Kövér László - vélhetően értesülve az Alkotmánybíróság döntéséről - beüzent Sólyom Lászlónak. Azt mondja a szókimondó, náciknak dísztemetést rendező, az ellenzéket semmibe vevő fideszes házelnök, hogy az általuk korábban köztársasági elnökké megválasztott Sólyom is felelős a nyolc évért, ráadásul rossz AB-elnök volt, mert nem a népet szolgálta.

Hát így...

Hírlik, hogy az AB elmeszeli a választójogi törvényt, talán a regisztrációt is, Majd meglátjuk, így lesz-e. Fideszesek azt beszélik egymás között, hogy Paczolay AB-elnök jó viszonyt ápol Sólyommal, aki az utóbbi napokban bírálta a regisztrációt - ezek szerint egyetértve az ellenzékkel -, hogy az veszélyezteti a szabad és demokratikus választást. (Az egykori legfőbb közjogi méltóságnak amúgy közel két évig semmi baja nem volt az orbáni demokráciapusztítással - legalább is, nem adta jelét aggodalmainak. Jobb későn, mint soha...) Ám most, hogy nem tetszik neki a regisztráció, egy gyékényre került a szabad választásért éhségsztrájkoló és élőláncot szervező Gyurcsány Ferenc és Sólyom László. 

Azonban függetlenül attól, hogy mit tesz majd közzé a taláros testület, igen tanulságos Kövér kirohanása a Fidesz által javasolt egykori köztársasági elnök ellen. Sólyom László ugyanis elnökként erősen a Fidesz politikai érdekeit szolgálta. Akkor is, amikor Gyurcsány halálát kívánó menet élén vonulgatott, akkor is, amikor némaságával támogatta a nyilas Gárda avatását a Sándor-palota előtt, akkor is, amikor sosem rejtette véka alá ellenszenvét a neki ellenszenves kormányfővel szemben. Nem állt ki a 2008-as, alkotmányellenes, 300 forintos népszavazás idején sem. Akkor bezzeg nem volt finnyás, amikor Orbán Viktor a megválasztása napján közölte vele, ne csodálkozzon, ha érdekes dolgok történnek majd. Jött is a vakondozás, majd a választások titkosságát lábbal tipró, nyílttá tett szavazás. Sólyom mai utóda, Áder János állt ott, és ellenőrizte a fideszesek voksait... A Fidesz támogatását akkor járatta csúcsra Sólyom László, amikor 2010-es újévi beszédében a várt változásról, új tavaszról beszélt. Sólyom Lászlót az sem zavarta, hogy sokan aggódtak az orbáni kétharmadtól... Nekik, nekünk lett igazunk.

Most pedig már oda jutottunk, hogy Sólyom is felelős a nyolc évért. (Amely amúgy ezerszer jobb volt, mint az utóbbi majdnem három.)

Lám, a fülkeforradalom és a nemzeti együttműködés felfalja gyermekeit. Sólyom, ha csak egy kicsit is kilátott volna az elfogultsága mögül, már elnöki ciklusa öt évének bármelyik napjában észrevehette volna, hogy nem Gyurcsány, hanem Orbán ellen kellene harcolnia.

A bejegyzés trackback címe:

https://greczy.blog.hu/api/trackback/id/tr284978333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lajos0 2012.12.23. 11:04:31

"ráadásul rossz AB-elnök volt, mert nem a népet szolgálta"

Nem tudom Sólyom szerepe mennyire volt jelentős abban, hogy a rendszerváltó országok közül egyedül nálunk nem volt reprivatizáció. Így megnyílt az út a tolvaj privatizátorok előtt, hogy ingyen széthordják a nemzeti vagyont, illetve megtartsák a tulajdonosaiktól erőszakkal elrabolt vagyonelemeket. Szerintem erről tehet Sólyom némileg, másfelől az akkor még vadliberális Kövérnek nincs semmiféle erkölcsi alapja ezt felróni neki.

"Ám most, hogy nem tetszik neki a regisztráció, egy gyékényre került a szabad választásért éhségsztrájkoló és élőláncot szervező Gyurcsány Ferenc és Sólyom László."

Meg a szintén ez ellen állást foglaló Jobbikkal.

"Sólyom László ugyanis elnökként erősen a Fidesz politikai érdekeit szolgálta. "

De messze nem annyira erősen, mint a mindent egyből aláíró SZDSZ-es Göncz Árpád.

"Nem állt ki a 2008-as, alkotmányellenes, 300 forintos népszavazás idején sem."

Ez egy ostoba népszavazás volt, a kettős állampolgárságról szólóhoz hasonló bárgyú, demagóg kampánnyal, de alkotmányellenes pont nem volt. Mellesleg egy valódi demokratának minden népszavazás ünnep, bármily furcsa ez Zsoltnak.

"Sólyom Lászlót az sem zavarta, hogy sokan aggódtak az orbáni kétharmadtól... Nekik, nekünk lett igazunk."

Hát Zsolt, ez ellen pedig ti tudtatok volna a legtöbbet tenni, csak nagyon nagy volt a bödön vonzása, valaki túlságosan imádott úgy csinálni, mintha kormányozna. Ezért nehogy már Sólyom legyen a hibás. És némileg arról is tehettek, hogy senki sem vette komolyan amikor ti riogattatok a kétharmaddal.

"Most pedig már oda jutottunk, hogy Sólyom is felelős a nyolc évért. (Amely amúgy ezerszer jobb volt, mint az utóbbi majdnem három.)"

De az utóbbi három is ezerszer jobb volt, mint ami utána jön majd, kormányozzon bárki is. Kicsit túlmentünk az ország lehetőségein ha jól figyeltem, most meg már repül a nehéz kő.

"Sólyom, ha csak egy kicsit is kilátott volna az elfogultsága mögül, már elnöki ciklusa öt évének bármelyik napjában észrevehette volna, hogy nem Gyurcsány, hanem Orbán ellen kellene harcolnia."

Ha Gréczy úr kilátna az elfogultság mögül, akkor rájönne, hogy a Gyurcsány-Orbán színjáték csak ártott az országnak. Persze vicces volt nézni, amikor szánalmasan karaktergyilkolászták egymást a két oldal hívei, de ezeket a figurákat az ország sorsa egy pillanatig sem érdekelte igazán.

zipe moha 2012.12.23. 11:30:02

"Sólyom, ha csak egy kicsit is kilátott volna az elfogultsága mögül, már elnöki ciklusa öt évének bármelyik napjában észrevehette volna, hogy nem Gyurcsány, hanem Orbán ellen kellene harcolnia."

...ha kicsit is kilátott volna, feljelentette volna az egész bagázst, majd magát is az igazságszolgáltatás kezére adta volna...így nem lehet élni!:)

zipe moha 2012.12.23. 11:32:55

...ezeknek nagy szerencséjük, hogy Magyarország nem Japán...az úri becsület megtartás jelenleg nem követeli meg a felelősségvállalást

farcsika67 2012.12.23. 11:53:47

naná nem is sajnálom a mocskot, ő tehet mindenről. takarítsák el az útból, vele nem leszünk előbbre. csak azt kapja mait megérdemel, aki orbánékkal csak 2 percig is lepaktál, az ne csodálkozzon, ha a kegy elvesztése után bakanccsal rúgnak bele.mehet.

Frederick (törölt) 2012.12.23. 12:18:52

Kedves Gréczy Zsolt!

Ezt küldi Önnek a Türelem nick nevet viselő kommentelő a Mandineren.
Szerintem fogadja meg!

"Önnel bizonyára sokan egyet értenek, de talán többen vannak azok, akik nem.Én most nem is erre szeretnék reagálni. Csak szeretném kérni, javasolni, hogy most, a különböző vallású, felekezetű, vagy éppen nem hívő honfitársaink számára is közelgő szeretet ünnepe előtt próbáljon meg valamilyen egyetemes elfogadottságú, az emberi nagyságot kiemelő, mindenkit egymáshoz közelítő, érdeklő, érintő témát választani. S próbáljon meg leírni olyan sorokat, amelyekben végre nem a harc szerepel, mint a maiban. Most tegyük le egy kicsit a fegyvert, s majd az ünnepek után újból előveheti a csatabárdot, harcolhat reggeltől estig, amihez sajnos mindig fog találni a kardot még jobban csörgetőkre. Írhatna arról, hogy a globális felmelegedés kipusztulással fenyegeti a karibukat, a jeges medvéket -, de hogy az emberekről sem feledkezzünk meg, első lépcsőben az említett állatokkal az eszkimókat, persze ők majd délebbre vándorolhatnak -, de szakértők szerint 2020-ban már Európában is nagyon komoly válsághelyzet alakulhat ki a globális felmelegedés okán. Azután itt sorjáznak az európai közösségeket is érintő humanitárius katasztrófák. Sok sok megoldatlan kérdés áll előttünk itthon és tágabb környezetünkben is. Az alattunk süllyedő világról csak szándékosan elteri figyelmünket a politika, egymásnak ugrasztanak népeket, népcsoportokat, s miközben ezek egymást gyilkolják ténylegesen, vagy mentálisan - miként történik ez hazánkban is - , addig tömegek, országok válnak még jobban földönfutóvá, kisemmizetté.Elég nagy gond a környezetszennyezés, de legalább próbáljuk meg mérsékelni a lelkek szennyezését. Próbáljon meg Ön is a jó felé fordulni, felfedezni önmagában az egyébként mindenkiben meglévő szeretetet, megértést, nyitottságot. S Boldog Karácsonyt kívánok Önnek!"

kvasztics47 2012.12.23. 14:15:11

@Frederick: Nagyon tudom utálni az álnaív beszólásokat. Fohászkodjunk inkább istenhez, minthogy magunk tennénk rendet a portánkon. Ellenségeskedésről beszélsz? Ezen az alapon a zsidók is ellenségei voltak Hitlernek. Sőt később még haragudtak is rá akik életben maradtak. Sőt az okosabbja ellen is állt, szabotált, esetleg fasisztát gyilkolt törvénytelenül.Igen is a fejére kell olvasni akár Sólyomnak akár más úgymond demokratának, hogy mekkorát hibázott, azzal hogy olyan pozíciót foglalt el amihez nem volt méltó. Nagyon sok fölösleges, hisztéria keltő lépése volt Sólyomnak amivel a rendes embereket is sikerült Gyurcsány ellen, a haladás ellen hangolnia. Felelőtlen, meggondolatlan politikájával rengeteg kárt okozott a magyar népnek. Ha szeretné, hogy ne csak a baromarcú dzsentri ivadékok emlékezzenek rá megbecsüléssel, akkor nyilvánosan föl kell lépnie Orbán országrontó tevékenysége ellen.

kvasztics47 2012.12.23. 14:42:54

@lajos0: Szerencsére te már abba fogsz belehalni, hogy Gyurcsányt üldözöd. Ez is lehet egy élet, de minek.

Aurelius_ 2012.12.23. 15:05:58

@lajos0 max. a hülyeséget üldözi, az írásai alapján.... És van hülyeség, jó sok, oldaltól függetlenül...

fülesboci 2012.12.23. 15:06:04

@Frederick: köszönöm, pont ezen fáradoztam. Rossz hirem van, Zsóti. az elkövetkezendő 20 év neked sokkal sz@rabb lesz..

fülesboci 2012.12.23. 15:07:49

@lajos0: tökéletesen igazad van, de ennyit nem érdemel Gréczy. meg sem érti...

leponex 2012.12.23. 15:58:38

Szegény Jó Gréczy Zsolt Walesi Bárdunk, Ferenc testvérünk Örökösen Bánatos Főtanácsolója, ...

Békés Karácsonyt Neked is, Ferenc testvérünknek is, ...

Ne vitassuk el annak elvi lehetőségét, hogy mind Ferenc testvérünk, mind Sólyom elnők úr is 'a népet akarta szolgálni' a maga felfogása, meggyőződése, tehetsége szerint.
Bizakodjunk, hogy Orbán úr is...

De szerintem még Te is így lennél ezzel, ám keserves bánatodban, dühödben, tehetetlenségedben már csak a fogcsikorgatásra telik mindenkire, aki nem Feri vagy Gordon.

Az, hogy Ferinek mit sikerült népboldogító jószándékában elérni, arról kénytelenek vagyunk önallomását, híres 'igazságbeszédét' tanúságtételre felidézni:

'Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?'

SEMMIT.

Ezt vallotta maga Ferenc testvérünk.
Ezt a SEMMIT rágcsálod újra és újra, hátha lesz belóle valami. Nem lesz.
Feri ALKALMATLAN volt e feladatra. (by Uj Péter)

Sólyom úr azért egy kicsit komolyabb pályát futott be, a 'rendszerváltáskor' a nevezetes '89-es Ideiglenes Alkotmány' édesatyja lett, és e szellemi gyermekéhez érthető módon ragaszkodott. Ez igen gyengécskére sikeredett csemete sok kérdésre nem adott válaszlehetőséget, és ilyenkor a 'Láthatatlan Alkotmány Szellemét' idézte meg, mint aki egyszemélyben jogosult eldönteni, mi az alkotmányos, mi nem.
Ilyen magas lóra évtizedek óta nem ült senki. Talán ezért van benne is az a keserű méltánytalanságérzet, hogy négy év után szinte nyom nélkül felszívódik élete főműve.
Ez az arisztokratikus felsőbbrendűsége veszett el végérvényesen egy pillanat alatt, amikor a híd közepén teátrálisan megállt, és még azt a zéró kockázatot sem merte felvállalni, hogy mégis továbbmegy civilként részt venni az emlékműavatáson.
Államfőnek való teljes alkalmatlanságát ő akkor bizonyította be.
Szerintem.

( Az, hogy lajosx szerint az állami vagyon szétlopásában mekkora szerepet játszott, az ettől független.)

leponex 2012.12.23. 16:11:40

@lajos0:
'Ez egy ostoba népszavazás volt, a kettős állampolgárságról szólóhoz hasonló bárgyú, demagóg kampánnyal, de alkotmányellenes pont nem volt. Mellesleg egy valódi demokratának minden népszavazás ünnep, bármily furcsa ez Zsoltnak.'

Egy igazi royalistától a népszavazás tényleg nem állhat messze, hiszen az eddig megismert társadalmi berendezkedések között a valódi királyság tudná a legtöbb demokráciát biztosítani. És eközben a népszavazás bizony ünnep kellene hogy legyen, bármiról is lenne szó.
Egy királyságpártinak különösen:)
És a valódi demokrata tiszteletben tartaná a nép íly módon történó megnyilatkozását.

Egy valódi liberális pedig bármit megtenne, hogy a tőle eltérő véleményt elmondhassák.

lajos0 2012.12.23. 17:01:02

@kvasztics47: "Szerencsére te már abba fogsz belehalni, hogy Gyurcsányt üldözöd."

Szegény Gyurcsány, meg szegény haladás :-)

Frederick (törölt) 2012.12.23. 20:09:14

@kvasztics47: Ne fáradj, Gyurcsány Ferenc alázatos jobbágya!

"Már oda jutottunk, hogy Sólyom is felelős a nyolc évért. (Amely amúgy ezerszer jobb volt, mint az utóbbi majdnem három.)"

Gréczy Zsolt egy nyomorult kis csicska! Én, a családom, a barátaim többsége, az egész környezetem mind a ti nyolc évetekben, mind az ellenségeitek három évében keményen küzdött a megélhetésért, és szenvedett a politikai elit szar döntései miatt.

Annál szarabb ember nincs a szememben (beleértve téged is, Gyurcsány Ferenc alázatos jobbágya), aki megpróbálja bizonygatni, hogy az egyik népnyúzó szarrágó mennyivel jobb, mint a másik, miközben mindkét párt egyformán hozzájárult a magyarországi társadalom megnyomorításához.

Pfúj...!

kalmik 2012.12.23. 22:12:06

@fülesboci: Akkor miért vagy itt, miért fárasztod magadat? Csomagolhatnád az ajándékokat, pucolhatnád a cipődet a holnapi éjféli misére. Megmondom miért vagy még is itt. Mert ti, akik szeretetről prédikáltok, tele vagytok gyűlölettel, és alig várjátok, hogy fröcsöghessetek. Én azért nektek is kívánok lelki békét az ünnepekre, legyen szép a karácsonyotok.

kalmik 2012.12.23. 22:21:34

@Frederick: Ez a szöveg tipikus példája a frusztrált, gyűlölködő politikai analfabéta hőzöngésének. Nyugi! Készülj az ünnepre.

kalmik 2012.12.23. 22:27:19

A volt KE-ről most azért nem beszélek, mert nem méltó arra, hogy nevének leírásával, és viselt dolgainak felemlegetésével beárnyékoljam az ünnepet.

márta)) 2012.12.23. 23:18:20

Most pedig már oda jutottunk, hogy Sólyom is felelős a nyolc évért."

Nos, hát, ha azt firtatjuk, ki- miért felelős, akkor talán a rendszerváltásig kellene visszamenni.
Amikor nálunk elkezdődött a privatizáció? melynek elinditója, ha nem tévedek az mdf. volt.

Tudjuk egyébként, hogy mit rontottak el a szocialisták, s azt is tudjuk mi van most. hm?

Nincs abban semmi különös, hogy a Sólyom L. birálja a kormány tevékenységét, politikáját, persze érthető? ha esetleg ez sokaknak nem tetszik.

***

www.origo.hu/itthon/20120804-solyom-laszlo-kemenyen-biralta-a-kormanypartokat.html

Sólyom: A kétharmad nem ismer korlátot maga fölött"

Igen. Azon a falunapon, melyre az ország legismertebb politikai elemzője hivta meg.:)

Sólyom L. beszéde itt olvasható, aki esetleg még nem olvasta volna)

torokgaborelemez.blog.hu/2012/08/04/solyom_laszlo_aszofoi_beszed

S ez jó.
:)

márta)) 2012.12.23. 23:23:29

beárnyékoljam az ünnepet."

Na. Igen) Már bocsánat)

A társadalom egy hatalmas csoportjánál a szegénység, a kilátástalanság, másoknál az elszegényedés árnyékolja be az ünnepet. Nem kicsit, nagyon.

pjm 2012.12.23. 23:29:08

@Frederick: nem véletlenül tömjén zsolt aki írta?

Pussy Riot (törölt) 2012.12.24. 08:40:29

A poszt nyomokban rosszindulatot tartalmaz.

Kedves Zsolt!
Boldog Karácsonyt!

lajos0 2012.12.24. 09:00:05

@márta)): "Nos, hát, ha azt firtatjuk, ki- miért felelős, akkor talán a rendszerváltásig kellene visszamenni."

Sőt bőven elé. Már a társasági törvényben megágyaztak, még Kádárék alatt az átmenetnek, és már akkor készültek a nagy lopikálásra.

"Amikor nálunk elkezdődött a privatizáció? melynek elinditója, ha nem tévedek az mdf. volt."

De tévedsz. A spontán privatizáció, amikor az elvtársak igen aktvak voltak 87 és 90 közt zajlott. Több mint ezer állami céget loptak el ekkor a pillanatnyi vezetőik, meg a politikai csókosok.

Ezt a korszakot Martonyi és Tömpe neve fémjelzi, meg persze Németh Miklósé.

A későbbiekben Mádl Ferenctől Szilvássy Györgyig sokan bödönközelbe kerültek az MDF alatt is. A fő tolvajok nem az MDF-esek voltak mindenesetre.

márta)) 2012.12.24. 09:20:32

@lajos0:

És? Hol írtam, hogy a fő tolvajok akárkik voltak? Nem írtam semmiféle tolvajlásról, így hát nem is olvashatta.
Tolvajlás?!! Még illyyet?! Hát! ollyan is volt??!

Tetszik, nem tetszik. A nagybetűs nép egy hatalmas csoportjában, az a tudat él, hogy a rendszerváltás a nagy "rendszerváltó párttal" kezdődött.
Kezdődött a munkanélküliség, melyet maga a rendszerváltás termelt ki. S a halott vidék.

Nem szeretem, ha belegondolnak olyan dolgokat, ügyeket a kommentembe, amiket meg sem fogalmaztam.

Már bocsánat! Akinek nem tetszik amit írok, nem kell olvasni.
Köszönöm.
:)

lajos0 2012.12.24. 12:44:57

@márta)): "Nem írtam semmiféle tolvajlásról, így hát nem is olvashatta."

Nem is mondtam, hogy írni tetszett volna, de ettől még erről volt szó.

"A nagybetűs nép egy hatalmas csoportjában, az a tudat él, hogy a rendszerváltás a nagy "rendszerváltó párttal" kezdődött. "

A nép viszont ehhez is hülye, sajnos.

márta)) 2012.12.24. 15:52:13

@lajos0:

Hát! Ha Ön szerint hülye, akkor legyen hülye.
Ha nem értjük egymást, akkor nem értjük.
:(

mákos lecsó 2012.12.24. 22:29:05

@lajos0:
"A nép viszont ehhez is hülye, sajnos."

Veled az élen.

Boldog karácsonyt mindenkinek.

apacsfiu 2012.12.25. 12:33:52

@mákos lecsó:

www.youtube.com/watch?v=MQ0YxTXHRcI

Mint ahogy volt 2008-ban is. Akkor ki is volt a ME? Csak nem a táncoslábúd? Akkor ki tehetett erről?

mákos lecsó 2012.12.25. 13:05:48

@apacsfiu:

Aztán nem azért szavazott-é az istenadta nép 2/3-ot a felcsúti botlábúnak hogy hogy tegyen valamit ez ellen?
Tett.
Elvette a munkanélküli segélyt, munkaképesnek nyilváníttatta a rokkantat, rabszolgát csinált a munkavállalóból.
De megveri ezért az isten, vagy ha az nem majd a nép.

todor48 2012.12.25. 15:54:40

Látjátok feleim, milyen könnyű még mindig Gyurcsányozni! Csak nem azért, mert Orbánozni gyávák vagytok?!
A néppersze hülye,szemben a nagyon okos kemmentelővel.........Ám az utóbbi időben én úgy látom, hogy ennek a "hülye" népnek egyre jobban megjön az esze, szemben a nagyon okos kemmentelővel......
Mondjátok csak, az vajon nem bunkóság-e, hogy a blog szerzőjét személyében is sértegetitek ahelyett, hogy vitatkoznátok vele? Vagy csak azért olvassátok, hogy sértegethessétek?
Vagy azért, mert képtelenek vagytok megérteni azt, amit irt?

Az igazi sztrovacsek 2012.12.25. 19:16:19

A következő viccet hallottam:
Nagypapa mesét mond az unokájának 2015 karácsonyán.
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy miniszterelnök, akinek 2/3-a volt.
Hogy is hívták...? Várjál csak...! Mindjárt eszembe jut....

Az igazi sztrovacsek 2012.12.25. 19:24:53

@leponex:
"És a valódi demokrata tiszteletben tartaná a nép íly módon történő megnyilatkozását."

"Úgy van pajtás, jól mondod!"
Példákat a tandíj, és a kettős állampolgárság kapcsán leszel szíves idézni, pro és kontra, ugye?

lajos0 2012.12.25. 20:31:26

@Az igazi sztrovacsek: A 2005-ös népszavazás nem a kettős állampolgárságról szólt valójában, csak ez volt a népszerű neve. A rövid, egyszerű kérdés így szólt:

"Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. paragrafusa szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"

Ha ez nem lett volna érvénytelen, hasonlóan a NATO-ról, vagy az EU-ról szóló népszavazáshoz, akkor is igen tág lehetőséget hagyott volna a parlamentnek. És azt csak az Erdélyt nem ismerő Mikola-féle futóbolondok gondolták, hogy az erdélyi magyar az mind fideszes, és él-hal Orbán Viktorért. A többségüket a magyar belpolitika teljesen hidegen hagyja, vagy csak a humor szintjén érdekli, mert tényleg a térség legszánalmasabb kreténjei jöttek nálunk össze politikai elit címszó alatt.

A tandíjat is be tudta volna vezetni Gyurcsány a népszavazás ellenére, ha az SZDSZ nem fekszik keresztbe neki minden reformnál ( jelentsen ez a szó nála bármit is, mert volt olyan hogy a reformlépés visszavonása is reform névre hallgatott, de hát politikusoknál ezen nem csodálkozunk).

Lehetett volna példát venni az EU-ról, amikor az Európai Alkotmányt mindenki leszavazta, ahol egyáltalán felmerült, hogy kérdezzük már meg a népet is ( az országok többségében erről nem volt szavazás, hanem diktatórikusan átnyomták)akkor egyszerűen átkeresztelték Lisszaboni Szerződés névre, és közölték, hogy erről nem is kell szavazni, mert ez nem alkotmány, oszt jónapot.

A magyar szervilizmus itt különösen nevetséges volt, hiszen a magyar fordítás még el sem készült, mikor a mi parlamentünk már elsőként megszavazta, látatlanban, és hiába.

Az igazi sztrovacsek 2012.12.26. 08:25:51

@lajos0:
"Meg lehet persze magyarázni..."
De minek?
Kinek?
Az egyik népszavazás a kettős állampolgárságról szólt, amit a magyar lakosság túlnyomó többsége nem támogatott. Ezt a döntést az egyik oldal tiszteletben tartotta, a másik meg nem, oszt jó napot.
A másik népszavazás meg a tandíjról szólt, amit az egyik oldal szintén tiszteletben tartott, a másik meg szembe köpte a témában szavazókat, oszt megint csak jó napot.
Ilyen egyszerű ez "faluhelyen".

leponex 2012.12.26. 10:34:48

@Az igazi sztrovacsek:
"Példákat a tandíj, és a kettős állampolgárság kapcsán leszel szíves idézni, pro és kontra, ugye?"

Természetesen.

- Hogy mi különbség a bevezetésre került szocialista tandíj és az átmenetileg most visszavont felsőoktatási finanszírozási modell között, nem kell talán újra felvázolni.

Azért csak ide idézném Horn Gábor érvelését, aki a valaha volt eszdéesz néhány értelmes koncepciójából a tervezett "Fejlesztési részhozzájárulás (FER)" tervezetét látta volna megvalósulni Orbán elképzelésében.
Azt a szocik végül nem támogatták.

De Magyarországon még jó ideig nem lesz tere az értelmes, érvelő, a különböző lehetséges megoldások végiggondolásának a nyilvánosságban. Ezért mondhatta el joggal a kötcseiben Orbán ...

- A 'kettős állampolgárságról' szóló népszavazás eredménytelensége miatt akár már másnap lehetett volna bármilyen állampolgárságot szabályozó törvényt beyújtani, az országgyűlés ezen jogát semmiben nem korlátozta.
Az eredményes népszavazás esetén ez 3 évet jelent amúgy, azaz eddig nem lehet az eredményes népszavazással ellenmtétes törvényt alkotni.
Jogilag nézve abszolút rendben volt mindkettő.

Az állampolgársági törvényt meg 344 igen, 3 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.
Joggal, gondolom.

Te meg azt állítod, hogy 344-en szembeköpték a magyar lakosság túlnyomó többségét.

"Az egyik népszavazás a kettős állampolgárságról szólt, amit a magyar lakosság túlnyomó többsége nem támogatott. "

Ugye 65 % / 36 % volt a támogatók / ellenzők aránya.
Valóban nem volt 40% sem a részvételi arány, a 'többség' nem nyilvánított véleményt.
Régi demagóg érvelés a nemszavazókat egyik válasz mellé felsorakoztatni - azok felhatalmazása nélkül .-)

Ami biztos, az az, hogy 8 048 739 szavazásra jogosultból 1 034 640 nyilvánította ki, hogy NEM kér a kettős állampolgárságból.

Akkor még demokrácia volt, abban pedig a ténylegesen szavazók döntenek. Már ha valaki még komolyan veszi a 'Demokráciát' :)

*******

Sose értettem, egy szabadon, önként használható nyilvános fórumon mért éreznek egyes kommentelőink folymatosan mindenféle testváladékozási késztetést, mint ha ettől ütősebb lenne hozzászólásuk. Nálunk, faluhelyen valahogy magától értetődően ez szokás.

A Királyságért! Magyarországért!

leponex 2012.12.26. 11:03:56

@lajos0:
"Lehetett volna példát venni az EU-ról, amikor az Európai Alkotmányt mindenki leszavazta, ahol egyáltalán felmerült, hogy kérdezzük már meg a népet is ( az országok többségében erről nem volt szavazás, hanem diktatórikusan átnyomták)akkor egyszerűen átkeresztelték Lisszaboni Szerződés névre, és közölték, hogy erről nem is kell szavazni, mert ez nem alkotmány, oszt jónapot."

Az, hogy az épülgető(??) Európai Egyesült Államok víziójáról mi a saját vélemény(em), az még nem zárja ki, hogy a 'Lisszaboni Szerződést' racionálisan szemléljük.
Az, hogy az EU tovább bukdácsoljon, a döntéshozatali mechanizmuson tényleg változtatni kellett mert teljesen megbénult volna.
Innét nézve a megbukott Alkotmány helyébe mégis csak sikerült a tagállamoknak összehozni egy mindenki által elfogadható valamit.

Persze joggal állíthatod, hogy népszavazzon erről közel félmilliárd ember, ne a választást nyert kormányok és parlamentjeik döntsenek. Bár akkor minek választani, ha minden döntés népszavazáson születne :)
(Jómagam éppenséggel pártolnám a gyakori népszavazósdit, ha már nem lehet királyság.)

De. Egyik országban sincs áthághatatlan akadálya annak, hogy a következő választáson az Eu-szkeptikusok nyerjenek. Oszt úgy döntsenek, ahogy jónak látják. Feltéve, ha megnépszavaztatják azt .-)

Az igazi sztrovacsek 2012.12.26. 11:28:04

@leponex:

Hogy mi különbség a tandíj és a felsőoktatási finanszírozási modell között, azt valóban nem kell magyarázni, de azért én megpróbálom.
Ez tipikusan a "nem szartam a kútba, csak a kávájára, azután bele löktem" történet.
(csak hogy a testváladékoknál maradjunk)
Aki azt állítja, hogy a kútba szartam az bizonyíthatóan hazudik.
Hogy mégis szaros lett a víz?
Hát ki nem szarja le!?
Ez a FIDESZ mentalitás.

A kettős állampolgárság esetében pedig a kérdés úgy volt megfogalmazva, hogy aki nem ment el, az egyértelműen állást foglalt.
"Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról,"
A távol maradás számomra egyértelműen a nem akarást jelentette.

Demokratikus karácsonyt a királyság pártiaknak is!

leponex 2012.12.26. 15:34:53

@Az igazi sztrovacsek:
Tán a megboldogult Száznevű Önkéntes Szélmalmunk szellemi horizontját töltötte ki az emberi ürülék ennyire, amennyire Te rágódsz rajtuk minduntalan ...

Fenséges Karácsonyt kívánunk minden setétben bóklászó potenciális alattvalónak!

lajos0 2012.12.26. 15:56:09

@Az igazi sztrovacsek: "Az egyik népszavazás a kettős állampolgárságról szólt, amit a magyar lakosság túlnyomó többsége nem támogatott."

Ha a nem ment el a többség azt jelenti, hogy nem támogatta, akkor tényleg. Ez esetben el kell fogadni, hogy a NATO és az EU csatlakozást sem támogatták, hiszen hasonló eredményt hoztak. Mondjuk erre találták ki a fából-vaskarika véleménynyilvánító népszavazást, ahol szavazni ugyan lehet, de ennek a döntéshez semmi köze. De ha érvényes lett volna a 2004-es népszavazás akkor is ki tudta volna kerülni a parlament, ha akarja, tehát igazából döntési helyzetben nem voltak a szavazók. Ráadásul utána jött Mikola, és az a lázálma, hogy majd a határon túliak fogják őt 20 évre bebetonozni. Nem jött össze. Ebben a kampányban viszont kiderült, hogy a szociális demagógia verhetetlen. Debreceni könyvében el is dicsekedett Ferenc, hogy ő találta ki a 23 millió román munkavállalót.

Érdekes adalék, hogy a bővítés előtt az EU-ban hasonló kampány ment a mi csatlakozásunk ellen is, bár azt sem merték megszavaztatni az EU lakosságával ( akkor ma nem lennénk tagok). Horn Gyula akkor az egyik legaljasabb kampánynak nevezte a keleti munkavállalók beözönlésével történő fenyegetőzést.

"A másik népszavazás meg a tandíjról szólt, amit az egyik oldal szintén tiszteletben tartott, a másik meg szembe köpte a témában szavazókat, oszt megint csak jó napot."

De ilyenkor az szokott a gyakorlat lenni, hogy átkeresztelik iskolatámogatási díjnak, és mégis bevezetik. Ennek az SZDSZ feküdt keresztbe nem a népszavazás, de végül is mondhatjuk úgy is, hogy tiszteletben tartották a döntést, sok nem múlik rajta.

Érdekes volt mostanában visszaolvasni Orbán kommentárjait a demokratikus chartához való csatlakozásukkor, a náciveszélyről, meg a kommunistázás elítéléséről. De hát itt már mindenki mondott mindent, meg az ellenkezőjét is, ennyi telik, oszt tényleg jó napot.

lajos0 2012.12.26. 16:06:23

@leponex: "Innét nézve a megbukott Alkotmány helyébe mégis csak sikerült a tagállamoknak összehozni egy mindenki által elfogadható valamit."

Ez a megbukott alkotmány volt, új néven. Tényleg sikerült .-)

"Persze joggal állíthatod, hogy népszavazzon erről közel félmilliárd ember, ne a választást nyert kormányok és parlamentjeik döntsenek. Bár akkor minek választani, ha minden döntés népszavazáson születne :)"

Azért ez talán elég nagy horderejű volt. Amúgy külön érdekes, hogy a demokratáknak nem szúrt szemet valamiért, a szerződés ellenzői egy petákot sem kaptak közpénzből az ellenkampányra, míg a közpénzünkből jó pár milliárd euró el lett költve az eu-s polgárok meggyőzésére.

"De. Egyik országban sincs áthághatatlan akadálya annak, hogy a következő választáson az Eu-szkeptikusok nyerjenek. Oszt úgy döntsenek, ahogy jónak látják."

Csak mondjuk ilyenek, mint amit fenn említettem. A kisebbséginek kikiáltott vélemény artikulálására nem adunk pénzt, paripát meg fegyvert, de azért az elvi lehetőség tényleg meg van. És aztán meg lehet csodálkozni, hogy az EU-s polgárok többsége is csak legyint a demokráciára.

"Feltéve, ha megnépszavaztatják azt .-)"

Sokat nem kockáztatnak vele, az EU-ban nem kell túl komolyan venni a népszavazásokat. Ahogy a megesett lány mondta volt, szűz ő, csak nem a legtökéletesebb.

lajos0 2012.12.26. 16:24:00

@Az igazi sztrovacsek: "A kettős állampolgárság esetében pedig a kérdés úgy volt megfogalmazva, hogy aki nem ment el, az egyértelműen állást foglalt."

Bár ezek nagy része nem tudott róla, hogy most éppen állást foglalt. Ahogy arról sem, amikor a NATO-t, meg az EU-t szavazták le, ahol szintén hasonlóan volt megfogalmazva a kérdés.

"Demokratikus karácsonyt a királyság pártiaknak is!"

Kénytelen kelletlen nálunk ekkor is tekintélyelvű diktatórikus megoldások vannak, különben egy héttel előre kellett volna hozni, mert a többség már akkor meg akarta kapni az ajándékát. És a diktatórikus módszereknek hála nem fogyott el a fáról az összes cukor negyedóra alatt. Tehát azért ennek is megvannak az előnyei. De szép karácsonyt néktek is.

leponex 2012.12.26. 19:15:58

@lajos0:
"Azért ez talán elég nagy horderejű volt. Amúgy külön érdekes, hogy a demokratáknak nem szúrt szemet valamiért, a szerződés ellenzői egy petákot sem kaptak közpénzből az ellenkampányra, míg a közpénzünkből jó pár milliárd euró el lett költve az eu-s polgárok meggyőzésére."

Valóban komoly kockázata lett volna, ha a tervezett Alkotmányhoz hasonlóan ezt is elfekteti egynéhány tagország.
Jómagam egyáltalán nem vagyok lelkes híve ENNEK az Uniónak, ami alig-alig emlékeztet Robert Schuman és társai által elképzeltre. (És már nem is fog.)

DE. Ha már van, és minden hibájával együtt vélelmezhetően hosszabb ideig fennmarad, akkor legalább működjön jobban a lehetőségei szerint.
A Lisszaboni szerződés ennek érdekében mégis csak érdemi lépés volt.

"A kisebbséginek kikiáltott vélemény artikulálására nem adunk pénzt, paripát meg fegyvert, de azért az elvi lehetőség tényleg meg van. "

Pedig ugye egy igazi liberális bármit megtenne, hogy elmondhassa a véleményét a másik is, akivel nem ért egyet... :)

Ma már ahhoz is bátorság kell (meg egy kisebb autokrata) hogy karácsonyfát állítsanak néhány liberrális demokráciában köztéren.
Néhány év múlva lehet, hogy a gyermekek születéskor szerzett joga miatt már a szaloncukrok sem lesznek biztonságban?
További Békés Karácsonyt mindenkinek!

lajos0 2012.12.26. 20:24:51

@leponex: "Ha már van, és minden hibájával együtt vélelmezhetően hosszabb ideig fennmarad, akkor legalább működjön jobban a lehetőségei szerint."

Hát ez egy védhető álláspont, csak ez esetben felesleges volt eljátszani a nagy demokratát, ha ilyen csúnyán felsültek vele. Most már könyvtárnyi irodalma van kire mi nem vonatkozik, és mi nem úgy. Mit hogy kell érteni, ahhoz képest, ami le van írva. Ki milyen szabályt, és hányszor szeghet meg büntetlenül. Nincs ezzel baj, de ettől még nem látszik úgy mintha igazán működne. Kínában is kijelölt vezetők vannak, mint az EU-ban, (a Monti-féle goldmanszakszos alkirályokról most nem beszélve), csak közben nem fárasztják magukat a demokrácia eljátszásával.

Az igazi sztrovacsek 2012.12.28. 15:20:16

"Azt írja az újság, hogy":

"Beismerték a bércsökkentést.
Megerősítették: semmilyen jogszabályon kívüli juttatást nem fizethetnek ki a kórházak."

Pedig emelték az egészségügyben dolgozók bérét.
Megint nem bele, csak a széléről bele lökve.
De azért megint szaros lett a víz.

leponex 2012.12.28. 15:27:40

No nézzük a nol-t

'Letiltották az összes év végi jutalmat
Egy bürokratikusan fogalmazott körlevél riadalmat okozott a kórházakban.
...
Az állam ugyan csaknem egy éve átvette a kórházak irányítását, az államigazgatásnak még nem sikerült felismernie, hogy az egészségügyben több kifejezés mást jelent, mint általában a közszférában. Így fordulhatott elő, hogy automatikusan továbbították a kórházigazgatóknak a gazdasági miniszter utasítását, amely az ország nehéz pénzügyi helyzetére hivatkozva megtiltotta a köztisztviselők „jogszabályon kívüli bérjellegű juttatását”. A rendelkezés elvben a minisztériumokban és az állami hivatalokban kiosztható év végi jutalmakra, illetve cafeteria juttatások letiltására vonatkozott, de ez a bürokratikus megfogalmazás az egészségügyben jelentős riadalmat okozott.

Mint azt a Népszava csütörtöki számában idézte, az egészségügyben ez a levél úgy is értelmezhető volt, hogy számos, gyakorlatilag bérjellegű juttatást nem fizethetnek ki a kórházi főigazgatók. Ebben a szférában ugyanis sokan egyéni szerződéses megállapodás vagy éppen az intézmény összes dolgozójára érvényes kollektív szerződés alapján dolgoznak, azaz nem jogszabály alapján kapnak pótlékokat és illetménykiegészítéseket. Ugyanígy nem a jogszabály rendezi az ügyeleti díjazást vagy a kiemelt foglalkozási csoportok pótlékait sem. Azaz ha a kórházigazgatók szó szerint veszik az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára által aláírt levelet, úgy több tízezren a bérükhöz sem juthattak volna hozzá. A riadalom ezúttal nagyobb volt, mint amikor a nyáron hasonló malőr miatt lószámlálásra kötelezték a kórházakat. Akkor arra utasította egy hasonlóan rossz reflexből továbbított levél az intézményvezetőket, hogy mérjék fel a lovas ágazathoz tartozó állami ingatlant, földterületet, ingóságokat, lóállományt, s benne külön a tenyészkancákat, a méneket és a csikókat.

Lapunk úgy tudja: a rossz, félreérthető fogalmazásra, a levél szövegéből következő lehetetlen helyzetre és a következményekre több kórházi vezető, de a Magyar Kórházszövetség is felhívta a szakminisztérium vezetőinek a figyelmét. Bár először nemigen értették a tárca közigazgatási államtitkárságán, hogy mit is akarnak a reklamálók, utóbb mégis kiküldtek egy másik körlevelet is, amely megerősítette: kifizethetik a munkabér jellegű juttatásokat a szakdolgozóknak. Azaz a rendelkezés nem érinti a kinevezésben vagy munkaszerződésben kifizethető törvény szerinti illetmény- és kereset kiegészítést, a kollektív szerződésbe foglalt juttatást. Így két nap különbséggel az újabb körlevél hatástalanította az előzőt, megerősítve azt is, hogy az ország nehéz helyzete okán csak év végi jutalmat nem lehet fizetni. Igaz, a csaknem 130 intézményből jutalomosztásra alig tucatban lett volna lehetőség. Az egyik nagy megyei kórházban az intézkedésnek köszönhetően viszont átlagosan 50 ezer forint többlettől estek el több ezren, köztük ápolónők, portások, egyéb gazdasági és technikai dolgozók. Ebben az intézményben ugyanis azoknak adták volna oda ezt az összeget, akik kimaradtak a nyári béremelésből.'

Ennyi.

Az igazi sztrovacsek 2012.12.28. 16:56:14

Az állam ugyan csaknem egy éve átvette a kórházak irányítását,"

Aki meg megteheti, magánrendelésre megy. (meg az is aki alaig-alig teheti meg)

"az államigazgatásnak még nem sikerült felismernie, hogy az egészségügyben több kifejezés mást jelent, mint általában a közszférában. "

Hogy mi van???
Egy év után még megérteni sem tudják, miről beszél a másik fél???

"az egészségügyben ez a levél úgy is értelmezhető volt,"

Minisztériumi szinten talán érdemes lenne egyértelműen fogalmazni.

"Így két nap különbséggel az újabb körlevél hatástalanította az előzőt"

Így van az, amikor nem tudja a jobb kéz mit csinál a bal. Vagy megint szólt valaki, hogy "Hé főnök, ebből balhé lesz", azután gyorsan korrigálták a hülyeséget.
Én ez utóbbira tippelek, feltéve persze, hogy mindenkinek kifizetik amit ki kell(ene) fizetni.
Mindez nem változtat azon, hogy a víz már megint szaros lett, bár úgy látszik, utólag sikerült némileg megtisztítani.

Az igazi sztrovacsek 2012.12.28. 17:03:39

"Azt írja az újság, hogy":

"A Fidesz beleírja az alaptörvénybe mindazt, amit az Alkotmánybíróság ma megsemmisített."

És megint szaros lesz a víz.

leponex 2012.12.28. 19:08:34

@Az igazi sztrovacsek:

'Mindez nem változtat azon, hogy a víz már megint szaros lett, bár úgy látszik, utólag sikerült némileg megtisztítani.'

Valóban, sokan kevernék, hátha ...

'A rendelkezés elvben a minisztériumokban és az állami hivatalokban kiosztható év végi jutalmakra, illetve cafeteria juttatások letiltására vonatkozott'

Gyakorlatilag is, természetesen, de egy profi ...kevergetőnek ez nem okozhat problémát :)

'Bár először nemigen értették a tárca közigazgatási államtitkárságán, hogy mit is akarnak a reklamálók, utóbb mégis kiküldtek egy másik körlevelet is, amely megerősítette: kifizethetik a munkabér jellegű juttatásokat a szakdolgozóknak.'

Azaz MEGERŐSÍTETTÉK, ami addig is nyilvánvaló volt.

De hogy egy kicsit kételkedjünk is a nol értesüléseinek valididtásában:

' Az egyik nagy megyei kórházban az intézkedésnek köszönhetően viszont átlagosan 50 ezer forint többlettől estek el több ezren,'

Azért én kíváncsi lennék arra a konkrét megyei kórházra, ahol több ezren elestek ... :))

Az igazi sztrovacsek 2012.12.28. 20:43:32

"Azt írja az újság, hogy":

"Január 2-án elkezdődnek a tárgyalások az ellenzéki szervezetek között a jogállamiság, az alkotmányosság és a demokrácia témaköréről – közölte az egyeztetéseket kezdeményező MSZP frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás."

Tőzsgyökeres, megrögzött, és fanatikus MSZP szavazóként azt kell mondjam, megint elQrják.
Nem kellene itt semmit egyeztetni. Ez semmi másra nem jó, mint arra, hogy táptalajt adjon a "karakter gyilkolászásra". Minden megállapodást, rész eredményt ki fog kezdeni a FIDESZ, megmagyarázza, hogy az miért nem jó. A "mellékelt ábra" mutatja, hogyan kell ezt csinálni. Ha a FIDESZ a választások előtt elmondja mindezt amit csinált, be sem kerül a parlamentbe. Nem szégyen az ellenféltől tanulni. Támadni a kormányt minden eszközzel, totálisan, a nap minden órájában. A többi ráér akkor is, ha már megnyerték a választást.
Szerintem.

paragrafus 2012.12.28. 21:41:57

Ha már itt töben is emlegették a kettős állampolgársággal kapcsolatos eseményeket, akkor hadd szolgáljak én is egy adalékkal ehhez a témához:

Orbánt idézem még az első miniszterelnöksége idejéből:

"Aki nemmel szavaz a kettős állampolgárságra, nem pusztán a becsületes magyarok klubjából iratkozik ki, de az egész rendszerváltás sikerét szabotálja el."

Mondta mindezeket a szavakat az az Orbán Viktor, akinek kormánya 2001 augusztusában - saját státustörvényét védve azt írta beadványában a Velencei Bizottságnak, az Európa Tanács jogi albizottságának, idézem:

"A törvény csakúgy, mint a magyar jog egésze, elismeri a szomszédos államok területi integritását, semmilyen módon nem ismeri el viszont a területi revízió és a kettős állampolgárság fogalmát. Továbbá a törvény elismeri, hogy a külföldi magyarok az adott államok állampolgárai és világosan elutasítja azt a gondolatot, hogy a magyarként való önmeghatározás a kettős állampolgárságon alapuljon.

Ráadásul Orbán első kormánya 2001. novemberében kérte a Parlamenttől annak az 1997-es európai állampolgárságú egyezménynek a ratifikálását, amely kimondja, hogy
az állampolgárság "személy és állam közötti jogi kötelék", amely nem utal a személy etnikai származására, amely kizárja, hogy egy adott állam állampolgárai az állampolgárság megszerzésének módjától függően eltérő jogokkal rendelkezzenek, amely honosítás esetén az állampolgárság elnyerését az illető országban való letelepedéshez köti."

Az igazi sztrovacsek 2012.12.29. 06:16:50

@paragrafus:
Az egész kettős állampolgársági cécó semmi másról nem szól, mint szavazat szerzésről.
Szerintem.
Mi értelme az unió keretin belül?
Mindenki oda költözhet ahová akar, ott dolgozhat ahol munkát kap, olyan nyelven beszélhet amilyenen akar, legfeljebb a hivatalos ügyeit kell az adott ország nyelvén intéznie, hagyományait megőrizheti, népszokásait gyakorolhatja. Vannak persze helyi "betartások" néhol, de ezek orvosolhatóak. A románok és a szlovákok is elutasították a legutóbbi választásukon, hogy innen osszák nekik az észt. Lehet hogy így fognak eljárni a magyar választáson is?
Bár a "nagymagyarország" visszaállítása, és az Unióból való kilépés a Jobbik vezér vonala, sokan hajlanak erre fideszéknél is. Nem konkrétan a kilépésről beszélnek, csak az Unió szétesését vizionálják, felerősítve annak működési hibáit, alig, vagy egyáltalán nem titkolva, hogy mindez mennyire kedvükre való lenne.
Ennek kapcsán föltettem már néhányszor a kérdést, amire még soha senki nem válaszolt.
Ha kilépnénk az Unióból, akkor mi lenne a határokon túli magyarokkal, akik a jobboldal szíve csücske?
Szerény véleményem szerint a románok fölhúznák a vasfüggönyt, a szlovákok meg bevezetnék a vízum kényszert. (vagy fordítva) (esetleg mindkettő mindkettőt)
Ez persze enyhe túlzás, (vagy mégsem?) csupán a következmények irányát hivatott jelezni.

leponex 2012.12.29. 10:06:17

@paragrafus:
No, idézzünk akkor egy tanulmányból, a valóban érdeklődők számára, a 'státustörvény' körülményeiről:

"Ugyanakkor a dolgok sohasem olyan egyszerûek, mint amilyennek elsõ látásra tûnnek. Azt lehetett volna várni ugyanis, hogy Magyarország törekvése – a szomszédos államokban élõ
magyarokkal való kapcsolatainak explicitté és világossá tétele –
általános helyesléssel találkozik majd, de nem ez történt. Mindent összevéve, az európai államok többségében hasonló szabályozás van érvényben a határon túl élõ nemzettársakkal való kapcsolatokat
illetõen, de tekintettel az etnicitás fentebb elemzett háttérbe szorítására és kiszûrésére, ez nagyjából figyelmen
kívül is marad. Az Európa Tanács Velencei Bizottságának jelentése
a nemzeti kisebbségek számára az anyaállamok által biztosított
kedvezményes bánásmódról nem tartalmaz semmilyen információt az Egyesült Királyság és Írország idevágó jogalkotásáról; csak csodálkozhatunk azon, miért nem tartották érdemesnek
ezen információk közlését. A státustörvény világossá tette
a helyzetet, és egyesekben ez bizonyos fokú zavart idézett elõ.
...
Mindenesetre az elkötelezett univerzalistáknak meg kellett
támadniuk a törvényt, és ezt meg is tették, miközben nem voltak képesek meglátni saját elõfeltevéseik etnikus alapjait.
Magyarország kis ország, nem igazán játszik jelentõs szerepet Európában. Az a képessége, hogy hallassa hangját,
messze elmarad az olyan országokétól, mint például Franciaország. Ezért valószínû, hogy a státustörvény – bár néhol támadják – kikerül a figyelem elõterébõl, és viszonylag rövid idõ
alatt elfogadják majd mint az európai rend egyik standard elemét, éppen úgy, ahogy másutt sem vesznek tudomást az
etnicitásról és az állam etnikai alapjáról.
Végsõ soron minden állam gondoskodik mind az egyéni jogok, mind a kollektívum – vagyis a kulturális kontextus, amelyben az egyén gyakorolja jogait – reprodukciójának védelmérõl.
A kollektív normák az emberi tevékenység alapvetõ aspektusát képezik, pontosan azért, mert ezek a normák biztosítják, hogy az egyén kulturálisan ne legyen meztelen, hanem
olyan kontextusban tevékenykedjen, amelyben cselekedeteit megértik.
A státustörvény, lehetõségeket kínálva az összes magyar kulturális reprodukciójához, jelentõs hozzájárulást jelent ehhez a stratégiához, és elfoglalhatja a maga helyét a többi, az etnicitást az állampolgárság keretei között szabályozni kívánó megoldási kísérlet mellett. A magyar státustörvény azzal, hogy az állampolgárságot elválasztotta az etnikai identitástól, valamint
világosan definiálta és elkülönítette a magyar állampolgársággal rendelkezõ és a más államokban élõ, de magyar nemzetiségû személyek fogalmát, az állampolgárság fogalmát fejlesztette
és gazdagította. A törvény bírálói minden bizonnyal nincsenek tisztában saját kiinduló alapelveikkel és implicit elõfeltevéseikkel, amelyek maguk is etnikusan kódoltak, és ezért
õszintén azt hiszik, hogy univerzalista álláspontot artikulálnak."

leponex 2012.12.29. 10:19:50

Nos, ilyen körülmények között kellett az akkori kormánynak megvédenie a már megszokott "kettős mércét" használó Európában még ezt a kevéske státustörvényt is.
AKKOR ezt is nehéz volt elérni, de a státustörvény körül lecsengett hiszti bizonyította e stratégia eredményességét.
Orbán elment az akkori falig, oszt ott megállt. Ha nem most, majd legközelebb, gondolhatta, és így is lőn.
A határon túl élő magyarok számára állampolgárságot biztosító törvény ( a státustörvényhez hasonlóan) szinte egyhangú szavazáson került elfogadásra.

*******
Természetesen a saját hasán, orrán túl látni nem akaró polgártársaink számára mindez felesleges cécó, politikai marketing. De maradjon ez az ő problémájuk.

Az igazi sztrovacsek 2012.12.29. 11:53:15

Természetesen a nemzeti büszkeségükön, magyarságtudatukon túl látni nem akaró polgártársaink számára minden prédikáció felesleges.
De maradjon ez az ő problémájuk.
Ma még sokan vannak, de már nincsenek elegen.
A történelem néhány évtized alatt (történelmi léptékkel mérve pár pillanat) elsöpri majd őket, és egy rossz emlék (sem) lesznek az "Európai Egyesült Államok" történelmében.
Trianon ugyan olyan tétel lesz a történelem érettségin, mint ma a mohácsi vész, és annyit is beszélnek majd róla a hétköznapokban.
A nemzetállamok halálra vannak ítélve, a jövő az egységes Európáé. Nem megy könnyen, sőt nagyon nehezen megy, de megy.
Lassan, nyögve nyelősen, kínlódva, de biztosan.
Aki ebből kimarad, eláshatja magát örökre.
Ez a jövő, oszt jó napot.
Lehet ellene tiltakozni, lehet nem szeretni, lehet tenni ellene, de minek?
Fölösleges energia pazarlás, ami évekkel hátráltatja a fölzárkózást.

lajos0 2012.12.29. 14:36:04

@Az igazi sztrovacsek: "Mindenki oda költözhet ahová akar, ott dolgozhat ahol munkát kap, olyan nyelven beszélhet amilyenen akar,"

Azért a kérdés némileg bonyolultabb. A romániai cigányok hazatoloncolása Franciaországból mintha nem ebbe az irányba mutatna. Az őslakos franciák teljes támogatása mellett. De Anglia is hasonló lépéseket fontolgat a kelet-európaiakkal szemben (is). Sőt Cameron az EU-ból történő kilépést is felvetette pár napja. Az írek népszavazása után elszakadhatnak Nagy-Britanniától ez esetben újra csatlakozniuk kéne.

A svédek, dánok, finnek foga nem nagyon fűlik ahhoz, hogy a csóringer kelet-európát, meg a "lusta" déli országokat támogassák.

És mindenhol erősödik a szélsőjobb, ami európában azért jellemzően arabgyűlőlő ( ami persze szintén antiszemitizmus) és inkább Izrael párti.

Sok gátja lesz az Európai Egyesült Államok létrehozásának.

leponex 2012.12.29. 18:19:15

@Az igazi sztrovacsek:

'Természetesen a nemzeti büszkeségükön, magyarságtudatukon túl látni nem akaró polgártársaink számára minden prédikáció felesleges.
De maradjon ez az ő problémájuk.
Ma még sokan vannak, de már nincsenek elegen.'

Feltehetően ők tényleg nem vevők az aktuális, legújabb világmegváltó forradalmi lózungokra, ahol a zemberiség végül egy nemzetben forr össze, testvériesség, egyenlőség, korlátlan szabadság meg mifenék közepett.

Hogy kik vannak többen/kevesebben ma, azt én nem tudom.
Az iszlám radikalizmus intenzivitása mintha nem az új '68-asok' vizionistáit erősítené. Ahogy az európai bal és jobboldali radikálisai sem.

"A történelem néhány évtized alatt (történelmi léptékkel mérve pár pillanat) elsöpri majd őket, és egy rossz emlék (sem) lesznek az "Európai Egyesült Államok" történelmében."

:))
Nem volt oly rég, amikor a nemzetközi szocializmus már a kommunizmus alapjait rakosgatta serényen, a Szovjetunióban pedig már ténylegesen is a társadalom legfejletteb fokának szárbaszökkenése forgott fenn. A kapitalizmus meghaladása pedig már eldöntött tény volt, a kommunizmus feltartóztathatatlan térnyerésének láttán.
Kicsit mulatságos, hogy a rendíthetetlen szocialista hívők most meg már a kapitalizmus legfejletteb fokának megvalósulását vélelmezik röpke néhány évtized alatt.-)

Természetesen lehetne racionalitása egy 'Egyesült Európai Állam' összegründolásának, amit leginkább a pénz világa preferálna, saját érdekében.
Ma még a jelenlegi keretnek a töredékét sem tudja kitölteni a Unió, a nagy bővitési hullám után a minimum kétsebességes EU már ténykérdés.

***
Nemrég Tihanyban jártam, a majd ezeréves altemplom szinte egyidős a 'nemzetállammal'.
Egy kis szerénységre inti a zembert a jövőre vonatkozó buzgalmát illetően ...

De ahogy gondolod.

Az igazi sztrovacsek 2012.12.29. 18:39:41

@lajos0:
@leponex:

"Erről beszélek nyuszó-muszó"
Mert mint mondottam nem megy könnyen, sőt nagyon nehezen megy, de megy.
Lassan, nyögve nyelősen, kínlódva, de biztosan.
Így gondolom.
süti beállítások módosítása