföldi vevő vagy profitérdekeltségből fektetett be, vagy piaci megfontolásból úgy, hogy kapacitásokat kívánt megszüntetni a kivásárlással./pl.cukoripar/
Abban van igazságod, hogy a többi szocialista országban a diktatúra kiszolgálói számkivetett helyzetűek lettek. Nálunk valóban sok példa adódott arra, hogy a vállalatok korábbi menedzsmentje lett a kedvezményezett ebben az undorító játszmában.

lajos0 2013.01.02. 18:10:45

@Mariann19: "A privatizációs folyamatok szerinted miért kezdődtek 1987-1990. között?"

A miértre tippjeim lennének, de a dolog ettől még így zajlott.

"Spontán privatizációnak az állami tulajdon tömeges magántulajdonba kerülésének kezdetét, annak még pártállami keretek között kibontakozó 1987–1990-es szakaszát szokás nevezni. Ebben hazai és külföldi magánszemélyek és vállalkozásaik igen előnyös feltételek mellett, az állami vállalatok vezetésének segítségével, többnyire azokkal társulva szerezték meg az állam tulajdonában lévő vagyont. A spontán privatizáció során egyéni érdekek alapján használták ki az erkölcsileg ugyan elítélhető, de nem feltétlenül törvénybe ütköző lehetőségeket, a joghézagokat, a rosszul megfogalmazott törvényeket, a kialakulatlan jogértelmezést. A spontán privatizáció csak az állam szempontjából volt spontán, mivel az önkormányzóvá tett vállalat önkezdeményezésén alapult, amire a kormány nem tudott érdemben befolyást gyakorolni. A spontán privatizáció tudatos vállalati döntésen alapult, ahol a vállalat vezetői saját – és olykor a vállalat – érdekei alapján maguk választották meg privatizációs partnereiket, a privatizáció módját és feltételeit."

mek.oszk.hu/02100/02185/html/394.html

"Új információ számomra a "Társaság a keleti piacokért" alakulat összetétele. Ez a társaság bonyolította a volt Szovjetúnióval kapcsolatos követeléseink tárgyalását? "

Kis adalék hozzá Lakatos Páltól, akit nem szerettek perelni valamiért, inkább agyonhallgatták az általa leírtakat:

"Mondok egy példát: a Medgyessy-kormány több tagja Oroszországban járt az orosz államadósság-állománnyal kapcsolatban. Én láttam a küldöttség összetételét. A százötven üzletember jelentõs része nem üzletember, hanem egyszerûen gengszter. Az is közöttük volt, aki az elõzõ adósságállományt lenyúlta, mintegy 62,5 millió dollárral nem tud elszámolni.
• Kire gondol?
• Például Hujber Ottóra, aki egyéb olajmaffuiózókkal, a Társaság a Keleti Piacokért szervezettel összefogva, a gazdasági lenyúlásban oly fontos szerepet játszott. Õk annyira korruptak voltak, hogy még Horn Gyula is, aki nem éppen a tisztakezûségérõl híres, kénytelen volt ettõl a tolvajbandától megszabadulni. De hogy még 2002-ben is ugyanõk mennek ki az orosz adósságállományt rendezni, az egyszerûen felháborító. Amit szeretnék ebbõl kihozni: Magyarországon hatványozottan érvényesült az, hogy ellenõrzés nélkül a társadalmi javakat önmaguk javára fordították a bennfentesek úgy – és itt a politikusokra, bankárokra, gengszterekre gondolok –, hogy hatalmukat a Nyugatnak köszönve, egyúttal anyagi elõnyökhöz is juttatták õket. "

"Azt nem lehet állítani, hogy a privatizáció érdekében először veszteségessé tették az állami cégeket."

Hát pedig számtalan példa ezt támasztja alá, bár nem zárható ki, hogy volt olyan ügylet is ami mutyi nélkül bonyolódott, de én ilyenről nem tudok.

"Ne felejtsd el, hogy a privatizációs bevételekre számított a kormány, hiszen az Antall kormány által felvett hitelek sem voltak elegendőek a gazdaság stabilizálására. "

Ezek a bevételek sokszor be sem érkeztek, ha igen akkor általában a valódi érték tizedrészét jó ha kitették, ahogy te is írod. Másfelől szerintem nem lehet hitelből stabilizálni egy gazdaságot. Nem tudok rá példát.

"európai színvonalú technikával és technológiával, volt amelyik egy teljes rekonstrukció után közvetlenül.
Megjegyzem, stabil piaci pozíciók mellett."

Ez is általános gyakorlat volt.

A cukoripart illetően pedig tény, hogy volt magyar vevő is, ezeknek ilyenkor 2 napot adtak a teljes üzleti terv kidolgozására, persze angolul.

A növényolajiparra szintén volt magyar érdeklődő, őt ellehetetlenítették, és az a külföldi cég, amelyik végül a nyertes lett, az jóval a határidő után adta be a pályázatát, tehát érvényes sem volt a pályázása.

Ezek az esetek egy demokráciában elképzelhetetlenek következmény nélkül. Nálunk mondjuk ilyen nem volt.

Mariann19 2013.01.02. 19:11:20

@lajos0: Lehet, hogy a privatizáció berkein belül létrejöhetett a s p o n t á n privatizáció az 1987-1990-es években, azonban a Társasági és Cégtörvény 2000-bne jött ki. Ez azt jelenit, hogy korábban még a vállalkozási formák meghatározása sem volt törvényileg szabályozva.
dr. Sárközy Tamás prof. alkotta meg a Társasági törvényt, melyet sok módosítás követett. Spontán vállalkozások akadhattak, azonban ezt nem nevezném privatizációs folyamatnak.
Lakatos Pál Horn Gyulát nem éppen tiszta kezűnek minősíti írásában. Sok kritikát kapott Horn Gyula, de ez, mint jellemző, nem volt a köztudatban. Lakatos Pál nem inkább a bennfenntességét kívánta vajon igazolni ezzel a váddal?
"Szerintem nem lehet hitelből stabilizálni egy országot."
Kedves LajosO! A mi országunkban jelenleg is úgy gondolkoznak a hitel szerepéről, mint az egyszerű emberek, akik az adósságot emlegetik, és egyfajta leértélelődést látnak ott, ahol az létezik.
A baj nem a hitel felvételével van, hanem annak felhasználásával.
Amennyiben egy felvett hitel megtérül és nyereséget is termel, ott a hitel hasznosul. A mai Magyarország 80% körüli hitele abszolute nem kimagasló a nyugati államokhoz viszonyítva sem, mégis recesszió van, a kilábalásnak egyelőre esélye kevés. Persze, más a helyzet, ha az ország finanszírozása miatt növekszik a hitelállomány és más, ha profittermelő beruházásokra használják fel.

lajos0 2013.01.02. 20:32:56

@Mariann19: " a Társasági és Cégtörvény 2000-bne jött ki."

"Még a politikai rendszerváltás előtt született meg a Társasági törvény (1988. évi VI. törvény; rövidítve: Gt.). Némi túlzással ez a jogszabály teremtette meg a politikai rendszerváltás alapjait és feltételeit. Ha szabad némi iróniával Marxhoz visszanyúlnunk, az alap, azaz a gazdasági helyzet 1988 után valóban meghatározta a felépítményt, azaz a politikai struktúrát, hiszen a piacgazdasági modellt kiépíteni szándékozó társasági törvény mellett életidegennek tűnt a hazai politikai berendezkedés. Az 1988. évi VI. törvénnyel társasági jogunk újjászületett és bár a törvény alapvetően nem szakított a szocialista piacgazdaság koncepciójával, megkezdődött a piacgazdaság „visszahódítása”: lassan felbomlott a szocialista gazdaság hosszú évek óta konzervált struktúrája."

www.antiskola.eu/beszamolo_beszamolok_puskak/index.php?page=show_detail&come_from=list&id=24283&cast=2

"Lakatos Pál Horn Gyulát nem éppen tiszta kezűnek minősíti írásában. Sok kritikát kapott Horn Gyula, de ez, mint jellemző, nem volt a köztudatban."

A citált írásban Lakatos Kőrösi Imre egykori MDF-es képviselővel beszélget. Mondjuk a DOM Rt. és egyéb ügyekről már akkor is tudtam, de azért illúzióim nincsenek őt illetően sem. Ugyanakkor tényleges érdekes, és sokan akik tűzközelben voltak akkor osztják azt a véleményt, hogy az egykor vezető pozíciókban lévő állampárti garnitúra messze nem volt annyira pofátlan ezen a téren, mint a második vonalból előkerült garnitúra. De azért jelentős vagyon tűnt el Horn országlása alatt is. Nem mondom, hogy ő személyesen tette zsebre, de Suchmann Tamás ekkor adta el 6 nap alatt az energiaszektor jelentős részét ( államilag garantált profittal, ami nonszensz). A Postabank ekkor is szinte állami kifizetőhelyként működött ( VIP listáján többek közt Bogár Lászlóval).

"Amennyiben egy felvett hitel megtérül és nyereséget is termel, ott a hitel hasznosul."

Így van, feltéve ha többet termel, mint amennyi kamatot és tőkerészt vissza kell rá fizetni. Ez nálunk még sosem jött össze, a felvett hitelek többszörösét fizettük már vissza, és sok látszatja nem volt. Hallottuk azt is amikor egy miniszterelnök az ezek hollétét firtató kérdésre, az "ott van a nyugdíjakban, meg a bérekben" választ volt képes adni.

"A mai Magyarország 80% körüli hitele abszolute nem kimagasló a nyugati államokhoz viszonyítva sem."

Nem kimagasló, csak éppen kifizethetetlen. Ha már a GDP-hez viszonyítgatják, aminek sok értelme nincs, mivel az területi alapú mutató ( de a GNDI-t valahogy nem ismerik, vagy nagyon is tudják, hogy nehezebb vele manipulálni), akkor a 80 % önmagában nem sokat jelent. Például vannak ennél nagyobb arányok is, de a nyugati országok GDP-jének szerkezete is nagyon más. Náluk nem az ott termelő 10 külföldi cég adja a GDP döntő részét.

Nem mindegy az adósság szerkezete sem, mennyi része van devizában, és milyenben. Mennyire erős és stabil a hazai valuta. A magyar forintot 4-5 befektető gyakorlatilag tetszőleges árfolyamra beállíthatja. Ez az euró esetében ez kissé nehezebb ( de attól még bőven lehetséges, szándék kérdése).
És akkor még nem beszéltünk az exportszerkezetről, és hogy mekkora a hozzá adott érték aránya, mert ezeken a területeken siralmasak a mutatóink.)

Mi szinte kizárólag a saját finanszírozásunkra, illetve infrastrukturális beruházásokra vettük fel a hiteleket, de ennek az is jellemzője volt, hogy ezeket a beruházásokat nem hazai cégek végezték el, hanem külföldiek, tehát az ebből származó profit ott csapódott le, bár számszakilag a mi GDP-nket is növelték. Kár, hogy a GDP-t nem lehet megenni.

leponex 2013.01.03. 18:18:39

Szegény Jó Gréczy Zsolt Walesi Bárdunk, Ferenc testvérünk Örökké Bánatos Főtanácsnoka, ...

Mielőtt 'mi' is megemlékeznénk szokásos csacskaságaidról, idéznénk egy ma reggeli írásból:

'Az IMF és a költségvetési szigor: ideje újragondolni!
2013. január 3. 07:30:01

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) meghökkentő következtetésre jutott a szervezet legutóbbi éves közgyűlésén a fiskális politika válságban betöltött szerepével kapcsolatban. Maga a felismeréshez vezető út sem hétköznapi, miközben a főképp az eurózóna válságkezelését érintő tanulságok a sajátos pénzügyi és makrogazdasági helyzetben levő Magyarország szempontjából is rendkívül fontosak. Dedák István, a Károly Róbert Főiskola tanárának írása.

„The boom, not the slump, is the right time for austerity at the Treasury" - John Maynard Keynes, 1937.

Az események kiindulópontja, hogy az IMF gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzései azon országok számára, amelyek - többnyire külső nyomás hatására - jelentős költségvetési szigorítást hajtottak végre, tendenciózusan rossznak bizonyultak. Ennek hátterében pedig az áll - mint azt a világgazdaságról kiadott legújabb jelentésükben kifejtik -, hogy alábecsülték a költségvetési kiigazításból fakadó gazdasági visszaesés mértékét.

Az IMF előrejelzései ugyanis mindeddig azzal kalkuláltak, hogy a GDP-hez képest 1 százalékos költségvetési szigorítás mindössze 0,5 százalékos visszaesést idéz elő a gazdaság teljesítményében. A válság elmúlt 4 évének és közel 30 ország tapasztalatainak figyelembevételével készült legújabb IMF számítások viszont az mutatják, hogy a mindeddig használt kalkulációk hibásak: 1 százalékos költségvetési megszorítás nem 0,5 százalékkal, hanem átlagosan 1,3 százalékkal csökkenti a bruttó hazai terméket.

A költségvetési politika nem kezelte, hanem mélyítette a válságot

Az eredmény sokkoló: a tévedés nem parányi, hanem közel háromszoros! A költségvetési szigor következtében az elveszett gazdasági teljesítményben és kieső jövedelemben kifejezhető áldozat a valóságban háromszor akkora, mint amekkorára az IMF mindezidáig becsülte, s amelyre alapozva gazdaságpolitikai ajánlásait megfogalmazta.

Ez egyúttal magyarázatul szolgál arra is, hogy az Európai Unióban és az eurózónában a költségvetési szigort és az államadósság lefaragását előtérbe helyező válságkezelő politika miért vallott látványos kudarcot. Az EU gazdasági teljesítménye 2012-ben nem éri el a 2007-es szintet, miközben a munkanélküliségi ráta a válság kitörése után több mint 4 évvel is történelmi csúcs közelében van. Mindez kíméletlenül jelzi, hogy nem csak a gazdaság, hanem maga a válságkezelés is válságban van. Akár így is fogalmazhatunk: az országok többségében eddig folytatott költségvetési politika nem kezelte, hanem inkább mélyítette a válságot.
...

Tanul-e az IMF a saját maga által feltárt hibából? Elindul-e a damaszkuszi úton, amellyel a bajba került országok válságból való kitörést hatékonyan segítheti? Belátja-e végre, hogy az eddig folytatott politikája zsákutca? Minden bizonnyal ez lesz az előttünk álló hónapok egyik legfontosabb gazdaságpolitikai és globális stratégiai kérdése.

...

Dr. Dedák István a Károly Róbert Főiskola tanára'

leponex 2013.01.03. 18:42:27

Kedves Bárdunk!

"Meddig szolgálhatja a Fideszből élő sajtó azt az embert, aki szétverte az országot és tönkre tette, bóvli alá silányította a magyar gazdaságot?"

Őszinte csodálatunk, hogy képes vagy újra és újra az Orbánnak tulajdonítani az ország szétverését, tönkretételét, bóvlivá silányítását. Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai közö 8 éve után !

No, de csináljunk úgy, mint ha komolyan lehetne téged venni egy szemernyit is.
Lássuk akkor megint, hol voltunk 2002-ben, hol 2010-ben, és hol tartunk most.
( Nem baj, hogy sokszor olvashattuk, elégszer sosem lehet felidézni az igazság pillanatait :) )

Szóval 2002-ben a szocik azzal nyertek, hogy szemére hányták Orbánnak, miért nem ad több pénzt a zembereknek ( majd a zönkormányzatoknak), amikor remekül megy a gazdaság ( dübörgésbe csak később váltott .-) ).
Az Orbán kicsit szánalmasan pislogott, hogy a növekedés felét szabad csak további jóléti kiadásokra fordítani, a másik felét a gazdaság további ösztökélésére kell fordítani. Hiába, a száguldó benzinkutas remek cirkuszi mutatványával hajszállal, de 'tönkreverte' az akkori kormányt.

A többi kelet-európai ország viszonylatában 'éllovasok' voltunk, a közelgő uniós csatlakozásunk további növekedési eséllyel bíztattak, ugye, Kedves Bárdunk??
No, itt tartottunk 2002-ben.

leponex 2013.01.03. 18:52:43

Változatlanul Kedves Bárdunk!

Medgyessy urat aztán megpuccsolta Ferenc testvérünk, és beköszöntött a jólét kis hazánkba. Emlékszel ugye, az ugrabugra pumára, a bámészkodó francia, német túristára, akik Ferenc testvérünk csodatételétől voltak elájulva.

És eljövendett 2006, amikor maga Ferenc foglalta össze e négy év fejlődésének eszenciáját.
Emígyen:

'"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. '

Csak hogy világos legyen, az elmúlt másfél-két év , amit végighazudtak, AZ volt Ferenc testvér miniszterelnöksége.

Te Zsolt!
Mit tudsz kezdeni ezekkel a pőre mondatokkal, azok tartalmával?
Mi tudsz Te azzal kezdeni, hogy annyira eladósította Ferenced az országot, hogy azt maga sem hitte volna el??
Szerintünk te máig nem hiszel Ferenc igazságbeszédében.

leponex 2013.01.03. 19:00:34

Jó Bárdunk, Gréczy Zsolt!

De maradjunk magánál az akkori miniszterelnöknél, ízlelgessük vallomásának további részleteit:

'És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?'

Érted te a magyar szavakat Kedves Bárdunk?

Szerinted mit jelent ez két a mondat:

'És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. '

Zsolti, így értékelte Ferenc az ő saját munkáját.
SEMMI.

Feri még hozzátette:

'Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen.'

Érted, kedves Bárdunk?
Érteted Te valaha is Ferenc saját szavait?

És ezeket?

'Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este."'

MINT HOGYHA KORMÁNYOZTUNK VOLNA

Zsolti, bírod még??

No, ez volt ugye a 2006-os 'győzelem' mögött ...

leponex 2013.01.03. 19:34:25

Szegény Bárdunk!

Természetesen azért meg lehet érteni, hogy a permanens hazugságból kijönni sehogy sem lehet, így nincs mit tenni, folytatni kell.
Folytatni, a végtelenségig.
Feri vallomását idézzük megint:

'Őrült lóhalálában készül, mert egy darabig nem csinálhattuk, nehogy kiderüljön, most meg már olyan rohadtul kell csinálnunk, hogy majdnem belegebedünk. Aztán lassan fölbukunk. Mert nem bírjuk jobban a tempót. Ez a helyzet.'

Szegény Gréczy Zsolt, ebbe Te már tényleg majdnem belegebedsz. Aztán lassan majd jön a bukás is ... Van még rá majd két éved :)

A Feri további szenvedéseit most ne idézzük fel, a havi reformjait, visszavont reformok reformlépéseit, a szánalmas vergődést, mígnem elérkezett az ország Ferenc testvérünk vezetésével a pénzügyi szakadék széléig.

No, nézz vissza, honnét indultunk Medgyessy 'Jóléti rendszerváltásával' és hogy érkeztünk meg a teljes csődig Gyurcsánnyal.

Az összeomlástól a szocialistákat megint csak egy IMF-hitelcsomag mentette meg ( immár harmadik alkalommal ) , a parodisztikus miniszterelnöki casting kiválasztottja ezzel a 25 Mrd rövidlejáratú hitellel elodázhatta a pénzügyi csődöt.
Másra nem volt se felhatalmazása, se képessége.

No, eddig tartott a közel 1500 napig tartó újabb dicsőséges szocialista népboldogítás.

*****

Hát ezt kapta gondozásba az Orbán, csináljon belőle két év alatt Kánaánt meg wellnest.

Ja, csak először fizesse vissza azt a hitelt, kamatostól, amiből a csodatévő Bajnai megmentette az országot.

Igazság szerint így a 'konszolidációt' is az Orbánéknak kell megfinanszírozniuk. Most.

Ez olyan nagyon dzsentris volt, nem?
A Feri meg a Gordon elkártyáztak 8 évet, aztán felállnak a kártyaasztaltól:
No, most Te jössz Orbán! Fizess!

***
Ha csak ennyit csinált volna Orbán, hogy a két dzsentrifiú tragikus eredményű 'kormányzásának' mégsem lett jóvátehetetlen következménye, már ezért megérdemel egy piros pontot :))

Hát így valahogy, Kedves Bárdunk!

Neked is békés Újesztendőt kívánunk!
A Királyságért! Magyarországért!

ajándékba Attilától:

'Magyarország messzire van.
Magyarország hegyeken túl van.
Onnan, rigókkal, éneklőkkel,
Jönne rövidke szoknyácskában,
Hajnal volna,
Szellős,
Világos,
Szép, tiszta üllők csengenének.

Uram, nem látta Magyarországot?
Tudom, nehéz a nyelve.
Tudom, nehéz a szívem.
Uram, nem látta Magyarországot?

Lányok, sokan, szaladnak,
Akár a reggeli szél,
Hajuk lobog a keleti égen.
Ő pedig kövér kalácsot fon,
Karcsúbb ő a liliomillat estéli árnyékánál.

Uram, nem látta Magyarországot?
Ott ősz van,
Kicsike kertjeinkbe
Zörgő, száraz virágokat ültet
Az Úr.

1925. okt.'

leponex 2013.01.03. 19:58:21

Kedves Bárdunk!

Most, hogy megint rám kényszerítetted elolvasni Ferenc Örökérvényűjét, nem tudom megállni, hogy két szövegrészlete közt elhagyva egymás mellett idézzem Ferenc autentikus önvallomásának kristálytiszta csillogását:

" Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. ... És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit.
...

És akarok most egyetlenegyszer mondani nektek három percet. Ezt legfeljebb még egyszer fogom elmondani nektek. Fantasztikus dolog politikát csinálni. Fantasztikus. Fantasztikus egy országot vezetni. Az utolsó másfél évet azért tudtam én személy szerint csinálni, mert egy dolog ambicionált és egy dolog fűtött: visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól, meg a jobboldaltól és tanulja most már meg magát nem ő hozzájuk mérni, hanem a világhoz. Ez adta a hitet, hogy miért érdemes ezt csinálni. Nagy dolog volt. Imádtam. Életem legjobb része volt. Most az adja, hogy történelmet csinálok. "

Bizony, Ferenc történelmet csinált!
A Semmit.

Másfél évet végig hazudott, és ez volt élete legjobb része. Imádta.

'Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik. -
Ajtó megől fehér galamb,
Ősz bárd emelkedik.

Itt van, király, ki tetteidet
Elzengi, mond az agg; '

És várnánk az ősz bárd kemény szavait ...

De jött a modern Walesi Bárd, te magad, kedves Gréczy Zsolt, meg a többiek, Bitó, Esterházy, Nádas, ... és máig hozsannáztok ...
Történelmi tett volt ez is, bizony.

lajos0 2013.01.03. 20:51:11

@leponex: Hát az IMF zseniális közgazdászai is felfedezték a multiplikátor hatást.

lajos0 2013.01.03. 20:56:18

@leponex: "trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni"

Azért ez tényleg emlékezetes mondat, főleg egy demokratától. A szavazók által megválasztott és a kormányt megválasztó képviselőknek, nyilvánvalóan nem kell arról tudni, mit csinál a kormány :-)

Mert ugyibár egy asztalt 10-12 ember tud körül ülni. Ebben tökéletesen igaza is van Ferencnek, és én mint a konteók lelkes híve, ezek után mitől is ne gondoljam, hogy minden asztal felett újabb asztalok vannak, míg végül elérünk a nagy globális asztalig, amit szintén kábé ennyien ülnek körül.

lajos0 2013.01.03. 21:10:45

@leponex: "De jött a modern Walesi Bárd, te magad, kedves Gréczy Zsolt, meg a többiek, Bitó, Esterházy, Nádas, ... és máig hozsannáztok ..."

Azért a döntő különbség, hogy Bitó a saját szakterületén jó ( mondjuk a politikához ettől lehet hülye persze), Eszterházy és Nádas azért tud írni, még ha politikához szintén kissé vonalasan állnak is hozzá. De az úgymond művészek véleménye nem releváns. Manapság ők ilyen egykor papi funkciókat birtokolnak, hogy mindent meg kell magyarázniuk, akkor is ha éppen inkompetensek és tájékozatlanok.

Ami a maga puzséri egyszerűségében feltűnve akár iránymutató is lehetne, csak a kritikátlan nyalintás egy inkompetens művésztől szánalmas. Egyébként az aljas árulók által kiszivárogtatott nagy igazságbeszéd retorikai értékét talán megítélhetnék ( azért Feri nem egy Cseri Kálmán, szóval az elszállást ott sem értem), de a tartalmi rész erőltetett és bárgyú félremagyarázása gyermeteg próbálkozás volt.

leponex 2013.01.04. 00:17:42

@lajos0:
:)
Bitó Lászlónál épp tudományos munkássága miatt felfoghatatlan, hogy olyan érveléssel álljon Ferenc testvér önvallomásának kritikátlan és elv nélküli átlényegítése mellé.

Pedig Ferencünk bizony mondott keményet is, csak az ugye épp a szocialisták teljes amortizálását jelentette volna pillanatnyilag ha az igazságbeszédnek ezt a részét védelmezték volna meg.

Szerintem ordas nagy baklövés volt a ballib elittől az elvtelen nyalintás, szerecsenmosdatás, ahelyett, hogy az alkalmat kihasználva, az elmúlt évtizedekkel, az elfuserált izéváltással szembenézve végre egy valóságos önkritikával tették volna oda magukat. Nem félve a következményektől, az állami apanázs bizonytalanná válásától. Ahogy egy igazi demokratához illene.

Az Orbán még 2009-ben mondta:

"És itt most egy gondolat erejéig még vissza kell térni a jelenleg regnáló kurzus értékeléséhez. A fentiekből következőleg véleményem szerint nem egyszerűen arról van szó, hogy egyfajta kormányzati leszereplés következett be a baloldalon, hanem a kormányzati leszereplés egyúttal diszkreditálta a szociálliberális értékrendű kultúrateremtő közösséget is. Lehet, hogy ez túl szigorúan hangzik. Lehet, hogy akik érintve érzik magukat, ezt a megállapítást nem tartják igazságosnak, mert úgy vélik: mindentől függetlenül ők azért még jó regényeket írtak. Ezt majd eldönti a szakma, illetve az olvasók.

Mindent egybevetve azonban valamilyen mértékben mégiscsak részt vettek annak a közgondolkodásnak a kialakulásában és kialakításában, amely ide vezette az országot, és most, amikor kiderült, hogy ez csődöt mondott, vállalni kellene, hogy ez bizony az ő tevékenységük csődje is egyben. Természetesen lehetséges, sőt valószínű, hogy íróként nem mondtak csődöt, de elitként - ahogy az előbb fogalmaztam Bibó István nyomán: mintaadó, az élet élésére mintát adó elitként - bizony, csődöt mondtak.
Meggyőződésem szerint tehát nem egyszerűen a kormányzat leszerepléséről van szó, hanem a kormányzás szellemi és értékalapjainak megrendüléséről. Az emberek ugyanis nemcsak azt gondolják, hogy a kormányzat leszerepelt, hanem azt is, hogy az a két gondolat, amire a maga szellemi identitását építette, ugyancsak megbukott."

***
Most, hogy az MMA kapta meg a bukszát, éktelen jajongás támadt ballibéknél.

Verebes úr be is jelenti, hogy az ismert színházi urak egyesületet alakítanak, és erkölcsi kérdésekben majd jól megnyilatkoznak.

És önkritikát fognak gyakorolni, ( kései Angi Veraként talán :) ), és megvizsgálják mi vezetett a mai szörnyűséges történésekhez.
Mert öt - tíz - húsz - negyven éve már ez megy, mondá Verebes.

Hogy ezt miért nem csinálták öt éve már? Csak mert más volt a csapos akkor?

****
Szóval a Cseri Kálmán ... ;-)

Pussy Riot (törölt) 2013.01.04. 21:55:04

Megfigyeltétek, hogy a blogban a kommentek száma a posztokban lévő jóindulattal fordítottan négyzetesen arányos?
süti beállítások módosítása